You are on page 1of 5

MOTOC MONICA GRADINITA NR.

4 MORENI, DAMBOVITA

CURS DE FORMARE PENTRU PARINTI

Denumirea cursului: „CUM SA CLADESC O RELATIE FRUMOASA
ALATURI DE COPILUL MEU”

Scopul cursului: Imbunatatirea relatiei parinte – copil, prin implicarea
parintelui in tot mai multe activitati ale copilului sau si prin folosirea eficienta a timpului petrecut impreuna.

Obiectivele cursului: La sfarsitul acestui curs participantii vor putea :
- Sa –si descrie mai bine proprii copii; - Sa comunice eficient cu proprii copii;
-

Sa utilizeze eficient timpul petrecut impreuna cu proprii copii prin activitati placute, dar educative in acelasi timp;

- Sa-si sprijine copiii atunci cand acestia au anumite inclinatii; - Sa fixeze anumite limite in relatia cu propriul copil. Numarul de sesiuni: 4 Temele sesiunilor: Sesiunea I –„Vreau sa-mi cunosc mai bine propriul copil” Sesiunea II – „Comunicarea parinte-copil” Sesiunea III – „Sa ne amintim jocurile copilariei” Sesiunea IV – „Stabilirea limitelor”

Timp:2h 20’ Privire generala asupra sesiunii: TEMA Sa facem cunostinta Asteptari Tema si concepte. Joc: “Mama. Sa identifice necesitatile si nevoile copilului. tata si copilul” Prezentarea concluziilor fiecarui grup Concluzii DURATA 10’ 10’ 5’ 15’ 10’ 5’ 15’ 10’ 5’ 15’ 20’ 5’ 15` METODA Discutie facilitara/joc Brainstorming Scurta prezentare si discutie Prezentare Lucru pe grupuri mici Prezentare si discutie Prezentare si discutie Lucru pe grupuri mici Discutie si prezentare Prezentare si discutie Lucru pe grupuri mici Discutie si prezentare Prezentare si discutie .Sesiunea I Tema sesiunii: „Vreau sa-mi cunosc mai bine propriul copil” Obiective: La sfarsitul acestei sesiuni participantii vor putea : Sa identifice puncte tari si puncte slabe in relatia cu propriul copil. Sa denumeasca modalitati de petrecere eficienta a timpului alaturi de propriul copil.cheie Relatia parinte-copil Identificarea punctelor tari si a punctelor slabe in relatia parinte-copil Prezentarea concluziilor fiecarui grup Nevoile si dorintele copilului meu Identificarea nevoilor si dorintelor copilului meu Prezentarea concluziilor fiecarui grup Modalitati de petrecere eficienta a timpului alaturi de propriul copil.

nevoi. formatorul le va citi. DESFASURAREA SESIUNII Sa facem cunostinta-10` Cordonatorul cursului se va prezenta: nume complet. Tema si concepte-cheie – scurta prezentare 5` Anunt tema sesiunii si prezint conceptele cheie (relatia parinte-copil.Materiale necesare Coli de flipchart Post-it-uri Markere Suport curs Ecusoane Laptop si retroproiector Evaluare: Completarea urmatorului enunt de pe fise: Astazi am invatat sa…. Fiecre participant va fi invitat sa-si rosteasca numele facand in acelasi timp o miscare ce-i vine in minte in acel moment. ii voi ruga sa treaca una-doua asteptari de la curs pe post-it-urile primate. apoi ceilalti il vor imita. dorinte. Dupa ce au fost lipite toate post-it-urile. necesitati. ocupatia actuala. timp liber) Relatia parinte-copil-15` Prezint slide-urile cu elementele care stau la baza relatiei dintre parinti si copii (cum trebuie sa se comporte un parinte in anumite situatii intampinate in viata de zi cu zi) . apoi le vor lipi pe foaia de flipchart pregatita.experienta ca formator. Asteptari-10` Pentru a cunoaste mai bine asteptarile formabililor.

care sunt punctele tari si punctele slabe in relatia parinte copil. Acestea vor fi scrise pe foaia primita de fiecare grup. • • • http://www. Joc: “Mama. tata si copilul”-20` Participantii vor fi impartiti din nou in grupuri de cate 4. dar este foarte rea cu cealalta. iar celalalt copil este tot fata. Dupa aceste 10` participantii se reunesc in sesiune comuna si raportorii prezinta rezultatele fiecarui grup. de la 1 la 4. de la stanga la dreapta. Prezentarea rezultatelor fiecarui grup de lucru dureaza 5` Modalitati de petrecere eficienta a timpului alaturi de propriul copil-15` Prezint slide-urile in care sunt exemplificate modalitati de petrecere eficienta a timpului alaturi de copilul tau si se va discuta pe marginea acestora. pe cand celalalt este foarte neastamparat. din experienta lor ca parinti in propriile familii sau ale cunoscutilor. Dupa aceste 10`.fiecare grup va incerca sa identifice. Prezentarea rezultatelor fiecarui grup de lucru dureaza 5` Nevoile si dorintele copilului meu-15` Participantii vor viziona trei filmulete in care profesorul Jacques Salome prezinta diferenta dintre nevoile si dorintele copiilor. Participantii vor fi anuntati ca vor primi ca sarcina sa se joace de-a familia. dupa cum urmeaza: GR1.trilulilu.unul din cei doi copii este foarte linistit. care ereau mult mai importante. participantii se reunesc in sesiune comuna si raportorii prezinta rezultatele fiecarui grup. GR3.ro/Simeona/b051912c2b329b Identificarea nevoilor si dorintelor copilului meu-10` Participantii se intorc la grupurile formate anterior si sunt instruiti sa identifice situatii in care dorintele copiilor lor au fost satisfacute inaitea unor nevoi.unul dintre copii este fata si este adoptata. Acestea vor fi scrise pe foaia de flipchart primita. Vor avea la dispozitie 10`.Identificarea punctelor tari si a punctelor slabe in relatia parinte-copil-10` Participantii se impart in grupuri de cate 4 persoane si vor fi instruiti ca fiecare grup sa-si aleaga un raportor. GR2. GR4-fiecare dintre soti are cate un copil din casatoriile anteriaoare. Prezentarea rezultatelor fiecarui grup de lucru dureaza 5`. apeland la numaratoarea in ordine. apoi se va discuta pe baza acestora. Fiecare grup are sarcina de a pune in scena fiecare dintre situatii.trilulilu.ro/Simeona/1bdf08b5becaa5 http://www. este al lor.trilulilu. Fiecare grup primeste ca sarcina. Vor avea la dispozitie 10`. .ro/Simeona/b941f31b4b579a http://www. iar ceilalti participanti sa gaseasca solutii pentru ca relatiile din familiile respective sa se imbunatateasca.cei doi copii ai familiei sunt baieti si nu asculta deloc.

accentuand idea ca ele vor fi utilizate si in sesiunile ce urmeaza. .Concluzii-15` Se apreciaza activitatea participantilor pe parcursul sesiunii. se reaminteste scopul cursului si se revine la conceptele-cheie enuntate la inceput.