Curs 2 Tutoriale - Extensii pentru Joomla!

Cum se face upgrade la o extensie Ce sunt extensiile Joomla? Tipurile de extensii pentru Joomla! Cum poate fi identificat tipul extensiei? Extensiile instalate de Joomla! Cum găsim alte extensii Cum instalăm şi alte extensii Ce extensii trebuie să instalăm imediat

1 4 5 7 8 9 10 12

Cum se face upgrade la o extensie
Cum facem upgrade la o extensie pentru Joomla! 1.0 După ce am instalat o extensie Joomla!, nu peste mult timp o să apară o altă extensie (e vorba de extensiile care sunt susţinute de programatori, care fixează anumite bug-uri existente în versiunea anterioară sau aduc noi îmbunătăţiri sau fixează probleme de securitate). ATENŢIE mare la urmărirea unei noi versiuni, de multe ori poate fi vorba de un upgrade care ne poate salva site-ul de atacatori în noua conjunctură, aşa că e bine să urmărim şi să facem upgrade ori de câte ori e vorba de un fix cu privire la securitate. E bine să instalăm ultima versiune a extensiei Joomla! (componentei, modulului sau mambotului/plugin) pe care o avem, pentru a beneficia de aceste îmbunătăţiri sau a fixa bugurile existente. În marea majoritate a cazurilor (o să tratăm aceste cazuri), trebuie să dezinstalăm extensia şi apoi să instalăm noua versiune, nu se pierde nici o setare pentru că toate datele

Curs 2 

Page 1 

de/ ) şi vedem că ultima versiune este 1.1.0. Dăm click pe linkul care conţine zip-ul şi-l descărcăm pe calculatorul personal. o să vedem că de la versiunea pe care o avem s-au adus câteva îmbunătăţiri şi s-au fixat şi bug-urile. Mergem pe siteul de unde se poate descarcă (http://software. Installers -> Components (am luat cazul unei componente . Luând ca şi exemplu componenta dfcontact (componentă ce poate fi folosită cu succes în locul componentei com_contact instalată de Joomla!). Curs 2  Page 2  . luând în considerare momentul când am scris acestă carte). căutăm în lista "Installed Components" acea componentă.filzhut. administrator. De ce este mai bună? Avem mai multe opţiuni (câmpuri) pe care le putem seta şi are suport pentru captcha (codul de litere utilizat în formulare pentru evitarea spamului).3 (cu specificaţia că: poate să apară altă versiune diferită de aceasta. sus în dreapta avem butonul "Uninstall". dăm click în dreptul ei.la fel se face şi pentru un modul sau un mambot). click pe el şi se poate vedea că în sub-lista de sub acesta nu mai avem componentă.0.  sunt ţinute în baza de date a Joomla! sau în fişiere speciale de backup pe care extensia le face la uninstall. Să presupunem că avem instalată versiunea 1. Ultima versiune este astfel instalată pe site. Apoi click pe "Browse". Apoi mergem în partea de administrare Joomla. căutăm unde avem salvată pe calculatorul local ultima versiune a componentei şi dăm click pe "Upload File & Install".

modules. Cum facem upgrade la o extensie pentru Joomla! 1. templates. nu mai trebuie intrat separat pe fiecare tip de extensie ca în Joomla 1. Curs 2  Page 3  .  Atenţie la câmpurile marcate cu verde. languages. acum toate sunt concentrate sub un singur "click" ceea ce se poate şi vedea în imaginile de mai jos: Extensiile sunt grupate în Extension Manager reprezentând taburi pentru ficare dintre ele: components. plugins.5 Paşii sunt aceiaşi schibându-se doar partea de administrare şi anume. trebuie să avem drepturi de scriere pe acele fişiere altfel nu o să putem instala.0.

Multe dintre ele sunt gratuite. altele fiind comerciale adică se percepe o taxă. categorii şi articole (acestea ţin de partea de content adică conţinut Joomla!). astfel încât site-ul nostru să poată fi la cote căt mai înalte.org/ de la Joomla!.numărul lor fiind mereu în creştere) pe sit-eul cu extensii: http://extensions. Când instalam Joomla!.5) . în funcţie de necesităţi se poate folosi cu success funcţia de căutare pentru tipul dorit.toate acestea sunt extensii dar şi secţiuni. Curs 2  Page 4  .joomla. ni se cere să instalam şi "sample data". module şi mamboţi (plugin începând cu Joomla! 1. Extensiile ne ajută să adăugăm mai multă dinamică siteului găsind peste aproximativ 3600 de extensii (Septembrie 2008 . Printre acestea putem găsi deja componente. preocuparea acestora fiind să dezvolte cât de multe.  Ce sunt extensiile Joomla? De ce este uşor să lucrăm cu Joomla! şi de ce nu trebuie să ştim prea multă programare? pentru că există aceste extensii dezvoltate de programatori dedicaţi Joomla!.

reviewuri de la utilizatori şi licenţa sub care sunt dezvoltate. demo.. extensiile se împart în mai multe tipuri principale: • componente (joomla components) • module (joomla modules) • mamboţi (sau Plugin.  Sunt foarte bine organizate într-un director prezentând o scurtă descriere. Cele mai importante module din site sunt cele de tip menu (mod_mainmenu) care construiesc şi afisază meniurile din site.are dezvoltat şi un modul care are linkuri directe către Secţiunile şi Categoriile din site. . header.html. Tipurile de extensii pentru Joomla! Aşa cum am spus la început.zip care nu trebuiesc dezarhivate instalându-le automat în Joomla! Problema instalării şi altor extensii o s-o prezentăm într-una din lecţiile următoare sau la adresa http://www. acesta vine de la componenta de content care este instalată pe site. polls. sau SEO activat în Global Configuration) conţine ceva de tipul: com_content. Curs 2  Page 5  .ro/lectia-2-extensii/sa-instalam-sinoi-alte-extensii. Un template de Joomla are integrate poziţii în jurul contentului principal. feeduri. deci modulele se vor afişa "in jurul" componentei care generează pagina. Spre exemplu componenta Joomla NewsPortal ne ajută să transformăm pagina default Joomla! . Există de asemenea module pentru statistici. Extensiile se prezintă sub forma unor arhive . versiunea de Joomla suportată.. Multe componente se folosesc împreună cu module şi mamboţi care sunt dezvoltate special pentru fiecare tip de componentă. căutare în site şi multe altele.(joomla plugins) • template (joomla templates) • language (joomla language) Componentele (components) Componentele sunt cele mai importante extensii deoarece ele generează conţinutul paginilor. Modulele (modules) Modulele "ajută" componentele sau site-ul să afişeze anumite porţiuni de content sau anumite informaţii pe "marginile" paginii. pe stânga. Aţi observat că linkul din browser pentru o pagină (dacă nu avem instalată o componentă de SEO(Search Engine Optimization)..în una de ştiri . Mosbot) .webcms. dreapta.

care se rulează în pagină înainte de afişarea conţinutului paginii.}. Template (templates) Template-urile Joomla (Joomla templates) . reprezintă fişierele de limbă care ne ajută să traducem site-ul sau anumite componente din site. Orice extensie Joomla!. Cel mai comun este mosimage care adaugă o imagine automat în interiorul unui articol.plugins sunt nişte fişiere de dimensiuni mici. Curs 2  Page 6  . etc. astfel componentele ştiu să interpreteze faptul că acolo trebuie rulat un mambot. Mai jos se poate observa cum sunt organizate acestea. după instalare le setăm "default" iar la refresh o să vedem noul look. Există template pentru frontend şi pentru backend (administrator). are şi un fişier de language (default setare limba Engleză). Sunt foarte multe template-uri joomla dezvoltate de designeri şi programatori.ne ajută să schimbăm cu ajutorul câtorva clickuri design-ul site-ului.. template.  Mamboţii (plugins) Mamboţii . Language Language în Joomla!. ne trebuind altceva decât să le instalăm. cum ar fi mosimage.. Mamboţii se introduc în interiorul contentului cu ajutorul acoladelor {. componentă. modul.

De ce trebuie ştiut asta? pentru că.zip poate să nu înceapă cu nimic din exemplele de mai sus. Dacă nu aveţi cunoştinţe de programare încercaţi un debug sau mai bine găsiţi altă extensie. Joomla! generează o eroare de genul: XML setup file is not for a "component". în momentul în care se doreşte instalarea unei astfel de extensii. atunci: trebuie verificate extensiile (cel puţin una dintre acestea nu este extensie Joomla! ).reprezintă o componentă mod_numeextensie. Dacă se va folosi installerul greşit. atunci se recomandă instalarea acestora pe rând (identic cu: componentă. Dacă nu este aşa. aceasta trebuie aleasă din meniul "Installers". modul sau mambot. atunci trebuiesc citite cu atenţie intrucţiunile producătorului de unde au fost luate.zip . Dacă extensia nu are una din terminaţiile: com. se prezintă sub forma unei arhive tip .zip .zip găsind în el aceleaşi nume prezentate mai sus. mod sau mos.zip .  Cum poate fi identificat tipul extensiei? După cum am spus mai înainte. Curs 2  Page 7  . Atenţie la erorile de instalare). sunt de ortinul zecilor de unde se poate alege.reprezintă un mambot Există aşa zisele extensii "la pachet" iar arhiva . asta înseamnă că trebuie dezarhivat acel . În cazul în care nu se poate instala sub nici o formă. Cea mai uzuală metodă de a identifica ce tip de extensie avem este să ne uităm la numele arhivei unde putem vedea următoarele: com_numeextensie. Sugestie: încercaţi mai departe deoarece aceasta se poate potrivi în altă parte.zip. extensiile pentru Joomla!.reprezintă un modul mos_numeextensie.

faxul şi alte date de contact ale dumneavoastră sau ale organizaţiei. Banners Este o componentă care ne ajută să afişăm bannere pe site. Polls Reprezintă o componentă capabilă să ajute la crearea diferitelor sondaje în site pentru vizitatorii dumneavoastră. pentru că ne ajută foarte mult să avem un exemplu de pornire. însă este destul de limitată. News Feeds Cu ajutorul acestei componente se poate face managementul feed-urilor pentru ştirile din site. existând posibilitatea organizării bannerelor pe diferiţi clienţi.com/ijoomla-ad-agency/ijoomla-ad-agency/index/ . Syndicate Curs 2  Page 8  . telefonul. Câmpurile care se afişează putând fi activate/dezactivate din admin. despre ştirile sau produsele promovate. Pentru componente mai avansate de management al advertisingului se poate folosi o componentă foarte bună de la iJoomla:adagency http://www. Înregistrează numărul de impresii şi clickuri pe bannere. Mass Mail Pot fi trimise mesaje către unul sau către un grup de utilizatori.ijoomla.  Extensiile instalate de Joomla! Câteva extensii sunt direct integrate în pachetul de instalare Joomla!. În aceeaşi pagină mai există şi un form cu ajutorul căruia pot fi contactaţi de către useri. Contacts Se poate face managementul unei liste de persoane de contact pe site. adresa. aici pot fi găsite mai multe extensii pentru newslleter. Sondajele au menirea de a ajuta în aflarea părerilor vizitatorilor despre site. putând fi împărţite pe categorii şi multe altele. Este o extensie destul de limitată. etc. Acesta reprezintă un lucru bun. se poate afişa numele.

aproape tot ce ţine de media). e bine să încercăm un search pe Google... vizionaţi un demo. Weblinks Este o componentă uşor de configurat. în ceea ce privesc componentele instalate de Joomla. înregistrează câte clickuri s-au dat pe acele linkuri dând totodată posibilitatea vizitatorilor care se înregistrează pe site să adauge noi linkuri direct din site. filme.ijoomla. acolo puteţi vedea cât de mult se mai ocupă cineva de dezvoltare şi dacă are rost să luaţi acea Curs 2  Page 9  . Media Manager Dacă componentele de mai sus se regăsesc sub meniul "Components". Există şi alte extensii mult mai avansate la adresa: http://extensions. etc. Ajută la înserarea (uploadarea) pe site a altor surse în afară de content tip text. fără a intra în partea de administrare a siteului. numărul acestora modificându-se continuu (peste 2800. vor fi prezentate în lecţia următoare. Cum găsim alte extensii Cand avem nevoie de o componentă anume pentru Joomla!.joomla.  Cu ajutorul acestei componente pot fi făcute cunoscute articolele din site. Sugestie: odată ce v-aşi hotărât asupra unei extensii. intraţi pe forum să vedeţi dacă se raportează buguri sau probleme sau dacă cineva moderează acea problemă (forumul este vital pentru un dezvoltator de extensii. Front Page Componenta este utilizată de obicei ca şi primă pagină a siteului publicând toate articolele care sunt marcate să apară pe Frontpage. Mai multe informaţii. muzică.org. duceţi-vă pe siteul dezvoltatorului. ajută la crearea cu uşurinţă a unei liste pe categorii de linkuri (adică. numărul este în creştere). cum ar fi: imagini.com/ . ceea ce credeţi că ar interesa vizitatorii dumneavoastră). Cele mai multe rezultate vor duce la extensions. cu posibilitatea de a vedea o mulţime de rezultate. Media Manager se găseşte sub meniul "Site". (adică.

Odată instalată cu succes o să găsiţi numele componentei sub meniul Components.nu încercaţi să folositi extensii furate de la alţii.0 Curs 2  Page 10  . dacă nu vă permiteţi să le cumpăraţi folosiţi unele gratis.. fiecare extensie Joomla! are un anumit tip de instalare.0.> Components. Atenţie . asta se întamplă pentru versiunile Joomla! 1. Cum instalez module în Joomla!1.. rămânând să o instalăm la noi pe site-ul Joomla!. alegeţi componenta care începe cu com_ după care click pe "Upload File & Install".". Daţi click pe "Browse.  extensie) şi apoi descărcaţi gratis sau plătiţi o licenţă . Cum instalăm şi alte extensii Presupunem că am luat extensia dorită.0 Se merge la Installers . Cum instalez o componentă în Joomla!1.X. Dacă aţi citit materialul precedent vă aduceţi aminte că am subliniat faptul că.veţi avea extensia dorită şi o puteţi instala pe site.

X este mai uşor.> Mambots. Ca să funcţioneze.".. Cum instalez mamboţi în Joomla!1. alegeţi modulul care începe cu mod_ şi apoi click pe "Upload File & Install". unul pentru site şi unul pentru administrator..5."..> Modules.  Mergeţi la Installers .> Site Mambots. Mergeţi la Mambots . Curs 2  Page 11  . avem un singur câmp unde încărcăm extensii. Click pe "Browse. un mambot trebuie publicat exact aşa cum am procedat cu modulul. sistemul va recunoaşte automat de ce tip este. alegeţi mambotul care începe cu mos_ şi apoi click pe "Upload File & Install". vedeţi unde este în listă şi daţi click pe X. la instalare o să vedeţi că producătorul va da explicaţii clare). Odată publicat vedem ce cod trebuie introdus în content ( {mambot} . O să vedeţi două tipuri de module. Daţi click pe "Browse. poziţia şi ordinea. I se poate schimba numele (click pe nume şi editează).sunt foarte multe variante.0 Se merge la Installers . Ca modulul să şi funcţioneze trebuie publicat (cele nepublicate au un X colorat cu roşu) şi totodată aşezat pe una din poziţiile din template-ul Joomla!. În Joomla! 1. Odată instalat cu succes o să găsiţi numele modulului sub meniul Modules.

Sunt câteva extensii care nu vin în pachetul de bază Joomla!.această extensie este gratuită şi foarte utilă în lucrul cu fişiere. Este cunoscut faptul că lucrul cu FTP este mai rapid însă. Este recunoscut că cel mai bun este WYSIWYG Pro. Editorul cu care vine Joomla! nu este foarte bun.joomla. e bine să lucrăm cu unul bun. care deşi ne crează un site full funcţional. Imediat cum vă simţiţi confortabil să lucraţi în Joomla! trebuie să instalaţi următoarele extensii: JoomlaXplorer .org/component/option. dacă nu aveţi cunoştinţe utilizaţi JoomlaXplorer. Are o interfaţă uşor de utilizat iar cel mai important este faptul că putem schimba permisia de scriere pe fişiere.viewlink/link_id. pentru că de multe ori ne scuteşte de lucrul cu FTP. costă Curs 2  Page 12  .com_mtree/task.deoarece pentru orice articol vom utiliza un editor HTML.102/Itemid. Editorul HTML . dar avem mare nevoie de ele. nu îndeplinesc toate nevoile şi nu ajung pentru a avea un site de succes. de la adresa: http://extensions. Există editoare gratuite dar şi editoare care se cumpără.  Ce extensii trebuie să instalăm imediat Joomla! are câteva extensii de bază instalate.35/ . E bine să o instalăm imediat după ce instalam Joomla!.

sakic. Curs 2  Page 13  . Joomla! face acest lucru perfect însă trebuie să instalăm o componentă SEF. dacă aveţi posibilitatea puteţi să cumpăraţi Sef Advanced regăsit la adresa http://www. utilizaţi sh404SEF de la adresa: http://extensions. dacă nu aveţi posibilitatea.35/ (de asemenea uşor de utilizat şi cu rezultate excelente).ca motoarele de căutare să indexeze mai des este bine să avem URL-uri "prietenoase".net/ . SEF(Search Engine Friendly) . dar face toţi banii.com_mtree/task.2380/Itemid.org/component/option.  aproape 50 USD. poate fi utilizat cu success TMEdit sau JCE care sunt gratuite. este foarte bun. Dacă nu doriţi să folosiţi un astfel de editor. O să găsiţi foarte multe extensii de acest tip.joomla.viewlink/link_id.