1.

0 Sejarah Badminton Sejarah sukan badminton akan dilihat dari segi sejarah awal badminton dan juga sejarah sukan badminton di Malaysia.

1.0.1 Sejarah Awal Sukan Badminton

Badminton telah diperkenalkan pada zaman Yunani silam dan Mesir. Di Jepun, sukan berkaitan iaitu Hanetsuki dimainkan seawal abad ke-16. Di kawasan barat, badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil battledore and shuttlecock, iaitu dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil. Sukan ini dikenali sebagai "Poona" di India semasa abad ke-18, dan pegawai tentera British mengaplikasikan versi India semasa kembali ke England pada 1860an, dan seterusnya dimainkan di rumah kediaman kebangsaan seperti kediaman kelas atasan. Isaac Spratt, penjual anak patung London, menerbitkan sebuah risalah iaitu, "Badminton Battledore - a new game" pada 1860. Sukan baru ini telah diperkenalkan pada tahun 1873 di Badminton House, Gloucestershire, yang dimiliki oleh Duke of Beaufort. Sukan tersebut merujuk kepada "The Game of Badminton" dan nama rasmi sukan ini kemudian menjadi Badminton. Pada tahun 1893, Badminton Association of England diterbitkan sebagai set peraturan pertama dan secara rasmi dilancarkan sebuah peraturan iaitu "Dunbar" di 6 Waverley Grove, Portsmouth, England pada 13 September 1

tahun yang sama. Mereka mula menganjurkan Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England, kejohanan badminton pertama di dunia tahun 1899. Pertubuhan Badminton Antarabangsa (IBF) (kini dikenali sebagai Persekutuan Badminton Dunia) ditubuhkan pada 1934 dianggotai Kanada, Denmark, England, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland, dan Wales sebagai anggota pengasas dan seterusnya India pada tahun 1936. Presiden pertama persatuan ini ialah Sir George Thomas, bekas jaguh England. Beliau memegang jawatan sebagai Presiden IBF dari tahun 1934-1955. Pada tahun 1939, IBF ingin menganjurkan pertandingan antara negara-negara di dunia. Presiden IBF, Sir George Thomas menghadiahkan piala perak untuk

pertandingan ini. Piala perak itu dinamakan Piala Thomas. Malangnya, oleh kerana suasana dunia yang kurang memuaskan apabila berlakunya Perang Dunia Kedua, kejohanan Piala Thomas pertama hanya diadakan pada tahun 1949 di Preston, England. Perjumpaan Tahunan yang diadakan di Madrid pada 24 September 2006 menyepakati penukaran nama baru IBF kepada Persekutuan Badminton Dunia (BWF). Pertubuhan BWF kini merupakan sebuah badan atau pertubuhan badminton antarabangsa dan menguruskan sukan ini secara global. Meskipun asal-usul sukan terletak di England, badminton di peringkat antarabangsa mempunyai rekod tradisi yang didominasi oleh beberapa negara Asia, termasuk Denmark dari Eropah. China, Indonesia, Korea Selatan, dan Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai pemain bertaraf dunia secara konsisten sejak beberapa dekad yang lalu dan mendominasi pertandingan 2

peringkat antarabangsa, apabila China sering menjadi pendominasi sejak kebelakangan ini.

1.0.2 Sejarah Badminton di Malaysia

Pada awal tahun 1900, permainan Poona dibawa ke Pulau Pinang oleh pegawai-pegawai Kompeni Hindia Timur. Permainan Poona dimainkan di Suffolk House, rumah kediaman Kapten Francis Light di Pulau Pinang. Pada tahun 1925, Persatuan Badminton Pulau Pinang ditubuhkan, dan seterusnya Persatuan Badminton Perak pula ditubuhkan. Minat mendalam yang ditunjukkan oleh pemain negeri-negeri Malaya menyebabkan Persatuan Badminton Malaya ditubuhkan pada tahun 1934, apabila J.I.Woods dari Perak sebagai Presiden yang pertama. Pada tahun 1937 Persatuan Badminton Malaya bergabung dengan Persekutuan Badminton Antarabangsa. Sejak itu, imej negara dalam permainan badminton telah dipertingkatkan dengan memenangi kejohanan berprestij seperti Piala Thomas dan Kejohanan Seluruh England. Pada tahun 1960, Persatuan Badminton Malaya (BAM) telah ditubuhkan, dengan Tan Sri Mohd.Khir Johari iaitu selaku Menteri Kabinet sebagai presidennya yang pertama. Pada era kepimpinannya, Malaysia pada tahun 1967 telah memenangi semula Piala Thomas. Beliau memimpin BAM selama 25

tahun, iaitu dari tahun 1960-85. Pada tahun 1985 hingga 1993, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Tan Sri Elyas Omar dilantik sebagai Presiden BAM yang kedua.

3

1. melalui pelbagai perancangan dan aktiviti seperti menganjurkan: • • • • • Kejohanan Badminton Asia Kejohanan Terbuka Malaysia Kejohanan Peringkat Remaja Sirkit Grand Prix Kebangsaan dan Dunia Kejohanan Piala Thomas/Uber dan sebagainya 1.1.Tugas utama BAM ialah memajukan permainan badminton negara.1 Kemudahan Badminton Terdapat pelbagai kemudahan badminton yang digunakan ketika melaksanakan permainan badminton.1 Gelanggang 4 .

55 meter. Dalam permainan beregu pula garisan luar dikira jika servis shuttlecock jatuh di luar garisan servis panjang dikira keluar atau long.40 meter dan lebar 6.Gelanggang merupakan kemudahan yang paling penting dalam sukan badminton. Bagi permainan individu garisan luar tidak dikira jika shuttlecock jatuh diluar garisan kedua dalam maka ia dianggap keluar. gelanggang badminton untuk permainan individu dan permainan beregu adalah berbeza. Permukaan kayu 5 . garisan luar ganda.10 meter. Ukuran gelanggang badminton mestilah mempunyai ukuran panjang 13. garisan tengah dan net yang mempunyai ukuran ketinggian 1. garisan servis pendek. Bentuk gelanggang badminton mestilah berbentuk empat segi bujur dengan ukuran 13.10 meter lebar. Setiap gelanggang ini digarisi dengan garisan servis panjang. Selain itu.40 meter panjang dan 6.

Pada hari ini dalam permainan badminton permukaan sintetik adalah popular kerana akan membantu menyerap gegaran berbanding dengan lantai konkrit atau lantai parquet yang biasanya didapati di dewan-dewan serbaguna. Kini. Permukaan lantai yang keras akan memberi kesan yang buruk kepada sendi-sendi dan boleh menyebabkan kecederaan lutut seringkali berlaku. Tiang-tiang yang di gunakan pula tidak melebihi daripada 1.manakala ianya perlu diukur dari titik tengah gelanggang ke atas jaring.yang kenyal adalah paling sesuai kerana ia akan memberi permukaan yang sempurna untuk bermain. Tinggi jaring yang digunakan semasa permainan badminton ini ialah 1. banyak gelanggang badminton dilengkapi dengan permukaan lantai sintetik yang tidak mudah tergelincir.55 meter dan diletakkan di garisan tepi di sebelah luar seperti rajah di bawah: 6 . Jaring atau net penting dalam sukan ini kerana ianya bertujuan untuk memisahkan antara kedua-dua pemain badminton.524 meter dari lantai. kemudahan yang terdapat dalam sukan badminton ialah jaring atau net.2 Jaring atau Net Selain daripada gelanggang. 1.1.

Jaring hendaklah dipasang rapat dengan tiang untuk mengelakkan bola tangkis masuk ke gelanggang lawan dengan tidak sengaja. 1. Ianya juga bertujuan untuk mengelakkan ketidakadilan berlaku semasa pemain bermain di jaring.Pemasangan jaring yang betul Pemasangan Jaring yang salah Selain itu juga jaring yang digunakan hendaklah dipasang dengan cara yang betul.2 Peralatan 7 .

Terdapat harga yang berbeza bergantung kepada kualiti barangan yang digunakan. Adalah dicadangkan untuk mencuba beberapa raket yang sesuai untuk digunakan seperti yang terdapat di kedai-kedai peralatan sukan sebelum bercadang membeli raket yang sesuai untuk anda. lilit kepala. Sebagai tambahan. Pada peringkat awal pembabitan dalam permainan badminton. baju T. Seluar. Terdapat juga raket yang berbentuk oversize untuk mengurangkan rintangan angin dan tork. 1. tangan dan tuala membantu mengelakkan peluh dari muka. karbon atau grafit selalunya direka dengan mempunyai tahap ketahanan yang berbeza. Warna putih memantulkan haba dengan lebih berkesan dan lebih menyejukkan berbanding dengan warna gelap. mata dan tangan. Ramai juga pemain memakai seluar daripada kain nailon atau benang kapas untuk keselesaan. Raket terbaru yang lebih ringan dibuat daripada boron. pemain digalak menggunakan raket yang tidak terlalu mahal harganya tetapi baik.3 Kejohanan/ Piala Badminton 8 . kasut serta stokin digalakkan. Sarung tangan daripada kulit lembut sering juga digunakan untuk memberi genggaman yang lebih baik. Tali raket selalunya dibuat daripada nailon atau benang sintetik. dengan pakaian yang dapat memanaskan badan sekiranya cuaca sejuk.

kejohanan ini diadakan secara dwi-tahunan dan beraksi setiap dua tahun sehinggatahun 2005. bermula tahun 1985. 1. pada tahun 2006. Namun.3. Kejohanan ini bermula pada tahun 1977 dan diadakan setiap tiga tahun sejak 1983.3. Namun. terdapat beberapa kejohanan utama yang menjadikan ganjaran piala untuk dimenangi.1 Kejohanan Dunia BWF Kejohanan Dunia BWF yang pernah dikenali sebagai Kejohanan Dunia IBF atau Kejohanan Badminton Dunia merupakan sebuah kejohanan yang dianjurkan oleh Persekutuan Badminton Dunia (BWF) untuk mengurniakan takhta pemain badminton terbaik di dunia. kejohanan ini telah diubah kepada acara tahunan dalam kalendar BWF yang bertujuan memberikan peluang kepada ramai pemain merebut gelaran gelaran “Juara Dunia”.2 Piala Sudirman 9 . 1.Terdapat pelbagai kejohanan yang disertai oleh pemain-pemain badminton di seluruh dunia setiap tahun. Seterusnya.

Mereka hanya bermain sekadar mengharumkan nama negara yang diwakili dan juga memperoleh mata ranking dunia BWF. Indonesia pada 24-25 Mei 1989. Piala ini dinamakan sempena nama Dick Sudirman iaitu bekas pemain Indonesia. 1. dan beregu campuran. Kejohanan pertama berlangsung di Stadium Gelora Bung Karno. Beliau juga merupakan pengasas Persatuan Bulu Tangkis Indonesia (PBSI). terdapat lima perlawanan bagi setiap pusingan iaitu perseorangan lelaki dan wanita.3 Piala Thomas 10 . Jakarta. tiada hadiah berupa wang dalam kejohanan ini ditawarkan untuk para pemain. Namun. beregu lelaki dan wanita.Piala Sudirman ialah sebuah kejohanan badminton campuran dunia yang diadakan setiap dua tahun.3. Dalam perlawanan ini.

Pertandingan Piala Thomas diadakan tiga tahun sekali untuk pemain lelaki sahaja. iaitu lima acara perseorangan dan empat acara bergu. Pertandingan itu dijalankan selama dua hari dengan empat acara dipertandingkan pada hari pertama iaitu dua acara perseorangan dan dua acara bergu. Pada hari kedua. Setiap pasukan hanya boleh diwakili oleh tujuh orang pemain. Pertandingan itu diadakan di Kuala Lumpur dan Indonesia telah menjadi juara dengan mengalahkan China 3-2. Keputusan Perlawanan Piala Thomas dari tahun 1949 hingga 1992 Tahun 1949 1952 1955 Tempat England Singapura Singapura Johan Malaya Malaya Malaya Naib Johan Denmark USA Denmark Keputusan 8-1 7-2 8-1 11 . format perlawanan telah ditukarkan kepada lima perlawanan iaitu tiga perseorangan dan dua bergu. Pertandingan Piala Thomas pada masa itu mengandungi sembilan perlawanan. Pada tahun 1984. iaitu tiga acara perseorangan dan dua acara bergu dipertandingkan. lima acara.

3.4 Piala Uber 12 .1958 1961 1964 1967 1970 1973 1976 1979 1982 1984 1986 1988 1990 1992 Singapura Jakarta Tokyo Jakarta KL Jakarta Bangkok Jakarta London KL Jakarta KL Tokyo KL Indonesia Indonesia Indonesia Malaya Indonesia Indonesia Indonesia Indonesia China Indonesia China China China Malaysia Malaya Thailand Denmark Indonesia Malaysia Denmark Malaysia Denmark Indonesia China Indonesia Malaysia Malaysia Indonesia 6-3 6-3 5-4 6-3 7-2 8-1 9-0 9-0 5-4 3-2 3-2 4-1 4-1 3-2 1.

Kini kejohanan tersebut dimainkan 13 .Pertandingan Piala Uber dianjurkan Persatuan Badminton Antarabangsa (IBF) khas untuk wanita. kejohanan ini telah dimainkan di tujuh lokasi yang berbeza. Mulai tahun 1984. seorang pemain badminton terkenal di England. Piala Uber dihadiahkan oleh Puan Betty Uber. Pada tahun 1899.3.5 Kejohanan Seluruh England Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England juga dikenali sebagai All England ialah salah satu kejohanan badminton paling lama dan berprestij di dunia. Pasukan pertama yang berjaya memenangi tiga perlawanan pertama akan mara ke pusingan berikutnya. kejohanan Piala Uber juga mengikut format Piala Thomas. kejohanan ini diadakan bersama-sama dengan kejohanan Piala Thomas di lokasi dan masa yang sama. 1. Pusingan kalah mati menentukan juara. Kejohanan Piala Uber pertama kali diadakan pada tahun 1957. sebagai Kejohanan Terbuka Inggeris. Bermula pada tahun 1984. lima perlawanan (tiga perseorangan dan dua beregu) pada setiap satu peringkat.

6 Kejohanan BWF Super Series Peta di atas menunjukkan negara yang mempunyai kejohanan ini. 1. Kejohanan ini baru diperkenalkan oleh Persekutuan Badminton Dunia (BWF) untuk membaiki kualiti sukan badminton. Kejohanan ini mula dilancarkan pada 14 Disember 2005 dan dilaksanakan pada tahun 2007.3. Pada peringkat awal. Sejak tahun1984.di Arena Kebangsaan Birmingham. acara ini telah ditaja oleh Yonex. 2.0 Kemahiran-Kemahiran Asas 14 . kejohanan badminton akan diadakan di 12 buah negara yang berbeza dan pemain yang berjaya akan dijemput ke Super Series akhir yang diadakan pada penghujung tahun.

1 Pegangan raket Pegangan raket badminton adalah satu asas yang agak penting dalam mengawal gelanggang semasa permainan ataupun pertandingan. Individu harus menghindari memegang raket dengan cara menggunakan telapak tangan seperti memegang golok. Kaedah pegangan yang betul dan tepat akan menentukan ketepatan dan kelajuan bulu tangkis. smash. Hal ini disebabkan akan menyukarkan arah dan tempat hendak ditumpukan tidak akan berada pada keadaan yang diingini. beberapa cara pegangan raket yang dapat dilakukan melalui kaedah raket harus dipegang dengan menggunakan jari-jari tangan (ruas jari tangan) dengan rileks. Antaranya adalah kaedah memegang raket forehand dan kaedah memegang backhand. Selalunya kaedah yang sering digunakan dalam memegang raket adalah terbahagi kepada dua cara pemegangan. Dalam permainan badminton terdapat beberapa kaedah yang sering digunakan dalam memegang raket. gerak kaki. 2. 15 .Merujuk kepada permainan badminton. backhand. Dalam mengawal gelanggang kaedah pegangan yang salah akan menyebabkan individu sukar untuk mengawal sesuatu gelanggan dan menentu arah dengan tepat. stroke/lob. servis. drop dan net. Oleh hal yang demikian. namun harus tetap bertenaga pada saat memukul bulu tangkis. terdapat pelbagai kemahiran asas yang perlu diketahui oleh para pemain. Antara kemahiran tersebut ialah pegangan raket.

manis dan kelingking menggenggam raket. Namun. Melalui pegangan backhand pula kaedah yang digunakan adalah hampir sama dengan pegangan forehand. Untuk memulakan permainan pegangan tangan harus berada di bawah pegangan raket. Pegangan yang betul akan memudahkan individu untuk menentukan arah sesuatu bulu tangkis. Dalam pegangan forehand bentuk “V” akan terlihat semasa pegangan raket kerana bentuk “V” tangan diletakkan pada bahagian gagang raket. Pegangan ini seharusnya mengikut kesesuaian dengan individu dan masa permainan. iaitu jari tengah. kepala raket menyamping. harus diingatkan bahawa dalam pegangan ini terdapat pelbagai cara juga. Ini akan memudahkan individu mencapai bulu tangkis yang terlalu tinggi. tengah dan bawah pemegang raket. Manakala letakkan ibu jari di antara tiga jari dan telunjuk. 2. tiga jari. dalam pegangan backhand lebih ke dalam semasa memegang raket.Dalam pegangan jenis forehand. Manakala bagi individu yang kurang tinggi pegangan boleh dilakukan di hujung pegangan raket. Namun. Pegangan raket dengan cara forehand adalah seperti “jabat tangan”. Hal ini disebabkan akan memudahkan seseorang untuk memukul bulu tangkis tidak berada terlalu tinggi. kaedah atau cara yang digunakan adalah raket dipegang dengan tangan kiri. sedangkan jari telunjuk agak terpisah.2 Gerak Kaki 16 . Dalam pegangan forehand. Sebaliknya bagi memberi pukulan lebih kuat atau membuat smash pegangan harus di tengah-tengah. Sama ada pegangan dari aras atas.

3 Servis Dalam permainan badminton. Pada kebiasaanya servis forehand lebih popular dalam acara beregu.Pergerakan kaki juga antara yang memainkan peranan dalam mengawal gelanggang. Sekiranya gerakan kaki yang salah akan mudah mendorong seseorang menjadi letih dalam permainan. 2. Gerakan kaki yang betul akan memudahkan individu dalam bergerak di sekeliling gelanggang. seseorang yang memegang raket dengan tangan kiri seharusnya gerakan kaki kiri adalah perlu keluar dahulu. 17 . Pergerakan kaki adalah sama dengan pegangan raket iaitu sama ada pegangan tangan kiri atau kanan. Gerakan yang betul akan menjadikan seseorang lebih bersemangat dalam mengawal gelanggang. maka kaki kanan adalah yang harus bergerak keluar terlebih dahulu. terdapat dua jenis servis utama. Sebaliknya. Pergerakan kaki yang betul adalah harus mengikut pegangan raket seseorang individu. Tambahan lagi gerakan kaki yang betul tidak akan meletihkan individu sebaliknya pihak lawan akan sukar menentukan arah sebenar pemain. Seseorang individu harus bijak dalam mengawal langkah semasa permainan bagi memudahkannya mengawal gelanggang. Sekiranya individu memegang raket dengan tangan kanan. Keadaan ini kerana tidak akan menyukarkan pengawalan gelanggang dilakukan. Kedua-dua jenis servis ini dimainkan samada secara perseorangan atau beregu. iaitu servis forehand dan servis backhand.

2. bulu tangkis dilepaskan terus kebawah. Bulu tangkis harus dipukul dengan hayunan raket yang relatif pendek. kedua kaki terbuka selebar pinggul dan kedua tapak kaki sentiasa memijak lantai. 18 . Pada pertembungan kepala raket dengan bulu tangkis. kemudian raket dihayung untuk memintas dan memukul bulu tangkis yang jatuh supaya bergerak ke arah lawan.3. untuk menghindari penggunaan tenaga pergelangan tangan.2. siku dalam keadaan bengkok.3. Perhatikan gerakan ayunan raket ke belakang dan ke hadapan.1 Servis forehand pendek Untuk memulakan servis forehand pendek ini. pukulan mestilah dilakukan dengan sempurna serta diikuti dengan gerak peralihan titik berat badan dari kaki belakang ke kaki depan yang harus berselang. Ketika memukul bulu tangkis. Bulu tangkis harus dipukul dengan menggunakan tenaga penuh agar bulu tangkis melambung tinggi dan jatuh tegak lurus di bahagian belakang garis lapangan lawan. Tujuan servis pendek adalah untuk memaksa lawan agar tidak melakukan serangan dan lawan terpaksa berada dalam posisi bertahan.2 Servis forehand tinggi Servis forehand tinggi biasanya digunakan dalam permainan perseorangan.

perhatikan posisi dan kedudukan berdiri lawan.1 Underhand (Pukulan dari Bawah) 19 .3 Servis backhand Servis jenis backhand pada umumnya. arah dan jatuhnya bulu tangkis adalah sedekat mungkin dengan garisan lawan. 2.2. Sebelum melakukan servis. Hayunan raket relatif pendek. sehingga bulu tangkis hanya didorong dengan bantuan peralihan berat badan dari belakang ke kaki depan. Bulu tangkis seboleh mungkin melayang dekat di atas jaring (net). Kemudian bulu tangkis dilepaskan dan raket dihayungkan untuk memukul bulu tangkis. kerana akan mempengaruhi arah pukulan.4 Stroke/ Lob Terdapat beberapa jenis pukulan stroke/lob yang digunakan dalam permainan badminton. 2.3. Raket diletakan pada bahagian paras pinggang dan bulu tangkis dihadapan.4. sehingga dapat mengarahkan bulu tangkis ke sasaran yang tepat dan sesuai mengikut perkiraan. Hindari menggunakan tenaga pergelangan tangan yang berlebihan.

Dalam situasi tertekan dalam permainan.4. sehingga lutut kanan dalam keadaan tertekuk. Seperti teknik dasar “pukulan dari atas kepala”. pukulan atau dorongan yang di arahkan tinggi ke belakang. pukulan atau dorongan mendatar ke arah belakang. harus melakukan pukulan penyelamatan dengan cara mengangkat bulu tangkis tinggi ke kawasan belakang lapangan lawan. dengan kaki kanan berada di depan kaki kiri untuk menjangkau jatuhnya bulu tangkis. Perhatikan. untuk menguasai teknik dasar ini. Fungsi pukulan bawah ini antara lain adalah untuk mengembalikan pukulan pendek atau permainan net lawan. gunakan tenaga kekuatan siku dan pergelangan tangan.Pukulan ini dominan digunakan dalam permainan badminton. pemain harus berlari sambil melakukan langkah lebar. Ketika memukul bulu tangkis. Clear Underhand. Sebagai cara bertahan akibat pukulan serang lawan. II. Terdapat dua jenis pukulan underhand: I. hendaknya siku dalam keadaan bengkok dan pertahankan sikap tubuh tetap tegak. 2.2 Overhead Clear/Lob 20 . Sikap menjangkau ini. Pukulan dasar ini dapat dilakukan dengan teknik pukulan forehand dan backhand. hingga gerakan lanjut dari pukulan ini berakhir di atas bahu kiri. Flick Underhand. agar telapak kaki kanan tetap bersentuhan dengan lantai sambil menjangkau bulu tangkis. pertama.

II. Pada saat memukul bola.Teknik pukulan lob banyak persamaannya dengan teknik smash dan dropshort. pukulan bawah kilas (underswing backhand). posisi biasa dari belakang dan diarahkan ke atas pada bahagian belakang lapangan. Cara-cara yang perlu dipraktikan: I. pukulan kilas atas kepala (overhead backhand). VI. Pergunakan pegangan forehand. Lazimnya. bolanya tidak terlalu tinggi. Pukulan overhead lob adalah bulu tangkis yang dipukul dari atas kepala. bolanya tinggi ke belakang dan attacking lob/ clear. Posisi badan harus diupayakan selalu berada di belakang bola. harus terjadi perpindahan beban badan dari kaki kanan ke kaki kiri. Posisi kaki kanan berada di belakang kaki kiri dan pada saat memukul bola. pukulan 21 . Ialu dilepas. pukulan sisi kilas (foreswing backhand).5 Backhand (Pukulan Kilas) Kemahiran pukulan kilas atau backhand terbahagi kepada tiga teknik iaitu. tangan harus lurus. pegang raket dan posisinya di samping bahu. 2. Posisi badan menyamping (vertikal) dengan arah net. Ada dua jenis overhead lob Deep lob/Clear. Posisi akhir raket mengikuti arah bola. IV. sedang raket jatuh di depan badan. V. Bola dipukul seperti gerakan melempar. III. Lecutkan pergelangan (raket) saat kena bola.

anda boleh menggunakan raket badminton yang dihayun ke depan dan ke belakang mengikut kesesuaian dan kemampuan masing-masing. berdiri sisi. disaran juga mengamalkan penggunaan dum bell sebagai alat sokongan untuk menguatkan pergelangan jari. ianya tidak semestinya dilakukan di gelanggang badminton sahaja tetapi boleh dilakukan di mana-mana sahaja termasuk di bilik anda. Antara langkah yang boleh dilakukan untuk menghasilkan pukulan smash yang terbaik ialah pertama. 2. Tambahan pula. sebelah kaki di hadapan dan hayun raket ke belakang dengan siku bengkok. Pukulan smash boleh digunakan ketika bulu tangkis berada tinggi di udara. Dengan kekuatan ini. Kedua. untuk membuat pukulan backhand yang kuat. sebelah tangan lagi 22 . Sasarannya ialah ke ruang kosong gelanggang lawan. pandang bulu tangkis. ia akan memudahkan latihan pukulan menggunakan raket badminton.kilas atas kepala tidaklah sekuat pukulan hadapan (forehand) kerana pukulan kilas tersebut dibatasi oleh sendi bahu berbanding dengan pukulan hadapan yang mempunyai julat pergerakan yang sangat luas. Mengikut Misbun Sidek. Sementara itu.6 Smash (Pukulan Smash) Pukulan smash terbahagi kepada 2 jenis pukulan iaitu. Disamping itu. latihan hayunan ini hendaklah diamalkan sekurang-kurangnya sekali dalam sehari. Kaedah ini digunakan untuk menamatkan rally atau mencipta ruang. pukulan smash biasa (regular smash) dan pukulan smash lompat (jumping smash) atau potong (cut smash). Namun.

Dropshot yang dilakukan dengan teknik yang sempurna dan baik adalah apabila bulu tangkis akan jatuh berdekatan dengan net dan tidak melepasi garisan berganda. posisi badan dan 23 . Teknik ini begitu popular dan ianya seakan-akan dengan teknik pukulan smash. Pada waktu ini. Tan Boon Heong telah mencatatkan rekod pukulan smash sehingga mencapai kelajuan 421 km/j di Kejohanan Terbuka Jepun.7 Teknik Dropshot (Pukulan potong) Seterusnya. Pada tahun 2009. faktor-faktor seperti gaya pegangan raket. teknik permainan badminton yang lain adalah teknik dropshot atau nama lainnya iaitu pukulan potong. 2. bulu tangkis hendaklah dipukul dengan sentuhan yang halus dan perlahan. pukul bulu tangkis tersebut. setiap pemain harus mampu untuk melakukan dropshot daripada pelbagai posisi dan gaya badan dalam kawasan permainan. pemain beregu lelaki Malaysia. Pukulan smash yang paling kuat ialah apabila membuat pukulan curam terus ke tengah-tengah gelanggang pihak lawan.lurus ke atas dan hayunkan raket ke hadapan dengan lengan lurus. Cuma perbezaannya hanyalah pada gaya memegang raket semasa melakukan dropshot dan juga semasa melakukan pukulan smash. Semasa melakukan dropshot ini. Oleh hal yang demikian. dengan pantas dan mengikut lajak. Akhirnya. Terjadinya teknik dropshot ini adalah apabila bulu tangkis itu sentiasa jatuh berdekatan dengan jaring dan di dalam kawasan permainan lawan.

Kedua-dua dropshot ini perlu dilakukan dengan sempurna untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.proses pemindahan berat badan yang baik ketika melakukan pukulan menjadi penentu kepada keberkesanan pukulan dropshot ini. Selain itu. bulu tangkis akan disasarkan pada sudut-sudut lapangan lawan. ketika melaksanakan pukulan ini. Semasa melakukan dropshot. Helen Ten (1997) juga telah menyatakan di dalam bukunya mengenai teknik-teknik untuk melakukan dropshot. Kemahiran melaksanakan dropshot akan mampu untuk membantu seseorang pemain mencapai kemenangan. poin kontak bulu tangkis pula lebih kurang sama seperti dalam 24 . Teknik itu dimulakan dengan menggunakan cara pegangan raket dengan cara pegangan pukul depan. pergerakan awal dan gerakan ketika memukul bulu tangkis adalah sama dengan gerakan ketika melakukan teknik smash. sedekat mungkin dengan net dan disusuli dengan variasi gerak tipu badan dan raket sebelum pukulan dilakukan kepada bulu tangkis hingga akhirnya akan menyebabkan lawan tersilap langkah serta lambat bertindak balas kerana bulu tangkis yang datang dengan mendadak. posisi badan dan pergerakan raket sama seperti ketika melakukan pukulan smash. Dropshot ini terbahagi kepada dua iaitu dropshot atas kepala dan juga dropshot bawah bahu. Seterusnya. Menurut Helen Ten (1997) dalam bukunya yang bertajuk Panduan mengajar badminton. seorang pemain yang baik akan mengenalpasti faktor-faktor tersebut agar dropshot yang dilakukan akan membuahkan hasil yang memberansangkan. Oleh itu.

pukulan smesy Cuma keadaannya perlu ke hadapan sedikit daripada bahu yang beraket. pemain juga boleh memaksa pihak lawan membalas dengan pukulan jaring yang lemah dan boleh dimatikan. dalam dropshot yang cepat. Teknik ini dilakukan berhampiran dengan jaring pada kedua-dua jenis pukulan depan dan pukulan kilas. pemain-pemain yang boleh melakukan pukulan jaring yang baik boleh memaksa pemain lawan supaya menaikkan bulu tangkis ke atas supaya satu serangan boleh dilakukan dan kemungkinan untuk menamatkan satu rali. Pukulan jaring yang baik juga boleh memaksa pemain lawan supaya bergerak ke jaring dari gelanggang belakang serta memaksa pemain lawan memukul buku tangkis ke arah jaring. Kesemua aspek itu mencerminkan keupayaan pemain-pemain yang boleh melakukan pukulan jaring dengan baik. iaitu permukaan raket bertemu dengan bulu tangkis pada satu sudut. Poin kontak antara bulu tangkis dengan raket adalah pada permukaan yang rata. Namun. 2.8 Teknik Net / Jaring. Teknik permainan yang seterusnya ialah teknik net atau permainan jaring. Terdapat pelbagai cara bagaimana untuk melakukan teknik net atau pukulan jaring ini ada dinyatakan oleh Helen Ten (1997) dalam bukunya yang 25 . Kebiasaannya. Teknik permainan net ini merupakan satu pukulan bawah tangan. bulu tangkis itu kemungkinan akan jatuh lebih jauh daripada jaring. kelajuan pukulan itu akan dapat memerangkap pihak lawan. Sementara itu. Selain itu.

Selepas itu cara kedua pula ialah daripada poin bes. teknik net ini juga dilakukan dengan membuat kontak seberapa tinggi yang boleh di atas jaring. teknik ini juga turut memerlukan aksi memukul bukan mengandungi satu hayunan sahaja tetapi juga satu terpaan semasa memanjangkan lengan dan keadaan ini hampir menyamai terpaan dalam permainan pedang. pemain perlu mengambil dua atau tiga langkah ke jaring untuk menghantar pukulan jaring. Bagi pemain yang melakukan pukulan-pukulan depan. Menurut Helen Ten (1997). cara ini dimulakan dengan menggunakan cara pegangan pukul depan untuk pukulan jaring depan dan pegangan pukul kilas untuk pukulan jaring kilas.bertajuk Panduan mengajar badminton. 26 . tapak tangan hendaklah menghadap ke siling. Teknik ini juga boleh dilakukan dengan memulihkan posisi dengan mengundur ke tengah gelanggang dengan kaki beraket. pemulihan lebih lambat perlu dilakukan. Ketika langkahan yang terakhir itu perlulah dengan kaki beraket. Pukulan-pukulan lintang di jaring juga boleh dilakukan dengan menyudutkan permukaan raket ke arah lintang gelanggang. pukulan-pukulan putaran jaring digunakan oleh pemain-pemain yang mahir. bahagian belakang tangan akan menghadap ke siling. teknik ini juga boleh dimainkan dengan cara pemain perlu memanjangkan tangan untuk mencapai bulu tangkis tetapi perlu memastikan kepala dan bahagian atas tubuh badan dalam keadaan tegak. Seterusnya. Kemudian. Selain itu. Berat badan pula perlu berada di antara dua kaki dan sekiranya berat badan melepasi kaki hadapan. manakala bagi pukulan-pukulan pukul kilas pula. Sementara itu.

1 Permainan Perseorangan (Single) Permainan perseorangan dalam badminton umumnya merupakan permainan yang memerlukan kesesuaian dan kesabaran. 3. seseorang pemain tersebut bertanggungjawab sepenuhnya terhadap baik atau teruk pukulannya untuk mengalahkan pihak lawan. Keadaan ini dilakukan dengan memukul dasar bulu tangkis dengan aksi mencantas. untuk menjadi pemain yang baik dalam kategori perseorangan.0 Taktik Umum Permainan Badminton Secara umumnya. Setiap skor atau markah yang diperolehi bergantung sepenuhnya kepada teknik dan taktik seseorang. terdapat dua taktik umum permainan badminton iaitu taktik permainan secara perseorangan dan juga taktik permainan secara beregu. 3. Dengan ukuran 22 kaki panjang dan 17 kaki lebar gelanggang badminton. seseorang pemain dapat menguasai sepenuhnya gelanggang melalui teknik dan taktik permainan yang baik. 27 .Putaran bulu tangkis akan menghalang pemain lawan daripada membalas pukulan dengan tepat. seseorang itu haruslah menggunakan teknik serta taktik-taktik yang bersesuaian dan berkesan. Oleh hal yang demikian. Justeru.

3.1. Antaranya. Seperti yang diperkatakan dari awal.1 Taktik Umum Permainan Beberapa perkara umum berhubung dengan taktik perlu diberi perhatian sewajarnya oleh pemain. Justeru itu. Hal ini untuk memudahkan seorang pemain dapat membalas dengan secepat yang mungkin sehingga mengakibatkan pihak lawan tidak sempat untuk bertindak kembali.2 Servis Dalam menentukan taktik seseorang tersebut berkesan dan mampu digunakan untuk mengalahkan pihak lawan. Pukul bulu tangkis pada titik pukulan paling tinggi. seseorang pemain haruslah bersedia untuk mengubah corak permainan jika ketinggalan mata. seseorang pemain tidak perlu mengubah corak permainannya sekiranya mata mendahului pihak lawan. pemain itu mesti mengejar bulu tangkis dan bukan menunggu bulu tangkis menuju kepadanya.1. Namun demikian. perkara yang perlu diambil kira 28 . seseorang pemain haruslah menguasai sepenuhnya gelanggang untuk menyerang dan mengawal keseluruhan keadaan. perkara yang paling penting ialah seseorang pemain tersebut haruslah mampu membaca fikiran pihak lawan dan memaksa pihak lawan untuk bermain mengikut corak permainan yang dikehendaki. sebaliknya.3. setiap pemain haruslah mengetahui bahawa.

taktik yang sesuai digunakan untuk melakukan servis ialah. pemain tersebut dapatlah mengatur kedudukan selesa apabila mambalas pukulan pihak lawan.adalah servis yang dilakukan. bulu tangkis akan diarahkan sedekat yang mungkin ke garisan tengah kerana ini akan menyempitkan sudut pihak lawan untuk mengembalikan servis. Hal ini menyulitkan pihak lawan untuk membalas balik pukulan tersebut dan terpaksa berundur ke belakang serta mengambil masa yang lama. seseorang pemain haruslah berdiri pada kedudukan yang paling hampir dengan garisan tengah dan kira-kira lima kaki berada di belakang garisan depan. Pada masa yang sama. terdapat dua jenis servis yang biasa digunakan untuk melakukan servis iaitu servis tinggi dan servis rendah.1. seseorang pemain dapat menggerakkan pihak lawan dengan harapan pihak lawan tersilap langkah dan melakukan kesilapan atau 29 . Biasanya.3 Pengembalian Servis Bila pihak lawan membuat servis tinggi dan jauh ke belakang. Secara umumnya. Bila pihak lawan memberikan servis pendek dan rendah pengembalian boleh dibuat dengan pukulan junam lurus dekat ke jaring atau pukulan kuis (flick) lurus ke depan. menggunakan servis tinggi kerana bulu tangkis yang dipukul akan jatuh paling hampir dengan bahagian belakang gelanggang. 3. secara amnya. Seseorang pemain haruslah bijak menentukan kedudukan atau tempat melakukan servis. Namun. sebolehbolehnya pukulan tinggi (lob) digunakan untuk menghantar semula bulu tangkis itu. dalam melakukan servis. Jadi. Melalui cara ini.

2006). apa jua pukulan yang ingin digunakan dalam permainan perseorangan yakni membalas pukulan. seseorang pemain perlulah memukul bulu tangkis secara tedas setinggi yang mungkin ke belakang gelanggang untuk memberi masa pihak lawan kembali ke pangkalan. Apabila pengembalian mengalami kesukaran untuk membuatkan pihak lawan tersilap langkah. di pertengahan garis belakang sebagai tindakan untuk membalas pukulan pihak lawan. Rajah 1 di muka surat sebelah menunjukkan sudut pengembalian pukulan yang luas iaitu taktik yang digunakan untuk memastikan pihak lawan mengambil masa mendapatkan bulu tangkis dan seseorang pemain tersebut juga boleh mengatur kedudukan yang lebih selesa. Manakala rajah 2 menunjukkan sudut pengembalian yang sempit.meninggalkan ruang kosong untuk melaksanakan smash pantas (Persatuan Badminton England. adalah penting untuk cuba menghalakan bulu tangkis ke pangkalan utama di pertengahan gelanggang. Rajah 1 30 . Justeru.

Anak panah garis putus-putus tersbut mewakili garis perjalanan bulu tangkis yang dipukul oleh pemain A. II. Anak panah garis putus-putus menunjukkan perjalanan bulu tangkis yang dipukul oleh pemain A ii. 3.1. Rajah 2 i. anak panah garis bersambung tersebut menunjukkan sudut yang boleh digunakan oleh pemain untuk membalas atau mengembalikan pukulan daripada pihak lawan. Anak panah garis bersambung menunjukkan sudut yang boleh digunakan untuk membalas pukulan pihak lawan. Manakala.4 Smash 31 .I.

Oleh kerana smash digunakan untuk menamatkan rali. pemain itu mesti berusaha untuk memaksa pemain lawan memberikannya peluang untuk melakukan smash. Pukulan-pukulan smash biasanya diarahkan ke garisan-garisan tepi dan jauh daripada pemain. Pemain itu juga mengambil masa yang lebih panjang untuk mengatur posisi bagi pukulan yang seterusnya selepas satu smash dilakukan berbanding dengan pukulan jenis lain. smash digunakan untuk menamatkan satu rali atau untuk memaksa pemain lawan melakukan pukul balik yang lemah dan kemudian menamatkan rali. Pukul junam yang baik dan dilakukan berdekatan jaring mungkin boleh memaksa pemain lawan menaikkan bulu tangkis untuk satu smash. Sebelum melakukan smash hendaklah dipastikan bahawa: (a) Pemain berada dalam keadaan seimbang dan boleh mengubah posisinya dengan cukup pantas untuk bersedia menerima kembali pukulan balik daripada smash tersebut. (b) Pemain telah melakukan satu pukulan smash lepas (clearance) dan bukan satu pukul tinggi ke garisan belakang. Melakukan smash sepanjang garisan tepi adalah lebih 32 . Pukul tinggi yang berkesan mungkin akan mengakibatkan pukul balik yang lemah dan boleh dimatikan dengan smash. Pemain tidak digalakkan untuk melakukan smash pada semua pukulan tinggi kerana smash akan menggunakan lebih tenaga dan cepat melemahkan jika dibandingkan dengan pukulan-pukulan lain.Dalam permainan perseorangan.

Jika smash itu dilakukan dengan baik.5 Membalas Smash Dalam suatu permainan yang terkawal rapi di antara dua pemain yang baik. pemainpemain antarabangsa kini telah mula menggunakan smash lompatan (leaping smashes). Untuk menambahkan jarak larian bulu tangkis boleh dipukul melintang gelanggang (cross-court) ke arah jaring. Kadang-kadang smash-smash juga diarahkan ke arah badan pemain lawan. 3. Untuk menambahkan trajektori bulu tangkis. 33 . masa yang baik dan imbangan yang sempurna semasa mendarat supaya boleh bergerak untuk mengambil pukulan yang seterusnya.1.berkesan dibandingkan daripada smash-smash yang melintang gelanggang. Jarang terdapat smash yang dikembalikan dengan tinggi ke garisan bes. tempat yang terbaik untuk memulangkan smash ialah di jaring kerana pemain yang membuat smash terpaksa berlari pada jarak yang maksimum ke arah jaring untuk mengambil pukul balik tersebut. masa atau peluang di mana smash boleh dilakukan adalah daripada kawasan berhampiran dengan garisan belakang. Smash selalunya diambil pada poin tertinggi untuk memastikan ia melalui satu trajektori yang curam. Pergerakan ini memerlukan kekuatan kaki yang kuat. Jika berlaku keadaan sedemikian. pukulan baliknya tidak akan dilakukan dengan memuaskan ke garisan belakang di mana jaraknya tidak memuaskan dan akibatnya satu lagi smash akan dibuat.

bulu tangkis hendaklah dihantar di atas kepala pemain yang sedang bergerak. 3.2 Permainan Beregu (double) Permainan beregu adalah lebih kompleks berbanding dengan perseorangan kerana ia memerlukan tindak balas yang lebih pantas dan memerlukan jangkaan terhadap apa yang pasangan kita dan lawan kita akan lakukan. Jika ini berlaku. terdapat pemain-pemain yang boleh berlari pantas ke jaring untuk membalas pukulan tersebut.Bagaimanapun. Seorang pemain juga boleh membantu pasangannya dalam posisi atau pukulannya yang lemah. Seorang pemain boleh “set’’ untuk 34 . Kerjasama di antara pasangan adalah penting dengan kedua-dua pasangan tersebut boleh memilih untuk bermain dalam posisi masing-masing yang lebih baik dan kuat.

strategi permainan beregu adalah untuk menyerang dengan laju. Paksa pihak lawan bermain corak permainan yang kita kehendaki. Selalu menyerang.pasangan untuk menyerang. 35 . Posisi dan jangkaan (anticipation) menunggu pukulan pihak lawan. Sentiasa sampai ke net awal. • • • • • Pukul bulu tangkis pada titik pukulan yang paling tinggi.1 Taktik asas permainan beregu Taktik asas permainan beregu adalah seperti berikut: • Jangan menunggu bulu tangkis datang tetapi harus bergerak ke arah bulu tangkis. Beri perhatian kepada tiga pukulan pertama setiap rali. Taktik asas yang lain dalam permainan beregu: • • • • • • Komunikasi di antara pasangan. Belajar pergerakan penipuan (deception) dalam pukulan kesemua strok. Secara amnya. Baca fikiran pihak lawan-taktik yang akan pihak lawan gunakan.2. Ambil inisiatif untuk menyerang dan mengawal keseluruhan keadaan. 3. Serang bahagian tengah di antara 2 pemain.

2. 3. Tolak rata sepanjang garisan tepi gelanggang semasa ke bahagian tengah atau belakang. Beregu yang melakukan servis rendah yang berkualiti akan memaksa penerima servis melambung bulu tangkis tinggi ke bahagian belakang dan memberikan peluang kepada beregu yang membuat servis tadi untuk menyerang. 3.2 Servis permainan beregu Servis rendah ke bahagian tengah / tepi depan gelanggang untuk: • • • Elakkan pihak lawan daripada membuat pukulan menyerang.• • • Pemain di depan perlu "set’’ untuk pemain belakang menyerang.3 Balasan servis permainan beregu Servis rendah harus dibalas dengan: • • Net jatuh bahagian pembuat servis. Pemain di depan harus cuba 'intercept’ pukulan pihak lawan.2. Cuba tukar permainan tahanan kepada serangan secepat mungkin. Servis asas dalam acara beregu ialah servis rendah. Paksa pihak lawan menjadi "off balance’’. Elakkan pihak lawan daripada bergerak cepat ke net untuk menerima servis. 36 .

Keadaan ini adalah dipanggil sistem bersebelahan (side by side). Faedah sistem ini adalah terdapat seorang pemain di hadapan yang dekat dengan net yang lebih berpeluang untuk membuat pukulan memaksa pihak lawan untuk menaikkan bulu tangkis untuk pasangannya menyerang.• • Tolak rata ke badan pembuatan servis atau pasangannya. Letak ke bahagian belakang pembuat servis. iaitu seorang di kiri dan seorang lagi di kanan gelanggang (side by side). Apabila pasangan bertukar dari bertahan ke serangan. Kedua pemain adalah bertanggungjawab untuk bahagian setengah gelanggangnya. Pemain hadapan ini juga dalam posisi yang mudah untuk mematikan apa-apa pukulan tanggung di hadapan (loose returns). Keadaan ini adalah dipanggil sistem depan-belakang (front-back).4 Posisi Pasangan Beregu Posisi pasangan apabila menyerang adalah seorang berada di bahagian depan gelanggang manakala yang seorang lagi adalah di belakang gelanggang.2. Sistem ini menyenangkan setiap pemain untuk bertahan. Contoh sistem depan belakang (front back): 37 . Posisi membuat servis adalah mengikut sistem ini. mereka boleh menukar dari sistem bersebelahan ke sistem depan-belakang dan begitu juga sebaliknya. Apabila dalam keadaan menahan. pasangan beregu harus berada di posisi bersebelahan. 3.

5 Pelbagai taktik permainan beregu • Lebihkan pukulan rendah untuk memaksa pihak lawan menaikkan bulu tangkis untuk serangan.2. • Pemain depan harus sentiasa mencari peluang untuk mematikan pukulan balas yang lemah atau memintas (intercept) bulu tangkis yang boleh dicapai.Contoh sistem bersebelahan (side by side): 3. • Pemain depan harus meletakkan raket di atas bahunya supaya boleh memintas (intercept) atau mencapai bulu tangkis seawal mungkin. 38 .

• Pasangan yang bertahan boleh bertukar ke serangan dengan mengarahkan bulu tangkis ke bahagian depan gelangggang atau membuat blok di depan gelanggang. • • Selalu serang pemain yang lebih lemah. 4. Apabila bertahan selalu mengangkat bulu tangkis tinggi dan pastikan pemain lawan di bahagian depan tidak boleh mencapai bulu tangkis atau pukulan tersebut. Undang-undang ini dapat dilihat dari aspek gelanggang. pemain dan sebagainya. bulu tangkis. Pukulan silang (cross) gelanggang harus digunakan dalam permainan untuk memaksa pemain hadapan pihak lawan supaya tidak bersedia atau di luar posisi sedia.1 Gelanggang 39 .• • Pemain belakang harus sentiasa menyerang.0 Undang-Undang Permainan Badminton Terdapat pelbagai aspek undang-undang badminton yang perlu diketahui oleh setiap pemain yang ingin bermain permainan badminton. 4. Selalu buat serangan smash atau drop pada bahagian tengah gelanggang di antara 2 pemain.

530 mm dan 990 mm dari garis sempadan belakang. ukuran lebarnya hendaklah dalam lingkungan ukuran yang telah diberi iaitu tanda-tanda itu hendaklah dari 530 mm ke 570 mm dan dari 950 mm ke 990 mm dari sebelah luar garis sempadan belakang. Garis-garis hendaklah yang mudah dibezakan dan seelok-eloknya berwarna putih atau kuning. tidak mencukupi dibuat untuk membolehkan untuk maka bolehlah gelanggang perseorangan sahaja. Semasa membuat tanda-tanda ini. Untuk menunjukkan kawasan di mana sesuatu bulu tangkis yang diiktiraf betul derasnya akan jatuh apabila diuji undang-undang empat tanda tambahan 40mm kali 40mm bolehlah dibuat di sebelah dalam garis-garis tepi untuk perseorangan di petak servis sebelah kanan. Tiang-tiang itu hendaklah cukup teguh untuk memelihara ketegangan jaring sepertimana yang diperuntukkan dalam 40 undang-undang dan hendaklah . Garis-garis sempadan belakang juga akan menjadi garis servis panjang dan tiang-tiang atau jalur-jalur bahan yang dijadikan sebagai tiang hendaklah diletakkan di garis-garis tepi.1.55 meter dari permukaan gelanggang. Kesemua garis sempadan hendaklah berada dalam ukuran yang telah ditentukan.Gelanggang hendaklah berbentuk segiempat tepat dan dibuat sepertimana ditunjukkan dalam Rajah ‘A’ kecuali dalam hal yang diperuntukkan dalam undang-undang dan mengikut ukuran-ukuran yang ditunjukkan.1 Tiang Tiang-tiang hendaklah tingginya 1. dengan garis-garis yang berukuran 40mm lebarnya. gelanggang Sekiranya beregu kawasan dibuat. 4.

Tidak terdapat kawasan-kawasan yang renggang di antara hujung-hujung jaring dan tiang. keseluruhan hujung jaring hendaklah diikat pada tiang.2 Jaring Jaring hendaklah diperbuat daripada tali halus yang berwarna gelap dan sama tebal dengan siratannya tidak kurang daripada 15 mm dan tidak lebih dari 20 mm. misalnya dengan menggunakan tiang nipis atau jalur bahan. maka hendaklah diusahakan satu cara untuk menunjukkan letaknya garis sempadan tepi di mana garis itu lalu di bawah jaring. tidak kira sama ada permainan perseorangan atau beregu yang dimainkan. Dibahagian atas jaring hendaklah diberi berpinggir dengan pita putih 75 mm dan dibantu dengan tali atau kabel melalui pita itu. lebarnya 40 mm yang dipasangkan pada garis sempadan tepi dan naik tegak ke tali jaring. Pada gelanggang yang ditandakan untuk beregu. Sekiranya tiang-tiang tidak berada di garis-garis sempadan tepi. tiang-tiang atau jalur-jalur bahan itu hendaklah diletakkan di garis sempadan tepi untuk beregu. 41 . 4. Labuh jaring hendaklah berukuran 760 mm. Ukuran dan berat tali atau kabel hendaklah mencukupi supaya dapat direntang dengan tegang sejajar dengan puncak kedua-dua tiang.diletakkkan di garis sempadan tepi untuk beregu. Jika perlu. Pita ini mestilah bersandar atas atau kabel tersebut.524 meter dari lantai iaitu di bahagian tengahnya dan 1. Bahagian atas sekali jaring itu hendaklah tingginya 1.55 meter di bahagian garis-garis sempadan tepi untuk beregu.1.

Bulu-bulu itu hendaklah diikat kukuh dengan benang atau dengan bahan-bahan lain yang sesuai. Walau apapun bahan yang digunakan untuk membuat bulu tangkis itu.RAJAH A 4. mempunyai bahagian bawah bergabus yang dilindungi oleh sekeping lapisan kulit nipis. corak kelajuannya secara am. Hujung bulu-bulu itu hendaklah berbentuk satu bulatan yang mempunyai garis pusat di antara 58 mm ke 68 mm.2 Bulu tangkis Bulu tangkis boleh dibuat daripada benda asli atau bahan tiruan.Panjang bulu-bulunya bolehlah di antara 64 mm ke 70 mm tetapi panjang tiap-tiap helai bulu untuk sesuatu bulu tangkis itu hendaklah serupa apabila diukur dari hujung bahagian atas gabus tersebut. Bahagian bawahnya hendaklah :42 . Bentuk am bulu tangkis hendaklah mempunyai 16 helai bulu yang tercucuk ke dalam bahagian gabus. hendaklah seakan-akan sama seperti yang dihasilkan oleh bulu tangkis asli yang menggunakan bulu.

Segulung bahan tiruan atau bahan tiruan yang dibentuk seakan-akan dengan bulu menggantikan bulu-bulu asli. Walaubagaimanapun. kederasan/kelajuan. Berbentuk bulat.74 gram ke 5.1 Menguji bulu tangkis Untuk menguji sesuatu bulu tangkis. 4. penentuan-penentuan 43 . gunakan pukulan “Underhand” yang terkena bulu tangkis dari garis sempadan belakang. Sesuatu bulu tangkis yang betul derasnya akan jatuh tidak kurang dari 530 mm dan tidak lebih dari 990mm pendek dari garis sempadan belakang yang satu lagi. berat dan perjalanan bulutangkis itu tidak ada apa-apa perubahan.- bergaris pusat di antara 25 mm ke 28 mm.50 gram. Ukuran-ukuran dan beratnya hendaklah sama sepertimana dalam undang-undang.2. Bulu tangkis yang tidak menggunakan bulu tangkis asli. Modifikasi tertakluk kepada reka bentuk. Berat bulu tangkis hendaklah di antara 4. oleh kerana terdapat perbezaan- perbezaan tarikan graviti dan perlakuan terhadap bahan-bahan tiruan jika dibandingkan dengan bulu asli perbezaan sehingga 10% terhadap ukuranukuran yang dinyatakan itu boleh diterima. Bahagian bawahnya adalah sama seperti yang diterangkan dalam undangundang. Bulu tangkis itu hendaklah dipukul menuju ke atas dan megikut arah yang selari dengan garis tepi.

Panjang keseluruhan kepala raket hendaklah tidak melebihi 290 mm. 4. atau • Sekiranya hal keadaan khas memerlukannya demi kepentingan permainan. disebabkan sama ada oleh tinjah atau iklim menyebabkan bulu tangkis yang biasa itu tidak sesuai digunakan.3 Raket Bahagian permukaan pemukul raket hendaklah rata dan mempunyai corak tali-tali bersilang yang terikat kepada sebuah bingkai dan tali-tali bersilang hendaklah sama sahaja di semua bahagian. getaran.yang tersebut boleh diubahsuai dengan syarat mendapat kelulusan dari Pertubuhan Kebangsaan yang berkenaan:• Di tempat-tempat di mana keadaan udara. tidak lebih rapat di bahagian tengah dari kawasan-kawasan yang lain. untuk membahagikan berat sama 44 . Bingkai raket termasuk pemegangnya hendaklah tidak melebihi 680 mm panjang keseluruhannya dan 230 mm lebar keseluruhannya. Raket yang hendak digunakan :• Hendaklah bebas dari alat-alat atau tambahan–tambahan kecuali alat-alat yang digunakan semata-mata bertujuan untuk menghadkan atau mengurangkan kerosakan. Permukaan yang bertali hendaklah tidak melebihi 280 mm panjang keseluruhannya dan 220 mm lebar keseluruhannya.

4 Alat-alat yang diluluskan Kuasa mutlak untuk membuat keputusan berhubung dengan sesuatu raket. Permainan hendaklah dimainkan bagi permainan beregu oleh dua orang sepihak dan bagi permainan perseoarangan oleh seorang pemain sepihak. pengeluar alat atau Persatuan Kebangsaan atau mana-mana ahli sekali pun. untuk mambalut pemegang raket dengan bahan supaya tidak licin dan yang berpatutan dari segi bentuk dan kedudukan untuk tujuan-tujuan seumpama itu dan • Hendaklah bebas dari sebarang alat yang boleh menjayakan seseorang pemain itu untuk mengubah rupa bentuk raketnya.5 Pemain-pemain ‘Pemain’ digunakan untuk semua orang yang bermain dalam sesuatu perlawanan. 4. bulu tangkis. 45 .rata. alat atau sesuatu ciptaan baru itu mematuhi segala kehendak atau dibenarkan atau tidak dibenarkan untuk permainan adalah terpulang kepada Persatuan Badminton Antarabangsa. Pihak yang semasa itu diberi hak membuat servis hendaklah dipanggil pihak pembuat servis manakala pihak lawannya hendaklah dipanggil pihak penerima servis. Sesuatu keputusan boleh dibuat atas daya usahanya sendiri atau pun setelah permohonan dibuat oleh sesuatu pihak yang benar-benar terlibat termasuk mana-mana pemain. 4.

tiada servis kedua akan diberikan kepada pemain beregu kedua.2 Kiraan mata Mata hanya akan diberikan kepada pemain atau pasangan yang menang satu-satu rali. Apabila skor menjadi 20 sama. Penggunaan perkataan ‘deuce’ adalah kerana ia adalah istilah untuk permainan tenis. jika berlaku kesalahan. Acara Mata Biasa Tambahan Mata 20/20 46 Perbezaan Kepada 2 Mata Akhir Maksima 30 Perseorangan Lelaki 21 . sebaliknya servis bertukar ke pihak lawan. Kecuali apabila 29 sama. Pihak yang kalah dalam undian itu seharusnya menerima pilihan yang tinggal. pihak yang mendapat 30 dahulu dikira sebagai pemenang. Pemberian mata di bawah tertakluk kepada semua pertandingan antarabangsa dan pertandingan formal.1 Membuat undian Sebelum permainan dimulakan. Jika pemain yang membuat servis melakukan kesalahan. kedua-dua belah pihak hendaklah membuat undian dan pihak yang menang undian itu hendaklah membuat pilihan undang-undang untuk membuat servis atau menerima servis atau untuk memulakan permainan di petak gelanggang di sebelah sana atau sebaliknya. 4. pihak yang mencapai dua mata perbezaan dahulu dikira sebagai pemenang. Dalam permainan beregu. maka peluang melakukan servis akan diberi kepada pihak lawan.5.5.4.

Perseorangan Perempuan Bergu Lelaki Beregu Perempuan Beregu Campuran 21 20/20 2 30 21 21 21 20/20 20/20 20/20 2 2 2 30 30 30 Kadang-kala pemain-pemain sosial mempunyai sistem pemberian mata mereka sendiri. Contoh Pengiraan Tambahan Mata Mata 3 game dengan 9 mata (game ketiga dimainkan dan jika setiap atau menang game. Perkara ini tidaklah menjadi masalah kerana permainan ini adalah hanya sebagai hiburan sahaja. Satu mata game 21 20 3 23 pasangan pemain satu 8 3 11 Tambahan Kepada Mata Akhir 47 .

Jikalau pengadil terlupa. New Zealand. Sebagai contoh. permainan tiga pusingan dengan sembilan mata setiap satu pusingan gemar digunakan terutamanya dalam permainan 'fast doubles' satu permainan yang dibuat untuk menggalakkan masa permainan yang lebih pendek.Pengguna-pengguna sistem pemberian mata digubah mengikut situasi yang mereka fikirkan bersesuaian. pembuat dan penerima servis hendaklah berdiri dalam lingkungan petak servis yang menyerung tanpa menyentuh garis-garis sempadan petak-petak servis tersebut. 4. Dalam pertandingan badminton sekolah-sekolah di Malaysia.6.1 Servis Dalam keadaan servis yang betul kedua-dua pihak tidak menyebabkan kelambatan dalam penghantaran servis. pemain tukar petak gelanggang apabila mata 6 dicapai dalam acara perseorangan perempuan dan mata 8 dalam acara-acara lain. pertukaran serta-merta dilakukan apabila menyedari tentang kesilapan tetapi tidak ada perubahan mata skor. sistem 21 mata digunakan untuk menjimatkan masa kerana kadar penyertaan yang tinggi.6 Pertukaran petak gelanggang Pemain bertukar gelanggang apabila tamatnya set pertama. sedikit bahagian daripada kedua-dua belah kaki pembuat dan penerima servis mestilah sentiasa 48 . Jika ada set ketiga. 4. di Southland.

menyentuh permukaan gelanggang dalam keadaan tidak bergerak sehinggalah servis itu dihantarkan. Raket pembuat servis hendaklah pada mulanya memukul bahagian bawah (gabus) bulu tangkis dan ketika dipukul keseluruhan bulu tangkis itu berada di bahagian bawah pinggang pembuat servis. Batang raket pembuat servis ketika bulu tangkis dipukul hendaklah menghala ke bawah sehinggakan keseluruhan kepala raket berada di bahagian bawah keseluruhan tangan pembuat servis yang memegang raket. Pergerakkan raket pembuat servis mestilah berterusan ke hadapan selepas servis dimulakan sehinggalah servis itu dihantar dan pergerakkan bulu tangkis hendaklah menuju ke atas dan dan raket pembuat servis untuk menyeberangi jaring, supaya, jika tidak dibalas, bulu tangkis itu akan jatuh dalam petak penerima servis. Apabila para pemain telah mengambil tempat masingmasing, gerak mula ke hadapan raket pembuat servis itu menentukan permulaan servis tersebut. Pembuat servis tidak boleh memulakan servis selagi lawannya belum bersedia, tetapi lawannya itu dianggap telah bersedia sekiranya ia membuat percubaan untuk mengembalikan servis tersebut. Servis telah dihantar apabila setelah dimulakan bulu tangkis dipukul oleh raket pembuat servis atau bulu tangkis jatuh ke lantai. Dalam permainan beregu, pasangan-pasangan yang berkenaan bolehlah berdiri di mana-mana tempat asalkan tidak melindungi pihak lawan iaitu pembuat atau penerima servis.

4.6.2 Perseorangan 49

Para pemain hendaklah membuat dan menerima servis di petak servis sebelah kanan masing-masing apabila pembuat servis belum lagi mendapat mata atau telah mendapat bilangan mata yang genap dalam permainan tersebut. Sekiranya “Tambahan” berlaku dalam sesuatu permainan, jumlah bilangan mata yang diperolehi oleh pembuat servis dalam permainan itu hendaklah digunakan untuk melaksanakan undang-undang badminton. Bulu tangkis hendaklah dipukul secara bergilir-gilir oleh pembuat dan penerima servis sehinggalah satu batal dilakukan atau bulu tangkis itu tidak lagi dalam permainan. Sekiranya penerima servis melakukan satu “batal” atau bulu tangkis tidak lagi dalam permainan kerana telah menyentuh bahagian dalam permukaan petak gelanggang penerima servis, pembuat servis mendapat satu mata. Pembuat servis seterusnya akan membuat servis dari petak yang satu lagi. Sekiranya pembuat servis melakukan satu “batal” atau bulu tangkis itu tidak lagi dalam permainan kerana telah menyentuh bahagian dalam petak permukaan gelanggang pembuat servis, haknya untuk terus membuat servis akan hilang dan seterusnya penerima servis pula akan menjadi pembuat servis tidak ada mata tambahan untuk mana-mana pemain-pemain.

4.6.3 Beregu Pada permulaan setiap permainan, dan setiap kali sesuatu pihak mempunyai hak membuat servis, servis hendaklah dihantar dari petak sebelah kanan. Hanya penerima servis sahaja yang dibenarkan untuk membalas servis 50

itu, sekiranya bulu tangkis terkena atau dipukul oleh pasangan penerima servis, pihak pembuat servis mendapat satu mata. Setelah servis itu dibalas, bulu tangkis itu hendaklah dipukul oleh mana-mana pemain dari pihak pembuat servis dan kemudiannya oleh mana-mana pemain dari pihak penerima servis, dan seterusnya sehinggalah bulu tangkis itu tidak lagi dalam permainan. Setelah servis itu dibalas, pemain boleh memukul bulu tangkis dari mana-mana tempat di sebelah jaring pemain tersebut. Sekiranya pihak penerima servis melakukan satu “batal” atau bulu tangkis tidak lagi dalam permainan kerana telah menyentuh bahagian dalam permukaan petak gelanggang. Pihak pembuat servis mendapat satu mata dan pembuat servis akan terus membuat servis. Sekiranya pihak penerima servis melakukan satu “batal” atau bulu tangkis tidak lagi dalam permainan kerana telah menyentuh bahagian dalam permukaan petak gelanggang pembuat servis, haknya untuk terus membuat servis akan hilang dengan tidak ada tambahan mata untuk mana-mana pihak. Pemain yang membuat servis di permulaan sesuatu permainan hendaklah membuat dan menerima servis di petak servis sebelah kanan apabila pemain itu belum lagi mendapat mata atau telah mendapat bilangan mata yang genap dalam permainan tersebut, dan di petak servis sebelah kiri sebaliknya. Pemain yang menerima servis di permulaan sesuatu permainan hendaklah menerima dan membuat servis di petak servis sebelah kanan apabila pemain itu belum lagi mendapat mata atau telah mendapat bilangan mata yang genap dalam permainan tersebut dan di petak servis sebelah kiri sebaliknya. Keadaan sebaliknya juga digunakan untuk pasangan-pasangan mereka. 51

kecuali sepertimana yang diperuntukkan dalam undang-undang badminton. Apabila sesuatu kesalahan petak servis berlaku.4 Kesalahan-kesalahan di petak servis Kesalahan-kesalahan petak servis berlaku apabila seseorang pemain membuat servis tidak mengikut giliran. Servis dalam mana-mana giliran membuat servis hendaklah dihantar dari petak servis yang berlainan. jumlah bilangan mata yang telah diperolehi oleh sesuatu pihak dalam permainan itu hendaklah digunakan untuk melaksanakan undang-undang. Mana-mana pemain daripada pihak yang menang boleh membuat servis permulaan dalam permainan yang berikutnya dan mana-mana pemain dari pihak yang kalah boleh menerima. sanggup menerima servis yang telah dihantar. Pemain tidak dibenarkan membuat servis tidak mengikut giliran. Hak membuat servis akan digilirkan dari pembuat servis permulaan dalam sesuatu permainan kepada penerima servis permulaan dalam permainan itu dan kemudiannya bergilir-gilir dari pemain itu kepada pasangan pemain tersebut dan seterusnya kepada salah seorang lawannya dan kemudian kepada pasangan lawannya dan begitulah seterusnya. maka sekiranya 52 .6. 4. membuat servis dari petak servis yang salah atau berdiri di petak servis yang salah.Sekiranya “tambahan” berlaku dalam sesuatu permainan. menerima servis tidak mengikut giliran atau menerima servis dua kali berturut-turut dalam permainan yang sama kecuali sepertimana yang diperuntukkan dalam undang-undang badminton.

4. kesalahan itu hendaklah tidak diperbetulkan. batal berlaku sekiranya dalam permainan. Sekiranya sesuatu kesalahan petak tidak diperbetulkan. Sekiranya kesalahan itu tidak diketahui sebelum servis yang berikutnya dihantar.6. Sekiranya bulu tangkis yang dalam permainan itu dipukul sebelum ia menyeberangi ke sebelah jaring Si Pemukul. tidak dapat memukul bulu tangkis. Sekiranya semasa bulu tangkis dalam permainan. permainan dalam permainan itu hendaklah diteruskan tanpa menukar petak servis yang baru pemain-pemain tersebut (atau jika berkenaan giliran yang baru membuat servis). kesalahan itu hendaklah tidak diperbetulkan. Selain itu. (Walaubagaimanapun. Sekiranya setelah menyeberangi jaring semasa servis. tetapi dalam keadaan di mana satu pihak sahaja yang didapati bersalah dan kemudiannya kalah dalam balas membalas. Sekiranya “Semula” berlaku kerana sesuatu kesalahan petak servis. ini akan menjadi satu “Semula”.5 Batal Batal berlaku sekiranya servis itu tidak betul.kesalahan itu disedari sebelum servis yang berikutnya dihantar. pemain : 53 . gagal melintasi jaring. bulu tangkis jatuh di luar garis sempadan gelanggang. bulu tangkis itu tersangkut di atas atau di dalam jaring. Si Pemukul boleh mengikuti bulu tangkis melalui atas jaring dengan raketnya semasa membuat pukulan). menembusi atau melalui di bawah jaring. permainan hendaklah dimainkan semula dengan kesalahan itu diperbetulkan. semasa membuat pukulan servisnya. Sekiranya pembuat servis.

Sekiranya dalam permainan. bulu tangkis terlekat dan terletak beberapa ketika di atas raket dan kemudiannya dikaup semasa melakukan sesuatu pukulan. Dipukul oleh pemain dan pasangannya secara berturut-turut. Pemain didapati bersalah sekiranya melakukan perkara yang melampau. • Menghalang lawannya dari melakukan pukulan yang sah di mana bulu tangkis itu diikut melepasi jaring.6 Semula ‘Semula’ hendaklah diteriakkan oleh Pengadil atau pemain (sekiranya tiada pengadil) untuk memberhentikan permainan. Sekiranya bulu tangkis setelah melalui di atas jaring. mengulangi ataupun kerap melakukan kesalahan di bawah undang-undang badminton. tersangkut 54 . 4. tubuh badan atau pakaian. Perkataan ‘Semula’ hendaklah diteriakkan untuk kejadian-kejadian yang tidak dijangka atau tidak disengajakan.• Tersentuh jaring atau tiangnya dengan raket.6. Sekiranya dalam permainan. Dipukul dua kali berturut-turut oleh pemain yang sama dengan dua pukulan. • Menyerang gelanggang lawannya dengan reket atau tubuh badan dalam mana-mana keadaan kecuali sepertimana yang dibenarkan dalam undang-undang badminton. pemain dengan sengaja mengganggu lawannya dengan sesuatu perbuatan seperti menjerit atau gerak laku.

‘semula’ hendaklah diberikan. Sekiranya semasa dalam permainan. maka Pengadil tidak dapat memberikan keputusannya. 4.1 Permainan terus menerus. ‘semula’ hendaklah diberikan. bulu tangkis pecah dan bahagian bawahnya didapati terpisah dari keseluruhan bulu tangkis itu.7. Apabila ia tersentuh permukaan gelanggang ‘batal’ atau ‘semula’ akan berlaku. kelakuan yang tidak sopan dan hukumanhukuman Permainan hendaklah terus menerus mulai dari servis pertama sehinggalah tamat perlawanan kecuali sepertimana yang dibenarkan dalam 55 . 4. Sekiranya Hakim Garis tidak nampak. Sekiranya pembuat servis memulakan servisnya sebelum penerima servis bersedia. Sekiranya semasa servis. ‘semula’ hendaklah diberikan.dalam atau di atas jaring itu. penerima dan pembuat servis dibatalkan serentak. permainan mulai dari servis terakhir itu tidaklah diambil kira dan pemain yang membuat servis itu hendaklah membuat servis sekali lagi kecuali apabila undang-undang badminton terpakai. ‘semula’ hendaklah diberikan kecuali semasa servis. Apabila ‘semula’ berlaku.7 Bulu tangkis bukan dalam permainan Bulu tangkis tidak dalam permainan apabila ia terkena jaring lalu tersangkut di situ atau terlekat di atas dan apabila terkena jaring atau tiang dan mula jatuh ke permukaan gelanggang di sebelah jaring si pemukul. ‘semula’ hendaklah diberikan.

atau mendapat arahan atau nasihat.undang–undang badminton. Permainan sama sekali tidak boleh ditangguhkan semata-mata untuk membolehkan pemain memulihkan tenaga atau mengambil nafas. Kecuali dalam hal rehat yang diperuntukkan dalam undang–undang badminton. pemain tidak dibenarkan keluar dari gelanggang tanpa mendapat kebenaran Pengadil. pemain tidak dibenarkan menerima nasihat semasa perlawanan sedang berjalan. kiraan mata yang terdapat ketika itu akan tetap demikian dan permainan disambung semula mulai dari kiraan mata tersebut. Pengadil sahaja yang berhak menangguhkan sesuatu permainan. Kecuali setelah tamat perlawanan. Seseorang pemain itu tidak dibenarkan: • • • Menanggguhkan permainan dengan sengaja Melakukan sesuatu untuk mengubah kelajuan bulu tangkis Berkelakuan dengan secara garang 56 . Rehat selama tidak lebih dari lima minit dibenarkan antara game kedua dan game ketiga kesemua perlawanan dalam keadaankeadaan dalam acara–acara kejohanan antarabangsa iaitu di dalam acara-acara kejohanan yang telah diluluskan oleh Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) dan di dalam kesemua perlawanan (kecuali apabila sesebuah Pertubuhan Kebangsaan itu telah menyiarkan terlebih dahulu keputusannya untuk tidak membenarkan rehat seumpama itu. pengadil boleh menangguhkan permainan selama waktru yang difikirkan perlu. Sekiranya permainan ditangguhkan. Apabila disebabkan oleh keadaan yang di luar kuasa para pemain.

• Melakukan perkara-perkara yang kurang sopan yang tidak disentuh dalam undang-undang badminton Pengadil hendaklah bertindak ke atas mana-mana pihak yang melanggar undang–undang badminton dengan cara: • • Memberi amaran kepada pihak yang melakukan kesalahan Membatalkan pihak yang melakukan kesalahan jika telah diberi amaran terlebih dahulu • Dalam keadaan-keadaan kesalahan yang melampau ataupun kerap melakukan kesalahan –kesalahan. seorang jawatankuasa yang bertanggungjawab adalah diberi kuasa untuk membatalkan terus pihak yang bersalah.8 Pegawai-pegawai dan rayuan-rayuan Referi adalah dipertanggungjawabkan untuk mengawasi perjalanan keseluruhan atau pertandingan di mana sesuatu perlawanan itu menjadi sebahagian darinya. gelanggang dan persekitarannya. 4. Pengadil hendaklah melaporkan kepada Referi jika ketiadaan jawatankuasa yang 57 . membatalkan pihak yang bersalah dan seterusnya melaporkan perkara itu kepada pengadil yang mempunyai kuasa untuk membatalkan terus (disqualify) pihak yang bersalah. Jika pengadil tidak dilantik. Pengadil yang dilantik adalah dipertanggungjawabkan untuk mengelolakan perlawanan.

Seseorang Pengadil hendaklah sentiasa menegakkan dan menjalankan dengan teliti undang-undang badminton terutamanya meneriakkan “Batal” dan “semula” sekiranya mana-mana satu hal ini berlaku dan tanpa rayuan-rayuan dibuat oleh pemain-pemain.bertanggungjawab. Selain itu. sekiranya dibuat sebelum servis yang berikutnya dihantar dan menentukan bahawa pemain-pemain dan penonton-penonton sentiasa mengetahui perjalanan sesuatu perlawanan itu. Pengadil memberikan keputusan tentang apa-apa rayuan mengenai sesuatu perkara yang dipertikaian. Hakim Servis adalah dipertanggungjawabkan untuk meneriakkan “Batal” yang dilakukan oleh pembuat servis sekiranya berlaku. Hakim Garis adalah juga dipertanggungjawabkan untuk memberikan isyarat menunjukkan bulu tangkis itu jatuh “Dalam” atau “keluar”. tindakan untuk melantik atau menukar Hakim-hakim Garis dan Hakim Servis dibuat setelah berunding dengan Referi. mengaturkan supaya tugas-tugas seseorang pegawai gelanggang dapat dilaksanakan jika pegawai berkenaan tidak dilantik menjalankan tugas-tugas seseorang pegawai atau memerintahkan “semula” dimainkan sekiranya seseorang pegawai yang dilantik itu tidak nampak. Pengadil memutuskan sesuatu penangguhan permainan dengan mencatat dan melaporkan kepada Referi kesemua perlakuan-perlakuan dan kejadian-kejadian yang berkait dengan undang-undang badminton serta membawa ke pengetahuan Referi kesemua rayuan yang tidak dapat diselesaikan berhubung dengan perkara undang-undang sahaja. (Rayuan58 . Seterusnya. jangan menidakkan keputusan-keputusan berhubung dengan kenyataan yang dibuat oleh Hakimhakim Garis dan Hakim Servis.

cedera atau pun sebab-sebab lain yang tidak dapat dielakkan. 4.9 Pengundian Pengundian untuk suatu kejohanan-kejohanan antarabangsa dan pertandingan-pertandingan antarabangsa yang lain hendaklah dilakukan dengan cara yang diterangkan di bawah dan peserta-peserta palsu adalah tidak dibenarkan. Pemain/ pasangan gantian itu tidak mendapat tempat pilihan yang lebih tinggi dari pemain/pasangan asal. 4. Penggantian dalam acara perseorangan adalah dibenarkan apabila bilangan penyertaan dihadkan dengan lantikan dari persatuan-persatuan kebangsaan untuk membolehkan seorang pemain lain mengantikan pemain dari persatuan 59 .8. “Tambahan” tidak dibenarkan hendaklah diubah supaya dibaca sedemikian: “Dalam game ketiga dan dalam perlawanan yang mengandungi satu game sahaja. apabila salah satu pihak telah mendapat separuh daripada jumlah mata yang diperlukan untuk memenangi game itu (atau jika terdapat pecahan.1 Perlawanan-perlawanan handikap Semasa perlawanan-perlawanan handikap.rayuan seperti berlaku semasa tamat sesuatu permainan. sebelum pihak yang membuat rayuan itu meninggalkan gelanggang). mata selanjutnya dikira). Jawatankuasa Pertandingan atau Referi tidak akan membenarkan kecuali peraturan enam di bawah apa-apa perubahan yang dibuat terhadap pengundian yang telah disiarkan untuk mana-mana acara kecuali dalam keadaan-keadaan pemain asal tidak dapat bertanding kerana sakit. perubahan-perubahan berikut dalam undang-undang adalah digunakan.

Jika disyorkan iaitu pengundian atau pasangan-pasangan menarik diri dari pertandingan utama sebelum pusingan kelayakan dijalankan. Penggantian dalam acara beregu adalah dibenarkan untuk membolehkan sesuatu pasangan beregu mendapatkan pengantinya dengan syarat tidak mengubah sesuatu dengan pasangan beregu yang lain kecuali dimana pengganti-pengganti dibenarkan dalam dua pasangan beregu.9. Jika hanya satu daripada pasangan-pasangan yang asal itu telah mendapat bye maka pasangan yang baru dicantumkan itu hendaklah diletakkan di tempat tersebut. maka tempat untuk pasangan tersebut hendaklah diundi. keduadua pemain yang tinggal dalam dua pasangan itu dibenarkan untuk berpasangan sesama sendiri.1 Pusingan kelayakan Penyertaan yang melebihi had yang telah ditentukan di dalam pengundian untuk sesuatu pertandingan. Adalah disyorkan iaitu pengundian utama tidak memasukkan lebih dari satu pemain/ pasangan yang layak untuk lapan tempat. adalah disyorkan supaya jawatankuasa Pengelola mengadakan pusingan kelayakan di bawah penyeliaan dan kawalan Jawatankuasa Pertandingan atau Referi dan pemain-pemain atau pasanganpasangan yang tidak termasuk di dalam pertandingan utama hendaklah bermain untuk merebut beberapa tempat yang telah ditetapkan oleh Jawatankuasa Pengelola. Seorang pemain hanya dibenarkan bertanding sekali sahaja dalam acara yang sama di mana-mana pertandingan 4. Jika perkara ini tidak berlaku. Jawatankuasa Pengelola boleh 60 .yang sama dengan syarat pemain yang asal tidak mengambil bahagian dalam pertandingan itu.

maka pemain-pemain/pasangan tersebut hendaklah sebelumnya dipilih mengikut taraf kehandalan mereka dan hendaklah jika terdapat kekosongan dimasukkan ke dalam pusingan-pusingan kelayakan dan ditempatkan di dalam pengundian secara cabutan. 4.mengisikan kekosongan itu dengan penyertaan-penyertaan dari pusingan kelayakan tersebut.9.2 Peraturan untuk membuat Undian Pengundian hendaklah dijalankan seperti berikut. 61 . Pemain-pemain untuk mengisikan kekosongan di dalam pertandingan utama hendaklah sebelumnya dipilih mengikut taraf kehandalan mereka dan dimasukkan ke dalam pengundian secara cabutan. 16. Jika terdapat lebih banyak pemain-pemain dan pasangan menyertai sesuatu pertandingan yang tidak boleh diterima oleh Jawatankuasaa Pengelola walaupun diadakan pusingan-pusingan kelayakan. lapan. 32. 64 ataupun mana-mana gandaan dua yang lebih besar. Apabila bilangan unit peserta itu empat. mereka akan bertemu didalam pasangan mengikut giliran cabutan undi seperti rajah disebelah ini.

Jika bilangannya ganjil. 62 . Bilangan Bye hendaklah sama banyaknya diantara perbezaan angka gandaan 2 lebih besar dengan angka bilangan unit peserta. akan terdapat BYE dalam pusingan pertama.A B C D E F G H Apabila bilangan unit peserta itu bukan gandaan 2. Apabila bilangan BYE itu genap. hendaklah dibahagikan sama banyaknya di bahagian atas dan dibawah senarai itu dan diletakkan diatas dan dibawah pasangan-pasangan. bilangan BYE itu hendaklah lebih satu dibahagian bawah dari bahagian atas.

lapan di pusingan kedua. Contoh 2: Jika terdapat sembilan unit peserta. enam di bahagian atas dan tujuh di bahagian bawah dan akan terdapat tiga perlawanan di pusingan pertama. BYE BYE BYE D E BYE BYE BYE BYE F G H I A B C D 63 . akan terdapat 16-9=7 bye.Contoh 1: Jika dengan 19 unit peserta akan terdapat 32-19=13 bye. empat dipusingan ketiga dan seterusnya. Tiga di bahagian atas dan empat dibahagian bawah dan akan terdapat satu perlawanan di pusingan pertama seperti di bawah ini.

a. Dengan 12 unit peserta akan terdapat dua bye di atas dan dua bye di bawah i. Dengan 14 unit peserta akan terdapat satu bye di atas dan satu bye di bawah k. Dengan 10 unit peserta akan terdapat tiga bye di atas dan tiga bye di bawah g. Dengan sembilan unit peserta akan terdapat tiga bye di atas dan empat bye di bawah f. Dengan 13 unit peserta akan terdapat satu bye di atas dan dua bye dibawah j. l. Dengan 11 unit peserta akan terdapat dua bye di atas dan tiga bye di bawah h. d. Dengan enam unit peserta akan terdapat satu bye diatas dan satu bye di bawah c. Dengan lima unit peserta akan terdapat satu bye di atas dan dua bye di bawah b. Dengan 15 unit peserta akan terdapat satu bye di bawah Dengan 16 unit peserta akan terdapat tiada bye 64 . Dengan tujuh unit peserta akan terdapat satu bye dibawah Dengan lapan unit peserta akan terdapat satu bye di atas dan dua bye di bawah e.

4. ditempatkan diatas sekali pengundian itu Nombor dua.3 Peraturan Mengundi Peserta Terpilih Untuk memastikan kekuatan yang seimbang di keseluruhan pengundian dan untuk mengelakkan pemain-pemain dari sesebuah pertubuhan Kebangsaan bertemu di peringkat awal pengundian bolehlah disusun atau peserta-pesertanya dipilih tertakluk kepada syarat-syarat berikut: • Lapan peserta terpilih adalah maksimum jika terdapat 32 atau lebih penyertaan • Empat peserta terpilih adalah maksimum. ditempatkan di bawah sekali pengundian itu Nombor tiga dan nombor empat diundi dan ditempatkan di dua bahagian perempat pengundian yang kosong • Nombor lima hingga nombor lapan diundi dan ditempat di bahagian perlapan yang kosong 65 . jika terdapat 16 hinga 31 penyertaan • • Dua peserta terpilih jika terdapat kurang daripada 16 penyertaan Penyertaan terpilih akan dipilih sebagai yang terbaik dalam sesuatu acara itu mengikut keadaan semasa • Pemain-pemain terpilih akan ditempatkan sepertimana yang ditunjukkan dalam contoh pengundian Penyertaan-penyertaan terpilih akan ditempatkan seperti berikut dengan mengambil kira peruntukan-peruntukan dari undang-undang: • • • Nombor satu.9.

Memang tidak dapat dinafikan. terutama berhubung dengan tempat-tempat meletakkan bye dan pesertapeserta terpilih yang berkenaan. perkara ini bukanlah suatu yang mudah. Oleh itu adalah diharapkan. jadual berikut akan dapat memberi pertolongan.3 mengikut baris ke bawah dan seterusnya sehinggalah jumlah bilangan peserta yang mengambil bahagian 66 .2.Penyertaan dari mana-mana pertubuhan Kebangsaan akan diundi seperti berikut: • Pemain-pemain pertama dan kedua yang disenaraikan akan diundi dan ditempatkan di bahagian setengah pengundian yang bertentangan • Pemain-pemain ketiga dan keempat yang disenaraikan akan diundi dan ditempatkan di bahagian perempat pengundian yang kosong • Pemain-pemain kelima hingga lapan yang disenaraikan akan diundi dan ditempatkan di bahagian perlapan pengundian yang kosong 4. Kaedah yang paling sesuai untuk menyediakan sesuatu pengundian ialah dengan menggunakan mesin taip dimana beberapa salinan boleh dibuat • Taipkan di atas kerta nombor-nombor 1.4 Panduan untuk membuat pengundian Setiausaha-setiausaha pertandingan atau pegawai-pegawai lain kerapkali menghadapi kesulitan untuk menyediakan satu pengundian yang tepat dalam masa yang singkat untuk acara-acara yang mengandungi bilangan peserta yang ganjil.9.

Perkataan bye dan satu tanda untuk kedudukan peserta terpilih • Tempat-tempat tersebut dalam sesuatu pengundian boleh didapati dari jadual berikut yang memberi maklumat yang betul untuk setiap bilangan penyertaan dari 16 hingga 64 peserta • Dalam keadaan dimana acara acara yang mengandungi kurang dari 16 peserta penyediaan sesuatu pengundian tidak menjadi masalah dan untuk acara-acara yang mengandungi lebih dari 64 peserta (jarang berlaku) keadaan adalah serupa • Taipkan nama-nama pemain/ peserta ditempat-tempat yang berkenaan setelah diundi Setelah mengikut panduan-panduan di dalam di atas. Lapan peserta terpilih adalah yang maksimum boleh dibenarkan. peraturan-perturan tidak membenarkan pemilihan lebih daripada dua peserta terpilih apabila terdapat bilangan penyertaan yang kurang dari 16 pemain atau pasangan dan tidak membenarkan pemilihan lebih daripada empat peserta terpilih apabila terdapat bilangan penyertaan yang kurang daripada 32. Adalah diiingatkan. ditempat-tempat yang berkenaan.0 Kesimpulan 67 .• Masukkan (Taipkan) di sebelah kanan nombor yang telah ditaip. 5.

gerak kaki. sukan badminton merupakan suatu acara sukan yang mempunyai pelbagai keistimewaan. Hal ini jelas dapat dilihat daripada perbincangan yang telah kami kupas di dalam esei kami ini yang merangkumi sejarah perkembangan badminton di dunia dan di Malaysia serta pelbagai kemudahan. Seterusnya. Selain itu. Kesemua teknik ini diperlukan dalam permainan badminton di seluruh dunia. sukan badminton merupakan suatu sukan yang sangat berpotensi untuk memperkembangkan pengaruh negara dan 68 . drop dan juga teknik permainan di jaring (net). kami turut mengupas mengenai kemahiran-kemahiran asas ataupun teknik-teknik asas yang diperlukan dalam sukan badminton seperti teknik pegangan raket. Segala input yang telah kami berikan diharapkan dapat digunakan oleh setiap individu untuk mempelajari mengenai sukan ini. peralatan serta piala-piala yang menjadi rebutan jaguh-jaguh badminton di seluruh dunia seperti Piala Thomas dan juga Piala Sudirman. semasa dan selepas sesuatu permainan badminton dijalankan. smash. stroke/lob. kami turut mengupas mengenai taktik-taktik umum permainan badminton secara perseorangan dan beregu yang sememangnya dapat dijadikan panduan kepada sesiapa yang meminati sukan badminton. hasil keseluruhan perbincangan yang kami utarakan di dalam esei ini jelas dapat dijadikan panduan kepada sesiapa yang ingin mengenali sukan badminton dengan lebih dekat dan mendalam. Di samping itu juga. servis. backhand. kami turut membincangkan secara terperinci mengenai undang-undang permainan badminton yang meliputi peraturan yang perlu dipatuhi sebelum. Sesungguhnya. Malah.Secara keseluruhannya.

69 . Bibliografi Davis. Bukti yang jelas dapat dilihat melalui kejayaan pemain badminton perseorangan negara. Dato Lee Chong Wei yang mengekalkan penguasaan sebagai pemain nombor satu dunia tanpa dapat digugat oleh mana-mana pemain di seluruh dunia. Pat (1988). Badminton: the complete practical guide. London: David & Charles.mengharumkan nama negara Malaysia di persada dunia.

Badminton: steps to success. Peter Yong Swee Onn (1993). Pat Davis (1998). Bhd. London: Ward Lock. Panduan mengajar badminton.asp? section=592&sectionTitle=The+Yonex+All+England+Open+2009. Taib Harun dan Norlena Salamuddin. Terjemah).co. Mark Golds (2002). Shah Alam: Karisma Publications Sdn. Badminton: play the games. Dril badminton: asas. John Edwards (1997). Crowood sports guides: badminton. Shah Alam: Fajar Bakti Sdn. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors.Helen Ten (1997). Jake Downey (1982). Selangor: Utusan Publications & Distributors.badmintonengland. Badminton (Persatuan Badminton England). Bhd. Coaching and playing badminton the right way. United States: Human Kinetics Publishers Inc. Sidang Pengarang (2006). Shah Alam: Karisma Publication Sdn. Bhd. Sumber Internet http://www. Badminton: meniti tangga kejayaan (Mohd. England: The Crowood Press Ltd. pertengahan dan mahir. Bhd. Britain: Felham Books Ltd. 70 . Mohd Sofian Omar Fauzee dan Mohd Zin Hassan (2006).uk/text. Badminton: skills of the game. Better badminton for all. Tam Lye Suan (1994). Badminton. Petaling Jaya: Delta Publishing Sdn. Britain: The Crowood Press. Tony Grice (1996). Tony Grice (2007).

ehow.cgi http://en.com/badminton_world_federation_super_series .jp/cgi-bin/misbun/topics.infoseek.wikipedia.co.com/video_5113558_badminton-smash-techniques.html http://ms.http://www.wikipedia.org/wiki/Badminton 71 .html.web.badmintoninformation.org/wiki/Undang-undang_badminton#Pukulan_Smesy http://bulutangkis. http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful