You are on page 1of 6

Dermatita alergica la saliva de purice

Cea mai frecventa afectiune cauzata de intepatura puricilor la caine si la pisca este dermatita alergica. Puricii sunt insecte hematofage a caror durata de viata este de 6-12 luni. Durata de supravietuire este influentata de conditiile de mediul ambiant si poate varia de la 2-3 saptamani pana la un an de zile. Trebuie neaparat sa stiti anumite detalii care va pot face viata dumneavoastra si a catelului/pisicii dv mai usoara si implicit mai buna. Aceste detalii sunt urmatoarele: -un animalut care are purici are in principiu si paraziti intestinali, - la animalele mai sensibile este nevoie doar de o singura ciupitura de purice care sa provoace o dermatita alergica ce va evalua pe o perioada de 3 saptamani, -dermatita alergica la purici este provocata de saliva acestora nu de prezenta acestora pe suprafata corpului, -puricii de pe pisica stau si pe caine si nu invers, Conform obisnuintei, cei mai multi dintre proprietari sustin ca animalutele lor nu au purici. Un mod simplu de a demonstra prezenta acestora este evidentierea fecalelor de purice. Cum faceti: -aveti nevoie de o foaie de hartie A4 sau o suprafata cu gresie alba, -ridicati animalutul de membrele anterioare astfel incat membrele posterioare sa stea pe hartie sau pe gresia alba, -udati usor hartia sau gresia, -treceti mana prin parul animalui in raspar(de la coada catre cap) pana la baza firului e par. Constatari: -puricii se hranesc cu sange, astfel fecalele lor vor fi de culoare negricioasa catre rosu inchis, -in contact cu apa fecalele se dizolva evidentiind sangele.

partea ventrala a abdomenului. -granulom eozinofilic (zone rosii fara par) -prurit facial. baza cozii. cruste. papule. .leziuni pruriginoase (leziuni provocate de scarpinat). Clinic: La caini: . La pisici: -dermatita miliara pe zona dorsal. hiperpigmentare (pielea se coloarea in negru). . Animalele non-alergenice tolereaza puricii si nu prezinta manifestari clinice. mai ales pe zona lombosacrala.Dermatita alergica la purici Mai mult de 90% din puricii prezenti pe pisica si pe caine sunt reprezentati de Ctenocephalides felis felis. alte specii care mai pot fi intalnite sunt:  Ctenocephalides canis (caine)  Echidnophaga gallinacea  Spilopsyllus cuniculi (iepure)  Pulex irritans (om) Saliva de purice contine 15 agenti cu potential alergic care au o structura antigenic completa.alopecii pe zona ventrala si flancurii (zone fara par pe burtica si in flancuri). in timp ce la alte animalele apar reactii de hipersensibilizare de tip 1 si 4. . zone fara par).apare mai frecvent la cateii cu varsta intre 3-5 ani . alopecie (roseata pe piele.eritem.

1 Catel cu infestatie parazitara externa masiva fara reactie alergica cutanata Fig.Hiperpigmentare cu alopecie secundara pe zona dorso-lombara . 2 Dermatita miliara consecutive alergiei la saliva de purici Fig.3 .Fig.

TRATAMENT:  Controlul puricilor (pipete spot-on)  Antiinflamatorii (glucocorticoizi) pentru a diminua senzatia de prurit  Antibioterapie  Dieta alimentara hipoalergenica. De ce ma feresc eu de aceste zgarzi? .. Zgarda antiparazitara Ca sa fiu sincer eu nu am o parere prea buna despre aceste garzi antiparazitare. Este adevarat doar atunci cand zgarda nu este micsorata (taiata) pentru a fi fixata pe gatul unei catel de talie mica. Recomandarea mea este ca deparazitarea externa sa fie facuta din luna in luna pe perioada verii iar pe timpul iernii o data la 3 luni si neaparat trebuie realizata la toate animalele in acelasi timp – dupa caz . Nu uitati! Catelul nu trebuie spalat! Daca o faceti. Daca animalul nostru sta la curte sau in apartament este absolut necesar sa folositi un insecticid pentru a distruge puricii indiferent de faza ciclului biologic. .Nu se poate calcula doza de insecticide de pe suprafata zgarzii. chiar indepartata de pe pielea animalului. Zgarda antiparazitara in cele mai multe cazuri e constituita dintr-un material flexibil. Tot continutul pipetei trebuie aplicat in zona ceafei (zona aleasa pentru ca animalul sa nu se poata linge). Cum se aplica pipeta? Pipetele sunt expres calculate pe kilogram corp si pe varsta.Apare frecvent dermatita de contact la nivelul contactul zgarzii cu pielea animalului (zona rosie fara par cu o puternica senzatie de scarpinat). dupa ce in prealabil se va face o carare in par. direct pe piele. aceste particule se sparg si elibearaza substanta cand zgarda este instinsa complet. substanta va fi diluata . si nu mai devreme de 8 saptamani (varsta animalului). adica sa puneti pipeta in functie de kg animalutului. Pe acel material sunt microparticule (ca niste pungulite) cu substanta insecticida. .Nu este estetica. . Catelul sau pisica nu trebuie sa ajunga sa se linga in zona respectiva. Pe prospectul lor se afirma ca efectul e de 3-6 luni de zile.Eficienta impotriva capuselor nu este ridicata. . Va rog sa respectati prospectul.

DR.Fig. TARASCIUC BOGDAN .4 Dermatita alergica de contct Nu uitati : daca vreti sa fiti sanatosi trebuie sa aveti si animalutele sanatoase!!! CU RESPECT PANA LA URMATORUL ARTICOL.

Blackwell Publishing.BIBLOGRAFIE 1. . 2008. ed. Sue Paterson. Manual of Skin Diseases of the Dog and Cat Second Edition.

43//943 0/  .80841904.0!:-83       .3/.. #    $:0!.41$380.9$0.907843 .3:.