You are on page 1of 3

Religiile Egiptului Antic

Niciun popor nu a fost atat de preocupat de moarte ca vechii egipteni, incepand cu preistoria si sfarsind cu Epoca tarzie, mormintele si monumentele funerare jalonand istoria si pamantul Egiptului. Atat pe mormintele simple, cat si pe mormintele funerare splendide din Valea Regilor, cu impresionantele Mari Piramide, sunt sapate date importante care ne dezvaluie aspecte din civilizatia egipteana antica: din arta si credintele sale. Egipteanul considera viata ca un moment trecator pe pamant, o etapa premergatoare adevaratei vieti. Tot ritualul funerar (mumificare, monumente funerare si texte) nu avea decat un tel: deschiderea portilor imparatiei mortilor prin pregatirea trupului si a sufletului pentru cea din urma intanlire. Religia Egiptului Antic nu este o religie universala, o “Buna Vestirea oferind lumii intregi Mantuirea sau Adevarul. Este o religie strict nationala, legata mai mult de pamant decat de popor. Egiptul este centrul Pamantului, reflectare a lumii ceresti in lumea pamanteana”. Egipteanul este, in consecinta, singurul om demn de acest nume, singurul care “cunoaste zeii”. Cei mai religiosi dintre oameni, cum ii considera Herodot, au despre moarte o conceptie extrem de diferita de cea crestina. Pentru ei exista 2 tipuri de moarte: una biologica de care nu scapa nimeni, chiar daca ea poate fi urmata de un ciclu nesfarsit de nasteri, morti, reincarnari; si alta vesnica, aceasta fiind cea mai de temut, caci ea insemna nimicirea totala, reintoarcerea la nefiinta dinaintea facerii lumii. De aceea ritualurile lor funerare, mumificarea, construirea piramidelor, dar mai ales grija lor permanenta de a-l inzestra pe cel mort cu toate acele formule magice cu ajutorul carora sa poata strabate taramul mortilor, pentru a ajunge din nou la lumina, la viata. Primele mari texte funerare apar gravate in mormintele Regilor din Imperiul Vechi, in camera in care era depusa mumia faraonului sau pe culoarele piramidelor. Cele dintai scrieri au fost descoperite de catre A. Mariette in piramida lui Unas (2350 i. Hr.- 2321 i. Hr.), ultimul rege din dinastia aVa. Dar ele sunt cu mult mai vechi, ca dovada multiplele straturi de compunere si nivelurile unor limbi diferite. Folosite multa vreme oral, ele vor incepe de acum inainte sa fie consemnate, fixate in scris, pentru a li se perpetua eficacitatea. Concret, textile piramidelor sunt niste descantece dispuse pe peretii piramidelor, aranjate in functie de valoarea lor simbolica. Ele corespund unor Liturgii ce se efectuau in timpul mumificarii regelui sau cu ocazia funeraliilor. Multe dintre aceste descantece, mai ales formulele de protectie si cele pentru ofrande, sunt gravate langa sarcofag,

numai el putea mijloci intre lumea oamenilor sic ea a zeilor. De cele mai multe ori aceste formule. egiptologii francezi au descoperit hieroglife sacre de aceeasi factura. Ascensiunea sa prin piramida. Ankhesenpepi II. speranta dobandirii unei vieti noi in lumea de apoi era comuna tuturor egiptenilor. ci pe aceia ai sarcofagiilor. catre tara de apus. Formulele referitoare la suirea la cer ce figureaza pe culoarul prin care se ajunge in vestibule si care duce spre intrare. dar oamenii de rand nu puteau spera la o supravietuire ca aceea a primilor faraoni. In perioada Imperiului de Mijloc.pentru ca defunctul sa fie ferit de pericole sis a-si poata recapata fortele in noua lume. inscrise pe acelasi papyrus nu au nicio legatura unul cu altul: imnuri adresate lui Amon Ra stau alaturi de texte insotite de glose. cu imprumuturi din diverse epoci. In cursul anului 2000. In toate epocile. contopirea cu astrul si renasterea sa odata cu acesta constituiau un privilegiu regal. de pasaje in care mortul se identifica cu un animal care il va ajuta sa treaca probele la care va fi supus. “Cartea Mortilor” este efectiv o culegere de descantece magice destinate sa-I permita mortului sa infrunte absolute toate primejdiile lumii de dincolo. renasterea faraonului dupa moarte este data drept sigura. Dar oricare ar fi fost modul de divinizare a faraonului raposat. dar mai cu seama in Imperiul Vechi. In epoca. cu formule mostenite din “Textele piramidelor” si din cele ale sarcofagelor. el va calatori cu barca lui Ra. Rezervate initial faraonului. Este o compozitie foarte eterogena. “Tara vietii”. cand Egiptul se fragmenteaza in mai multe regate. Indiferent cu care din zei se identifica (Osiris sau Ra). reginele de la inceputul dinastiei a IV-a. iar textele piramidelor garanteaza acest lucru. Cartea mortilor Aparuta la sfarsitul dinastiei a XVII-a. in mormantul sotiei lui Pepi I. suveranul se bucura de un statut aparte: fiind regale-zeu intrupat. “ … Eu sunt ziua de Azi Eu sunt ziua de Ieri Eu sunt ziua de Maine Cu ajutorul numeroaselor mele Nasteri Eu raman Tanar si Vanjos . ingrijit gravate si pictate in verde. textile vor fi acaparate in curand de catre sotiile acestora. in aparatul funerar intervine o schimbare majora: textile nu mai sunt fixate pe peretii mormintelor. adica cea solara.cu culoarea resurectiei.

o imparatie a Tacerii.” . spre stiinta! In adevar eu sunt cel ce este Ra! Ra. Textele erau recitate de preoti de-a lungul drumului. devine insusi Soarele. declarand cu mandrie “Voi toti.” Calatoria omului dupa moarte incepe cu aceasta desprindere a sufletului. de la Nil la mormant: “…Ascultati cu atentie cuvintele magice. care ai creat formele vietii Asemenea zeului Kepra insusi. la aceasta patrundere a “mumiilor cu sufletul luminat” in lumea cealalta. ascultati. raposatului ii este ingaduit sa forteze “Portile Lumii de dincolo” si sa soseasca acolo cu glorie: “Te salut. Amentis/ Cer.Eu sunt Sufletul divin si misterios Care. odinioara. a creat zei Si a carui esenta tainuita hraneste Divinitatile din Duat. care se indreapta spre lumina zilei.” Sufletul mortului se indreapta catre Soare. in schimb ma reprezinta pe mine!” Defunctul realizeaza ca pe imparatia mortii are nevoie de sprijinul lui Ra: “O Ra! Fa ca aceste drumuri strabatute de razele tale sa-mi fie odihnitoare si placute!” Dupa izbanda. Primele capitole din “Cartea mortilor” se refera la acest drum catre necropola. Si Misterele pe care le cuprinzi! Tu. Scandate de cei ce insotesc sicriul meu Pe drumul catre locuinta lui tainica.