You are on page 1of 4

www.myengg.

com

The Engineering Universe

1

Permutation & Combinations
1. A question paper is divided into two parts A and B and each part contains 5 questions . The number of ways in which a candidate can answer 6 questions selecting atleast two questions from each part is : (A) 80 (B) 100 (C) 200 (D) None of these If 15C3r = 15Cr + 3 , then the value of r is (A) 3 (B) 4 (C) 2 (D) 1
5
47

1 given . Words with five letters are formed from these given letters . Then the number of words which have atleast one letter repeated is : (A) 69760 (B) 30240 (C) 99748 (D) None of these 8. Eight chairs are numbered 1 to 8 . Two women and three men wish to occupy one chair each . First the women choose the chairs from amongst the chairs marked 1 to 4 and then men select the chairs from amongst the remaining . The number of possible arrangements is : (A) 6C 3 × 4C2 (B) 4C2 4P3 4 4 P3 (D) None of these (C) P2 The number of ways in which the letters of the word ARRANGE can be arranged such that both R do not come together is : (A) 360 (B) 900 (C) 1260 (D) 1620

2.

3.

C4 +
47


r =1

52 - r

C3 = (B) 52C5 (D) None of these

4.

5.

6.

The number of numbers that can be formed with the help of the digits 1, 2, 3, 4, 3, 2, 1 so that odd digits always occupy odd places, is : (A) 24 (B) 18 (C) 12 (D) 30 Ten different letters of an alphabet are

w

There are four balls of different colours and boxes of colours same as those of the balls . The number of ways in which the balls, one in each box, could be placed such that a ball does not go to box of its own colour is : (A) 8 (B) 7 (C) 9 (D) None of these

w

.m

ye ng

If 2nC3 : nC 2 = 44 : 3, then for which of the following values of r, the value of nCr will be 15 : (A) r = 3 (B) r = 4 (C) r = 6 (D) r = 5

×! 9 2 10. In how many ways a garland can be made from exactly 10 flowers ? (A) 10 ! (B) 9 !

g. c
9. (C) 2 (9 !)

(A) (C)

C6 52 C4

w

11. A student is allowed to select atmost n books from a collection of (2n + 1) books . If the total number of ways in which he can select one book is 63, then the value of n is : (A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) None of these 12. A box contains two white balls, three black balls and four red balls . In how many ways can three balls be drawn from the box, if atleast one black ball

7.

QUEST TUTORIALS Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439

Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs

om

(D)

www.myengg.com

The Engineering Universe

2

2 is to be included in the draw ? (A) 64 (B) 45 (C) 46 (D) None of these 13. m men and n women are to be seated in a row so that no two women sit together . If m > n, then the number of ways in which they can be seated is :
m ! ( m + 1) ! (A) ( m − n + 1) !

the letters of the word MATHEMATICS by rearranging them . (A) (C)
11 ! 2! 2!

(B)

11 ! 2!

11 ! 2! 2! 2!

(D) 11 !

15. 20 persons are invited for a party . In how many different ways can they and the host be seated at a circular table, if the two particular persons are to be seated on either side of the host . (A) 20 ! (B) 2 . 18 ! (C) 18 ! (D) None of these 16. A five digit number divisible by 3 has to be formed using the numericals 0, 1, 2, 3, 4 and 5 without repetition . The total number of ways in which this can be done is : (A) 216 (B) 240 (C) 600 (D) 3125

w

w

.m

14. The sides AB, BC, CA of a triangle ABC have respectively 3, 4 and 5 points lying on them . The numbers of triangles that can be constructed using these points as vertices is : (A) 205 (B) 220 (C) 210 (D) None of these

ye ng
(A)

g. c
20. The value of (A) 16C3 (C) 15C10

( m − 1) ! ( m − 1) ! ( m − n + 1) ! (D) None of these

(C)

19. The number of straight lines joining 8 points on a circle is : (A) 8 (B) 16 (C) 24 (D) 28
15

21. The number of triangles that can be formed by choosing the vertices from a set of 12 points, seven of which lie on the same straight line, is : (A) 185 (B) 175 (C) 115 (D) 105 22. Choose the correct number of ways in which 15 different books can be divided into five heaps of equal number of books .

w

om

(B)

m ! (m − 1) ! (m − n + 1) !

18. There are 5 roads leading to a town from a village . The number of different ways in which a villager can go to the town and return back, is : (A) 25 (B) 20 (C) 10 (D) 5

C3 + 15C 13 is : (B) 30C16 (D) 15C15

15 ! 5 ! (3 !)5 (C) 15C 5

(B) (D)

15 ! (3 !)5
15

P5

23. Everybody in a room shakes hand

17. How many words can be formed with

QUEST TUTORIALS Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439

Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs

www.myengg.com

The Engineering Universe

3

3 with everybody else . The total number of hand shakes is 66 . The total number of persons in the room is : (A) 11 (B) 12 (C) 13 (D) 14 24. Let A be a set containing 10 distinct elements . Then the total number of distinct functions from A to A, is : (A) 10 ! (B) 1010 (C) 2 10 (D) 210 - 1 25. Five balls of different colours are to be placed in three boxes of different sizes . Each box can hold all five balls. In how many ways can we place the balls so that no box remains empty ? (A) 50 (B) 100 (C) 150 (D) 200 26. How many numbers can be made with the digits 3, 4, 5, 6, 7, 8 lying between 3000 and 4000 which are divisible by 5 while repetition of any digit is not allowed in any number . (A) 60 (B) 12 (C) 120 (D) 24 27. Six ‘+’ and four ‘-’ signs are to be placed in a straight line so that no two ‘-’ signs come together, then the total number of ways are : (A) 15 (B) 18 (C) 35 (D) 42 wrong answers to atleast i questions where i = 1, 2, 3 .... k . No student gave more than k wrong answers . The total numbers of wrong answers given is : (A) a1 + 2 a2 + 3 a3 + ...... + k ak (B) a1 + a2 + a3 + ...... + ak (C) Zero (D) None of these 30. Six ‘ × ’s have to be placed in the square of the figure such that each row . In how many contains atleast one different ways can this be done ?

g. c
(A) 28 (C) 26

w

w

.m

28. The product of any r consecutive natural numbers is always divisible by (A) r ! (B) r2 n (C) r (D) None of these 29. In a certain test a 1 students gave

w

QUEST TUTORIALS Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439

Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs

ye ng

31. The solution set of 10Cx − 1 > 2 . 10C x is (A) {1, 2, 3} (B) {4, 5, 6} × (C) {8, 9, 10} (D) {9, 10, 11} 32. In an election there are 5 candidates and three vacancies . A voter can vote maximum to three candidates, then in how many ways he vote . (A) 125 (B) 60 (C) 10 (D) 25

33. There are 16 points in a plane out of which 6 are collinear, then how many lines can be drawn by joining these points . (A) 106 (B) 105 (C) 60 (D) 55 34. Out of 6 boys and 4 girls, a group of 7 is to be formed . In how many ways can this be done if the group is to have a majority of boys . (A) 120 (B) 90

om

(B) 27 (D) None of these

www.myengg.com

The Engineering Universe

4

4 (C) 100 (D) 80 40. If nP4 = 30 nC 5, then n = (A) 6 (B) 7 (C) 8 (D) 9 41. There are (n + 1) white & (n + 1) black balls each set numbered 1 to n + 1 . The number of ways in which the balls can be arranged in a row so that the adjacent balls are of different colours is : (A) (2n + 2) ! (B) (2n + 2) ! × 2 (C) (n + 1) ! × 2 (D) 2 {(n + 1) !}2 42. 12 persons are to be arranged to a round table . If two particular persons among them are not to be side by side, the total number of arrangements is : (A) 9 (10) ! (B) 2 (10 !) (C) 45 (8 !) (D) 10 ! 43. If x, y and r are positive integers, then x C r + xCr - 1 yC 1 + xC r - 2 yC2 + ..... + yCr = (A)
(x + y ) ! r! xy (D) C r

35. The letters of the word MODESTY are writtern in all possible orders and these words are writtenout as in a dictionary, then the rank of the word MODESTY is : (A) 5040 (B) 720 (C) 1681 (D) 2520 36. The sum of the digits in the unit place of all numbers formed with the help of 3, 4, 5, 6 taken all at a time is : (A) 18 (B) 432 (C) 108 (D) 144 37. In a football championship there were played 153 matches . Every team played one match with each other . The number of teams participating in the champoinship is : (A) 17 (B) 18 (C) 9 (D) None of these 38. The straight lines I 1, I 2, I3 are parallel and lie in the same plane . A total number of m points are taken on I 1, n points on I2, k points on I 3 . The maximum number of triangles formed with verrtices at thest points are : (A) m + n + kC3 (B) m + n + kC 3 - mC 3 - nC3 - kC 3 (C) mC 3 + nC3 + kC 3 (D) None of these

ye ng
x! y! r ! (C)

g. c
x+y

.m

39. The number of parallelograms that can be formed from a set of four parallel lines intersecting another set of three parallel lines is : (A) 6 (B) 18 (C) 12 (D) 9

1. C 7. A 13. A 19. D 25. C 31. D 37. B 43. C

2. A 8. D 14. A 20. A 26. B 32. D 38. B

om
Cr 3. C 9. B 15. B 21. A 27. C 33. A 39. B

(B)

ANSWERS 4. B 10. D 16. A 22. A 28. A 34. C 40. C 5. C 11. B 17. C 23. B 29. B 35. C 41. D 6. B 12.A 18.A 24.B 30.C 36.C 42.A

Entrance Exams ,Engineering colleges in india, Placement details of IITs and NITs

w

w

QUEST TUTORIALS Head Office : E-16/289, Sector-8, Rohini, New Delhi, Ph. 65395439

w