Enigme şi mistere: EKG

Posted on luni/9/martie/2009 by drweather Electrocardiograma e una din explorarile cele mai vexante pentru omul obisnuit.O tensiune arteriala…puls…colesterol…cam toti stiu cit e normal si desi aceste normalitati difera de la un vecin la altul,iti poti face o idee despre sanatatea ta daca ai sa zicem un colesterol de 500 sau o tensiune de 250.In schimb aceasta hirtie milimetrica roz pe care sint inscrise niste linii strimbe si neregulate este de cele mai multe ori privita cu aceeasi intelegere cu care o pisica priveste un calendar…Sa vedem intii IN CE CONSTA EFECTUAREA ELECTROCARDIOGRAMEI (pe scurt EKG ori ECG)

Cum decurge o inregistrare a EKG
     

 

nu are vreo importanta daca ai mincat/baut ceva inainte.Doar daca iei medicamente e bine sa spui asta medicului te dezbraci pina la briu (bustul gol).De asemenea vei avea gleznele si incheieturile miinilor goale pe regiunile dezgolite ti se aplica un gel sau lichid care sa umezeasca pielea ti se lipesc pe piept,in stinga,6 placute metalice….sau 6 ventuze tot din metal.Cam ca in imagine pe glezne si la incheieturile miinilor ti se lipesc de asemenea 4 placute metalice(cite una la fiecare din cele 4 incheieturi enumerate) se porneste aparatul care inregistreaza bataile inimii.NU ESTE VORBA DE VREUN CURENT CARE SA VINA LA TINE DE LA APARAT.NU ESTI ELECTROCUTAT,NU SIMTI NICI O DURERE SAU SENZATIE NEPLACUTA. procedura dureaza maxim 30 de secunde (doar daca medicul vrea sa vada ceva deosebit poate sa o lungeasca) esti deconectat,se scot placutele si poti pleca linistit acasa

pentru ca ei sa il admire in toata splendoarea lui.din mai multe unghiuri. (sint 10 electrozi si 12 poze…e putin mai complicat de explicat nepotrivirea.Hai sa facem.Pomul e de fapt INIMA.Iar pozele sint cele 12 “derivatii” de pe electrocardiograma.Pentru a face o surpriza cunoscutilor vrem sa le trimitem poze pentru a le arata cit e de frumos.Cam asa arata inima inconjurata de aceasatmultime de aparate de fotografiat Si asa arata o electrocardiograma .obtinute cu aparatele de fotografiat care sint de fapt acei electrozi atasati de corp.ca de obicei.Becurile sint impulsurile electrice care apar in inima in timpul contractiilor inimii.Avem un pom de craciun cu becurile aprinse.un joc de imaginatie. Asa si cu EKG-ul.dar metafora cu bradu e prea frumoasa si cu totul exacta ca principiu…).vom face mai multe poze.Ca sa fim cit mai exacti.Ce este de fapt acest EKG.

Observati ca pe hirtie sint de fapt 12 grupuri de “semnale cu ţepi” in cadrul fiecarui grup aceste “ţepi” avind un aspect identic.DIII…. DI…DII….sint grupari de litere si cifre ce apar din loc in loc. cele 12 poze Vedeti ca in toate cele 12 poze se repeta o imagine care arata aproximativ asa ..V1…V2…V3….Ele desemneaza de fapt cele 12 poze facute inimiiAm incercuit mai jos grupurile identice .

desi il pozezi din mai multe unghiuri. .Deci in fiecare poza din cle 12 se vad cam 2 batai de inima.Modificări ale imaginii fiecarei batai.cu mici modificari.cumva.de 2-3 sau chiar o singura patraetea mare.Fiecare “teapa ” mai lunga reprezinta o bataie a inimii.acele ţepi lungi sint mai dese…sau mai rare.Omul simte DURERE Sa le luam pe rind MODIFICARILE FRECVENTEI INIMII Se vede ca intre doua tepi din aceeasi poza se afla cam 4-5 patratele mari.de jos in sus… Buuuuuun.)Aceasta imagine reprezita de fapt O SINGURA BATAIE A INIMII.si care e de fapt imagine bradului(si bradul.E ceea ce apare in imaginea de mai jos.are pina la urma cam acelasi aspect.Modificari ale frecventei….Poza aVR e invers intrucit e facuta.Aceasta corespunde unei frecvente cardiace normale care e de 60-80 batai pe minut Daca distanta dintre batai e mai mica.atunci avem o TAHICARDIE.Omul simte PALPITAŢII 2.Acum sa convenim ca putem avea doua tipuri de modificari 1.

Nu am sa va plictisesc acum cu descifrari ale diferitelor tipuri de tahicardii….deci si pe electrocardiograma intervalul dintre virfuri este egal.Daca acest interval variaza.ajungind pe la 6-7 patratele.Aceasta boala e oarecum fireasca peste o anumita virsta(60-70 ani) in contextulimbatrinirii organismului in general si a inimii in special.distanta dintre ecele virfuri e mai mare.ca si ticaitul ceasului.Si aici pot fi mai multe tipuri.Asta e secretul specialistului Daca dimpotriva.gaseste-ti boala si trataza-ti-o fiindca in caz contrar ai toat esansele sa dai coltu inainte de 45-50 de ani.de la bradicardia sinusala pina la diferite tipuri de blocuri.Mai jos am pus un . vorbim de o BRADICARDIE.exista un interval egal intre batai.de la tehicardie sinusala…TPSV samd.Iata mai jos aspectul unei asemenea electrocardiograme (am pus numai una din cele 12 poze) Bataile inimii sint de obicei regulate….atunci avem oboala numita FIBRILATIE ATRIALA.Daca insa esti tinar(sub 30-40 de ani) si ai un asemenea traseu EKG neregulat de fibrilatie atriala.situatia e cam naşpa:cauta-t epe la cardiologi.

Care poate sa fie situat mai sus sau mai jos decit este normal.astfel de EKG de fibrilatie atriala.De asemenea cocoaşa mare se poate sa fie cu virful în jos.Iată mai jos.am figurat cu linie punctată aceste posibilităţi.în termeni tehnici.Este unda T negativă.Se vede clar ca intervalul dintre “ţepe”nu e acelasi.Acesta este aşa-numitul interval ST. . sSă vedem acum care sint MODIFICĂRILE IMAGINII BĂTĂILOR.Ceea ce se modifica in acest caz este segmentul dintre ţeapă şi cocoaşa cea mare.

.Dacă simţi înţepaturi sau dureri in zona inimii.Mai jos am pus o electrocardiograma a unui bolnav de cardiopatie ischemica.La tineri.acest aspect este important.repet.denumirea bolii ce se manifesta prin durere de inimă.Dacă el apare in poza V1 la tineri este oarecum normal.Pentru a fi diagnosticata o boala de inima aceasta modificare de segment ST trebuie sa apara in cel puţin două poze.

De fapt este electrocardiograma unui infarct miocardic acut. .se intimpla sa auzi ca cutare cunstinta a facut un infarct pe care nu l-a simtit dar care se vede pe EKG.in faţa ţepei mari(cea ridicată in sus) se gaseste o altă ţeapa situata in jos si de cel putin un sfert din marimea celei ridicate in sus (aceasta teapa “negativă” se află şi pe EKG normal dar ea are o marime insignifiantă faţă de ţeapa pozitivă). Care e şmecheria:la cei care au avut un infarct.Această ţeapă mare situata in jos se numeşte undă Q şi persistă 2-3 ani după un infarct La final am sa pun o EKG cu astfel de unde Q.Pentru a intelege mai bine acesti termeni uita-te in acest DICTIONAR Inca un aspect intresant….

care e bine sa le lasati pe seama specialistilor.De aici incepe de fapt profesionalismul…ceea ce ati intilnit pină aici sint modificari banale.pe care le puteti gasi pe traseele primite de voi la urgenta…sau prin biletele de iesire ale parintilor. .EKG uri cu infarcte…fibrilatii ventriculare…blocuri de ramura…sint chestii mai speciale.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful