You are on page 1of 36

GEOGRAPHY

Civil Service Examination (Prelim)-2008

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below
the lists:

List-I (Description)

A. Each parallel is projected as standard parallel

B. Sine curves are used as meridians

C. 900 N or S latitude is not shown

D. North and South poles are lines

List-II (Projection)

1. Polyconic projection

2. Sinusoidal projection

3. Mercator projection

4. Gall’s stereographic cylindrical projection

Code:
a. A4, B3, C2, D1
b. A1, B2, C3, D4
c. A4, B2, C3, D1
d. A1, B3, C2, D4

Ans. b

2. If the tilt angle than three degrees, the air photograph is known as

a. Oblique photograph
b. Vertical photograph
c. Ortho photograph
d. Trimetrogon photograph

Ans. b

3. Who of the following devoted himself to the study of the modes of life of Germans
living outside Germany?

a. Ratzel
b. Mackinder
c. Jafferson
1

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


d. Sauer

Ans. a

4. What is a line drawn through a series of points which have been equally elevated
(or depressed) by relative movements of land and sea, termed as?

a. Isobase
b. Isorhythm
c. Isogram
d. Isonoetic line

Ans. a

5. Consider the following statements:

The central themes of Vidal de La Blache are, that

1. nature sets limits and offers possibilities for development.

2. man’s adjustment to nature is the function of traditions and mental structuring.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c

6. Regarding von Humboldt, consider the following statements:

1. He assembled materials to show how environments varied, with differences - in


agricultural practices, reflecting interaction among altitude, temperature and vegetation.

2. He developed synthetic reasoning leading to inductive generalization.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor

Ans. c

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


7. Who of the following authored the book “Influences of Geographic
Environment”?

a. Huntington
b. La Blache
c. Ratzel
d. Semple

Ans. d

8. Consider the following statements:

1. Ritter’s scientific geography was based on the concept of unity in diversity.

2. Ritter’s concepts regarding the meaning of the observed geographical patterns on earth
were teleological.

Which of the statements given above is/are correct?


a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c

9. Which one of the following statements is correct?

a. Digita1 Raster Graphics (DRG) s a scanned image of a USGS topographic map


b. DRG is a hard copy of a resource map of India
c. DRG is a survey map of NATMO
d. DRG is a cadastral map

Ans. a

10. Who of the following named the human dominance theory of “man-environment
re1ationship”as ‘Possibilism’

a. Lucien Febvre
b. Lucien Gallois
c. Vidal de La Blache
d. Jean Brunhes

Ans. a

11. Who of the following is the author of “Almagest” and “Guide to Geography”,
two great books of Roman period?

a. Strabo
b. Plini
c. Ptolemy
d. Pomponious

Ans. c
3

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


12. Who of the following geographers stated that the Earth is a it inseparable
organic whole?

a. Von Humboldt
b. Ritter
c. Richthofen
d. Ratzel

Ans. b

13. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given
below the lists

List-I (Landform)

A. Nickpoint

B. Sink hole

C. Point bar

D. Accordant summit

List -II (Process)

1. Karst

2. Fluvial

3. Plantation

4. Rejuvenation

Code:
a. A3, B2, C1, D4
b. A4, B1, C2, D3
c. A3, B1, C2, D4
d. A4, B2, C1, D3

Ans. b

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


Directions:

The following 7 (SEVEN) items consists of two statements, one labeled as the ‘Assertion
(A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You are to examine these statements carefully and
select the correct answers to these items using the code given below:

Codes:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

14. Assertion (A): Laterite soils are not very productive for crop plants.

Reason (R): Laterite soils contain high concentrations of silica and calcium carbonate’.

Ans. c

15. Assertion (A): Large deserts are located at low latitudes.

Reason (R): Continental drift has moved them to lower latitudes from higher latitudes.

Ans. b

16. Assertion (A): In the Mediterranean climate, a pronounced winter precipitation is


observed.

Reason (R): The Mediterranean regime is controlled by sub-tropical anticyclone in


winter.

Ans. c

17. Assertion (A): The westerlies of the southern hemisphere are stronger and more
constant in direction than those of the northern hemisphere.

Reason (R): The broad expanses of ocean in southern hemisphere rule out the
development of, stationary pressure systems.

Ans. c

18. Assertion (A): In aerial and satellite remote sensing and photography, the spectral
bands of green and near infra-red radiation are used.

Reason (R): The vegetation reflects green and near infra-red radiation which appear on
the air photographs and imagery as green and red tones.

Ans. c

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


19. Assertion (A): Species diversity is quite low in tropical Savannah in comparison to
the adjacent tropical rain forests.

Reason (R): The fire factor plays a role in controlling the species diversity in Savannah.

Ans. b

20. Assertion (A): The circumpolar current encircles Antarctica from west to east.

Reason (R): The westerly winds in southern hemisphere blow constantly from west to
east and do not encounter any major landmasses.

Ans. a

21. In spherical diagram, the radii of spheres are proportionate to which one of the
following?

a. Square root of the quantities


b. Cube root of the quantities
c. Percentage of the quantities
d. Actual quantities

Ans. b

22. With reference to Mollweide projection, consider the following statements

1. Mollweide projection is elliptical in shape.

2. The parallels are straight lines.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c

23. With reference to the satellites launched by India, which one of the following is
the correct chronological order?

a. Bhaskara II, IRS-lA, Cartosat, INSAT-1B


b. Bhaskara II, INSAT-1B, IRS1A, Cartosat
c. IRS- 1A, IN SAT-1 B, Bhaskara II, Cartosat
d. INSAT-1B, Bhaskara II, Cartosat, IRS-IA

Ans. b

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


24. Consider the following statements:

1. An Albers’ equal-area projection, distortion zones are arranged parallel to the standard
lines.

2. Albers’ equal-area projection is good for a middle-latitude area of greater east-west


than north-south extent.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c

25. Consider the following statements:

1. In Mercator projection, all the rhumbs appear as straight lines.

2. Mercator’s projection enlarges areas at a rapidly decreasing rate towards the higher
latitudes.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. a

26. Consider the following statements:

1. In India natural rubber is produced in Southern India and Andaman and Nicobar
Islands only.

2. Among the coffee growing States of India, the lowest average yield per hectare of
plucked coffee is in Kerala.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. __

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


27. How is the rectilinear drainage pattern formed where two sets of structural
controls occur at right angles, termed?

a. Rectangular
b. Radial
c. Dendritic
d. Trellis

Ans. d

28. In Thornthwaite’s scheme of classification of climate, what does ‘E’ indicate in


the context of India?

a. Semi-arid climate
b. Humid climate
c. Arid climate
d. Dry sub-humid climate

Ans. c

29. Which one of the following pairs of cities have the largest annual average
rainfall difference as compared to the other three pairs?

a. Jabalpur and Nagpur


b. Mumbai and Pune
c. Kolkata and Bhubaneshwar
d. Guwahati and Shillong

Ans. b

30. As per census 2001, what is the approximate percentage of population of the five
notified minority communities together in the total population of India?

a. 16.2%
b. 17.3%
c. 18.4%
d. 19.5%

Ans. c

31. Consider the following statements:

1. Nokrek Biosphere Reserve contains tropical wet evergreen forest type of vegetation.

2. The river Pindar flows through Nandadevi Biosphere Reserve.

Which of the statements given above is/are correct?


a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c
8

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


32. Who of the following advocated the idea that ‘the state is an organism attached
to the land’?

a. Ratzel
b. Ritter
c. Kant
d. Humboldt

Ans. a

33. In the context of India, in the 1: 50,000 scale toposheet, how many meters are
represented by 1 cm?

a. 1000 m
b. 500m
c. 250 m
d. 100 m

Ans. b

34. Among the following States, which one has the largest net irrigated area?

a. Andhra Pradesh
b. Maharashtra
c. Gujarat
d. Tamil Nadu

Ans. a

35.

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


In the map given above, four cities namely, A. Adelaide, B. Brisbane, C. Melbourne and
D. Sydney are marked with numbers. Match the city with the correct number and select
the correct answer using the code given below

Code:
a. A1, B2, C4, D3
b. A1, B4, C2, D3
c. A3, B2, C4, D1
d. A3, B4, C2, D1

Ans. d

36. Which one of the following pairs is correctly matched ?

a. Gulf of Martaban : Yangon


b. Gulf of Tongking : Shanghai
c. Gulf of Mannar : Trincomalee
d. Gulf of Aqaba : Cairo

Ans. a

37. Among the following South Asian countries, in which one is the Maternal
Mortality Ratio (per 100,000 live births) lowest?

a. Bangladesh
b. India
c. Nepal
d. Pakistan

Ans. a

38. In Brazil, iron ore is found chiefly in which one of the following Federal Units ?

a. Amazonas
b. Maranhao
c. Minas Gerais
d. Rio Grande do Norte

Ans. c

39. Consider the following rivers:

1. Don

2. Syr Darya

3. Volga

4. Ural

Which of the above rivers flow into the landlocked Caspian Sea?

10

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 3 and 4
d. 1 and 4

Ans. c

40. In which one of the following countries is Barail Range located?

a. Afghanistan
b. Sri Lanka
c. Pakistan
d. India

Ans. d

41. As per Koppen’s classification of climate, in which of the following lo the regions
of Central Maharashtra and Telangana fall

a. Tropical Wet and Dry climate (Monsoon Savannah)


b. Tropical Wet and Dry climate with Winter Rain (Monsoon Savannah with Winter
Rain)
c. Tropical Semi-Arid Steppe
d. Humid Sub-Tropical with Dry Winter

Ans. c

42. Which one of the following groups of States and major producers of Sunflower?

a. Tamil Nadu, Haryana and Rajasthan


b. Kerala, Orissa and Uttar Pradesh
c. Madhya Pradesh, Punjab and Chhattisgarh
d. Karnataka, Maharashtra and Andhra Pradesh

Ans. d

43. With reference to north-east monsoon (winter monsoon) in India, consider the
following statements

1. Unlike the summer monsoon, there is no easterly jet stream over the peninsula during
the winter monsoon:

2. More than two-thirds of annual rainfall in Coimbatore, Salem and Nilgiri districts
occurs from October to December.

Which of the statements given above is/are correct?


a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. a
11

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


44. With reference to Indian forests, consider the following pairs:

1. Tropical Moist Deciduous Forests : Sandalwood (Santalum album)

2. Tropical Dry Deciduous Forests : Sal (Shorea robusta)

3. Tropical Thom Forests : Shisham (Dalbeigia sissoo)

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

a. 1 only
b. 1 and 2 only
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 3

Ans. c

45. Consider the following areas of forests:

1. Andaman and Nicobar Islands forests


2. Nilambur tract of Kerala
3. Low outcrop of Garo and Khasi hills
4. Mikir hills upto 1000 meters

Which of the above areas have tropical wet evergreen forests?

a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1, 3 and 4 only
d. 1, 2, 3 and 4

Ans. d

46. Consider the following statements:

1. As per Census 2001, the population growth rate of Tamil Nadu during 1991-
2001 was the lowest among the States in India.

2. As per Census 2001, the population growth rate of Nagaland during 1991-
2001 was the highest among the States in India.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. b

12

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


47.

In the map given above, four cities of Germany namely, A. Berlin, B. Cologne, C.
Frankfurt and D. Munich are marked with numbers. Match the city with the correct
number and select the correct answer using the code given below

Code:
a. A1, B2, C3, D4
b. A1, B3, C2, D4
c. A4, B2, C3, D1
d. A4, B3, C2, D1

Ans. d

48. On which one of the following rivers are Tikarpara and Naraj dams constructed
under a multipurpose project.

a. Damodar
b. Kosi
c. Mahanadi
d. Sutlej

Ans. c

49. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

Irrigation project : District

a. Bargi project : Jabalpur


b. Kadana project : Panchmahals
13

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


c. Pochampad project : Guntur
d. Malaprabha project : Belgaum

Ans. c

50. Consider the following statements:

1. Cherrapunji is located on the south side of Garo hills.

2. Cherrapunji is about 1700 m above mean sea level.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. d

51. Which one among the following rivers has the largest catchment area ?

a. Cauvery
b. Krishna
c. Mahanadi
d. Narmada

Ans. b

52. Consider the following:

1. Jammu hills

2. Mikir hills

3. Zaskar range

On which of the above is annual rainfall generally above 100 cm?

a. 1 and 2 only
b. 2 only
c. 1 and 3 only
d. 1, 2 and 3

Ans. a

53. Among the following elements, which one is in the highest amount in the
composition of basalt rock?

a. Aluminium
b. Calcium
14

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


c. Iron
d. Silicon

Ans. d

54. Consider the following pairs:

Mineral : Composition

1. Amphibole : Calcium-magnesium-iron silicate

2. Mica : Magnesium-iron-aluminium silicate

3. Quartz: Silicon dioxide

Which of the above pair/pairs is/are correctly matched?

a. 1 and 2 only
b. 1 and 3 only
c. 3 only
d. 1, 2 and 3

Ans. c

55. Consider the following statements:

1. The Mid-Atlantic Ridge surfaces above the sea level in Iceland.

2. The San Andreas fault is a transform fault.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c

56. Consider the following statements:

1. When feldspar undergoes chemical weathering, kaolinite is produced.

2. Water is essential for chemical weathering of feldspar.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
15

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


d. Neither 1 nor 2

Ans. c

57. With reference to seismic waves, consider the following statements:

1. P-waves travel through a solid rock faster than sound waves traveling through air.

2. S-waves travel at about half the speed of P-waves.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c

58. Tonle Sap Lake, one of the world’s largest fresh water fisheries, is replenished
by which one of the following rivers?

a. Yangtze
b. Irrawaddy
c. Mekong
d. Saiween

Ans. c

59. Consider the following statements:

1. Glacial valley floors are flat and their walls steep, in contrast to the V-shaped valleys
of many mountain rivers.

2. Unlike rivers; valley glaciers at coastlines may erode their valley floors far deeper than
sea level.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. a

16

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


60. Consider the following statements:

1. Nearly 99 percent of the total mass of the atmosphere lies within 30 km of the Earth’s
surface.

2. The proportion of ozone in the atmosphere increases to a maximum at about 60 km


from Earth’s surface.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither I nor 2

Ans. a

61. The albedo of which one among the following is the highest?

a. Cirrus cloud
b. Cumulonimbus cloud
c. Melting snow
d. Sand

Ans. c

62. An observer in the northern hemisphere who stands with his hack to the wind
will have lower pressure to his left and higher pressure to his right. This is known
by which one of the following?

a. Bergeron-Findeisen theory
b. Buys Ballot’s law
c. Walker circulation
d. Stoke’s law

Ans. b

63. Consider the following statements :

1. The Jet Streams are located near the altitude of the tropopause.

2. The Polar Front Jet Stream is evident throughout the year, but the subtropical Jet
Stream is strong only during the half-year centered on winter.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. a
17

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


64. Consider the following phenomena:

1. Shifting of the sub-tropical high pressure belt towards the equator.

2. Lower sea-surface temperatures in the eastern North Atlantic.

3. Expansion of the circumpolar westerly vortex,

Which of the above is/are attributed to the prolonged drought in the Sahel region of
Africa?

a. 1 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. l, 2 and 3

Ans. d

65. Consider the following statements:

1. Convective type of precipitation is associated with towering cumulus and


cumulonimbus clouds.

2. In tropical. cyclones, cumulonimbus cells become organised around the centre in


spiralling bands.

Which of the statements given above is/are correct?


a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c

66. Consider the following statements:

1. Tropical cyclones occur only in oceanic areas where the sea temperature exceeds 3
3°C.

2. In order to achieve the rotational component, the tropical cyclone must be spawned at
least 5°N or 5°S of the equator.

Which of the statements given above is/are correct?


a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c
18

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


67. In which one of the following regions is the maximum amount of world’s
phosphate produced?

a. Northern Africa
b. Northern Europe
c. North America
d. Northern Australia

Ans. c

68. What is the formula for calculating the cephalic index ?

a.

b.

c.

d.

Ans. a

69. Consider the following areas

1. Central Africa

2. Borneo and Papua-New Guinea

3. Amazon basin

In which of the above areas is the primitive agriculture such s. shifting cultivation or
rotational bush-fallow type of cultivation found?
a. 1 only
b. 1 and 2 only
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 3

Ans. d
19

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


70. Among the following countries, which one is the most densely populated?

a. Belgium
b. France
c. Germany
d. The Netherlands

Ans. d

71. Consider the following statements:

1. Costa Rica is a leading exporter of cocoa.

2. Malaysia is a leading exporter of rubber.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. b

72. Consider the following pairs:

Nomadic tribes : Region

1. San : Kalahari desert

2. Samoyed : Siberia

3. Wodaabe : North-Eastern Asia

4. Yakut : Lena basin

Which of the pairs given above are correctly matched ?

a. 1 and 2 only
b. 2 and 4 only
c. 1, 2 and 4
d. 1, 3 and 4

And. c

20

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


73. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given
below the lists

List-I (Tribe)

A. Chaimal

B. Dafla

C. Dharua

D. Garasia

List-II (State)

1. Arunachal Pradesh

2. Orissa

3. Rajasthan

4. Tripura

Code:
a. A3, B1, C2, D4
b. A3, B2, C1, D4
c. A4, B2, C1, D3
d. A4, B1, C2, D3

Ans. d

74. In which one of the following countries do the ethnic communities called Karen,
Kachin and Chin live?

a. Australia
b. Indonesia
c. Myanmar
d. Sri Lanka

And. c

75. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given
below the lists:

List-I (Tribe)

A. Semang

B. Beduin

C. Masai

21

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


D. Kirghiz

List-II (Habitat)

1. Hot desert

2. Equatorial belt

3. Temperate grassland

4. Savannah grassland

Code:
a. A1, B2, C3, D4
b. A1, B2, C4, D3
c. A2, B1, C4, D3
d. A2, B1, C3, D4

Ans. c

76. Among the following countries, which one is a major producer of Wolfram
(tungsten ore)?

a. Australia
b. China
c. Indonesia
d. Russia

Ans. b

77. Ravenstein and Zelinsky are well known for their work in the context of which
one of the following model /theories?

a. Locational theories
b. Nearest neighbour analysis
c. Simulation models
d. Migration

Ans. d

78. Among the following countries, which one has the highest total fertility rate?

a. India
b. Pakistan
c. Nepal
d. Bangladesh

Ans. b

22

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


79.

In the map given above, which one of the following types of climates based on Koppen’s
system is indicated by the shaded portion?

a. Aw
b. Caf/Cfa
c. Csa
d. Daf

Ans. b

80. Consider the following climate data:

Mean
Precipitation
Month Temperature
(mm)
(oC)
Dec 10 104
Jan 9 102
Feb 10 88
Mar 12 68
Apr 13 33
May 15 12
Jun 16 3
Jul 17 1
Aug 17 1
Sep 18 5
Oct 16 19
Nov 13 40

The above climate data resembles that of which one of the following cities?

a. Buenos Aires
b. Tokyo
c. Melbourne
d. San Francisco

Ans. d
23

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


81. Which one of the following States in India has the broadest continental shelf?

a. Andhra Pradesh
b. Gujarat
c. Karnataka
d. Tamil Nadu

Ans. b

82. Which one of the following sequences of ocean trenches is correct in terms of the
ascending order of their depths?

a. Aleutian Trench—Mindanao Trench— New Herbides Trench’


b. New Herbides Trench—Mindanao Trench—Aleutian Trench
c. Aleutian Trench—New Herbides Trench—Mindanao Trench
d. New Herbides Trench--Aleutian Trench—Mindanao Trench

Ans. c

83. Consider the following statements:

1. The Walker circulation weakens during El Nino events.

2. El Nino events often result in, fooding in California.

3. During El Nino years, there fewer hurricanes in the Atlantic.

Which of the statements given above is/are correct?


a. 1 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. l, 2 and 3

Ans. d

84. Consider the following statements:

1. Neap tides occur when the Moon, Earth and Sun are collinear.

2. When an intense storm passes near the shore during a spring tide, the waves at high
tide may cause tidal waves.

Which of the statements given above is/are correct?


a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. b
24

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


85. Consider the following areas:

1. Orinoco basin in South America

2. Zaire basin in Africa

3. New Guinea

4. Isthumus of Central America

Which of the above said areas have tropical rain forests?

a. 1 and 3 only
b. l, 2 and 4 only
c. 2, 3 and 4 only
d. 1, 2, 3 and 4

Ans. ___

86. Which of the following kinds of organisms are the diatoms?

a. Unicellular algae
b. Protozoans
c. Free floating bryophytes
d. Detritivores

Ans. a

87. Which one of the following statements is not correct?

a. Most reef-forming corals prefer sea temperature between 17 °C and 33 °C.


b. Cora1 growth is usually restricted to the upper 25 or 30 m of the sea.
c. Coral animals belong to the organisms of Phylum Porifera.
d. Coral animals live in a mutualistic relationship with algae.

Ans. c

88. Of the solar energy coming into the Biosphere, what percentage of it is actually
used in the photosynthesis?

a. Less than 1%
b. Between 1% and 15%
c. Between 15% and 2%
d. More than 2%

Ans. ___

25

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


89. Among the following greenhouse gases, the emission of which one of the
following is entirely anthropogenic?

a. Chlorofluorocarbons
b. Methane
c. Nitrous oxide
d. Hydrogen sulphide

Ans. a

90. With reference to a freshwater, lake, consider the following characteristics

1. ‘Richness in nutrients

2. Rapid turnover of phytoplankton

3. Depletion of dissolved oxygen

Which of the above is/are observed in a lake after its eutrophication?

a. 1 only
b. 1 and 2 only
c. 3 only
d. l, 2 and 3

Ans. d

91. With reference to ‘Central Place Theory’, consider the following statements

1. Christaller dealt only with retailing functions in his theory.

2. Lösch attempted to incorporate manifesting into his model.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c

92. Which one of the following types of spurs is typically associated with val1ey
glaciers?

a. Interlocking
b. Juxtaposed
c. Overlapping
d. Truncated

Ans. d
26

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


93. How is the amount of horizontal displacement in a normal fault called?

a. Throw
b. Tear
c. Heave
d. Strike

Ans. c

94. Between which one of the following pairs of islands is Duan Passage located?

a. South Andaman and Little Andaman


b. Little Andaman and Car Nicobar Island
c. Car Nicobar Island and Little Nicobar Island
d. Little Nicobar Island and Great Nicobar Island

Ans. a

95. Among the following States of India, which one has the oldest rock formations in
the country?

a. Assam
b. Bihar
c. Karnataka
d. Uttar Pradesh

Ans. c

96. Among the following States, which one has the largest forest area?

a. Gujarat
b. Karnataka
c. Orissa
d. Tamil Nadu

Ans. c

97. In which one of the following National Parks has a climate, that varies from
tropical to sub-tropical temperate and arctic?

a. Kangchendzonga National Park


b. Nandadevi National Park
c. Neora National Park
d. Namdhapa National Park

Ans. a

98. Consider the following statements:

1. Gondwana coal is a laminated, bituminous coal.

2. Gondwana coal is completely free from moisture, sulphur and phosphorus.


27

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. a

99. Consider the following pairs:

1. Amarkantak area : Bauxite deposits

2. Barabil-Koira valley: Haematite deposits

3. Salem district : Magnesite deposits

Which of the pair/pairs given above is/ are correctly matched ?

a. 1 only
b. 1 and 2 only
c. 3 only
d. 1, 2 and 3

Ans. d

100. Which one of the following statements is not correct ?

a. The Karanphuli river originates in Meghalaya and flows into Bang1adesh.


b. The Sabarmati river originates in Rajasthan and flows into the Gulf of Khambhat
c. The Ghaghara river originates in Tibet and enters India through Nepal.
d. The Jhelum river originates in Kashmir and enters Pakistan though Pir Panjal
range

Ans. a

101. In which one among the following districts is the highest point of Eastern Ghats
located?

a. Ganjam
b. Visakhapatnam
c. Kumool
d. North Arcot

Ans. b

28

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


102. Consider the following statements:

1. Calcareous alluvial soils are found in north-eastern districts of Uttar Pradesh.

2. Calcareous sierozemic soils are found in coastal districts of south Orissa and north
Andhra Pradesh.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. a

103. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given
below the lists

List-I (Power project)

A. Dehar (hydro)

B. Gandhar (thermal)

C. Kalinadi (hydro)

D. Uran (thermal)

List-II (State)

1. Gujarat

2. Himachal Pradesh

3. Karnataka

4. Maharashtra

Code:
a. A4, B3, C1, D2
b. A2, B1, C3, D4
c. A4, B1, C3, D2
d. A2, B3, C1, D4

Ans. b

29

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


104. Consider the following statements:

1. Most of the iron ores found in India are of the limonite type.

2. The magnetite type of iron ore occurs in the Dharwad and Cuddapah rock systems of
the peninsular India.

3. In India, sphalerite and galena occur in the pre-cambrian rocks.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 and 3 only
b. 2 only
c. 2 and 3only
d. 1, 2 and 3

Ans. c

105. Consider the following pairs:

Crop : Important producing district

1. Turmeric : Kottayam, Kollam and Kojhikode

2. Rubber: Kottayam, Kollam and Kojhikode

3. Coffee : East Godavari, Visakhapatnam and Srikakulam

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

a. 1 only
b. 1 and 2 only
c. 2 and 3 only
d. 1, 2 and 3

Ans. b

106. In which one of the following is the Himalayan pass Shipki La located ?

a. Chandra valley
b. Hunza valley
c. Nubra valley
d. Sutlej valley

Ans. d

107. Consider the following statements:

1. Bajra (pearl millet) is essentially a rabi crop in India.

2. Though maize is cultivated as a rabi crop in some areas, it is also grown as kharif crop.
30

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither I nor 2

Ans. d

108. Among the following South Asian countries, which one has the highest level of
urbanization?

a. Sri Lanka
b. Bangladesh
c. Pakistan
d. Nepal

Ans. c

109. Which one of the following countries has the largest forest area in the world?

a. Brazil
b. Canada
c. Russian Federation
d. United States of America

Ans. c

110. Which one of the following is not required for the formation of photochemical
smog?

a. Oxygen
b. Oxide of nitrogen
c. Carbon monoxide
d. Sun light

Ans. c

111. The important fishing areas called Grand Banks and Georges Bank located in
the Waters of which one of the following?

a. North Pacific
b. South Pacific
c. South-west Atlantic
d. North-west Atlantic

Ans. d

31

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


112.

In the map given above, four important towns of South Africa namely, A: Durban, B :
Cape Town, C : East London and D : Port Elizabeth are marked with numbers. Match the
city with the correct number and select the correct answer using the code given below:

Code:
a. A1, B2, C4, D3
b. A1, B4, C2, D3
c. A3, B2, C4, D1
d. A3, B4, C2, D1

Ans. b

32

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


113.

In the map given above, four lakes namely, A. Lake Turkana (Lake Rudolf), B. Lake
Nyasa, C. Lake Tanganyika and D. Lake Victoria are marked with numbers. Match the
lake with the correct number and select the correct answer using the code given below:

Code:
a. A1, B2, C4, D3
b. A1, B4, C2, D3
c. A3, B2, C4, D1
d. A3, B4, C2, D1

Ans. a

114. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given
below the lists

List-I

A. Paper mill at Tuli

B. Karbi-Langpi hydroelectric project

C. Loktak Hydroelectric Project

D. Naini Saini Airstrip

List-II

1. Assam

33

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


2. Manipur

3. Nagaland

4. Uttarakhand

Code:
a. A3, B4, C1, D2
b. A3, B1, C4, D2
c. A2, B4, C1, D3
d. A2, B1, C4, D2

Ans. c

115. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given
below the lists:

List-I
(Geographical features)

A. Death valley

B. Edward’s plateau

C. Sonoran desert

D. The Everglades

List -II (American State)

1. Arizona

2. California

3. Florida

4. Texas

Code:
a. A3, B4, C1, D2
b. A3, B1, C4, D2
c. A2, B4, C1, D3
d. A2, B1, C4, D3

Ans. c

34

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


116. In the context of manual methods of image interpretation, consider the
following statements:

1. In truly vertical photograph, the nadir coincides with the photo’s principal point.

2. Straight lines connecting opposite fiducial marks intersect at the principal point.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c

117. Consider the following cities:

1. Antwerp

2. Maastricht

3. Rotterdam

Which of the above cities has/have port(s) connected to North Sea?

a. 1 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. 1, 2 and 3

Ans. c

118. Consider the following pairs:

1. Edinburgh : North Sea

2. Liverpool : Irish Sea

3. Plymouth : Sea of the Herbides

4. Cardiff : English Channel

Which of the pairs given above are correctly matched?

a. 1 and 2 only
b. 3 and 4 only
35

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com


c. 1, 2 and 4 only
d. 1, 2, 3 and 4

Ans. a

119. In which one of the following basins is Taklamakan desert located?

a. Tarim basin
b. Lopnor basin
c. Kerulin basin
d. Red basin

Ans. a

120. Consider the following pairs

1. Biwa Ko : Largest lake in Japan covering about 670 km2

2. Sichuan Pendi : One of China’s rice producing areas

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Ans. c

Disclaimer: The answers given are to the best of our knowledge. It may happen that an
answer given is not the correct choice, but there shall be no liability of any kind on the
website for use of such information.

36

PDF Creator - PDF4Free v2.0 http://www.pdf4free.com