BAHAGIAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

UCAPAN ALU-ALUAN Y. BHG. DATIN DR. SITI ZALEHA BINTI ABDULLAH SANI PENGARAH BAHAGIAN TEKNOLOGI PENDIDIKAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Sempena MAJLIS ANUGERAH NILAM KEBANGSAAN TAHUN 2009

14 Julai 2009 Auditorium BTP, KL

2 . saya bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan izin dan limpah kurniaNYA. Dom Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia Timbalan-timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Pengarah-pengarah Bahagian Kementerian Pelajaran Malaysia dan Jabatan Pelajaran Negeri. Saudara / Saudari Pengacara Majlis Yang Berbahagia Tan Sri Dato’ Haji Alimuddin bin Haji Mohd.BISMILLAHIR RAHMANIR RAHIM ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH dan Salam Sejahtera. tuan-tuan dan puan-puan serta murid-murid yang dikasihi sekalian. Alhamdulillah. Setiausaha-setiausaha Bahagian Kementerian Pelajaran Malaysia Ketua-ketua Sektor BTP dan Ketua Penolong Pengarah Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri. dapat kita bersama-sama di majlis yang penuh bermakna ini. Panel Hakim .

Kehadiran tuan-tuan dan puan-puan. Y.Terlebih dahulu. Tan Sri. saya ingin merakamkan ucapan setinggi-setinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua jawatankuasa kerja majlis ini kerana telah memastikan kelancaran majlis pada hari ini. turut dialu-alukan. Bhg. Semoga kehadiran semua akan memeriahkan lagi majlis pada hari ini. Anugerah ini merupakan 3 . tuan-tuan. Bhg. puan-puan dan muridmurid yang dikasihi sekalian. Saya turut mengalu-alukan kehadiran Y. kerana sudi melapangkan masa untuk sama-sama menyerikan NILAM sebagai pada tahun ini. Tan Sri KPPM . Anugerah NILAM Kebangsaan diadakan bertujuan memberi insentif pengiktirafan kepada murid yang terlibat secara aktif dalam aktiviti pembacaan melalui program NILAM. Datin-datin. murid-murid yang dikasihi. Bhg. kehadiran Y. Majlis Anugerah Sesungguhnya. Tan Sri khususnya di dalam usaha inspirasi kepada kami semua mengimarakkan lagi budaya membaca. Dato-dato.

Emas dan akhir sekali NILAM. telah membuktikan kecemerlangan mereka dalam bidang akademik. murid yang melepasi tahap ini diuji pula dari segi ketrampilan diri masing-masing. manakala Azali Azlan pula berada di Yayasan UEM. Perak . tetapi haruslah terus dipupuk agar budaya membaca wujud dalam kalangan masyarakat Malaysia. Tabiat suka membaca dalam kalangan murid sepatutnya tidak berhenti di sekolah. Anugerah NILAM yang diadakan setiap tahun telah berjaya melahirkan tokoh murid yang boleh dijadikan ikon ke arah terbinanya tabiat membaca dalam kalangan murid. Penerima Tokoh NILAM Peringkat Kebangsaan bagi tahun-tahun lepas. Sehubungan itu. Ini adalah kerana program ini bukan setakat untuk mengumpul bilangan buku yang dibaca tetapi juga mengkaji sejauh mana impak terhadap pelaksanaan program NILAM. program ini diharap dapat menampilkan murid yang minat membaca. Yang lainnya seperti 4 . Tokoh NILAM yang terkenal seperti Nur Amalina kini menuntut di UK. Lembah Beringin sebelum berangkat ke luar negara. Bermula dengan pengiktirafan di peringkat sekolah dengan Gangsa.pengiktirafan tertinggi pihak Kementerian Pelajaran Malaysia dalam usaha membina tabiat membaca dan melahirkan role model dalam bidang pembacaan. berketrampilan dan mempunyai sikap kepimpinan.

Mudah-mudah kehadiran anda hari ini dapat memberi inspirasi kepada adik-adik yang lain untuk terus mengejar kejayaan. yang merupakan Tokoh NILAM Kebangsaan 2008 bagi Kategori Sekolah Menengah. Pada hari ini kita berasa bertuah. Selamat bertemu kembali adik Bessima. dan Aiysvariyah a/p Rajendradram. Y. Mereka terdiri daripada murid-murid sekolah rendah. Adik Bessima mendapat 14A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia yang lalu dan kini sedang menuntut di Kolej MARA di Banting sebelum melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di United Kingdom. sekolah menengah di bandar dan luar bandar. Tan Sri. Kategori pemenang Anugerah NILAM yang dipertandingkan pada tahun ini ialah seperti berikut :- 5 . Tokoh NILAM 2006 sedang menuntut di UKM. Calon-calon Anugerah NILAM yang berada dalam majlis ini merupakan jaguh-jaguh membaca peringkat negeri masing-masing. USA. Dato-dato. Bhg. puan-puan dan muridmurid yang dkasihi sekalian. tuan-tuan. kerana bersama-sama kita pada majlis ini ialah adik Bessima bt Jamal Dargham. Datin-datin.Syed Nabil Shahbudin Tokoh NILAM tahun 2005 berada di University of Michigan.

trofi.Pemenang tempat pertama akan menerima wang tunai sebanyak RM 500.Sekolah Menengah Bandar . .00.Pemenang tempat kedua pula akan menerima wang tunai sebanyak RM 300. sijil serta bahan bacaan. trofi. trofi. pemenang tempat ketiga akan membawa pulang wang tunai sebanyak RM 200.00.00.Sekolah Rendah Pendalaman Sebagai insentif kepada usaha gigih dan dedikasi yang telah ditunjukkan oleh murid-murid sekalian. sijil serta bahan bacaan.. trofi.00. sijil serta bahan bacaan.iaitu .Bagi Sekolah Rendah. pemenang tempat ketiga akan membawa pulang wang tunai sebanyak RM 300.Bagi Sekolah Menengah pula.Sekolah Rendah Luar Bandar . Manakala. sijil serta bahan bacaan dan akhir sekali . .Sekolah Rendah Bandar . Jawatankuasa Induk Anugerah NILAM Kementerian Pelajaran Malaysia telah memutuskan nilai hadiah kepada pemenang bagi setiap kategori :. Manakala.Sekolah Menengah Luar Bandar dan . 6 .

trofi.Pemenang tempat kedua pula akan menerima wang tunai sebanyak RM 500. 7 . sijil serta bahan bacaan dan akhir sekali .00 (bagi sekolah rendah) berserta trofi dan sijil. Tokoh NILAM.000.00. Hadirin sekalian. Seperti tahuntahun yang lalu.. .Di antara pemenang-pemenang ini pula akan dinobatkan hanya seorang dari mereka dalam kategori sekolah menengah dan sekolah rendah.Pemenang tempat pertama akan menerima wang tunai sebanyak RM 700. Program ini diadakan serentak dengan Pesta Buku Antara Bangsa Kuala Lumpur bagi memberi peluang kepada peserta untuk mengunjungi gerai-gerai buku yang menghidangkan bahan bacaan yang bermutu.00. trofi.00 (bagi sekolah menengah) dan RM700. Kesemua calon Tokoh NILAM yang mewakili negeri masing-masing dari seluruh pelosok tanah air telah dinilai di peringkat akhir. sijil serta bahan bacaan. Kuala Lumpur. yang akan membawa pulang hadiah berupa wang tunai sebanyak RM 1. proses penilaian diadakan bersama dengan Program Khemah Membaca dari 20 hingga 24 April bertempat di Hotel PUTRA.

puan-puan dan muridmurid yang dikasihi sekalian. Bertemakan “ Generasi Membaca Era Digital”. Bhg. Penilaian dijalankan dengan khidmat kepakaran panel hakim professional dalam bidang pembacaan dari Institut Perguruan. tuan-tuan. Tan Sri. Institut Pengajian Tinggi Awam dan Perpustakaan Negara Malaysia. Calon dinilai dari segi kemahiran dan kebolehan menjawab soalan berdasarkan teks dan isu-isu semasa melalui ilmu pengetahuan yang diperolehi daripada pembacaan mereka yang meluas.Bagi memilih tokoh terbaik dalam kalangan yang terbaik. telah merancang pelbagai aktiviti yang menjurus kepada hasrat membina modal insan yang cemerlang. berselang tahun dengan program Kem Penulis Muda merupakan program yang dapat melahirkan individu membaca yang boleh mengaplikasikan teknik-teknik bacaan secara optimum serta dapat melatih peserta dalam peningkatan 8 . Y. calon Tokoh NILAM Peringkat Kebangsaan telah dinilai secara lisan dan bertulis. Datin-datin. Bahagian Teknologi Pendidikan selaku pengelola dalam program Galakan Membaca. Khemah Membaca merupakan aktiviti dwitahunan. Dato-dato.

negeri dan seterusnya kebangsaan. Pejabar Pelajaran Daerah. Tidak ketinggalan kepada semua jawatankuasa penggerak di pelbagai peringkat – Guru Besar. Pengetua. pihak Hotel PUTRA KL. terima kasih daripada kami dan semoga kerjasama yang erat ini akan berterusan demi menyuburkan budaya membaca dalam kalangan murid. Setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada urus setia program dan pihak-pihak yang terlibat menjayakan kelangsungan Majlis Anugerah NILAM. Semua pihak termasuk pihak badan bukan kerajaan. Saya ingin mengambil kesempatan ini merakamkan ucapan tahniah serta penghargaan kepada seluruh JK Induk Gerakan Tabiat Membaca di peringkat negeri dan kebangsaan yang telah berusaha merancang. Kepada pihak pengurusan Scholastic (Malaysia) Sdn Bhd. Kampung Buku Melaka. komuniti dan PIBG diharap akan terus memberikan kerjasama dan sokongan yang padu dalam memastikan NILAM terus berjaya. Pusat Kegiatan Guru.kapasiti dan kualiti pembacaan untuk mencerap maklumat dengan lebih berkesan. daerah. menggerak. 9 . melaksanakan dan memastikan program NILAM ini berjaya di semua peringkat – bermula di peringkat sekolah. swasta.

Akhir kata.Jabatan Pelajaran Negeri. Terima kasih. Semoga usaha murni kita mendapat keberkatan dan menzahirkan kejayaan cemerlang. Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri dan semua Bahagian di peringkat Kementerian Pelajaran Malaysia. 10 . Bhg. Sekali lagi saya bagi pihak JK Majlis Anugerah NILAM Peringkat Kebangsaan Tahun 2009 mengucapkan terima kasih kepada Y. Adalah menjadi harapan kita semua agar pemenang-pemenang terutama Tokoh NILAM pada hari ini akan terus menampilkan dan mengamalkan ciri-ciri pembaca yang berkualiti dan menjadi ikon kepada murid lain. saya mengambil kesempatan ini mengucapkan syabas dan tahniah kepada pemenang-pemenang Anugerah NILAM yang akan diumumkan sebentar lagi. Tan Sri KPPM yang sudi hadir dan seterusnya menyampaikan Anugerah NILAM Kebangsaan Tahun 2009 sebentar nanti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful