Inredningsskolan

Möblera effektfullt
n till del 5 Välkomme rserie – i vår samla SKOLAN! GS INREDNIN att möblera,
hjälp Här får du apa bästa färgsätta, sk kök och n, planera förvaringe inge bästa lösn adrum – d b rje rum. arna för va mer: Nr 1, Bästa
Av Caroline Holmbom Illustrationer Lisa Hellesen-Hansen

DEL 5

Svårmöblerat? Lugn, här får du hjälp. Vi visar hur du möblerar så att varje rum får ett riktigt lyft!

I NÄSTA NUMMER:
Rätt golv för varje rum – guide till alla material.
FOTO ANNA SKOOG

num tt perI tidigare r 2, Färgsä sningen. N bely rvaring. , Smart fö nligt. Nr 3 so ar du mis ardiner. H Nr 4, Sy g eställ på B nummer? sat något emmet.se www.alltih

BRA IDÉER FÖR FAMILJEHALLEN
MASSOR AV FÖRVARING – FAST LUFTIGT!
I småbarnfamiljens hall är smart förvaring ett måste, och därför har väggytorna utnyttjats maximalt. Rummet känns på så vis luftigt trots att det är litet. A. Hallen leder vidare till vardagsrum, kök och badrum. Genom att hänga av dörrarna till vardagsrum och kök får hallen mer ljus och en helt annan atmosfär. B. För att undvika skoöversvämning – investera i både skohyllor och skoskåp. Skohyllorna kan med fördel fästas på väggen, i exempelvis två plan. C. Utrymmet ovanför skoskåpet är perfekt för en stor anslagstavla med alla lappar från skola och dagis. D. En garderob slukar massor av saker, som hjälmar, ytterkläder och väskor. E. På väggen vid skohyllorna kan man sätta krokar i två höjder för barn och vuxna. F. Väggarna kan även utnyttjas för hyllplan, med korgar för nycklar, mössor och andra småprylar. G. En spegel med pall framför. H. Sideboard eller smal byrå för förvaring av tjocka tröjor, hjälmar och leksaker ryms också i denna hall.
D C F H B+E

B

örja alltid din möblering med rummets primära möbel. Soffan i vardagsrummet, sängen i sovrummet, skrivbordet i arbetsrummet och så vidare. Möbeln ska i de flesta fall vara riktad mot rummets fokus, till exempel tv:n, eldstaden eller fönstret. Ansträng dig inte för att få plats med så många möbler som möjligt. Rensa hellre och behåll de saker du verkligen gillar och använder. Luft och tomma ytor mellan möbelgrupperna i ett rum skapar rymd och naturliga passager. Istället för att stjäla onödig golvyta kan du också låta hyllor och skåp klättra upp på väggarna. Vad gäller golvmöbler, såsom soffa och matgrupp, måste de inte stå längs med väggarna. Det ser mycket luftigare ut med en soffgrupp som står fritt, det kan räcka med en meter från väggen. Här följer fler förslag till smart och effektfull möblering i vardagsrum, G sovrum, hall och barnrum.

E

2M

B B

A B+C G
2,5 M

Skohyllor i två plan och krokar i olika höjd passar bra i barnfamiljens hall.

A

Vänd! Fler rum på nästa sida.
ALLT I HEMMET 111

Inredningsskolan 3 BÄSTA MÖBLERINGARNA FÖR VARDAGSRUMMET
1. MÖBLERA I ÖAR – PERFEKT I KVADRATISKT RUM
Kvadratiska vardagsrum känns ofta harmoniska men kan vara svårmöblerade, särskilt om de har flera ingångar. Detta vardagsrum, på ca 33 kvm, har möblerats med öar. Här är honnörsorden fria ytor, det ska vara luftigt och lätt att röra sig i rummet. G Tv:n fått en central plats, övrig inredning har mer eller mindre anpassats till den. Dess placering – bortvänd från fönsterväggen – innebär att man slipper blänk i skärmen.
5,5 M

G Soffan står inte placerad mot en vägg utan mitt i rummet. Den får gärna vara av en lite lägre modell eftersom soffryggen är bland det första man ser när man kommer in i rummet. G En rad med bokhyllor ryms längs ena kortväggen, och i hörnet vid den andra kortväggen står en matgrupp med bra belysning ovanför. G Den sparsamma inredningen kan enkelt livas upp med fina tavlor eller en fondvägg.

2. TRE FUNKTIONER I AVLÅNGT RUM
Ett rektangulärt vardagsrum är vanligt i många moderna villor och lägenheter. I detta rum finns fönster åt tre håll, samt en glasdörr ut mot en altan. G Rummet har möblerats utifrån tre funktioner – matplats, sittgrupp med tv, och arbetsplats. G Matplatsen består av ett runt bord som rymmer många stolar. Ett runt bord är både modernt och väldigt praktiskt – alla vid bordet kan ha ögonkontakt. Mot den ena långväggen vid matgruppen ryms en skänk, och vid den andra en bokhylla. G Soffgruppen har placerats vid den ljusaste delen av rummet, här är det trevligt att umgås. En generös hörnsoffa, matta och soffbord bildar en egen ö och en harmonisk helhet. En vägghängd tv sparar plats. G Arbetsplatsen, placerad mellan mat- och soffgrupp, är praktiskt utfällbar.

6M

6,5 M

3,5 M

3. VINKELRUM – TÄNK SOM TVÅ RUM
Ett vardagsrum i vinkel kan vid första anblick kännas svårmöblerat. En lösning kan vara att möblera ”olika rum” i de två delarna av rummet. G Dörren från köket leder rakt in i den del där vi möblerat matrum. Det är viktigt med en rymlig passage mellan bord och köksdörr. G Längs hela kortväggen vid matplatsen löper en halvlåg vägghängd hylla. G Två rymliga soffor är placerade vid, inte mot fönsterväggen. Bakom tresitssoffan ryms en smal Billy-bokhylla med spotlightbelysning. G För att kunna reglera ljusinsläppet, och undvika blänk i tv:n, sitter panelgardiner i fönstren som går att dra för. G I ett av rummets hörn står en enkel arbetsplats.

4M

7.5 M

Vänd! Fler rum på nästa sida.

INREDARENS BÄSTA TIPS NÄR DU SKA MÖBLERA
G Fundera kring två frågor: Vad ska rummet användas till? och Vilka förutsättningar har rummet? G Gör gärna en skalenlig skiss av rummet och placera in möblerna. Testa dig fram tills det känns rätt. G När du är redo för den fysiska möbleringen – börja alltid med rummets största möbel. G Står soffan på den enda självklara platsen i rummet – d v s den enda fönsterlösa långväggen? Prova att flytta den till motsatt vägg eller ställ ut den mitt i rummet. G Låga möbler ger luft! Möblernas höjd är viktiga för rymdkänslan. G Rätt mått: För att få plats för benen behövs 40 cm mellan soffa och soffbord, och minst 70 cm mellan matbord och vägg/möbel bakom. Vänd – fler tips på nästa sida!
ALLT I HEMMET 113

Camilla Fürst

Inredningsskolan DELA AV BARNRUMMET
G Bredvid skrivbordet står en garderob, som också hjälper till att rama in sängen. G Självklart finns det plats för kompisarna! På golvet ligger sköna sittpuffar. I anslutning till puffarna står en låg förvaringsbänk med plats för tv:n. G En annan favorit är att dansa framför spegeln som sitter på den nya väggen. G Övriga fina detaljer är en matta som ger rummet karaktär, en stor grön växt i ena hörnet och tavlor längs väggen mellan de två rummen. G Under Martins säng finns en stor förvaringsbox som rymmer mängder med leksaker. G Alla möbler och hyllor är anpassade efter Martins längd. Han kan nå allt, men också ställa tillbaka det. G Ett stor och rymlig byrå räcker än så länge bra som klädförvaring. G En stor rund matta är perfekt att leka och köra bilar på. G Vid den andra kortväggen står en förvaringslåda med lock och en nätt tv-bänk med plats för en liten tv. G Vid den nybyggda väggen som pryds av färgglada tavlor står en bokhylla. Här ryms bland annat böcker och en stereo.

4M

2,25 M

2,25 M

Att två syskon delar sovrum är vanligt. I detta exempel visar vi hur du kan dela av ett rum samt möblera både funktionellt och inspirerande. Till vänster sover Lisa, 10, och till höger Martin, 5. G I mitten av rummet har en ny vägg med inbyggd skjutdörr satts upp. På så vis får barnen ett eget krypin, men det går även att öppna upp

och skapa luft mellan rummen utan att stjäla utrymme. G Av praktiska skäl fick Lisa den vänstra delen, där ingången finns. Detta eftersom Martin är yngre och därmed lägger sig tidigare. G Vid skrivbordet längs den vänstra långväggen kan Lisa t ex göra läxorna eller spela dataspel. Ovanför bordet sitter väggfasta hyllor.

När man delar av blir de nya rummen ofta ganska små. Med en skjutdörr infälld i väggen slipper du en dörr som stjäl utrymme.

LÖSNINGAR FÖR TVÅ OLIKA SOVRUM
MÖBLERA FÖR RYMD & HARMONI
Det mest naturliga är att placera sängen vänd mot ingången. G Ha så få möbler och prylar som möjligt. G Med luft på båda sidor om sängen skapas harmoni. På vardera sida står sängbord, och på golvet ligger fårskinnsfällar. G En hel garderobsvägg slukar alla dina kläder. G Ställ förvaringsbackar under sängen. Perfekt för bäddlinne, extra kuddar och täcken. G En bänk vid fönstret med blommor och växter ger en frisk atmosfär. G I ena hörnet står en herrbetjänt, både dekorativt och praktiskt.

FLER TIPS FRÅN INREDAREN!
forts. G Dörrar ska kunna öppnas helt utan att något är i vägen. G Om du har ont om plats kan kombimöbler vara till stor hjälp. T ex en fotpall med förvaring, eller använd en sittpuff som soffbord. Ett fällbord och ihopfällbara stolar spar också utrymme. G Ta fasta på rummets särdrag. Det kan vara ett fönster, ett snedtak eller en öppen spis. Möblera sedan så att dessa inslag kommer till sin rätt.

4M

4,5 M

COMPACT LIVING I ETTAN
Bor man i ett rum och kök gäller det verkligen att ta vara på ytan. G Inred gärna ”sovrummet” i den mörkaste delen av rummet. G En separat sovrumsdel och en ombonad känsla får du genom att hänga drapeier på skenor i taket. G En bokhylla markerar också gränsen mellan de olika delarna. Välj en “öppen” hylla så släpper du igenom ljus. G Hörnsoffan rymmer många, och även en övernattande gäst. G Tv:n är placerad mitt i rummet, och kan därför vinklas åt båda håll.

4,5 M

6M

ALLT I HEMMET 115

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful