FOLIO KAJIAN TEMPATAN

TAJUK: TOKOH-TOKOH YANG MENENTANG PENJAJAH TANAH MELAYU NAMA:MUHAMMAD REZZA BIN KAMARULZAMAN KELAS:5 KUNING NAMA GURU:MOHD RIDHUWAN

PENGENALAN

RAJA HAJI

Dilahirkan di Pulau Penyengat, Kepulauan Riau, Raja Ali Haji merupakan keturunan kedua (cucu) kepada Raja Haji Fisabilillah, Yang Dipertuan IV dari Kesultanan Lingga-Riau. Mahakaryanya,

Gurindam Dua Belas, yang diterbitkan pada tahun 1847 menjadi pembaharu arah aliran kesusasteraan pada zamannya. Raja Ali Haji yang berpendidikan Arab masih mengekalkan bahasa Melayu Klasik yang banyak mempengaruhi oleh perkataan Arab dan struktur Arab. Pada tahun 1822 sewaktu Raja Ali Haji masih kecil, beliau pernah dibawa oleh orang tuanya ke Betawi (Jakarta). Ketika itu bapanya, Raja Haji Ahmad, menjadi utusan Riau untuk menjumpai Gabenor Jeneral Baron van der Capellen. Berulang-ulang kali Raja Haji Ahmad menjadi utusan kerajaan Riau ke Jawa,

. terutama ilmu fiqh. Raja Ali Haji sempat belajar ilmu falak dengan beliau. Selain dapat mendalami ilmu keislaman. untuk memperdalam ilmu pengetahuan Islamnya. Roode dan Van Der Waal yang kemudian menjadi sahabatnya. Antara ulama Betawi yang sering dikunjunginya oleh beliau ialah Saiyid Abdur Rahman al-Mashri.waktu yang berguna itu telah dimanfaatkan oleh puteranya Raja Ali untuk menemui banyak ulama. Raja Ali Haji juga banyak mendapat pengalaman dan pengetahuan hasil pergaulan dengan sarjana-sarjana kebudayaan Belanda seperti T.

Raja Ali Haji tinggal dan belajar di Mekah dalam jangka masa yang agak lama. Beliau sempat belajar beberapa bidang keislaman dan ilmu bahasa Arab dengan Syeikh Daud bin Abdullah al-Fathani yang ketika itu menjadi Ketua Syeikh Haji dan sangat berpengaruh di kalangan masyarakat Melayu di Mekah. Raja Ahmad dan Raja Ali Haji adalah di antara anak Raja Riau yang pertama menunaikan ibadah haji ketika itu. Semasa di Mekah Raja Ali Haji sempat bergaul dengan Syeikh Daud bin Abdullah al-Fathani. Beliau .Kira-kira tahun 1827/1243H Raja Ali Haji mengikut bapanya Raja Ahmad pergi ke Makkah al-Musyarrafah.

setelah itu kembali ke negerinya Pulau Penyengat. Raja Haji Ahmad dan puteranya Raja Ali Haji pula mengambil kesempatan berkunjung ke Kaherah (Mesir). dan jika ulama tersebut bersetuju untuk datang. Riau. Barangkali ketika itulah. ulama itu akan dijadikan Mufti di kerajaan Riau. Raja Ali Haji sempat mempelawa ulama yang berasal dari Banjar itu supaya datang ke Riau.bersahabat dengan salah seorang anak Syeikh Muhammad Arsyad bin Abdullah al-Banjari iaitu Syeikh Syihabuddin bin Syeikh Muhammad Arsyad bin Abdullah al-Banjari. Dalam perjalanannya ke Mekah itu. .

kerajaan Riau-Johor memiliki ramai ulama antaranya Habib Syaikh keturuan as-Saqaf. Syeikh Abdul Ghafur bin Abbas al-Manduri dan ramai lagi. saudara sepupu Raja Ali Haji yang bernama Raja Ali bin Raja Ja’far menjadi Yamtuan Muda Kerajaan Riau VIII (tahun 1845-1857) menggantikan saudaranya Raja Abdur Rahman bin Raja Haji Yamtuan Muda Kerajaan Riau VII (taun 1833-1845). Apabila Raja Ali Haji pulang dari Mekah beliau disuruh oleh saudara sepupunya itu untuk mengajar . Tambahan lagi. Syeikh Ismail bin Abdullah alMinkabawi.Pada zaman dahulu. Syeikh Ahmad Jabarti.

Raja Ali Haji mempunyai kepakaran yang tinggi dalam ilmu pengetahuan Islam. Ilmu Usuluddin. Ilmu Fiqh. Setelah sekian lama. Ilmu Tasauf dan lain-lain. Ramai anak murid Raja Ali Haji yang telah menjadi tokoh terkemuka. bahkan beliau memang seorang ulama besar pada zamannya. Raja Ali Haji terjun ke bidang pendidikan. Ilmu Sharaf. di antaranya Raja Haji Abdullah yang kemudian menjadi Yamtuan Muda Riau . Beliau dikatakan telah mengajar Ilmu Nahu. Raja Ali bin Raja Ja’far juga turut belajar dengan Raja Ali Haji.agama Islam.

yang diamalkan secara beruntun sejak datuk-datuknya terutama Raja Haji as-Syahidu fi Sabilillah yang ketika akan meninggalnya masih tetap memegang kitab selawat . tahun 1857-1858. Saiyid Syaikh bin Ahmad al-Hadi. sedang dalam amalan tasauf beliau adalah seorang penganut Tarekat Naqsyabandiyah dan mengamalkan Selawat Dalail al-Khairat yang dibangsakan kepada Saiyid Sulaiman al-Jazuli. Dalam ilmu syariat. Raja Ali Haji berpegang teguh dengan Mazhab Syafie.IX. dalam iktikad berpegang akan faham Syeikh Abul Hasan al-Asy’ari dan Abu Manshur al-Maturidi.

Raja Ali Haji meninggal dunia di Riau pada sekitar tahun 1873. Beliau ditetapkan oleh pemerintah Republik Indonesia sebagai pahlawan negara pada tahun 2006. sementara pedang terhunus di tangannya yang satu lagi. .tersebut di tangannya.

.

SAYA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH SEKALI LAGI KEPADA AHLI KELUARGA SAYA YANG MEMBANTU SAYA MEMBUAT FOLIO KAJIAN TEMPATAN INI DENGAN BAIK SEKALI.SAYA JUGA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA ENCIK MOHD RIDHUWAN KERANA MENGAJAR SAYA KAJIAN TEMPATAN DENGAN BAIK.IBU SAYA DAN KAKAK SAYA KERANA MEMBANTU SAYA MEMBUAT FOLIO KAJIAN TEMPATAN DENGAN BAIK.PENGHARGAAN SAYA MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA AYAH SAYA. .SEKIAN TERIMA KASIH.

cari Parti Komunis Malaya (b. Inggeris: Malayan Communist Party) atau singkatannya PKM ialah sebuah pertubuhan yang diasaskan di Tanah Melayu (sekarang Malaysia) pada tahun 1930.ISI LAPORAN Lompat ke: pandu arah. PKM membentuk Pemberontakan bersenjata (1948 . Pertubuhan ini menentang penjajahan British yang ketika itu itu sedang memerintah Tanah Melayu. Ketika kedatangan Jepun.1989) .

Jepun juga turut menghampakan harapan mereka yang terperangkap dengan janji-janji Jepun untuk . Jepun berjaya menakluki Tanah Melayu telah mendapat sokongan daripada anak negeri yang terperangkap dengan janjijanji kemerdekaan yang telah dijanjikan. Kezaliman sewaktu memerintah adalah pahit.Kampung Baru 1948-1960 Jepun mula menakluki Tanah Melayu pada 15 Februari 1942 sehingga 12 September 1945.

Kezaliman dan kekejaman yang dilakukan oleh Kempetai amat ditakutkan. semangat cinta akan tanah air [1]telah dipupuk. Kekerasan berlaku. Kempetai merupakan unit polis yang menangkap sesiapa yang disyaki menentang Jepun. . ramai yang mati kebuluran. Pada Zaman Pendudukan Jepun. hasil pertanian dirampas. Banyak masalah sosial juga ditimbulkan.memberikan kemerdekaan dengan Propaganda jepun iaitu "Asia untuk Orang Asia" dan "Semangat Asia". Ekonomi merosot. Akibat kezaliman Jepun itu. rakyat hidup dalam sengsaraan. Mereka yang disyaki menentang Jepun akan dibunuh.

sekolah-sekolah diganti dengan sekolah Jepun. ubat-ubatan tidak cukup menyebabkan ramai yang mati kerana penyakit. bahasa Nippon-go digunakan. tulisan Jepun ditulis. Dasar penjepunan diperkenalkan.bilangan pengangguran semakin meningkat. Perbuatan tersebut menyebabkan kelahiran MPAJA iaitu Tentera Anti . Orang Cina [2]yang menghantar bantuan kepada negara China apabila [Perang Jepun dengan China][3] ditangkap dan dibunuh dengan penuh kezaliman. Memaksa rakyat membina Keretapi Maut di negara Thai. Kimigayo iaitu lagu kebangsaan Jepun dinyanyikan.

tetapi banyak kesan-kesan positif malah negetif diwujudkan.Jepun Tanah Melayu. Jepun menyerah kalah tanpa syarat setelah Hiroshima dan Nagasaki dibomkan[4]. Ramai yang mati akibat kelaparan dan dijangkiti penyakit. Walaupun Jepun telah menyerah kalah kepada tentera Berikat. Akhirnya. Force 136. Antaranya. Zaman Pendudukan Jepun itu telah membangkitkan semangat patriotik di kalangan rakyat tetapi masalah perpaduan telah diwujudkan serta masyarakat menjadi kucar-kacir. Gerila Kinabalu dan lain-lain gerakan yang menentang Jepun. .

Yang pada awalnya bekerjasama dengan pihak British untuk menentang pendudukan Jepun berdasarkan perjanjian yang dibuat pada 8 Disember 1940. latihan. Menerusi MPAJA. bantuan senjata. MPAJA yang juga dikenali sebagai Parti Komunis Malaya ditubuhkan pada 20 April 1930.Setelah Jepun menyerah kalah. kewangan. bekalan lojistik dan perubatan telah diperolehi dari British.000 . mengambil peluang untuk membalas dendam terhadap sesiapa yang dianggap bersubahat dengan Jepun. Dalam tempoh 3 tahun kekuatan tentera MPAJA dianggarkan sebanyak 7.

anggota dan tidak hairanlah apabila darurat berlaku pihak British dan anggota pasukan keselamatan terpaksa berhadapan dengan kesukaran menghapuskan sekumpulan tentera yang telah dilatih untuk berperang. Manakala dari segi penglibatan negara luar pula. Walau bagaimanapun. golongan komunis di Tanah Melayu menubuhkan Parti Komunis Nanyang tetapi . Parti Kuomintang dari China memainkan peranan yang penting untuk menyebarkan perfahaman komunis ke Tanah Melayu. Cawangan Kuomintang di Tanah Melayu diharamkan oleh British.

Semasa pemerintahan Jepun PKM menubuhkan MPAJA untuk menentang Jepun. Parti Komunis Malaya telah mengambil kesempatan untuk berkuasa menerusi gerila-gerila MPAJA dan melalui beberapa pertubuhan seperti Min Yuen. Beberapa siri keganasan dan rusuhan serta . Tujuan penubuhan PKM adalah untuk menghalau British keluar dari Tanah Melayu dan menubuhkan Republik Komunis. MRL dan sebagainya. MPAJA mendapat sokongan daripada orang Cina[5].diharamkan pada tahun 1930 kemudian menubuhkan pula Parti Komunis Malaya. Selepas Jepun menyerah kalah.

seperti pasukan yang diketuai oleh Panglima Salleh Selempang Merah. telah membawa kepada persetujuan . Akibatnya.pergaduhan antara kaum telah berlaku di Tanah Melayu. orang-orang Melayu mulai bertindak-balas terhadap kekejaman anggota komunis Bintang Tiga. Akibat kegagalan komunis Bintang Tiga merampas Tanah Melayu dengan gerakan bersenjata. terutamanya di bahagian selatan Tanah Melayu. Kembalinya British dengan pentadbiran tenteranya (BMA) dalam tempoh yang singkat menyebabkan komunis Bintang Tiga tidak berjaya mengembangkan pengaruh mereka.

pembubaran tentera MPAJA dan perletakan senjata api disamping pembayaran saguhati kepada gerilagerila terbabit. Bagi meraih simpati, mengindoktrinasi fahaman komunis dan mendapatkan sokongan orang-orang Melayu, pihak Parti Komunis Malaya telah mengasaskan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang diasaskan oleh Ahmad Boestamam berfahaman kebangsaan dan Mokhtaruddin Lasso (MPAJA) berfahaman komunis pada 17 Oktober 1945. Parti Komunis Malaya telah menguasai Parti Kebangsaan Melayu Malaya melalui tokoh-tokoh

jawatankuasanya yang terdiri daripada Mokhtaruddin Lasso (Presiden), Arshad Ashaari (bendahari), Rashid Maidin, Abdullah C.D. Parti Kebangsaan Melayu Malaya lebih cenderung bagi Tanah Melayu menyertai Indonesia bagi mendapat kemerdekaan pada 1949. Terbentuknya Persekutuan Tanah Melayu pada 1 Februari 1948 merupakan kekalahan kepada Parti Komunis Malaya kerana golongan ini telah diketepikan oleh British. Parti Komunis Malaya telah menukar strategi dan mula mencetuskan kegagasan melalui mogok dan rusuhan. Pihak British bertindak balas dengan

mengharamkan pemimpin politik daripada mengetuai kesatuan pekerja, dengan itu melemahkan kedudukan komunis Bintang Tiga. Pihak komunis Bintang Tiga kemudiannya mulai mengangkat senjata dan beberapa siri serangan dan serangan telah berlaku. Bagaimana pun, insiden pada 16 Jun 1948 iaitu pembunuhan tiga orang pengurus estet berbangsa Eropah di Sungai Siput, Perak telah membawa kepada pengistiharan darurat oleh Sir Edward Gent. Apabila keadaan bertambah teruk, pada 12 Julai 1948, darurat diistiharkan ke seluruh negara. Parti Komunis Malaya telah diharamkan

Chin Peng telah meminta perundingan diadakan pada tahun 1955. tetapi Chin Peng pula meminta Parti Komunis Malaya dibenarkan untuk bergerak sebagai sebuah parti politik. Akibat kesukaran dan kekurangan sokongan dari masyarakat. Ini disebabkan kerajaan menawarkan pengampunan dengan syarat Parti Komunis Malaya dibubarkan. . pemimpin Parti Komunis Malaya.pada 23 Julai 1948. Seluruh angkatan bersenjata telah digerakkan termasuk Senoi Praaq bagi menentang komunis. Rundingan Baling ini yang diadakan pada 28-29 Disember 1955 tidak membawa apa-apa keputusan drastik.

Pihak kerajaan yang telahpun mencapai kemajuan dalam membasmikan Parti Komunis Malaya. menolak usul membenarkan Parti Komunis Malaya dibenarkan bergerak sebagai sebuah parti politik. Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957 ketika darurat masih lagi berkuatkuasa. Tunku kemudiannya menegaskan kepada rakyat bahawa Parti Komunis Malaya bertindak menentang kerajaan sah yang telah dipilih rakyat dan merdeka daripada penjajahan British. dan menimbangkan kekejaman Parti Komunis Malaya terhadap rakyat sebelumnya. Pada 31 Julai 1960. .

maka pada 2 Disember 1989. Perjanjian bersejarah itu telah menamatkan perjuangan bersenjata Parti Komunis Malaya selama . Perjanjian Damai (Perjanjian Haadyai) telah ditandatangani di antara Parti Komunis Malaya dengan Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Thailand.darurat ditamatkan setelah ancaman komunis semakin berkurangan dan pengunduran mereka ke sempadan Tanah Melayu dan Thailand. Selepas sekian lama dan atas kesedaran pucuk pimpinan Parti Komunis Malaya. Penempatan baru komunis di sempadan telah membolehkan mereka mengumpul dan memulihkan kekuatannya.

41 tahun dan mengembalikan taat setianya kepada Yang di-Pertuan Agong dan patuh kepada Perlembagaan dan undang-undang negara .

Pada tahun 1488. selepas kematian ayahandanya. Sultan Mahmud Shah .SULTAN MAHMUD SHAH Sultan Mahmud Shah (memerintah 1488-1528) merupakan Sultan Melaka ke-8 dan terakhir. ialah anak Paduka Sri Sultan Alauddin Riayat Shah.

Selepas kematian Tun Perak pada tahun 1498. Semasa baru mulamula menjadi sultan. Sultan Mahmud Shah dikenali kerana sikapnya yang kejam. Tun Mutahir dilantik menjadi Bendahara baru Melaka.yang masih muda mewarisi Melaka yang telah mencapai kemuncak kuasa dan merupakan pusat dagangan yang unggul di Asia Tenggara. Mujurlah pentadbiran Melaka pada ketika itu berada di tangan Bendahara Tun Perak yang bijaksana dan berkebolehan. Baginda juga dikelilingi oleh pahlawan- . Baginda juga terkenal kerana ingin beristerikan Puteri Gunung Ledang.

.pahlawan yang gagah seperti Hang Tuah. Khoja Hassan dan Hang Nadim.

anak kepada Bendahara Pahang.KELUARGA SULTAN MAHMUD SHAH Baginda mempunyai beberapa orang isteri.Permaisuri Johor . Permaisuri Melaka 3) Tun Fatimah. anak saudara kepada Bendahara Tun Perak dan bekas isteri Tun Ali. perkahwinan pada tahun 1494. 2) Tun Teja. dari Pahang. Puteri Sultan Muhammad Shah. (Bendahara Tun Mutahir adalah Abang Sulung Tun Fatimah). anak bongsu kepada Bendehara Tun Ali dengan Tun Kudu. . Antaranya ialah 1) Raja Wati.

Puteri Sultan Mansur Shah ibni Almarhum Sultan Iskandar bersama Puteri dari Champa (Kelantan). Anak Tun Tahir. anak Laksamana pada waktu itu. 6) Tun Sabariah atau Tun Birah.Salah seorang penyebab kejatuhan Melaka. .4) Tun Kudu @ Datuk Putih. . 5) Puteri Onang Kening.

Contohnya. pada tahun 1517. Baginda telah berusaha berkali-kali menawan semula Melaka. Kegagalan . Pada tahun 1515 hingga tahun 1519. Sultan Mahmud Shah melancarkan serangan sebanyak tiga kali.SEBAB PENENTANGAN SULTAN MAHMUD SHAH Lompat ke: pandu arah. cari Sultan Mahmud Shah merupakan Sultan Melaka apabila ia ditawan Portugis pada 1511 oleh Alfonso de Albuquerque. Baginda juga gagal mengepung Melaka untuk menyekat kemasukan bekalan makanan. baginda dengan bantuan askar dari Muar menyerang Portugis di Melaka tetapi gagal.

tetapi kedudukan Portugis di Melaka berjaya dilemahkan. Walaupun Sultan Mahmud gagal. pihak Portugis membalas dengan seangkatan kapal yang besar di bawah Pedro Mascarenhaas dan memusnahkan ibu kota baginda di . Pada tahun 1523. Portugis berjaya mempertahankan Melaka disebabkan mereka menerima bantuan dari Goa. Kota Melaka diserang dan dikepung oleh Sultan Mahmud selama setahun. Walau bagaimanapun.Sultan Mahmud Shah ini disebabkan pembinaan Kota A'Famosa oleh Portugis.[1] Pada 1526.

Bentan. Sultan Mahmud Shah melarikan diri ke Kampar. SEJARAH PENENTANGAN . Sumatera.

Oleh kerana orang-orang . akan tetapi beliau juga seorang mangsa keadaan. Portugal pada awal abad ke-16 sedang mengasaskan sebuah empayar luar negeri. Diego Lopez de Sequiera dengan 18 buah kapal dari Angkatan diRaja Portugal tiba di Melaka. Mereka merupakan orang Eropah pertama yang tiba di Asia Tenggara dan digelar "Benggali Putih" oleh orang tempatan.SEJARAH PENENTANGAN Pemerintahan Sultan Mahmud Shah seorang raja yang cekap. Pada tahun 1509.

Sultan Ahmad Shah. Pada 1510.Portugis membuat kacau di Melaka seperti mengusik gadis-gadis dan mencuri. Sultan Mahmud Shah menyerahkan kuasa sementara pada putera sulungnya. . baginda membunuh Tun Mutahir sekeluarga kerana termakan fitnah yang Tun Mutahir cuba merampas kuasa. Selepas mengambil balik kuasa. Angkatan Portugis diserang dan 20 anak kapalnya ditahan. Sultan Mahmud Shah kemudiannya mengarahkan supaya orang-orang Portugis dihalau dari Melaka. disamping perselisihan faham.

Pada 10 Ogos 1511. Sultan Mahmud Shah terpaksa melarikan diri ke Bertam. . Albuquerque membuat beberapa permintaan membina markas Portugis di Melaka tetapi permintaannya ditolak oleh Sultan Mahmud Shah. Batu Hampar. pihak Portugis berjaya menawan Kota Melaka pada 24 Ogos. Selepas 10 hari mengepung. Pagoh and seterusnya ke Pahang di pantai timur di mana beliau gagal dalam percubaannya mendapat pertolongan daripada negara China. sebuah armada laut Portugis yang besar dari India diketuai oleh Alfonso de Albuquerque kembali ke Melaka.

beliau terus menerima ufti dan kesetiaan dari kawasan-kawasan sekeliling yang diberinya sewaktu beliau masih menjadi Sultan Melaka.Kemudiannya. Sultan Mahmud Shah berpindah ke selatan dan mengasaskan Kesultanan Johor sebagai pusat dagangan saingan kepada Melaka. Dengan ibu kotanya di pulau Bentan yang terletaknya berdekatan dengan Temasik (Singapura). Sultan Mahmud Shah menjadi ketua gabungan Melayu dan berkali-kali menyerang Melaka. Laksamana Hang Nadim berjaya mengepung Kota A Famosa . Pada tahun 1525.

Tengku Muzaffar Shah. dijemput oleh orang-orang utara untuk menjadi sultan mereka dan beliau . Pada 1526. Sultan Mahmud Shah melarikan diri ke Kampar. Riau. pihak Portugis membalas dengan seangkatan kapal yang besar di bawah Pedro Mascarenhaas dan memusnahkan ibu kota Bentan. Sumatera tetapi anakandanya. Tengku Alauddin Shah tinggal dan mengembangkan Johor sebagai sebuah empayar yang berkuasa dan yang mencapai keunggulannya pada abad ke18 dan ke-19. Seorang lagi anakanda Sultan Mahmud Shah.sehingga pihak Portugis terpaksa membuat catuan makanan dari Goa.

Sultan Ahmad Shah pula telah dihukum bunuh.mengasaskan Kesultanan Perak. .

RAJA HAJI (Dilencongkan dari Raja Haji) Lompat ke: pandu arah. cari Raja Haji Fisabilillah ibni Daeng Celak (1727 . Raja Haji meninggal dunia di Teluk .18 Jun 1784) atau lebih dikenali sebagai Raja Haji adalah seorang pahlawan Bugis dan Yang Dipertuan Muda Kesultanan Johor-Riau-Lingga (1777 .1784). Riau. Dilahirkan di Ulusungai.

Indonesia. . Kepulauan [ Riau.Ketapang. Melaka dan dimakamkan di Pulau Penyengat Indera Sakti.

Manakala Raja Ali Haji yang terkenal itu merupakan cucu beliau .KELUARGA RAJA HAJI Raja Haji merupakan adik Raja Lumu [2] yang menjadi Sultan Selangor.

Gurindam Dua Belas. Yang Dipertuan IV dari Kesultanan Lingga-Riau. Kepulauan Riau. Raja Ali Haji yang berpendidikan Arab masih mengekalkan bahasa Melayu Klasik yang banyak mempengaruhi oleh perkataan Arab dan struktur Arab. yang diterbitkan pada tahun 1847 menjadi pembaharu arah aliran kesusasteraan pada zamannya. Mahakaryanya. Raja Ali Haji merupakan keturunan kedua (cucu) kepada Raja Haji Fisabilillah.SEBAB PENENTANGAN RAJA HAJI Dilahirkan di Pulau Penyengat. .

beliau pernah dibawa oleh orang tuanya ke Betawi (Jakarta). menjadi utusan Riau untuk menjumpai Gabenor Jeneral Baron van der Capellen. Raja Ali Haji sempat belajar . Raja Haji Ahmad. Antara ulama Betawi yang sering dikunjunginya oleh beliau ialah Saiyid Abdur Rahman al-Mashri. terutama ilmu fiqh. Ketika itu bapanya. untuk memperdalam ilmu pengetahuan Islamnya. Berulang-ulang kali Raja Haji Ahmad menjadi utusan kerajaan Riau ke Jawa.Pada tahun 1822 sewaktu Raja Ali Haji masih kecil. waktu yang berguna itu telah dimanfaatkan oleh puteranya Raja Ali untuk menemui banyak ulama.

Selain dapat mendalami ilmu keislaman.ilmu falak dengan beliau. Raja Ahmad dan Raja Ali Haji adalah di antara anak Raja Riau yang pertama menunaikan ibadah haji ketika itu. Raja Ali Haji juga banyak mendapat pengalaman dan pengetahuan hasil pergaulan dengan sarjana-sarjana kebudayaan Belanda seperti T. Kira-kira tahun 1827/1243H Raja Ali Haji mengikut bapanya Raja Ahmad pergi ke Makkah al-Musyarrafah. Roode dan Van Der Waal yang kemudian menjadi sahabatnya. Raja Ali Haji tinggal dan belajar di Mekah dalam jangka masa yang agak lama. Semasa di Mekah Raja Ali Haji sempat bergaul dengan Syeikh .

Daud bin Abdullah al-Fathani. Beliau sempat belajar beberapa bidang keislaman dan ilmu bahasa Arab dengan Syeikh Daud bin Abdullah al-Fathani yang ketika itu menjadi Ketua Syeikh Haji dan sangat berpengaruh di kalangan masyarakat Melayu di Mekah. Beliau bersahabat dengan salah seorang anak Syeikh Muhammad Arsyad bin Abdullah al-Banjari iaitu Syeikh Syihabuddin bin Syeikh Muhammad Arsyad bin Abdullah al-Banjari. dan jika ulama tersebut bersetuju untuk datang. Barangkali ketika itulah. Raja Ali Haji sempat mempelawa ulama yang berasal dari Banjar itu supaya datang ke Riau. ulama itu akan dijadikan .

Mufti di kerajaan Riau. saudara sepupu Raja Ali Haji yang bernama Raja Ali bin Raja Ja’far menjadi Yamtuan Muda Kerajaan Riau VIII (tahun 1845-1857) menggantikan . Tambahan lagi. setelah itu kembali ke negerinya Pulau Penyengat. kerajaan Riau-Johor memiliki ramai ulama antaranya Habib Syaikh keturuan as-Saqaf. Syeikh Ahmad Jabarti. Syeikh Ismail bin Abdullah alMinkabawi. Raja Haji Ahmad dan puteranya Raja Ali Haji pula mengambil kesempatan berkunjung ke Kaherah (Mesir). Dalam perjalanannya ke Mekah itu. Riau. Pada zaman dahulu. Syeikh Abdul Ghafur bin Abbas al-Manduri dan ramai lagi.

. Raja Ali Haji mempunyai kepakaran yang tinggi dalam ilmu pengetahuan Islam. bahkan beliau memang seorang ulama besar pada zamannya. Ilmu Fiqh.saudaranya Raja Abdur Rahman bin Raja Haji Yamtuan Muda Kerajaan Riau VII (taun 1833-1845). Raja Ali bin Raja Ja’far juga turut belajar dengan Raja Ali Haji. Raja Ali Haji terjun ke bidang pendidikan. Ilmu Sharaf. Setelah sekian lama. Apabila Raja Ali Haji pulang dari Mekah beliau disuruh oleh saudara sepupunya itu untuk mengajar agama Islam. Ilmu Usuluddin. Ilmu Tasauf dan lain-lain. Beliau dikatakan telah mengajar Ilmu Nahu.

yang diamalkan . Dalam ilmu syariat.Ramai anak murid Raja Ali Haji yang telah menjadi tokoh terkemuka. di antaranya Raja Haji Abdullah yang kemudian menjadi Yamtuan Muda Riau IX. tahun 1857-1858. dalam iktikad berpegang akan faham Syeikh Abul Hasan al-Asy’ari dan Abu Manshur al-Maturidi. sedang dalam amalan tasauf beliau adalah seorang penganut Tarekat Naqsyabandiyah dan mengamalkan Selawat Dalail al-Khairat yang dibangsakan kepada Saiyid Sulaiman al-Jazuli. Saiyid Syaikh bin Ahmad al-Hadi. Raja Ali Haji berpegang teguh dengan Mazhab Syafie.

secara beruntun sejak datuk-datuknya terutama Raja Haji as-Syahidu fi Sabilillah yang ketika akan meninggalnya masih tetap memegang kitab selawat tersebut di tangannya. Beliau ditetapkan oleh pemerintah Republik Indonesia sebagai pahlawan negara pada tahun 2006. . sementara pedang terhunus di tangannya yang satu lagi. Raja Ali Haji meninggal dunia di Riau pada sekitar tahun 1873.

Pada tahun yang sama berlaku satu lagi pertempuran di Teluk Ketapang. Serangan Belanda ini menimbulkan kemarahan anak saudaranya Raja Ibrahim.SEJARAH PENENTANGAN Raja Haji terkenal dalam melawan pemerintahan Belanda apabila Belanda berusaha untuk menawan Riau. menyebabkan Selangor terlibat secara langsung dalam persengketaan [3] antara Belanda dengan Johor. Beliau malah cuba menyerang kubu Belanda di Melaka pada tahun 1784 tetapi tewas. . Raja Haji terkorban dalam pertempuran ini.

DATO MAHARAJA LELA Dato' Maharaja Lela Pandak Lam (meninggal dunia: 20 Januari 1877) ialah seorang pembesar kelapan Perak yang merupakan pejuang bangsa yang bertanggungjawab kepada sumpah dan janjinya tetapi dikecewakan oleh raja dan bangsanya sendiri. .

dengan kuasa boleh memancung tanpa bertanya. Sulawesi. beliau datang ke Perak dan dilantik sebagai mufti serta dianugerahkan gelaran "Dato' Maharaja Lela Tan Lela". Pandak Lam adalah anak Raja Bugis yang berasal dari Daerah Luwuk. Semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah III. .Seorang keturunan Daeng Salili.

Pembesar Perak dan ramai rakyat Perak tidak mengiktiraf Raja Abdullah sebagai Sultan kerana baginda tidak dilantik mengikut adat resam. Raja Ismail dan Raj Yusof. Perjanjian Pangkor tidak menyelesaikan masalah tentang perebutan takhta Perak antara Raja Abdullah. Raja Abdullah tidak mempunyai alatalat kebesaran yang diperlukan dalam .SEBAB PENENTANGAN 1. Di samping itu. Kelemahan Perjanjian Pangkor kelemahan Perjanjian Pangkor adalah sebab utama membawa kepada pembunuhan Birch pada tahun 1875.

Selain itu.perlantikan Sultan. tetapi Birch dilantik sebagai Residen yang pertama pada 1 November 1874. Raja Ismail masih lagi menyimpan alat-alat kebesaran diraja yang diterima semasa perlantikannya pada tahun 1871. Ramai pembesar dan rakyat Perak masih menganggap Raja Ismail sebagai Sultan kerana baginda dilantik sebagai Sultan Perak pada tahun 1871 selepas kemangkatan Sultan Ali. Dalam tempoh tersebut. iaitu 10 bulan kemudian. Sultan Abdullah dan pembesar-pembesar mempunyai kuasa penuh dalam . Walaupun Perjanjian Pangkor ditandatangani pada 20 Januari 1874.

pentadbiran Perak. perlantikan Raja Abdullah sebagai Sultan dianggap sebagai satu kesilapan kerana Raja Abdullah dikatakan tidak mengetahui hal pentadbiran moden. Perlaksanaan sistem Residen juga mendapat tentangan dari Menteri Larut (Ngah Ibrahim). Raja Abdullah dianggap tidak menerima pembaharuan yang cuba dilaksanakan di . Beliau tidak lagi bebas mentadbir Larut seperti sebelumnya. Kehadiran Birch dirasai oleh Sultan dan pembesar-pembesar yang British cuba mengambil alih semua kuasa pentadbiran Perak. Bagi British. Semua urusan pentadbiran terpaksa merujuk kepada Kapten Speedy yang dilantik sebagai Penolong Residen.

Perak. . Kelemahan Perjanjian Pangkor juga terbukti kerana perjanjian ini tidak mengiktiraf Sultan Ismail kerana beliau amat berpengaruh ketika itu.

sementara pedang terhunus di tangannya yang satu lagi.selawat tersebut di tangannya. Raja Ali Haji meninggal dunia di Riau pada sekitar tahun 1873. SEJARAH PENENTANGAN . Beliau ditetapkan oleh pemerintah Republik Indonesia sebagai pahlawan negara pada tahun 2006.

[3] . Raja Haji terkorban dalam pertempuran ini. Pada tahun yang sama berlaku satu lagi pertempuran di Teluk Ketapang. menyebabkan Selangor terlibat secara langsung dalam persengketaan antara Belanda dengan Johor.Raja Haji terkenal dalam melawan pemerintahan Belanda apabila Belanda berusaha untuk menawan Riau. Serangan Belanda ini menimbulkan kemarahan anak saudaranya Raja Ibrahim. Beliau malah cuba menyerang kubu Belanda di Melaka pada tahun 1784 tetapi tewas.

DATO MAHARAJA LELA Dato' Maharaja Lela Pandak Lam (meninggal dunia: 20 Januari 1877) ialah seorang pembesar kelapan Perak yang merupakan pejuang bangsa yang bertanggungjawab kepada sumpah dan janjinya tetapi .

dikecewakan oleh raja dan bangsanya sendiri. Seorang keturunan Daeng Salili. . dengan kuasa boleh memancung tanpa bertanya. Semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah III. Pandak Lam adalah anak Raja Bugis yang berasal dari Daerah Luwuk. beliau datang ke Perak dan dilantik sebagai mufti serta dianugerahkan gelaran "Dato' Maharaja Lela Tan Lela". Sulawesi.

Pembesar Perak dan ramai rakyat Perak tidak 1. . Raja Ismail dan Raj Yusof.SEBAB PENENTANGAN Kelemahan Perjanjian Pangkor kelemahan Perjanjian Pangkor adalah sebab utama membawa kepada pembunuhan Birch pada tahun 1875. Perjanjian Pangkor tidak menyelesaikan masalah tentang perebutan takhta Perak antara Raja Abdullah.

Raja Abdullah tidak mempunyai alat-alat kebesaran yang diperlukan dalam perlantikan Sultan.mengiktiraf Raja Abdullah sebagai Sultan kerana baginda tidak dilantik mengikut adat resam. . Raja Ismail masih lagi menyimpan alat-alat kebesaran diraja yang diterima semasa perlantikannya pada tahun 1871. Di samping itu. Ramai pembesar dan rakyat Perak masih menganggap Raja Ismail sebagai Sultan kerana baginda dilantik sebagai Sultan Perak pada tahun 1871 selepas kemangkatan Sultan Ali. Selain itu.

tetapi Birch dilantik sebagai Residen yang pertama pada 1 November 1874.Walaupun Perjanjian Pangkor ditandatangani pada 20 Januari 1874. Dalam tempoh tersebut. Perlaksanaan sistem Residen juga mendapat tentangan dari Menteri Larut (Ngah Ibrahim). iaitu 10 bulan kemudian. Sultan Abdullah dan pembesar-pembesar mempunyai kuasa penuh dalam pentadbiran Perak. Beliau tidak lagi . Kehadiran Birch dirasai oleh Sultan dan pembesarpembesar yang British cuba mengambil alih semua kuasa pentadbiran Perak.

perlantikan Raja Abdullah sebagai Sultan dianggap sebagai satu kesilapan kerana Raja Abdullah dikatakan tidak mengetahui hal pentadbiran moden.bebas mentadbir Larut seperti sebelumnya. Kelemahan Perjanjian Pangkor juga terbukti kerana perjanjian ini tidak mengiktiraf Sultan Ismail . Raja Abdullah dianggap tidak menerima pembaharuan yang cuba dilaksanakan di Perak. Bagi British. Semua urusan pentadbiran terpaksa merujuk kepada Kapten Speedy yang dilantik sebagai Penolong Residen.

kerana beliau amat berpengaruh ketika itu. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful