UZGOJ BUKOVAČA

posao za sve

Meni:
  

Početna Uzgoj Šampinjona Uzgoj Shiitaka

Skripta:
Da bi pokrenuli posao, potreban vam je i uvid u literaturu koju možete nabaviti kod nas u obliku skripte sa opširnim uputama i uvidom u sami uzgoj. Skripta je napravljena isključivo za ljude koji se stvarno žele i imaju volju baviti ovim laganim poslom. Skripta je osmišljena tako da vas vodi kroz kompletan proces uzgoja. Skripte šaljemo poštom, plaćate poštaru pouzećem (potrebno je ostaviti svoje podatke na e-mail)
Cijena:120,00 kn

Narudžba »

Bukovača
Bukovača - Pleurotus ostreatus je ukusna jestiva gljiva i odlično pomoćno ljekovito sredstvo. Kao gljivu koja jača imunitet vjekovima su je koristili Kinezi, a krajem prošlog stoljeća počeli su je koristiti i u Europi. U prirodi bukovača raste u buketima ili grupama, po hladnom vremenu, na mrtvom drvetu, najčešće listopadnih vrsta. Radi se o gljivi asimetričnog oblika, glatkog šešira sa ekscentrično ili lateralno postavljeno drškom, koja ima svoje obožavatelje spremne da savladaju razne prepreke kako bi došli do ukusnog zalogaja. Uzgojene vrste su svakako najpopularnije i po zastupljenosti na tržištu su odmah iza šampinjona. Kinezu su je koristi se za ublažavanje bolova i relaksaciju mišića. Pored toga, upotrebljavali su je i u lječenju lumbaga, ukočenosti ekstremiteta i tetiva, kao i za lječenje loše cirkulacije. Preporučena doza za lječenje je tri do devet grama suhe bukovače u toku dana.

.

Osim slame žitarica za uzgoj gljiva može se koristiti i pljeva. pšenice i raži.Uzgoj Gljive se uzgajaju na sirovinama koje su slabo iskoristive u druge svrhe. npr. Mogu se proizvoditi tijekom cijele godine na relativno malom prostoru u kratkom ciklusu proizvodnje. bukovača se uzgaja na poljoprivrednim nusproizvodima. Za pripremanje uzgojne hranjive podloge najčešće se upotrebljava slama žitarica. a očekivani prinos iznosi otprilike 50% od težine upotrijebljene suhe mase. U posljednje vrijeme. npr. piljevina. stari papir i drveni otpaci. Do pojave prvih plodišta ne prođe ni pun mjesec dana. Bukovača se može uzgajati u zatvorenim. Na takvim podlogama ciklus uzgoja traje dva do najviše tri mjeseca. sijena.Ciklus uzgoja bukovače je kraći od ciklusa uzgoja šampinjona. U prirodi bukovača (Pleurotus ostreatus) raste na panjevima. slami različitih žitarica pomiješanoj s različitim omjerima kukuruzovine. Ova se metoda uzgoja i danas uspješno koristi. srušenim stablima i komadima drva koji ostaju iza sječe. koja bi se inače spalila ili zaorala. pljeve. piljevine i sl. Mjesto . prorašteni supstrat se u nekim zemljama koristi kao stočna hrana. Nakon uzgoja bukovače. Prvi pokušaji uzgoja bili su na drvu. kukuruzovina. djelomično zatvorenim i otvorenim ali natkrivenim prostorima. lišće.

Možete upotrijebiti oblice svih vrsta lisnatog drveća (ne četinara!)Drvo ne bi trebalo biti starije više od pola godine od odsijecanja. sloj micelija i tako do vrha vreće. pšenica Ukupno kn 1015 280 100 kg kn bala 5080 kn Usitniti slamu. Oblice rađaju 2–5 godina (ovisno o hranjivosti drveta). Bere se cijeli grm iz korijena.Materijal slama. sterilizirati kuhanjem Micelij vreće 5. Postoji mnogo mogućnosti zasijavanja oblica bukovačom. U slučaju suše prskajte ih vodom. ječam. Berbe se obavljaju prosječno svakih 7 dana ili češće ako je to potrebno. . Micelijem obrasle kolčiće kasnije zabodite do 1/3 u zemlju u vrt. Jedan se postavlja iznad poda 10 cm (za izbacivanje CO2 ). ručnim ili ugrađenim automatskim ovlaživačem. a drugi ispod plafona (za ubacivanje čistog zraka). ● Rezanje se vrši 2 cm ispod klobuka ● uobičajeno je da se ostvare 3 berbe Detaljne upute možete naći u skripti Uzgoj na drvetu U prirodi bukovača raste na drvetu lisnatog drveća. ● Bukovače se beru kad veličina klobuka naraste promejra do 10 cm. litara Može se nabaviti u poljoprivrednim centrima Smjesa se stavlja u plastične vreće i to tako da se slaže sloj supstrata.. ništa se ne ostavlja na tom mjestu. Izbijegavati direktno polijevanje vreća i gljiva koje izrastaju ● osigurati dovoljnu svjetlost (prirodnu ili umjetnu)ovisno o površini prostora ● ako nema dovoljno prirodne ventilacije potrebno je ugraditi dva ventilatora. Berba gljiva ● prva berba se očekuje nakon 4 tjedna. na mjesto koje je u polusjeni. 45 x 90 cm 50 kn Održavanje prostora za uzgoj ● u prostoriji za uzgoj mora biti osigurano 12-satno osvjetljenje i vlažnost 90-95% ● vlažnost se postiže zalijevanjem betonskog poda ili orošavanjem leđnim. Bitno je da bukovača dođe direktno u kontakt sa drvetom kako bi hife bukovače mogle prorastati u drvo. Zato je možete uzgajati i na drvenim oblicama dužine 30–80 cm..

U slučaju suše prskajte ih vodom. Oblice rađaju 2–5 godina (ovisno o hranjivosti drveta). Berbe se obavljaju prosječno svakih 7 dana ili češće ako je to potrebno. Zato je možete uzgajati i na drvenim oblicama dužine 30–80 cm. ručnim ili ugrađenim automatskim ovlaživačem. ništa se ne ostavlja na tom mjestu. Izbijegavati direktno polijevanje vreća i gljiva koje izrastaju ● osigurati dovoljnu svjetlost (prirodnu ili umjetnu)ovisno o površini prostora ● ako nema dovoljno prirodne ventilacije potrebno je ugraditi dva ventilatora. ● Rezanje se vrši 2 cm ispod klobuka ● uobičajeno je da se ostvare 3 berbe Detaljne upute možete naći u skripti Uzgoj na drvetu U prirodi bukovača raste na drvetu lisnatog drveća. Berba gljiva ● prva berba se očekuje nakon 4 tjedna.Održavanje prostora za uzgoj ● u prostoriji za uzgoj mora biti osigurano 12-satno osvjetljenje i vlažnost 90-95% ● vlažnost se postiže zalijevanjem betonskog poda ili orošavanjem leđnim. . ● Bukovače se beru kad veličina klobuka naraste promejra do 10 cm. Bitno je da bukovača dođe direktno u kontakt sa drvetom kako bi hife bukovače mogle prorastati u drvo. Bere se cijeli grm iz korijena. na mjesto koje je u polusjeni. Možete upotrijebiti oblice svih vrsta lisnatog drveća (ne četinara!)Drvo ne bi trebalo biti starije više od pola godine od odsijecanja. Jedan se postavlja iznad poda 10 cm (za izbacivanje CO2 ). Micelijem obrasle kolčiće kasnije zabodite do 1/3 u zemlju u vrt. Postoji mnogo mogućnosti zasijavanja oblica bukovačom. a drugi ispod plafona (za ubacivanje čistog zraka).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful