Blogul Lui Jorjette

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale

2

1. Aloe(Aloe Vera) 2. Alunul(Corylus avellana) 3. Angelica(Angelica Archanghelica) 4. Anasonul(Pimpinella Anisum) 5. Acacia(Acacia senegal) 6. Asafetida(Ferula asafoetida) 7. Busuiocul(Oncinum basilicum) 8. Bergamota sau portocalul amărui(Citrus bergamia) 9. Bradul argintiu(Abies alba) 10. Camforul(Cinnamomum camphora) 11. Chimenul(Carum carvi) 12. Cardamomul(Elettaria cardamomum) 13. Cireşul negru(Prunus serotina) 14. Cinci degete(Potentilla reptans) 15. Cuişoarele(Syzgium aromaticum) 16. Coriandrul(Coriandrum sativum) 17. Chiparosul(Cupressus sempervirens) 18. Caprifoiul(Lonicera japonica) 19. Creţuşca(Filipendula ulmaria) 20. Cimbrul(Thymus vulgaris) 21. Coada şoricelului(Achillea millefolium) 22. Dafinul(Laurus nobilis) 23. Degetarul roşu(Digitalis purpurea) 24. Eucaliptul(Eucalyptus spp.) 25. rasinul(Fraxinus americana sau excelsior) 26. Feniculul(Foeniculum vulgare) 27. Ferigile 28. Floarea Soarelui(Helianthus annuus) 29. Garoafa(Dianthus caryophyllus) 30. Ghimbirul(Zingiber officinale) 31. Ginsengul oriental(Panax ginseng) 32. Gălbenelele(Calendula officinalis) 33. Hameiul(Humulus lupulus) 34. Ienibaharul(Pimemta dioica) 35. Iarba mâţei(Nepeta Catoria)

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale

3

36. Iarba de silur(Euphrasia officinalis) 37. Iarba neagră(Calluna vulgaris) 38. Iarba lămâioasă(Cymbopogon citratus) 39. Inul(Linum usitatissimum) 40. Ilexul(Ilex aquifolium) 41. Iedera(Hedera helix) 42. Isopul(Hysopus officinalis) 43. Iasomia(Jasminum officinale) 44. Ienupărul(Juniperus communis) 45. Limba mielului(Borago officionalis) 46. Lemnul de cedru(Cedrus libani sau Cedrus spp) 47. Lavanda(Lavandula species) 48. Lămâiul(Citrus limon) 49. Liliacul(Syringia vulgaris) 50. Lămâia verde(Citrus limetta) 51. Lotusul(Nelumbo nucifera sau Nymphaea lotus) 52. Lumânărica(Verbascum thapsus) 53. Lemnul de santal(Santalum album) 54. Mărul(Malus communis) 55. Mărarul(Anethum graveolens) 56. Măceşul(Rosa rubiginosa) 57. Măghiranul(Origanum majorana sau Origanum onites) 58. Menta de bergamotă(Mentha piperita citrata) 59. Menta(Mentha spicata, sativa, aquatica şi altele) 60. Mirtul(Myrtus communis) 61. Mesteacănul(Betula alba) 62. Murul(Rubus fructicosus sau rubus villosus) 63. Muşeţelul(Chamaemelum nobile sau Anthemis nobilis) 64. Migdalele(Prunus dulcis) 65. Măceşul (Rosa canina) 66. Nucşoara(Myristica fragrans) 67. Nucul Vrajitoarelor(Hamamelis virginiana) 68. Porumbarul(Prunus spinosa) 69. Păducelul(Cratageus spp) 70. Pelinul(Artemisia vulgaris)

Spilcuţa(Tanacetum perthenum) 80. Vindecea(Betonica officinalis sau Stachys officinalis) 97.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 4 71. Răchitanul(Lythrum salicaria) 76. Verbina(Verbena officinalis) 101. Pinul(Pinus spp. Trandafirul(Rosa spp. Şofranul(Crocus sativus) 86. Tătăneasa(Symphytum officinale) 89. Turiţa mare(Agrimonia eupatoria) 88. Pătrunjelul(Petroselinum sativum sau crispum) 72. Roiniţa(Melissa officionalis) 75. Ylang-ylang(Cananga odorata) . Salcia(Salix alba) 85. Virnantul(Ruta graveolens) 99. Patchouli(Pogostemon patchouli sau heyeanus) 73. Sunătoarea(Hypericum perforatum) 84. Unguraşul(Marrubium vulgare) 95. Toporaşul(Viola odorata) 93.) 74. Teiul(Tilia sp. Valeriana(Valeriana officinalis) 100. Scoruşul de munte(Sorbus aucuparia) 82. Scorţişoara(Cinnamomum verum sau zeylanicum) 78. Rozmarinul(Rosmarinus officinalis) 77. Socul(Sambucus canadensis sau nigra) 79. Tămâia(Boswellia carteri) 90. Tutunul(Nicotiana tabacum) 92. Usturoiul(Allium sativum) 94. Vâscul(Viscum album) 98. Urzica(Urtica dioica) 96.) 87. Stejarul(Quercus alba sau spp) 81. Salvia(Salvia officinalis) 83.) 91.

Planta uscată are un parfum de caise. cornăţel. tulpina şi rădăcina. Ajută la inducerea somnului. dumbrăvnica. Părţi folosite: flori. De asemenea este folosită pentru a reîntoarce vraja la persoana care a trimis-o. . buruiana de friguri. săculeţe croşetate pentru protecţie şi împotriva vrăjilor. boitoreană. mătcuţa. turiţă. coada-racului. scăişor. Utilizări magice: se pune planta în săculeţe mici din material. de asemenea se păstrează pentru a alunga energiile negative şi spiritele.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 5 Turiţa mare (Agrimonia eupatoria) Pe la noi i se mai spune şi asprişoară. frunze.

ienibaharul. Fructele sale.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 6 Ienibaharul (Pimemta dioica) Plantă perenă tropicală aromatică cu scoarţă. dar sunt încă verzi. cu buchete de flori alb-verzui ce au un miros foarte pătrunzător. mai ales ajunse la maturitate. sunt uscate pentru a se produce faimosul condiment .se ard pentru prosperitate. Utilizări magice: (plante şi uleiuri) . energie. . vindecare/sănătate. fructe și uleiuri esenţiale. determinare. curaj. noroc. putere magică. frunze şi fructe. Părţi folosite: frunze.

Uleiul de migdale dulci este unul dintre uleiurile primare pentru ritualuri. Zeii au preschimbat-o într-un migdal neroditor. Migdalele aromatizează multe feluri de mâncare. acesta a înfrunzit și înflorit simbol al dragostei adevărate ce transcede moartea. bogăţii și înţelepciune. Migdalele trebuie mestecate bine și încet. cu o 'piatră' ce conţine în interior sămânţa.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 7 Migdalele (Prunus dulcis) Copacul de migdale dulci are scoarţa închisă la culoare. Când Demophon s-a întors și a îmbrăţișat copacul. Părţi folosite: seminţe și lemn Utilizări magice: (lemnul) se arde pentru bani. Uleiul esenţial de migdale ameliorează tusea și răgușeala. Arabii care traversează deșertul trăiesc doar cu apă. baie. Phyllis a fost părăsită de iubitul ei Demophoon și ca urmare. . ca ulei de masaj și medicament. Atenţie: migdalele conţin acid cianhidric și pot fi toxice dacă sunt consumate în cantităţi mari (50 de boabe pentru un adult. Într-o fabulă veche. și pentru produsele de îngrijire corporală. a murit de durere. flori albe primăvara devreme și fructe uscate. 10 pentru un copil). iar migdalele mărunţite nu făcute praf sunt un bun gomaj pentru ten. Uleiul de migdale dulci este neparfumat și este foarte hrănitor pentru piele. Din lemnul de migdal se poate face o frumoasă baghetă magică. curmale și cu migdale. Migdalele decojite pot calma arsurile gastrice. motiv pentru care făina de migdale și untul de migdale sunt recomandate diabeticilor. Puteţi înmuia 30 de grame de migdale de cu seară în 120 grame de apă și dimineaţa o puneţi în blender și faceţi lapte de migdale. Aromoterapie: bază pentru masaj. Uleiul de migdale este un ulei presat din seminţele de migdale dulci și este folosit în cosmetică. S-a aflat despre ele că ajută la prevenirea cancerului. Migdalele conţin foarte puţin amidon.

reduce cicatricile. o protejează împotriva infecţiilor purtate în aer și a ciupercilor. arsurilor solare.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 8 Aloe (Aloe Vera) Această plantă are calităţi remarcabile. a eczemelor. Aceasta protejează împotriva influenţelor negative și previne accidentele casnice. împotriva razelor UV și au demonstrat o activitate împotriva cancerului. Grăbește regenerarea celulelor și tratează arsurile provocate de radiaţii. Gelul este utilizat în creme pentru a calma. Aromoterapie: gelul de aloe vera este folosit în reţetele cosmetice unde cremele sau loţiunile sunt inadecvate. Răcorește pielea. Compușii prezenţi în sucul de frunze sunt adăugaţi la produsele de protecţie solară. a pielii crăpate. . Două părţi sunt folosite: pulpa sau gelul care se afla în centrul frunzei. rănile coral și dermatita. În Africa aloe vera este atârnată pe la uși pentru a atrage noroc și pentru a alunga răul. și în șampoane pentru un scalp uscat și pentru mâncărimi. Părţi folosite: pulpa și sucul de frunze Utilizări magice: este o plantă protectoare a casei. De asemenea se poate răzui din frunze în cazurile de prim ajutor al arsurilor mici. vindeca și hidrata pielea. precum și sucul galbenverzui din partea verde a frunzelor. erupţiilor cutanate.

febră. Folosite în infuzie sau tinctură. timp de 20 de minute. de 4 ori pe zi. Decoctul din rădăcină uscată se spune că elimină dorinţa pentru băuturile alcoolice. flatulenţă. Părţi folosite: rădăcina. se arde pentru meditaţie. .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 9 Angelica (Angelica Archanghelica) Numită și "hrana îngerilor". pentru ritualul de divinaţie. Uleiul este distilat din rădăcină sau seminţe. pentru vindecare/sănătate și pentru viziuni. Frunzele de asemenea pot fi fumate împreună cu tutun. Frunzele zdrobite și puse în mașină într-un săculeţ reduc greaţa de călătorie. indigestie. Atenţie: Nu depășiţi cantităţile indicate. Nu utilizaţi în timpul sarcinii sau în cazul diabeticilor. Tinctura poate fi utilizată în doze de 10 până la 30 de picături. răceli. De asemenea ajută la diminuarea menstrelor. presiunea sângelui și respiraţia pot fi afectate. îngrijire a pielii. pentru protecţie. fiind o plantă ideală pentru oamenii mai în vârstă. a gripei pentru a încălzi organismul și pentru a transpira. Fierbeţi la foc mic 2 linguriţe de rădăcină în două căni de apă. frunze divizate și o inflorescenţă de flori alb-verzui în al treilea an. exorcism. Utilizări magice: se presară frunze zdrobite în cele 4 colţuri ale unei case pentru a alunga negativitatea și pentru a purifica casa. apoi seminţe și moare. circulaţie. Această plantă bienală de trei ani are o rădăcină principală. Pot fi folosite în cazul răcelilor. deoarece inima. rădăcina ridică temperatura corpului și ajută la digestie. și beţi o cană de două ori pe zi. Aromoterapie: tuse. seminţele și uleiurile esenţiale. Utilizaţi rădăcina în creme pentru probleme ale pielii și pentru dureri reumatice. Uleiul se folosește pentru ungere.

La gătit sau infuzate ca și ceai seminţele ajută la digestie. Părţi folosite: seminţele și uleiurile esenţiale Utilizări magice: seminţele de anason sunt folosite pentru protecţie. colici. la parfumuri sau la apa de gură și sunt folosite pentru a masca medicamentele amare. în cantităţi foarte mari. colicile și tusea fumătorilor sunt tratate cu ansaon. se fierbe la foc mic o linguriţă de seminţe de anason în 250 g apă timp de 10 minute și se sevește fierbinte. indigestie.Pentru ceai. reumatism. cu inflorescenţă. anasonul este foarte toxic. flatulenţă. pentru a ușura nașterea și pentru a stimula libidoul.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 10 Anasonul (Pimpinella Anisum) Anasonul este dulce. Beţi până la o cană și jumătate de ceai pe zi. însă. Uleiul de anason este un insecticid natural. Cantităţi mici de ulei volatil produs din seminţe se adaugă la pasta de dinţi. Ceaiul de seminţe de anason este îndulcit cu miere și administrat copiilor cu răceli pulmonare. Pentru colici. bronșite. puneţi o linguriţă de seminţe într-o cană de apă fiartă și lăsaţi timp de 10 minute. după care se strecoară și se pune în sticluţe închise la culoare. Epilepsia. crampe. este folosit în ritualul de divinaţie. Utilizat în ceai sau în pastile calmează tusea. De asemenea stimulează producerea de estrogen și este utilizat pentru a îmbunătăţi laptele matern. iar tulpina și rădăcinile în supe dulci. Aromoterapie: pentru dureri musculare și dureri generale. protejează. . balonarea și ușurează colicile. care este amestecat cu apă fierbinte și este un bun remediu pentru bronșită și pentru astm. Seminţele mai sunt folosite pentru a face un lichior. înăbușă greaţa. pentru tinereţe. Anasonul este utilizat în amestecuri pentru tuse. răceală și tuse. ca expectorant și calmează spasmele de tuse iritantă și problemele bronșice. Florile și frunzele sunt folosite în salate de fructe. Acest amestec se pune într-o sticlă închisă ermetic și se lasă să stea timp de 20 de zile. Doza este de o linguriţă pe zi. erau copate într-un tort ce era servit la sfârșitul nunţii. Seminţele sunt carminative (elimină gazul din tractul intestinal). urmată de fructe aromatice. Se pune în pernă sau sub pernă pentru a ne feri de coșmaruri. Purifică. momesc spiritele pentru a primi ajutor în vrăji. Seminţele pot fi utilizate și la tinctură: utilizaţi aproximativ 60 de grame de seminţe la jumătate de litru de rachiu și adăugaţi și puţină coajă de lămâie rasă. În tipul romanilor. de sensibilizare psihică. are frunze aromatice rotunjite la bază și mai înguste pe tulpină.

și apoi sunt făcute lumânări potrivite pentru a arde ca să atragă dragostea.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 11 Mărul (Malus communis) Este un copac sacru druid. a scalpului și a pielii capului .se utilizează părţi egale de apă și de oţet. Oţetul de cidru de mere (apple cider vinegar). Merele au fost mult timp folosite în vrăjile de dragoste. elimină gazele și ajută rinichii consumaţi câte 3-4 cești pe zi. Mărul este un simbol al nemuririi. Părţi folosite: întregul fruct (fiert sau crud. Merele gătite sunt un laxativ de excepţie. Merele sunt considerate simboluri ale vieţii și ale nemuririi. așa ne spune mitologia celtică. flori și fructe complet coapte (cunoscută și cu numele de creanga de argint) era considerată un fel de farmec magic ce permitea posesorului acesteia să intre în ţara zeilor. și sunt infuzate în ceară roz topită . această sărbătoare Samhain este cunoscută și ca "Sărbătoarea merelor". vindecării și nemuririi. ei bine. Merele (fructele) și merii înfloriţi sunt simboluri ale iubirii. Există reţete vechi în care era folosit sânge. . Merele curăţă ficatul. deoarece merele sunt considerate a fi unul dintre alimentele morţilor. acesta a fost înlocuit cu cidrul de mere. O ramură a unui măr care are boboci. luat în timpul meselor. vindecă constipaţia și tonifiază gingiile. Utilizări magice: altarele wicca sunt adesea pline cu mere în timpul Samhain-ului. oţet de mere) și lemnul. reduce aciditatea stomacului. Acesta este o cură preferată de bunicii noștrii pentru durerile de gât. cidru de mere. Din acest motiv. Cidrul de mere corectează flora intestinală. Ardeţi florile de măr așa cum ardeţi tămâia sau făceţi-vă săculeţe ritualice cu flori. Persoanele cu păr blond ar trebui să folosească oţetul alb. Oţetul de cidru de mere și apă folosite pentru clătirea părului ajută la regenerarea acestuia. Florile sunt adăugate în săculeţe ale iubirii alături de alte mirosuri. cu apă și cu miere de albine.se pun 2 linguriţe de oţet la un pahar de apă și se adaugă miere după gust. iar merele curăţate ajută în cazul diareei. ajută la digestie .

spiritualitate. meditaţie. înţelepciune. dragoste platonică. sursă de inspiraţie. este produsă de un copac care crește în Africa de Nord. tulpini. gumă senegal sau gumă acacia de mestecat.frunze. . ajută la amplificarea puterilor psihice. bani. viziuni.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 12 Acacia (Acacia senegal) Cunoscută și sub numele de gumă arabică.Se ard ca ofrande pe altar sau pentru purificare. scoarţa de copac. rădăcini. Părţi folosite: flori. rășini. protecţie. Speciile de acacia care produc guma arabică și guma acacică sunt atât de apropiate între ele încât pot fi folosite una în locul celeilalte. O crenguţă deasupra patului protejează de energiile potrivnice. vise profetice. purificare. conștientizare psihică. seminţe și uleiuri esenţiale Utilizări magice (plante și uleiuri) .

Este folosită pentru a trata boli de stomac. A fost folosită cu succes și pentru astm. și datorită proprietăţilor antispastice. este o plantă bună pentru colici la copii (nou-născuţii ar trebui să-l ia din laptele matern). și uneori e suficient doar puţin miros pentru a provoca vomă. denumită și guma împuţită (are un miros foarte puternic. Studiile efectuate sugerează că planta este un foarte bun anticoagulant și scade tensiunea arterială. A fost un condimet foarte bine cunoscut în timpul romanilor. Guma picantă este extrasă din rădăcina principală prin crestarea plantei la nivelul solului. gazele și balonarea. foarte asemănător cu cel de usturoi). Deși este o plantă foarte puternică. bronșită.fumigaţii. precum gripa intestinală. Atunci când gătiţi fasole. Părţi folosite: rășina de pe rădăcină Utilizări magice: folosită pentru vise profetice. Folosiţi-l la curăţirea spaţiului și deschiderea spaţiului sacru . are de asemenea un miros cam neplăcut pentru unii. pregnant. Folosiţi cu grijă! . planta este indicată în cazurile de candida. De asemenea.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 13 Asafetida (Ferula asafoetida) Plantă din familia pătrunjelului. Este o plantă clasic folosită în ritualurile de exorcizare și purificare. motiv pentru care poate fi consumat sub formă de capsule. tuse convulsivă. adăugaţi un vârf de cuţit. Planta are un gust destul de ciudat și cam neplăcut. alungă bolile și relele de toate tipurile. Purtată într-o punguţă în jurul gâtului. deposesie și protecţie. Se adaugă un căţel de usturoi pentru a spori efectul.

Baghetele din frasin sunt indicate pentru vindecare și pentru lucrul cu magia solară . Ca și plantă a soarelui. Baghetele druizilor erau adesea făcute din frasin și sculptate cu diferite decoraţiuni. Puneţi frunze proaspete de frasin sub pernă pentru a stimula visele profetice și pentru prosperitate. Scoarţa poate fi folosită ca un substitut pentru chinină în febra intermitentă. Fierbeţi 2 linguri de frunze într-o ceașcă de apă timp de 20 de minute . Acest copac de foioase înflorește primăvara.beţi câte 1 sfert de ceașcă de 4 ori pe zi. Fierbeţi la foc mic 2 linguri de scoarţă într-o cană de apă timp de 20 de minute .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 14 Frasinul (Fraxinus americana sau excelsior) Este un copac sacru druid. . flori parfumate. cunoscut ca și Yggdrasil. cu toate că mirosul este considerat a fi neplăcut de unii. Este cunoscută ca și curăţătoare a splinei și a ficatului. Părţi folosite: frunze și scoarţa Utilizări magice: frasinul este copacul sacru al teutonilor. are o scoarţă gri. frasinul aduce lumina în vatră în timpul solstiţiului de iarnă. Frunzele sunt laxativ și pot fi folosite ca un substitut pentru sena (frunzele trebuie să fie culese întotdeauna înainte de mijlocul verii).un sfert de cană de 4 ori pe zi.

pierderi de concentrare. uleiul esenţial de busuioc reimprospătează mintea și stimulează simţul mirosului distrus de o infecţie virală. Pentru a face o curăţare completă a casei și a dumneavoastră. boli infecţioase. restaurativ. Fierbeţi 2 linguriţe într-o cană cu apă timp de 20 de minute . oboseală. Busuiocul este folosit pentru a "repara" certurile dintre iubiţi și aduce noroc de casă nouă. mușcături de insecte.consumaţi până la o cană și jumătate pe zi. anxietate. constipaţie. Părţi folosite: frunzele și tulpina Utilizări magice: Prin arderea busuiocului se exorcizează negativitatea din casă. excelent în cazul stupefiantelor consumate în exces. migrene. Aromoterapie: bronșită. antidepresiv. dureri de cap și crampe menstruale. Busuiocul este folosit și în ritualurile de exorcizare și în baia ritualică. gută. Infuzia de busuioc ameliorează durerile de stomac și gazele. tonic. Inhalat. răceli. insomnie. Se presară puţin praf de busuioc în zona inimii pentru a susţine fidelitatea. Are o reputaţie bine cunoscută în cazul avorturilor.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 15 Busuiocul (Oncinum basilicum) Gustul cald. Mirosul de busuioc ajută la evitarea conflictelor majore. săpunuri și parfumuri. roșiile. Planta mai este folosită pentru răceli și gripă. . dureri. fortifiant. combină usturoiul. Aromele uleiului esenţial condimentează lichioruri. purificator. tuse. răcoritor. depresie. vărsături. se presară puţin busuioc în fiecare colţ al fiecărei încăperi a casei și se adaugă la apa de baie. poate ajuta la expulzarea placentei. vinetele cu câteva feluri de mâncăruri italienești. condimentat al frunzei acestei populare plante. înălţător.

protecţie. Utilizaţi 2 linguriţe pentru o cană de apă şi fierbeţi aproximativ 45 de minute. putere. iar uleiul esenţial din frunze diluat poate trata entorse și articulaţii reumatice. Plantă a soarelui. iritaţii ale pielii şi dureri reumatice. după care strecuraţi şi adăugaţi la apa de baie. Se arde pentru puteri psihice. dar poate de asemenea irita pielea dacă nu este suficient de diluat. . contuzii. insomnie. Frunzele şi boabele sunt folosite în unguente pentru mâncărimi. de apărare. marinate. gripă. Lemnul este folosit pentru a da aromă alimentelor afumate. Tămâia şi frunzele de dafin se spune că induc o stare de transă profetică. clarviziuni. de vindecare/de sănătate. aduce lumina în casă chiar şi în cea mai întunecată perioadă a anului. Puneţi frunze de dafin sub pernă pentru a avea inspiraţie şi viziuni. meditaţie. pentru cuvântul creator. pentru purificare. inspiraţie. supe și tocane. energie. Cu ceai de frunze şi fructe de dafin se fac băi care ajută la problemele vezicii urinare. tărie.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 16 Dafinul (Laurus nobilis) Frunzele culinare ale dafinului pot fi ușor narcotice și ajută la digestie atunci când sunt adăugate la garnituri. aromatizează anumite lichioruri. exorcism. divinaţie. intestine şi organele de reproducere feminine. Fructele şi frunzele de dafin se fierb la foc mic până se înmoaie şi se face o cataplasmă cu miere pentru răceală care se aplică pe piept. viziuni. Un decoct de frunze adăugat la apa de baie vă va scuti de durerile membrelor. Aromoterapie: entorse. Părţi folosite: frunze şi fructe Utilizări magice: Frunzele de dafin erau folosite de către preotesele din Delfi. răceală. Frunzele de dafin alungă boala şi blestemele. entorse. înţelepciune. reumatism. și uleiul de dafin din fructe.

răni. reglator. calmant. gripă. . în cazul cistitei. Există pe piaţă foarte multe versiuni de ulei sintetizate. antidepresiv. aşa că fiţi atenţi la ce cumpăraţi. pierderea poftei de mâncare. Aromoterapie: muşcături de insecte. Adăugaţi în apa de baie pentru aceste scopuri. ca o alifie împotriva insectelor. sedativ. răceală. dacă aveţi ocazia să găsiţi flori naturale (uscate chiar). tensiune. ca şi antidepresiv. Calităţile uleiului de bergamotă: răcoritor. a bolilor infecţioase. stres. Din coaja subţire şi netedă a copacului se extrage uleiul de bergamotă care se foloseşte la apa de colonie şi la ceaiurile Earl Grey. echilibrează. ulcere varicoase. flatulenţă. acnee. febră.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 17 Bergamota sau portocalul amărui (Citrus bergamia) Bergamota are flori şi fructe aromate. tuse. însă nu ar trebui să le utilizaţi. Părţi folosite: florile şi fructele Utilizări magice: bergamota este folosita pentru ritualurile de protecţie şi pentru bani.

