You are on page 1of 3

1

QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
2. tan cos tan
− −
+

¸

(
¸
(
1 1
4
5
2
3
=
(A)
6
17
(B)
17
6
(C)
7
16
(D)
16
7
5. If cos (2

sin
-1
x) =
1
9

, then

x =
(A) Only
2
3
(B) Only -
2
3
(C)
2
3
, -
2
3
(D) Neither
2
3
nor -
2
3
7. cot
-1

1 1
1 1
− + +
− − +

¸

(
¸
(
(
sin sin
sin sin
x x
x x


=
(A) π − x (B) 2

π − x
(C)
x
2
(D) π −
x
2
8. sin (2 sin
-1
0.8) =
(A) 0.96 (B) 0.48
(C) 0.64 (D) None of these
9. If cos
−1
x + cos
−1
y + cos
−1
z = π, then
(A) x
2
+ y
2
+ z
2
+ xyz = 0
(B) x
2
+ y
2
+ z
2
+ 2xyz = 0
(C) x
2
+ y
2
+ z
2
+ xyz = 1
(D) x
2
+ y
2
+ z
2
+ zx - 1 = 0
11. tan
2
1
5 4
1
tan

|
\

|
¹
|

¸

(
¸
(
π
=
(A)
17
7
(B) -
17
7
(C)
7
17
(D) -
7
17
14. If

tan
−1
2x + tan
−1
3x =
π
4
, then

x =
(A) - 1 (B)
1
6
(C) - 1,
1
6
(D) None of these
15. The principal value of,
sin
−1
sin
2
3
π |
\

|
¹
|

¸

(
¸
(
is :
(A) -

2
3
π
(B)
2
3
π
(C)
4
3
π
(D) None of these
16. sec
-1
[sec (-

30º)] =
(A) - 60º (B) - 30º
(C) 30º (D) 150º
19. If

tan
-1
x + tan
-1
y + tan
-1
z = π

, then
1 1 1
xy yz zx
+ + =
(A) 0 (B) 1
(C)
1
xyz
(D) x

y

z
20. If sin
-1
2
1
2
a
a +
- cos
-1
1
1
2
2

+
b
b
=
INVERSE TRIGONOMETRY
www.myengg.com The Engineering Universe 1
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
2
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
tan
-1

2
1
2
x
x −

, then

x =
(A) a (B) b
(C)
a b
a b
+
− 1
(D)
a b
a b

+ 1
22. sin
-1
1
5
+ cot
-1
3 is equal to :
(A)
π
6
(B)
π
4
(C)
π
3
(D)
π
2
24. If sin
−1
2
1
2
a
a +
|
\

|
¹
| + sin
−1
2
1
2
b
b +
|
\

|
¹
| =
2 tan
−1
x, then

x =
(A)
a b
a b

+ 1
(B)
b
a b 1 +
(C)
b
a b 1 −
(D)
a b
a b
+
− 1
26. 4 tan
-1
1
5
- tan
-1
1
70
+ tan
-1
1
99
=
(A)
π
2
(B)
π
3
(C)
π
4
(D) None of these
27. 2 tan
-1

a b
a b

+

¸

(
¸
(
(
tan
θ
2
=
(A) cos
-1

a b
a b
cos
cos
θ
θ
+
+
|
\

|
¹
|
(B) cos
-1

a b
a b
+
+
|
\

|
¹
|
cos
cos
θ
θ
(C) cos
-1

a
a b
cos
cos
θ
θ +
|
\

|
¹
|
(D) cos
-1

b
a b
cos
cos
θ
θ +
|
\

|
¹
|
28. The value of sin cot
-1
tan cos
-1
x
is equal to :
(A) x (B)
π
2
(C) 1 (D) None of these
29. If

a, b, c be positive real numbers and
the value of,

θ = tan
−1
a a b c
bc
( ) + +

+
tan
−1
b a b c
ca
( ) + +
+

tan
−1
c a b c
a b
( ) + +
than

tan θ

is equal to :
(A) 0 (B) 1
(C)
a b c
a bc
+ +
(D) None of these
35. If sin
-1
x =
π
5


for some

x ∈ (-

1, 1),
then the value of

cos
-1
x

is :
(A)
3
10
π
(B)
5
10
π
(C)
7
10
π
(D)
9
10
π
38. If sin
-1
x + sin
-1
y =
2
3
π
, then
cos
-1
x + cos
-1
y =
www.myengg.com The Engineering Universe 2
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m
3
QUEST TUTORIALS
Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439
(A)
2
3
π
(B)
π
3
(C)
π
6
(D) π
40. tan
-1
x
y
|
\

|
¹
| - tan
-1
x y
x y

+
|
\

|
¹
| is :
(A)
π
2
(B)
π
3
(C)
π
4
(D)
π
4
or

-

3
4
π
46. A solution of the equation,
tan
−1
(1 + x) + tan
−1
(1

− x) =
π
2
is :
(A) x = 1 (B) x = -

1
(C) x = 0 (D) x = π
47. If

tan
−1
x

+

cos
−1
( )
y
y 1
2
+
= sin
−1

3
10
and both

x & y are positive & integral,
then x and y =
(A) (1, 2) and (2, 7)
(B) (1, 2) and (1, 7)
(C) (1, 7) and (2, 7)
(D) (1, 7) and (2, 1)
48. If

tan
−1
x
x

+
1
1

+ tan
−1
2 1
2 1
x
x

+
= tan
−1
23
36
then

x =
(A)
3
4
3
8
,

(B)
3
4
3
8
,
(C)
4
3
3
8
,
(D) None of these
ANSWERS
1. B 2. C 3. D 4. A 5. D 6. D
7. B 8. D 9. C 10. B 11. D 12. D
13. B 14. D 15. C 16. A 17. A 18. A
19. A 20. B 21. C 22. C 23. A 24. D
www.myengg.com The Engineering Universe 3
Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs
w
w
w
.
m
y
e
n
g
g
.
c
o
m