Proiect de lectie

Coordonatori: Profesor de pedagogie: Profesor metodist: Educatoare:

Propunatoare:

-PROMOTIA 2011-

30 Ploiesti Grupa:mijlocie Denumirea activitatii:Activitatea la matematica Tema:”Numarul si cifra 4” Mijloc de realizare:Activitatea pe baza de material individual Tipul activitatii:de transmitere de cunostiinte OBIECTIVE FUNDAMENTALE: Familiarizarea copiilor cu numarul si cifra 4 Consolidarea deprinderii de a numara elementele fiecarei multimi.Data:25.de a asocia numarul la cantitate si invers Dezvoltarea operatiilor si a calitatilor ei Formarea limbajului matematic OBIECTIVE OPERATIONALE: Sa numere corect crescator in limitele 1-3 Sa numere corect in mod descrescator in limitele 1-3 Sa raporteze numarul de elemente al multimii la cifra corespunzatoare Sa recunoasca cifrele si ordinea lor in sirul numeric Sa formeze sirul numeric pana la 3 -PROMOTIA 2011- .2006 Gradinita:Nr.05.

”mai putine elemente” Sa intuiasca cifra 4 Sa asocieze corect numarul 4 multimii cu patru(4)elemente Sa identifice multimi de patru(4)elemente Sa manuiasca materialul didactic corect si rapid la semnal Sa rezolve in mod independent fisa de evaluare Sa rezolve corect cerintele fisei de evaluare STRATEGII DIDACTICE: Metode si procedee: Conversatia euristica Conversatia Explicatia Exercitiul Demonstratia Mijloace de invatamant: Flenelograf Jetoane cu cifre de la 1 la 4 Multimi cu un element:jetoane cu gargarite Multimi cu doua elemente:jetoane cu fluturi Multimi cu trei elemente:jetoane cu ciuperci -PROMOTIA 2011- .Sa compare doua multimi utilizand expresiile:”tot atatea”.”mai multe”.

Multimi cu patru elemente:jetoane cu flori Plansa reprezentand cifra 4 Planse cu obiecte ce au cifra 4 Obiecte ce contin cifra4 Textul cantecului despre cifra 4 Fise de evaluare Costum de iepure Stimulente Locul desfasurarii:sala de grupa Durata:20-25 de minute -PROMOTIA 2011- .

doi.Dirijarea invatarii “-Noi am primit pe masute un cosulet in care sunt jetoane cu cifre si cu diferite obiecte.” Copilul solicitat va numara crescator de la 1 la 3: “-Unu.noi astazi vom invata sa numaram mai departe .Moment organizatoric Activitatea propunatoarei Aerisirea salii de grupa Aranjarea mobilierului Se va realiza printr-o conversatie referitoare la numeratie: “-Copii.Anuntarea temei 4.unu.trei”.” “-Ii corespunde numarul1. “-Ce ati primit pe masute?Formati individual pe masute multimea cu un element.folosind un nou numar si o noua cifra-numarul si cifra4”. “-Ce numar ii corespunde acestei multimi? -Cel care a terminat primul de format multimea sa vina la -PROMOTIA 2011- Activitatea prescolarilor Copiii intra si isi ocupa locul la masute Copiii vor raspunde corect la intrebari: “-Noi am invatat sa numaram pana la 3.pana la cat ati invatat sa numarati?” “-Sa numere cineva crescator pana la 3!” “-Dar in ordine descrescatoare stie cineva?” “-Ei bine.” Copiii vor forma fiecare pe masuta multimea cu un element. Un copil va veni sa .Momentele activitatii 1. 2. “-Trei.” Prescolarii sunt atenti.doi.Captarea atentiei 3.

-Acestei multimi ii corespunde numarul2.Ce elemente ii numar ii corespunde corespunde cifra 3. elemente. multimea cu 2 elemente? -Realizati aceasta -Multimii cu 3 multime fiecare. . Propunatoarea va chema copiii ce au terminat primii de realizat multimile -PROMOTIA 2011- Prescolarii vor forma aceste multimi la flanelograf. acestei multimi? Copiii vor forma multimea cu 3 elemente. -Carui numar ii corespunde aceasta multime? Copiii vor realiza -Formati si voi aceasta fiecare multimea cu 2 multime. -Ce multime are un -Este multimea cu 3 element mai mult decat elemente.flanelograf si sa formeze multimea cu un singur element. -Multimea care este cu un element mai mare decat multimea cu 1 element este multimea cu doua elemente. -Care este multimea ce are un element mai mult decat multimea cu 1 element? formeze multime la flanelograf.

forma o noua multime cu 3 elemente. Un copil ce a terminat “-Sa vina cineva sa primul de realizat formeze la flanelograf o multimea cu 3 multime cu tot atatea elemente va veni la elemente ca multimea flanelograf pentru a precedenta. elemente . “-Deschide-ti ochii!” Prescolarii vor deschide ochii.fata de multimea cu 3 -Asa este.Aceasta elemente .cate elemente 4 elemente. -Ce observati? “-Ultima multime are .Prin “-Aceasta multime are urmare . “-Inchide-ti ochii!” Copiii vor inchide ochii.pentru a le forma si la flanelograf.” are aceasta multime? -PROMOTIA 2011- .un element multime ce are un in plus. Propunatoarea va aseza inca un element la cea de-a doua multime cu 3 elemente. element in plus fata de multimea cu 3 Copiii asculta atenti.este multimea careia ii corespunde cifra 4. Propunatoarea va verifica in acest timp fiecare copil.

Masa are 4 picioare.la telefon.Se va intui cifra 4 prin intermediul unor planse si a versurilor cantecului (ANEXA3): “Patru roti caruta are Copiii vor canta si ei.Ce numar ii corespunde acestei multimi?” -PROMOTIA 2011- “-Cifra 4 seamana cu un scaunel rupt cu picioarele in sus.la telecomanda. -Picioarele unor animale sunt in numar de 4. “-Cu ce seamana cifra4? -Ce obiecte mai au aceasta cifra? “-Unde mai intalnim noi multimi cu 4 elemente la obiectele din jurul nostru?” Propunatoarea va prezenta jucarii ce au 4 componente. Un catel patru picioare Patru e un scaun mic Rasturnat si rupt un pic Cu picioarele in sus Cine oare-asa l-a pus?” Se vor arata plansele cu cifra 4 si cu obiecte ce contin aceasta cifra.” Copiii vor forma multimea. .” “-Ii corespunde numarul4. “Pe tastatura calculatorului. “-Realiza-ti multimea cu 4 elemente .

5. usa.Ma ajutati sa rezolv aceasta fisa?” Se vor imparti fisele de Copiii sunt atenti la lucru. 6. Propunatoarea va face aprecieri generale cat si individuale privind participarea copiilor la activitate si modul in -PROMOTIA 2011- Prescolarii vor rezolva cerintele fisei.si sincer sa fiu eu nu ma prea pricep. Atat propunatoarea cat si Iepurasul Rila vor verifica prescolarii in rezolvarea sarcinilor fisei de evaluare.Incheierea activitatii Prescolarii asculta aprecierile propunatoarei. “-Buna ziua copii!” “-Buna ziua”.pentru ca eu am auzit ca voi sunteti foarte buni la matematica.iar propunatoarea explicatii. va explica modul de rezolvare al acestora.Evaluarea Se aude un ciocanit in Copiii sunt atenti. “-Eu sunt Rila – -Da! Iepurasul si astazi am venit sa va aduc o fisa de lucru foarte frumoasa . . “-Intra!” Va intra iepurasul Rila.

-PROMOTIA 2011- .care au rezolvat fisa de evaluare. copiilor pentru cei care au rezolvat correct itemii fisei de evaluare. Iepurasul Rila va Copiii ies in ordine din imparti stimulente sala de grupa.

Ce numar ii corespunde acestei multimi?” “-Ii corespunde numarul4. “-Intra!” Va intra iepurasul Rila. “-Buna ziua copii!” “-Eu sunt Rila – -PROMOTIA 2011- Copiii sunt atenti.animale sunt in numar de 4. “-Buna ziua”.” Propunatoarea va prezenta jucarii ce au 4 componente. “-Unde mai intalnim noi multimi cu 4 elemente la obiectele din jurul nostru?” Masa are 4 picioare. “-Realiza-ti multimea cu 4 elemente .Evaluarea Se aude un ciocanit in usa.” Copiii vor forma multimea. -Da! . 5.

Ma ajutati sa rezolv aceasta fisa?” Se vor imparti fisele de lucru.si sincer sa fiu eu nu ma prea pricep. . Copiii sunt atenti la explicatii.Iepurasul si astazi am venit sa va aduc o fisa de lucru foarte frumoasa .pentru ca eu am auzit ca voi sunteti foarte buni la matematica.iar propunatoarea va explica modul de rezolvare al acestora. Atat propunatoarea cat si Iepurasul Rila vor verifica prescolarii in rezolvarea -PROMOTIA 2011- Prescolarii vor rezolva cerintele fisei.

sarcinilor fisei de evaluare. Copiii ies in ordine din sala de grupa. 6.Incheierea activitatii Propunatoarea va face aprecieri generale cat si individuale privind participarea copiilor la activitate si modul in care au rezolvat fisa de evaluare. Iepurasul Rila va imparti stimulente copiilor pentru cei care au rezolvat correct itemii fisei de evaluare. Prescolarii asculta aprecierile propunatoarei. -PROMOTIA 2011- .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful