FORMULA SABUN MANDI - Cara Buat Sabun

Bahan-bahan: Minyak Kelapa Sawit Minyak Zaitun Natrium Hidroksid Air suling Minyak wangi pilihan Pewarna pilihan Cara-cara Membuatnya: 1. Penyediaan larutan Lye dibuat dengan menyukat air suling dalam sebuah jag plastik bermuncung. Kemudian; 2. Timbang Natrium Hidroksid dan masukkan ke dalam air suling. (Ingat masukkan Natrium Hidroksid ke dalam air bukan sebaliknya). 3. Gunakan sudip plastik dan kacau sehingga larut. 4. Tindakbalas kimia akan menyebabkan suhu larutan meningkat, biarkan campuran itu menyejuk dalam masa 15 minit. Larutan ini dikenali sebagai larutan Lye. 5. Dalam masa yang sama, campurkan minyak Kelapa Sawit dan minyak Zaitun dalam bekas stainless steel, campurkan pewarna dan kacau hingga rata. 6. Kemudian, campurkan larutan Lye dengan campuran minyak itu. 7. Gunakan sudip plastik, kacau hingga campuran melikat dan bubur sabun terbentuk. 8. Masukkan minyak wangi dan kacau sekali. 9. Tuang bubur sabun ke dalam acuan dan biarkan bubur sabun membeku dalam tempoh 24 jam. 10. Keluarkan blok sabun dari acuan dan potong mengikut saiz yang anda inginkan. 11. Susun di atas rak untuk proses sejatpulih dalam tempoh 4 minggu sebelum ianya boleh mula digunakan. 12. Pastikan tempoh masa yang cukup untuk sejatpulih, selepas 4 minggu proses sejatpulih bungkus sabun dalam kertas yang cantik. Langkah Keselamatan 1. Penimbangan bahan hendaklah dibuat dengan mengikut sukatan.

dan di Iraq iaitu di Kufa’ dan Basra. 3. menyejuk dan meminyaki sel-sel kulit anda. 7. dan mulakan hobi menambahkan pendapatan anda. Sabun Arab telah diwangikan dan diwarnakan. minyak aromatik seperti thyme dan dicampur lye iaitu dikenali sebagai al soda al-kawia yang mula-mula dihasilkan oleh ahli kimia Islam dalam dunia perubatan Islam. Jangan gunakan bekas aluminium untuk menyimpan natrium hidroksid. menyediakan larutan Lye atau merumus sabun.  Membuat sabun sendiri sangat mudah dan penuh kreativiti. Pastikan udara beredar dan jangan menghidu gas yang dikeluarkan. merbahaya.  Memandangkan gliserin mahal.  Dengan membuat sabun sendiri anda boleh merumuskan mengikut apa yang anda inginkan. selain harganya lebih murah. keharuman atau kandungan tersedia. sama ada dari segi warna. Ingat masukkan Natrium Hidroksid ke dalam air suling dan bukan sebaliknya. 6. 8.2. sabun telah dihasilkan di tebing barat iaitu Nablus. Untuk mendapatkan sukatan.  Kualiti sabun mandi buatan sendiri dapat melebihi sabun yang di beli di pasar raya. Gunakan cermin mata keselamatan. Sejak itu. Apabila kulit terkena percikan Natrium Hidroksid basuh dengan air yang banyak. 4. formula untuk membuat sabun yang digunakan tidak berubah. Dapatkan e-Book Cara Membuat Sabun. Sesetengah adalah dibuat dalam bentuk cecair dan bentuk pepejal. ia juga mengandungi lebihkurang 25% gliserin.  Anda boleh memulakan projek kraftangan sendiri dan menambahkan pendapatan. 5. melembut. Sejarah Sabun Islam Sabun yang asli dibuat daripada lemak sayuran seperti minyak zaitun. Sejak kurun ke 7 lagi. sarung tangan getah dan memakai apron tebal semasa mengendalikan Natrium Hidroksid. ianya telah diasingkan oleh pihak industri untuk dijual. Elakkan Natrium Hidroksid dan larutan Lye terkena bahagian badan ianya boleh menyebabkan melecur. . Malah dirumus sebagai sabun yang khas untuk digunakan ketika bercukur. Sabun yang kita kenali sekarang adalah sebenarnya saboon (dalam bahasa Arab) dari warisan sejarah Sabun Arab. Sabun mandi buku ini boleh dijadikan hadiah untuk teman serta saudara-mara.  Gliserin bisa melembab.  Sabun buatan sendiri lebih lembut berbanding sabun industri. Jauhkan daripada kanak-kanak atau haiwan perliharaan. Faedah Menggunakan Sabun Mandi Buatan Sendiri  Sabun buatan sendiri tidak sahaja membersihkan. kerana ianya mengandungi gliserin yang tersedia.

500 kg. Jumlah kos pembuatan bercantum untuk tahun berkenaan ialah RM450. dan sabun.000 setiap 100 liter Minyak tepu untuk susu – 47. Tidak terdapat harga pasaran untuk minyak tepu pada titik berpecah (splitoff) Harga jualan berikutnya tidak berubah sejak empat tahun dan tiada tanda-tanda perubahan untuk tahun-tahun akan datang.000 kg. walau bagaimanapun diproseskan selanjutnya sebelum ianya dijual.000 liter dijual pada harga RM1.000 dibelanjakan bagi menyudahkan proses pembuatan minyak tepu. dijual pada harga RM700 setiap 100 kg.600 setiap 100 kg Minyak kelapa sawit – 34. bubur sabun tadi dituang dalam acuan dan dibiarkannya menyejuk dan mengeras. Minyak tepu untuk susu. sabun yang dijual pada harga 3 dirham.12.sedikit minyak bijan.Pada tahun 981AD. Sepanjang tahun 2001. Pada akhir tahun. Pemerosesan kelapa sawit di kilangnya itu menghasilkan minyak sawit mentah yang diproses terlebih dahulu dari kilangnya yang berhampiran. Minyak kelapa sawit dan sabun boleh dijualkan serta merta selepas berpecah splitoff tanpa pemprosesan dan tambahan kos selanjutnya. Pemerosesan minyak sawit mentah kemudian menghasilkan tiga jenis produk berasingan iaitu minyak tepu untuk susu. Kos pembuatan sabun Palma Oil Industry (PALM) merupakan sebuah syarikat yang terletak di Ulu Perak yang membekal dan memproses minyak kelapa sawit yang diperolehi daripada ladangnya di kawasan sekitar Kuala Kangsar dan Taiping. yang dicampur semuanya dan dididihkan. Ahli kimia dari Parsi iaitu Al-Razi menulis satu manuskrip berkenaan resipi sabun yang asal. inventori barang siap adalaha seperti berikut: Sabun 5. renjisan potash.000 kilogram . Ketiga-tiga produk berkenaan diasingkan secara serentak pada satu titik splitoff. harga jualan produk berkenaan dan jumlah amaun yang dijual adalah seperti berikut:Sabun . Tambahan RM150. alkali dan sedikit kapur. Manuskrip yang ditemui telah ditulis pada kurun ke 13 yang memperincikan resipi membuat sabun: Contohnya:.000. dijual pada harga RM1. minyak kelapa sawit. Setelah masak. Tidak terdapat sebarang inventori awal untuk ketiga-tiga produk berkenaan.

000 kilogram .000 liter Minyak tepu 5.Minyak kelapa sawit 6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful