INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA MELAYU

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN (PISMP) AMBILAN JANUARI 2011 _________________________________________________________

PJM 3102- PERGERAKAN ASAS
(JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN)

NAMA NO. KAD PENGENALAN KUMPULAN PENSYARAH PEMBIMBING TARIKH SERAHAN

: NURUL SYAZWANIE BINTI SUHAIMI : 910206-02-5012 : PISMP 2E : ENCIK MUSTAFA KAMAL BIN MOHD ZAHID : 24 OGOS 2011

[PERGERAKAN ASAS]

PJM 3102

ISI KANDUNGAN
NO. PERKARA HALAMAN

1

PENGENALAN

1

2

PERGERAKAN ASAS MATLAMAT OBJEKTIF KONSEP PERGERAKAN ASAS PERGERAKAN LOKOMOTOR PERGERAKAN BUKAN LOKOMOTOR MANIPULASI PERALATAN KEPENTINGAN PERGERAKAN ASAS 2 2 3 4 6 8 10

3

PANDUAN PELAKSANAAN DEMONSTRASI

11

4

PELAN LANTAI

12

5

PROSEDUR PELAKSANAAN

13

6

RUMUSAN

24

7

RUJUKAN

25

8

REFLEKSI

26

2

Sehubungan itu. Kemahiran Asas Sukan dan Kemahiran Asas Fizikal. emosi dan jasmani. Pergerekan Asas telah menjadi salah satu mata pelajaran teras bagi pelajar-pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan di seluruh Institut Pendidikan Guru. mata pelajaran Pendidikan Jasmani telah diilhamkan sebagai satu mata pelajaran yang wajib dipelajari oleh setiap pelajar di sekolah. Mata pelajaran ini diajar bagi membiasakan pelajar serta meningkatkan koordinasi pelajar dalam setiap pergerakan yang dilakukan oleh pelajar dalam rutin seharian. bakal-bakal guru perlu diberi pendedahan tentang hal ini. rohani.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 PENGENALAN Falsafah pendidikan kebangsaan telah menggariskan bahawa pendidikan ialah satu usaha yang berterusan bagi mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek. pergereakan bukan lokomotor serta manipulasi alatan. kerana perkara-perkara inilah yang akan menjadi fokus pengajaran ketika mengajar kelak malah pelajar-pelajar ini mampu mengaplikasikan segala teori dan praktikal yang telah dipelajari di sekolah. Kemahiran Manipulatif. Kemahiran asas dapat diklasifikasikan kepada empat komponen yang utama iaitu Pergerakan Asas. kursus PJM 3102. 3 . Atas kesedaran itu. Kemahiran Bukan Lokomotor dan Kemahiran Memanipulasikan Alatan. Kemahiran Pergerakan Asas bolleh dibahagikan kepada tiga komponen utama iaitu Kemahiran Lokomotor. Mata pelajaran ini. Hal ini kerana. telah mula diajar di sekolah-sekolah rendah dan seterusnya diteruskan lagi pada peringkat menengah. Mata pelajaran pendidikan jasmani merupakan mata pelajaran yang mengandungi sukatan yang berkaitan pergerakan asas seperti pergerakan lokomotor.

seronok dan yakin melakukan pergerakan. Mengisi masa dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah. Mengamalkan aktiviti fizikal sebagai rutin harian. 4 . masa. kuasa ). Meningkatkan kecergasan fizikal dan mental. OBJEKTIF Meneroka cara pergerakan dengan menggunakan berbagai-bagai bahagian tubuh badan.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 PERGEREKAN ASAS MATLAMAT Pendedahan awal dan latihan kemahiran pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Bergerak secara kreatif dengan menyerapkan empat aspek pergerakan iaitu ruang. Meningkatkan kemahiran koordinasi dan pergerakan. Mendorong untuk memahami pertalian antara pergerakan asas dengan elemen-elemen pergerakan ( ruang. Melahirkan perasaan dengan menginterpretasi idea secara simbolik melalui pergerakan. Mengkoordinasi bahagian tubuh badan bagi manipulasi alatan. masa. Berasa riang. beban dan aliran. Melakukan kemahiran motor dengan cara yang betul untuk menjaga postur yang baik.

C. D. pergerakan asas terdiri daripada tiga aspek pergerakan iaitu pergerakan lokomotor. (1996) dan Gabbard. 5 .L. S. pergerakan bukan lokomotor serta manipulasi alatan. PERGERAKAN ASAS PERGERAKAN LOKOMOTOR PERGERAKAN MANIPULATIF PERGERAKAN BUKAN LOKOMOTOR Semua pergerakan ini boleh dilakukan secara individu. atau berkumpulan.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 KONSEP PERGERAKAN ASAS Menurut beberapa pakar dalam bidang pendidikan jasmani seperti Gallahue. LebBlanc. Pergerakan yang dilakukan oleh pelaku adalah untuk nmenguji keupayaan mereka untuk mengawal pergerakan badan selari dengan kuasa graviti dalam suasana yang sengaja dipilih. dan Lowy. B. berpasangan. (1994) serta Burton (1977).

Pergerekan ini memerlukan seseorang bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Kemahiran Lokomotor mempunyai lapan pergerakan iaitu lima pergerakan Beritma Sekata dan tiga pergerakan Beritma Tidak Sekata. Dengan kata lain dasar menyokong pelaku pergerakan berubah mengikut pergerakan.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 PERGEREAKAN LOKOMOTOR Pergerakan lokomotor bermaksud pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Pergerakan lokomotor Beritma sekata Beritma tidak sekata berjalan Skip berlari Gallop melompat Hop/ketintin g Leap Guling dan Melusur 6 . Ini bermakna pergerakan lokomotor melibatkan pergerakan yang mampu mengubah kedudukan seseorang dari satu titik ke satu titik yang lain. Terdapat dua jenis lokomotor iaitu 5 Lokomotor Beritma Sekata dan Lokomotor Beritma Tidak Sekata.

pelbagai arah .pelabgai aras .zig zag .pelbagai arah .hadapan .tanpa sokongan 7 .berlari .pelbagai aras Leap Gallop .meniarap .[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Antara aktiviti pergerakan lokomotor adalah seperti berikut : Pergerakan lokomotor Beritma sekata Beritma tidak sekata Skip .lutut tinggi Guling dan Melusur .guling belakang .berlari .guling balak .sisi .pelbagai ketinggian .pelbagai aras -pelbagai laluan melompat .satu dan dua kaki .atas punggung .lari & behenti .pelbagai arah .pelbagai laluan berlari .bebas .sisi .sisi .pelbagai laluan -melepasi halangan Hop/ketinting .tangan dipinggang berjalan .pelbagai kelajuan .melompat .pelbagai gaya .atas lantai .hayun tangan .

Pergerakan ini dilakukan tanpa menggerakkan dasar menyokong seseorang individu. Pergerakan bukan lokomotor juga boleh diertikan sebagai keupayaan untuk menggerakkan tubuh badan tanpa beralih tempat. naik turun dan pusing putar. Meregang Memusing membongkok Menghayun Pergerakan Bukan Lokomotor Menolak Menarik Mengilas Bangkit Bangkit Berbuai-buai/bergerak dari kiri ke kanan dan sebaliknya 8 .[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 PERGERAKAN BUKAN LOKOMOTOR Pergerakan Bukan Lokomotor merupakan pergerakan yang statik atau setempat dan tumpuan diberi kepada keseluruhan tubuh badan iaitu aktiviti seperti buka tutup.

Lompat dekam setempat Dekam dengan tangan menyentuh lantai _ Sokongan dua tangan satu kaki _ Sokongan belakang _ Sokongan satu tangan satu kaki _ Sokongan dengan rakan seperti aktiviti kereta sorong Pada tahun 1977. pergerakan-pergerakan berikut merupakan kombinasi pergerakan-pergerakan di atas :1.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Contoh Pergerakan Bukan Lokomotor a) MENGHAYUN Menghayunkan tangan dan kaki ke kiri dan ke kanan ataupun dari depan ke belakang c) MEMUSING Memusingkan tangan bermula dari depan ataupun dari belakang. d) MENDEKAM Dekam dengan satu kaki lurus ke hadapan. Contohnya. Pelajar dalam keadaan duduk dan memusingkan badan mengikut pergerakan arah jam ataupunsebaliknya. Mendekan = rebah + membongkok. Memusingkan badan pada aras pinggang bermula dari arah kiri ataupun dari arah kanan. e) MENYOKONG _ Sokongan kaki _ Sokongan sisi _ Sokongan dua lutut _ Sokongan pada lantai _ Sokongan satu lutut pada bangku b) MEMBENGKOK Membongkokkan badan ke bawah dan secara perlahan –lahan menegakkan badan. Menguak = menolak + menarik ke kiri dan ke kanan 9 . menolak dan menyokong 4. Merangkak = membongkok + berjalan 2. Burton mengatakan bahawa kesemua pergerakan merupakan variasi 18 pergerakan asas yang disenaraikan di atas. Membaling = hayunan dengan tangan dibengkokkkan + satu atau lebih langkah berjalan atau berlari 3.

bola kecil. tali dan relang getah. 10 . Pembelajaran manipulasi alat mesti melibatkan objek seperti pundi kacang. Kemahiran manipulasi alat merupakan asas kepada kemahiran sukan yang perlu dibina daripada peringkat kanak-kanak.bola besar. gelung.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 MANIPULASIAN PERALATAN Kemahiran ini merupakan kemahiran asas yang dapat menyediakan diri pelajar untuk mempelajari asas sukan dan seterusnya menguasai kemahiran sukan yang pelbagai. megawasi atau menangani sesuatu objek. kaki dengan mata. dan lain-lain. Konsep Manupulasi alat ialah bagaimana cara kita mengayakan atau mempergunakan alatan dengan cara yang betul dan cekap untuk membentuk gerakan. Kemahiran asas manipulasi alat dapat meningkatkan kordinasi angota badan contohnya tangan dengan mata. Kemahiran Manipulasi alat hendaklah di bina di peringkat umur pra sekolah atau sekolah rendah. Kemahiran ini memerlukan penggunaan angota badan untuk mengawal. rotan. batang rotan.

Menyambut pundi kacang yang dilempar oleh pasangan 2. melantun bola kedinding dan menagkap bola. Melambung dan menyambut bola Melambung dan menyambut bola pelbagai ketinggian. Memukul alatan kearah rakan 4. 4. Memukul alatan dengan tangan 2. 11 . Memukul 1. 2. Melambung belon keudara dan kemudian mumukul 7. Meleret bola ke dinding dan menahan semula Meleret bola kesasaran Menyambut 1. Melambung alatan kearah pasangan atau sasaran 6.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 CONTOH PERGERAKAN MANIPULASI ALATAN Kemahiran manipulasi alat yang diajar di peringkat pra dan sekolah rendah ialah : Membaling Dan Melambung 1. membaling dan menangkap bola bergilir dengan pasangan 3. Memukul alatan dengan genggaman 5. Melambung dan menyambut pundi kacang 4. Melanjutkan bola kemudian memukul ketika bola itu melantun dengan tangan dari aras bahu ulang dari sisi dan bawah bahu. 3. Memukul alatan dengan tangan 3.

jujur. kerjasama. Antara kepentingannya adalah : • Diaplikasikan sebagai rutin harian sama ada dalam tugas seharian ataupun dalam aktiviti sukan dan rekreasi • Meningkatkan potensi kreativiti • Memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan • Meningkatkan kemahiran koordinasi dan pergerakan • Meningkatkan kecergasan fizikal dan mental • Mengembangkan sikap sportif. disiplin. bertanggungjawab. seronok dan yakin melakukan pergerakan. percaya diri dan demokratis • Melakukan kemahiran motor dengan cara yang betul untuk menjaga postur yang baik • Meneroka cara pergerakan dengan menggunakan berbagai-bagai bahagian tubuh badan • Berasa riang. • Mengisi masa dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah 12 .[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 KEPENTINGAN KEMAHIRAN PERGERAKAN ASAS Mempelajari kemahiran pergerakan adalah suatu yang penting kerana bukan sahaja penting kepada jasmani atau kesihatan seseorang. malah ia juga penting dalam semua perkara dalam membina individu yang seimbang.

setiap pelajar mestilah mempunyai 20 perlakuan yang berbeza-beza. Selain itu. reben atau gelung. Pelajar perlu bijak menyusun pergerakan supaya perlakuan yang akan dilakukan mudah dan lancar. tali.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 PANDUAN PELAKSANAAN DEMONSTRASI Dalam amali pergerakan asas ini. sederhana dan rendah.setiap pergerakan hendaklah mengikut kreativiti pelajar dan tidak terkeluar daripada skop pembelajaran subjek WAJ 3102. sederhana pantas mahupun perlahan ataupun mengikut aras iaitu daripada aras tinggi. 13 . Ini bermakna. Dalam melakukan pergerakan asas ini. setiap pergerakan yang dilakukan perlu mengikut kemampuan pelajar tersebut bagi menjamin keselamatan pelajar. setiap pelajar dikehendaki mencipta 20 pergerakan iaitu 10 pergerakan lokomotor dan 10 pergerakan bukan lokomotor. Pelajar juga boleh melakukan pergerakan mengikut kelajuan iaitu melakukan pergerakan dengan pantas. pelajar perlu bergerak memenuhi kesemua ruang dengan memanipulasikan sejenis alatan contohnya alatan seperti bola.

[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 PELAN LANTAI 14 .

5 6 7 8 9 10 11 (BUKAN LOKOMOTOR) (LOKOMOTOR) (BUKAN LOKOMOTOR) (LOKOMOTOR) (BUKAN LOKOMOTOR) (LOKOMOTOR) (BUKAN LOKOMOTOR) Imbangan “T” Guling depan “skipping” menggunakan gelung Gallop pelbagai arah Imbangan bahu Skip zig zag Sokongan sisi dan sokongan belakang 12 13 14 15 16 17 18 (LOKOMOTOR) (BUKAN LOKOMOTOR) (LOKOMOTOR) (BUKAN LOKOMOTOR) (LOKOMOTOR) (BUKAN LOKOMOTOR) (LOKOMOTOR) Merangkak seperti kura-kura Melentik Belakang Ketinting 1 dan 2 kaki Burpee Berjalan sambil melerek gelung Menggelek gelung Berlari silang kaki sambil menghayun tangan ke kiri dan kekanan. rengang dan mendarat Imbangan bangau sambil memusing gelung pada pergelangan tangan ALATAN      15 .[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 PROSEDUR PELAKSANAAN DEMONSTRASI STESEN 1 2 (BUKAN LOKOMOTOR) (LOKOMOTOR) PERGERAKAN Lompat bintang 8x Berlari dan kaki mencecah tangan di belakang 3 4 (BUKAN LOKOMOTOR) (LOKOMOTOR) Melompat 180 2x Berjalan sambil melambung dan menyambut gelung. 19 20 (LOKOMOTOR) (BUKAN LOKOMOTOR) Lompat .

Ketika mendarat. 3. 2.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Pergerakan Lompat bintang 8x Langkah-langkah 1. Ketika mendarat. Ulang langkah 1-7 sebanyak 8x Berlari dan kaki mencecah tangan di belakang 1. 7. Berdiri dengan keadaan kaki seluas bahu. Mula melompat dengan tangan didepakan. kedua-dua belah kaki dirapatkan 8. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki. kaki berada dalam keadaan sedikit terbuka. 6. Tapak tangan menghadap ke lantai. 3. Berlari ke stesen ke 3 dengan kaki kanan menyentuh tangan kanan dan kaki kiri menyentuh tangan kiri. Melompat sekali lagi dengan mendepakan semula tangan. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki 4. Tapak tangan pada bahagian belakang separas punggung. 16 . 5. 2.

Kedudukan kaki dibuka seluas bahu. Berdiri tegak lalu dengan kaki seluas bahu. 5. Bengkokkan lutut sedikit 3. 6. Kaki kiri dibawa kehadapan . Lambung dan sambut gelung semasa berjalan ke stesen berikutnya. Lakukan lompatan dan memusing ikut arah jam sehingga mencapai 180 4. 4. 7. Kaki mendarat menggunakan hujung kaki dan kemudian tapak kaki mencecah lantai. 3. 1. Kaki kanan dibawa kedepan.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Melompat 180 2x 1. Kaki mendarat menggunakan hujung kaki dan kemudian tapak kaki mencecah lantai. 2. Mula berjalan. 2. Berjalan sambil melambung dan menyambut gelung. 17 . Mendarat menggunakan kedua-dua belah kaki.

Kedua-dua kaki diluruskan. Berdiri dengan dua belah kaki pada permulaan. Bagun dengan menggunakan kaki untuk berdiri. Guling depan 1. 18 .[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Imbangan “T” 1. Berdiri dengan satu kaki sambil satu kaki lagi dibawa kebelakang. Mengguling ke depan dengan sokongan kedua-dua tangan. Kedua-dua tangan melepaskan tilam dan mendakap lutut. Kedua-dua tangan di tumpukan pada tilam seluas bahu. 3. 4. Kedua-dua belah kaki dirapatkan ke dada. 2. Badan juga dibongkokkan ke hadapan selari dengan paras kaki. 4. siku dibengkukkan. 5. 3. 7. Tangan didepakan di sisi untuk mengimbang. 2. Naik ke atas peti lombol. Tengkuk mendarat terlebih dahulu. 5. kepala dilipat mencecah dada. 6.

5. 2. Hayunkan gelung kearah kaki sambil kaki melompat melangkah melalui dalam gelung menggunakan satu persatu kaki. 2. Berdiri dengan kaki seluas bahu. Tangan di hadapan seolah-olah kangaroo. 5. Gallop ke hadapan dan mendarat dengan kaki kanan terlebih dahulu. Mulakan gallop menggunakan kaki kanan. Hayunkan gelung ke atas kepala. Kaki kanan dihadapan. Ulang langkah 3-4 Gallop pelbagai arah 1.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 “skipping” menggunakan gelung 1. 4. 4. 3. Pengang gelung pada kedudukan di hadapan paras bahu. Tukar arah gallop ke kiri . 19 . 3.hadapan dan kanan.

Berselang seli dengan kaki dan lutut kiri. Skip ke arah skittle dan membentuk zig zag 20 . 3.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Imbangan bahu 1. 2. 3. Angkat kaki ke atas. Kaki dan lutut kanan diangkat tinggi. 2. Baring dengan kaki lurus dan rapat. Tangan di pinggan sebagai sokongan Skip zig zag 1.

5. Merangkak ke hadapan dengan menggunakan bahagian lengan dan lutut. Kaki kiri dirapatkan dengan kaki kanan. Kaki dirapatkan dan kepala memangdang ke depan. 3. badan dimbangkan menggunakan tangan kanan dan kaki kanan.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Sokongan sisi dan sokongan belakang 1. 4. Tangan kiri dibuka ke atas. Naik di atas bangku. 2. 2. Melutut dan kemudian membongkokkan badan. Merangkak seperti kura-kura 1. 4. Pusing ke belakang dengan tangan kiri dan kanan menyentuh lantai. 3. Merangkak sehingga 21 .

Kedua-dua belah tangan dan kaki menyokong berat badan 6. 4.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Melentik Belakang 1. 22 . Berdiri dengan kaki seluas bahu 2. 7. Lentikan badan ke belakang. Kaki dan tangan dibuka pada keluasan yang sama. Bersedia 2. 3. Ketinting 1 dan 2 kaki 1. Lutut dinaikkan 9. Pastikan bahgian pinggang berada pada tahap paling tinggi. 5. Tangan boleh diletakkan di sisi dan kaki boleh diturunkan. Cecahkan tapak tangan ke lantai. Berlari ketingting dengan mendarat satu dan dua kaki diselang seli. Baringkan badan 8.

3. Kembalikan kaki ke depan kembali seperti dalam langkah pertama. 2. Gelung dipengang pada sebelah sisi. Berdiri tegak. Lunjurkan kaki ke belakang dalam keadaan seperti tekan tubi. 2. Berjalan sambil melerek gelung 1. Mulakan dengan kedudukan mengcangkung dengan kedua tangan di atas lantai. ulang pergerakan dengan cepat. 3. 4. Bangun dan lompat.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Burpee 1. Mula berjalan sambil melerek gelung dengan tangan. 23 .

3. Tangan dihayun ke kiri dan ke kanan. 24 . Kaki diselang selikan. 3. Masuk dalam gelung. 1. 2.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Menggelek gelung 1. 2. Gelek gelung pada pinggang. Pengang gelung pada paras pinggang. Berlari ke sisi. Berlari silang kaki sambil menghayun tangan ke kiri dan kekanan.

Tangan didepakan sambil memusing gelung pada pergelangan tangan. Tangan didepakan. Lonjak dan lompat. 3.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 Lompat . Satu kaki lagi dibengkokkan dan diletakkan di tepi lutut. Berlari kea rah papan anjal. Mendarat menggunakan dua kaki. 3. 4. 25 . Regangankan badan membentuk bintang. 5. rengang dan mendarat 1. 2. Berdiri menggunakan satu kaki. 2. Imbangan bangau sambil memusing gelung pada pergelangan tangan 1.

individu mahupun berkumpulan.Setiap aktiviti pergerakan serta manipulasi alatan ini boleh dilakukan secara berpasangan. kesedaran rintangan kepada beban dan masa. berlari. Pergerakan lokomotor ialah pergerakan yang memerlukan pelaku bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain manakala pergerakan bukan lokomotor pula ialah pergerakan yang melibatkan badan yang tidak memerlukan pelaku bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain. kesedaran ruang.Manipulasi alatan pula ialah. Pergerakan asas ini merupakan pergerkan-pergerakan yang sering kali dilakukan oleh setiap individu dalam kehidupan seharian seperti melompat. Ketiga-tiga ini meliputi aspek kesedaran tubuh badan.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 RUMUSAN Pergerakan asas terbahagi kepada tiga iaitu pergerakan lokomotor. Amali pergerakan asas ini dapat melatih pelajar meningkatkan koordinasi dalam setiap pergerakannya malah dapat menggunakan pergerakan-pergerakan ini serta mempraktikkannya dalam kehidupan seharian. berjalan. aliran beban badan. bagaimna seseorang itu memanipulasi serta menggunakan alatan dalam setiap pergerakan yang dilakukan. pergerakan bukan lokomotor dan manipulasi alatan. 26 . Selain itu. mengilas dan sebagainya.

E.scribd.blogspot. from http://pjm3102pergerakanasas. Fajar Bakti Sdn Bhd: Kuala Lumpur.d.).). 2011.com/docs/9347128/Pendidikan-Jasmani-Pergerakan-Lokomotor (n. Bhd: Selangor.). Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. (2009).blogspot.).com/doc/36067510/pergerakan-lokomotor (n.com/doc/35296251/KONSEP-PERGERAKAN-ASAS (n.docstoc. Helen Ten. Retrieved Ogos 18. from http://www. Hussian Ayon & Zalawati Sufian (2004). Pengajian Pendidikan Jasmani Kanak-kanak. Retrieved Ogos 18.d. Retrieved Ogos 19. Retrieved Ogos 20. Retrieved Ogos 12 .[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 RUJUKAN (n.slideshare. Abdul Hafidz Hj Omar. from http://www.d.B (1992). 2011. Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. Karisma Publications Sdn.d.com/2008/07/pergerakan-lokomotor-danbukan. from http://kumpulan4a.d.). 2011. 2011. from http://www. 27 .scribd. H. Wee Eng Hoe (2009). 2011.).html Hoe.d.net/guest5c4bd0e8/pergerakan-lokomotor-bukan-lokomotor3575929 (n. Dewan Bahasa dan Pustaka: Selangor. from http://www.). W. Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. 2011. Selangor: Karisma Publication.com/doc/36196728/Pergerakan-lokomotor (n. Retrieved Ogos 20.com/2010/03/pergerakan-asas-merupakan-prosesbagi. Retrieved Ogos 10 .d.scribd.html (n. 2011. from http://www.

Walau 28 . saya hanya melakukan beberapa pergerakan ringkas. saya dapat menyelesaikan tugasan kerja kursus pendek PJM 3102. Dalam banyak bahagian dalam menyiapakan tugasan ini. bagi saya. Selain itu. Hal ini kerana. Walaubagaimanapun. saya berasa sangat berpuas hati kerana kebanyakan pergerakan yang dirancang mampu saya lakukan. saya tidak merasakan tugasan ini sangat membebankan kerana telah mempunyaoi pengalaman lalu tentang pergerakan-pergerakan yang harus dibuat semasa saya berada di semester 2 PPISMP dimana para pelajar diminta untuk membuat aktiviti yang sma. saya perlu merancang 10 pergerakan lokomotor dan 10 pergerakan bukan lokomotor. saya perlu mencari pelbagai sumber serta menyesuaikan pergerakan yang dipilih mengikut keupayaan saya.Pergerakan Asas dimana kami telah diminta untuk mendapatkan maklumat berkaitan pergerakan lokomotor. pada semester 2. saya perlu menyesuaikan pergerakan-pergerakan yang dirancang mengikut stesen-stesen tertertu yang juga di letakkan beberapa alatan berat sebagai halangan. Daripada 20 pergerakan yang dirancang. Kemudian. bahagian paling menariuk adalah semasa ingin merangka pergerakan yang akan dilakukan semasa ujian amali pergerakan asas. saya telah merancang pergerakan-pergerakan yang sedikit sukar supaya mampu mencabar diri saya untuk melakukan yang terbaik dan mencuba perkara baharu malah dapat mempertingkatkan pengalaman sedia ada. bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Dalam pada itu. Semasa saya mendapat tugasan ini. Jadi pada kali ini. kami perlu merancang dan menghasilkan satu Amali Pergerakan Asas serta mendemonstrsikan pergerakan-pergerakan tersebut. kami perlu menggunakan satu alatan dan dimanipulasikan pada mana-mna 5 pergerakan. saya bertekad untuk meningkatkan prestasi amali saya kerana. Daripada tugaan ini. syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah serta izin-Nya. Saya juga meminta pendapat beberapa rakan saya yang lebih lama mengambil subjek pendidikan jasmani.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 REFLEKSI NURUL SYAZWANIE BINTI SUHAIMI 910206-02-5012 Alhamdulillah.

[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 bagaimanapun. Selain itu. Semasa melakukan ujian amali. Semoga dengan tugasan seperti ini dapat membantu diri saya dan rakan-rakan yang lain untuk mempersiapkan diri untuk menjadi guru yang mampu menguruskan sesuatu program dengan prosedur-prosedur yang betul serta menepati matlamat program tersebut. saya dapat lihat sepanjang pertandingan bowling itu di adakan dimana. tugasan ini membinmbing saya menjadi seorang yang lebih berkeyakinan kerana saya meyakinkan diri saya untuk melakukan pergerakan-pergerakan baru yang saya pelajari. Disini. Pelbagai pengetahuan baru yang saya peroleh sepanjang menyiapkan tugasan ini. Saya berharap agar tugasan yang melibatkan aktiviti-aktiviti seperti ini dapat di berikan lagi kerana pelajar semestinya tertarik untuk menyertai aktiviti ini bahkan dapat memperoleh pelbagai ilmu daripada aktiviti yang dijalankan. saya juga dapat belajar beberapa pergerakan baru yang belum pernah saya lakukan sebelum ini seperti imbangan bahu. saya sangat bersyukur kerana mampu malakukan yang terbaik dan mampu menyahut cabaran diri sendiri untuk melakukan ujian ini. saya terpaksa meluangakan masa saya untuk melakukan latihan sebelum ujian dijalankan dengan bimbingan rakan-rakan yang lebih mahir. Hal ini. 29 . Tetapi setelah kesemua pergerakan dilakukan sebaik mungkin. Segala ilmu yang saya pelajari sepanjang menyelesaikan tugasan ini seharusnya saya praktikkan dalam kehidupan seharian saya malah juga untuk digunakan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran setelah saya bergelar guru kelak. setiap ahli kumpulan sering member sokongan semasa ahli yang lain membuat balingan bola. Saya berasa begitu gembira kerana semua ahli kumpulan saya sangat berkerjasama dan saling bantu membantu. saya dapat mengukur tahap kebolehan saya dalam melakukan beberapa pergerakan yang saya anggap agak berisiko. saya sangat khuatir sekiranya beberapa daripada pergerakan yang akan saya lakukan tidak berhasil.Selain itu juga. Terima kasih yang tidak terhingga kepada pensyarah pembimbing sya kerana beliau sedikit sebanyak telah membantu saya dalam menjana idea-idea untuk melakukan pergerakan-pergerakan tersebut.

Abdul Hafidz Hj Omar. Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. Daripada 20 pergerakan yang dirancang. 2011. saya perlu merancang 10 pergerakan lokomotor dan 10 pergerakan bukan lokomotor. from http://www.scribd. 2011. Pengajian Pendidikan Jasmani Kanak-kanak. Helen Ten.d. Karisma Publications Sdn. saya dapat menyelesaikan tugasan kerja kursus pendek PJM 3102. Bhd: Selangor. H.docstoc. Hussian Ayon & Zalawati Sufian (2004). Fajar Bakti Sdn Bhd: Kuala Lumpur. Selangor: Karisma Publication. E. W.).B (1992). Daripada tugaan ini. bukan lokomotor dan manipulasi alatan. Retrieved Ogos 20. from http://pjm3102pergerakanasas. Dewan Bahasa dan Pustaka: Selangor. kami perlu 30 .[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 (n.d. (2009).d.com/2008/07/pergerakan-lokomotor-danbukan.). Retrieved Ogos 18. Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. from http://www. Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. from http://www. REFLEKSI NURUL SYAZWANIE BINTI SUHAIMI 910206-02-5012 Alhamdulillah.com/doc/36196728/Pergerakan-lokomotor (n. 2011.scribd.html Hoe. Retrieved Ogos 18.d. Wee Eng Hoe (2009).com/docs/9347128/Pendidikan-Jasmani-Pergerakan-Lokomotor (n. kami perlu merancang dan menghasilkan satu Amali Pergerakan Asas serta mendemonstrsikan pergerakan-pergerakan tersebut. syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah serta izin-Nya.com/doc/36067510/pergerakan-lokomotor (n. Kemudian.Pergerakan Asas dimana kami telah diminta untuk mendapatkan maklumat berkaitan pergerakan lokomotor.).). 2011. Retrieved Ogos 20.blogspot.

saya perlu menyesuaikan pergerakan-pergerakan yang dirancang mengikut stesen-stesen tertertu yang juga di letakkan beberapa alatan berat sebagai halangan. saya terpaksa meluangakan masa saya untuk melakukan latihan sebelum ujian dijalankan dengan bimbingan rakan-rakan yang lebih mahir. Walaubagaimanapun. Semasa melakukan ujian amali. bagi saya. bahagian paling menariuk adalah semasa ingin merangka pergerakan yang akan dilakukan semasa ujian amali pergerakan asas. Semasa saya mendapat tugasan ini. Disini. Pelbagai pengetahuan baru yang saya peroleh sepanjang menyiapkan tugasan ini. Walau bagaimanapun. Selain itu. saya berasa sangat berpuas hati kerana kebanyakan pergerakan yang dirancang mampu saya lakukan. Dalam banyak bahagian dalam menyiapakan tugasan ini. Saya juga meminta pendapat beberapa rakan saya yang lebih lama mengambil subjek pendidikan jasmani. Selain itu. Dalam pada itu. Hal ini kerana. saya hanya melakukan beberapa pergerakan ringkas. saya telah merancang pergerakan-pergerakan yang sedikit sukar supaya mampu mencabar diri saya untuk melakukan yang terbaik dan mencuba perkara baharu malah dapat mempertingkatkan pengalaman sedia ada. saya dapat mengukur tahap kebolehan saya dalam melakukan beberapa pergerakan yang saya anggap agak berisiko. Terima kasih yang tidak terhingga kepada pensyarah pembimbing sya kerana beliau sedikit sebanyak telah membantu saya dalam menjana idea-idea untuk melakukan pergerakan-pergerakan tersebut. tugasan ini 31 . saya juga dapat belajar beberapa pergerakan baru yang belum pernah saya lakukan sebelum ini seperti imbangan bahu.[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 menggunakan satu alatan dan dimanipulasikan pada mana-mna 5 pergerakan. saya perlu mencari pelbagai sumber serta menyesuaikan pergerakan yang dipilih mengikut keupayaan saya. Tetapi setelah kesemua pergerakan dilakukan sebaik mungkin. saya sangat bersyukur kerana mampu malakukan yang terbaik dan mampu menyahut cabaran diri sendiri untuk melakukan ujian ini. Jadi pada kali ini. saya sangat khuatir sekiranya beberapa daripada pergerakan yang akan saya lakukan tidak berhasil. saya bertekad untuk meningkatkan prestasi amali saya kerana. pada semester 2.Selain itu juga. saya tidak merasakan tugasan ini sangat membebankan kerana telah mempunyaoi pengalaman lalu tentang pergerakan-pergerakan yang harus dibuat semasa saya berada di semester 2 PPISMP dimana para pelajar diminta untuk membuat aktiviti yang sma.

[PERGERAKAN ASAS] PJM 3102 membinmbing saya menjadi seorang yang lebih berkeyakinan kerana saya meyakinkan diri saya untuk melakukan pergerakan-pergerakan baru yang saya pelajari. Saya berasa begitu gembira kerana semua ahli kumpulan saya sangat berkerjasama dan saling bantu membantu. setiap ahli kumpulan sering member sokongan semasa ahli yang lain membuat balingan bola. Segala ilmu yang saya pelajari sepanjang menyelesaikan tugasan ini seharusnya saya praktikkan dalam kehidupan seharian saya malah juga untuk digunakan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran setelah saya bergelar guru kelak. Hal ini. saya dapat lihat sepanjang pertandingan bowling itu di adakan dimana. Semoga dengan tugasan seperti ini dapat membantu diri saya dan rakan-rakan yang lain untuk mempersiapkan diri untuk menjadi guru yang mampu menguruskan sesuatu program dengan prosedur-prosedur yang betul serta menepati matlamat program tersebut. Saya berharap agar tugasan yang melibatkan aktiviti-aktiviti seperti ini dapat di berikan lagi kerana pelajar semestinya tertarik untuk menyertai aktiviti ini bahkan dapat memperoleh pelbagai ilmu daripada aktiviti yang dijalankan. 32 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful