Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Negeri Bumi Kenyalang mempunyai rakyat yang terdiri dari pelbagai

suku kaum. Terdapat kira-kira 30 kumpulan etnik di Sarawak. Kaum Iban merupakan suku kaum yang terbesar di Sarawak, diikuti oleh kaum Cina, Melayu, Bidayuh, Melanau dan kaum-kaum etnik yang lain. Sebagai sebuah negeri yang mempunyai pelbagai bangsa dan suku kaum, sudah pasti terdapat pelbagai kebudayaan dan adat resam yang diamalkan. Bagi masyarakat Sarawak, adat resam merupakan satu warisan tradisi yang begitu dititikberatkan dan telah sebati dengan kehidupan seharian mereka. Maklumat berkaitan adat resam masyarakat etnik Sarawak dalam laman web ini akan difokuskan kepada tiga aspek utama iaitu kelahiran, perkahwinan dan kematian yang hanya merujuk kepada tiga suku kaum utama di Sarawak iaitu masyarakat Iban, Melanau dan Bidayuh.

IBAN

Masyarakat Iban merupakan golongan majoriti di negeri Sarawak. Terdapat pelbagai suku kaum masyarakat Iban seperti Balau, Sebuyau, Lemanak dan lain-lain. Masyarakat Iban masih kuat berpegang dengan identiti tradisi mereka di samping mengamalkan pelbagai jenis adat resam yang unik. Dari segi geografi, kebanyakan masyarakat Iban mendiami beberapa kawasan pedalaman yang tertumpu di tengah-tengah negeri Sarawak dan sebilangan kecilnya menetap di kawasan-kawasan bandar. Maklumat berkaitan adat resam dan kebudayaan yang diamalkan oleh masyarakat Iban berikut akan memfokuskan tiga aspek utama dalam kehidupan mereka iaitu kelahiran, perkahwinan dan kematian.

Pengenalan

Kaum Iban banyak mengamalkan pantang larang dan adat-adat tertentu dalam aspek kelahiran. Peranan bidan juga sangat penting semasa membuat persiapan menyambut kelahiran dan juga selepas bersalin. Adat-adat tersebut dapat dilihat dari peringkat sewaktu mengandung, bersalin dan selepas lahir.

Sewaktu Mengandung

Kedua suami isteri tidak boleh mengetuk telur menggunakan pisau atau kayu kerana dikhuatiri bayi itu akan cacat penglihatan. Mereka dilarang menggali parit di kawasan padi atau di mana-mana sahaja.Dalam tempoh tujuh bulan sewaktu mengandung. Mereka tidak boleh menanam pokok pisang supaya si bayi tidak berkepala besar. Wanita yang mengandung dilarang menuang minyak ke atas tapak tangan untuk disapu pada rambut supaya bayi yang bakal lahir tidak akan bernanah. Mereka dilarang memotong pokok yang menjalar di atas tanah. Mereka tidak boleh membawa kura-kura ke dalam bilik supaya bayi tidak tersekat di dalam rahim semasa dilahirkan. Mereka tidak boleh memikul batu-bata tajam di dalam raga kerana dikhuatiri bayi akan lumpuh. wanita Iban dan suaminya dikenakan pelbagai pantang larang. kerana dibimbangi akan menghalang pendarahan yang berterusan semasa melahirkan anak. . antaranya seperti berikut.

Potong Tali Pusat dan Berurut Sejurus selepas bayi dilahirkan. Selain pontong. Selepas diurut. SELEPAS LAHIR Adat-adat berikut diamalkan oleh kaum wanita Iban selepas bersalin. Berpantang . Ketika bersalin. Pontong Dalam masyarakat Iban. tembakan senapang juga turut digunakan. buluh yang dipanggil Pontong akan dipalu untuk memanggil jiran-jiran. badan si ibu akan diusap pula dengan ubat yang diperbuat daripada halia dan entemu yang dibalut dengan tekalung. tali pusatnya akan segera dipotong dan bayi akan dimandikan. si isteri akan dibantu oleh seorang bidan dan dia akan memastikan ibu dan bayi dalam keadaan baik dan teratur. sejenis kain yang dibuat daripada kulit kayu. Seterusnya badan si ibu akan diurut oleh bidan bertujuan untuk menghilangkan rasa sengalsengal badan akibat bersalin tadi. sebaik sahaja bayi dilahirkan. Seterusnya bayi dibedung dengan kain Pua Kumbu atau selimut yang ditenun cantik.BERSALIN Berikut merupakan beberapa adat yang dilakukan oleh masyarakat Iban semasa menyambut kelahiran bayi.

Pada masa itu juga. Bayi yang baru lahir itu seterusnya akan diberi nama sempena nama salah seorang daripada nenek moyangnya yang pernah berjasa dan handal. dibimbangi asapnya akan memudaratkan si ibu dan bayi. Kemudian seekor . doa atau mentera dibacakan agar kesihatan bayi sentiasa terpelihara. Dalam tempoh itu. Seterusnya upacara memilih nama akan dijalankan di mana kepalan nasi akan diletak di atas papan yang tertulis nama-nama yang dipilih itu. di mana si ibu perlu duduk dekat dengan unggun api. Dalam tempoh berpantang itu. Lazimnya sebelum memberi nama yang rasmi. Jika kayu yang digunakan untuk berdiang tersebut basah atau dari jenis beracun. Tanggal Pusat Adat melihat matahari atau merasa garam dijalankan apabila bayi sudah tanggal pusat iaitu ketika bayi berusia empat hari. si ibu perlu menggariskan kapur pada tiang atau dinding rumah untuk menghitung hari kelahiran.Wanita Iban akan berpantang selama tiga puluh hari selepas melahirkan anak. Si ibu perlu berdiang atau bersalai selama empat puluh satu hari. ibu akan diberi makan nasi dan ikan salai atau ikan kering yang kadang-kadang dicampur dengan pucuk paku dan buah pulur. Kayu yang digunakan untuk unggun api ini mestilah dari jenis kayu yang baik. manding atau langsat. Semua makanan tersebut pula perlu dicampurkan dengan halia atau air rebusan halia supaya dapat memanaskan badan. anak-anak kaum Iban akan diberi nama timangan. Antara jenis kayu yang lazim digunkan ialah kayu malam. nama yang baik dan elok mempunyai kesan ke atas masa hadapan kanak-kanak tersebut. Kesihatan si ibu dianggap pulih seperti sediakala apabila selesai menjalani adat-adat ini. wanita kaum Iban perlu menjalani satu amalan yang dipanggil berdiang atau bersalai. Bayi tersebut akan dibawa oleh nenek atau saudara perempuannya ke tanju atau luar anjung untuk melihat matahari sambil mulut bayi tersebut dirasakan dengan garam. Ini kerana. Berdiang/Bersalai Selepas bersalin. Kayu-kayu ini juga dikatakan mampu menyembuhkan penyakit ibu yang baru bersalin. Menamakan Bayi Kaum Iban begitu mementingkan adat memberi nama kepada anak-anak mereka yang baru lahir. Tujuannya supaya bayi itu akan mewarisi jasa serta mengikut jejak langkah nenek moyangnya itu.

Upacara ini diakhiri dengan kenduri mandi anak iaitu menjamu tetamu dan ahli rumah panjang dengan makanan yang lebih banyak. bayi dan pemangkunya diselimutkan dengan kain pua kumbu dan disiram dengan air rendaman batu penawar burung. dia akan dibawa pulang sambil gendang dipalu. cincin emas atau wang ringgit lama. Dua orang perempuan pula akan mengiringi lelaki tersebut. jiran-jiran akan dimaklumkan untuk meraikan adat tersebut dengan meriah. Bagi bayi lelaki. Kemudian barulah nama itu dihebohkan kepada saudara mara yang terdekat. . Kebiasaannya mereka ini ditugaskan membaca mentera dan menetak air sungai. Ketika ini doa atau mentera dibaca meminta supaya bayi itu menjadi orang yang sempurna dan berguna. Permulaannya. Kepalan nasi yang dipatuk oleh ayam tersebut akan menjadi pilihan untuk menamakan bayi tersebut. dua orang lelaki tadi akan menetak air dan ayam disembelih. benang tersebut digantung pada galah laletan. Bayi itu akan dipangku dan pemangku duduk di atas tawak atau gong yang diletakkan di tengah-tengah ruai.ayam akan dilepaskan untuk membuat pilihan dan ini dikenali sebagai Manok Tawai. Nama bayi juga akan diumumkan ketika itu. Bayi tersebut dipakaikan kain pua belantan dan kumpulan itu akan diikuti pula oleh orang ramai. Selepas bayi dimandikan. Berkhatan Kanak-kanak lelaki kaum Iban akan berkhatan ketika berumur sepuluh tahun. Ia dijalankan semasa bayi itu berumur satu bulan dan adat ini dijalankan bagi membiasakan bayi dengan air sungai. Kemudian. Kanak-kanak yang tidak berkhatan akan digelar sebagai lelaki kulup di kalangan kaum Iban. Mandi Sungai Upacara mandi sungai dijalankan selepas bayi diberi nama. tetamu-tetamu akan dijamu dengan air tuak dan makanan yang ringkas. sayap ayam akan diikat dengan benang merah yang digantung pada galah berayang. Manakala bagi bayi perempuan pula. Selepas upacara mandi selesai. Seorang akan membawa ancak dan seorang lagi mengendong bayi. Dua orang lelaki akan membawa seekor ayam dan panji-panji. Berkhatan lazimnya dilakukan secara senyap dan tidak disertai dengan kenduri. Sebaik sahaja mentera dibaca.

f° °–f D½fnff¯f° ¾°–f ©ff°f°¾ ½f¾ f °f¯f f ©ff°f°¾ ¯f¾f f ¯¾f f° f°f f° ©ff°f° f–¯ ¯ f¾ff° f °–f°f¾°–f 9 ¯ff°°f ©f° ©f°ff° ¯f¯f°°¯ ff°f f ¾ °–f°¯ f ff°– fff°¯ ¯ ff¾ ff¯ f°½f°© ½f°© f¾ff°°f¯ f° –f¾f°¯ ¯ fnf¯ ° f f°¯ ° ff¾°–f ff°–½ ¯½f°½fff°¯ °–°– f ¾  f°–ff°¯ ¯ fff°nf f°¾ f°– f–¯ °– ° °– f f ¾ ½fff°f°½f f°f° f°¯½f°ff° ½f f°–f¯f f° fff¯ ° f fnf¯ ¯°f¾½ff f¯ °©f f°–f°– ¾ ¯½°f f° –°f f¾ff©f¯ ° f fnf ff°– ff ff°¯ ° ff f°ff¯ ¾ ¯ -f¯f f©–fff° ¯¯f° f f– f f ¾ff½ff¯ff° f °–f° °f°–¯ ff°– –f°°–½f f–ff ff°– .f°@ff ½ff°°f¾f°– ½f ff¯ ¾ ff°¯ °©f ½f°°¯ °f¯ff° f ¾  ¯ f° ff °f¯f f° ½f f¾f ff¯fff°– f  .f°fff f– f½ ¯½f°½f °f°– ¾ –f°°–½f f–fff f°   ½f¾ f ¯f° f° fff° ff½f°–¾f¯ – ° f°– ½f fff° ½f°– f° ½ ¯f°–  ff¾ffff–°–f°– ff° °–f °–ff ¯ f° f f° ½ ¯f°–°f ¾ ¯f° °–f°f°½f¯ f° ¾f¯ °–f°f ° f¯f° f½ °ff °– n°n° ¯f¾fff°–°––f¯f  ½f¾½fnff¯f° ¾ ¾f f¯ f¯ff° ©f¯ °–f°ff f°¯ff°f°f°–°–f¾ D½fnff° f °–f° ° ¯f° f°ff ¯ °©f¯ f¯ f°f¯f½f°©f°– °–f°¯ff°f°f°– f°f  ff° f°f f°f ff¯ f°ff° ff° f ¯¾ ½f° ff°f¯°f ff°¾ nff¾ °f½ f° f ¾ f °–f° ° f°f f°ff°– f ff°ff° – f¾ f–f f½ ff°–f°f¯ f° .ff¯ff° ½f¾f°°¯ ¯ f½f° f°° °f¾ f–f.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful