You are on page 1of 25

KAJIAN TEMPATAN

Nama: Kelas: Guru : Noralia Izzaty bt Norazlan 6 Gamma Pn.Rashidah

BIODATA
Nama: Umur : Noralia Izzaty bt Norazlan 11 tahun

Tarih lahir : 17 / 12 / 1999 Nama bapa: Norazlan Md Rashid Nama ibu: Kelas : Hobi: Norashikin Mahayuddin 6 Gamma Bermain basikal, net ball , roller blade & permainan lasak Cita – cita: doctor,cikgu & usahawan Tom yam Epal jus

Makanan kegemaran: Minuman kegemaran: Tag line :

5 A untuk UPSR

Perlombongan . Perhutanan D. Hasil dan Kegunaan Sumber Kegiatan Ekonomi Dan Lokasi A.KANDUNGAN Sumber Semula Jadi Dan Kegunaannya A. Jenis Sumber B. Pertanian C. Perindusrian B.

Terima kasih cikgu …. Cikgu Rashidah . Saya memohon maaf jika saya telah ilmu membuat salah kepada cikgu.PENGHARGAAN Assalamualaikum Noralia Izzaty mengucapkan Cikgu Rashidah. Terima kasih juga kerana telah memberikan kepada saya dengan kawan kawan saya di Enam Gamma. Saya sangat beruntung kerana mendapat cikgu sebagai Cikgu kajian tempatan saya. Jasa cikgu akan sentiasa dikenang Sentiasa di hati kami. saya Bt Norazlan ingin terima kasih kerana telah mengajar saya selama 3 bulan setengah ini.

.SUMBER SEMULA JADI DAN KEGUNAANNYA .sumber mineral dalam tanah di darat antaranya ialah arang batu . bijih timah dan emas sumber mineral yang terdapat di antara lapisaan batuan di dasar laut antaranya ialah petroleum dan gas asli. A. Jenis Sumber Sumber Mineral Sumber mineral terdapat dalam tanah di darat dan di dasar laut.

Sumber Hutan .

Sumber Laut .

B. loji di sumber Petroleum penapisan mineral mentah untuk Negara menghasilkan pelbagai jenis produk. Kersosin bahan bakar yang digunakan untuk . Minyak petrol bahan bakar yang digunakan oleh kenderaan ringan seperti kereta. Hasil Dan Kegunaan Sumber Hasil Mineral Petroleum utama diproses meupakan kita. lori dan jentera . van dan motosikal Minyak diesel bahan bakar yang digunakan oleh kenderaan berat seperti bas.

.menggerakkan kapal terbang Nafa bahan asas yang digunakan untuk membuat plastik Bitumen bahan untuk menyurap jalan raya. Minyak pelincir untuk enjin kenderaan.

. Selain itu. Arang menghasilkan tenaga elektrik.Bijih timah dan emas diproses produk untuk bagi menghasilkan pelbagai kegunaan kita. Contohnya. bijih timah digunakan batu digunakan sebagai bahan untuk bakar menyadur tin supaya tidak berkarat. bijih timah dan emas diproses menjadi barang perhiasan.

HASIL HUTAN Kayu balak Pokok balak yang ditebang dibawa ke kolang. Kayu balak ini diperoses menjadi kayu gergaji dan papan lapis. Rotan Rotan diproses bagi menghasilkan perabot .

. udang dan sotong . Selain itu terdapat hasil laut yang boleh diproses menjadi ubat – ubatan dan barang perhiasan.Ubat – ubatan Tumbuhan herba seperti mas cotek dan misai kucing diproses menjadi ubat – ubatan Hasil laut Hasil laut seperti ikan. merupakan sumber protin utama bagi penduduk Negara kita.

. Oleh beberapa digunakan. Tenaga ini dapat digunakan sama ada di rumah atau bagi keperluan industri. untuk sumber mengurangkan aternatif boleh pergantungan terhadap sumber semula jadi Tenaga digunakan untuk memanaskan air dan membekalkan elektrik Bahan sisa pertanian seperti kelapa sawit. tenaga untuk peralatan . menghasilkan tersebut itu.SUMBER ALTERNATIF Sumber semula jadi akan habis jika digunakan berterusan dan tanpa kawalan. Tenaga cahaya tenaga yang diperoleh dapat daripada boleh matahari elektrik. sekam padi dan tebu boleh diproses untuk menghasilkan tenaga elektik biomas.

.

mentah petroleum.KEGIATAN EKONOMI DAN LOKASI …. buah kelapa sawit .kayu balak and getah . gas asli. PERINDUSTRIAN Industri Pemprosesan Indusrti memproses Bahan prosesan melibatkan mentah diproses kegiatan bagi ialah bahan yang menghasilkan barangan untuk pengguna.

Industri berat Industri berat ini terdiri daripada yang menggunakan besi dan keluli Industri ringan Industri ringan ini terdiri daripada kilang yang membuat pakaian . makanan dan mengetin ikan sardin . minuman.

industri kayu seperti menenun kain songket. keropok desa terletak jenis di desa atau desa dan Beberapa lekor.Industri desa Industri kampung. membuat mengukir memproses kerepek pisang .

makanan ringan di Kuala Selangor. kraf tangan di Melaka. Perak dan Shah Alam .Kawasan perindustrian Industri desa Contoh : Membuat labu sayong di Kuala Kangsar. dan menenun kain songket di Kuala Terenganu. Selangor Sabah Industri ringan Contoh: dan Likas Membuat pelbagai barangan pengguna di Seberang Perai. Pulau Pinang dan membuat kapal di Sibu. Terenganu Industri berat Contoh : Membuat serta memasang kereta di Tanjung Malim. . Perak.

Industri pemprosesan Contoh : memproses petroleum dan gas di Pasir Gudang. Johor. Bintulu dan Miri di Sarawak .

sabah . Johor dan Tenom. Delta Tanjung Karang. Pahang dan Kundasang . penanaman getah ialah dan buah – padi. sayur sayuran. Sabah. pula sawit banyak terdapat di Jengka Labis. Nenas ditanam terutamanya di Pontian. Kelantan Trolak Contohnya dan kegiatan menanam Kelapa banyak padi terdapat di Dataran Kedah. dan Sibu.PERTANIAN Penanaman Hasil kelapa kegiatan sawit. Sayur – sayuran hawa sederhana ditanam di Cameron Highlands . Johor. heath ditanam di Muar.

Perak dan Kukup. akuakultur. Kuala Chendering. Pusat pendaratan ikan yang Kuantan. utama Selain ialah itu. Kegiatan utama akuakultur pula terdapat di Bukit Merah. Besut dan Tok Bali. tasik dan laut. lembu tenusu terdapat di Kluang. kawasan kawasan penternakan penternakan ayam terdapat di Manjung. terdapat kegiatan Perlis. Johor .Pentenakan Ayam Negara Perak. manakala Contohnya. dan lembu banyak diternak di kita. Johor Kegiatan menangkap ikan di Negara kita dilakukan sama ada di sungai.

.

Factor yang mempengaruhi kegiatan pertanian Penanaman Penternakan .

merbau. . keruing.Perikanan Perhutanan Negara kita kaya dengan kawasan hutan hujan bermutu tropika. Kawasan hutan ini mempunyai pokok – pokok balak yang tinggi seperti cengal. nyatuh. seraya dan meranti .

Perlombongan Kita bertuah kerana Negara kita dianugerahi sumber mineral yang banyak petroleum dan gas asli yang dilombong di dasar laut. Emas . arang batu dan timah pula dilombong di daratan .

3  !07:9.39  ..3 3 2025:3... 544 544 -.7.8. /03. .3 :9.3.3 :9.3 :...3 -072:9: 93 805079 .: 3./. 9.8.3 9745.03.3 0. 207-.3 .3207.3.9: 07:3 807. !07. . .

 . 5:.7./42-43//.3 92. 07.3 9.8.:9 2. !0742-43.7 . 509740:2 /.7.8 .9: /.8 . -079:.7.3.3 -. 9.8 . 8:2-07 2307.3 /42-43 / /.3 -.3. /. 0.3 .9.3:07.3     .