Acest tip de mentă are frunze subţiri şi netede. Frunzele proaspete sunt de asemenea frecate de bani înainte de a-i cheltui pentru a se asigura întoarcerea lor.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 18 Menta de bergamotă (Mentha piperita citrata) Această plantă este uneori confundată cu portocalul amărui (Citrus bergamia). frunzele sunt folosite în ritualurile pentru succes şi pentru vrăji. Aroma nu este chiar atât de indicată pentru gătit. Folosiţi-o ca o plantă aromatică în amestecuri sau pentru a face băuturi îndulcite cu miere. iar florile sunt purpurii. La umbră are o culoare arămie. În plin soare împrăştie un miros puternic de citrice şi întreaga plantă are o nuanţă purpurie. Părţi folosite: frunzele şi uleiurile esenţiale Utilizări magice: frunzele de menta citrată sau bergamotă sunt strecurate în portofele sau în genţi pentru a atrage banii. Mai mult. .

Părţile aeriene ale plantei sunt foarte bune pentru ceai şi sunt adăugate la tonice şi la ţigările pe bază de plante. Planta are tulpina puţin lemnoasă. iar florile de vară sunt de culoare magenta pal. frunzele sunt cu perişori şi sunt dantelate. Se presară în jurul sau în apropierea uşilor şi a ferestrelor pentru a forma o barieră de protecţie. indigestie. sclipeţ sau buruiana de artritis. Această plantă era arsă la solstiţiu de vară pentru purificare şi protecţie. O infuzie de ceai este uşor sedativă şi curăţătoare. sovârvăriţa. tulpina şi rădăcina Utilizări magice: această plantă a fost foarte puternică pentru druizi care o foloseau pentru excluderea spiritelor rele.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 19 Vindecea (Betonica officinalis sau Stachys officinalis) În popor mai este denumită şi iarba tâlharului. În cazul în care sunteţi tulburat/ă de coşmaruri. Este o plantă sacră a druizilor. vindecuţa. . iarba-tăieturii. iarbă-de-rană. puneţi câteva plane într-un săculeţ sau într-un material sub pernă. frunzatăieturii. beţie şi în cazul muncilor dificile. este indicat în cazurile de anxietate. Părţi folosite: frunze. a coşmarurilor şi a disperării. iarba vântului. flori. este un tonic nervos şi circulator în cazul migrenelor. buruiană de taietură. Se adaugă de asemenea alături de tămâie în ritualurile de purificare şi protecţie.

Crenguţe şi scoarţă de mesteacăn se fierb la foc mic timp de 20 de minute folosind 2 linguriţe de amestec la o cană de apă. Beţi cana de ceai jumătate dimineaţa şi jumătate seara. Utilizări magice: mătura tradiţională a vrăjitoarelor se face din nuiele de mesteacăn. . pentru alungarea negativităţii. Uleiurile de scoarţă şi muguri sunt utilizate în săpunurile medicinale. Crenguţe de mesteacăn şi frunze se pun la fiert la foc mic timp de 25 de minute şi se adaugă la apa de baie pentru mâncărimi ale pielii şi pentru căderea părului. Se utilizează pentru protecţie. eczeme.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 20 Mesteacănul (Betula alba) Mai este cunoscut ca şi Doamna Pădurii sau Cartea albă. Scoarţa este fiartă la foc mic şi se utilizează în cazurile de febră. Doza este de un sfert de ceaşcă de 4 ori pe zi. pentru a curăţa rinichii şi vezica urinară. Aromoterapia: se utilizează uleiul esenţial de mesteacăn pentru gută. Lăstarii şi frunzele fac un minunat tonic laxativ. ulcer. reumatism. Mesteacănul alb nu are o aromă reală şi se face un ceai nu prea bun de băut. Leagănele sunt adesea făcute din lemn de mesteacăn ca o protecţie pentru copii. deoarece acestea vor conţine insecticide naturale. Nuiele de B. purificare. lutea (mesteacăn galben) şi B. Frunzele trebuie să fie folosite în stare proaspătă şi nu după Sânziene (24 iunie). Mesteacănul este un copac feminin şi o întruchipare a Mamei Pământ. ceiul de frunze de mesteacăn este sedativ. lenta (mesteacă alb) sunt colectate primăvara şi fierte la foc mic pentru 20 de minute pentru a face o băutură delicioasă. pentru dragoste. Fierbeţi 2 linguri de frunze la o cană de apă timp de 20 de minute. Frunzele cu efect antibacterian ne oferă un ceai diuretic utilizat pentru tratarea gutei şi a reumatismului. noi începuturi şi pentru schimbări. cât şi pentru scăderea colesterolului. Consumat înainte de culcare.

ulceraţii bucale şi pentru gât inflamat. Fructele zemoase. Pot fi consumate naturale. a protecţiei şi a sănătăţii. este recunoscut tratament pentru curăţarea rinichilor şi a tractului urinar de pietre şi nisip. aparţinând sferei planetare Venus. Mugurii şi frunzele sunt folosite în stare proaspătă în cataplasme pentru răni. şi o cataplasmă ce ajută la tratarea eczemelor.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 21 Murul (Rubus fructicosus sau rubus villosus) Un decoct de frunze de mur este un bun tonic pentru sânge şi pentru piele. o plantă pentru a mulţumi pentru recoltă. Fructele de pădure sunt tonice. O plantă a prosperităţii. în loc de cataplasmă. În cazul gâtului inflamat sau a ulceraţiilor. Rădăcina de mur este un remediu clasic pentru diaree. Fierbeţi la foc mic 2 linguriţe de rădăcină rasă sau măcinată într-o cană de apă timp de 20 de minute şi beţi câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. mugurii şi fructele Utilizări magice: frunzele şi fructele sunt utilizate pentru a atrage avere şi/sau vindecare. . precum şi frunzele. Este o plantă a Zeiţei. Părţi folosite: rădăcina. şi de asemenea. adică murele. arsuri. se pot mesteca frunzele. de culoare violet-negru sunt bogate în fibre şi vitamina C. sub formă de suc sau puteţi face vin de mure. frunzele. dar şi utile în diaree.

Spinii sunt folosiţi pentru a înfinge în lumânări. cu flori purpurii şi fructe negre. Părţi folosite: frunze. Porumbarul calmează atmosfera. fructe. zimţate şi ovale pe ramuri întunecoase şi spinoase. . Acest copac are frunze mici.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 22 Porumbarul (Prunus spinosa) Este cunoscut ca şi Mama Pădurii sau Copacul dorinţelor. În mod tradiţional. crenguţe. Utilizări magice: întoarce răul/vrăjile la cel care le-a trimis. Din frunzele porumbarului se poate face apă de gură. lemnul a fost folosit pentru ciomage. Fructele sunt astringente şi din ele se poate face un gin de prune. alungă demonii şi vibraţiile negative. figuri din ceară sau păpuşi ale celor care nu-ţi dau pace.

tulpina şi seminţele Utilizări magice: ceaiul conferă putere psihică.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 23 Limba mielului (Borago officionalis) Florile decorează salatele şi prăjiturile şi sunt îngheţate în cuburi de gheaţă. Purtaţi frunze pentru protecţie. De asemenea reduce febra. sosurile şi mâncărurile dietetice fără sare. tusea uscată. Frunzele răcoritoare şi bogate în minerale aromatizează băuturile. erupţiile şi hidratează pielea uscată. depresie şi în tratamentul cu corticosteroizi. este indicată în cazuri de stres. sau flori proaspete pentru consolidarea curajului. în cazul tensiunii arteriale. Aromoterapie: uleiul din seminţe presat poate fi folosit ca şi uleiul de luminiţă (Oenothera biennis) pentru problemele menstruale şi intestin iritabil. . eczeme. Piese folosite: flori. frunze. artrită şi în cazul mahmurelii. O infuzie de frunze şi flori este tonic şi stimulează adrenalina. Planta este folosită şi în vrăjile legate de bani şi afaceri.

Pentru dragoste se ard petalele cu tămâie. echilibru şi în ritualurile de divinaţie. stimulează dorinţele sexuale şi sporeşte frumuseţea. Uleiul esenţial de flori de măceş este folosit în formule concepute pentru a atrage dragostea.adăugaţi 2 linguriţe proaspete sau uscate de petale de trandafir într-o cană de apă clocotită. ca tonic şi antiseptic. Este folosit în vindecare. Aromoterapie: uleiul esenţial de măceş se utilizează în anxietate. Părţile folosite: flori şi fructe.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 24 Măceşul (Rosa rubiginosa) Este cunoscut şi sub numele de Trandafir sălbatic sau Măceşul dulce. depresie. Se acoperă şi se lasă să stea 5 minute. probleme de menopauză. pentru clarviziune. conferă pace. protecţie. Utilizări magice: pentru vise profetice . stres. tensiune. ca sedativ. . vise profetice. pentru creativitate. în tulburările menstruale. Se bea înainte de culcare. probleme circulatorii. Trandafirii au un parfum foarte îmbietor.

natural. Uleiul de camfor deschide plămânii. Foarte mulţi ani. Consumaţi câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. utilizaţi o linguriţă de extract cristalizat la 2 căni de apă. camforul adevărat. reumatism. scabie şi mâncărimi. Atenţie! Nu utilizaţi această plantă dacă sunteţi însărcinată sau dacă sunteţi foarte slăbit/ă. oboseală. În general. răceli. deoarece camforul chimic este contaminat cu otrăvuri industriale. . Uleiul esenţial de camfor este distilat din lemn. Atât frunzele cât şi extractul cristalin sunt folosite pentru problemele pulmonare cum ar fi astmul şi bronşita. este distilată dintr-un copac originar din China şi Japonia. Camforul este încorporat în unguente pentru uz extern pentru a ucide paraziţii şi pentru a trata de pecingine. Camforul este util în depresie. Consumaţi câte o liguriţă de 4 ori pe zi. Planta mai este folosită intern pentru a-i readuce la viaţă pe cei aflaţi în comă sau în delir. Utilizaţi aproximativ 2 linguriţe de frunze la o cană de apă şi fierbeţi timp de 20 de minute la foc mic. utilizaţi numai extracte din plante naturale. putându-se cumpăra doar bulgări din camfor sintetic care erau extrem de otrăvitori. crampe ale stomacului şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei. Alternativ. Se arde în casă pentru a purifica aerul şi pentru a risipi boala. Aromoterapie: uleiul esenţial de camfor se utilizează în caz de tuse. artrită. Şi tinctura de camfor este disponibilă şi se consumă în doze de 5-10 picături de 4 ori pe zi. artrită şi vânătăi (nu pentru răni deschise). febră. ceea ce ajută la o respiraţie mai uşoară. nu a fost vândut în Statele Unite. intens parfumată. de asemenea este util pentru durerile musculare şi articulare.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 25 Camforul (Cinnamomum camphora) Această substanţă cristalină albă. de sensibilizare psihică şi pentru vise profetice. Părţi folosite: extractul cristalizat şi frunzele Utilizări magice: (formă solidă) . din cioturile rădăcinii şi din ramuri.camforul se foloseşte în ritualurile de divinaţie. Camforul poate fi ars pentru a purifica aerul inhalat sau pentru a deschide pasajele pulmonare.

Seminţele sunt un condiment popular. Doza este de 1 până la 3 linguriţe pe zi. Seminţele sunt puse în păpuşi şi folosite în vrăji pentru a găsi partenerul cuiva. .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 26 Chimenul (Carum carvi) Este o plantă bienală rezistentă cu frunze tăiate uşor. rădăcină şi ulei esenţial de chimen Utilizări magice: chimenul este adesea adăugat în poţiunile pentru dragoste pentru a-i păstra pe iubiţi fideli. şi se adaugă atunci când faceţi varză călită. Mai mult. Seminţele sub formă de praf sunt luate în doze de un sfert de linguriţă pentru a îmbunătăţi digestia şi pentru a elimina gazele. senzualitatea. pentru a reduce mirosul. Seminţele sunt antiseptice şi un eficient vermifug. ajută la creşterea naturală a sânilor. iar rădăcina este gătită ca o legumă. seminţele de chimen aromatizează pâinea şi unele prăjituri. sau puteţi fierbe 3 linguriţe de seminţe în jumătate de cană de lapte pentru câteva minute. mai mult. De asemenea. frunze. Frunzele tocate se adaugă la supe şi salate. Acestea au fost folosite la gătit încă din Epoca de Piatră. după o masă picantă. Ele sporesc gustul gulaşului. Puneţi câteva seminţe în tortul de nuntă sau aruncă spre mire şi mireasă. ele sunt puse la copt în pâine sau prăjituri pentru a trezi pofta. inflorescenţă cu flori mici pe la mijlocul verii şi capsule care conţin două seminţe înguste curbate. şi sunt consumate crude sau confiate cu zahăr. Părţi folosite: seminţe. al verzei acre. Pentru bebeluşii cu colici. în special în Europa Centrală. a brânzei şi murăturilor. Seminţele sub formă de praf sunt umezite pentru a face o cataplasmă pentru vânătăi şi pentru durerile de urechi. înmuiaţi aproximativ 30 de grame de seminţe în jumătate de litru de apă rece şi lăsaţi timp de 6 ore. De la o picătură la patru de ulei esenţial de chimen vă va ajuta la digestie. apoi lăsaţi timp de 10 minute să se infuzeze. Ceaiul de chimen ameliorează crampele menstruale. Ele îndulcesc respiraţia şi ajută la digestie.

fiind vândut ca întreg. oboseală mentală. colici. iar rizomii sunt folosiţi în caz de oboseală şi febră. Seminţele sunt un simbol al ospitalităţii. Părţi folosite: seminţele Utilizări magice: puţin picant. Aromoterapie: uleiul esenţial de cardamom se utilizează în cazurile de greaţă. răcoritor. reconfortant. anorexie. .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 27 Cardamomul (Elettaria cardamomum) Această plantă perenă face parte din familia ghimbirului. Păstăile cu seminţe sunt un condiment destul de scump. Se arde pentru vrăji de dragoste.afrodisiac. dureri de cap. ca tonic digestiv. calmant. Calităţi cheie ale uleiului . tensiune nervoasă. are flori albe cu dungi violet şi fructe verzi aromatice. verzi sau uscate la soare. sau se adaugă în plăcintele cu mere coapte. Seminţele sunt digestive şi antispastice. tuse. Seminţele se adaugă în vinul încălzit pentru a aprinde rapid dorinţele sexuale. uleiul esenţial de cardamom aduce o energie potrivită pentru experimentarea unei energii sexuale mai profunde. înălţător. penetrant. pentru cazurile de dispepsie. Uleiul esenţial de fructe aproape coapte este folosit în lichioruri şi parfumuri.

Florile de garoafe erau purtate în era Elisabetană pentru a preveni o moarte prematură prin căderea de pe schele. Aceste "Flori ale Divinităţii" care sunt un simbol al logodnei. ţesute în ghirlande. putere. energie. la sandwich-uri. Mirosul puternic picant-dulce este folosit în săpunuri şi parfumuri. lichior sau vin.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 28 Garoafa (Dianthus caryophyllus) Această plantă perenială are frunze de un albastru-verzui şi are flori parfumate ce se menţin înflorite mult timp de-a lungul verii. puteri magice. petalele de la orice garoafă parfumată. . binecuvântare. sănătate şi vindecare. este "părintele" garoafelor cultivate. sosuri. după ce li s-a îndepărtat partea de la baza florii care este puţin amăruie. supe. sau pot fi folosite pentru a face siropuri florale. deşi rareori o găsim disponibilă în forma ei originală. Din fericire. oţet. pot fi adăugate la salatele de fructe sau la prăjiturile cu fructe. Pot fi folosite în ritualurile cu scop de protecţie. Părţi folosite: petalele florilor Utilizările magice: pentru protecţie.

aceasta este o plantă sacră a druizilor. De asemenea erau folosite în ritualurile pentru frumuseţe. Frunzele şi vârfurile înflorite sunt adăugate la salate şi pentru a da aromă cărnii. calmează durerile de stomac. Rădăcina şi frunzele au un miros mentolat de arome de feromoni de pisică. şi respinge puricii şi gândacii. Atunci când ardeţi frunzele.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 29 Iarba mâţei (Nepeta Catoria) De asemenea. reduc febra. Părţi folosite: frunzele şi vârfurile înflorite Utilizări magice: frunzele erau mestecate de războinici pentru ferocitate în luptă. durerile de cap şi calmează iritaţiile pielii capului. Ele pot fi preparate şi ca ceai . fericire şi iubire. motiv pentru care îi intoxică pe pisici şi şobolani.frunzele şi vârfurile înflorite tratează răcelile. fumul vă conferă o uşoară euforie. fără efecte dăunătoare. .

Se fierb la foc mic 2 linguriţe de cedru la o cană de apă. Copacul Vieţii. . sedativ şi antiseboreic. timp de 20 de minute şi se bea rece. face casa să miroasă a curat şi dulce. miroase mult mai bine decât dacă se arde planta. noroc. Mirosul se spune că sporeşte puterile psihice. iar pulberea uscată de cedru este excelentă pentru picioarele atleţilor. Utilizaţi cedrul pentru purificare. protecţie. guturai.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 30 Lemnul de cedru (Cedrus libani sau Cedrus spp) Cunoscut şi sub numele de Cedru. casa. eliberare. pace. justiţie. Aromoterapie: uleiul de cedru se utilizează în bronşită. Este utilizat atât intern cât şi extern ca antifungic. Celţii antici de pe continent utilizau uleiul de cedru pentru a conserva capetele duşmanilor luate în luptă. fericire. artrită. Se poate fierbe în apă. ca diuretic. Părţi folosite: ramurile şi frunzele Utilizări magice: fumul de cedru purifică locul. acnee. bani şi bogăţii. sănătate şi vindecare. armonie. Uleiul esenţial de cedru este extras din subspeciile cedrului Atlas. Cedrul galben este folosit pentru a trata tusea sângeroasă şi slăbiciunea inimii. câte o lingură de la 3 până la 6 ori pe zi.

muşeţelul peren. stres. vrăjile. ca analgezic. se elimină blestemele. inflamaţie. Aromoterapie: uleiul esenţial de muşeţel se utilizează pentru calmarea nervilor. Părţi folosite: florile Utilizări magice: muşeţelul galben aduce puterea soarelui în poţiunile pentru iubire. muşeţelul sălbatic sau mărul pământului. Când se presară în jurul casei. migrene. justiţie. mâncărimi. Această plantă perenă are frunzele ca nişte pere cu miros de mere. insomnie. probleme menstruale. acnee. deochiurile. Colicile. bogăţii. Femeile cu crampe menstruale pot încerca să adauge câteva felii subţiri de rădăcină proaspătă de ghimbir în ceaiul de muşeţel. dermatită. suprimă greaţa. Muşeţelul calmează nervii şi induce starea de somn.fie se adaugă în lapte. . Muşeţelul are efecte de antibacteriene. iar florile albe au în centru nişte bumbişori aurii. tensiune. liniştitor şi sedativ. Această plantă are o afinitate pentru zona plexului solar din corpul uman.beţi câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. fie în flacon. dureri de cap. Compuşii florilor au demonstrat în testele de laborator o activitate anti-tumorală. meditaţie. prosperitate.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 31 Muşeţelul (Chamaemelum nobile sau Anthemis nobilis) Este cunoscut ca şi muşeţelul roman. Din flori se face un ceai digestiv. noroc. acnee.îmbătrâneşte. Uleiul este folosit în cazul articulaţiilor tumefiate. stomacul supărat şi febra sunt tratate cu ceaiul din flori proaspete sau uscate. Utilizaţi 2 linguriţe la cana de ceai şi fierbeţi 20 de minute . În grădină este o plantă "medic" deoarece revigorează plantele din apropiere care se află "în dificultate". muşeţelul englez. Se aplică extern ceaiul de muşeţel în cazurile de răni. erupţii cutanate. Uleiul esenţial de muşeţel are o frumoasă culoare albastră ce se transformă în timp în galben . Utilizaţi muşeţelul pentru dragoste. Acesta poate fi ars sau pus în săculeţe ritualice pentru a aduce prosperitate şi bani. odihnă. De asemenea este folosit la copii mici care sunt mofturoşi şi celor cărora le cresc dinţii . bani şi în ritualurile de purificare. care este folosit pentru liniştirea copiilor. purificare. Se utilizează ca tămâie pentru Dumnezeu. Ajută la prevenirea coşmarurilor şi a insomniei. Folosiţi-l în băi şi gargare.

vindecare. scoarţa şi lemnul Utilizări magice: (lemnul şi sucul de fructe) . Părţi folosite: fructe.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 32 Cireşul negru (Prunus serotina) Cireşul amar sau cireşul sălbatic este un copac sacru druid. sucul este folosit ca substitut pentru sânge în reţetele vechi.pentru creativitate. în timp ce pulberea de fructe era folosită pentru a îmbunătăţi pofta de mâncare. . pentru a atrage dragostea. Aşchiile de lemn sau scoarţa erau arse în timpul festivalelor celtice. Ceaiul din scoarţă de copac era folosit pentru a curăţa gâtlejele cântăreţilor şi pentru oratori.

scabie. Scorţişoara pe care o consumăm noi sunt pene din scoarţa interioară. ajută la naştere (stimulează contracţiile). diaree. spasme. dispepsie. dragoste. iar uleiul esenţial de scorţişoară este distilat din frunze şi ramuri cu ajutorul apei sau a aburilor. condiţii legate de stress. proiecţii astrale. relansează. de energizare. sănătate şi vindecare. muncă creatoare. Calităţile cheie ale uleiului esenţial de scorţişoară: tonic. infecţii intestinale. . Părţi folosite: scoarţa Utilizări magice: (planta şi uleiul) pentru meditaţie. protecţie. răceli. restaurativ. ritualurile de divinaţie. tuse. colită. afrodisiac.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 33 Scorţişoara (Cinnamomum verum sau zeylanicum) Este un copac tropical înalt de 50 de metri. probleme cu dinţii. boli infecţioase. pentru putere. frigiditate. infecţii virale. digestie. bani şi purificare. apărare. încălzeşte. epuizare nervoasă. reumatism. consolidează şi înalţă. pentru circulaţia slabă a sângelui. succes. gripă. de asemenea se mai foloseşte în anorexie. Aromaterapie: uleiul esenţial de scorţişoară se foloseşte pentru a scăpa de păduchi.

Utilizări magice: infuzia se utilizează în băile ritualice şi în ritualurile de purificare. Se fac băi în infuzie la fiecare 7 zile pentru a îndepărta influenţele negative.2 linguriţe la o cana de apă. Părţi folosite: rădăcina şi frunzele. Găuriţi un ou. Planta conferă elocvenţă şi protecţie celui care o foloseşte. acoperiţi gaura la loc . tusea şi febra. Un decoct de rădăcină este folosit în cremele anti-rid. . Cele cinci petale simbolizează iubirea.casa şi proprietatea vă vor fi protejate. Rădăcina sub formă de praf şi frunzele sunt folosite pentru a opri hemoragia internă. iar spălarea cu acest decoct reduce roşeaţa pielii. pistruii şi arsurile solare. Pulberea este un bun astringent pentru aftele bucale şi tratează diareea. pentru divinaţia viselor. ameliorează durerile de gât. puterea. sau se fierb 30 de grame de rădăcină la o cană şi jumătate de apă tot timp de 20 de minute. fierte timp de 20 de minute la foc mic. Rădăcina acestei plante era gătită de către celţi şi nativii americani ca şi legumă. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi. târâtoarea cu cinci degete sau iarba cu cinci frunze. putere. Luaţi câte un sfert sau jumătate de linguriţă pe zi sau între 20-40 picături de tinctură.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 34 Cinci degete (Potentilla reptans) Denumită şi iarba cu cinci degete. Planta proaspătă aplicată în zona gâtului ameliorează durerea. Se mai foloseşte pentru prosperitate. Luată cu miere de albine. Frunzele pot fi făcute ceai . inspiraţie. Se atârnă la uşă pentru protecţie şi se pun în săculeţi protectori. epurare. vindecare. sănătatea şi abundenţa. înţelepciunea. scoateţi conţinutul din el şi umpleţi-l cu planta cinci degete.

Se ard pentru a alunga gândurile negative. dragoste. diaree. afrodisiac. Acesta se mai adaugă şi la cosmetice. reumatism. reconfortant.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 35 Cuişoarele (Syzgium aromaticum) Sunt bobocii de flori nedeschişi uscaţi la soare a unui copac dens. artrită. . parfumuri şi ţigări. îndepărtează insectele (ţânţarii). Florile sunt folosite pentru a calma durerile de ochi. Uleiul esenţial de cuişoare. flatulenţă. de activare. este un puternic antiseptic pentru durerile de dinţi şi indigestie. eliberare. Există şi anestezice care au la bază extract de cuişoare. dureri dentare. cu efecte de încălzire. Calităţi cheie ale uleiului de cuişoare: tonic. stimulativ. bronşită. Părţi folosite: frunzele şi bobocii florilor Utilizări magice: se folosesc pentru divinaţie. extras din frunze şi boboci de flori. pentru a-i opri pe alţii să bârfească despre tine. veşnic verde au o puternică aromă picantă ce condimentază alimentele şi previn greaţa. Aromoterapie: uleiul esenţial de cuişoare se foloseşte în cazurile de greaţă. infecţii. astm. ca analgezic şi antiseptic. inspiraţie. purificator.

eczeme. arsuri. vânătăi. De asemenea este folosit ca o cremă hidratantă pentru piele. Aromoterapie: uleiul esenţial de tătăneasă este folosit pentru a trata leziuni. Părţi folosite: rădăcina şi frunzele Utilizări magice: rădăcina şi frunzele se folosesc pentru vindecare. oase rupte şi artrită. Pentru a asigura siguranţa bagajelor dumneavoastră în timp ce călătoriţi. tincturile şi compresele din rădăcini sau frunze de tătăneasă vindecă destul de repede tăieturile. . psoriazis. entorse. puneţi în fiecare dintre genţi câte o bucată de rădăcină de tătăneasă. Ceaiurile. erupţiile cutanate şi oasele rupte. răni. care ajută la diminuarea cicatricelor şi a semnelor. Se poartă cu sine pentru a avea o călătorie în condiţii de siguranţă. şi are efecte anti-rid. umflături. erupţii cutanate. muşcături de insecte.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 36 Tătăneasa (Symphytum officinale) Această plantă este cunoscută şi sub numele de rădăcina alunecoasă.

colici. Seminţele întăresc sistemul urinar. Pentru a vi se activa dorinţele sexuale. Seminţele sunt folosite pentru vindecare. migrene. şi beţi câte o cană pe zi. Ceaiul ajută şi la problemele stomacului. liniştitor. lăsaţi să stea 20 de minute. de asemenea se adaugă la uleiul de masaj pentru nevralgie facială şi pentru crampe. infecţii generale. nevralgie. Aromoterapie: uleiul esenţial de coriandru este benefic în tulburările de alimentaţie. nervozitate. Frunzele şi seminţele sunt infuzate pentru a trata infecţii ale vezicii urinare. purificator. cât şi pentru relaxare. aromatizează unele medicamente şi pasta de dinţi. de comfort. reumatism. în special a durerilor de cap. care este picant. de încălzire. Uleiul esenţial de coriandru. gripă. reduce flatulenţa şi vă ajută să scăpaţi de migrene. Puneţi 2 linguriţe de seminţe uscate la o cană de apă fiartă.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 37 Coriandrul (Coriandrum sativum) Întreaga plantă este înţepător de aromată. . Efecte cheie: stimulator. răcoritor. este distilat din seminţe şi este utilizat în parfumuri şi tămâie. dispepsie. soporific (în exces). ca stimulent analgezic. diaree. revitalizant. cum ar fi indigestia şi gazele. în acest scop se poartă seminţe într-un săculeţ. flatulenţă. pojar. indigestie. Seminţele de coriandru sunt un sedativ uşor ce ajută la digestie. Seminţele sub formă de praf şi ulei sunt folosite pentru a aromatiza preparatele din plante şi sunt un bun laxativ (câte un sfert de linguriţă). Părţi folosite: seminţe şi frunze Utilizări magice: uleiul de coriandru funcţionează excelent în amestecurile pentru iubire şi vindecare. adăugaţi puţin praf de seminţe de coriandru în vinul călduţ.

relaxant. crengi. contuzii. De asemenea uleiul tratează giingiile inflamate sau sângerânde şi alungă insectele. veşnic verde are scoarţa gri-maronie şi frunze mici de un verde închis. scoarţă de copac. pace. protecţie. Uleiul de chiparos. armonie. lemn. ramuri şi conuri. distilat din frunze. are un parfum revigorant. tuse spasmodică. Calităţi cheie ale uleiului de chiparos: purificator. longevitate. Uleiul de chiparos este utilizat pentru binecuvântare şi protecţie. bronşită. reconfortant. hemoroizi. varice. reumatism.cele de sex masculin sunt gălbui. Aromoterapie: uleiul esenţial de chiparos se utilizează pentru îngrijirea pielii. asemănător cu cel al răşinii de camfor. efect de protecţie. şi cele de sex feminin sunt verzi. edeme. celulită. astm. răşină şi ulei esenţial Utilizări magice: se arde pentru fericire. Părţi folosite: frunze. inspiraţie. Are două tipuri de conuri . afecţiuni legate de stres. . care se coc şi devin maronii. circulaţie slabă. problemele menopauzei.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 38 Chiparosul (Cupressus sempervirens) Acest copac înalt. calmant. tensiune nervoasă. răni. crampe musculare. restaurativ. fructe. iar parfumul său unic stimulează vindecarea şi uşurează durerea pierderilor de orice fel. transpiraţie excesivă. dismenoree. înţelepciune.

opreşte sughiţul. indigestie. fie are o culoare de galben pal . ca cei ai casei să nu fie prost-dispuşi şi ca invidia să "rămână la uşă". cald-picant ce aromatizează băuturile. insomnia. florile sunt pentru iubire şi pentru apărare. Aromoterapie: uleiul esenţial de mărar se utilizează în cazurile de colici. nervozitate. şi infuzia de seminţe reduce flatulenţa. frunzele. flatulenţă. Seminţele de mărar ajută la digestie. tulpina. amenoree. diferite alimente şi apa copiilor care au colici. Decoctul de seminţe de mărar se foloseşte pentru întărirea unghiilor . Părţi folosite: florile. seminţele şi uleiul esenţial. . Utilizări magice: seminţele atrag bani. dureri de cap. frunzele sunt folosite pentru protecţie. De asemenea mirosul de mărar vindecă sughiţul.are un parfum proaspăt. mărarul ne oferă seminţe şi frunze culinare. Se agaţă la uşă pentru protecţie.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 39 Mărarul (Anethum graveolens) Cu o aromă unică. dispepsie. constipaţie. fructele.se ţin unghiile în acest decoct călduţ timp de 10 minute. Uleiul distilat de mărar este fie incolor. însă cea mai puternică aromă se găseşte în vârfurile verzi. durerile de stomac.

Florile sunt folosite şi ca ofrande. febra fânului. Se foloseşte pentru a atrage bani. curăţare. loc sau lucru pentru a binecuvânta. plăcinte şi siropuri. bogăţii. Frunzele. Se poartă cu sine pentru a te feri de tentaţia de a comite adulter. Din fructe se poate face gem. Datorită multiplelor utilizări în problemele de sănătate. dragoste. În scop medicinal.cum ar fi rujeola . Sambucus nigra poate fi folosit ca insecticid în grădină sau pentru a respinge insectele să se apropie de faţă şi de corp . colici.în acest scop se face o infuzie de frunze proaspete. Frunzele de soc se adaugă în unguente pentru afecţiuni ale pielii. Florile sunt infuzate pentru febră. vin. Această infuzie poate fi turnată şi în găurile şoarecilor şi cârtiţelor. . Florile sunt folosite în ritualuri ce au drept scop îndeplinirea dorinţelor. dureri de gât. frunzele. Florile de soc tratează răcelile. diaree. flori. Se spune că în seara solstiţiului de vară.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 40 Socul (Sambucus canadensis sau nigra) Druizii au folosit acest arbore atât pentru binecuvântări cât şi pentru blesteme. boabe Utilizări magice: baghetele din soc pot fi folosite pentru a alunga spiritele rele sau diferite forme ale gândurilor. erupţii ale pielii . astm şi gripă. Un amestec clasic pentru tratarea gripei este cel de flori de soc. florile şi fructele sunt împrăştiate pe o persoană.se beau până la 3 ceşti pe zi. În medicina chineză. ele ajută la tuse. purificare. binecuvântare. De asemenea se agaţă la uşi pentru a ţine la distanţă răul. Se folosesc 2 linguriţe de soc sau de amestec la o cană de apă fiartă şi se lasă să stea 20 de minute . se acoperă persoana care are gripă pentru a transpira cât mai mult. artrita. Muzica ce este cântată la fluierul sau la naiul făcut din lemn de soc are acelaşi efect ca şi baghetele. şi acţionează ca un laxativ uşor. Un vârf de scorţişoară adăugată în ceai îl "încălzeşte" şi mai mult. îl vei vedea pe regele zânelor şi suita lui.şi pentru problemele pulmonare. este numit "medicamentul pentru piept". După ce se bea un ceai din acest amestec. coada şoricelului şi mentă. Părţi folosite: frunze. dacă dormi sub un soc. tulpinile şi rădăcinile de soc sunt folosite în tratamentul fracturilor şi a spasmelor musculare. durerile de gât.

astm. efect de compensare. crengi. entorse. nevralgie. infecţii cutanate. seva şi uleiul esenţial Utilizări magice: se adaugă la toate amestecurile de vindecare. balsamic. În familia eucaliptului găsim peste 500 de specii de arbori şi arbuşti. cistită. Frunzele de eucalipt. circulaţie proastă. sau se adaugă în unguente împotriva insectelor. boli infecţioase. dureri de cap. mătreaţă. infecţii ale gâtului. guturai şi gripă. tratează tuberculoza pulmonară. nectarul florilor pentru miere şi uleiul. pojar. răceli. frunze tinere albaste-verzui. dureri musculare. febră. distilat din frunze şi ramuri. este utilizat în medicamente. Uleiul de eucalipt este antiseptic. lemn. muşcături de insecte. anti-viral. Efect revigorant. Calităţi cheie: stimulator. herpes. laringită.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 41 Eucaliptul (Eucalyptus spp. Pentru protecţie. de activare. dureri de gât. Se aplică (nediluat) pe corp pentru a trata răceala. sunt folosite de către autohtoni pentru a-şi lega rănile. leucoree. frunze mature verzi şi flori albe. varicelă. astm. . poliartrită reumatoidă. Părţi folosite: frunze. tuse. este util pentru arsuri. parfumate de camforul sălbatic. herpes. stimulator.) Probabil unul dintre cele mai importante uleiuri vindecătoare. expectorant. De asemenea se utilizează în amestecurile de purificare. purificare. bronşită. sinuzită. epidemii. guturai. varicelă. de reglare. neurastenie. scade nivelul zahărului din sânge. Aromaterapie: se utilizează uleiul esenţial de eucalipt pentru arsuri. Una dintre cele mai comune specii este Eucalyptus globulus ce are un trunchi cu scoarţă de culoare albăstruie-gri. Uleiul esenţial de Eucalyptus citriodora se foloseşte în infecţii fungice cum ar fi candida. gripă. păduchi. răceli. aromaterapie şi parfumuri. Rădăcinile copacilor de eucalipt secretă o substanţă chimică otrăvitoare ce inhibă creşterea plantelor din apropiere. se poartă câteva frunze într-un săculeţ.

departe de lumina soarelui şi căldură. Părţi folosite: flori. Se strecoară foarte bine planta.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 42 Iarba de silur (Euphrasia officinalis) Această plantă semiparazitică îşi extrage nutrienţii din rădăcinile anumitor ierburi care cresc alături de ea în câmpie. dar nu în frigider. Se arde ca şi tămâia pentru clarviziune şi în ritualul de divinaţie. Se poartă după sine atunci când aveţi nevoie să vedeţi adevărul într-o chestiune. încât să rămână aproape uscată. Frunzele uşor amare erau folosite în salate. flori albe cu pete galbene şi nişte venişoare roşii. Este un bun antiseptic. cu proprietăţi de reducere a inflamaţiilor şi iritaţiilor ochilor. pentru a curăţa mintea de gândurile de care nu este nevoie şi pentru a îmbunătăţi memoria. Se lasă să stea peste noapte. Planta are frunze ovale şi mici. . O infuzie din întreaga plantă sau un suc din tulpine proaspete este un tonic general ce tratează tensiunile şi infecţiile oculare. uşor astringent. este un produs cosmetic foarte indicat oferind strălucire ochilor. indicat pentru sinuzită. Se păstrează întrun recipient bine sigilat. Se bea câte o jumătate de linguriţă într-o jumătate de cană de apă de izvor pentru a încuraja clarviziunea. Utilizări magice: Într-o oală se infuzează un pumn de plantă în jumătate de litru de apă clocotită şi se acoperă. care seamănă cu un ochi congestionat. frunze şi tulpina.

fierte cu orz. Uleiul de fenicul nu trebuie să fie utilizat de către epileptici sau de copiii mici. a splinei. Se prepară ceai din seminţe pentru constipaţie. Uleiul este consumat cu miere de albine şi pentru a înlătura gazele. supe. Seminţele şi frunzele aburite ajută la curăţarea profundă a pielii. Seminţele se fierb la foc mic pentru siropuri de tuse. Seminţele de fenicul sunt mestecate pentru a înlătura foamea şi pentru a uşura digestia. iar seminţele sunt adăugate la pâine. pentru respiraţie greoaie şi pentru dispnee. Seminţele de fenicul sub formă de praf resping puricii animăluţelor de casă. se toarnă apa clocotită peste seminţele de fenicul zdrobite (o linguriţă de seminţe la o cană de apă). Frunzele şi seminţele. Extractul de rădăcină este detoxifiant şi diuretic. iar ceaiul de fenicul poate fi folosit pentru gargară. seminţele sunt curbate cu nervuri. . iar uleiul esenţial de fenicul este utilizat în masajul muscular de tonifiere. iar extern este aplicat pe umflăturile reumatice. pentru a spori laptele matern şi pentru a regla menstruaţia.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 43 Feniculul (Foeniculum vulgare) Această plantă bienală sau perenă are frunzele ca nişte pene crestate. vezicii biliare şi a sângelui. Puneţi puţin fenicul în interiorul unui peşte atunci când îl gătiţi pentru a-l face mai digerabil. Ceaiul şi supa făcute din fenicul se spune că ajută în dietele de slăbit. ajută la creşterea cantităţii de lapte matern. Studiile de cercetare indică faptul că feniculul ajută la refacerea ficatului afectat de consumul de alcool. Pentru a ajuta la indigestie şi gaze. Uleiul de fenicul amestecat cu miere de albine poate fi consumat pentru tuse. Feniculul este mâncat în salate. o rădăcină groasă toate cu o aromă proaspătă de anason. Seminţele şi rădăcina de fenicul ajută la curăţarea ficatului. înfloreşte în mijlocul verii.

de stimulare. probleme de menopauză. Se poartă o bucăţică de fenel într-un săculeţ pentru a-i influeţa pe ceilalţi să aibă încredere în cuvintele tale. ten gras.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 44 Seminţele de fenicul se fierb pentru a obţine un ceai cu care se fac spălături pentru ochi: se adaugă o linguriţă jumătate de seminţe la o cană de apă. Se utilizează pentru protecţie. vindecare. edeme. seminţe. restaurativ. se foloseşte de 3 ori pe zi strecuraţi bine înainte de a folosi. sughiţ. obezitate. flatulenţă. . celulită. colici. lapte matern insuficient la mamele care alăptează. Aromaterapie: uleiul de fenicul se utilizează pentru vânătăi. sănătate şi purificcare. dispepsie. reumatism. bronşită. Utilizări magice: se agaţă la uşă pentru a respinge spiritele rele. echilibrare. anorexie. rădăcina. constipaţie. Părţi folosite: frunze. greaţă. astm. Efect revitalizant. purificare.

De asemenea se spune că feriga este o plantă a nemuririi. Frunzele desfăcute ale ferigii comune erau adunate de Sânziene. exorcism. sau feriga stjar (Polypodium vulgare). Datorită regenerării misterioase a ferigilor. Extractul de rădăcină sau rădăcina praf sunt adăugate în unguentele pentru vindecarea rănilor şi pentru masajul membrelor copiilor cu rahitism. Rădăciile de ferigă se adaugă în poţiuni pentru dragoste. este folosită în ritualurile pentru dragoste şi are reputaţia alchimică de a transforma mercurul în argint. feriga (Pteridium aquilinum). spinarea lupului. Se ia apoi o linguriţă de extract (lichid de rădăcină sau rădăcină sub formă de praf pe stomacul gol).Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 45 Ferigile În special Feriga comună Masculină (Dryopteris filix-mas). La câteva ore după ce a fost ingerat. protecţie. Feriga comună Masculină . iar după câteva ore se consumă puţin ulei de ricin. Această ferigă ajută la deschiderea încuietorilor şi la ruperea farmecelor. Nu se consumă deloc alcool în timpul tratamentului cu această plantă!! Supardoza poate duce la orbire şi chiar la moarte. Procesul vermifug se începe prin a se consuma usturoi proaspăt. se administrează un purgativ. aduc ploaia. crează un zid de protecţie foarte puternic. iubire. . Frunzele de frigă de sex masculin. Părţi folosite: frunze şi rădăcină Utilizări magice: se spune că seminţele de ferigă te fac invizibil dacă sunt culese în seara de Sânziene. se crede în credinţa străveche că seminţele de ferigă pot conferi invizibilitate. părul fetei sau părul Maicii Domnului (Adiantum pedatum). eliberare. Poate fi folosită pentru a evoca bani. şi frunzele sunt mestecate de cei care pornesc în căutarea dragostei. Druizii clasificau ferigile ca fiind copaci sacrii. Limba cucului (Botrychium lunaria) este deosebit de eficientă dacă este culeasă la lumina lunii. uscate şi arse în casă. uscate şi purtate pentru a aduce noroc. Arse în afara casei. deoarece este un bun remediu împotriva teniei. Se utilizează pentru noroc.toamna se adună rădăcina.

Indicat pentru protecţie. Aplicată extern. Frunzele dau o aromă puţin amară hranei şi de obicei se folosesc în aperitivele digestive.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 46 Spilcuţa (Tanacetum perthenum) Cunoscută şi sub numele de iarba fetei. gălbui spre verde. fiind folosiţi ca insecticid. Ceaiul se consumă intern pentru tinitus (ţiuitul urechii sau alte sunete percepute fără existenţa unui stimul exterior) şi în cazul menstruaţiilor neregulate. reduc inflamaţiile şi sunt uşor sedative.apar vara. de a reduce durerile de cap şi de a inhiba secreţia unui compus implicat în apariţia migrenelor şi a artritei. iar florile albe . sub formă de tinctură. datorită acţiunii stimulatoare pe uter.margarete . Spilcuţa nu ar trebui utilizată în timpul sarcinii. mestecate zilnic. planta este folosită în tratamentul vânătăilor. Florile infuzzate se aplică extern pentru a calma durerile de cap şi umflăturile artritice. divizate. purificare. apărare. au un afect în timp. Bobocii de flori uscaţi se spune că au aceleaşi proprietăţi ca şi piretru. De asemenea ceaiul de spilcuţă poate fi utilizat ca baie pentru picioarele umflate. Un ulei esenţial de spilcuţă este folosit în parfumerie. ulei esenţial Utilizări magice: călătorii o poartă cu ei pentru a preveni boala sau accidentele în timpul călătoriilor. Ca şi plantă este foarte importantă datorită succesului său de a reduce migrenele. are frunze cu un gust înţepător. . Părţi folosite: frunze. flori. Consumul frunzelor de spilcuţă relaxează vasele sanguine. Atenţie: frunzele proaspete pot irita gura.

seva. şi pentru a aromatiza casa cât şi toaleta. care este un bun antiseptic şi expectorant. Mugurii şi frunzele sunt distilate pentru a se face uleiul esenţial de pin argintiu. folosit în picăturile pentru tuse. Utilizări magice: acele de pin argintiu se ard la naştere pentru a binecuvânta şi proteja atât copilul cât şi mama. scoarţa de copac. lemnul. Răşina de pe scoaţa sa este distilată pentru a face terebentină Strassburg (lichior folosit în medicină şi în industrie). seminţele. pace. . răşina. inhalaţiile pentru astm. Părţi folosite: acele. inspiraţie şi înţelepciune. Acesta a fost bradul original de Crăciun în Europa Centrală.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 47 Bradul argintiu (Abies alba) Cunoscut şi sub numele de Copacul Naşterii. ales pentru acele lui lungi şi aromatice. Se ard acele sau răşina pentru armonie.

Pentru a elimina calculii biliari se ia câte 1 ½ -2 linguri de ulei de in şi vă întindeţi pe partea stângă timp de jumătate de oră. Seminţele de in fierte se adaugă la câţiva morcovi proaspeţi raşi. bani. Seminţele întregi (aproximativ 2 linguri) pot fi luate cu multă apă pentru constipaţie. albastre şi netede. Se presară seminţe de in atunci când se efectuează ritualuri de vindecare sau se pun în amestecurile de vindecare. şi cu seminţe uleioase maro. Nou-născuţii sunt puşi să doarmă într-un câmp de in din aceleaşi motive. Florile albastre sunt purtate pentru a proteja de vrăjitorii. O linguriţă de seminţe se pune într-un litru de apă şi se pune la fiert la foc mic până scade la jumătate de litru. Lichidul obţinut se strecoară şi se bea în doze de un sfert de cană de mai multe ori pe zi (până terminaţi cantitatea) . are o tulpină subţire cu frunze liniare verzi. Plantă anuală.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 48 Inul (Linum usitatissimum) Numit şi seminţe de in. Părţi folosite: seminţe Utilizări magice: copiii de 7 ani care aleargă sau dansează într-un câmp cu in se spune ccă vor fi foarte frumoşi la maturitate. .pentru constipaţie. dureri de gât ulcerate şi ca expectorant. urmate de prune afumate sau suc de prune. Se utilizează pentru protecţie. se amestecă şi se încălzeşte pentru a face o cataplasmă pentru reumatism şi umflături. cu flori frumoase. conştientizare.

asociată cu "oamenii mici". Atenţie! Această plantă este otrăvitoare şi ar trebui să fie folosită doar de personal calificat. Este o plantă sacră. Degetele Zânelor sau Clopoţeii Mortului. Pentru şamani. . Utilizări magice: se creşte în grădină pentru protecţia casei şi a curţii.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 49 Degetarul roşu (Digitalis purpurea) Cunoscut şi sub numele de Mănuşa Zânelor. aceasta este o plantă învăţător. Anumite substanţe pe care le conţine sunt folosite la fabricarea medicamentelor pentru inimă.

consacrare. Tămâia are capacitatea de a încetini şi de a aprofunda respiraţia. induce o stare meditativă. exorcism. de purificare şi de protecţie. care. pentru inducerea stărilor meditative şi a spiritualităţii. viziuni. tuse. meditaţie. curaj. Rozmarinul poate fi folosit ca un substitut. Tămâia este antiseptică şi mirosul calmează şi limpezeşte mintea. binecuvântare.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 50 Tămâia (Boswellia carteri) Este un copac mic. Avicenna a pledat pentru utilizarea sa în cazul tumorilor. şi extern pentru spălarea rănilor şi vânătăilor. cu frunze penate şi flori albe sau roz-pal. arsă. Uleiul esenţial de tămâie (frankincense) este util. cicatrice. purificare. sau 20 de picături de tinctură. Uleiul se foloseşte pentru spiritualitate. putere. astm. noroc şi protecţie. anxietate. Pliniu a susţinut că a folosit tămâia ca antidot pentru otrăvire. riduri. gripă. de asemenea. Doza este de 3-6 boabe într-un pahar de vin. spiritualitate. plăgi. afecţiuni legate de stres. ulceraţii intestinale şi diaree cu sânge). este propice pentru rugăciune şi meditaţie. cistită. răceli. iubire. Părţi folosite: răşina Utilizări magice: tămâia este arsă în ritualurile de exorcizare. tensiune nervoasă. vărsăturilor şi dizenteriei (boală infecţioasă. Răşina se arde pentru protecţie. laringită. a febrei. Se diluează înaintea aplicării pe piele deoarece poate fi iritant. Aromoterapie: se utilizează uleiul de tămâie pentru tenul uscat şi matur. vindecare. exorcism. Chinezii o folosesc sub formă de pulbere şi în ceaiuri pentru reumatism şi dureri menstruale. bronşită. Acesta produce o răşină naturală care este folosită pentru a face tămâie de vindecare. Se spune că accelerează creşterea spirituală. caracterizată prin dureri acute. .

Pentru infecţiile vaginale. flori comestibile . Acesta este luat în doze de o linguriţă. previne greaţa. De asemenea usturoiul curăţă flegma. şi are o uşoară acţiune antifungică. Usturoiul purifică sângele. îi curăţaţi şi îi mâncaţi. Se zdrobeşte şi se foloseşte ca un sos pentru răni. rasă.albe-trandafirii. Căţeii de usturoi adaugă o aromă deosebită mâncărurilor. Pentru oxiuri. de 3-6 ori pe zi.se introduce direct în vagin. colesterolul şi coagularea. ajută la controlul acneei. este mai eficient decât sub formă de pulbere sau alte extracte pe care le găsim disponibile pe piaţă. reduce tensiunea arterială. în special în cazul produselor naturale care îşi păstrează gustul. Pentru o durere în gât. Noile teste au arătat că are un rol important şi în tratarea intoxicaţiilor cu plumb şi în diabet. Usturoiul respinge insectele şi poate fi aplicat pe muşcături şi înţepături. proaspăt. frigeţi puţin câţiva căţei necurăţaţi într-o tigaie fără ulei. reduce riscul de mană. Usturoiul crud. Are o singură tulpină cu frunze lungi şi subţiri. Testele efectuate până în prezent i-au demonstrat activitatea antibiotică împotriva mostrelor de candida. S-a dovedit că poate fi mai eficient decât tetraciclina ca şi antibiotic. dizenterie şi tifos. stafilococ. închişi într-o "tunică de hârtie". Se spune că dacă usturoiul creşte pe lângă cartofi. bronşită.este una dintre "ierburile" cu multe utilizări. Bulbul de usturoi este unul din marile plante de bază folosite ca remediu în diferite condiţii . cu puţină rădăcină proaspătă de ghimbir.. Părţi folosite: bulbul . când se înmoaie puţin. Usturoiul este un antibiotic natural atât pentru uz intern cât şi extern. se zdrobeşte puţin un căţel de usturoi ce poate fi introdus în rect cu ulei de măsline. Gătit cu ghimbir proaspăt. Usturoiul proaspăt previne şi este leac pentru viermii intestinali. salmonella. fiind în acest caz un bun tratament pentru răceli. se zdrobesc câţiva căţei de usturoi şi se înfăşoară în tifon . şi un bulb a cărui aromă creşte atunci când este zdrobit sau tăiat. Atenţie! Femeile însărcinate şi persoanele cu temperatment "iute şi fierbinte" ar trebui să evite consumul exgerat de usturoi. tuberculoză pulmonară şi tuse convulsivă.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 51 Usturoiul (Allium sativum) Este un "ciorchine" de căţei.

Usturoiul este de asemenea extrem de protectiv. usturoiul acţionează ca un stimulator al dorinţelor sexuale. la cei de la care vine. Pentru acest lucru se purtau 13 căţei de usturoi la capătul unui şnur la gât timp de 13 zile. Atunci când este mâncat. în toiul nopţii. vă protejează de loviturile duşmanilor (fizice sau psihice). În ultima zi. usturoiul era purtat împotriva ciumei. a hoţilor şi întorce înapoi invidia. În vremurile de demult. Aceste împletituri sunt o binecuvântare de casă nouă. Frecat pe oale şi tigăi înainte de prepararea hranei. apoi se aruncă într-o apă curgătoare. Pur şi simplu un căţel de usturoi decojit se pune pe partea afectată a corpului. aceştia îşi pierd puterile magice. şi în continuare este folosit pentru a absorbi boli.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 52 Utilizări magice: în casă. În plus. se scote colierul şi se aruncă în spate. iar soldaţii romani mâncau usturoi pentru a le da curaj. precum şi de monştrii. după care se aleargă spre casă fără să se uite în urmă. Soldaţii purtau usturoi ca mijloc de apărare în Evul Mediu. muşcaţi din usturoi pentru a le trimite departe sau presăraţi pudră de usturoi pe podea (dacă nu vă deranjează mirosul pentru ceva vreme). usturoiul păzeşte de vremea urâtă (alpiniştii obişnuiau să facă acest lucru). Atunci când spiritele rele sunt aproape de voi. Un ritual vechi utiliza usturoiul pentru protejarea împotriva hepatitei. se merge pe jos până la colţul unei intersecţii. Usturoiul este plasat sub pernele copiilor pentru a-i proteja în timp ce dorm. şi miresele. Atunci când un magnet sau un magnetit este frecat cu usturoi. se elimină vibraţiile negative care ar putea contamina alimentele. purtau cu ele un căţel de usturoi pentru noroc şi pentru a ţine răul la distanţă în ziua cea mare. Marinarii transportau uneori la bordul navei în timp ce călătoreau pentru a o proteja. cândva demult. împletiturile de usturoi păzesc împotriva răului. Purtat în buzunar sau într-un săculeţ. .

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 53 Ghimbirul (Zingiber officinale) Are o rădăcină aromată. diaree. iar florile sunt albe ca niște piroane. reumatism. murată sau conservată. în special ritualurile pentru dragoste. Cristalizat sau infuzat. durere în gât. Are efect de tonic. suprimă greaţa. de asemenea îl scuipă atunci când vine o furtună şi se află pe mare. afrodisiac. febră. oboseală. colici. greaţă. din moment ce a fost încălzită de ghimbir. cefalic. circulaţie proastă. încălzire. locuitorii insulei Dobu folosesc destul de mult ghimbirul în ritualurile lor. epuizare nervoasă. sau puneţi o linguriţă şi jumătate din rădăcină sub formă de praf într-o cană de apă şi fierbeţi tot 20 de minute. sinuzită. frunzele sunt în formă de lance. Părţi folosite: rădăcina Utilizări magice: destul de picant. Ceaiul de ghimbir facilitează digestia şi flatulenţa. uscată. entorse. Rădăcina de ghimbir poate fi folosită proaspătă. cât şi pentru animalele de casă. Este un ingredient esenţial în mâncărurile asiatice. Ceaiul fără aditivi ajută la degestie.se foloseşte aproximativ o jumătate de linguriţă de pulbere. . Cu câteva linguriţe de rachiu/pălincă. Rădăcina are un efect de încălzire asupra organismului. În Pacific. stimulare. miere de albine şi foarte puţin ardei iute (praf sau mărunţit). aceasta prinde putere. pentru a o opri. debilitate. Atunci când se mănâncă ghimbir înainte de efectuarea unei vrăji. Este bun atât pentru copii. remediul este şi mai eficient pentru răceli. flatulenţă. O baie sau pur şi simplu picioarele ţinute în ceai fierbinte (cât suportaţi) este de asemenea benefică. reduce febra. Tăiaţi aproximativ 5 centimetri din rădăcina proaspătă de ghimbir. răceala şi gripa. Ei îl mestecă şi îl scuipă pe "locul" bolii ca să o vindece. dragoste. răceală. diaree. frisoane. pierderea poftei de mâncare. curaj. crampe. indigestie. acoperiţi-o cu o cană de apă şi se fierbeţi-o la foc mic 20 de minute. bani. guturai. uleiul esenţial este util în sexualitate. Acest preparat tratează febra. colici. Ghimbirul este de asemenea utilizat în vrăjile pentru succes sau pentru a asigura succesul unei operaţiuni magice. gripă. Aromoterapie: uleiul esenţial de ghimbir este utilizat în cazurile de artrită. Se adaugă suc de lămâie. boli infecţioase. o tulpină ridicată împărţită în două rânduri. Ghimbirul uscat este luat pentru a evita răul de maşină sau răul de mare . dureri musculare. este uşor antiseptic şi stimulează secreţiile interne. tuse. gastrită.

frumuseţe tuturor celor care îl poartă cu ei. dragostei.rădăcinile care au mai mult de 2 ani vechime sunt un celebru stimulent yang (cel nord american mai puţin cel oriental). mental. de asemenea. ginsengul întăreşte organismul prin creşterea eficienţei sistemelor endocrin.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 54 Ginsengul oriental (Panax ginseng) Sau ginsengul din America de Nord (Panax quinquefolium) . Se poate spune că în loc să trateze probleme specifice. circulator şi digestiv. Ginsengul va aduce. precum şi pentru a proteja sănătatea unei persoane. Rădăcina este folosită pentru a atrage dragostea. emoţional prin creşterea numărului de celule roşii din sânge purtătoare de oxigen şi celule albe ce consolidează sistemul imunitar şi prin eliminarea toxinelor. . a dorinţelor. pentru protecţie. muncii creative. pentru a atrage bani şi pentru a asigura potenţa sexuală. Reduce stresul fizic. Părţi folosite: rădăcina Utilizări magice: pentru activarea dorinţelor sexuale.trebuie făcute pauze. Atenţie: ginsengul nu trebuie consumat în mod continuu . metabolic. Poate fi folosit ca substitut pentru mandragoră (Mandragora officinalis). a frumuseţii.

O plantă a fertilităţii.doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi. iar seminţele erau măcinate în loc de cafea. Fructele de păducel sunt un puternic tonic cardiac. protectie. Florile sunt un simbol al erotismului. Baghetele făcute din păducel au o mare putere. îşi găseşte locul pe la nunţi sau la sărbătoarea primăverii de 1 mai. Fructele ajută la digestie şi sunt folosite pentru pofta de mâncare.considerată ca început al primăverii). frunzele tinere de păducel erau înlocuitori pentru ceai şi tutun. timp de 20 de minute. Consumul pe o perioadă mai lungă de timp ajută la scăderea tensiunii arteriale. Se utilizează păducelul pentru fertilitate. precum şi în ritualurile făcute pentru plantaţii. În timpul primului război mondial. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi. se iau câte 10-20 de picături de 4 ori pe zi.la o cană de apă fiartă se adaugă 2 linguriţe de flori şi se lasă 20 de minute să se infuzeze . şi atunci când aceştia cresc împreună. număr sacru. . frasinul şi păducelul. are ciorchini denşi de flori albe la sfârşitul primăverii şi fructele-i sunt roşii. Păducelul este un copac sacru pentru zâne şi face parte din triada copacilor zânelor : stejarul. Acest arbust cu frunze căzătoare. Din flori se face ceai pentru inimă . apărare şi castitate. Florile sunt formate din 5 petale. Părţi folosite: florile şi fructele Utilizări magice: păducelul este floarea clasică folosită la decorarea armindenului (nume popular al zilei de 1 mai .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 55 Păducelul (Cratageus spp) Cunoscut şi sub numele de Copacul Înflorit. Fierbeţi la foc mic 2 linguriţe de fructe de păducel la o cană de apă. Fructele sunt fierte la foc mic sau se fac tinctură. utile pentru aproape orice tip de bolală a inimii. Seminţele roşii de păducel sunt un bun remediu pentru nervi şi insomnie. În cazul tincturii de păducel. se spune că se pot vedea zânele. ca nişte lobi zimţaţi. Cei cu probleme ale colesterolului şi cu boli valvulare au de beneficiat în urma consumului de păducel. gherghinar sau ghimpele alb.

Frunzele au fost folosite ca substitut pentru tutun.. adăugaţi miere de albine astfel încât să se formeze o pastă. magneziu. Alunele cu miere de albine vindecă o tuse cronică. . Se adaugă şi puţin piper pentru a elimina flegma. fertilitate şi dorinţe. Pentru a primi ajutorul zânelor în ritualuri. cu mâţişori sau muguri primăvara şi cu ciorchini de alune toamna. protecţie. clarviziune. Dacă sunteţi afară şi aveţi nevoie de protecţie.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 56 Alunul (Corylus avellana) Este un arbust cu frunze căzătoare. apărare. a inventat un amestec care ar vindeca răcelile. potasiu şi cupru. Diancecht. durerile de gât şi viermii. zeul vindecării. înţelepciune. inspiraţiei şi poeziei. Măcinaţi alunele cu un mixer. Baghetele de alun simbolizează magia albă şi vindecarea. acest terci era făcut din muguri de alun. Părţi folosite: alunele Utilizări magice: alunul este un vechi copac celtic al înţelepciunii. Confrom legendei. divinaţii. înşiraţi alune pe un şnur şi puneţi-l în casă sau în locul unde faceţi ritualuri.amestecul trebuia luat dimineaţa şi seara. Alunul se utilizează pentru vindecare. Alunele sunt consumate înainte de ritualul de divinaţie. Beţele de alun sunt folosite pentru a găsi apă sau comori ascunse. în doze de o lingură. care este mâncată de mai multe ori pe zi. noroc. păpădie. desenaţi un cerc în jur cu un bâţ sau o crenguţă de alun. Alunele sunt bogate în fosfor. măcriş şi fulgi de ovăz . rocoină. inspiraţie.

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale

57

Iarba neagră
(Calluna vulgaris) Oferă un punct de sprijin agricultorilor din mediul rural care o folosesc ca şi combustibil, furaje, ceai, colorant şi ca stuf. Cultivarea plantelor creşte fertilitatea solurilor. Lăstarii înfloriţi de iarbă neagră sunt folosiţi pentru insomnie, dureri de stomac, tuse şi probleme de piele. Iarba neagră utilizată în stare proaspătă sau uscată, întăreşte inima şi ridică uşor tensiunea arterială. Este uşor diuretică. Proaspete sau uscate se fierb la foc mic - 4 linguriţe la o cană de apă, doza este de jumătate de ceaşcă pe zi. Părţi folosite: partea înflorită a plantei Utilizări magice: Este o plantă sacră asociată cu planeta Venus. Este purtată ca protecţie împotriva violului şi a altor infracţiuni violente, sau doar pentru a aduce noroc. Planta cu flori albe este cea mai indicată pentru scopul de a aduce noroc şi pentru a diminua pasiunea peţitorilor nedoriţi. Atunci când este arsă afară alături de ferigă, atrage ploaia, sau se bagă cu feriga în apă şi se stropeşte prin jur pentru a invoca ploaia. Multi timp această plantă a fost folosită pentru a invoca spiritele, fantomele. Planta cu flori roşii este utilizată pentru pasiune, pentru a începe sau termina o afacere. Cea cu flori violet este pentru dezvoltarea spirituală.

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale

58

Ilexul
(Ilex aquifolium) I se mai spune în popor ilice. Este un copac sacru folosit pentru decorarea la venirea solstiţiului de iarnă. Frunzele se usucă şi sunt folosite ca ceai pentru febră, bronşită, probleme cu vezica urinară şi gută. Puneţi aproximativ 15 grame de frunze tăiate în apă fiartă şi lăsaţi să stea timp de 20 de minute se bea o cană pe zi. Sucul de frunze proaspete este util în icter, se ia câte o lingură pe zi. Atenţie: fructele sunt otrăvitoare! Părţi folosite: frunzele Utilizări magice: este cunoscută ca plantă pentru protecţie. Se foloseşte pentru a respinge animalele nedorite şi spiritele. Nounăscuţii se stropesc cu apa în care această plantă a fost înmuiată, mai ales dacă este lăsată peste noapte la lumina lunii pline, pentru a-i menţine fericiţi şi în condiţii de siguranţă. Ilexul simbolizează dorinţa de a permite spiritelor naturii să împartă locuinţa cu oamenii în timpul sezonului rece. Plantată lângă casă, această plantă respinge vrăjile negative. Un săculeţ cu frunze şi fructe purtat de către un bărbat îi măreşte capacitatea de a atrage femeile. De asemenea se poartă pentru a aduce noroc. Este folosit pentru putere şi protecţie. Într-o seară de vineri după miezul nopţii, fără să faceţi vreun zgomot, culegeţi 9 frunze de ilice, de preferinţă de la o plantă fără spini. Împachetaţi-le într-o pânză albă făcând 9 noduri pentru a împreuna cele 2 capete ale pânzei. Puneţi pânza cu frunzele sub pernă, şi visele vor deveni realitate. Cândva demult, coroniţele tradiţionale pentru mire şi mireasă erau făcute din această plantă (o plantă de sex masculin) şi iederă (o plantă de sex feminin), iar pentru decorarea altarului erau folosite tot aceste 2 plante.

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale

59

Caprifoiul
(Lonicera japonica) În popor i se spune Mâna Maicii Domnului. Această plantă perenă sau semi-perenă are frunze păroase şi flori parfumate încă din timpul primăverii până vara târziu - flori ce se înfloresc albe şi devin galbene pe rând, apoi urmează fructele negre care sunt otrăvitoare. Proprietăţile ce i-au fost atribuite sunt comune mai degrabă florilor sălbatice, decât soiurilor ornamentale. Florile au un efect antimicrobian împotriva salmonelei, stafilococului şi streptococolui. Chinezii au recunoscut caprifoiul ca fiind o plantă cu efecte antibiotice pentru răceli, gripe şi febră. Dureri de gât, conjunctivita, inflamaţii ale intestinului, ale tractului urinar şi ale organelor de reproducere au fost tratate cu această plantă. Combinată cu seminţele de Forsythia suspensa - binecunoscutul arbust cu flori galbene, sau cu Echinacea augustifolia sau E. purpurea pentru un efect antiviral şi antibacterian maxim. Se adaugă 2 linguriţe de flori la o cană de apă fiartă şi se lasă să se infuzeze 20 de minute. Părţi folosite: florile Utilizări magice: planta se foloseşte pentru sănătate/vindecare, iubire, dragoste, creativitate, vise profetice, protecţie, divinaţie, pentru clarviziune. Se zdrobesc uşor câteva flori şi apoi se freaca fruntea pentru a spori puterile psihice. Încercuiţi o lumânare verde cu flori de caprifoi şi daţi foc la lumânare pentru a atrage bani.

Părţi folosite: flori Utilizări magice: se foloseşte alături de tămâie în ritualurile de exorcism. hameiul este cultivat pentru industria berii. se adaugă la bere pentru a o aroma. O pernă umplută cu hamei uscat ajută la somn şi vindecare. .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 60 Hameiul (Humulus lupulus) Cunoscută şi cu numele de Aroma Berii. Această plantă erbacee are frunze mari dinţate şi flori cu un miros distinctiv de bere. clarifia şi conserva. Lăstarii sunt mâncaţi ca şi legume şi frunzele se pun în supe. sau se poartă în săculeţi de vindecare. Florile coapte. însă în principal. de sex feminine.

tratează bronşita.expectorante şi antiseptice. Ceaiul este folosit intern cât şi extern pentru tratarea eczemelor şi pentru zona zoster. Unguraşul. acţionează ca un tonic digestiv şi al ficatului. Distruge viermii intestinali. lichioruri şi sunt adăugate în picăturile pentru tuse . O infuzie de unguraş relaxează muşchii şi ajută la expulzarea mucusului. iar florile uscate pluteau pe ulei ca fitile de lumânări. Se bea o infuzie din această plantă pentru a elibera mintea. este un bun laxativ. astmul şi crupul (afecţiune a laringelui la copil. cu frunze păroase încreţite. Mamelor Navajo li se dădeau un decoct de rădăcină înainte şi după naştere. Frunzele lânoase de unguraş erau folosite pentru a curăţa găleţile de lapte. . plasate într-un bol cu apă. albe. pentru a promova o gândire mai rapidă şi pentru a consolida puterile mentale.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 61 Unguraşul (Marrubium vulgare) Este o plantă lânoasă. eliberează vibraţii de vindecare. amestecat cu frunze de frasin. cu un miros de pelin. Părţi folosite: frunzele Utilizări magice: se păstrează în săculeţi pentru protecţie şi se poartă pentru a proteja împotriva vrăjitoriei şi a fascinaţiei. cu flori şi tulpini cu spirale de flori mici. De asemenea este utilă în ritualul de exorcizare. motiv pentru care bolul ar trebui plasat într-o cameră "bolnăvicioasă". Frunzele sunt folosite în tonice. caracterizată prin respiraţie sufocantă şi printr-o tuse răguşită).

Se utilizează un buchet de isop ca "mătură" pentru a pregăti spaţiul sacru pentru ceremonial. antiviral dar periculos este folosit în parfumuri.frunzele conţin un ulei antiseptic. gazele şi balonarea sunt tratate cu această plantă. antiviral. bronşită şi flegmă. şi flori albastre ca două buze. Uleiul esenţial de isop. amigdalită. indigestie. . Băile cu isop sunt utile pentru reumatism. folosite pentru a curăţa spaţiile sacre. Gripa. condiţii legate de stres. afrodisiac. leucoree. guturai. răni. Atenţie! Ar trebui evitat de femeile însărcinate. Un mucegai care produce penicilină creşte pe frunze. este infuzat şi stropit pe oameni şi pe obiecte pentru a le curăţa.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 62 Isopul (Hysopus officinalis) Este un arbust semiperen. pentru a trata rănile. oboseală. purificator. de echilibrare. tensiune nervoasă. astmul. calmant. vânătăile şi pentru a vindeca cicatricile. folosit în decoraţiuni. Isopul este cultivat pentru a distrage fluturii care mănâncă varza şi viţa de vie astfel crescând randamentul. bronşită. colici. De asemenea florile sunt atârnate în case pentru a înlătura negativismul şi pentru a o curăţa. dermatită. Frunzele se adaugă la lichioruri. de către cei cu hipertensiune arterială şi epilepsie. târzii de vară. tuse convulsivă. Aromoterapie: uleiul de isop este folosit pentru vânătăi. Părţi folosite: partea aeriană a plantei Utilizări magice: isopul a fost una dintre plantele sfinte ale grecilor antici. amenoree. stimulent mental. efect de încălzire. Calităţi cheie: tonic. Infuzia se consumă ca expectorant sedativ pentru gripă. Este planta cea mai des folosită pe scară largă în magie. cefalic. hiper şi hipotensiune.de pe urma cărora pot beneficia astmaticii. Isopul poate fi ars ca tămâia. sau cu unguraşul) pentru infecţii ale tractului respirator. bronşita cronică. cu frunze aromatice. dureri de gât. antiseptic. Cataplasma de frunze tratează vânătăile şi rănile. eczeme. reumatism. astm. se adaugă puţin pentru a îndulci şi ajută la digestia cărnurilor grase. Demult erau folosite pentru purificarea templelor şi curăţarea leproşilor . durerile de gât. Vârfurile verzi ale plantei pot fi adăugate la supe . Planta este folosită (adesea în combinaţie cu salvia care are proprietăţi similare. Este adăugat în băi în săculeţe sau direct în apă. gripă. tuse. inflamaţii. purtat. anxietate.

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale

63

Iedera
(Hedera helix) O plantă cunoscută încă din vechime, despre care grecii credeau că tratează intoxicaţiile frunzele sale toxice sunt folosite ca şi cataplasme pentru a calma nevralgiile, reumatismul şi sciatica, de asemenea sunt folosite într-o tinctură pentru durerile de dinţi şi tusea convulsivă. Frunzele de iederă reduc febra, expulzează viermii şi, sub formă de comprese, reduc celulita. Ele conţin saponine şi făcute soluţie concentrată, dau o culoare mai închisă părului, înnegresc mătasea şi taftaua. Frunzele de iederă ucid unele amibe, ciuperci şi moluşte. Nuieluşele fragede de iederă sunt fierte la foc mic şi se adăugă extrasul în unguente pentru a vindeca arsurile solare. Frunzele de asemenea sunt folosite pentru spălături în cazul infecţiilor vaginale. Pe plan extern, iedera este folosită în cataplasme pentru a calma nervii, durerile tendoanelor, pentru a vindeca ulcerele, glandele extinse, furunculii şi abcesele. Părţi folosite: crengile şi frunzele Utilizări magice: are legătură cu solstiţiul de iarnă când este folosit pentru decorare. Iedera oferă protecţie atunci când creşte pe lângă casă. Este echivalată cu fidelitatea şi este împletită în coroniţele de flori pentru nuntă. Se foloseşte în ritualuri pentru a lega norocul, dragostea şi fidelitatea persoanei de a celui care face ritualul. Este purtată de femei pentru a avea noroc în general şi din aceleaşi motive, este purtată şi de mirese.

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale

64

Iasomia
(Jasminum officinale) Destul de frecvent întâlnită, este un arbust cu frunză căzătoare şi cu flori albe de vară, puternic parfumate. Din flori se face un ceai care calmează nervii şi amplifică sentimentele erotice. Se pun 2 linguriţe de flori la o cană de apă fiartă şi se lasă să se infuzeze timp de 20 de minute. Doza este de un sfert de cană, de 4 ori pe zi. Uleiul esenţial din frunzele de iasomie se freacă pe cap pentru a vindeca ochii. Un sirop din florile de iasomie cu miere de albine ajută la calmarea tusei şi în cazul problemelor pulmonare. Uleiul esenţial de iasomie ajută în cazul durerilor menstruale şi a problemelor pulmonare. Atenţie: fructele de iasomie sunt otrăvitoare! Părţi folosite: flori, frunze, ulei esenţial. Utilizări magice: iasomia este simbol al lunii şi a misterelor nopţii. Uleiul esenţial de iasomie este util pentru sexualitate (nu încercaţi uleiurile sintetice!) Florile de iasomie uscate sunt puse în săculeţi şi în amestecurile pentru dragoste - acestea vor atrage o dragoste spirituală (spre deosebire de cea fizică). Florile de asemenea atrag bani atunci când sunt purtate sau arse. Dacă florile sunt arse în dormitor, iasomia va stimula visele profetice, iar florile sunt mirosite pentru a induce starea de somn. Se utilizează pentru fericire, armonie, pace, vise profetice, meditaţie, proiecţie astrală, cât şi pentru bani şi bogăţii, noroc şi justiţie. Aromoterapie: uleiul esenţial de iasomie este folosit ca afrodisiac, pentru pielea uscată, grasă sau iritată, pentru spasme musculare, entorse, tuse, răguşeală, laringită, frigiditate, probleme uterine, epuizare nervoasă, depresie. Calităţi cheie: tonic, euforic, efecte de echilibrare, de încălzire, înălţător, antideprimant.

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale

65

Ienupărul
(Juniperus communis) Este un arbore veşnic verde, un arbust cu ace în loc de frunze, cu fructe care atunci când se coc în al doilea sau al treilea an sunt de un albastru spre negru. În primul rând fructele sunt un bun diuretic, ajută în cazul problemelor digestive, a inflamaţiilor gastro-intestinale şi în reumatism. Fructele se consumă sub formă de ceai - fierbeţi 2 linguriţe de fructe la o cană de apă timp de 10 minute consumaţi câte o cană de 3-4 ori pe zi, sau mai pot fi consumate sub formă de gem, sirop amestecat cu apă sau ca ceai. Fructele uscate pot fi mestecate - de 3 ori pe zi este suficient. Atenţie! femeile însărcinate şi persoanele cu rinichii slăbiţi nu ar trebui să consume boabe de ienupăr! Părţi folosite: fructele şi crenguţele tinere Utilizări magice: probabil una dintre cele mai vechi tipuri de tămâie folosite de vrăjitoarele mediteraneene. Fructele sale erau folosite cu cimbru de către druizi - erau arse pentru viziuni. Ienupărul crescut pe lângă uşă sau poartă descurajează hoţii. Boabele mature de ienupăr pot fi înşirate în casă pentru a atrage iubire. Bărbaţii folosesc fructele de ienupăr pentru a-şi creşte potenţa. Ienupărul se arde ca şi tămâia pentru: exorcism, protecţie, vindecare, dragoste. Uleiul esenţial de ienupăr este util pentru protecţie, purificare şi în amestecurile de vindecare. Aromoterapie: uleiul esenţial de ienupăr se foloseşte pentru acnee, dermatită, eczeme, căderea părului, hemoroizi, plăgi, tonic pentru tenul gras, acumulare de toxine, arteroscleroză, celulită, gută, obezitate, reumatism, răceală, gripă, infecţii, anxietate, tensiune nervoasă, condiţii legate de stres. Calităţi cheie: afrodisiac, purificator, depurativ, tonic, restaurativ, efect de compensare, de protecţie.

Florile sunt folosite pentru a aromatiza gemurile. datorită mirosului de lungă durată. dar sunt mai concentrate în flori. Uleiurile aromatice acoperă toată partea aeriană a plantei. Uleiul cel mai calitativ de lavandă este cel din Lavandula stoechas şi Lavandula angustifolia. oţetul. Există 28 de specii ale acestei plante perenă. flori ca nişte piroane parfumate. . dulciurile. ameţelile şi halena (respiraţia urât mirositoare). tocăniţele.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 66 Lavanda (Lavandula species) Este numită şi Frunza elfilor sau Nard. Apa de flori de lavandă este un tonic pentru piele. durerile de cap. Florile uscate se pun. flatulenţa. flori cu 2 buze. frişca şi cremele.toate au frunze mici şi liniare. de obicei violete sau albastre. greaţa. este un antiseptic pentru acnee. în săculeţi şi în diferite amestecuri parfumate. Ceaiul de flori de lavandă tratează stările de anxietate. utilă pentru accelerarea reînoirii celulelor. aromatică . şi sunt cristalizate pentru a decora anumite dulciuri.

dureri. leucoree. muşcături de insecte şi înţepături. Levănţica în casă aduce pace. gripă. vindecare. Se foloseşte pentru a atrage dragostea. bronşită. scabie. Uleiul de lavandă se adaugă în băi. Fiind antiseptic. restaurativ. Se aplică pe muşcăturile de insecte. armonie. se adaugă şi la unguente pentru vindecare. pentru pace şi castitate. cistita. Un ceai din frunze de lavandă potoleşte greaţa şi vărsăturile. vindecare. arsuri. guturai. sedativ uşor şi analgezic. fericire. cefalic. relaxant. insomnie. durerile de gât şi de cap. plăgi. minte conştientă. Mirosul de lavandă favorizează o viaţă mai lungă. arsuri de soare. psoriazis. antidepresiv. dragoste. astm. migrene stres. . efect de echilibrare. inflamaţii. parfumul ei se spune că atrage bărbaţii. pentru a purifica prin adăugarea în apa pentru baie. dismenoree. alergie. Calităţi cheie: calmant. greaţă.doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi. Aromoterapie: uleiul esenţial de lavandă se utilizează în abcese. tratează arsurile. dermatită. flatulenţă. Puneţi 2 linguriţe de frunze la o cană de apă fiartă şi lăsaţi timp de 20 de minute . dispepsie. tuse măgărească. odihnitor. acnee. Puneţi în vinul alb flori de lavandă pentru a face o băutură antidepresivă naturală. entorse. deci ar trebui mirosit cât mai des posibil. păduchi.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 67 Uleiul esenţial de lavandă este un parfum foarte apreciat şi considerat a fi vindecător. halenă. tensiune nervoasă. hipertensiune arterială. reumatism. se arde pentru purificare şi pace. Atrage elfii. de asemenea calmează durerile dentare şi entorsele. purificator. infecţii ale gâtului. Părţi folosite: flori şi frunze Utilizări magice: lavanda este presărată în focurile făcute în taberele de vară ca jertfă. pace. pentru a induce starea de somn prin ungerea pe frunte. depresie. Acest ulei este utilizat şi pentru gazele intestinale. colici. Este antiseptic. Se spune că regina Elisabeta I ar fi consumat până la 10 ceşti de apă cu lavandă pe zi pentru a trata migrenele. muncă creatoare. este folosit pentru cazurile de isterie şi paralizie. Uleiul esenţial se foloseşte pentru sănătate. bucurie. pecingine. vânătăi. Este un ingredient al vrăjilor de dragoste. migrene şi ameţeli. Oţetul din lavandă şi petale de trandafir se aplică pe la tâmple şi sprâncene pentru a domoli durerile de cap. sedativ. dureri de cap. eczeme.

anemie. hipertensiune arterială. Uleiul esenţial de lămâie extras din coaja de lămâie parfumează mâncărurile. bătături. astm. Părţi folosite: fructul. . răceală. infecţii ale gâtului. degerături. bronşită. pentru unghii fragile. Calităţi cheie: stimulent. piele grasă. guturai. celulită.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 68 Lămâiul (Citrus limon) Fructul. dispepsie. tăieturi. răcoritor. sucul şi coaja de lămâie aromatizează mâncărurile şi băuturile şi sunt o sursă bogată de vitamina C. febră. ulceraţii bucale. pentru a te acorda cu energiile sale. Uleiul esenţial extras din seminţele de lămâie este folosit în săpunuri. circulaţie slabă. Se foloseşte în uleiurile de vindecare şi purificare. gripă. varice. reumatism. înţepături de insecte. efect de purificare. produsele cosmetice şi parfumurile. obezitate. Aromoterapie: uleiul esenţial de lămâie se utilizează în acnee. infecţii. herpes. uleirile esenţiale Utilizări magice: se poartă ulei de lămâie diluat în timpul lunii pline. calmant. consolidare. artrită.

melancolie. Planta mai este folosită în ritualurile de asigurare a succesului. scoateţi planta şi serviţi împreună cu prietenii şi cei dragi. Frunzele proaspete dau o aromă delicată multor feluri de mâncare. Părţi folosite: frunze şi flori Utilizări magice: înmuiaţi în vin pentru 3 ore. este un lichid de un galben deschis. A fost numit "elixirul vieţii" de către medicul roman antic. oţeturilor şi lichiorurilor. Prin complexitatea.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 69 Roiniţa (Melissa officionalis) Această plantă stufoasă cu tulpina pătrăţoasă." Atenţie! Uleiul de melisa oferit la preţuri extrem de scăzute este posibil să fie alterat în vreun fel şi nu va avea aceleaşi proprietăţi ca ale unui ulei esenţial adevărat. Se pot adăuga în apa de baie pentru a relaxa. este calmant. a fost folosită pentru anxietate. Kurt Schnaubelt spunea: "modul în care uleiul de melisa combină o componentă antivirală excelentă cu o putere sedativă răspândită. puterea şi blândeţea sa. sedativ.5 . pentru a consolida şi revigora spiritul vital. reconfortant. reduce agitaţia. Uleiul care rezultă din această plantă are un miros dulce. Uleiul esenţial de melisa este un puternic antiviral. uleiului de melisa ilustrează perfect modul în care natura de-a lungul timpului a reuşit să funcţioneze tot timpul mai bine decât medicamentele sintetice. ajută la echilibrarea emoţiilor. cu inima şi emoţiile. antialergic şi înălţător. îmbunătăţeşte calitatea vieţii. iar ceaiul este sedativ şi tonic. . fortifiant. uleiurilor. cunoscută şi sub numele de melisa. dar liniştitoare este greu de imaginat. şi florile târzii de vară se maturează şi îşi schimbă culoarea de la alb sau galben la albastru pal.7 tone pentru obţinerea unui kilogram de ulei esenţial. între 3. calmează durerile de cap. Aromoterapie: uleiul esenţial de melisa este mai scump datorită cantităţilor necesare de material. frunzele au un miros de lămâie. Roiniţa. euforizant. Planta a fost asociată în special cu tulburările nervoase. calmează muşcăturile de insecte. bactericid. Avicenna.

lemongrass . deschide porii. Aromoterapie: uleiul esenţial de lemongrass este utilizat în acnee. dureri musculare. respinge insectele (puricii. durerile de stomac. Uleiul esenţial este folosit în produsele cosmetice. stimulent. calmant. păduchii şi căpuşele). boli infecţioase. Tulpina şi frunzele sunt folosite pe scară largă în bucătăria tailandeză. Părţi folosite: frunzele. gastroenterită. febră. epuizare nervoasă. alimentare şi în aromaterapie. având o aromă distinctă de lămâie. condiţii de stress. colită. Utilizări magice: uleiul esenţial de lemongrass întăreşte conştientizarea psihică şi este de asemenea util în amestecurile de purificare. este antiseptic.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 70 Iarba lămâioasă (Cymbopogon citratus) Cunoscută mai mult sub denumirea englezească . durerile de cap.această iarbă aromatică are un pâlc de tulpini care se transformă în frunze ce arată ca nişte lamele şi are un panicul ramificat de flori. activ. indigestie. transpiraţie excesivă. . Calităţi cheie ale uleiului esenţial: răcoritor. tulpina şi uleiul esenţial. Ceaiul din frunze de iarbă lămâioasă tratează diareea. dureri de cap. febra şi gripa.

Dacă este inhalat prea profund. Este menţionat în mai multe texte referitoare la alungarea fantomelor sau exorcizare. Florile proaspete de liliac pot fi plasate într-o casă bântuită pentru a fi "curăţată" de spirite. armonie. divinaţie. sau este folosit pentru protecţia împotriva spiritelor.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 71 Liliacul (Syringia vulgaris) Este un arbust cu frunze căzătoare. Folosit doar extern pentru odorizarea mediului ambiant si eliminarea mirosurilor neplacute din încăperi. florile erau folosite pentru a trata febra. Aromoterapie: uleiul esenţial de liliac este folosit pentru a trezi intuiţia. de diferite culori. reîncarnare. relaxant. exorcism. mireasma puternică a florilor poate provoca greaţă. Parfumul este extras din flori şi este folosit în scop comercial. clarviziune. evocă memoria. Părţi folosite: florile Utilizări magice: florile de liliac alungă răul prin plantarea plantei sau presărarea de flori. De asemenea planta este folosită pentru pace. liliacul simbolizează emoţiile primei iubiri. Efect antistres. fericire. creativitate. un arbust rămuros cu frunze în formă de inimă şi flori mici primăvăratice. În limbajul florilor. . aduce pace şi armonie. Cândva demult. de protecţie. conştientizare psihică.

furuncule.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 72 Lămâia verde (Citrus limetta) Un copac mic. piele grasă. Se utilizează pentru acnee. înţepături de insecte. hemoragii nazale. bătături. bactericid. circulaţie deficitară. astm. aperitiv. dispepsie. cu spini rigizi şi ascuţiţi. celulită. De asemenea coaja este utilizată în amestecurile de dragoste şi arsă pentru miros. guturai. anemie. aproape jumătate din dimensiunile unei lămâi. . cu o înălţime ce poate ajunge până la 3-4 metri. Aromoterapie: uleiul esenţial de lime (lămâie verde) este antireumatic. infecţii ale gâtului şi alte infecţii. febrifug. Părţi folosite: coaja de lămâie verde se foloseşte în ritualurile de purificare şi protecţie. bronşită. pete. răceli. unghii casante. veşnic verde. antiviral. frunze ovale netede şi flori mici albe. tonic. reumatism. antiseptic. gripă. Uleiul esenţial de "lime" este extras din coaja fructelor. ulceraţii ale gurii. degerături. obezitate. negi. antiscorbutic. tăieturi. herpes. artrită. Fructul amar este de culoare verde pal. febră. hipertensiune arterrială.

Părţi folosite: flori. scoarţa de copac şi lemnul. Cea mai apreciată miere este făcută din florile de tei şi este folosită în lichioruri şi medicamente. tensiune nervoasă şi pentru copiii obosiţi. Scoarţa interioară a copacului (ceai sau praf) tratează pietrele la rinichi. guta şi bolile coronariene. Teiul pe care îl cunoaştem cu toţii este Tilia cordata. crengi. frunze. Utilizări magice: scoarţa de copac se foloseşte pentru protecţie. frunzele şi florile pentru nemurire. tratament pentru insomnie. sau se cresc în grădină din acelaşi motiv.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 73 Teiul (Tilia sp. Crenguţe de tei se pun la uşă sau la poartă (înfipte într-o bucată de pământ) pentru protecţie. DIn florile acestui tip de tei se face un ceai digestiv.) Are flori mici foarte parfumate şi poate fi greu de identificat deoarece acesta hibridează liber. .

frunzele sunt în formă de lance iar florile mari şi purpurii. frunze. Se oferă cadou pentru a fi de acord cu ceva. Frunzele pot fi mâncate ca şi legumă sau fermentate în alcool slab. Planta cu flori este un dezinfectant intestinal. Utilizări magice: pusă în colţuri în fiecare cameră. Părţi folosite: flori. tulpină. Acţionează ca un antibiotic în caz de tifos. tratează diareea şi intoxicţiile alimentare. .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 74 Răchitanul (Lythrum salicaria) Are portaltoi târâtor. această plantă restabileşte armonia şi aduce pace. se foloseşte ca şi gargară pentru durerile de gât. se consumă sub formă de ceai pentru febră şi probleme hepatice.

Ars ca şi tămâie. scade febra şi ajută în cazul insomniei. aceasta se va deschide în mod miraculos. uscăciuni ale gurii. mosc alb.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 75 Lotusul (Nelumbo nucifera sau Nymphaea lotus) Frunzele cerate ale acestei plante acvatice se ridică deasupra apelor. Seminţele sunt folosite ca tonic pentru rinichi. dificultăţi de urinare. frunzele.se amestecă până se obţine un miros greu. şi florile sale parfumate se deschid în zori şi se închid la apusul soarelui. transpiraţii abundente. Din frunze se face infuzie. Toate tipurile de hemoragii interne pot fi tratate cu ajutorul lui. Se utilizează în spiritualitate. Mugurii sunt folosiţi pentru afecţiuni ale inimii. ylang-ylang . iar bobocii. rădicina şi seminţele de fierb la foc mic timp de 20 de minute. Părţi folosite: frunze. dizenterie. vindecare şi meditaţie. Frunzele de Nelumbo nucifera sunt folosite pentru febră. diaree. Tulpinile de lotus. petalele. îi încurajează pe morţi să-şi găsească cea mai înaltă reîncarnare posibilă. mugurii şi seminţele Utilizări magice: lotusul este un elixir spiritual. pentru palpitaţii. folosindu-se 2 linguriţe de plantă. folosiţi ulei de trandafir. Nodurile rădăcinii sunt folosite pentru a opri sângerările şi pentru a a descompune formarea cheagurilor de sânge. Mai sunt folosiţi şi pentru a calma agitaţia mentală şi grijile. Acest nufăr este homeostatic (opreşte sângerarea) şi a fost folosit ca antidot împotriva alcoolului şi intoxicaţiile cu ciuperci. Seminţele de lotus şi păstăile sunt folosite ca antidot pentru vrăjile de dragoste. Argis" spre o uşă încuiată. . rinichilor şi a splinei. sunt toate comestibile. Nu există ulei esenţial de lotus pur! Parfumierii pur şi simplu nu au găsit o modalitate de a captura mirosul din flori. Pentru a obţine un amestec cu miros apropiat. Oricine care inspiră mirosul lotusului va primi protecţia acestuia. iritabilitate. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi. inimă şi splină. totuşi ei plutesc la suprafaţa apei nestingheriţi. urină închisă la culoare şi diaree cronică. seminţele şi rădăcina. şi orice parte a lotusului purtată într-un săculeţ asigură binecuvântarea divinităţii şi noroc. nodulii de la rădăcini. Florile sunt o jertfă religioasă pentru multe culturi. floral şi cald. Se spune că dacă pui sub limbă a rădăcină de lotus şi spui cuvintele "Intră. Lotusul de obicei creşte în ape tulburi. Aceasta aminteşte de sfinţenia interioară şi de divinitate.

ca ajutor în circulaţia sângelui. Seminţele produc un ulei untul de nucşoară . gută. reumatism. Părţi folosite: semiţele şi coaja Uilizări magice: se arde pentru mirosul care sporeşte puterile psihice sau pentru muncă creativă. Este prescrisă pentru balonare şi greaţă. uleiuri de păr. Se poartă cu sine pentru îmbunătăţirea intelectului.eter fenolic C11H12O3. Aromoterapie: uleiul esenţial de nucşoară se utilizează pentru indigestie.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 76 Nucşoara (Myristica fragrans) Această plantă perenă stufoasă are frunze parfumate şi flori mici galbene.nucşoara .folosit în cremele pentru piele. Fructele au în interior sămânţa . tutun şi fumigene. Uleiul esenţial de nucşoară este adăugat în parfumuri. Nucşoara creşte efectul ameţitor şi soporific al băuturilor alcoolice şi este recunoscută a fi afrodisiac. infecţii bacteriene. slăbiciune generală. Atât seminţele cât şi această coajă sunt condimente culinare folosite în mâncărurile dulci şi savuroase într-o varietate largă de bucătării. Atenţie! Dozele mari de nucşoară sunt toxice datorită prezenţei unui compus halucinogen . . săpunuri. artrită.şi coaja de acoperire de culoare roşiatică.

antifungic. Aromoterapie: uleiul esenţial de gălbenele este util pentru pielea sensibilă. Această plantă perenă veselă are frunze păroase şi flori ca nişte margarete auriiportocalii. se adaugă 2 linguriţe de flori la o cană de apă fiartă şi se lasă să se infuzeze pentru 20 de minute .se bea întreaga cană pe tot parcursul zilei. Petalele de flori de gălbenele sunt infuzate cu uleiul de măsline în baie de aburi. dragoste. petalele de gălbenele sunt înmuiate în ulei. planta galbenă întruchipează focul soarelui şi virtutea susţinătoare a vieţii. Uleiul esenţial este extras din petale.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 77 Gălbenelele (Calendula officinalis) Plantă sacră. pentru protecţie. ritualul de divinaţie. însă este scump. se poartă cu sine pentru a primi un verdict favorabil. inflamaţii. Pentru tinctură. uleiul este extras prin distilare cu vapori. cicatrici şi răni. pentru curăţarea limfei şi a sângelui. Uleiul esenţial de gălbenele este antiseptic. florile ajută la câştigarea respectului şi admiraţiei din partea celorlalţi. Ghirlandele din flori de gălbenele înşirate pe la uşi opresc răul să intre în casă. Adăugate la cataplasme şi unguente. iritaţii ale pielii. pentru pielea uscată. produse cosmetice şi unguente pe bază de ierburi. câte o înghiţitură. Uleiul care rămâne deasupra atunci când procesul de distilare este complet este ulei de gălbenele. antibacterial. se iau între 5 şi 20 de picături de 4 ori pe zi. antifungice. pentru arsuri. Utilă în caz de febră. numită şi filnicică sau mireasa Soarelui. În cazul în care aveţi probleme cu instanţa. au un efect de grăbire a vindecării rănilor şi a leziunilor nervilor. Pentru a obţine ulei de gălbenele. Cum se extrage uleiul esenţial de gălbenele? Din gălbenele. Acest ulei ar trebui să aibă o culoare portocalie aurie. Se utilizează pentru ritualuri de căsătorie. conţin hormoni şi precursori ai vitaminei A. Părţi folosite: flori şi frunze Utilizări magice: cunoscută ca şi "mireasa verii". Infuzia de gălbenele se administrează pentru problemele intestinale. Se pune în saltea pentru a avea vise profetice. Pentru ceai. planta poate fi folosită în stare proaspătă. Gălbenelele sunt antiseptice. Adăugate la apa de baie. Frunzele sunt adăugate la salate şi garniturile de flori dau culoare orezului şi mâncărurilor cu peşte. . de preferinţă ulei de măsline. creme. Planta se culege atunci când e soarele la amiază. Desoeri uleiul esenţial este folosit ca bază pentru loţiuni. antiinflamator. uscată sau sub formă de tinctură. puteri psihice. Florile sunt un bun agent de vindecare.

stimulează circulaţia locală şi reduce îmbătrânirea pielii. Aromoterapie: uleiul esenţial de măghiran se utilizează pentru degerături. facilitează spasmele. tulpina şi flori. vânătăi. calmează nervii şi uşurează menstruaţia. astm. Nuanţele de violet şi măghiranul sunt purtate în timpul lunilor de iarnă ca o amuletă împotriva răcelilor. hiperteniune arterială. sindrom premenstrual. dureri de cap. Părţi folosite: frunze. Calităţi cheie: anafrodisiac. tuse. flatulenţă. sedativ. ameliorează flatulenţa. Acest ritual are efect şi în cazul protejării diferitelor obiecte. răcelile şi durerile de cap. purificare şi curăţire. amenoree. insomnie. Uleiul esenţial este distilat din frunze şi din vârfurile înflorite ale plantei. Uleiul este antioxidant. . migrene. mai picant decât frunzele de oregano.folosită în salate. dispepsie. condiţii legate de stres. restaurativ. artrită. Este o plantă destul de populară în bucătăriile noastre . ticuri nervoase. Cultivat în grădină formează un scut de protecţie împotriva spiritelor negative. constipaţie. protecţie. Utilizări magice: cu o infuzie de măghiran. sosuri. cefalic. Se foloseşte în ritualurile pentru dragoste. colici. fericire.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 78 Măghiranul (Origanum majorana sau Origanum onites) Frunzele de maghiran au un gust dulce. entorse. bronşită. luat în doze mari stupefiant. Ceaiul aromatic de măghiran ajută la digestie. brânzeturi şi în obţinerea lichiorurilor. mentă şi rozmarin se stropeşte în jurul casei pentru protecţie. dureri musculare şi rigiditate. Planta aduce fericirea unei persoane deprimate. antiviral. răceli. tensiune nervoasă.

Tulpinile pot creşte destul de înalte şi uneori sunt violet. Apa distilată de flori se foloseşte pentru spălarea ochilor în caz de arsuri şi mâncărimi. vin care este folosit în tratarea depresiei. Bobocii de flori conţin acid salicilic. ci de la Spirea). Florile proaspete. Creţuşca conţine salicilat de metil. alături de mentă şi verbină. Se bea câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. Frunzele miros ca migdalele. Creţuşca este un tratament clasic pentru diaree. Se pun 2 linguriţe de plantă la o cană de apă fiartă şi se lasă să stea 20 de minute. Frunzele de creţuşcă se adaugă în vin pentru a aduce o "inimă veselă" celor ce-l beau. ca un diuretic antiseptic. ajută în procesul de transpiraţie. puse în ceai. Florile uscate parfumează lenjeriile şi sunt un tonic astringent al pielii. rădăcina pietrişului sau dulceaţa câmpiei. un produs chimic din care aspirina a fost sintetizat (însă nu de la FIlipendula. gemurilor şi compoturilor. vinurilor din plante medicinale. această plantă are tulpina dreaptă cu frunze parfumate şi divizate. pentru răceli febrile. motiv pentru care planta . cu o inflorescenţă de flori parfumate precum crema de migdale. Ceaiul din flori de creţuşcă este folosit pentru ulcerele de stomac şi durerile de cap. diaree şi arsuri la stomac. Florile se fierb în vin la foc mic pentru a trata depresiile. dar planta ca un întreg este mult mai blândă pentru stomac. în special în cazul copiilor.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 79 Creţuşca (Filipendula ulmaria) Cunoscută şi sub numele de Regina luncii. iar florile dau o aromă de migdale băuturilor. una dintre cele 3 plante sacre ale druizilor.

erau presărate în jurul castelului. Aromoterapie: uleiul esenţial de creţuşcă poate fi folosit ca un tratament de autoajutor. menta de apă şi verbina au fost cele trei plante sacre ale druizilor. Florile proapete ar trebui incluse în buchetul miresei.rădăcina este utilă în caz de febră. Câteva picături pot fi adăugate în apa de baie pentru un tratament corporal complet. ajută la digestie. iar petalele uscate se pun în amestecurile de dragoste. Părţi folosite: rădăcina.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 80 este indicată pentru reumatim şi gripe. Ceaiul mai este folosit pentru infecţii ale tractului respirator. Întreaga plantă este folosită . se aplică la nivelul articulaţiilor şi muşchilor acolo unde este necesar de cel puţin două ori pe zi. florile. Pentru a pregăti rădăcina. Se presară în casă pentru a menţine pacea. Utilizări magice: creţuşca. Este un bun astringent. în caz de epilepsie şi rabie. gută şi artrită. . Creţuşca este o plantă a lui Jupiter şi este utilă în ritualurile de dragoste. Se bea câte o ceaşcă pe zi.rădăcinile. fierbeţi 2 linguri de rădăcină uscată într-o cană de apă timp de 20 de minute. frunzele . Poate ajuta în cazul problemelor vezicii urinare şi a rinichilor. Se utilizează pentru a decora spaţiul pentru ritualuri. Uleiul este de asemenea ideal pentru masajul sportiv şi masajul ca remediu. Creţuşca a fost una din plantele favorite ale reginei Elisabeta I . are proprietăţi diuretice care ajută în cazul edemului. frunzele şi florile.

ajută la digestie şi reduc flatulenţa. Durerile de urechi pot fi calmate atunci când se pun în ureche câteva picături de suc proaspăt de mentă sau câteva picături de ulei esenţial de mentă. sativa. Tulpinile sunt ramificate. băuturi. însă fiţi atenţi că acest remediu vă face să transpiraţi şi trebuie să aveţi grijă să vă acoperiţi bine cu o pătură destul de groasă.se lasă să se infuzeze 20 de minute şi se bea în doze de un sfert de ceaşcă. 2 linguriţe de amestec la o cană de apă fiartă . Aromatizează bomboane. Toate tipurile de mentă sunt stimulente. ţigări. aquatica şi altele) Cele mai multe tipuri de mentă sunt plante cu rădăcini târâtoare care hibridează cu uşurinţă. mai ales dacă este amestecat cu flori de soc. Probleme ale stomacului pot fi tratate cu mentă. Infuzia de mentă este utilizată pentru diaree şi pentru a reduce fluxul menstruaţiei. iar frunzele şi florile sunt aromatice. Ceaiul de mentă uşurează colicile şi depresiile. flori de soc şi coada-şoricelului . medicamente şi paste de dinţi. producătoare de variaţii infinite.se folosesc sub formă de infuzie. Este un tratament clasic folosit pentru răceli şi gripă. Câteva .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 81 Menta (Mentha spicata.

afrodisiac. Menta este utilizată pentru protecţie. greaţă.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 82 picături de ulei esenţial puse în apă. colici. impetigo (boală de piele contagioasă manifestată prin apariţia unor băşicuţe seroase şi purulente care se sparg). nevralgie. noroc. a arsurilor de soare. Frunzele proaspete se freacă de-a lungul capului se spune că ajută la calmarea durerilor de cap. Părţi folosite: partea aeriană a plantei. Atunci când planta este purtată la încheietura mâinii asigură persoana care o poartă că nu va fi bolnavă. dureri de cap. Arsă ca şi tămâia. Aparţine sferei Venus şi a fost foarte mult timp folosită în poţiuni şi amestecuri de vindecare.2 picături de ulei esenţial de mentă. care va debloca sinusurile este . leşin. Dozele mai mari pot fi toxice pentru rinichi. astm. dureri de dinţi. palpitaţii. Mixul este mai întâi inhalat şi băut când este cald. bogăţii. Utilizări magice: menta se pune în casă în diferite locuri ca plantă de protecţie. prosperitate. Un remediu clasic rece. nu fierbinte. gripă. 2 de ulei esenţial de eucalipt şi sucul de la o jumătate de lămâie într-o cană de apă fierbinte. bronşită. scabie. ajută în cazul arsurilor şi a mâncărimilor. tonic. dureri musculare. Frunzele sale de un verde luminos şi cu un miros răcoros a dus la utilizarea sa în ritualurile pentru bani şi prosperitate. vindecare. aplicate cu o cârpă. curăţa casa sau locul pentru ritualuri. Menta proaspătă pusă pe altar va chema spiritele bune ca ajutor în ritualuri. în orice moment. flatulenţă. halenă şi în alifiile împotriva insectelor. Ceaiul de mentă cu miere de albine calmează durerile de gât. . oboseală mentală. stres. Atenţie: nu folosiţi mai mult de 2 picături. mai ales în cele de vindecare. crampe. migrene. călătorii. Aromoterapie: uleiul esenţial de mentă se utilizează în cazurile de acnee. tuse cu spasme. sinuzită. şi nu consumaţi mai mult de 2 căni pe zi a amestecului de mai sus. restaurativ. răceală. cefalic. febră. dermatită. Calităţi cheie: răcoritor. dispepsie. stimulent mental.

Vâscul este o plantă semi-parazită. împreună cu alte plante imunostimulatoare (cum ar fi eupatorium. în general răspândită de excrementele de pasăre. Vâscul se ţine la distanţă de ritmul şi legile anotimpurilor. muşeţel şi sabal) inhibă tumorile la . dar nu se deschid până în luna februarie. Se formează o masă globulară care poate ajunge până la 1-2 metri în diametru. stejarul. Mugurii de flori se formează în luna mai. O altă caracteristică unică este aceea că germinează doar în lumină. echinacea. molidul. Sunt plante de sex masculin şi de sex feminin şi ambele îşi trag apa şi mineralele din copacul gazdă şi produc hidraţi de carbon prin fotosinteză. Încă din anul 1961. de la floare la fruct. Crengile cu frunze toxice. Acesta este cel mai sacru "copac" al druizilor şi domină peste Solstiţiul de iarnă.mistle (diferit) tan tan (ramură) ne aminteşte de particularităţile sale. Vâscul nu aderă la logica lineară de dezvoltare a plantelor. iar particularitatea acestei plante este faptul că fructele sale coapte.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 83 Vâscul (Viscum album) Cunoscut şi sub numele de Creanga de Aur. Întreg procesul. încetinesc ritmul cardiac. sunt un tonic cardiac. spre deosebire de cele mai multe plante care au nevoie de întuneric pentru a germina. astragalus. Varietăţi diferite de vâsc se găsesc pe lemnul tare de răşinoase şi pe lemnul moale care include mărul (cel mai frecvent întâlnit). studiile de laborator au arătat că vâscul. lateral sau în orice direcţie. Fructele se coc în iarna următoare. Iarba druizilor sau Planta vindecătoare.creşte cu susul în jos. Chiar şi numele său rămas de la Anglo-Saxoni . stimulează sistemul imunitar şi inhibă tumorile. consolidează pereţii capilarelor. pinul şi plopul. ulmul. reduc tensiunea arterială. Cleiul Păsărilor. acanthopanax. florile deschise. Vâscul creşte din Nordul Europei până în Nord-Vestul Africii şi din Estul Asiei până în Japonia. Vâscul este considerat a fi cel mai puternic atunci când creşte pe un stejar. Fructele sale se coc în miezul iernii. fructele verzi şi frunzele imature pot fi găsite în acelaşi timp pe aceeaşi plantă. Fructele sale sunt otrăvitoare. De asemenea se pară că ignoră heliotropismul (orientare după soare) şi geotropismul . poate dura aproape 2 ani.

ci pot fi folosite în unguente şi pentru a spăla rănile. nu numai împotriva tumorilor murine. În mod tradiţional este agăţat în casă şi cei care trec pe sub el îşi dau câte un sărut ca simbol al păcii. Extractele de vâsc nu sunt toxice şi pot fi administrate în doze de 20 de picături de 4 ori pe zi. Planta verde poate fi fiartă la foc mic folosind 2 linguriţe de plantă la o cană de apă şi luat în câte o lingură de mai multe ori pe zi. mai ales atunci când este folosit proaspăt. Întăreşte sistemul glandular şi ajută în caz de inflamaţie a pancreasului. de fertilitate. incendiilor şi aşa mai departe. În mâinile sale avea o crenguţă de vâsc. aşa cum se întâmplă şi atunci când este pus sub pernă sau atârnat la capul patului. nici copac. exorcism. Utilizări magice: nu este nici iarbă. Părţi folosite: crenguţe şi frunze. De asemenea echilibrează nivelul hormonal atunci când este consumat zilnic timp de 6 luni. nevralgiile.este o poartă de acces către altceva. Vâscul nefermetat a arătat un efect puternic asupra unui tip de leucemie umane (molt-4 cells). Fructele sale nu trebuie să fie folosite pentru consum internn. sănătate. Se utilizează în ritualuri pentru protecţie. este undeva dincolo de limitele de clasificare. delirul. în timp ce vâscul corean (Viscum coloratum) s-a dovedit a fi mai activ în inhibarea creşterii leucemiei L1210. ci şi în cazul tumorilor canceroase pulmonare. dincolo de restricţii şi care seamănă cu o constelaţie de stele suspendate în aer pe ramura unui copac. s-a demonstrat că stimulează activitatea celulelor ucigaşe şi au arătat un efect deosebit de puternic asupra hematoamelor şobolanilor (cancerele hepatice). bolilor. vâscul alungă răul. sau intervalului dintre două anotimpuri . Ars. isteria. În Italia există o veche poveste a unei zâne extrem de frumoase care a apărut în faţa unui cavaler cu imaginea unei semilune şi a Sfântului Graal la picioarele ei. Extractele de vâsc s-au dovedit a avea activităţi antitumorale semnificative. aşa cum este şi spiritul acestei plante. . Vâscul întăreşte inima. tulburările urinare.au beneficiat de pe urma activităţii vâscului. Aparţine timpului dintre amurg şi zori. Vâscul provenit de la stejar. Atenţie: dozele mari au indus convulsii la copii. Sărută-ţi iubitul/iubita sub vâsc ca simbol al unei relaţii de durată. bolile de inimă . Aşezat lângă uşa de la dormitor. oferă un somn odihnitor şi vise frumoase. motiv pentru care a fost folosit ca tonic cardiac şi în cazurile de febră tifoidă.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 84 şoareci. Mult timp a fost folosit împotriva trăsnetelor. dragoste. Druizii foloseau o seceră de aur să-l taie şi nu era permis ca planta să atingă solul. fermentat. Acesta a fost folosit şi pentru a tempera spasmele de epilepsie. al adenocarcinomului de colon 38 şi a adenocarcinoamele C3H de sân. Multe afecţiuni nervoase cum ar fi convulsiile. nenorocirilor de orice fel. Vâscul ar trebui tăiat în ziua de Sânziene sau când luna are 6 zile. Ea i-a spus cavalerului că vâscul a fost cel care a ţinut-o veşnic tânără şi frumoasă. Lemnul său este o alegere bună pentru baghete. Mănunchiuri de vâsc pot fi agăţate ca şi talismane protective.

iar bucheţelele de flori sunt de un roşu-brun. între 8-10 picaturi adaugate în apa. sau se poate administra sub forma de tinctura. Atentie! Este toxic în doze mari!! Uleiul esential de pelin este folosit numai pentru uz extern!! Utilizarea prelungita a pelinului poate provoca leziuni nervoase!! Planta este un clasic remediu pentru simptomele premenstruale şi se utilizează sub formă de ceai sau adăugat în apa de baie. Uleiul de pelin amelioreaza artrita. este otravitoare. Se consumă câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. Pelinul actioneaza ca un factor de descurajare a insectelor daunatoare. expulzeaza viermii si reduce toxicitatea intoxicarii cu plumb. reducând inflamatiile si curatând impuritatile. de 3 ori pe zi. flatulenta si în arsurile la stomac. Este o planta magica si sacra pentru zeitatile lunii. Frunzele si florile sunt folosite în infuzii usoare pentru a ajuta la digestie. Utilizati o lingura de planta la o cana de apa fierbinte si lasati 20 de minute . Lemnul său este o alegere bună pentru baghete şi obiecte necesare în ritualuri. iarba vrăjitoarelor. bătrânul. Cataplasmele din frunze si flori calmeaza vânataile si entorsele. vezica biliara si sânge. . Se face o baie foarte bună pentru picioarele obosite. sau sub numele de absint. este o plantă aromatică perenă.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 85 Pelinul (Artemisia vulgaris) Cunoscut şi sub numele de tutunul marinarilor. Daca planta este ingerata. Planta trateaza febra. Pelinul îmbunatateste circulatia sângelui si stimuleaza ficatul. Planta are frunze verzi de mărimi medii. pe partea interioară sunt argintii. De asemenea planta ajută la digestie şi la curăţarea ficatului. Se folosesc 2 linguriţe de plantă la o cană de apă fiartă şi se lasă timp de 20 de minute. Pelinul amar este o planta folosita pentru a aroma vermutul si binecunoscuta bautura interzisa absintul. O infuzie din frunze si vârfurile înflorite este un tonic pentru sistemul digestiv.se bea câte un sfert de cana de 4 ori pe zi. ficat.

animale sălbatice şi spirite rele. De asemenea pelinul este purtat pentru a creşte dorinţele sexuale şi fertilitatea. paralizie. Când este pusă printre haine. de insolaţie. pentru a preveni durerile de spate şi pentru a vindeca diferite boli şi nebunia. Planta este utilă în epilepsie. pelinul protejeaza de accidente pe drumurile periculoase. în mod special este benefic atunci când este combinat cu pelinul negru. isterie şi febră. Tinut la oglinda retrovizoare. mai ales atunci când este combinat cu busuiocul cerbilor (mentha pulegium). Infuzia de pelin este folosită pentru a curăţa cristalele şi oglinzile magice.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 86 Pelinul este un bun agent care reduce fluxul menstrual. Plasat lângă pat. se spune ca mirosul de pelin îmbunatateste puterile psihice. În China este agăţat deasupra uşilor pentru protecţie. ajută la realizarea proiecţiei astrale. planta respinge moliile. . Se spune că protejează de oboseală în călătorii. Părţi folosite: Frunze. cohosh albastru sau rădăcină de angelică. flori şi tulpina. Utilizări magice: lemnul de pelin se arde alături de lemnul de santal în timpul ritualurilor şi o infuzie de pelin îndulcită cu miere de albine se bea înainte de ritualul de divinaţie. Se arde alaturi de alte mirosuri pentru divinatii si profetii.

De asemenea este utilizată pentru a alunga demonii şi negativitatea. răşinoasă şi cu puf. Planta de foloseşte pentru protecţie. . apărare. această plantă bienală are o rozetă de frunze lânoase. 15-40 de picături la fiecare 2-4 ore. exorcism. hemoroizii atunci când sunt folosite extern sub formă de cataplasme. Frunzele cu un fel de pudră pe ele sunt numite "Cimitirul prafului" şi pot fi folosite în aceleaşi scopuri. afecţiunile dureroase ale pielii. Se fierb la foc mic 2 linguriţe de plantă la o cană de apă . Utilizări magice: în India lumânărica este considerată ca fiind cea mai puternică protecţie împotriva spiritelor rele şi a magiei .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 87 Lumânărica (Verbascum thapsus) Cunoscută şi sub numele de Toiagul lui Aaron. Lumânărica poate fi utilizată şi sub formă de tinctură. Mierea parfumată a florilor aromatizează lichioruri şi produce un mucilagiu ce înmoaie pielea. sunt utilizate ca iască sau ca bandaje de urgenţă. Părţi folosite: frunzele şi florile. Muc de lumânare sau Coada vacii. Frunzele puse în oţet şi apă vor calma inflamaţiile. determinare. calmante şi sedative ale frunzelor sunt folosite pentru a trata tusea convulsivă şi sunt adăugate la tutunul pe bază de plante.motiv pentru care este agăţată la uşi.se administrează câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. cu arsuri (disurie). Frunza de lumânărică este un remediu clasic pentru bronşită (precum şi pentru tuse) şi pentru urinare deficitară. o tulpină înaltă. Într-un timp vrăjitoarele şi magicienii utilizau lămpi cu petrol pentru a ilumina vrăjile şi ritualurile şi foloseau tulpina sau frunzele pufoase pe post de fitil. Un ceai de flori se bea înainte de culcare pentru a dormi mai uşor. Frunzele lânoase ce împachetează smochinele. sănătate. Calităţile expectorante. Cataplasmele din frunze de lumânărică ajută la răni. ferestre şi în săculeţi. curaj. cu flori luminoase de culoare galbenă urmate de capsule cu multe seminţe. groasă. divinaţie.

. muncă creatoare. tonic. în proiectarea de automobile şi pentru sculpturi. Lemnul de mirt este greu. Uleiul esenţial de mirt este o sursă de mirtol. Atât frunzele. Recent a devenit un remediu pentru relaxare. afrodisiac. Infuziile de mirt au un efect valoros în cazurile de conjunctivita catarală. ten gras. scoarţa. bronşită. tinereţe. Pentru uz intern se face infuzie care trebuie să fie diluată. Boabele de mirt pot fi distilate într-un lichior foarte plăcut. iar ceaiul este foarte aromat. Utilizări magice: folosit în ritualurile pentru dragoste. Îi place să crească în cutie în fereastră doar dacă este plantat şi îngrijit de o femeie. hemoroizi. fructele şi nuielele pot fi folosite în aromatizarea unor produse alimentare şi a unor vinuri. Florile sunt folosite la prepararea apelor de toaletă. antiseptic. tuse cronică. decongestionant şi vindecător de răni.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 88 Mirtul (Myrtus communis) Acest arbust dens. boli infecţioase. A fost utilizat în medicina tradiţională şi în multe remedii din plante: ca astringent. flori de un albcrem şi fructe albastre-negre. antiseptic. cât şi florile şi fructele sunt foarte aromate. răceală. înălţător. fiind foarte puternică. la tonice ale pielii. astm. sunt adăugate alături de frunze în unguentele pentru acnee sau mai sunt folosite în diferite amestecuri. Părţi folosite: frunze. bani şi bogăţii. purificator. Fructele sunt comestibile. Infuzia din scoarţă de mirt este şi mai puternică. răcoritor. fructe. are frunze verzi. lemn. Aroma proaspătă este excelentă pentru căile respiratorii. Aromoterapie: uleiul esenţial de mirt este folosit în acnee. Dacă este plantat în fiecare colţ al casei va aduce pace şi dragoste celor care locuiesc în ea. faringită şi bronşită. În vremurile de demult era considerat o plantă foarte importantă. peren. Frunzele. Calităţi cheie: uşor stimulent. tuberculoză. motiv pentru care este utilizat în fabricarea mobilei. deschide porii. gripă. acesta fiind indicat pentru gingivită.

Un ceai de muguri de stejar este un tonic excelent pentru ficat . Ca şi gargară. leucoree. longevitate. Druizii nu sărbătoreau dacă nu erau în prezenţa unui stejar. Frunzele de stejar (culese înainte de Sânziene . frasin. Extern se aplică cataplasme pentru a micşora venele varicoase.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 89 Stejarul (Quercus alba sau spp) Cunoscut şi sub numele de scoarţa lui Tanner sau Stejarul alb.puneţi 2 linguriţe la o cană de apă fiartă şi lăsaţi să se infuzeze 20 de minute. . opreşte hemoragiile interne. tratează diareea şi este folosit pentru spălarea rănilor. hemoroizi. Stejarul negru (Quercus tinctoria) şi Stejarul roşu (Quercus rubra) Pot fi folosiţi extern. Coaja de stejar este astringentă şi antiseptică. tratează rănile bucale şi din gât. tulburări ale ciclului menstrual şi urinare sângeroasă. Un copac druid sfânt.se pune o lingură de frunze într-un litru de apă fiartă şi se lasă timp de 30 de minute. Scoarţa de stejar oferă tanin. Ceaiul scade febra.24 iunie) sunt pregătite pentru spălături pentru a trata infecţiile vaginale . pentru spălături şi clisme. Până la 3 ceşti pe zi pot fi consumate în condiţii de siguranţă. Stejarul simbolizează abundenţă. sau a altui copac sacru. Quercus robur poate fi utilizat atât intern cât şi extern. motiv pentru care este folosită pentru tratarea tuberculozei. precum şi capacitatea de a rezista iluminării conştiinţei spirituale în timp ce restul este adânc înrădăcinat în material. Fiind un bun astringent. Se infuzează scoarţa internă sau frunzele tinere înainte de Sânziene. tisa. Se fierbe scoarţa pentru unguente utile în caz de hemoroizi. Părţi folosite: coaja interioară şi frunze tinere. Pentru frunze se folosesc 2 linguriţe la cană şi se infuzează 20 de minute. Utilizări magice: stejarul este un copac al soarelui. pentru scoarţă se utilizează o lingură pentru o cană şi se fierbe la foc mic timp de 20 de minute. a fost rege peste copaci într-o dumbravă. protecţie. Stejarul alb (Quercus alba) Este cel mai indicat pentru uzul intern. fertilitate. De asemenea se administrează în cazurile de probleme rectale interne.

Druizii şi preotesele ascultau foşnetul frunzelor de stejar pentru mesajele divinatorii. forţă. apărare. . Frunzele de stejar arse purifică atmosfera. Se poartă o ghindă pentru noroc. iar lemnul se arde pentru sănătate. Ghindele atrag bani. care aduc vindecare. Baghetele magice se fac şi din lemn de stejar.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 90 Toate părţile copacului sunt obiecte puternice de protecţie.cele culese pe timp de noapte deţin cele mai mari puteri de fertilitate. putere. bani şi afaceri. energie. protecţie. Ghindele aduc fertilitate şi abundenţă .

Infuzia de frunze de pătrunjel este un tonic excelent pentru păr. Atenţie: persoanele cu rinichii slăbiţi ar trebui să evite această plantă. infecţii urinare. dismenoree. Calităţi cheie: stimulant. celulită. artrită. Utilizări magice: pătrunjelul a fost folosit de către greci în ritualurile de înmormântare . icter şi alte probleme cu rinichii. le îmbunătăţeşte sănătatea şi mirosul. curăţă radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea pielii şi reduc eliberarea de histamină.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 91 Pătrunjelul (Petroselinum sativum sau crispum) Este o plantă bienală. efect de încălzire. cu frunze triunghiulare. Ceaiul de pătrunjel este folosit pentru astm şi tuse. amenoree. iar seminţele sunt aromatice. vase de sânge sparte. răcoritor. piele şi ochi. indigestie.era prezent atât în coroanele funerare. cu rădăcină principală şi tulpini solide. împărţite în trei segmente. O cataplasmă cu pătrunjel vă va ajuta în cazurile de muşcături de insecte. De asemenea este plasat pe tăvile de alimente pentru a le păzi de contaminare. Atunci când este plantat lângă trandafiri. flatulenţă. la o cană de apă. atunci când sunt consumate sub forma de decoct. reumatism. Seminţele. au fost folosite pentru febra intermitentă. sciatică. rădăcina şi seminţele sunt diuretice. florile sunt mici şi "cremoase". Deşi planta fusese asociată cu moartea şi era adesea privită ca fiind "rea". romanii adesea ascundeu câte o crenguţă în îmbrăcămintea lor în fiecare dimineaţă pentru protecţie. sause fierbe o linguriţă de rădăcină sau seminţe timp de 20 de minute. Rădăcina este partea cea mai puternică. Frunzele de pătrunjel sunt folosite în cataplasme pentru cancer. Aromoterapie: uleiul esenţial de pătrunjel se utilizează în cazurile de acumulare de toxine. Evitaţi în timpul sarcinii! . cât şi în decoraţiunile mormintelor. Părţi folosite: rădăcina. dinţate şi ondulate pe margini. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi. Pătrunjelul este folosit în băile de purificare şi în ritualurile pentru încetarea nenorocirilor. frunzele şi seminţele. Frunzele de pătrunjel. Uleiul de seminţe de pătrunjel (5-10 picături) este folosit pentru a provoca menstruaţia. hemoroizi. colici. cistită. Pătrunjelul este diuretic şi este de ajutor în eliminarea pietrelor şi pietrişului la rinichi. pentru edem. înţepături şi ochi umflaţi. Pentru infuzie se pune o linguriţă de frunze la o cană de apă fiartă şi se lasă să se infuzeze timp de 20 de minute.

Frunzele plasate printre haine alungă insectele şi dau şalurilor indiene un parfum caracteristic. dermatită. Este ars ca şi tămâia pentru bani. eliberare. verticală. tonic nervos. pori deschişi. calmant. frunzele-i sunt moi şi ovale. impetigo. frigiditate. iubire. De asemenea este utilizat ca şi talisman pentru fertilitate. înălţător. Aromoterapie: uleiul esenţial de patchouli se utilizează în cazurile de acnee. Calităţi cheie: stimulant în cantităţi mici. îngrijirea părului. Patchouli este utilizat pentru a atrage oamenii şi pentru a trezi dorinţele sexuale. piele crăpată. plăgi. epuizare nervoasă. păr gras. sedativ în doze mari. . Părţi folosite: frunzele Utilizări magice: patchouli miroase a pământ. în portofele sau puse în jurul unor lumânări verzi arzând.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 92 Patchouli (Pogostemon patchouli sau heyeanus) Această plantă aromatică are o rădăcină pătrăţoasă. apărare. răni. motiv pentru care a fost folosit în amestecurile pentru bani şi prosperitate. ferilitate. afrodisiac. Frunzele se presară pe bani. riduri. odihnitor. infecţii fungice. iar florile-i sunt ca nişte piroane albe spiralate. condiţii legate de stres. eczeme. Patchouli dă un miros distinctiv cernelii originale din India şi cernelei roşii chinezeşti. mătreaţă.

Acest ulei este utilizat extern pentru a calma durerile reumatismale. epuizare nervoasă. Parfumul său este calmant atât pentru plămâni cât şi pentru nervi. În acelaşi scop se arde cu ienupăr şi cedru. Efect de consolidare. oboseală. cistită. Din acele şi rămurelele tinere de pin alb (Pinus strobus. răni. bani. Pinus alba) sunt făcute infuzii pentru tuse şi ca antiscorbutice . ficatul şi plămânii. în baie de aburi. restaurare. circulaţie deficitară. răcoritor. curăţare. i-au ajutat pe strămoşii noştrii să treacă peste iernile lungi şi geroase. Aromoterapie: uleiul esenţial de pin (Pinus sylvestris) se utilizează în cazurile de păduchi. Răşina de pin vindecă rinichii. Rădăcina este inclusă în unele produse pentru stimularea părului. Uleiul esenţial de pin este adăugat în amestecurile pentru protecţie. Utilizări magice: Pinul este simbolul păcii al confederaţiei Iroquois a nativilor americani. bronşită. condiţii legate de stres. guturai. Pur şi simplu acoperiţi acele de pin cu ulei de măsline de cea mai bună calitate şi fierbeţi fie la foc mic timp de 20 de minute. tuse.se folosesc 2 linguriţe la cana de apă şi se fierb la foc mic timp de 20 de minute. nevralgii. crenguţe şi nodurile lemnoase. bronşita cronică. Cu un conţinut bogat de vitamina C. dureri în gât. purificare şi vindecare. dureri musculare.) Este cunoscut ca unul dintre cele 7 căpetenii ale copacilor irlandezi. Nodurile lemnoase de pin sunt fierte cu angelica şi rămurele de gutui şi de dud pentru a face o baie pentru artrită şi reumatism. crengilor şi conurilor de pin silvestru (Pinus sylvestris) dă cel mai calitativ ulei de pin folosit pentru parfumuri şi pentru expectorante în inhalaţii pentru bronşită şi răceală. reumatism. transpiraţie excesivă. Acele de pin se fierb în baie de aburi în uleiurile pentru masaj. astm. Părţi folosite: ace. artrită.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 93 Pinul (Pinus spp. gută. Pentru a purifica o zonă în care urmează să se desfăşoare un ritual în aer liber se mătură cu o crenguţă de pin. răceală. calmant şi stimulent. relansare. infecţii urinare. pneumonia şi nefritele. Conurile şi fructele proaspete cu coajă lemnoasă de pin se poartă pentru a spori fertilitatea. sinuzită. Pinul se arde pentru a purifica ambientul şi cu crenguţe se decorează casa pentru bucurie şi vindecare. . Distilarea uscată a acelor. scabie.

Petalele de trandafir presărate în jurul casei calmează starea de stres a persoanelor ce locuiesc în ea şi de asemenea îmbunătăţeşte relaţiile între membrii familiei. în ritualurile de divinaţie. ceaiuri şi vinuri. în medicamente şi aromoterapie. conferă pace. lăsate puţin şi mai apoi filtrate. dar merită .este un bun laxativ natural şi tonic pentru stomac. se îndepărtează seminţele şi firişoarele de perişori şi pieliţa este folosită pentru a face un ceai numai bun pentru durerile de gât .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 94 Trandafirul (Rosa spp. Utilizări magice: trandafirul este o plantă ce aparţine elementului apă. Părţi folosite: flori şi fructe. iubire. echilibru. Petalele proaspete şi apa de trandafir aromatizează aperitivele picante cât şi pe cele dulci şi sunt cristalizate pentru decor. Măceşele ar trebui colectate după primul îngheţ . Florile de măceş sunt un simbol puternic pentru feminitate şi iubire pură şi sunt apreciate de către aromoterapeuţi pentru că reînvie aceste calităţi. creativitate. .o picătură are proprietăţi puternice. Petalele proaspete mai pot fi zdrobite uşor cu puţină apă fiartă. iar lichidul rezultat amestecat cu miere de albine . Apa de trandafiri împrospătează pielea obosită şi ochii. Mugurii de trandafiri se adaugă la apa de baie pentru a evoca un iubit. iar petalele de trandafir şi măceşele sunt folosite în vrăjile de vindecare. Măceşul (Rosa canina) Este o sursă pentru gemuri. Nu utilizaţi uleiurile sintetice (cel puţin dacă o faceţi. în arta culinară. sănătate. iar mirosul de trandafir este parfumul iubirii acceptate. nu vă aşteptaţi la rezultate). Un ceai de boboci de trandafir consumat înainte de culcare induce vise profetice. Se ard pentru vindecare.este o soluţie liniştitoare pentru ochi. O infuzie de petale de 30 de grame la jumătate de litru de apă . Uleiul esenţial de trandafir este mai scump. Gemul sau jeleul este utilizat pentru răceli. siropuri.se foloseşte 1 linguriţă de coajă de măceşe la o cană de apă şi se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Uleiul esenţial de trandafir este folosit pentru a atrage dragostea. Siropul de petale de trandafir se poate face prin adăugarea unei cantităţi de zahăr dublă cantităţii de petale peste care se pune apă fierbinte.vor fi numai bune pentru uscat sau pentru gem. sporesc frumuseţea şi stimuleaz apetitul sexual. pentru clarviziune şi protecţie. Măceşele uscate se desfac.) Trandafirul este o plantă aromată şi are utilizări în cosmetică. noroc.

circulaţie deficitară. menstruaţie neregulată. frigiditate. riduri. tonic cardiac. tuse. mângâietor. condiţii legate de stres. de reglare. sedativ. herpes. împăciuitor. menoragie. Efect de afrodisiac. eczeme. tensiuni nervoase. antidepresiv. insomnie. matură sau sensibilă. înălţător.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 95 Aromoterapie: uleiul esenţial de trandafir (rosa canina şi rosa spp) este folosit în cazurile de piele uscată. calmant. depresie. febra fânului. greaţă. tulburări uterine. impotenţă. dureri de cap. palpitaţii. astm. . leucoree.

motiv pentru care sunt folosite în cazul migrenelor asociate cu problemele de stomac şi ficat. iar frunzele amestecate cu boabe de ienupăr sunt arse în camerele bolnavilor pentru vindecare. creierul şi sistemul nervos. alături de crustacee. Ceaiul de rozmarin ameliorează starea de depresie. Infuzia de rozmarin este folosită pentru spălarea mâinilor înainte de începerea unui ritual de vindecare. Rozmarinul creşte circulaţia şi ridică uşor tensiunea arterială. Frunzele antiseptice şi antioxidante ajută la păstrarea produselor alimentare. deoarece supradozajul poate provoca intoxicaţii mortale. puneţi 2 linguriţe de vârfuri înflorite uscate într-o cană de apă fiartă şi lăsaţi timp de 20 de minute. pentru a aduce iubire şi a spori puterile intelectuale. acest vin linişteşte inima şi stimulează rinichii. Apa distilată de flori se foloseşte pentru calmarea ochilor iritaţi. Ceaiul mai este folosit şi ca apă de gură pentru respiraţia urât mirositoare. pentru a induce o stare de somn. Se consumă câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. la digerarea grăsimii şi au fost adăugate în mai mulţi compuşi pentru slăbire.mai apoi folosiţi acest vin pentru a frecţiona membrele paralizate. Consumat intern. nu trebuie să depăşiţi doza zilnică de o cană pe zi. Florile de rozmarin pot fi folosite în stare proaspătă ca şi garnitură sau cristalizate pentru decor. Frunzele şi florile stimulează ficatul şi digestia. pentru menţinerea tinereţii. Atenţie! atunci când rozmarinul este consumat sub formă de ceai. Rozmarinul se mai foloseşte şi în unguente pentru eczeme şi răni. după care strecuraţi . Părţi folosite: frunze şi flori Utilizări magice: "orice casă în care rozmarinul creşte. la cartofi.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 96 Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) Frunzele de rozmarin sunt folosite de foarte multă vreme datorită aromei speciale. Rozmarinul şi potbalul sunt plante care se fumează pentru a ameliora condiţiile pulmonare şi astm. . Puneţi rozmarin în vin alb şi lăsaţi să stea timp de o săptămână. Pentru ceai. Rozmarinul este ars pentru vibraţiile puternice de curăţare şi purificare pe care le emite. De beneficiile uleiului de rozmarin se bucură stomacul şi nervii. carne de porc şi cea de miel. fiind utilizate mai ales în felurile de mâncare italiană. pentru vindecare. este o casă pe care stăpâna o conduce". De multe ori este folosit ca substitut pentru tămâie.

reumatism.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 97 Aromoterapie: uleiul esenţial de rozmarin este folosit în cazurile de acnee. dureri musculare. scabie. condiţii legate de stres. păduchi. retenţie de apă. varicelă. hipotensiune arterială. eczeme. epuizare nervoasă. bronşită. flatulenţă. astm. de consolidare. de protecţie. leucoree. colită. tulburări hepatice. circulaţie deficitară. dureri de cap. dismenoree. tonic. gută. analgezic. infecţii. palpitaţii. icter. Efect: stimulant (nervos şi mental). tuse convulsivă. dermatită. restaurativ. dispepsie. nevralgii. . răcoritor. răceală şi gripă.

vă va feri de furtuni şi accidente. Se creşte pe lângă casă pentru protecţie. iar mirosul frunzelor şi al fructelor este folosit în divinaţii. Scoruşul este folosit împotrivă vrăjilor. Fructele sale sunt culese la maturitate. când frunzele prind o culoare roşiatică.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 98 Scoruşul de munte (Sorbus aucuparia) Cunoscut şi sub numele de frasinul de munte sau lemnul Vrăjitoarelor. acesta vă va ajuta să vă amplificaţi puterile psihice. bogate în vitamina C . pot fi folosite la tarte. . amulete şi ritualuri. Seminţele trebuie să fie îndepărtate deoarece conţin acid cianhidric şi sunt considerate otrăvitoare.se pune în alcool timp de 8 zile . acesta are ciorchini de flori albe primăvara şi fructe de un roşu aprins toamna. la foc mic. timp de 20 de minute. Din scoarţă se mai face şi tinctură . Scoruşul de munte este rudă apropiată cu Sorbus americana şi poate fi utilizat în acelaşi mod. Vechii galezi din aceste fructe au făcut un soi de bere. Focul făcut din lemn de scoruş convoacă spiritele. Părţi folosite: fructele. Utilizări magice: se spune despre scoruş că vine din ţara zânelor şi ca atare este un copac magic folosit pentru baghete. distilate în spirt. se usucă şi pot fi puse în gem sau făcute ceai. Dacă purtaţi lemn de scoruş. sunt utile pentru durerile de gât şi amigdalită. Toate părţile copacului sunt sacre. foarte bogate în vitamina C. pot fi fermentate în vin. Purtaţi o cruciuliţă mică din lemn de scoruş pentru protecţie. localizarea metalelor şi pentru divinaţii. Crenguţele de scoruş ajută la găsirea apei. păstrat în casă fereşte de trăsnete şi pus pe un mormânt. Din scoarţa de scoruş se face un decoct pentru diaree şi pentru spălăturile vaginale . Fructele de scoruş. Luaţi o linguriţă de suc din boabe proaspete sau un sfert de cană de ceai făcut prin fierberea unei lingurţe de fructe la o cană de apă.tinctura de scoruş de munte este folosită pentru a trata febra. iar luat în călătorii.se fierb la foc mic 2 linguriţe de scoarţă la o cană de apă timp de 20 de minute. păstrează locul nebântuit. Fructele de scoruş. Baghetele sunt pentru cunoaştere.

pentru a scoate negativismul din rădăcină şi pentru a pune lucrurile în mişcare. binecuvântare şi vindecare. Puneţi o linguriţă de plantă uscată la jumătate de cană de apă fiartă şi lăsaţi 20 de minute. Utilizări magice: vechii celţi considerau această plantă ca fiind antimagică. crampe şi colici. O crenguţă proaspătă de copac era folosită pentru a stropi cu apă sacră pentru consacrare. Supradozajul duce la vărsături. Atenţie! Unele persoane pot prezenta iritaţii ale pielii atunci când culeg planta proaspătă! Această plantă este foarte puternică! Nu utilizaţi mai mult decât este indicat. care îi apărau împotriva vrăjilor şi magiei negre. Virnantul adăugat în apa de baie alungă blestemele. Este o plantă despre care se spune că creşte cel mai bine atunci când este furată. Cataplasmele cu ceai sunt plasate pe piept pentru a ajuta în caz de bronşită.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 99 Virnantul (Ruta graveolens) Cunoscut şi sub numele de Iarba Graţiei. Este folosită pentru a produce menstruaţia. Acţiunea sa antispastică tratează ochii obosiţi şi a fost folosit chiar de către Da Vinci şi Michelangelo. are flori galbene de vară şi frunze albăstrui aromatice. Frunzele proaspete se pun pe tâmple pentru a calma durerile de cap. cât şi uscată. Întreaga plantă este folosită atât în stare proaspătă. Nu consumaţi mai mult de jumătate de cană pe zi!! Frunzele sunt folosite în cataplasme şi unguente pentru a calma durerile reumatice şi guta. înţelepciune. abortiv şi întăreşte capilarele. . iar prezenţa ei în grădini înfrumuseţează şi protejează. Planta este arsă pentru purificare. Este stimulent. Părţi folosite: partea aeriană a plantei. Sucul sau uleiul este plasat în urechi pentru a calma durerile de urechi. Infuzia este benefică pentru tuse.

Părţi folosite: staminele. Şofranul este considerat a fi afrodisiac. fiind cunoscut pentru amplificarea sentimentelor. Aplicat pe zonele umflate. nu ar trebui utilizat în doze mari.iar studiile făcute au demonstrat că uleiul de şofran previne formarea şi dezvoltarea tumorilor canceroase şi reduce deteriorarea ADNului în timpul chimioterapiei. sensibilizare. iar extern se aplică pentru contuzii. dorinţe sexuale. Se utilizează în ritualuri pentru fericire. crampele. De asemenea este cunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatorii care sunt benefice pentru sănătatea inimii. iar folosit în remediile casei tratează tusea şi durerile de gât. În India şofranul este folosit în ceremonii. scade colesterolul şi îl meţine la un nivel optim. Uleiul esenţial de şofran poate fi folosit ca supliment alimentar pentru a îmbunătăţi starea generală de sănătate. sănătate. forţă de aderenţă. în supe şi bucuraţi-vă de ceea ce are de oferit acest ulei. iar vechii persani foloseau şofranul pentru a porni vântul.reduce umflăturile provocate de înţepăturile ţânţarilor şi a altor insecte. vindecare. Uleiul de şofran are proprietăţi antioxidante ce ajută la menţinerea unor artere şi vase de sânge sănătoase. iar infuzia este folosită pentru spălarea mâinilor înainte de ritualul de vindecare. Utilizări magice: şofranul este adăugat în săculeţii pentru dragoste. Puneţi ulei de şofran peste salate. În Irlanda aşternuturile erau clătite cu o infuzie de şofran. Aromoterapie: uleiul esenţial de şofran este foarte bun pentru sănătate deoarece ajută oamenii să doarmă mai bine. ficatul mărit şi pentru a calma nervii. Accelerează procesul de vindecare a pielii. uleiul de şofran acţionează ca un antiinflamator . Este folosit în vindecare. reumatism şi nevralgie. reduce artrita. este folosit în cosmetică şi drept colorant sacru. astfel încât în timpul somnului picioarele şi braţele să devină mai puternice. în special orezul. .Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 100 Şofranul (Crocus sativus) Stigmatele acestor flori aromatizează şi colorează lichioruri şi multe feluri de mâncăruri. însă consumat prea mult poate fi narcotic. însă nu utilizaţi mai mult decât este indicat. Fiind solubil în apă. este un tratament eficace pentru toate tipurile de acnee. Şofranul este bogat în crocin. inhibă creşterea tumorilor canceroase. Se administrează pentru a reduce febra. atât pentru papilele gustative cât şi pentru sănătate. un flavonoid .

se foloseşe şi este benefic în cazurile de acnee. Părţi folosite: frunzele. se arde pentru vindecare şi spiritualitate. Florile de salvie se adaugă în salate sau se folosesc în ceaiurile balsamice. afrodisiac. mătreaţă. alungă tulburările şi tensiunile.ceaiul de frunze va "remedia" transpiraţiile nocturne şi congestia mucoaselor. depresie. hipertensiune arterială. condiţii legate de stres.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 101 Salvia (Salvia officinalis) Frunzele de salvie au un gust puternic care devine şi mai puternic atunci când acestea sunt uscate. colici. migrene. inflamarea pielii. . ceaiul ajută şi în caz de diaree. dispepsie. întinerire. Se utilizează cu moderaţie pentru aromatizare şi pentru digestia grăsimilor. pentru protecţie. Efect de relaxare. astm. ulcer. riduri. Se arde pentru a consacra spaţiul pentru ritualuri şi se adaugă uscată sau proaspătă în băile ritualice. bani şi bogăţii. impotenţă. Aromoterapie: uleiul esenţial de salvie este un foarte bun aniinflamator şi antibacterian. Fiind astringent. Utilizări magice: salvia absoarbe negativitatea şi nenorocirile. euforic. infecţii ale gâtului. de inspiraţie. atât în ani cât şi în înţelepciune. tuse măgărească. Tradiţia spune că cei care mănâncă salvie devin nemuritori. Se utilizează 2 linguriţe de plantă la cana de apă se lasă 20 de minute pentru a se infuza şi se consumă câte un sfert de ceaşcă de 4 ori pe zi. Se poartă pentru înţelepciune. În urma consumului de ceai beneficiază atât nervii cât şi ciclul menstrual. pentru păr şi piele grasă. de încălzire. revitalizant. sedativ. Se foloseşte ca o gargară pentru durerile de gât şi ca o cataplasmă pentru răni şi înţepături. îmbătător. menstruaţie neregulată. dureri musculare. în timp ce frunzele se folosesc pentru a face un ceai antiseptic şi tonifiant sanguin. Salvia conţine hormoni ce ajută la reglarea menstruaţiei şi a simptomelor menopauzei. Salvia este un agent de uscare a organismului . crampe. frigiditate. tensiune nervoasă. Tinctura de salvie se administrează câte 15-40 de picături de până la 4 ori pe zi. de echilibrare. flatulenţă. căderea părului.

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 102 Sunătoarea (Hypericum perforatum) Celţii treceau această plantă prin fumul focului Solstiţiului de vară şi apoi o purtau în bătălii pentru invicibilitate. Atunci când sunt puse într-un borcan şi atârnate la geam. într-o sticlă pe care mai apoi să o închideţi ermetic. sănătate şi voinţă. Pentru a face ulei de sunătoare acoperiţi florile de sunătoare. depresie. Uleiul şi cataplasmele de sunătoare sau pojarniţă cum i se spune popular. inflamaţii. S-a înţeles a fi o combinaţie de apă şi foc. ceea ce s-ar putea finaliza cu arsuri solare. Florile colorează vopselele în galben şi roşu. cu ulei de măsline presat la rece. Uleiul este excelent pentru masaje deoarece lucrează direct pe coloană. nevralgii. Frunzele sunt folosite în salate şi pentru a aroma lichioruri. Se lasă sigilat timp de 21 de zile sau până devine roşu într-un loc în care în timpul zilei să stea în soarele puternic al verii . tratează inflamaţii. acesta calmează nervii şi tratează depresia. se poartă pentru invincibilitate. Pe 24 iunie era data prielnică pentru aceste forţe de lumină şi întuneric să se echilibreze. ale vezicii urinare şi în caz de dizenterie. frunze şi tulpina. protejează de fulgere. Se culege pe 21 iunie sau într-o vineri şi se poartă pentru a ţine la distanţă bolile mintale şi necazurile şi se poartă pentru a vindeca melancolia. o esenţă a vindecării. Se pun 2 linguriţe de plantă la o cană şi se lasă să se infuzeze timp de 20 de minute. Planta este arsă pentru a îndepărta negativitatea.sunt mici şi parfumate şi florile de vară galbene au un parfum de lămâie. Consumat intern. nu ieşiţi în soare pentru că îl atrage. Atenţie: tumorile maligne trebuie tratate cu grijă! Nu masaţi sau frecaţi o tumoare malignă în creştere pentru că celulele se pot desprinde şi extinde în alte părţi ale corpului. Se bea jumătate de cană dimineaţa şi jumătate de cană seara înainte de a vă băga în pat. sunt aplicate extern pe leziuni atunci când terminaţiile nervoase sunt implicate (de exemplu degetele de la mâini şi picioare) şi pentru a înmuia tumorile şi sânii întăriţi. Utilizări magice: galezii numeau această plantă "frunza binecuvântată". Părţi folosite: flori. Această plantă are tulpinile puţin lemnoase. reumatism şi vene varicoase. Cataplasmele cu ulei de sunătoare sunt indicate în caz de arsuri uşoare. răni şi diaree. Focul simbolizează forţele fructuoase pline de lumină a verii. frunzele perechi . foc şi spirite rele atât florile cât şi frunzele sunt folosite în acest scop. Încă se cercetează pentru tratamentul SIDA. . Dacă folosiţi acest ulei pentru masaj. iar apa simbolizează colectarea şi direcţionarea forţelor întunecate ale sezonului rece. hemoragii şi icter. astringent şi sedativ. Planta este utilizată pentru problemele pulmonare. Extractul din vârfurile înflorite este antiviral.

în special din "inima" lemnului şi din rădăcini.se amestecă cu tămâie şi este ars în ritualuri de vindecare şi cele de lună plină. Lemnul de santal este folosit în ritualuri pentru protecţie. Lemnul frumos mirositor de santal. Trandafirul este o altă plantă care are o asemenea frecvenţă. Atunci când este amestecată cu lavandă. . şi ca antiseptic puternic pentru infecţii ale tractului urinar şi pulmonar. au vibraţiile cele mai ridicate. Regăsit în medicina ayurvedică şi în îmbălsămările egiptene. Acestea vor rezona cu aspectele legate de noi înşine sau cu fiinţele angelice de cele mai înalte ordine. Părţi folosite: lemnul şi uleiul esenţial. Acest lemn parfumat are vibraţii ridicate . Fierbeţi o linguriţă de lemn de santal la ceaşca de apă timp de 20 de minute şi consumaţi până la 2 căni pe zi în doze de un sfert de cană. convoacă spiritele. în inflamaţiile renale şi în prostatită. proiecţiile astrale. mărgelele de lemn de santal sunt protective şi promovează conştientizarea spirituală. vindecare. Lemnul de santal se arde ca şi tămâia. util pentru febră şi infecţii atunci când este utilizat în masaj. Uleiul de santal întins pe frunte ajută la concentrare. fiind cunoscut pentru efectele calmante ce susţin meditaţia. reîncarnare şi pentru a alunga negativismul. şi alături de tămâie. Utilizări magice: tipurile de santal de calitate inferioară (cu un parfum slab şi de o nuanţă mai luminoasă) nu sunt recomandate în magie.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 103 Lemnul de santal (Santalum album) Este unul dintre cele mai valoroase tipuri de lemn din lume. spiritualitate. care atrage sau extrage vibraţii spirituale înalte din interiorul nostru sau din cosmos. partea internă. Pulberea de lemn de santal este arsă în timpul ritualurilor de vindecare . extracţii. Atunci când sunt purtate. Parfumul său este calmant pentru minte. Lemnul de santal a fost folosit intern pentru a trata bronşita cronică şi gonoreea. protecţie şi extracţii. Uleiul este răcoritor pentru corp. din care se produc aproape 6% ulei esenţial. În India este frecvent utilizat pentru rugurile funerare deoarece se crede că mirosul protejează locurile de spiritele rele. Parfumul santalului deschide centrii spirituali. uleiul esenţial de santal este acum folosit ca inhalant pentru efectul său expectorant şi sedativ asupra tusei. Din toate părţile copacului se extrage ulei esenţial de santal. este un bun tratament pentru infecţiile vezicii urinare şi este luat pentru a ajuta la eliminarea pietrelor.

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 104 Aromoterapie: uleiul esenţial de santal se foloseşte în acnee. piele crăpată şi piele grasă. dureri în gât. depresie. purificator. persistentă). insomnie. de deschidere. elevator. înălţător. relaxant. Efect de afrodisiac. cistită. tensiune nervoasă. diaree. tuse (uscată. după ras. sedativ. de împământare. . de încălzire. laringită. calmant. în bronşită. condiţii de stres. greaţă. guturai.

Seminţele presate la rece ne oferă un ulei bun în scop culinar. seminţele sunt folosite ca diuretic şi expectorant şi tratează răcelile. Dacă tăiaţi o floarea-soarelui la apus de soare în timp ce vă puneţi o dorinţă. sunt adăugate la diferite mâncăruri sau în unt de arahide. această plantă simbolizează un ego sănătos. Nativii americani făceau nişte "turte de energie" din aceste seminţe. Măduva tulpinii ne oferă potasă şi fibre petru textile şi hârtie. dar doar dacă dorinţa nu este prea mare. înaltă şi păroasă. în cosmetică şi industrial. Seminţele de floarea-soarelui sunt consumate de către femeile care doresc să rămână însărcinate. Se creşte floarea-soarelui în grădină pentru a proteja împotriva dăunătorilor şi pentru a aduce noroc grădinarului. înţelepciune şi fertilitatea. prăjite. Pentru a vă proteja împotriva variolei. Seminţele. Dacă dormiţi cu floarea-soarelui sub pat. tulpina. foarte nutritive. Capetele seminţelor oferă hrană păsărilor pe timp de iarnă. Rădăcina de floarea soarelui este un bun laxativ şi tratează durerile de stomac. vă ajută să ştiţi adevărul la orice problemă. sunt consumte crude. frunzele sunt în formă de inimă şi florile sunt mari cu petale galbene pe la sfârşitul verii. ungeţi-vă cu sucul din tulpini de floarea-soarelui presate. Utilizări magice: în templele aztece ale soarelui. fie înşirate ca mărgelele. Părţi folosite: florile.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 105 Floarea Soarelui (Helianthus annuus) Această plantă care creşte destul de repede în fiecare an are o tulpină groasă. dizenteria şi inflamaţiile rinichilor. Ca şi simbol al soarelui. . Dacă doriţi să deveniţi virtuos. preotesele purtau floarea soarelui ca şi coroniţe. rădăcina şi seminţele. fie într-un săculeţ. frunzele. Din punct de vedere medicinal. aceasta se va împlini înainte de un alt apus. Bobocii de flori sunt un bun colorant galben şi sunt gătiţi precum anghinarea. purtaţi seminţe de floarea-soarelui la gât.

laringită. Uleiul esenţial de cimbru poate fi adăugat la loţiunile pentru acnee şi în apele de gură. boli infecţioase. motiv pentru care deseori este folosit în unguente pentru răni. Atunci când se participă la o înmormântare. sensibilizare. curaj.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 106 Cimbrul (Thymus vulgaris) Sau cimbrul de grădină. Consumaţi toată această cantitate pe tot parcursul zilei în doze de un sfert de cană. obezitate. Utilizări magice: cimbrul este ars pentru a purifica un anumit loc. răceli. Cercetările efectuate asupra acestei plante au arătat că cimbrul întăreşte sistemul imunitar. flatulenţă. vânătăi. . O pernă umplută cu cimbru alungă coşmarurile. folosit în mâncăruri ajută la digestia alimentelor grase. dragoste. Cimbrul este un antiseptic natural. relansare. reumatism. dureri de cap. se poartă o crenguţă de cimbru pentru a respinge negativitatea persoanelor îndoliate. O baie de curăţare poate fi făcută prin adăugarea unui ceai făcut cu cimbru şi măghiran în apa de baie. arsuri. Tinctura de cimbru poate fi administrată în doze de la 10 la 20 de picături de 3 ori pe zi.este folosit pentru eliminarea flegmei şi în tratarea tusei convulsive. eczeme. Aromoterapie: uleiul esenţial de cimbru se foloseşte în abcese. Uleiul de cimbru este distilat din frunze şi vârfurile înflorite a plantei şi este un bun stimulent şi antiseptic. păduchi. acnee. Folosiţi cimbrul pentru durerile de cap şi mahmureală. cistită. diaree. Ceaiul de cimbru ameliorează gazele şi colicile (la fel şi uleiul de cimbru. Cimbrul se arde pentru sănătate. purificare. guturai. energie. dureri musculare. antidepresiv. clarviziune. insomnie. umflături. astm. entorse. răcorire. frisoane. tuse. uretrită. durerile musculare şi problemele respiratorii. gripe. Cimbrul este un foarte bun curăţător al plămânilor . vindecare. Efect de stimulare. Este tonic nervos utilizat extern pentru a trata depresia. Părţi folosite: părţile aeriene ale plantei. circulaţie deficitară. sinuzită. luat în doze de câte 1-5 picături). înţepături de insecte. amigdalită. artrită. bronşită. condiţii legate de stres. dermatită. dispepsie. sciatică şi ochi slăbiţi. răcelile. edeme. purificare. Puneţi jumătate de linguriţă de plantă proaspătă sau o linguriţă de apă uscată la o cană şi jumătate de apă fierbinte şi lăsaţi 5 minute. încălzire. putere. gută. Locul în care cimbrişorul creşte va fi un centru de energie deosebit de puternic pentru pământ.

cancer şi probleme cu inima. Cercetătorii au reuşit să extragă din frunze o substanţă chimică care inhibă tumorile. dar conţin nicotină otrăvitoare care provoacă boli pulmonare. tutunul este o plantă otrăvitoare şi poate ucide. iar frunzele ude sunt un remediu rapid pentru hemoroizi. ca parte a formării lor. Multe popoare continuă să considere această plantă sacră. Deşi este o plantă fumată de foarte multe persoane. Părţi folosite: frunze. pentru probleme ale pielii. răni infectate şi muşcături. Frunzele uscate sunt fumate ca un narcotic.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 107 Tutunul (Nicotiana tabacum) Această plantă anuală sau bienală are frunze mari şi lungi. şi flori tubulare de la verde-alb spre roz. Sucul este aplicat extern pentru a calma nevralgiile faciale. Utilizări magice: cei care au candidat la unele formări shamanice trebuiau să bea suc de frunze de tutun pentru a primi viziuni. . Triburile din America de Nord şi Sud fumau frunzele în ceremonii şi le aplicau ca şi cataplasme pentru entorse. Tutunul a fost mult timp folosit în ceremoniile religioase de către unii indieni din America.

stări de tensiune. Frunzele sunt bogate în minerale. Se utilizează în ritualuri pentru protecţie. armonie. ulcere şi eczeme. crampele musculare şi sindromul colonului iritabil. Rădăcina de valeriană este utilizată în parfumuri şi fierturi. Părţi folosite: rădăcina. are frunzele combinate cu un miros de păstăi de mazăre şi clustere de flori parfumate ca mierea în miezul verii. de reglementare. bani şi creativitate la locul de muncă. Se pune în pernă pentru a vă oferi o stare de odihnă plăcută. nelinişte. Ceaiul de frunze de valeriană vă va ajuta să adormiţi cu uşurinţă. indigestie pe fond nervos. Testele de laborator au demonstrat activitatea antitumorală a acestei plante. Rădăcina de valeriană este adăugată în poţiunile pentru dragoste. iubire. însă nu trebuie consumate în doze mari sau continuu. Uleiul are efect sedativ. pace. fericire. Planta tratează durerile de cap. puţin hipnotic. migrene. este folosită pentru răni. iar rădăcina necurăţată este un bun tranchilizant. purificare. Utilizări magice: o plăntuţă de valeriană strecurată în haina unei femei îi va determina pe bărbaţi să o urmeze ca "nişte copii". Rădăcina plantei are un miros puternic înţepător.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 108 Valeriana (Valeriana officinalis) Cunoscută şi sub numele de grădina heliotropă sau planta Sfântului Gheorghe. Aromoterapie: uleiul esenţial de valeriană se utilizează în caz de insomnie. frunzele. de împământare. calmant. .

a elimina. Pentru ceai. Ceaiul de verbină ajută la o creştere uşoară a sânilor. Datorită faptului că este o plantă ce curăţă rinichii şi ficatul. este folosită în cazul eczemelor şi a erupţiilor cutanate.acest nume i-a fost dat datorită capacităţii plantei de a elimina calculii (pietrişul) din vezica urinară. tuse convulsivă. iarba sfântă sau verbina albastră. în special a celei de tip intermitent. Cuvântul "verbină" este un derivat celtic de la ferfaen . Pe plan extern verbina este folosită în cataplasme pentru infecţii ale urechilor. viziuni şi pentru amestecurile de dragoste . iar faen înseamnă piatră . De asemenea mai este folosită în caz de icter. puneţi o linguriţă de plantă la o cană de apă fierbinte şi lăsaţi 20 de minute. este o plantă cunoscută în ritualurile şi incantaţiile druizilor.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 109 Verbina (Verbena officinalis) Cunoscută şi sub numele de iarba prezicerii. este util în scăderea febrei. Este o plantă folosită pentru purificare. edem.fer înseamnă a goni. mastită şi dureri de cap. Această plantă perenă are o serie de frunze mici şi o serie de frunze netede mari şi flori dense de un lila-roziu pal. reumatism şi răni.a fost adăugată în lichioruri şi afrodisiace. Verbina calmează nervii. favorizează menstruaţia şi are reputaţia de a .

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 110 avea proprietăţi afrodisiace. Utilizări magice: verbina este o plantă cu un poteţial magic puternic. Este folosită în cadă pentru protecţie şi pentru a îndeplini visele. Verbina albastră se poate consuma sub formă de infuzie sau sub formă de tinctură (în alcool). Părţi folosite: partea aeriană a plantei. După rugăciuni de mulţumire rostite de către druizi. mâini. Planta se mai arde pentru protecţia împotriva atacurilor psihice. planta aduce bucurie şi un intelect activ. Aceasta ajută la eliminarea viermilor intestinali şi extern este utilizată pentru răni. persoana care o foloseşte intră sub protecţia zeiţei Diana. Păstraţi-o în casă pentru a atrage bani şi pentru a păstra plantele sănătoase. pentru pierderea ei. planta aduce vise liniştite. Atingeţi apoi lemnul de picioare. mai ales atunci când nivelul tractului superior este implicat. Păstrată în dormitor. Verbina albastră (Verbena hastata) Soi american. Scufundaţi lemnul în amestecul de apă şi apoi treceţi-l prin flama lumânării. este un tranchilizant natural şi un remediu în cazul răcelilor şi a febrei. Luaţi o lumânare şi o bucată de lemn purificat. ieşiţi afară cu un pahar umplut cu apă. Atunci când este purtată sau se face baie cu această plantă. Preotesele şi preoţii romani o foloseau pe altare sub formă de mănunchiuri cu care "măturau" şi purificau altarul. . cereţi să fii binecuvântat cu tinereţe şi frumuseţe. De asemenea se presară în grădini ca ofrande aduse elementalilor şi spiritelor naturii. aceştia au pus în loc miere de albine ca un cadou pentru Pământ. Atrage puternic sexul opus.cu voce tare se rosteşte o rugăciune cerând eliberarea din frici sau dintr-o anume frică. la întunecarea lunii. Verbina este purtată ca şi o coroniţă în timpul ritualurilor de iniţiere şi de protecţie. Se presară în casă pentru protecţie şi pentru a aduce pace. Se arde pentru a alunga durerea unei iubiri sau a mai multor iubiri neîmpărtăşite. umeri şi cap. În timp ce faceţi acest lucru. chiar înainte de înflorire. în semn de binecuvântare. Verbina era cândva infuzată în vin şi purtată pe corp pentru a îndepărta insectele şi şerpii. Repetaţi acest procedeu de şapte ori. Se distinge de verbina europeană prin florile sale dense şi de un albastru profund. aparţinând planetei Venus. Druizii puneau planta în apă după care cu aceasta îi stropea pe cei ce se închinau. se aprinde o lumânare şi se înconjoară cu verbină . Se face acest lucru atâta timp cât este necesar. În nopţile cu lună plină. Verbina se poartă pentru a recupera lucrurile ce au fost furate. Dacă beţi sucul proaspăt de verbină se spune că reduce dorinţele sexuale. verbină şi sare. Pentru a risipi fricile. Ascunsă în leagănul unui copil. Verbina a fost culeasă ca simbol pentru planeta Sirius. dar şi pentru a atrage bani şi dragoste. În acest ritual a fost tăiată cu o seceră sacră şi ridicată în sus cu mâna stângă. Această plantă este un puternic detoxifiant limfatic şi are efect de curăţare a organelor genitale feminine.

pofte trupeşti. Frunzele proaspete de toporaşi sunt folosite în unguente şi cataplasme pentru răni. Florile cristalizate aromatizează dulciurile şi lichiorurile şi sunt puse în salate cu tot cu frunze. iar frunzele sunt un remediu pentru cancerul de sâni şi cancerul de plămâni. noroc. în timp ce rădăcinile şi tulpinile sunt un bun vomitiv şi purgativ. cu un parfum dulce. Planta întreagă este folosită în stare proaspătă sau uscată. Amestecate cu lavandă. . induc o stare de somn şi calmează furiile.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 111 Toporaşul (Viola odorata) Mai este numit şi violeta sau feţele mici. Se uilizează pentru protecţie. Cu un conţinut ridicat de fier. iar florile pot fi puse în salate şi deserturi. Rădăcina de toporaş tratează bronşitele. frunzele proaspete sunt folosite intern cât şi extern pentru cancer. În acest scop frunzele proaspete sunt infuzate zilnic şi consumate ca şi ceai . Nuanţele de toporaşi şi de saschiu (Vinca minor) sunt folosite pentru a decora mormintele şi cadavrele copiilor.se foloseşte o linguriţă de plantă la jumătate de cană de apă. durerile de cap şi insomnia. florile sunt un puternic stimulent şi trezesc dorinţele sexuale. se lasă să se infuzeze şi se consumă în doze de un sfert de cană de 4 ori pe zi. Frunzele de toporaşi sunt o protecţie împotriva negativismului. Utilizări magice: se spune despre coroniţele de toporaşi că vindecă durerile de cap. Frunzele pot fi mâncate ca un tip de spanac sălbatic. Siropul de flori este antiseptic şi un laxativ uşor. gât şi limbă. Florile sunt un bun laxativ. pace. coada şoricelului şi trandafiri în amestecurile pentru dragoste. flori de măr. Ceaiul poate fi aplicat extern ca o cataplasmă. şi cu tot cu frunze tratează tusea. Toporaşii sunt adăugaţi alături de lavandă. în special pentru cancerul de colon. Această plantă perenă are frunze dantelate în formă de inimă şi flori violete sau albe. vindecare. Grecii antici purtau toporaşi pentru a-şi calma temperamentul şi pentru a induce somnul. Părţi folosite: toată planta.

inspiraţie. edemul şi reacţiile de după eliminarea viermilor sunt tratate cu scoarţă de salcie. Salcia este un copac gardian. competenţe şi profeţii. Speciile de salix le furnizează artiştilor cărbune de cea mai bună calitate. Se arde scoarţa de salcie cu lemn de santal pentru ritualurile de divinaţie şi dragoste. Salcia albă conţine salicin. Chiar febra. Utiliză magice: sălciile erau de obicei găsite pe lângă siturile vechi. colectată primăvara. De asemenea. preotese şi toate tipurile de artizani. iar salcia albă (salix alba caerulea) este o sursă de lemn pentru bâtele de cricket. se fierbe apoi 1 minut. vrăjitoarea sau aspirina vegetală a casei. elementul activ din care aspirina a fost sintetizat. Toate părţile salciei păzesc împotriva răului şi pot fi purtate sau puse în casă pentru acest scop. artrită . Doza este de o linguriţă. de 3 ori pe zi în ceai sau sub formă de capsule. Scoarţa de salcie se găseşte şi sub formă de pulbere. reduce febra şi este este sursa originală pentru acidul salicilic .sal-lix înseamnă "lângă apă". Măturile magice. Numele genului Salix vine din limba celtă . Tinctura poate fi luată în doze de 10-20 de picături de patru ori pe zi. care protejează de influenţele negative. Salcia este un copac sacru . . Frunzele de salcie infuzate fac un ceai numai bun pentru insomniile nervoase şi se adaugă la băi pentru a uşura reumatismul.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 112 Salcia (Salix alba) Cunoscută şi sub numele de salcia albă. Scoarţa de salcie albă este folosită în problemele reumatice. se pune 3 linguriţe de coajă de salcie la o cană de apă rece şi se lasă să stea între 2 şi 5 ore. dureri de cap precum şi în diaree şi dizinterie. în special cele ale vrăjitoarelor. Pentru a face ceai. arborele încântării. sunt în mod tradiţional legate cu o ramură de salcie. Scoarţa de salcie neagră (Salix nigra) este folosită pentru a trata gonoreea şi durerile ovariene. care se aşezau printre aceşti copaci pentru a primi de la ei elocvenţă. Părţi folosite: scoarţa.motiv pentru care este numit aspirina vegetală a casei. Ramurile de salcie sunt utilizate pentru ţesut. după care se strecoară. salcia are o aură vindecătoare care vindecă pe oricine sau orice atinge. Scoarţa de salcie este un bun analgezic. salcia europeană.plantaţiile de salcii erau considerate magice de către preoţi.

pentru a reduce hemoroizii şi varicele. Seminţele sale sunt comestibile şi din frunze se poate prepara un ceai pentru încălzire. De asemenea este foarte util în tratamentele de îngrijire a pielii. Este folosit atât pentru pentru pielea crăpată şi bătută de soare. însă nu trebuie confundat cu tinctura de hamamelis care este mult mai astringentă şi poate desfigura pielea. Părţi folosite: frunze şi crengi tinere. Hamamelisul virginiana distilat comercializat conţine până la 14% alcool. vânătăi. Aromoterapie: produsul obţinut prin distilarea frunzelor de hamamelis virginiana este unul dintre elementele de bază în cazul primului ajutor (acasă).Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 113 Nucul Vrajitoarelor (Hamamelis virginiana) Acest copac mai este numit şi floarea iernii. zgârieturi. . Utilizări magice: acest arbust a fost foarte mult timp folosit pentru tijele radiestezice. entorse. umflarea ţesuturilor. Scoarţa şi nuielele de hamamelis virginiana sunt folosite pentru a proteja împotriva influenţelor negative. umflături şi erupţii cutanate. Frunzele sale distilate sunt incluse în produsele pentru piele datorită proprietăţilor sale astringente şi de dezinfectant. şi multe alte afecţiuni minore. cât şi pentru a opri sângerările. Dacă se portă o părticică a acestui arbust lucrează în planul emoţional (repară inimile "frânte") şi răceşte pasiunile. Este util pentru înţepături.

.utilizate pentru a reduce presiunea arterială. arsuri. crampe. erupţii cutanate. un loc sau lucru. diaree. eczeme. consolidare. Una dintre cele mai preţioase comori de pe pământ este uleiul esenţial de coada şoricelului . răceli. cistită. Frunzele proaspete opresc sângerarea şi sunt folosite ca şi cataplasme pentru răni sau sunt puse pe tăieturile în urma bărbieritului. Uleiul are un efect restaurativ. arteroscleroză. flatulenţă. Coada-şoricelului este utilizată în unguente pentru hemoroizi şi în cataplasme pentru a opri sângerarea şi ajută la vindecarea rănilor. indigestie. insomnie. împământare. apărare.este în mod natural albastru şi are un parfum incredibil. plăgi. clătirea părului. Utilizări magice: întinderi mari de coada-şoricelului pe un câmp indică o energie foarte motivantă. Aromoterapie: uleiul estenţial de coada-şoricelului este util în acnee. Această plantă este un tratament clasic pentru răceli. dragoste. Uleiul tratează răceala. mentă şi coada-şoricelului pentru a reduce febra şi pentru a provoca transpiraţii. protecţie. aşezată. constipaţii. Vârfurile înflorite sunt un tonic digestiv şi curativ. Coada-şoricelului este folosită pentru extracţia negativităţii de la o persoană. amenoree. hemoroizi. anorexia şi hiperaciditatea. Crampele şi reumatismul sunt tratate cu ceai de coada-şoricelului. stimulativ. inflamaţii. în special cele de tip intestinal. Ceaiul de coada-şoricelului are beneficii şi asupra rinichilor.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 114 Coada şoricelului (Achillea millefolium) Aste cunoscută şi sub numele de "7 ani de dragoste". febră. căsnicie fericită. revitalizant. de dechidere. Se utilizează în ritualuri pentru divinaţii. gripă. Părţi folosite: partea aeriană a plantei. un diuretic . de echilibrare. Încercaţi un amestec de soc. gripa şi articulaţiile inflamate. precum şi gazele intestinale. eliberare. artrită reumatoidă. Un buchet uscat de coada-şoricelului agăţat deasupra patului sau folsit în decoraţiunile de nuntă asigură o dragoste cu o durată de cel puţin 7 ani. clarviziune. hipertensiune arterială. condiţii legate de stres şi în cazul varicelor. tonic. alungarea negativităţii. Te aşezi pur şi simplu în centrul lor şi te relaxezi.

seminţele şi tulpinele. fiind homeostatică. Acestea se usucă la umbră. Vara şi toamna se pot strânge frunzele tinere şi tulpinile cu frunze. diabet.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 115 Urzica (Urtica dioica) Creşte în colonii de mai multe plante alcătuind adevărate bariere. suportând adevărate bătăi cu urzică. hemoragiilor uterine. diareea şi stările inflamatorii. această plantă se poate folosi în tratarea cistitelor. Rădăcinile se recoltează toamna târziu. cei suferinzi. în timpul saunelor. Combate tusea. astringente şi antialergice. magneziu. Urzica este un aliment. Urzica este răspândită pe tot globul. fosfor. Proprietăţile ei în domeniul medical sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Părţi folosite: frunzele. În cosmetică urzica tonifiază părul. combate mătreaţa şi seboreea. bronşite. Principiile active din plantă acţionează în foarte multe direcţii. o jumătate de linguriţă de pulbere de seminţe amestecat cu o lingură de miere de albine. clătindu-se părul cu acest decoct care este un tonic capilar. Utilizări: urzica este recomandată în tratamentul hemoroizilor.Chiar şi în vopsitorie. C. Se consumă 2-3 căni de infuzie pe zi sau 2-3 linguriţe de suc proaspăt.Tot cu infuzie concentrată se pot face spălări ale rănilor grăbind cicatrizarea lor. urzicile sunt recomandate a fi consumate în anemii deoarece ajută la creşterea vitalităţii organismului. K. consumate înainte de culcare. în strat subţire. artrite şi eczeme. rădăcinile. Conţinutul de vitamina K din frunze recomandă urzica în tratarea hemoragiilor uşoare. Seminţele de urzică sunt excelente tonice generale. . favorizează eliminarea acidului uric prin rinichi. Se fac spălări ale părului cu infuzie concentrată de plantă sau se prepară decoct din rădăcini. Urzica aduce energie vitală dinamică în corp ajutându-i pe cei care îşi plâng soarta. eliminarea apei din organism. inclusiv în domeniul cosmeticii. tulpini şi frunze. Bogate în vitamina A.În tratamentul ulcerului varicos şi reumatismului se pot face băi locale sau aplica cataplasme cu infuzie concentrată. Având proprietăţi diuretice. Preparatele de urzici sunt foarte gustose şi hrănitoare. iar seminţele la maturarea lor completă. diareei. Seminţele se pot utiliza în tratamentul enurezisului. Buruiana elimină stările de anemie şi provoacă scăderea glucozei în sânge. potasiu. întărind planul emoţional şi ajutând fiinţa să acţioneze. urzica are întrebuinţări vopsind firele naturale în nuanţe de galben. dismenoreei. în general pentru eliminarea toxinelor din corp. Ruşii o foloseau împotriva răcelilor şi a reumatismului. fier.

puternic sedativ. îngrijirea pielii. Uleiul se utilizează cu moderaţie deoarece mirosul puternic poate provoca dureri de cap sau greaţă. creşterea părului. Aromoterapie: uleiul esenţial de ylang-ylang este folosit în acnee. muşcături de insecte. . euforic. reglator. flori roz sau mov cu petale înguste care seamănă cu florile nucului vrăjitoarelor. impotenţă. piele iritată şi grasă. tensiune nervoasă. frigiditate. săpunuri. tulburări legate de stres. Utilizări magice: (uleiul) este util pentru pace. Părţi folosite: florile. Ylang-ylang înseamnă "Floarea Florilor". dar care apar pe parcursul a două etape de înflorire. afrodisiac. insomnie. tensiune arterială crescut.Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale 116 Ylang-ylang (Cananga odorata) Are frunzele lucioase şi mase de flori parfumate. Uleiul esenţial de ylang-ylang are efect calmant. depresie. narcotic atunci când este utilizat în cantităţi mari. dragoste şi sex. loţiuni de piele şi în uleiul de păr pentru a echilibra sebuum-ul. Poate fi folosit pe corp sau în diferite amestecuri pentru aceste scopuri. palpitaţii.florile proaspăt culese sunt distilate la abur este adăugat în multe parfumuri. Uleiul esenţial de ylang-ylang .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful