This action might not be possible to undo. Are you sure you want to continue?

**Addition and Subtraction Word Problem Guide
**

Use your iSolve card to help you solve word problems! Simply follow the steps on the card: What’s the problem? (What’s the question asking us to find?) How will I solve it? (Is it addition or subtraction? Is there more than one step?) Try the problem! (Work out the addition or subtraction problem.) Check your work! (Is the answer right? How can you check?) *Always highlight what the question is asking you to find!* There are “hint words” that help you figure out if you need to add or subtract. The “hint words” for addition are:

The “hint words” for subtraction are:

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Example #1-I’ll show you! Lucy has 5 toy cars. Greg has 9 toy cars. How many cars do they have in total? step #1-Highlighted step #2- It’s addition. 9+5 step #3- 9+5=14 step #4- Double check your answer YOU TRY!!! Example #2 Lilly got a box with 27 green shapes and 38 red shapes. How many shapes does she have in all? step #1-

step #2-

step #3-

step #4-

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Example #3 Dorris and Dillon have a lot of toy cars. They have 17 trucks, 24 cars, and 27 convertibles. How many cars do they have altogether? step #1-

step #2-

step #3-

step #4-

Example #4 Below are pictures of how many pieces of fruit Cody and Camden have after their visit to the farmer’s market. What is the total amount of fruit?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Homework ticket problem! Jan walked 7 blocks to the candy store. On the way home she took the long route and walked 19 blocks back. How many total blocks did she walk?

--------------------------------Day #2----------------------------To solve a subtraction word problem you follow the same steps as yesterday except you have to subtract! Example #1-I’ll show you! Joey had 39 pieces of bubble gum. He ate 15 pieces last week. How many pieces does he have left? step #1-Highlighted step #2- It’s subtraction. 39-15 step #3- 39-15=24 step #4- Double check your answer! Add the answer (24) to the smallest number (15). Your answer should equal the biggest number (39). 24+15=39

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

YOU TRY!!!! Example #2 Julie and Deb put their money together to buy a set of walkie-talkies. Together they had $69.25. They spent $49.98 on the walkie-talkies. How much money did they have left after they bought the walkie-talkies? step #1-

step #2-

step #3-

step #4-

Example #3 Together David and Matt won 208 tickets at the arcade. They want to buy a blow up bat to play with at the pool. The bat costs 186 tickets. How many tickets will they have left after they buy the bat? step #1-

step #2-

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

step #3-

step #4-

Example #4 Scott collects baseball cards. He has 375 cards. Scott is going on vacation to visit his cousins and wants to bring 285 with him. The rest are too valuable to bring along. How many valuable cards does Scott have?

Homework Ticket Problem! Quarterback Mike Hollis threw for 389 yards last weekend. This weekend he threw for 423 yards! How many more yards did he throw this week?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

--------------------------------Day #3----------------------------Now that you have practiced addition and subtraction problems, try two step problems!! Example #1-I’ll show you! Joey brought 48 cupcakes to school for his birthday. He gave one to each person in his class. Joey has 27 kids in his class. He also wanted to give one to his former teachers. Joey gave 6 cupcakes to his teachers. How many cupcakes does Joey have left over? step #1-Highlighted step #2- It’s addition AND subtraction. 27+6 and then that answer -48 step #3- 27+6= 33 ; 48-33= 15 step #4- Double check your answer! Add the answer (15) to the smallest number (33). Your answer should equal the biggest number (48). 33+15=48 YOU TRY!!!

Example #2 Carly has a total of 108 books. 75 of them are from The Magic Tree House series. 8 of them are from the My Weird School series. The rest are from the Cam Jansen series. How many books are from the Cam Jansen series? step #1-

step #2-

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

step #3-

step #4-

Example #3 Ms. Riley’s class made cookies for the school bake sale. They made 300 cookies total. 75 are chocolate chip cookies. 50 are ginger snap cookies. The rest are sugar cookies. How many sugar cookies are there? step #1-

step #2-

step #3-

step #4-

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Example #4 Bailey had $100 and spent $52.46 on a video game. Brandon had $130 and spent $73.47 on a video game and DVD. They want to put their left over money together and buy a video game to share. How much money do they have together?

Homework Ticket Problem! Tori had 500 flowers to sell at the farmer’s market on Saturday. She ended up selling 294. Janna also had 500 flowers to sell at the farmer’s market on Sunday. She ended up selling 482. How many flowers did they both have left after the farmer’s market?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Name: ______________________________________

**Addition Word Problems Homework
**

Directions: Read each problem carefully! Follow the steps on your iSolve to find the answers! 1. 427 people attended the opening show of Harry Potter. 289 people attended the second showing of the movie. How many people attended both shows altogether?

2. 507 people ordered popcorn and a soda. 287 people ordered candy and a soda. How many total people ordered food?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

3. 258 people ordered a hot dog with ketchup. 273 people ordered a hot dog with mustard. How many hot dogs were ordered in all?

4. On Saturday 837 people went to Pompano Beach. On Sunday 1,248 people went to the same beach. How many total people went to the beach this weekend?

5. Matt traveled 284 miles on Monday, 80 miles on Wednesday, and 194 miles on Friday. How many total miles did Matt travel this week?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

6. Drew threw for 294 yards and Conner threw for 325 yards. How many yards did they throw for combined?

7. Ron got a guinea pig for his birthday. He still needs to buy everything for it though! He got a cage that cost $65.00, food that cost $18.00, a wood house for $21.85 and a nail trimmer for $15.98. How much money did Ron pay for his guinea pig’s supplies?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Name: ______________________________________

**Subtraction Word Problems Homework
**

Directions: Read each problem carefully! Follow the steps on your iSolve to find the answers! 1. There are 197 people waiting in line to see Harry Potter. There are only 150 seats available in the movie theater. How many more people are there than seats?

2. There were 49 sheep, 84 horses, and 74 chickens at the county fair. How many more horses are there than sheep?

3. Julian got 117 pieces of candy from trick-or-treating. She traded her sister 65 pieces of candy for a glow stick wand. How many pieces of Julian’s candy remains?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

4. Jacob got $55 dollars for Christmas. He wants to buy a video game that costs $70. How much more money does Jacob need to purchase the video game?

5. Danielle has 500 texts on her cell phone plan. She has already used 385 so far this month. How many texts remain on her plan for this month?

6. Mandi has 87 stuffed animals. Christy has 129. How many fewer stuffed animals does Mandi have than Christy?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Name: ______________________________________

**Two Step Word Problems Homework
**

Directions: Read each problem carefully! Follow the steps on your iSolve to find the answers! 1. Martha made 6 cakes for the school carnival. Each cake needs 3 eggs. Martha also made a batch of cookies that need 2 eggs. How many eggs did Martha use to make goods for the carnival?

2. There are 5 shapes in Ben’s toy bucket. There are a total of 500 pieces in the bucket. 100 of the pieces are squares, 100 of the pieces are circles, 75 of the pieces are triangles, 50 of the pieces are hexagons, and the rest are octagons. How many octagons are there?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

3. Becky got a $100 gift card for her birthday to get the pet of her choice. She decided to get a bunny. She bought the bunny for $49.95, the cage for $34.89, food for $9.99 and chew sticks for $4.00. How much money is left over after these purchases?

4. Morgan got paid $85 for babysitting the neighbor’s kids. She gave $30 back to her sister, and spent $15 on a movie. How much money does she have left over?

5. Ben ran for 120 yards in week one and 82 yards in week two. Andrew ran for 139 yards in week one and 78 yards in week two. How many more yards did Andrew run than Ben?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Teacher’s Addition

**Addition and Subtraction Word Problem Guide
**

Use your iSolve card to help you solve word problems! Simply follow the steps on the card: What’s the problem? (What’s the question asking us to find?) How will I solve it? (Is it addition or subtraction? Is there more than one step?) Try the problem! (Work out the addition or subtraction problem.) Check your work! (Is the answer right? How can you check?) *Always highlight what the question is asking you to find!* There are “hint words” that help you figure out if you need to add or subtract. The “hint words” for addition are: *combined *increase *add *sum *altogether *together *plus *both *total *in all The “hint words” for subtraction are: *how many more *fewer than *remains *how much more *fewer *decrease *take away *minus *difference *less than

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Example #1-I’ll show you! Lucy has 5 toy cars. Greg has 9 toy cars. How many cars do they have in total? step #1-Highlighted step #2- It’s addition. 9+5 step #3- 9+5=14 step #4- Double check your answer Answer: They have 14 cars total. YOU TRY!!! Example #2 Lilly got a box with 27 green shapes and 38 red shapes. How many shapes does she have in all? step #1- “how many shapes does she have in all?” step #2- 38+27 step #3- 38+27=65 step #4- double check! Answer: They have 65 shapes in all. Example #3 Dorris and Dillon have a lot of toy cars. They have 17 trucks, 24 cars, and 27 convertibles. How many cars do they have altogether? step #1-“How many cars do they have altogether?” step #2- 17+24+27 step #3- 17+24+27=68 step #4- double check!

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Answer: They have 68 trucks in all.

Example #4 Below are pictures of how many pieces of fruit Cody and Camden have after their visit to the farmer’s market. What is the total amount of fruit?

9 strawberries 8 oranges 13 apples 9+8+13=30 Answer: They have 30 pieces of fruit. Homework ticket problem! Jan walked 7 blocks to the candy store. On the way home she took the long route and walked 19 blocks back. How many total blocks did she walk? 19+7=26 Answer: Jan walked 26 blocks.

--------------------------------Day #2----------------------------To solve a subtraction word problem you follow the same steps as yesterday except you have to subtract!

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Example #1-I’ll show you! Joey had 39 pieces of bubble gum. He ate 15 pieces last week. How many pieces does he have left? step #1-Highlighted step #2- It’s subtraction. 39-15 step #3- 39-15=24 step #4- Double check your answer! Add the answer (24) to the smallest number (15). Your answer should equal the biggest number (39). 24+15=39 Answer: Joey has 24 pieces left. YOU TRY!!!! Example #2 Julie and Deb put their money together to buy a set of walkie-talkies. Together they had $69.25. They spent $49.98 on the walkie-talkies. How much money did they have left after they bought the walkie-talkies? step #1- “how much money did they have left after they bought the walkietalkies?” step #2- 69.25- 49.98 step #3- 69.25- 49.98= 19.27 step #4- 49.98+19.27=69.25 Answer: They have $19.27 left. Example #3 Together David and Matt won 208 tickets at the arcade. They want to buy a blow up bat to play with at the pool. The bat costs 186 tickets. How many tickets will they have left after they buy the bat?

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

step #1- “how many tickets will they have left after they buy the bat?” step #2- 208-186 step #3- 208-186=22 step #4- 186+22=208 Answer: They had 22 tickets left.

Example #4 Scott collects baseball cards. He has 375 cards. Scott is going on vacation to visit his cousins and wants to bring 285 with him. The rest are too valuable to bring along. How many valuable cards does Scott have? 375-285 375-285=90 285+90=375 Answer: Scott has 90 valuable cards.

Homework Ticket Problem! Quarterback Mike Hollis threw for 389 yards last weekend. This weekend he threw for 423 yards! How many more yards did he throw this week? 423-389 423-389= 34 389+34= 423 Answer: He threw 34 more yards this week.

--------------------------------Day #3----------------------------Now that you have practiced addition and subtraction problems, try two step problems!!

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Example #1-I’ll show you! Joey brought 48 cupcakes to school for his birthday. He gave one to each person in his class. Joey has 27 kids in his class. He also wanted to give one to his former teachers. Joey gave 6 cupcakes to his teachers. How many cupcakes does Joey have left over? step #1-Highlighted step #2- It’s addition AND subtraction. 27+6 and then that answer -48 step #3- 27+6= 33 ; 48-33= 15 step #4- Double check your answer! Add the answer (15) to the smallest number (33). Your answer should equal the biggest number (48). 33+15=48 Answer: Joey had 15 cupcakes left over. YOU TRY!!!

Example #2 Carly has a total of 108 books. 75 of them are from The Magic Tree House series. 8 of them are from the My Weird School series. The rest are from the Cam Jansen series. How many books are from the Cam Jansen series? step #1- “how many books are from the Cam Jansen series?” step #2- 75+8 and 108-answer step #3- 75+8= 83 108-83= 25 step #4- 25+83= 108 Answer: 25 books are from the Cam Jansen series.

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Example #3 Ms. Riley’s class made cookies for the school bake sale. They made 300 cookies total. 75 are chocolate chip cookies. 50 are ginger snap cookies. The rest are sugar cookies. How many sugar cookies are there? step #1-“ how many are sugar cookies?” step #2- 75+50 300-answer step #3- 75+50=125 300-125= 175 step #4- 175+125=300 Answer: There were 125 sugar cookies.

Example #4 Bailey had $100 and spent $52.46 on a video game. Brandon had $130 and spent $73.47 on a video game and DVD. They want to put their left over money together and buy a video game to share. How much money do they have together? 100-52.46 130-73.47

100-52.46=47.54 130-73.47=56.53

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

47.54+56.53= 104.07 52.46+47.54=100 73.47+56.53=130 Answer: They had $104.07 left over.

Homework Ticket Problem! Tori had 500 flowers to sell at the farmer’s market on Saturday. She ended up selling 294. Janna also had 500 flowers to sell at the farmer’s market on Sunday. She ended up selling 482. How many flowers did they have left after the farmer’s market combined? 500-294 500-482 500-294=206 500-482=18 206+18=224 206+294=500 482+18=500 Answer: They had 224 flowers left over.

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Teachers Addition

**Addition Word Problems Homework
**

Directions: Read each problem carefully! Follow the steps on your iSolve to find the answers! 1. 427 people attended the opening show of Harry Potter. 289 people attended the second showing of the movie. How many people attended both shows altogether? 427+289=716

716 people attended both shows.

2. 507 people ordered popcorn and a soda. 287 people ordered candy and a soda. How many total people ordered food? 3. 507+287= 794

794 people ordered food.

4. 258 people ordered a hot dog with ketchup. 273 people ordered a hot dog with mustard. How many hot dogs were ordered in all? 258+273=531 531 hot dogs were ordered.

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

5. On Saturday 837 people went to Pompano Beach. On Sunday 1,248 people went to the same beach. How many total people went to the beach this weekend? 837+1,248= 2,085 6. 7. 2,085 people went to the beach.

8. Matt traveled 284 miles on Monday, 80 miles on Wednesday, and 194 miles on Friday. How many total miles did Matt travel this week? 284+80+194= 558 Matt traveled 558 miles this week.

9. Drew threw for 294 yards and Conner threw for 325 yards. How many yards did they throw for combined? 294+325= 619 Drew and Conner threw for 619 yards combined.

10. Ron got a guinea pig for his birthday. He still needs to buy everything for it though! He got a cage that cost $65.00, food that cost $18.00, a wood house for $21.85 and a nail trimmer for $15.98. How much money did Ron pay for his guinea pig’s supplies? 65.00+18.00+21.85+15.98= 120.83 Ron spent $120.83 on guinea pig supplies.

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Teachers Addition

**Subtraction Word Problems Homework
**

Directions: Read each problem carefully! Follow the steps on your iSolve to find the answers! 1. There are 197 people waiting in line to see Harry Potter. There are only 150 seats available in the movie theater. How many more people are there than seats? 197-150=47 There are 47 more people than seats.

2. There were 49 sheep, 84 horses, and 74 chickens at the county fair. How many more horses are there than sheep? 3. 4. 5. 84-49= 49 There are 49 more horses than sheep.

6. Julian got 117 pieces of candy from trick-or-treating. She traded her sister 65 pieces of candy for a glow stick wand. How many pieces of Julian’s candy remains? 117-65= 52 Julian had 52 pieces of candy left.

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

7. Jacob got $55 dollars for Christmas. He wants to buy a video game that costs $70. How much more money does Jacob need to purchase the video game? 70-55=15 Jacob needs $15 more dollars to buy the video game.

8. Danielle has 500 texts on her cell phone plan. She has already used 385 so far this month. How many texts remain on her plan for this month? 500-385=115 Danielle has 115 texts left on her plan for this month.

9. Mandi has 87 stuffed animals. Christy has 129. How many fewer stuffed animals does Mandi have than Christy? 129-87=42 Mandi has 42 fewer stuffed animals.

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

Teachers Addition

**Two Step Word Problems Homework
**

Directions: Read each problem carefully! Follow the steps on your iSolve to find the answers! 1. Martha made 6 cakes for the school carnival. Each cake needs 3 eggs. Martha also made a batch of cookies that need 2 eggs. How many eggs did Martha use to make goods for the carnival? 3+3+3+3+3+3=18 2 18+2=20 Martha needs 20 eggs to make goods for the carnival.

2. There are 5 shapes in Ben’s toy bucket. There are a total of 500 pieces in the bucket. 100 of the pieces are squares, 100 of the pieces are circles, 75 of the pieces are triangles, 50 of the pieces are hexagons, and the rest are octagons. How many octagons are there? 100+100+75+50=325 500-325=175 There are 175 octagons.

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

3. Becky got a $100 gift card for her birthday to get the pet of her choice. She decided to get a bunny. She bought the bunny for $49.95, the cage for $34.89, food for $9.99 and chew sticks for $4.00. How much money is left over after these purchases? 49.95+34.89+9.99+4= 98.83 100-98.83= 1.17 Becky had $1.17 left.

4. Morgan got paid $85 for babysitting the neighbor’s kids. She gave $30 back to her sister, and spent $15 on a movie. How much money does she have left over? 30+15=45 85-45=40 Morgan had $40 left.

5. Ben ran for 120 yards in week one and 82 yards in week two. Andrew ran for 139 yards in week one and 78 yards in week two. How many more yards did Andrew run than Ben? 120+82= 202 139+78= 217 217-202= 15 Andrew ran 15 more yards than Ben.

© Madisen Lehr. Select images from ScrapAlatte and Tullulamoon.

- Isolve Phone
- I Have Who Has Multiplication 0-5
- This Can't Be Happening at Macdonald Hall Book Club Activity
- Lemonade War Book Club Activity
- Lemonade War Book Club Guide
- Lemonade War Book Club Guide
- View From Saturday Book Club Activity
- Rules Book Club Activity
- Rules Book Club Activity
- Esperanza Rising Book Club Activity
- Esperanza Rising Book Club Activity
- Lemonade War Book Club Guide
- Lemonade War Book Club Activity
- Lemonade War Book Club Activity
- Lemonade War Book Club Activity
- Lemonade War Book Club Activity
- Classroom Job Titles

Sign up to vote on this title

UsefulNot useful- Be Merry! 2015
- Youngster Group (Session 2) Tricks in Addition and Subtraction SC
- Oven-baked Sugar Cones
- Report Comments
- Kristen Cookie
- EXAM DRILL MATH 1 WITH ANSWER.docx
- Place Value UbD Unit
- Starburst-Style Chewy Candy _ Chewy Candy Class _ ChefSteps
- IPC December 2013 Carillon
- Digital Roots
- Candy Making Secre 00 Peas
- Of Mice and Men Book Notes
- Alison's Story (Paperback) by A. M. Fairchild
- Alison's Story (Hardback) by A. M. Fairchild
- PPPM Maths Year 1
- Legends
- Gr. 7 Math LM (Q1 to 4)
- 2001 - On the Design of Fast IEEE Floating-Point Adders
- Algebra
- Grade 7 Math Learner's Material
- Digital Design
- Cupcake Ipsum Dolor Sit
- Research Paper
- REDcard Registers
- Michael's Final Project
- IRJET-HUMAN ACTION RECOGNITION USING BACKGROUND SUBTRACTION METHOD
- Censorship News #113
- Understanding Video Games Curso - Bibliografía
- IJCER (www.ijceronline.com) International Journal of computational Engineering research
- indadi utama pt
- Addition and Subtraction Word Problems for TPT