Peta Minda

Pendahuluan

Faktor Kemerosotan

Rujukan

http://prauniversiti6.blogspot.com

ternyata pelbagai langkah konkrit dan menyeluruh perlu diambil untuk meningkatkan mutu sukan negara. Apakah atlet-atlet kita hanya gah ketika bertanding sesama sendiri sehingga mewajarkan gelaran “jaguh kampung?” Ataupun atlet kita kurang bermotivasi apabila bersaing pada peringkat antarabangsa? Walau apa pun pertikaiannya. Kemerosotan mutu sukan negara amat ketara dalam sukan permainan dan juga olahraga. agar kita dapat “duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi” dengan negara-negara lain dalam bidang sukan. Itu belum lagi mengambil kira prestasi sukan-sukan teras lain seperti hoki. Pihak yang berkenaan haruslah mengambil inisiatif yang berkesan bagi meningkatkan mutu sukan negara dan seterusnya memartabatkan nama Malaysia di pentas dunia. Hal ini dapat dilihat apabila pasukan bola sepak Malaysia kecundang dalam pusingan kelayakan Olimpik baru-baru ini. olahraga. Kemerosotan pencapaian atlet-atlet negara ketika bertanding sama ada pada peringkat serantau mahupun antarabangsa telah menimbulkan pelbagai tanggapan negatif dalam kalangan peminat sukan di negara ini. http://prauniversiti6. dan sebagainya. renang.com .Pendahuluan Sejak peristiwa kekalahan skuad bola sepak kebangsaan dalam semua perlawanan pada Kejohanan Piala Asia (AFC) serta tumbangnya jagoan badminton negara dalam Kejohanan Badminton Dunia baru-baru ini.blogspot. seolah-olah mengesahkan bahawa mutu sukan Malaysia semakin merudum.

Kita tidak http://prauniversiti6.Alasan utama yang menyebabkan mutu sukan Negara kita merosot ialah para pemaian kurang memiliki semangat cinta akan negara. terdapat pelbagai punca yang menyebabkan mutu sukan negara kita terus merosot. ahli sukan negara tidak bermain dengan bersungguhsungguh kecuali mereka ditawarkan pelbagai imbuhan sebelum ini.com . Malah.blogspot. mutu sukan kita merosot kerana negara ini tidak memiliki sekolah-sekolah sukan yang baik. kebanyakan ahli sukan Negara menganggap bidang sukan yang mereka ceburi itu sebagai kerjaya sampingan sahaja. negara ini juga kekurangan kemudahan sukan berbanding dengan negara-negara yang maju industri sukannya.Bukan sahaja ketiadaan semangat cinta akan negara dan menganggap sukan satu aktiviti sampingan sahaja tetapi mutu sukan negara kita merosot kerana kurangnya sekolah-sekolah sukan di negara ini. mutu sukan kita terus merudum kerana ketiadaan rasa patriotik dalam jiwa pemain negara. Ketiadaan sekolah-sekolah sukan menyebabkan negara ini tidak mampu mencungkil bakat-bakat baru atau mencari pelapis untuk ahli sukan veteran negara lalu menjejaskan kualiti mutu sukan pada jangka masa panjang pula. Ketika bermain. Situasi ini menyebabkan pelbagai pihak memberikan pendapat mereka tentang kelemahan ini.Faktor-Faktor Mutu sukan negara kita memang tidak begitu konsisten baik dalam sukan bola sepak. Justeru. Maka. Sesungguhnya. Tambahan pula. hoki dan badminton. Jelaslah. konsep sukan aktiviti sampingan menjejaskan minat seseorang untuk meninggikan mutu permainan mereka. Persepsi sebegini menyebabkan mereka tidak memberikan tumpuan penuh ketika menjalani latihan atau ingin meninggikan kualiti permainan mereka itu.

Beliau juga masih memegang rekod kebangsaan bagi acara itu (20. peserta Olimpik sebanyak tiga kali. Mokhtar Dahari. V. Arumugam dan M.blogspot. Montreal 1976). Ghani Minhat.com . malah gagal memenangi pingat emas pada Sukan SEA sejak 1989 apabila Kuala Lumpur menjadi tuan rumah kejohanan.Bagaimanapun hari ini.92 saat yang dicatatnya di Mexico pada 1968). terus menjadi penanda aras bagi kebanyakan atlet muda yang bercita-cita mahu mencatat kehebatan dalam acara trek dan padang. dan stadium bola sepak yang boleh digunakan untuk menganjurkan kejohanan bertaraf dunia juga. Sesungguhnya. Malaysia pernah digeruni di rantau Asia dengan kehadiran Arthur Koh. manakala kehebatan Dr Jega diingati hingga ke hari ini kerana kejayaannya melayakkan diri ke peringkat separuh akhir acara 200m (di Tokyo dan Mexico). kekurangan kemudahan sukan menyebabkan rakyat negara ini tidak berpeluang untuk bermain permainan tertentu pula. yang juga dikenali sebagai "Flying Doctor". Munich 1972. badminton. Vietnam atau Laos. Malaysia pernah mengecapi kejayaan yang membanggakan pada era keemasan 1960-an dan 70-an dan ramai daripada jaguh yang pernah mengharumkan nama negara suatu ketika dulu kini masih memegang jawatan penting dalam pentadbiran sukan di Malaysia.Chandran.Dua jaguh tersebut masing-masing telah mengambil bahagian dalam tiga sukan Olimpik berturut-turut. Dalam acara bola sepak. Datuk Dr Mani Jegathesan (Rome 1960. bola keranjang. Dalam bidang olahraga. dan atlet lompat pagar Istiaq Mubarak (Mexico 1968. kita bukan saja tidak diendahkan oleh Myanmar. Tokyo 1964 dan Mexico 1968).membina banyak kawasan sukan seperti gelanggan tenis. Pasukan hoki Malaysia yang pernah menduduki tangga http://prauniversiti6. Soh Chin Aun.Untuk rekod.

yang menerima peruntukan berjumlah RM193 juta daripada kerajaan bagi meningkatkan pencapaian pesertanya.blogspot.com . rakyat Malaysia menyaksikan kemunculan infrastruktur dan kemudahan sukan bertaraf dunia di merata tempat serta pengaliran dana yang tidak putus-putus dalam sektor itu selain penubuhan jawatankuasa Kabinet mengenai Sukan yang membuktikan kesunguhan kerajaan dalam memajukan bidang berkenaan. gimnastik.hoki. antaranya kekurangan padang permainan atau kemudahan untuk orang ramai bersukan. Kita gagal melayakkan diri bagi menyertai kejohanan Piala Dunia tahun ini setelah menduduki tangga kesembilan dalam pusingan kelayakan di Changzhou. tiada kekuatan mental dan sebagainya.Di samping itu.Mungkin tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa berbilion ringgit yang dibelanjakan bagi memajukan bidang sukan selama ini hanya merupakan pembaziran semata-mata. badminton dan boling . Ketika pencapaian negara dalam bidang sukan semakin merosot. Ho Koh Chye dan M. olahraga. satu dekad lepas. akuatik. beberapa masalah lama mungkin terlepas pandang. kini hampir luput daripada sebutan peminat sukan itu. ketiadaan program pembangunan di peringkat akar umbi. Satu-satunya peningkatan yang dapat dilihat ialah jumlah pegawai yang dibayar gaji kerana terlibat dalam bidang sukan. Contohnya. terdapat kira-kira 10 padang permainan di sekitar Bangsar yang menjadi tempat bagi anak muda http://prauniversiti6. set minda yang tidak betul. Dalam keghairahan melaksanakan usaha itu. dengan barisan namanama hebat seperti Sri Shanmuganathan. bola sepak. China dan yang menyedihkan ialah Malaysia menduduki tempat tercorot daripada lapan pasukan yang menyertai kejohanan bagi merebut Trofi Sultan Azlan Shah baru-baru ini. Mahendran. skuasy.keempat pada kejohanan Piala Dunia 1975. lapan sukan teras dikenal pasti .

tenis dan olahraga. begitu juga padang Kelab Rekreasi China Selangor yang dulunya terletak bersebelahan terminal bas Puduraya. Kementerian Belia dan Sukan atau Majlis Sukan Kebangsaan sahaja." katanya." Beliau berkata tanggungjawab melahirkan ahli sukan yang berkualiti tidak terletak di bahu persatuan. Tetapi. Majlis Olimpik Malaysia.dan orang lama bermain bola sepak dan permainan lain. ia sepi daripada kegiatan sukan kerana dikawal ketat oleh Majlis Bandaraya Petaling Jaya.blogspot. Dua padang di bekas tapak Kelab KTM di Brickfields juga telah dikorek untuk memberi laluan kepada projek pembangunan. perubahan set minda perlu dilakukan.Najib yang mengetuai jawatankuasa Kabinet mengenai Sukan turut membuat perbandingan tentang pencapaian Malaysia dan Ghana. bola jaring. http://prauniversiti6.com ."Kanak-kanak mesti digalakkan menyertai bidang sukan oleh ibu bapa atau guru mereka sejak kecil lagi. Sepatutnya. apa yang disuarakan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa menghadiri majlis penyampaian Anugerah Olahragawan dan Olaharagawati Malaysia anjuran Persatuan Penulis Sukan Malaysia (SAM) pada 26 Jun lepas perlu dijadikan ingatan oleh semua pihak di negara ini. turut menyumbang kepada kemerosotan pencapaian negara dalam bidang berkenaan hari ini. Padang Timur di Petaling Jaya pula pernah menjadi tumpuan bagi pelbagai jenis sukan termasuk bola sepak. hari ini. yang turut mengecapi kemerdekaan pada 1957. Kata beliau: "Bagi membolehkan sukan di Malaysia kembali maju. Padang Pejabat Pos di Jalan Imbi sudah tiada.Ketiadaan pertandingan sukan di peringkat daerah dan antara daerah bagi sekolah dan orang ramai seperti yang wujud suatu ketika dulu bagi mencungkil bakat baru dalam bidang sukan.

com ."Kita jauh lebih maju daripada Ghana dalam setiap aspek pembangunan. Untuk berlaku adil kepada Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM). Ketiadaan proses untuk mengenal pasti pemain berkebolehan melalui pertandingan di peringkat daerah dan negeri serta penutupan beberapa akademi bola sepak yang diusahakan oleh negeri. banyak menyumbang kepada kekurangan pemain handalan yang dapat mewakili negeri masing-masing atau mengambil alih tempat yang dikosongkan oleh pemain kebangsaan pada masa akan datang. semakin lenyap akibat pembangunan. terutama di bandar raya. yang sekaligus menyebabkan kanakkanak tidak dapat melakukan aktiviti kokurikulum di luar bilik darjah. Menurutnya Kementerian Pelajaran wajar membeli tanah semasa pasaran hartanah murah dan menyimpannya untuk pembangunan sekolah pada masa akan datang. punca kemerosotan pencapaian negara dalam sukan itu tidak sepatutnya diletakkan pada bahunya semata-mata kerana jentera yang diberi tanggungjawab bagi melahirkan pemain berkaliber telah berhenti daripada beroperasi. kerana Ghana telah melayakkan diri ke pusingan akhir Piala Dunia. Beliau http://prauniversiti6. Beliau berkata banyak aduan diterima daripada ibu bapa dan guru bahawa anak mereka tidak dapat menyertai aktiviti kokurikulum di luar bilik darjah termasuk menyertai acara sukan sepanjang tahun." kata Najib. Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) pernah mencadangkan kepada Kementerian Pelajaran supaya menubuhkan bank tanah bagi membina sekolah baru yang lengkap dengan padang permainan memandangkan ada sekolah yang tidak lagi mempunyai padang.blogspot. Bekas setiausaha agung NUTP Datuk N. Siva Subramaniam berkata padang permainan di sekolah. kecuali sukan.

com .blogspot. http://prauniversiti6.berkata sekolah tidak wajar "menguburkan" aktiviti sukan dan kesatuan itu memandang serius mengenai kurangnya sokongan guru besar dan pengetua sekolah dalam menggalakkan para pelajar menyertai aktiviti sukan sepanjang tahun. "Ada sekolah yang menumpukan aktiviti kokurikulum hanya untuk tempoh tiga bulan pertama persekolahan bagi memberi tumpuan pada persediaan pelajar untuk menghadapi peperiksaan manakala ada guru besar dan pengetua yang "membunuh" aktiviti sukan dengan menggantikan waktu mata pelajar pendidikan jasmani dengan mata pelajaran lain.

Bak kata pepatah “pengayuh sudah ada di tangan. seharusnya ia telah mematangkan pencapaian kita dalam bidang sukan. Mungkin tiada salahnya untuk kita belajar dengan negaranegara seperti Trinidad dan Tobago atau pun Kenya yang telah berjaya melayakkan diri dalam pertandingan akhir bola sepak Piala Dunia 2006 serta mampu melahirkan atlet olahraga bertaraf dunia. misi untuk melihat kelibat anak-anak muda Malaysia beraksi pada pusingan akhir bola sepak Piala Dunia 2014 akan menjadi kenyataan. Sejajar dengan usia kemerdekaan negara yang sudah menjangkau angka lima puluh tahun. “Majulah sukan untuk negara!” http://prauniversiti6.com . Semua pihak terutama kerajaan perlulah memberikan kerjasama yang jitu untuk mengatasi kelemahan dalam program sukan negara itu. Sesungguhnya kemerosotan mutu sukan negara tidak seharusnya dibiarkan terus berlanjutan kerana ia sedikit sebanyak berkaitan dengan maruah kita pada peringkat antarabangsa.blogspot. perahu sudah ada di tangan”. Hanya dengan kerjasama erat semua pihak. terserah kepada kita untuk merealisasikan impian 26 juta rakyat Malaysia.Penutup Konklusinya. semua factor yang dinyatakan tadi telah menyebabkan kualiti sukan negara ini terus tidak konsisten.

scribd.wordpress. http://www.my/ 1. http://etuisyen.com/ 4.blogspot.com/ 2. http://www.blogspot. http://mazlan66.erdonny.com/ 5.http://mindasasterabahasa.my/nota/Psikologi%20Sukan. http://books. http://pjk.my/ 7.doc 6. http://members. http://www.ipti.utusan.com. http://prauniversiti6.edu.com .com.com/ 8.com/~nita_73/ 9.google.com/ 3.tripod.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful