You are on page 1of 8

1

QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
1. If f(x) = cos (log

x), then
f(x) f(y) -
1
2

( )
[ ]
f
x
y
f xy + ( ) =
(A) - 1 (B)
1
2
(C) - 2 (D) None of these
2. If f(x) =
x
x
x
x
sin ,
,
1
0
0 0

=
¦
´
¦
¹
¦
, then
Limit
x → 0
f(x) =
(A) 1 (B) 0
(C) - 1 (D) None of these
3. The function,
f(x) =
log ( ) log ( ) 1 1 + − − a x bx
x
i s
not defined at x = 0 . The value which
should be assigned to f at

x = 0, so
that it is continuous at x = 0, is :
(A) a - b

(B) 1 + b
(C) log

a + log

b (D) None of these
4. Let f(x) =
x x x
x
if x
k if x
3 2
2
16 20
2
2
2
+ − +


=
¦
´
¦
¹
¦
( )
,
,
If

f(x) be continuous for all x, then k
is equal to :
(A) 7 (B) - 7
(C) ± 7 (D) None of these
5.
Limit
x →1
(1 - x) tan
πx
2
|
\

|
¹
|
=
(A)
π
2
(B) π + 2
(C)
2
π
(D) None of these
6. In order that the function,
f(x) = (x

+

1)
1/x
is continuous at

x = 0,
f(0) must be defined as :
(A) f(0) = 0 (B) f(0) = e
(C) f(0) = 1/e (D) f(0) = 1
7. Domain of the function,
sin ln
4
1
2


|
\

|
¹
|
|
x
x
is :
(A) [-

2, 1] (B) (-

2, 1)
(C) [-

2, 1) (D) (-

2, 1]
8. If f(9) = 9, f



(9) = 4, then
Limit
x →9

f x
x
( ) −

9
3
=
(A) 2 (B) 4
(C) -

2 (D) -

4
9.
Limit
h →0

x h x
h
+ −
=
(A)
1
2 x
(B)
1
x
(C) 2 x (D)
x
10.
Limit
x →0

2 1
1 1
1 2
x
x

+ − ( )
/
=
(A) log 2 (B) log 4
(C) log

2
(D) None of these
11. If f(x) =
x x
x
for x
for x
2
2
4 3
1
1
2 1
− +


=
¦
´
¦
¹
¦
,
,
then :
(A)
Limit
x → + 1 0

f(x) = 2 (B)
Limit
x → − 1

f(x) = 3
(C) f(x) is discontinuous at x = 1
Function, Limits & Continuity
www.myengg.com The Engineering Universe 1
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
2
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(D) None of these
12. If

f(x) =
sin
cos
x
x
x when x
when x
+ ≠
=
¦
´
¦
¹
¦
0
2 0
then :
(A)
Limit
x → + 0

f(x) ≠ 0 (B)
Limit
x → − 0

f(x) = 0
(C) f(x) is continuous at

x = 0
(D) None of these
13.
Limit
x →
π
4

sin cos α α
α
π


4
=
(A) 2 (B)
1
2
(C) 1 (D) None of these
14.
Limit
x →
π
2
tan

x log sin

x =
(A) 0 (B) 1
(C) - 1 (D) None of these
15.
Limit
x → 0

tan
sin
2
3
x x
x x


=
(A) 0 (B) 1
(C)
1
2
(D)
1
3
16.
Limit
x → 0

cos cos a x bx
x

2
=
(A)
a b
2 2
2

(B)
b a
2 2
2

(C) a
2
- b
2
(D) b
2
- a
2
17. If

f(x) =
x
x
x
x
x
− <
=
>
¦
´
¦
¹
¦
1
1
4
0
0
0
2
,
,
,
, then :
(A)
Limit
x → + 0
f(x) = 1
(B)
Limit
x → − 0
f(x) = 1
(C) f(x) is discontinuous at

x = 0
(D) None of these
18. The value of
Limit
x → ∞
x bx
x ax
2
2
4
5
+ +
+ +
|
\

|
¹
| is
(A)
b
a
(B) 1
(C) 0 (D)
4
5
19.
Limit
x →0

|
|
¹
|

\
|

x
b a
x x
=
(A) log
b
a
|
\

|
¹
|
(B) log
a
b
|
\

|
¹
|
(C)
a
b
(D) log a
b
20. If

f(x) =
[ ]
[ ]
sin
, [ ]
, [ ]
x
x
when x
when x
0
0
0
¦
´
¦
¹
¦

=
where
[x] is greatest integer function, then
Limit
x →0
f(x) =
(A) - 1 (B) 1
(C) 0 (D) None of these
21.
Limit
x →0

sinx x
x

3
=
(A)
1
3
(B) -
1
3
(C)
1
6
(D) -
1
6
www.myengg.com The Engineering Universe 2
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
3
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
22.
Limit
x →0

