IPG KAMPUS PEREMPUAN MELAYU, MELAKA LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH

: NURHAIZAH BINTI YAACOB : PISMP SAINS (AMBILAN 2008) : SEKOLAH KEBANGSAAN MERLIMAU DUA : CERAMAH DAN PAMERAN ANTI DADAH 2011

NAMA PROJEK/AKTIVITI

TEMPOH PELAKSANAAN : 1 HARI TARIKH MASA : 9 OGOS 2011 : 8.0O PAGI – 12.00 TENGAHARI (PAMERAN) 10.0O PAGI – 12.00 TENGAHARI (CERAMAH) TEMPAT : BILIK GERAKAN (PAMERAN) KANTIN SK MERLIMAU 2 (CERAMAH) SASARAN : PAMERAN (SEMUA MURID) CERAMAH (MURID TAHUN 4 DAN 5)

OBJEKTIF

:

1.

Memberi kesedaran kepada murid-murid dan warga SKM2 tentang bahaya rokok dan dadah.

2.

Mendedahkan kepada warga SKM2 tentang langkah-langkah pencegahan yang perlu mereka lakukan bagi menjamin gaya hidup yang sihat.

3.

Memberi pengetahuan yang tepat mengenai dadah.

tempoh internship berlangsung di bulan Ramadhan. 3. kami telah berbincang dengan mentor berkenaan aktiviti yang telah dipilih iaitu Ceramah dan Pameran Antidadah ini. kami telah menyediakan kertas kerja untuk mengadakan ceramah dan pameran antidadah ini. aktiviti ini tidak memerlukan pergerakan guru dan murid terlalu banyak. Kebetulan pula. aktiviti seperti ini sangat sesuai memandangkan tempoh internship berlangsung pada bulan puasa. Maka kami mengambil peluang ini untuk menganjur ceramah dan pameran ini. Seterusnya. Memandangkan tempoh internship hanya sebulan. Maka pelbagai kekangan timbul dalam perancangan dan pelaksanaan aktiviti. kami telah menghubungi Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Daerah Jasin untuk menjemput mereka memberi ceramah dan mengadakan pameran di SKM 2. Oleh yang demikian. STRATEGI PELAKSANAAN: 1. Pada masa yang sama. kami telah mengambil langkah untuk menyemak takwim sekolah terlebih dahulu supaya aktiviti yang bakal dirancang sesuai dan pengisiannya bermakna. 2. Kami telah menerangkan kepada mereka apakah yang objektif ceramah dan pameran ini kepada AADK. . kami telah bersetuju untuk menetapkan bilangan program yang ingin kami laksanakan. Merealiasasikan Sekolah Bebas Dadah menjelang 2012. Kedua. Akhirnya mereka telah bersetuju untuk datang ke sekolah seperti yang telah dirancang.4. pertama aktiviti seperti ini adalah termasuk dalam takwim sekolah. Kemudian. Rasionalnya. Justeru.

Setelah semuanya selesai. GPK 1 dan GPK Kokurikulum. . kami telah memaklumkan kepada pihak sekolah terutamanya Guru Besar. 5. 6.4. Selepas semuanya selesai. 7. Tindakan telah diambil serta merta jika berlaku sebarang masalah. jawatankuasa boleh menyuarakan pendapat dan pandangan bagi program ini. Mesyuarat telah diadakan supaya semua jawatankuasa kerja jelas dengan tugas-tugas mereka. Dari masa ke semasa. Sehari sebelum program berlangsung kami telah menyemak semula segala persiapan telah dilakukan. Pada waktu inilah pembahagian tugas telah dilaksanakan semasa menyuarat berlangsung. kami terus menyiapkan apa yang sepatutnya dilakukan iaitu menyiapkan surat panggilan mesyuarat dan surat pemberitahuan tentang ceramah dan pameran yang bakal berlangsung. Di samping itu. Hal ini supaya semuanya berjalan lancar. GPK HEM. kami telah menyemak setiap perkembangan tugas-tugas semua jawatankuasa. Kemudian kami telah berbincang dan menerangkan secara ringkas tentang ceramah dan pameran yang bakal dilaksanakan termasuk belanjawan bagi ceramah dan pameran ini.

