You are on page 1of 4

PERATURAN PERMAINAN CATUR

Catur adalah satu permainan yang dimainkan oleh dua (2) orang . Pemain pertama bermain dengan buah catur berwarna putih dan pemain kedua bermain dengan buah catur berwarna hitam. Pada permulaan permainan ,setiap pemain mempunyai 16 buah catur : Satu (King) , Satu (Queen) , Dua (Rooks) , Dua (Bishops) , Dua (Knights) dan Lapan (Pawns).

Permainan ini dimainkan di atas papan catur yang terdiri daripada 64 petak segiempat sama. Lapan baris mandatar (rows) dan lapan baris menegak(columns). Petak-petak tersebut terdiri daripada warna putih (light) dan hitam. Papan catur tersebut mestilah diletakkan dimana petak hitam berada di sudut kiri bawah.Untuk memudahkan gerakan dalam permainan setiap baris pada papan catur dilabelkan.

Black (hitam)

.a8 .a7 .a6 .a5 .a4 .a3 .a2 .a1

.b8 .b7 .b6 .b5 .b4 .b3 .b2 .b1

.c8 .c7 .c6 .c5 .c4 .c3 .c2 .c1

.d8 .d7 .d6 .d5 .d4 .d3 .d2 .d1

.e8 .e7 .e6 .e5 .e4 .e3 .e2 .e1

.f8 .f7 .f6 .f5 .f4 .f3 .f2 .f1

.g8 .g7 .g6 .g5 .g4 .g3 .g2 .g1

.h8 .h7 .h6 .h5 .h4 .h3 .h2 .h1

White (putih)

1. Permainan dimulakan dengan pemain yang mempunyai buah catur berwarna putih. Sebaik sahaja pemain melepaskan buah catur tersebut , pemain perlu menekan jam yang dsediakan.

King bergerak dua petak kearah Rook dan Rook bergerak melangkaui King ke petak bersebelahan.  Apabila castling dibuat. Disusuli pemain yang mempunyai buah catur berwarna hitam membuat gerakan dan menekan jam yang disediakan. 5. Walaubagaimanapun syarat-syarat berikut perlu dipenuhi:  King tersebut belum membuat sebarang gerakan lagi dalam permainan  Rook tersebut belum membuat sebarang gerakan lagi dalam permainan. 4.  Semua petak diantara King dan Castle perlu kosong.  King tidak berada dalam keadaan check.2. Check. mate and stalemate . 3. Setiap pemain tidak boleh menukar gerakan yang telah dibuat sebaik sahaja menekan jam yang disediakan. Castling Terdapat peraturan dimana King and Rook boleh bergerak serentak.

Sebagai contoh: Rook berwarna putih berada dalam keadaan menyerang King berwarna hitam sekiranya King tidak membuat sebarang gerakan maka Rook boleh mengambil King bagi gerakan seterusnya. 6. pemain perlu menggunakan buah catur yang sama (one has touched) untuk gerakan lain. Pemain boleh menamatkan permainan. Resign and draw proposals. Pemain juga boleh mencadangkan untuk seri : pihak lawan menerima cadangan tersebut (bagi kes di mana permainan berakhir dengan seri) atau pihak lawan menolak cadanagn tersebut ( bagi kes dimana permainan boleh diteruskan) 7. (Rook berwarna putih memberi check) Walaubagaimanapun pemain hendaklah berkata check apabila buah caturnya berjaya menyerang King lawan. bermakna pemain tersebut ingin menyerah kalah dan pihak lawan adalah pemenang.Check Apabila pihak lawan berpeluang untuk mengambil King pemain. Manakala pemain yang mengenakan mate adalah pemenang. Pemain yang berada dalam keadaan mate dikatakan kalah. bermakna King berada dalam keadaan Check. Kecuali gerakan itu adalah untuk melindungi King daripada terus di check. Permainan dianggap seri. 50 moves rules . Mate King dikatakan berada dalam keadaan mate apabila King dikenakan check oleh pihak lawan dan tidak boleh membuat sabarang gerakan penyelamat. Apabila pemain telah membuat gerakan dan cuba berpatah balik. Stalemate Apabila pemain tidak boleh membuat sebarang gerakan sedangkan dia tidak berada dalam keadaan check bermakna pemain tersebut diberikan stalemate. Pemain tidak dibenarkan menggerakkan buah catur lain selagi King nya masih berada dalam keadaan check.

Chess Clocks and time Kebiasaannya.Apabila pemain telah menyentuh buah catur pihak lawan. pemain catur akan bermain menggunakan jam catur yang disediakan. Touching pieces Apabila pemain menyentuh salah satu buah catur miliknya ( dalam keadaan wajar) dia perlu menggerakkan buah catur tersebut . Setiap pemain disediakan dengan jam yang berasingan. (dalam keadaan wajar) dia perlu mengambil buah catur tersebut 9. .Jam ini berfungsi untuk mengira masa yang diambil oleh seseorang pemain ketika membuat gerakan.Jika terdapat 50 gerakan berturut-turut bagi buah catur putih dan hitam tanpa  Ada buah catur yang diambil oleh pihak lawan  Ada pawn yang boleh digerakkan Maka pamain boleh menuntut untuk seri 8.