( ) sin( ) sin a h a h a a
h
+ + −
2 2
=
(A) 1 (B) 2
(C) - 1 (D) - 2
23.
Limit
x a →

a x x
a x x
+ −
+ −
2 3
3 2
=
(A)
1
3
(B)
2
3 3
(C)
2
3
(D)
2
3
24.
Limit
y →0
( ) sec ( ) sec x y x y x x
y
+ + −
=
(A) sec x (x tan x + 1)
(B) x tan x + sec x
(C) x sec x + tan x
(D) None of these
25.
Limit
x →1

1
1 2


x
x ( ) cos
=
(A) 1 (B)
1
2
(C)
1
4
(D) None of these
26.
Limit
x → 2

x
x


2
2
=
(A) 1 (B) - 1
(C) Does not exist
(D) None of these
27. If

f(x) =
sin
,
,
2
5
0
0
x
x
k
when x
when x

=
¦
´
¦
¹
¦
i s
continuous at x = 0, then the value
of

k will be :
(A) 1 (B)
2
5
(C) -
2
5
(D) None of these
28. If f(x) =

x - b, then function :
(A) is continuous at x = 1
(B) is continuous at x = b
(C) is discontinuous at x = b
(D) None of these
29. If

f(x) =
x a
x a
when x a
when x a



=
¦
´
¦
¹
¦1
,
,
then :
(A) f(x) is continuous at x = a
(B) f(x) is discontinuous at x = a
(C)
Limit
x a →
f(x) = 1
(D) None of these
30. If

f(x) =
1
2
2
9
0
3
4
3
4
sin
,
,
x
when x
when x
< ≤
< <
¦
´
¦
¹
¦
π
π
π
then :
(A) f(x) is continuous at x = 0
(B) f(x) is continuous at x = π
(C) f(x) is continuous at x =
3
4
π
(D) f(x) is discontinous at x =
3
4
π
31. If

f(x)

=
x x
x
when x
when x
sin
sin ( )
,
,
π
π π
π
π
2
0
2
2
+
< ≤
< <
¦
´
¦
¹
¦
then :
(A) f(x) is discontinuous at x =
π
2
www.myengg.com The Engineering Universe 3
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
4
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(B) f(x) is continuous at x =
π
2
(C) f(x) is continuous at x = 0
(D) None of these
32. If f(x) =
( )
1 4
16 4
2
0
0
0

+ −
<
=
>
¦
´
¦
¦
¹
¦
¦
cos
,
,
,
x
x
x
x
a
when x
when x
when x
is continuous at

x = 0, then the value
of ‘a’ will be :
(A) 8 (B) - 8
(C) 4 (D) None of these
33. Domain of the function,
f(x) =
x
x x

− −
3
1 4
2
( )


is :
(A) (1, 2)
(B) (−

∞, −

2) ∪ (2, ∞)
(C) (−

∞, −

2) ∪ (1, ∞)
(D) (−

∞, ∞) − (1, ± 2)
34.
Limit
h →0
( ) ( )
[ ]
( )
2 3
6 6
3 3
sin cos
cos sin
π π
+ − +

h h
h h h
=
(A) -
2
3
(B) -
3
4
(C) - 2 3 (D)
4
3
35. If

f(x) =
a x b
x
when x
when x
when x
2
2
1
0 1
1
1 2

+
≤ <
=
< ≤
¦
´
¦
¹
¦
,
,
,
is
continuous at x = 1, then the most
suitable value of a, b are :
(A) a = 2, b = 0
(B) a = 1, b = - 1
(C) a = 4, b = 2
(D) All the above
36. If function

f(x) =
1
2
- tan

πx
2
|
\

|
¹
|
;
(−

1 < x < 1) & g

(x) =
3 4 4
2
+ − x x
,
then the domain of

gof is :
(A) (-

1, 1) (B) −

¸

(
¸
(
1
2
1
2
,
(C) −

¸

(
¸
(
1
1
2
, (D) − −

¸

(
¸
(
1
2
1 ,
37.
Limit
x → ∞

x
e
n
x
= 0 such t hat n i s an
integer for :
(A) No value of

n
(B) All values of

n
(C) Only negative values of

n
(D) Only positive values of

n
38. If

f(x) =
x x
x
when x
when x


=
¦
´
¦
¹
¦2
0
0
,
,
, then
(A) f(x) is continuous at x = 0
(B) f(x) is discontinuous at x = 0
(C)
Limit
x → 0
f(x) = 2
(D) None of these
39. If

f(x) =
x
x
when x
when x
2
5
1
1 +

>
¦
´
¹
,
,
then
(A) f(x) is continuous at x = 1
(B) f(x) is discontinuous at x = 1
(C)
Limit
x →1
f(x) = 1
(D) None of these
www.myengg.com The Engineering Universe 4
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
5
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
40. If

f(x) =
x x
x x
a
when x
when x
2
2
3 10
2 15
5
5
+ −
+ −
≠ −
= −
¦
´
¦
¹
¦
,
,
is continuous at x = - 5, then the value
of ‘a’ will be :
(A)
3
2
(B)
7
8
(C)
8
7
(D)
2
3
41. If f :

R → R

be a diff. function and
f(1) = 4, then the value of,
Limit
x →1

2
1
4
t
x
f x


( )
dt =
(A) 8

f



(1) (B) 4

f



(1)
(C) 2

f



(1) (D) f



(1)
42. If

f(a)

=

2, f



(a)

=

1, g(a)

=

1, g



(a)

=

2,
then
Limit
x a →

g x f a g a f x
x a
( ) ( ) ( ) ( ) −

=
(A)
1
3
(B) -
1
3
(C) 3 (D) - 3
43. The range of f(x) = cos

x - sin

x, is
(A) (-

1, 1) (B) [-

1, 1)
(C) −

¸

(
¸
(
π π
2 2
, (D)
[ ]
− 2 2 ,
44. If

f(x) =

x
x
x
x
x
+

<
=
>
¦
´
¦
¹
¦
λ
4
3 4
3
3
3
,
,
,
is continuous
at x = 3, then λ =
(A) 4 (B) 3
(C) 2 (D) 1
45. Let,
f(x) =
( )
1
6
0
0
0
6
2
3
+ − < <
=
< −
¦
´
¦
¦
¹
¦
¦
sin ,
,
,
sin
tan
tan
x
b
e
x
x
x
a
x
x
x
π
π
then the values of

a & b if f is
continuous at

x = 0, are respectively
(A)
2
3
3
2
, (B)
2
3
, e
2/3
(C)
3
2
, e
3/2
(D) None of these
46.
Limit
x → ∞

x
x
x
+
+
|
\

|
¹
|
+
2
1
3
is :
(A) 1 (B) e
(C) e
2
(D) e
3
47. Let function f(x) = x
2
+

x

+ sin

x -
cos

x + log (1

+

x) be defined over
the interval [0, 1] . The odd extentions
of

f(x) to interval [-

1, 1] is :
(A) x
2
+

x

+

sin

x

+

cos

x



log

(1

+

x)
(B) −

x
2
+

x

+

sin

x

+

cos

x



log

(1

+

x)
(C) −

x
2
+

x

+

sin

x



cos

x



log

(1

+

x)
(D) None of these
48. The value of,

Limit
n → ∞
n
n
n
n
n
n n 1 4 9
1
2
2 2 2
+
+
+
+
+
+ +

¸

(
¸
(
....
is equal to :
(A)
π
2
(B)
π
4
(C) 1 (D) None of these
49.
Limit
n → ∞

1
1
4
2
1
2
3 3 3 3
+
+
+
+ +
n n n
.....
is
www.myengg.com The Engineering Universe 5
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
6
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
equal to :
(A)
1
3

log
e
3 (B)
1
3

log
e
2
(C)
1
3

log
e

1
3
(D) None of these
50.
Limit
x → 0

sin log( ) x x
x
+ − 1
2
is equal to :
(A) 0 (B) 1/2
(C) - 1/2 (D) None of these
51. The function, f(x) = px − q

+ r

x,
x ∈ (−

∞, ∞), where p > 0, q > 0, r > 0
assumes its minimum value only at
one point, if :
(A) p ≠ q (B) q ≠ r
(C) r ≠ p (D) p = q = r
52. The function, f(x)

= [x] cos
2 1
2
x−
¸

(
¸
(

π,
where [.] denotes the greatest integer
function, is discontinuous at :
(A) All

x (B) No

x
(C) All integer points
(D) x

which is not an integer
53. Let

f(x) be defined for all

x > 0 and
be continuous . Let f(x) satisfy,
f

(x/y) = f(x) - f(y) for all x, y and
f(e) = 1, then :
(A) f(x) = ln x
(B) f(x) is bounded
(C) f(1/x) → 0

as

x → 0
(D) x f(x) → 1

as

x → 0
54. If a, b, c, d are positive, then
Limit
x → ∞
1
1
+
+
|
\

|
¹
|
+
a bx
c dx
=
(A) e
d/b
(B) e
c/a
(C) e
(c + d)/(a + b)
(D) e
55.
Limit
n → ∞

1
1
2
1 1
2 2 2

+

+ +

¸

(
¸
(
n n
n
n
....
is equal to :
(A) 0 (B) -
1
2
(C)
1
2
(D) None of these
56.
Limit
x → ∞

x x
x x
+

sin
cos
=
(A) 0 (B) 1
(C) -

1 (D) None of these
57.
Limit
x →0

( ) { }
tan
/
π
4
1
+ x
x
=
(A) 1 (B) -

1
(C) e
2
(D) e
58.
Limit
x →0

e e
x x
x x tan
tan


=
(A) 1 (B) e
(C) e
-1
(D) 0
59. The period of the function,
sin

( )
πx
2
+ cos

( )
πx
2
is :
(A) 4 (B) 6
(C) 12 (D) 24
60. The function,
f(x) = sin
πx
2
+ 2 cos
πx
3
- tan
πx
4
is periodic with period :
(A) 6 (B) 3
(C) 4 (D) 12
61.
Limit
n → ∞

1 2 3
99 99 99 99
100
+ + + + .... n
n
=
www.myengg.com The Engineering Universe 6
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
7
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(A)
99
100
(B)
1
100
(C)
1
99
(D)
1
101
62. If

f(x) =
sin , ,
,
x x n n Z
otherwise 2
≠ ∈ ¦
´
¹
π
and
g(x) =
x x
x
x
2
1
4
5
0 2
0
2
+ ≠
=
=
¦
´
¦
¹
¦
, ,
,
,
, then
Limit
x → 0
g {f(x)} is :
(A) 5 (B) 6
(C) 7 (D) 1
63. The values of a & b such that,
Limit
x →0

x a x b x
x
( cos ) sin 1
3
+ −
= 1, are
(A)
5
2
3
2
,
(B)
5
2
3
2
, −
(C) − −
5
2
3
2
, (D) None of these
64. If

f(x) = (a

-

x
n
)
1/n
, where

a > 0 and n
is a positive integer, then

f

[f(x)] =
(A) x
3
(B) x
2
(C) x (D) None of these
65. If

f

is an even function defined on
the interval (-

5, 5), then four real
values of x satisfying the equation,
f(x) = f

x
x
+
+
|
\

|
¹
|
1
2
are :
(A)
− − − + − + 3 5
2
3 5
2
3 5
2
3 5
2
, , ,
(B)
− + − + + − 5 3
2
3 5
2
3 5
2
3 5
2
, , ,
(C)
3 5
2
3 5
2
3 5
2
5 3
2
− + − − −
, , ,
(C)
− − − + − + 3 5 3 5 3 5 3 5 , , ,
66. Let

f(x) = [x] sin

π
[ ] x +
|
\

|
¹
|
1
, where [.]
denotes the greatest integer function.
The domain of

f

is ______ and the
points of discontinuity of f in the
domain are :
(A) {x ∈ R x ∈ [−

1, 0)} , I − {0}
(B) {x ∈ R x

∉ [1, 0)} , I − {0}
(C) {x ∈ R x


[−

1, 0)} , I − {0}
(D) None of these
67. The inverse of the function,
f(x) = e e
e e
x x
x x

+



+ 2 is given by :
(A) log
e
x
x


|
\

|
¹
|
2
1
1 2 /
(B) log
e
x
x


|
\

|
¹
|
1
3
1 2 /
(C) log
e
x
x 2
1 2

|
\

|
¹
|
/
(D) log
e
x
x

+
|
\

|
¹
|

1
1
2
68. If the domain of function,
f(x) = x
2
- 6x + 7 is (−

∞, ∞), then the
range of function is :
(A) (−

∞, ∞) (B) (−

2, ∞)
(C) (−

2, 3) (D) (−

∞, −

2)
69. If

f(x) =
x
x − 1

, then
f a
f a
( )
( ) +1
=
(A) f

(-

a) (B) f

(1/a)
www.myengg.com The Engineering Universe 7
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
8
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(C) f(a
2
) (D) f



|
\

|
¹
|
a
a 1
70. Function

f(x) =
x x
x x
− <
− ≥
¦
´
¹
1 2
2 3 2
,
,
is a
continuous function :
(A) For all real values of x
(B) For x = 2 only
(C) For all real values of x such that
x ≠ 2
(D) For all integral values of x only
ANSWERS
1. D 2. B 3. B 4. A 5. C 6. B
7. B 8. A 9. A 10. B 11. C 12.C
13. A 14. A 15. C 16. B 17. C 18.B
19. B 20. D 21. D 22. C 23. B 24.A
25. C 26. C 27. B 28. B 29. B 30.C
31. A 32. A 33. B 34. D 35. D 36.A
37. B 38. B 39. B 40. B 41. A 42.C
43. D 44. D 45. B 46. B 47. B 48.B
49. B 50. C 51. D 52. C 53. A 54.A
55. B 56. B 57. C 58. A 59. A 60.D
61. B 62. D 63. C 64. C 65. A 66.C
67. B 68. B 69. C 70. A
www.myengg.com The Engineering Universe 8
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m