Jadual lawatan mengikut kelas telah disediakan. - Penceramah dapat hadir tepat pada masanya. . seperti yang dijanjikan. Aktiviti ini disediakan oleh pihak AADK atas permintaan kami. teka silang kata. Kawalan murid telah dibantu oleh Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM). Kemudian. guru yang mengajar pada waktu itu wajib mengiringi murid-murid melawat pameran dan mengawal muridmurid. dan cari perkataan tersembunyi. Pameran dapat berjalan dengan baik. Encik Suhimi bin Monel. Banyak aktiviti yang menarik dijalankan seperti puzzle. Bagi menjamin kelancaran pergerakan lawatan dan mengelakan pertembungan kelas waktu lawatan. semasa dan selepas program berlangsung sama ada ceramah mahupun pameran. namun pameran telah berjaya memberi peluang kepada semua murid SKM 2 melihat pameran.REFLEKSI: a) Kekuatan: - Kawalan murid adalah pada tahap yang baik sebelum. - Walaupun ceramah hanya melibatkan murid-murid Tahun 4 dan 5. dua orang pengawas telah dipilih untuk memaklumkan kepada kelas yang berkenaan ke bilik pameran mengikut jadual yang telah ditetapkan.

Mujurlah kami mempunyai masa 2 jam untuk berbuat demikian sebelum ceramah bermula. Walau bagaimanapun. Padahal kami sepatutnya telah menyediakannya sehari awal sebelum ceramah berlangsung. . hal ini tidak berjaya dan digantikan dengan pameran seperti yang selalu dilaksanakan. Membuat perancangan dengan lebih teliti pada masa hadapan. kami terpaksa menyediakan tempat untuk sesi ceramah pada pagi yang berkenaan dalam keadaan yang kelam kabut selepas bacaan Yaasin perdana dengan bantuan guru-guru dan murid-murid SKM2. waktu pameran bas bergerak ini adalah pada bulan Julai. perkhidmatan pameran bas bergerak telah diusulkan kepada pihak AADK. Mengikut perancangan asal. memerlukan lebih masa terutama apabila melibatkan seluruh warga sekolah dan orang luar. Hal ini kerana pameran bas bergerak ini mempunyai jadual tersendiri dan bergerak dari satu negeri ke satu negeri sepanjang tahun. Bagi negeri Melaka. Double check setiap tugas yang telah ditetapkan. Periksa setiap AJK yang bertanggungjawab dengan bidang tugas masing-masing. - Dari aspek persediaan tempat. b.b) Kelemahan: - Perancangan yang kurang kemas kerana masa yang terhad iaitu hanya seminggu sebelum program dijalankan. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN : a.

apabila ditanya kepada murid-murid tentang dadah. “takut” dan “bahaya”. Selain itu. Kebanyakan guru berpuas hati dengan ceramah dan pameran yang telah dijalankan. Ceramah dan Pameran Anti dadah 2011 anjuran Unit Bimbingan Kaunseling adalah Berjaya. jawapan mereka adalah “tak nak”. “kotor”. . Program ini telah memberi banyak pendedahan kepada murid-murid tentang dadah dan keburukannya.KESIMPULAN : Secara keseluruhan. Hasil temubual daripada beberapa orang guru dan murid adalah seperti yang dharapkan.

.Aktiviti Tempat : Ceramah : Kantin SKM2 Persiapan tempat sebelum ceramah bermula Menguji suara bagi memastikan semua peralatan berfungsi dengan baik.

Ceramah telah disampaikan oleh En. Pegawai Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Murid-murid tekun mendengar ceramah yang telah disampaikan . Ishak.

Guru-guru sibuk mengawal murid supaya duduk dan bersedia di tempat masing-masing Murid-murid tekun mencatat isi penting ceramah .

Aktiviti Tempat : Pameran : Bilik Gerakan SKM2 Perbincangan antara para pegawai yang hadir. . Pegawai AADK sedang memantau murid-murid bermain puzzle.

.Pegawai AADK sedang memberi penerangan kepada murid-murid Murid-murid tekun bersaing untuk menyiapkan puzzle.

. Guru kelas memantau dan mengawal disiplin murid-murid.Murid-murid cuba menyiapkan puzzle.

Murid-murid tekun membaca bahan bacaan yang dipamekan di bilik pameran. .Murid-murid cuba menyelesaikan lembaran word search.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful