You are on page 1of 90

JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA ________________________________________________________

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 __________________________________

PANDUAN GURU JAWAPAN
GURU CEMERLANG SEJARAH PULAU PINANG 2011

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) BAB 1 : KEMUNCULAN TAMADUN AWAL MANUSIA Soalan Struktur 1. -Tamadun Indus ialah tamadun terawal di dunia. -Tamadun ini terletak di Lembah Indus juga dikenali sebagai tamadun Harappa Nyatakan dua faktor yang telah menyumbang kepada pembentukan tamadun Indus. (ms. 24) penduduk nomad kemudiannya membentuk petempatan kekal Sungai Indus menyediakan sumber air Sungai Indus menyuburkan tanah penduduk kawasan ini pandai menyesuaikan diri dengan alam sekitar peningkatan hasil pertanian membawa kepada pertambahan jumlah penduduk pertambahan penduduk menyumbang kepada perkembangan bandar Namakan dua bandar yang wujud di tamadun Indus. Mohenjo-Daro Harappa Lothal Sutkagen Dor (ms. 24)

(a) (b) -

(c) Berikan dua ciri bandar terancang tamadun Indus. (ms. 24) bandar terbahagi kepada dua bahagian bandar dikelilingi oleh tembok bahagian utama merupakan pusat pentadbiran dan keagamaan yang menempatkan bangunan pentadbiran, tempat mandi awam yang digunakan untuk upacara ritual dan pembersihan dan tempat menyimpan hasil pertanian. bahagian bahagian kedua ialah kawasan perumahan perancangan bandar dibantu oleh kemajuan geometri dan pembinaan bandar disusun berasaskan blok -blok berbentuk segi empat blok-blok dipisahkan oleh satu rangkaian jalan raya yang lurus dan bersambung setiap bandar mempunyai sistem kumbahan yang terancang bandar-bandar juga dihubungkan dengan sungai yang berfungsi sebagai jalan perhubungan (d) Mengapakah masyarakat tamadun Indus berjaya membina bandar yang terancang? (ms. 27) mempunyai kepakaran dari susun letak bandar dan pengisiannya. pemahaman tentang ilmu geometri, kesenian, dan matematik kemajuan dalam bidang geometri dan pembinaan pertembungan tamadun Indus dengan tamadun Mesir Purba dan Mesopotamia / tamadun lain peningkatan mutu bahan binaan penghasil batu bata daripada tanah liat melalui pembakaran dengan suhu yang tinggi mempunyai sifat keterbukaan dalam membuat hubungan dengan tamadun lain berlaku pertukaran teknologi dengan tamadun lain segala pengaruh dari luar disesuaikan dengan keadaan dan suasana tempatan

JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG

Muka Surat 2

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) (e) Mengikut pandangan anda, apakah iktibar yang boleh kita contohi daripada kemajuan tamadun Indus mewujudkan bandar? - perlu menguasai ilmu - harus rajin dan gigih - perlu pertukaran teknologi / kepakaran - perlu kreatif dan inovatif - perlu menjalinkan hubungan diplomatik - perlu menjalinkan hubungan perdagangan - perlu mewujudkan hubungan diplomatik dengan negara lain - bersedia menerima pengaruh luar yang baik - utamakan kedamaian dan keamanan (mana-mana jawapan yang munasabah) (f) Sekiranya anda menjadi seorang pemimpin, apakah bentuk bandar yang akan anda wujudkan? bandar yang aman bandar yang selamat bandar dengan seni bina yang cantik / unik / canggih bandar yang bebas daripada pencemaran bandar yang indah bandar cyber bandar dengan sistem perhubungan yang pantas, moden dan tiada kesesakan (mana-mana jawapan yang munasabah) (a) Nyatakan bukti kewujudan amalan agama dalam tamadun Indus. penemuan patung yang memounyai unsur keagamaan penemuan ukiran yang mempunyai unsur keagamaan penemuan patung proto-Siva / yang duduk bersila dengan stail yoga dengan tiga tanduk di kepalanya yang melambangkan Dewa Brahma, Vishnu dan Siva. penemuan patung wanita / Tuhan Ibu (ms. 26)

2. -

(b) Tamadun Indus terdiri daripada dua golongan iaitu golongan atasan dan golongan bawahan. Berikan satu kumpulan masyarakat yang terdapat dalam setiap golongan ini. (ms. 25) (ii) Golongan bawahan : (c) (i) Golongan atasan : pemerintah daripada kalangan pendeta pendeta pedagang petani buruh hamba (ms. 26)

Senaraikan kegiatan ekonomi masyarakat Indus. perdagangan pertanian pertukangan pembuatan / penghasilan barangan logam dan barangan tembikar pembinaan

JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG

Muka Surat 3

(ms. pertahanan dan undang-undang Raja-raja Dinasti Chou membahagikan pemilikan tanah kepada wilayah-wilayah melantik pembesar tempatan mengendalikan setiap wilayah Raja Chou dibantu ketua menteri dan enam badan yang mengurus soal pertanian. upacara agama. bagaimanakah amalan sikap keterbukaan tamadun Indus dapat dicontohi dalam memajukan negara kita? mewujudkan masyarakat yang bersatu padu memajukan ekonomi melahirkan masyarakat yang kreatif dan inovatif menjaga keamanan dan keselamatan meningkat hubungan diplomatik / antarabangsa menjalinkan hubungan perdagangan mengamalkan pertukaran teknologi dan ilmu sanggup menerima pandangan dan bertukar pendapat dengan negara lain (mana-mana jawapan yang munasabah) Soalan Esei 1. Peningkatan dalam sistem pemerintahan Tamadun Hwang Ho merupakan antara faktor penting yang membawa kepada perkembangan tamadun tersebut. ekonomi. (a) Jelaskan sistem pemerintahan yang diamalkan dalam tamadun Hwang Ho. kerajaan dan rakyat akan menikmati kemakmuran dan kesejahteraan hidup kerana direstui tuhan. sosial dan agama raja berkuasa di kawasan pusat pentadbiran percaya kuasa raja merupakan mandat daripada tuhan masyarakat percaya jika raja memerintah dengan adil. Raja-raja Shang tidak perlu mendapatkan pengesahan politik kerana mereka adalah daripada keturunan pemerintah agama masyarakat Hwang Ho percaya jika raja memerintah dengan adil. 31) sistem pemerintahan monarki / beraja pengganti raja dilantik daripada kalaangan saudara lelaki yang lebih muda / anak lelaki raja Raja-raja Shang mempunyai kewibawaan politik. tentera.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) (d) (e) Apakah barangan perdagangan yang penting antara tamadun Indus dan tamadun Mesopotamia emas gading gajah manik hasil pertanian Pada pendapat anda. kerajaan dan rakyat akan hidup makmur dan sejahtera / kan direstui tuhan masyarakat percaya pemerintah Shang hilang mandat jika berlaku zalim raja dibantu oleh golongan bangsawan dan pegawai kerajaan golongan bangsawan membantu mentadbir wilayah di luar pusat pentadbiran golongan bangsawan bertanggungjawab mentadbir wilayah golongan bangsawan mewujudkan sistem pemerintahannya sendiri contohnya pemungutan cukai. hal ehwal monarki dan undang-undang pentadbiran peringkat wilayah dikendalikan oleh pembesar-pembesar feudal Muka Surat 4 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG . kerja awam.

(ms.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) (b) Raja Dinasti Chou mengikat pembesar tempatan melalui ikrar taat setia pembesar diberi hadiah kereta kuda. hamba dan binatang pembesar melindungi raja memberikan bantuan tentera pada masa perang pembesar diberi hak sebagai ketua agama dalam upacara pengorbanan Nyatakan sumbangan Tamadun Hwang Ho kepada perkembangan dunia hari ini. senjata gangsa.33) Dari segi politik mempengaruhi sistem pemerintahan China kuno sistem pemerintahan monaki diteruskan hingga zaman Dinasti Ching gelaran raja ditukar kepada maharaja konsep anak syurga / mandat dari syurga dikaitkan dengan raja / maharaja amalan putaran dinasti diteruskan oleh dinasti-dinasti di China hingga bad ke-20 Dari segi ekonomi pembinaan sistem pengairan prihatin terhadap pembangunan pertanian terusan dibina untuk mengairi kawasan pertanian mengelakkan berlakunya banjir kemajuan dalam teknologi pembajakan penciptaan cangkul sabit penggunaan batas untuk tujuan penanaman alat pertanian kayu digantikan dengan besi Sistem tulisan masih digunakan orang Cina hingga hari ini penggunaannya meluas digunakan dalam bidang penulisan dan percetakan diajar di sekolah-sekolah di China penggunaan oleh orang Korea dan Jepun Sistem kepercayaan pemujaan roh nenek moyang unsur pemujaan sejak zaman Shang diteruskan mengikut kesesuaian masa unsur korban manusia digantikan dengan unsur makanan / duit kertas / barangan perhiasan konsep Yin dan Yang Feng Hsui sistem kalendar diperkenalkan 30 hari sebulan / 360 hari setahun Raja menggunakan kalendar untuk menentukan musim menanam dan musim menuai kalendar digunakan untuk aktiviti harian / perkahwinan / perburuan / pengkebumian pengamalan falsafah perang Sun Tzu karya the Art of War dicetak dalam pelbagai bahasa Muka Surat 5 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG . 32 .

pilih pemimpin yang bijak untuk menguruskan sektor pertanian membina sistem pengairan yang baik gunakan benih yang bermutu / berkualita gunakan baja yang bersesuaian gunakan teknologi terkini / alat pertanian yang moden / jentera mengusahakan tanah yang terbiar bantuan modal diberikan kepada petani bantuan teknikal diberikan kepada petani mewujudkan pasaran yang meluas menggunaan teknik penanaman yang baik memberikan khidmat nasihat mengkomersialkan produk pertanian (mana-mana jawapan yang munasabah) BAB 2 TINGKATAN 4 : PENINGKATAN TAMADUN Soalan Struktur 1. (ms.Philip II . 49) Britain Sepanyol kawasan Sungai Rhine Danube Laut Hitam Pergunungan Atlas Afrika Utara Macedonia sebahagian Turki Palestin JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 6 .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) diaplikasi sebagai taktik dalam urusan perniagaan (c) Berdasarkan kemajuan sektor pertanian tamadun Hwang Ho. (ms. (a) Namakan tokoh-tokoh perluasan berikut.49) (i) X .Alexander the Great (ii) Y (b) Chandaragupta Maurya Asoka Bindusara Berikan dua negara atau kawasan yang terdapat dalam empayar Rom semasa perluasan kuasa zaman pemerintahan Augustus Caesar. 48 . nyatakan langkahlangkah yang boleh diamalkan dalam membangunkan serta memajukan sektor pertanian negara kita.

mengawal kualiti barangan .gaji pekerja JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 7 . 51) . 49 .50) memerintah secara autokratik iaitu tegas dan mutlak menghapuskan kuasa golongan bangsawan dengan melantik gabenor / panglima tentera untuk mentadbir mengarahkan pembinaan Tembok Besar China bagi mempertahankan empayar China daripada serangan orang gasar Mengikut pandangan anda. (ms. 51) senjata gading gajah emas berlian mutiara (e) - 2. - (b) Perkembangan pesat sektor ekonomi telah merangsangkan kewujudan persatuan perdagangan dan perusahaan di setiap bandar iaitu sresthin Nyatakan matlamatnya. (ms.mengawal harga . melalui ketenteraan semasa pemerintahan Dinasti Maurya / kekuatan tentera 600 ekor gajah / 1000 orang tentera berkuda / 10 000 infantri Asoka tidak menekankan kekuatan tentera Asoka menggunakan dasar lemah lembut / terbuka Asoka memberikan penekanan kepada agama Buddha (ms.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) (c) (d) Nyatakan cara-cara perluasan kuasa yang diamalkan dalam tamadun Indus. mengapakah perluasan kusa tidak harus digalakkan pada masa ini? mengelakkan kematian / pengorbanan nyawa mengelakkan kemusnahan alam mengelakkan kemusnahan harta benda menjamin keamanan sejagat mewujudkan kesejahteraan hidup menghormati kedaulatan / kemerdekaan negara lain menghormati hak asasi manusia mengelakkan persaingan senjata (mana-mana jawapan yang munasabah) (a) Nyatakan dua jenis barang dagangan yang diperdagangkan di peringkat dalaman tamadun India pada masa tersebut. 49) Apakah langkah-langkah yang diambil oleh Shih Hwang Ti untuk menyatukan seluruh kecil di China? (ms.

Persatuan tukang kayu / Persatuan Tukang logam / Persatuan tukang kulit .memastikan wujudnya perpaduan ( mana-mana jawapan yang munasabah) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 8 .perdagangan dalam di wilayah India .mata wang emas digunakan sebagai medium jual beli .menjadi pemerintah yang berwibawa . Macedonia.bersikap inovatif .meneliti dan mempelajari perubahan / kemajuan yang telah berlaku dalam negara lain di dunia . China. 51 . bagaimana anda boleh membantu meningkatkan perkembangan ekonomi negara dengan pesat? . Tenggara &China . Rom dan Sri Lanka (e) Sebagai seorang pemimpin negara. Sri Lanka.Raja mengawasi pelaksanaan undang-undang . A. (ms.bersikap kreatif .perdagangan maritim dijalankan dengan Alam Melayu. 52) (i) (ii) Hasil dari Alam Melayu rempah bedak wangi gading gajah besi Hasil dari China tekstil tembikar barang kaca minyak wangi (d) Mengapakah ekonomi Tamadun India berkembang dengan pesat pada abad ke-3 SM? (ms.pelbagai jenis culai dikenakan terhadap hasil perdagangan / hasil pertanian / hasil buah-buahan . Asia Tengah.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) (c) Senaraikan hasil yang diperolehi oleh pedagang India dari Alam Melayu dan China pada zaman Gupta.meneliti dan menghayati perubahan / kemajuan yang telah berlaku dalam masyarakat lampau .mengawal harga / kualiti barangan / gaji pekerja .undang-undang digubal untuk mengawal persatuan .mewujudkan keamanan di negara .perdagangan dengan negara luar spt.terdapat perusahaan barang kemas seperti emas / batu permata / mutiara .terdapat pelabuhan penting seperti Tamralitpi / Ghantashala / Kadura (di bahagian timur) serta Broach / Chaul / Kalyan / Cambay (di bahagian Barat) .dasar kewangan dan ekonomi yang sistematik .wujud persatuan perdagangan dan perusahaan / Sresthin .52) .perkembangan sektor perusahaan pengeluaran tekstil / kain kapas / sutera .

67) (g) Nyatakan satu kandungan bagi setiap rukun yang diberikan dibawah mengikut agama Islam.ketaatan kepada ibu bapa / xiao (e) Berikan dua kebenaran mulia dalam agama Buddha? .percaya kepada malaikat .pengakuan tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah .marga / cara memadamkan nafsu dan keinginannya Sebutkan dua teras yang tedapat dalam agama Islam. (i) Agama Buddha .t. (i) Agama Hindu . 65) (d) Nyatakan dua prinsip moral tinggi yang ditekankan dalam ajaran Confucianisme.syariah (ms.samudaya / sebab penderitaan .percaya kepada Allah s.Brahma . 65 .percaya kepada hari kiamat . .percaya kepada kitab-kitab .Siva (ms.kesusilaan / li .Siddharta Gautama (ii) Agama Kristian .67) (b) Siapakah pengasas bagi kedua-dua agama berikut. 67) (ms.dukka / penderitaan . 66) (f) (ms.66) Berikan nama dua tuhan yang mempunyai fungsi utama dalam agama Hindu? .nirodha / nafsu yang membawa penderitaan . .menunaikan fardu haju di Makkah bagi yang mampu JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 9 .perikemanusiaan / ren .wajib berzakat .percaya kepada qadha dan qadar (ii) Rukun Islam . .Al-Quran (ms 65 .akidah .Veda (ii) Agama Islam .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 3 (a) Namakan kitab bagi agama-agama berikut.wajib berpuasa pada bulan Ramadhan .Jesus Christ (c) ( ms.percaya kepada para nabi dan rasul .Vishnu . (i) Rukun Iman .wajib menunaikan solat lima waktu sehari semalam .w.

(ms. apakah kepentingan agama? .55 ) peningkatan bidang penndidikan bermula pada Zaman Vedik pendidikan mementingkan keagamaan / tumpuan pendidikan adalah agama agama Hindu menjadi terasnya pendidikan didominasi oleh kaum lelaki kaum wanita tiada peluang untuk menerima pendidikan pendidikan memberi perhatian kepada pembelajaran kitab-kitab Veda bahasa Sanskrit merupakan medium pengajaran yang penting menggunakan kaedah hafalan pendidikan berteraskan agama Hindu dan Buddha menyediakan manusia untuk menghadapi hari selepas mati hukum agama harus dipelajari supaya hidup sempurna dengan nilai-nilai agama yang diajar pendidikan tinggi diberi di Kolej Brahman sebelum itu. 51 . (ms.membentuk perilaku seseorang .mendisiplinkan sesorang . 54 .mewujudan keluarga bahagia (mana-mana jawapan yang munasabah) Soalan Esei 1.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) (h) Berdasarkan pengetahuan anda. perlu hafal pelbagai buku agama / khususnya Veda harus mempelajari karya saintifik dan falsafah pendidikan adalah untuk meningkatkan ilmu sains pendidikan bertujuan menambahkan ilmu mengatasi buta huruf mendapat jawatan dalam pemerintahan Terangkan kegiatan ekonomi yang dijalankan dalam tamadun India. Peningkatan tamadun India dapat dilihat menerusi kemajuan yang telah dicapai dalam aspek pendidikan dan ekonomi. 51 . lahir universiti agama Buddha. (ms.mengelakkan kejadian jenayah .52 ) melibatkan perdagangan dalaman dan perdagangan luaran pusat perdagangan penting Anga / Kalinga / Karusa menghasilkan senjata / gading gajah / emas / berlian / mutiara hubungan perdagangan dengan negara luar melalui hubungan antara kerajaan Maurya dengan Macedonia / Sri Langka / rantau asia Tengah / Asia Tenggara pelabuhan pentingnya termasuk Tamralipti / Ghantashala / Kadura / Broach / Chaul/ Kalyan dan Cambay perkembangan ekonomi pesat merangsang kewujudan persatuan perdagangan dan perusahaan / sresthin di setiap bandar termasuk persatuan tukang kayu / tukang logam / tukang kulit Muka Surat 10 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG .menjamin keamanan . iaitu Nalanda untuk capai taraf sebagai Brahmin. pendidikan diberi di istana dandi rumah abad ke-4.55) (a) (b) Jelaskan perkembangan sistem pendidikan dalam tamadun Indus.

bersikap inovatif bersikap kreatif menambahkan ilmu pengetahuan mementingkan keamanan / kesejahteraan negara mewujudkan perpaduan / keharmonian mendokong / menyokong segala usaha kerajaan memajukan negara meningkatkan kemahiran IT membaiki kehidupan sendiri / meningkatkan kehidupan sedia ada melantik pemimpin yang berkaliber menjadi seorang pemimpin yang berwibawa mengelakkan diri daripada perbuatan jenayah ( mana-mana jawapan yang munasabah) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 11 . pelbagai cukai dikenakan terhadap pelbagai jenis hasil perdagangan seperti hasil pertanian / hasil buah-buahan cukai untuk menyara anggota tentera / para pentadbir / raja perdagangan maritim antara India dengan Alam Melayu telah berkembang sejak tahun 100 M pedagang India memperoleh hasil seperti rempah / bedak wangi / gading gajah / besi dari Alam Melayu tekstil / tembikar / barang kaca / minyak wangi dari China perdagangan maritim dengan Rom dan Sri Lanka turut berkembang Nyatakan lima cadangan bagaimana anda membolehkan membantu Malaysia mencapai status negara maju.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) (c) matlamat persatuan ialah mengawal harga kualiti barangan gaji pekerja undang-undang digubal untuk mengawal persatuan pelaksanaan undang-undang diawasi oleh raja mata wang digunakan sebagai medium jual beli Zaman Gupta. mata wang emas digunakan melaksanakan dasar kewangan dan ekonomi yang sistematik perkembangan sejak zaman Maurya asngat disokong oleh perkembangan dalam sektor perusahaan terutamanya pengeluaran tekstil / kain kapas / sutera perusahaan membuat sutera berpusat di Bengal dan Benares terdapat perusahaan berasaskan barangan emas / mutiara / batu permata sejak Zaman Maurya.

Iklim Keadaan iklim yang panas dan lembap sepanjang tanah di sekitar Tasik Tonle Sap embantu dalam perkembantgan pertanian. pemerintahan ataupun pentadbiran.Tasik Tonle Sap membekalkan ikan air tawar. Subur .Pada musim kemarau .3 1..2 Kepentingan Tasik Tonle Sap Membekalkan . Ikan .Sumber air di Tasik Tonle Sap dapat menampung keperluan penanaman padi bagi memnyediakkan bekalan beras yang mencukupi untuk penduduk Angkor.Tsing mengatakan Sriviijaya merupakan pusat perkembangan agama Buddha terpenting di Asia Tenggara.5 1. Kedatangan mereka ke Asia Tenggara disebabkan oleh permintaan yang tinggi terhadap barang dagangan seperti emas. 1. Pengaruh Hindu-Buddha disebarkan oleh golongan penakluk dari India yang membentuk tanah jajahan takluk di Asia Tenggara seperti Jawa. sumber protein kepada masyarakat kerajaan Angkor.3 2. Dialirkan . Dari itu tanah di sekitar Task Tonle Sap amat subur untuk pertanian. Pendapat keempat mengatakan bahawa pengaruh agama Hindu-Buddha berlaku kerana pengambilan aspek kebudayaan yang menarik dan disesuaikan dengan budaya tempatan. perak dan rempah.6 2 2.1 1. kawasan sekitar Tasik Tonle Sap menjadi Subur kerana mendapan lumpur. Pendapat ini diperkukuhkan dengan penemuan seni arca yang kasar. Kedatangan golongan ini telah menyebarkan pengaruh kebudayaan India memandangkan bahawa mereka juga menjadi penasihat utama kepada raja-raja di Asia Tenggara sama ada dalam aspek agama.Air di Tasik Tonle Sap dapat dialihkan ke kawasan penanaman padi dengan menggunakan system pengairan dan terusan.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) Bab 3 Ting 4: Kerajaan Awal Asia Tenggara (1) 1.4 1. Penaklukan ini menyebabkan mereka memaksa penduduk tempatan mengambil kebudayaan mereka. Catatan I. Kemboja dan Kedah Tua. Menampung .Tasik Tonle Sap membekalkan sumber air minum kepada masyarakat kerajaan Angkor di samping membekalkan air untuk kegunaan harian. Teori golongan Vaisya mengatakan bahawa pengaruh Hindu-Buddha dibawa oleh golongan pedagang. Malahan pedagang India juga menggelarkan Asia Tenggara sebagai suvarnabumi atau bumi emas (Golden Chersonese) Pendapat ketiga mengatakan bahawa pengaruh Hindu-Buddha dibawa oleh golongan Brahmin (pendeta).1 Cara kedatangan agama Hindu-Buddha ke Asia Tenggara Teori golongan Ksytriya mengatakan bahawa pengaruh India telah dibawa oleh golongan ksytriya. 2.2 2.4 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 12 .

a) Pengaruh Hindu-Buddha dalam pemerintahan di Asia Tenggara. iv. -gelaran raja. Raja Angkor dianggap sebagai raja dewa dan berada di puncak pemerintahan. -Tujuannya ialah untuk membezakan kedudukan raja daripada golongan yang diperintah. -Raja dikehendaki menjalankan pemerintahan yang adil untuk rakyatnya. Negara dianggap sebagai suatu alam semesta. -meletakkan raja di tempat yang tertinggi dalam susun lapis masyarakat. -Rakyat takut untuk menderhaka kepada raja walaupun raja tidak berlaku adil. -Setiap perintah raja adalah menjadi undang-undang yang wajib dilaksanakan -Rakyat tidak berhak mempertikaikan setiap undang-undang dan mematuhi setiap undangundang. -Golongan Brahmin akan memulakan istiadat dengan upacara mantera. -Raja telah mendirikan kompleks kota -Mengikut konsep Orde Cosmos. terdapat pembesar daerah atau gabenor. Contohnya istiadat pertabalan raja. { Terangkan 5 pengaruh Hindu-Buddha dalam siatem pentadbiran kerajaan awal di Asia Tenggara / Jelaskan kedudukan raja setelah agama Hindu-Buddha mempengaruhi system pemerintahan} b) Nyatakan 4 ciri pentadbiran yang diamalkan dalam kerajaan Angkor (4M) i. rakyat dan golongan hamba. pembesar termasuk golongan agama. -Raja dan ibu kotanya dianggap sebagai pusat alam dan pusat pemerintahan. -Raja menguasai seluruh alam semesta. -Raja bertanggungjawab untuk menjaga kesejahteraan Negara dan rakyat selaras dengan Dharma. -Rakyat percaya bahawa raja merupakan bayangan tuhan -Menggunakan konsep Dewa-raja -Raja dikatakan mempunyai kuasa kesaktian -Lahirnya unsur mitos dan lagenda tentang asal-usul raja bagi menguatkan kedudukan dan status raja sebagai pemerintah. iaitu Brahmin. membaca doa dan sebagainya. Golongan Brahmin membantu dalam bidang keagamaan. diikuti oleh kerabat di raja. pembesar. -raja menjadi ketua kerajaan dan mempunyai kuasa mutlak dalam pemerintahannya -Raja dibantu oleh kerabat diraja. iii. Ini dipengaruhi oleh sistem beraja di India. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 13 . Raja Suryavarman II membina Angkor Wat sebagai lambang orde kosmos Raja dibantu olh pembesar dalam hal pentadbiran Mereka terdiri daripda pegawai tentera dan hakim dalam hal pentadbiran Di setiap daerah. dan ahli agama iaitu golongan Brahmin.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 3. ii. -Pelbagai adat-istiadat telah diwujudkan untuk mengukuhkan lagi kedaulatan seseorang raja.

-Ia mewakili agama Buddha Mahayana -berasaskan ajaran agama Buddha iaitu Jalan Mulia berlapis Lapan . pratiyuvaraja. iii.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) c) Jelaskan pengaruh Hindu-Buddha dalam pemerintahan kerajaan Srivijaya. -Candi juga sebagai tempat menyimpan patung dewa utama bagi sesebuah kerajaan awal. iaitu tahap manusia membebaskan diri daripada nafsu. Seorang daripada mereka bakal menggantikan raja kecuali raja putra kerana beliau anak gundik. Datu yang dilantik oleh raja bergelar parvanda (berketurunan raja) dan bhupati (orangorang kaya) Datu perlu mengikuti upacara angkat sumpah taat setia di Telaga Batu. 4. -Candi sebagai tempat menyimpan abu mayat atau jenazah diraja dan keluarganya. raja kumara dan raja putra. pentadbiran daerah diketuai oleh kumpulan datu. -Mengikut ajaran agama Buddha. temenggung dan penghulu berada di bawah parvanda Hamba raja berada paling bawah dalam hierarki entadbiran. -Candi Angkor Wat dan Candi Borobudur melambangkan konsep orde kosmos. Raja menganut agama Buddha Mahayana. Terdapat pentadbiran pusat san pentadbiran daerah. Candi Borobudur terbahagi kepada tiga tingkat utama JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 14 . -terdiri daripada sembilan tingkat -terdapat pagar lakan dengan relief lukisan Buddha.berkaitan dengan kehidupan. -Ia mengambil masa 75 tahun untuk disiapkan. -Nama Borobudur berasal dari nama Bhumisambaranhudara daipada batu bersuat betarikh 842M yang bermaksud “Gunung timbunan kebaikan di atas 10 peringkat Bodhisatva. a) Jelaskan fungsi candi kepada kerajaan awal di Asia Tenggara ( 8 m ) -Candi adalah monumen keagamaan bagi agama Hindu dan Buddha -berperanan sebagai rumah ibadat. (8M) i. Pentadbiran pusat dianggotai oleh kumpulan anak raja seperi yulvaraja. Di bawah anak raja ialah ketua pentadbiran pusat yang bergelar parvanda atau senapati Hakim. Palembang. kematian serta cara hidup yang berharmoni dengan alam sekitar. Agama Buddha Mahayana mempengaruhi sistem pemerintahan kerajaan Srivijaya. -Candi Angkor Wat dibina oleh Suryawarman II yang bertujuan untuk menunjukkan kekuatan dan kedaulatan kerajaan Suryavarman II ekoran daripada kejayaan baginda mengalahkan kerajaan Champa dan menyatukan Kampuchea. b) Huraikan ciri-ciri penting Candi Borobudur yang melambangkan konsep ajaran Buddha (8m) -Candi Borobudur dibia pada zaman kerajaan Sailendra dan terletak di Pulau Jawa. Ini berdasarkan bukti jumpaan batu bersurat yang bertarikh 683M.Candi adalah salah satu monument yang menjadi peninggalan penting kerajaan awal Asia Tenggara. ii. Indonesia. -Candi menjadi lambang kepada keagungan seseorang pemerintah -Lambang kehebatan seni binanya. -Bahagian paling atas adalah dianggap sebagai tertinggi dan lambang kepada pencapaian tahap nirwana.

apakah kemahiran yang perlu ada untuk membina sebuah candi? (4m) i. pertimbangan yang benar. -Candi berunsur Buddha memiliki pelan jenis cruciform d) Pada pandangan anda. -Candi agama Hindu terbahagi kepada dua iaitu Vimana (bahagian suci tempat arca keagamaan. c) Huraikan ciri-ciri penting pengaruh Hindu/Buddha dalam kesenian candi di Lembah Bujang. tempat penyembahan patung dewa Hindu dan Buddha) dan Mandapa (bahagian luar) Mandapa merupakan tempat penganut-penganut agama Hindu dan Buddha berkmpul sebelum masuk ke bahagian vimana. -Reka bentuk candi-candi di Lembah Bujang menunjukkan adunan seni bina tempatan dengan seni bina Hindu dan Buddha.Kedah . iii. Antaranya Candi Bukit Batu Pahat. Kemahiran mengukir kemahiran memahat kemahiran mencari bahan yang sesuai penguasaan ilmu geometri Ilmu agama (2m) e) Pada pendapat anda. terdapat ukiran cerita Gautama Buddha. tumpuan yang benar dan usaha yang benar. iv. Candi Pangkalan Bujang dan sebagainya. Terdapat banyak candi di Lembah Bujang. ii. penilaian yang benar dan pemahaman yang benar. cara hidup yang benar dan pengucapan yang benar. b)Peringkat kedua adalah Samadhi(penumpuan). v.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) -setiap tingkat melambangkan satu tahap kehidupan yang diwakili oleh patung stupa dan patung Buddha. -Di tingkat pertama. c) Di peringkat ketiga adalah mora(sila). -Konsep Jalan Mulia Berlapis Lapan dibahagikan kepada 3 peringkat iaitu: a) kebijaksanaan (panna). -Dinding-dinding di bahagian vimana dibuat daripada batu-bata dan batu laterit.Candi di Lembah Bujang(Kedah Tua) dibina berasaskan kepada pemujaan dewa Hindu dan Buddha. mengapakah raja dalam kerajaan awal membina candi? Jawapan: Nyatakan beberapa fungsi pembinaan candi} JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 15 . Candi Pendiat. tindakan yang benar.

tarian. iv. Cerita wayang kulit. Mahabharata dan Puranas. viii. Contohnya yang dilihat pada batu bersurat yang dijumpai di Lembah Bujang. Contohnya Batu Bersurat Kutei di Kalimantan yang menerangkan salasilah kerajaan dan upacara keagamaan manakala batu bersurat di Sungai Emas. Ia merupakan bahasa keagamaan dan bahasa berkaitan. Bahasa Sanskrit merupakan bahasa golongan Brahmin yang telah tersebar luas dalam kerajaan awal di Asia Tenggara . Pengaruh keduadua epik ini dapat dikesan dam kesusasteraan Jawa kuno iaitu dalam bentuk puisi dan rosa seperti Negarakertagama.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 5. v. Bahasa Sanskrit merupakan bahasa sarjana yang terdapat pada buku-buku agama dan batu bersurat. undang-undang. ii. Pulau Pinang yang ememaparkan beberapa bacaan doa untuk belayar supaya tidak ditimpa sebarang bencana. Pengaruh bahasa Sanskrit juga terdapat pada batu besurat di Bukit Mertajam. Ini diperlihatkan melalui catatan-catan pada batu bersurat yang menceritakan keagungan kerajaan. keselamatan dalam pelayaran. Jampi dan mantera diucapan dalam bahasa Sanskrit untuk memohon kesejahteraan hidup. Sutasomo dan Kunjakarna. Contohnya dosa. Ia telah diahat pada batu yang memerlukan kemahiran yang tinggi dalam seni memahat tulisan pada batu agar ia tidak pecah dan boleh dibaca. iii. Antara lain ialah Hikayat Sang Samba dan Hikayat Pendawa Lima. Lembah Bujang menceritakan tentang agama Buddha. Penggunaan bahasa Sanskrit juga digunakan untuk mengisahkan keadaan masyarakat zaman lampau seperti susunlapis masyarakat. manusia kekal sehingga hari ini. seni drama.Ia meningkatkan pencapaian dalam intelek masyarakat. gangguan makhluk alus dan sebagainya. vii. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 16 . kegiatan ekonomi di samping mencerminkan nilai budaya masyarakat seperti yang dipaparkan melalui wayang kuli. dan salasilah raja dan agama. Kewujudan pengaruh bahasa Sanskrit juga dapat memperkayakan perbendaharaan kata bahasa Melayu. pahala. Bahasa Sanskrit juga menambahkan perkembangan kesusasteraan di Asia Tenggara melalui epik Ramayana. Epik-epik ini menyumbang kepada unsur mitos yang terdapat dalam kesusasteraan klasik di Asia Tenggara. mantera yangdiadun dan disesuaikan dengan unsur tempatan juga mmemperlihatkan pengaruh ini. Banyak perkataan Sanskrit terdapat dalam bahasa Melayu dan kekal hingga hari ini. / Huraikan 5 kepentingan bahasa Sanskrit terhadap perkembangan bahasa dan kesusasteraan di Asia Tenggara (8m) i. Sebahagian besar inskripsi di Palembang adalah ditulis dalam bahasa Melayu kuno yang berkaitan dengan pemerintahan dan amaran raja kepada rakyat dan pembesar agar tiak menderhaka kepada raja. rupa. Bahasa Sanskrit juga telah digunakan bagi tujuan arahan dan pemberitahuan kepada rakyat. Kepentingan Bahasa Sanskrit a) Terangkan kepentingan kewujudan Bahasa Sanskrit di Asia Tenggara.

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) b) Terangkan pengaruh Hindu-Buddha dalam bidang kesusasteraan i. Hasil-hasil kesusasteraan tempatan turut dipengaruhi oleh epik-epik Hindu seperi Ramayana dan Mahabharata. Bimbang asas Islam dihancurkan JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 17 . Contoh karaya-karya tempatan yang menerima pengaruh ini ialah Hikayat Sang Boma. raja dan undangundang. BAB 4 TING 4: KEMUNCULAN TAMADUN ISLAM DAN PERKEMBANGANNYA DI MAKKAH. Pengaruh epik-epik ini dapat dilihat dalam kesusasteraan Jawa kuno seperti Negarakertagama dan Arjunawiwaha. Lembah Bujang. mengelakkan penentangan v. Kalimantan dan Sg Mas. vi. sastera dan pada batubatu bersurat.w. ii. Dalam bidang kesusasteraan Melayu. 3 Tahun 10 Tahun Mengapakah Nabi Muhammad s. iv. menyebarkan agama Islam secara rahsia pada peringkat awal? (4 markah) i. Bahasa Melayu digunakan dalam semua aktiviti. Bahasa Sanskrit memainkan peranan yang penting sebagai bahasa intelektual Ia merupakan bahasa sarjana yang dibawa ke Asia Tenggara melalui proses pengundian yang dialami oleh masyarakat oleh masyarakat semaa kemunculam kerjaan-kerajaan aal. Hikayat Seri Rawa dan Hikayat Pendawa. Ia telah memperkayakan lagi bahasa-bahasa peribumi di Asia Tenggara seperti bahasa Melayu kuno dan bahasa Jawa kuno. 1 Rajah berikut menunjukkan penyebaran Islam di Makkah Secara rahsia Secara terbuka a. ii. Agama Islam baru dikenali iii Bilangan penganut Islam masih sedikit iv. v. iii. iii. Batu-batu bersuat yang banyak ditemui di tapak-tapak sejarah awal Asia Tenggara mengandungi maklumat tenttang pemerinthan.a. Bahasa Sanskrit hanya terbatas kepada golongan Brahmin sahaja. Bahasa Melayu boleh digunakan harian. Contohnya batu bersurat yang ditemui di Kutei. iv. i. Sebagai satu strategi untuk menyebarkan agama Islam ii. Pengaruh bahasa Sanskrit jelas terlihat pada kitab-kitab agama. Bahasa Sanskrit hanya digunakan dalam upaca rasmi dan menulis kitab. c) Bagaimanakah Bahasa Melayu dapat mengambil-alih bahasa Sanskrit di Tanah Melayu walaupun pengaruh Hindu-Buddha bertapak awal di Tanah melayu.

Baginda memujuk orang ramai dengan menggunakan akal fikiran vii.a. Baginda membaca ayat al-Quran (walhal Baginda adalah seorang yang tidak mengenal huruf . Baginda menunjukkan sifat-sifat yang baik semasa menyebarkan Islam seperti berakhlak mulia.w berdebat dengan Abu Lahab sehingga dakwah Islamiah yang hendak disampaikan oleh baginda terganggu. Di Bukit Sala. Bagaimanakah Nabi Muhammad s. Baginda memberi penerangan x.Huraikan factor-faktor yang menyebabkan orang Quraisy menentang ajaran agama Islam yang disampaikan oleh Nabi Muhammad? (8 Markah) i. mengapakah agama Islam yang disebarkan oleh Nabi Muhammad s.a. Berdakwah kepada keluarga Abu Muttalib terutama apabila turunnya wahyu yang meminta Baginda menyebarkan Islam kepada kaum kerabat baginda. Kepercayaan dan amalan tradisi orang Quraisy berbeza dengan Islam Mereka mempercayai animisme dan menyembah patung berhala Manakala ajaran Islam berasaskan kepercayaan kepada Allah Yang Maha Esa ii. c. Tertarik dengan kemurnian agama Islam iii Nabi Muhammmad menyebarkan agama Islam dengan bijaksana iv. Baginda tidak menggunakan paksaan vi. Menerangkan tentang Islam. a. Kuliahnya dihadiri oleh semua ketua pentadbir kota Makkah.) untuk menjawab pertanyaan para sahabat berkaitan Islam ix. Pada pendapat anda.w diterima oleh orang Arab (10 markah) i.w. Baginda menunjukan teladan yang baik xi. Agama Islam memberi layanan yang sama kepada semua umatnya ii. Baginda mengunakan kaedah membandingkan – antara nilai akhlak masyarakat Arab Jahiliah dengan nilai akhlak yang disarankan oleh Islam. telah menimbulkan reaksi positif dan negative masyarakat Arab. Baginda menyebarkan agama Islam secara lemah-lembut dan berhikmah v. 2.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) b. Baginda juga bermusyawarah dengan para sahabat.w menyebarkan agama Islam secara terbuka? i. viii. ii. Contohnya Abu lahab. Orang Quraisy mementingkan darjat dalam masyarakat JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 18 . mental dan rohani. bapa saudara Baginda yang paling kuat menentang.a. Mengadakan majlis ceramah di rumah Ali bin Abu Talib iii. Dakwah Islamiah yang disampaikan oleh Nabi Muhammmad s.a. Nabi Muhammmad s. iv. Berdakwah kepada orang ramai di Bukit Sala setelah menerima wahyu alHijr ayat 94. Terdapat ahli keluarga yang menerima dan ada yang menolak seruan Baginda. mempunyai kesabaran yang tinggi serta mempunyai kekuatan dari segi fizikal. Islam menganjurkan persamaan taraf sesama manusia iii.

w.a. Pemulauan dilakukan selama 3 tahun. dicemuh dan diganggu semasa beribadat ii. harta dan wanita cantik iv.w.w serta tidak memberikan sebarang bantuan kepada keluarga Nabi Muhammad s. Penyair Quraisy mengejek ajaran Islam menerusi puisi mereka iii.a. v.w untuk mengatasi penentangan orang Quraisy? (6 Markah) i. iv. Mereka juga tidak berkahwin dengan anggota kelaurga Baginda.w. v. Orang Quraisy juga tidak berniaga dengan keluarga nabi Muhammad s. c. (6 Markah) i. dan Zaid bin Haithah membuat rancangan untuk menyebarkan Islam ke Taif tetapi usaha ini kurang berkesan sebab ia tidak dapat mengurangkan penentangan daripada Arab Quraisy.a. Orang Quraisy bimbang perusahaan mengukir patung dan perniagaan patung berhala terjejas.w mengambil keputusan untuk berhijrah ke Madinah pada tahun 622M.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) iv.a.w. mereka terpaksa tunduk kepada kepimpinan Nabi Muhammad s. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 19 . Mereka menganggap sekiranya mereka memeluk Islam.w.Jelaskan tindakan yang diambil oleh orang Quraisy untuk menentang penyebaran Islam di Makkah.a.w dan keluarganya.a. b. vii.a. Nabi Muhammad s.w. Nabi Muhammad s. Mereka bimbangg pengaruh dan kedudukan keluarga mereka di Makkah tergugat dengan perkembangan Islam Islam melarang penyembahan berhala. vi. Apabila usaha-usaha menemui kegagalan. Mereka sering bersaing untuk menjadi pemerintah di Makkah. Nabi Muhammmad s. Islam melarang perbutan mencuri dan menindas Orang Quraisy mempunyai tanggapan yang salah terhadap tugas Nabi Muhammmad s. orang Quraisy mengambil keputusan untuk membunuh Nabi Muhammad s.a.Apakah langkah-langkah yang diambil oleh Nabi Muhammad s. Nabi Muhammad s. Penghijrahan dibuat berdasarkan perintah Allah dan jemputan suku Aus dan Khazraj dari Madinah. Orang Quraisy memujuk Nabi Muhammad agar menghentikan dakwah Islamiah dengan menawarkan kedudukan. Pernyataan pemulauan digantung di Kaabah. Akhirnya.a. Nabi Muhammad menghadapi penentangan tersebut dengan tabah dan sabar ii.a. Orang Quraisy melakukan pemulauan terhadap Nabi Muhammad s. v.a. sebagai nabi.w menyuruh pengikutnya berhijrah ke Habsyah untuk mendapat perlindungan iii.

Lalu Abu Talib hanya membiarkan sahaja Nabi uhammad s. Mereka datang menemui Abu Talib. mereka mengadu kepadanya tentang perbuatan anak saudaranya yang menyelar agama nenek moyang mereka.a.3 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 20 . bilangan mereka yang memeluk Islam terus bertambah.a.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) SOALAN TAMBAHAN: 1. Mereka ini kebanyakkannya terdiri daripada golongan lemah.s tetap meneruskan seruan dakwahnya. Setelah mendapat ugutan tersebut. jika tidak mereka akan bertindak sendiri. Rangka jawapan: 1.w. Kaum Quraisy semakin berani mengenakan tekanan terhadap orang Islam.w meminta supaya memberhentikan seruannya.a. Setelah meilhat keadaan yang serius ini. tindakan ganas dan menyeksa orang Islam. mereka menyiksa orang miskin dan golongan hamba yang lemah. 2. Penyeksaan ke atas orang Islam Setelah gagal memujuk Nabi Muhammad s.w dengan usha dakwahnya. Abu Talib meminta supaya bertenang dan menyuruh mereka pulang.1 Ejekan dan hinaan Apabila Nabi Muhammmad mula menyelar agama berhala kaum Quraisy. Pujukan Apabila pihak Musyrikin gagal memenangi hati Abu Talib. pihak Quraisy mula mengambil tindakan keras dengan melakukan penyeksaan terhadap orang Islam. enggan meskipun mereka meletakkan matahari di tangan kanank Baginda dan bulan di tangan kiri.w.2 2.w. Pembesar Quraisy berjumpa Abu Talib buat kali kedua dan memberi amaran bahawa mereka akan bertindak terhadap perbutan Nabi Muhammmad s. Pada peringkat ini. Pelbagai soalan juga diajukan untuk menghina keRasulan Nabi Muhammad s.a.a.w. mereka cuba pula memujuk Nabi Muhammmad s. Meskipun ramai orang Islam yang tersiksa. malah Baginda terus berdakwah dan menyelar agama berhala. orang Musyrikin Quraisy mula melakukan kekejaman.0 Pengenalan Semenjak kegiatan dakwah dilaksanakan oleh orang Islam secara terbuka.w supaya mengadakan mukjizat seperti yang dilakukan oleh Nabi Musa. Mla bapa saudara Nabi Muhammmad s. para pembesarnya berasa terhina lau bertindak. Antara mereka yang tersiksa ialah Bilal bin Rabah dan Khabab bin al-Aratt dengan pelbagai bentuk kekejaman.a. Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh Nabi Muhammmad semasa Baginda berdakwah di Makkah. Mereka meminta Abu Talib menasihati anak saudaranya itu.w yang bernama Hamzah turut memeluk Islam. harta serta pangkat supaya Baginda meninggalkan seruan kepada Islam. dengan menawarkan perempuan. Nabi Muhammad s. bapa saudara Baginda . Abu Talib berjumpa dengan Nabi Muhammad s.w menasihatkan para sahabat 2.a.a.a. Mereka turut mencabar Nabi Muhammad s. Nabi Muhammmad s.w. Tetatpi nabi Muhammad s.a.a. termasuk wanita. Semua ini ditolak oleh Baginda.

w. 02 Jelaskan faktor-faktor penentangan Musyrikin Arab terhadap dakwah Nabi Muhammad S. Mereka melakukan kekejaman. Pembebasan hamba juga akan menyebabkan mereka hilang sumber tenaga kerja mereka. Antaranya ialah: 2. Muka Surat 21 2.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) baginda supaya pegi ke Habsyah memandangkan bahawa di sana terdapat sorang raja Kristian yang adil. Kemuncak kepada penentangan kaumQuraisy ini ialah percubaan untuk membunuh nabi Muhammmad s.0 Pengenalan Wahyu kedua kepada Nabi Muhammmad S.A.2 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG .a. Najasyi. lebih ramai kaum Quraisy menerima Islam.a. kegiatan dakwah Islamiah Baginda mendapat penentangan daripada orang Quraisy. Di samping itu.0 Isi-isi penting Faktor-faktor penentangan 2. Sebelum ini. tindakan ganas dan menyeksa orang Islam di samping mengejek dan mencabar Nabi Muhammad s.W dan huraikan cara baginda menangani penentangan tersebut. Sudah tentu kepimpinan itu akan diwarisi oleh Nabi Muhammad s.a.A. dalam sistem social jahiliah.W aitu Surah al-Mudathir dan turunnya surah ini telah mengesahkan pelantikan Nabi Muhammmad sebagai seorang nabi dan rasul Allah dan baginda wajib menyampaikan dakwah Islam. Namun begitu. Ini membawa maksud bahawa kepimpinan akan terus kekal di tangan keluarga Bani Hashim.w. dengan berkat usaha Abu Bakar. kepimpinan kota Makkah terletak di tangan kuasa Bani Hashim.w ke Madinah pada tahun 622M. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kaum Musyrikin Quraisy menentang usaha dakwah Nabi Muhammad s. Peristiwa ini telah membawa kepada penghijrahan Nabi Muhammmad s.a. Dari Abd Mutalib dan kemudian kepada Abu Talib. Di peringkat terbuka.a.a. Rangka Jawapan 1. Mereka tidak boleh menerima kedudukan hamba atau wanita yang sama taraf dengan mereka dengan kedatangan Islam. Baginda melakukan seruan kepada keluarga sendiri dengan secara lembut dan penuh hikmah. Di peringkat pertama selama 3 tahun.w kerana keupayaan Baginda yang luar biasa. Hal ini sangat bertentangan dengan sistem social Jahiliah yang masih dikuasai oleh kaum bangsawan Quraisy.1 Ingin mengekalkan kuasa dan pengaruh: Mereka ingin mengekalkan kuasa dan pengaruh. wanita hanya dilihat sebagai tempat memenuhi hawa nafsu mereka.w ialah agama tauhd yang menyeru kepada keadilan social dan persaman taraf sesame manusia. Persamaan taraf anjuran Islam Islam yang dibawa oleh nabi Muhammad s.w dalam berbagai bentuk..

Penjaga berhala turut akan kehilangan pekerjaan mereka.w.. Mereka juga sensitive apabila berhala mereka dicaci dan dihina. Hal ini menyebabkan mereka takutkan Islam dan lebih senang dengan agama Berhala. Ia melibatkan taraf social dan politk serta ekonomi orang Quraisy yang mengamalkan penjualan patung berhala.a. dosa boleh diampuni melalui engorbanan terhadap berhala.a.3 Mempertahankan pusaka nenek moyang Amalan menyembah berhala ini sudah berakar-umbi turun-temurun daripada nenek-moyang mereka.a. mereka tidak boleh lagi menjual patung tersebut. Tiada urusan jual-beli termasuk sebarang perkahwinan boleh dibenarkan antara angsa Quraisy yang lain dengan Bani Hashim. Penjualan patung menjadi punca rezeki mereka. Takutkan hari pembalasan Islam menganjurkan manusia agar menyakini dengan kewujudan hari pembalasan yang merupakan sebahagian daripada Rukun Iman.w.4 2. sama ada baik mahu pun jahat.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 2. Mereka tidak menerima bahawa seorang anak yatim piatu dipilih menjadi seorang Nabi dan Rasul walhal mereka lebih layak kerana kedudukan mereka sebagai golongan bangsawan.5 Rasa marah dan tidak puas hati di kalangan kaum Quraisy menyebabkan mereka menjalankan pemboikotan dan pemulauan terhadap Bani hashim seluruhnya. melakukan penipuan dalam perniagaan dan sebaginya. pada hari kemudian. Perasaan iri hati. mereka menentang agama Islam yamg dibawa oleh nabi Muhammad s. Berita kiamat ini menakutkan kaum Quraisy memandangkan mereka banyak melakukan perkara yang ditegah oleh Islam seperti membunuh dan berzina. akan diambil-kira oleh Allah s. Namun. Seandainya mereka memeluk agama Islam. Mereka amat tidak senang hati dengan kedudukan Nabi Muhammad s.w sebagai seorang Nabi dan Rasul. menerusi agama berhala.w sehingga membawa kepada penghijrahan Nbi Muhammad dan musliman lain ke Madinah pada 622M /1 Hijrah. Kemuncak kepada penentangan Quraisy ialah percubaan untuk membunuh Nabi Muhammmad s. Terputusnya bekalan makanan dan ubatan telah menyebabkan kematian Abu Talib dan Khadijah. 2. Unsur pusaka ini mempunyai implikasi yang luas dan mendalam. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 22 .t. Kerana tidak ingin tinggalkan amalan warisan ini. Segala amalan di dunia.

perjuangan untuk menegakkan kebenaran . a) Berdasarkan pengetahuan sejarah anda.(m.Perpindahan adalah bertujuan untuk memperkukuhkan kedudukan Islam .Menyatakan kesediaan mempertahankan Islam c ) Namakan seorang tokoh pendakwah yang dihantar ke Madinah selepas Perjanjian Aqabah Pertama.perkataan Arab yang bermakna perpindahan .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) BAB 5 TING 4: KERAJAAN ISLAM DI MADINAH  Perjanjian Aqabah Pertama 1 Berlaku antara Nabi Muhammad s. .s 119) .w dan orang Arab Madinah.a.penguasaan ekonomi oleh orang Yahudi 2 Peristiwa hijrah orang Islam Makkah ke Madinah berlaku pada 1 Rabiulawal bersamaan 12 September 622 M.pergeseran berlaku dalam kalangan suku Arab .Mereka secara sukarela akan menyediakan tempat tinggal .w dan orang Islam di Makkah berhijrah ke Madinah . perpindahan orang Islam Makkah ke Madinah . b) Nyatakan tiga isi penting Perjanjian Aqabah Kedua. . JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 23 . minum arak.berlaku dari satu tempat ke tempat yang lain .perubahan dari segi sikap. a) Nyatakan kandungan Perjanjian Aqabah Pertama .Mengukuhkan lagi taat setia kepada Nabi Muhammad SAW.w .mereka berjanji akan membantu perjuangan Nabi Muhammad s.(m.Menjemput Nabi Muhammad s.tidak melakukan amalan jahiliah seperti mencuri.Suku Aus dan KHazraj hendaklah beriman kepada Allah dan Rasul .a.Menjanjikan keselamatan untuk baginda dan orang Islam Makkah .a. dan tingkah laku.a. berzina.merupakan strategi baru untuk menyebarkan Islam.120) .konteks Islam.meninggalkan keburukan dan kejahatan. nyatakan tiga konsep hijrah menurut Islam. .w dengan suku kaum Aus dan Khazraj  Perjanjian Aqabah Kedua Maklumat di atas menunjukkan perjanjian yang telah dimeterai antara Nabi Muhammad s.Mus‟ab bin Umair d) Berikan sebab mengapa keadaan Madinah tidak aman sebelum penghijrahan Nabi Muhammad s.s 118-119) .s 118) . .Hijrah merupakan lambang semangat ingin berubah. cara berfikir.s 119. (m.(m.w .a.

(m.meneruskan penyebaran Islam kerana sewaktu di Makkah.telah dijadikan sebagai kalendar umat Islam -menukar nama Yathrib kepada Madinah al-Munawwarah atau yang bermaksud “Kota yang Bercahaya”.disambut dengan rela dan meriah oleh orang-orang Madinah.membentuk perpaduan masyarakat Islam .dijamin keselamatan . dan Abdul Rahman bin Auf.Berdasarkan jemputan dan persetujuan penduduk Madinah .strategi baru untuk mengukuhkan dan mengembangkan agama Islam. -Peranan kaum wanita -Hijrah juga telah menunjukkan ketabahan hati dan kebesaran jiwa Nabi Muhammad SAW . .mempersaudarakan orang-orang Muhajirin dan Ansar -menjalinkan hubungan persaudaraan antara orang Islam Makkah dengan orang Islam Madinah -Pembentukan negara Islam yang pertama -melahirkan sebuah pemerintahan masyarakat Islam yang adil.Hijrah juga telah memulakan satu kalendar baru bagi umat Islam .Perintah Allah SWT menerusi wahyu . . . -menampakkan kebijaksanaan Nabi Muhammad SAW mengatur strategi perjuangan -merangka sebuah perlembagaan untuk mentadbir Madinah yang dinamakan Piagam Madinah JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 24 .baginda diterima oleh kesemua golongan masyarakat Madinah c) Nyatakan sebab dan tujuan hijrah.jemputan penduduk Madinah dalam perjanjian Aqabah pertama dan kedua d) Apakah kepentingan hijrah kepada umat Islam? . . (m.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) b) Jelaskan hujah yang boleh mematahkan hujah orientalis Barat yang mengatakan hijrah sebagai suatu pelarian. stabil.s 121) . .Mereka juga telah diberi tempat tinggal .titik permulaan perkembangan agama Islam secara meluas dan pesat . Ali bin Abu Talib.s 120) .Nabi Muhammad SAW sendiri telah dilantik sebagai pemimpin Madinah .sokongan dan pengorbanan sahabat-sahabat Nabi Muhammad SAW seperti Abu Bakar alSiddiq.kegiatan dakwah Islam dapat dilakukan secara aman tanpa halangan. dan maju.disatukan dibawah satu akidah .Bagi meneruskan dakwah Islamiah .sanggup berkorban dan meninggalkan kesenangan hidup demi memperjuangkan Islam -tidak pernah berputus asa apabila menempuh kegagalan. dan tentangan daripada orang Quraisy telah menjejaskan penyebaran agama Islam. -Hijrah juga telah menunjukkan sikap toleransi kaum dan semangat tolong menolong -Kesanggupan penduduk Madinah membantu golongan Muhajirin . ancaman.

iaitu pada tahun 629 M. -tempat asal orang Muhajirin -tempat turunnya wahyu pertama. -Pada peringkat awal.perjanjian tersebut tidak dapat diterima sepenuhnya oleh para sahabat Nabi Muhammad SAW. -Kaum musyirikin Makkah telah memberikan pengiktirafan kepada negara Islam Madinah -Nabi Muhammad SAW sebagai ketua negara. -tercabar dan bimbang dengan kekuatan orang Islam. -Umat Islam hanya boleh mengerjakan umrah pada tahun berikutnya iaitu 7 Hijrah. -Pada tahun 628 M (6H). Nabi Muhammad SAW dan pengikutnya telah berhasrat untuk mengerjakan umrah di Makkah. orang Islam telah cuba untuk memberitahu tujuan sebenar kedatangan mereka menerusi utusan yang dihantar iaitu Uthman bin Affan -pihak Quraisy tidak memperdulikan hasrat orang Islam tersebut. -Kabilah Arab yang lain bebas untuk memihak sama ada kepada orang Islam Madinah atau orang Quraisy Makkah. -disekat oleh orang Arab Quraisy di Hudaibiyah.akhirnya dapat menerimanya sebagai satu pengajaran yang besar. -Tempoh perdamaian dalam Perjanjian Hudaibiyah telah membolehkan Nabi Muhammad SAW merangka program dakwah yang berkesan di Tanah Arab secara aman.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) PERJANJIAN HUDAIBIYAH 3. Orang Islam berpeluang untuk menunaikan haji pada tahun berikutnya. -Kedatangan orang Islam ini telah menimbulkan syak kepada kaum Quraisy tentang niat sebenar umat Islam. (b) Nyatakan isi kandungan Perjanjian Hudaibiyah -Bersetuju untuk mengadakan gencatan senjata selama 10 tahun. c) Jelaskan kepentingan Perjanjian Hudaibiyah kepada umat Islam. . -Pengaruh Islam semakin meluas dan bilangan orang yang memeluk Islam semakin meningkat. -orang Quraisy telah menghantar Suhail bin Amru untuk berunding. -Orang Islam Madinah yang memihak ke Makkah tanpa kebenaran penjaganya tidak dipulangkan. -mengganggap perjanjian tersebut hanya menguntungkan pihak Arab Quraisy. a) Ceritakan peristiwa penting yang membawa kepada berlakunya Perjanjian Hudaibiyah. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 25 . -Di Hudaibiyah. -Ia memberikan kebebasan kepada orang Islam untuk memasuki Makkah dan seterusnya beribadat di Kaabah pada bila-bila masa. -Orang Quraisy Makkah yang memihak ke Madinah tanpa kebenarannya penjaganya perlu dipulangkan semula. -Kota Makkah sangat penting bagi mereka kerana disitu letaknya kaabah yang menjadi pusat ibadat bagi orang Islam. -Rundingan ini telah dimeterai di suatu tempat yang bernama Hudaibiyah. -Orang-orang Islam telah mendapat khabar angin bahawa Uthman telah dibunuh -Mereka telah berikrar dan bersumpah setia untuk membela kematian Uthman. -Gencatan senjata selama 10 tahun telah memberi peluang kepada orang-orang Islam untuk menyebarkan dakwah.

d) Apakah sifat yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad SAW dalam Perang Badar? -mengampunkan tawanan Arab Quraisy. seorang panglima perang yang terkenal. -Sementara tawanan lelaki diberi syarat untuk membebas diri mereka. -Perjanjian Hudaibiyah juga menggambarkan bahawa Islam tersebar secara aman. -Nabi Muhammad SAW telah bertindak tegas dalam hal ini iaitu menyediakan pasukan tentera untuk dihantar ke Makkah. -Perjanjian Hudaibiyah menjadi perintis kepada pembukaan semula Kota Makkah. -Tidak dibenarkan membunuh orang yang lemah. -Setiap pertempuran adalah untuk menentang kezaliman dan mempertahankan diri c) Berikan dua garis panduan yang mesti dipatuhi oleh tentera Islam dalam peperangan. -Mereka telah memberi sokongan kepada Bani Bakar yang sedang berperang dengan Bani Khuza‟ah.Setiap tindakannya dilakukan secara berhati-hati dan tidak terburu-buru. -Sikap toleransi Nabi Muhammad SAW dan orang-orang Islam telah menyebabkan ramai orang musyrikin Makkah tertarik kepada Islam termasuklah Khalid bin Al-Walid.    Perang Badar Perang Uhud Perang Khandak 4 a)Pihak manakah yang terlibat dalam peperangan di atas? -Orang Islam -Orang Quraisy Makkah b) Nyatakan dua prinsip peperangan yang digariskan oleh Islam. -dilarang memusnahkan rumah ibadat agama lain. wanita dan kanak-kanak telah dibebaskan. -Allah SWT membenarkan orang Islam berperang apabila mereka diserang oleh musuh. -Perjanjian Hudaibiyah ini hanya bertahan selama dua tahun sahaja kerana Orang Arab Quraisy telah melanggar syarat perjanjian. -Allah SWT juga membenarkan berperang untuk mencari keamanan supaya tempat ibadat mereka terjaga. -Tokoh-tokoh lain yang memeluk agama Islam ialah seperti Amru bin al-As dan Uthman bin Talhah. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 26 . . -tidak dibenarkan membunuh binatang ternakan dan tanaman. -Perjanjian tersebut telah menggambarkan ketokohan Nabi Muhammad SAW sebagai pemimpin yang unggul dan dikagumi. -Kedudukan umat Islam semakin kuat dan mereka bersedia untuk menghapuskan musuh-musuh Islam terutamanya daripada kalangan Yahudi yang sentiasa mencari jalan untuk memecahbelahkan umat Islam.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) -Orang Arab selepas Perjanjian Hudaibiyah bebas untuk menganut agama yang mereka suka tanpa sekatan daripada mana-mana pihak.

-Ramai orang Quraisy memeluk Islam. -memelukan mereka bukan kerana takut dengan kekuatan tentera Islam tapi kerana menyedari perjuangan mereka sebelum ini adalah sia-sia. -Kanak-kanak dan orang tua menjadi mangsa. -Keempat-empat pasukan ini telah bergerak masuk ke kota Makkah menerusi empat arah yang berlainan iaitu arah utara. dan Zubair al-Awwam. -membantu Bani Bakar untuk menyerang Bani Khuza‟ah yang merupakan sekutu Islam. -Khalid bin al-Walid -Abu Ubaidah al-Jarrah -Saad bin Ubadah -Zubair al-Awam c)Apakah faktor yang menyebabkan tentera Islam berjaya menakluki kota Makkah dengan mudah? -Bapa saudara Nabi Muhammad SAW iaitu al-Abbas telah memeluk agama Islam.000 tentera Islam yang diketuai oleh panglima-panglima yang gagah dan berpengalaman. -Baginda telah menyediakan 10. dan barat daya Makkah. selatan. Abu Ubaidah al-Jarrah. barat. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 27 . b)Namakan dua panglima tentera Islam yang mengetuai gerakan pembukaan semula Kota Makkah. d) Nyatakan dua kesan penting pembukaan semula kota Makkah. -Mereka telah memeluk agama Islam sebelum tentera Islam sampai ke Makkah. -Pembukaan kota Makkah merupakan peristiwa penting dalam sejarah Islam. PEMBUKAAN SEMULA KOTA MEKAH 5 (a) Berikan dua sebab berlakunya pembukaan semula kota Makkah. -Merosakkan rumah ibadat. begitu juga dengan Ketua Arab Quraisy iaitu Abu Sufian. -Merosakkan harta benda awam. -Pengislaman Abu Sufian dan Abbas merupakan faktor penting yang memudahkan kota Makkah dikuasai oleh orang Islam. Saad bin Ubadah.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) -Tawanan lelaki yang berjaya mengajar kira-kira 10 orang kanak-kanak Islam membaca dan menulis sehingga pandai akan dibebaskan. e) Apakah pandangan anda peperangan yang berlaku pada hari ini? -Membunuh golongan yang tak berdosa. -Pembukaan Kota Makkah merupakan strategi jangka panjang bagi meneruskan penyebaran Islam. -Mereka telah diketuai oleh empat pasukan yang diketuai oleh Khalid bin al-Walid. -membunuh beberapa orang Bani Khuza‟ah yang berpihak kepada Islam. dan agama Islam telah muncul sebagai kota suci orang Islam hingga ke hari ini. -orang Quraisy telah mencabuli salah satu syarat Perjanjian Hudaibiyah.

-Perpaduan dan keharmonian kaum. dan kemurnian akhlak pemimpin. -Pemimpin mempunyai nilai murni. -Mempraktikkan Islam dalam kehidupan seharian secara menyeluruh. kebijaksanaan. -Semua berhala yang terdapat di sekeliling kota Makkah telah dimusnahkan dan digantikan dengan agama menyembah Allah SWT Yang Maha Esa. -Agama Islam telah berkembang dengan pesat. -Negara Arab telah tunduk kepada kuasa pemerintahan Islam. apakah yang akan dilakukan jika inginkan sebuah negara yang yang maju dan dinamik? -Tidak meninggalkan al-Quran dan hadis. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 28 .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) -Nabi Muhammad SAW juga telah memberikan jaminan keselamatan kepada mereka yang terkepung semasa pembukaan kota Makkah. -Pembukaan kota Makkah telah menyebabkan Kaabah telah terpelihara daripada unsur-unsur Jahiliah. Nabi Muhammad SAW telah menghantar wakilnya ke daerah-daerah luar Makkah untuk melaksanakan hukum Islam dan berdakwah menyebarkan agama Islam. -Nabi Muhammad SAW telah menunjukkan sifat pemaafnya terhadap orang Arab Quraisy yang memberikan kejayaan penyebaran Islam seterusnya. -Setelah berjaya menguasai kota Makkah. Nabi Muhammad SAW telah tawaf sebanyak tujuh kali mengelilingi kaabah dan kemudian telah berpidato kepada umat Islam dengan membacakan ayat al-Quran yang menekankan kepentingan perpaduan diamalkan dalam sebuah masyarakat pelbagai bangsa. -Kota Madinah tetap dijadikan sebagai pusat pentadbiran Islam. (e)Berdasarkan pengetahuan sejarah anda. Kota Makkah telah dijadikan sebagai kota suci umat Islam dengan terdapatnya Kaabah di Makkah. -Kesabaran. -Kota Makkah telah menjadi tumpuan kesemua umat Islam seluruh dunia untuk melakukan ibadat. -Perkembangan ini telah menandakan bermulanya perkembangan Islam di kawasan-kawasan yang diduduki oleh orang Islam secara aman tanpa paksaan daripada mana-mana pihak. semua wilayah-wilayah Islam telah mengamalkan ajaran Islam dengan sepenuhnya.

Ketua Pos. -Hanya tiga pegawai sahaja yang dikecualikan daripada sekatan ini iaitu Bilal. Yaman. -Pemerintahan menggunakan sistem khalifah. dan bahagian kehakiman. -Perkhidmatan pos berkuda juga telah diperkenalkan. bahagian ketenteraan. dan negeri-negeri kecil Asia Minor. sains perubatan dan ilmu agama seperti hadis. Kota Basrah telah dikenali sebagai pusat pengajaran dan penyebaran ilmu pengetahuan. dan Jabatan Urusan Cop Mohor Pemerintahan. Jabatan Surat Menyurat. -Sistem hijabah iaitu mengawal keselamatan khalifah. Azebaijan. bahagian cukai. c)Namakan dua orang tokoh ilmuan yang lahir dalam kerajaan di atas. hulu dan hilir Mesir. Armenia. dan sebagai pemegang amanah. -Khalil Ibn Ahmad (Pakar bahasa dan filologi Arab) -Sibawayhi (Pakar nahu Arab) -Jarir -Al-Farazdaq -Umar bin Abi Rabia‟h -Jamil al-Uzri -Ibn al-Nafis -Urwah Bin Al-Zubair -Ibn Jarih JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 29 . -Kewujudan sistem ini telah memperlihatkan pengurusan pentadbiran yang sistematik dan jelas. Jabatan Urusan Am. -Muawiyah Bin Abu Sufyan -Abdul Rahman al-Dakhil b) Berikan tiga sumbangan kerajaan Bani Umaiyah tahap pertama. tafsir dan tauhid. fikah. -lima wilayah pentadbiran iaitu Hijaz. Kedua-dua bahagian Arab (Babilonia dan Asyor) dan bukan Arab (Parsi dan lain-lain) Al-Jazirah. -Sistem urus setia yang menguruskan hal-hal yang berkaitan rekod.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) BAB 6 TINGKATAN 4:PEMBENTUKKAN KERAJAAN ISLAM Kerajaan Bani Umaiyah tahap pertama di Damsyik Kerajaan Bani Umaiyah Tahap Kedua di Cordova 1 a) Nyatakan pengasas kedua-dua tahap di atas. -menubuhkan Diwanul Jundi (Jabatan Ketenteraan -penubuhan angkatan tentera darat dan laut. dan seluruh Tanah Arab di bahagian tengah. bahagian polis. dan Ketua Penyelia Makanan. -sistem wazarah iaitu wazir telah dilantik sebagai pentadbir kerajaan pusat -gabenor mengetuai pentadbiran wilayah. Afrika Utara hingga Barat Mesir (Andalusia dan kepulauan di Laut Tengah) -Pelantikan beberapa orang gabenor adalah untuk memastikan keberkesanan sistem pentadbiran di wilayah yang besar. -penubuhan empat buah jabatan iaitu Jabatan Cukai. -Ilmu pengetahuan telah berkembang dengan pesat -Ilmu-ilmu ini meliputi bidang bahasa dan sastera. surat-menyurat -terdapat beberapa bahagian seperti bahagian surat menyurat.

dan Granada.Orang-orang Eropah mendapat manfaat yang besar kerana berpeluang menimba ilmu pengetahuan daripada buku-buku terjemahan dan menerusi karya-karya sarjana-sarjana Islam yang terkenal. Toledo. -Cordova telah dianggap sebagai pusat kegemilangan ilmu dan telah menjadi jambatan kepada masyarakat Eropah. -Orang Islam Andalus juga turut memperlihatkan kemajuan tentang cara memajukan tanah pertanian seperti. -Wujud 17 buah pusat pengajian serta 70 buah perpustakaan di Andalusia. dan perak juga dihasilkan di Andalus. -Abdul Rahman III telah mengasaskan pusat pengajian tinggi yang menjadi pusat ilmu pengetahuan di Eropah dan sebuah perpustakaan juga telah dibina semasa al-Hakam II.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) -Hasan al-Basri -Wasil bin „Ata‟ d)Apakah keistimewaan yang ada pada Cordova? -Kerajaan ini telah berjaya membina tamadun yang gemilang dalam bidang agama dan bukan agama. tetapi juga di bandar-bandar lain seperti Seville. bagaimanakah kerajaan Bani Umaiyah di Cordova mampu menjadi pusat kegemilangan ilmu pengetahuan? -Penubuhan unit terjemahan. -Terdapat juga kilang membuat alat-alat senjata dan industri memproses kulit. kerajaan Bani Umaiyah di Andalus telah membina beberapa buah masjid dan istana yang indah di Cordova dan Granada. dan cara menyuburkannya. -Terdapat banyak universiti. -wujud sebuah universiti dan perpustakaan besar yang menjadi tumpuan pelajar dari seluruh dunia untuk menimba ilmu pengetahuan. e)Pada pandangan anda. -Dalam bidang seni bina. -Masjid dan istana di Andalus telah dibina dan dihiasi dengan tulisan khat ayat-ayat al-Quran dalam pelbagai bentuk yang melambangkan kesenian Islam. -Sebuah unit terjemahan didirikan di Toledo untuk memperterjemahkan karya-karya Yunani kepada bahasa Arab. memilih benih-benih tumbuhan. barang-barang perhiasan emas. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 30 . -Cordova merupakan pusat kegiatan ekonomi dan perdagangan antarabangsa. -Hasil barangan tembikar. kerajaan Bani Umaiyah di Cordova telah menubuhkan baitulmal yang memainkan peranan dalam mewujudkan sistem kewangan untuk mengimbangkan pendapatan dan perbelanjaan negara. -Cordova telah menjadi pusat ilmu pengetahuan di Eropah pada kurun ke 10 M. -Bangsa Eropah telah mempelajari pelbagai ilmu daripada sarjana Islam yang berkembang di seluruh Andalus bukan sahaja di bandar Cordova. adanya sistem saliran. . -Dari segi ekonomi.

mereka telah berjaya menumbangkan kerajaan Bani Umaiyyah dan mendirikan kerajaan baru yang dipanggil kerajaan Abbasiyah. -Kegiatan ilmiah tersebut telah melahirkan ramai tokoh. -Kota Baghdad telah memainkan peranan penting dalam penyebaran ilmu pengetahuan dan tamadun. c)Berikan dua peranan penting kerajaan Bani Abbasiyah sebagai pusat kegiatan intelektual. -Kegiatan utama Baitulhikmah ini ialah untuk memterjemahkan karya falsafah dan sains terutamanya bahasa Yunani.775 M). ahli bahasa. -Ini semua telah menjadi penyumbang kepada kejatuhan kerajaan Bani Umaiyah. dan Barbar yang telah didiskriminasi oleh pemerintah Umaiyah. disamping mengabaikan ajaran Islam. -Sikap tidak puas hati golongan yang bukan berketurunan Arab (golongan malawi) seperti bangsa Parsi.809 M). -Golongan mawali telah menyokong dan menyertai gerakan Abbasiyah untuk menentang pemerintahan Bani Umaiyah. -Golongan ini telah menggunakan nama Ahlul Bait (keluarga Nabi Muhammad SAW) untuk mendapatkan sokongan. seperti astronomi. dan falsafah. -Abu Abbas al-Saffah (750 -754 M). perubatan. matematik. terjemahan karya asing ke dalam bahasa Arab. b)Namakan dua orang khalifah kerajaan Bani Abbasiyah.Harun al-Rasyid (786 . . seni muzik. -Revolusi ini mula dipimpin oleh Abu Muslim al-Khurasani dan berpusat di Khurasan dan Salamah al-Khallal yang berpusat di Kufah. -Berlaku kegiatan bercorak ilmiah yang pesat melalui penulisan. -Khalifah kerajaan Bani Umaiyah juga tidak mempedulikan tentang rakyatnya. -Pada tahun 750 M. dan sastera yang serba boleh serta tokoh lain dalam bidang ilmu lain. -Golongan ini juga telah dikenakan cukai yang tinggi daripada orang Islam lain yang berketurunan Arab.833 M). -Semasa zaman Khalifah Umar Abdul Aziz gerakan ini telah dijalankan secara terbuka. -Abdullah al-Makmun (813 . . JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 31 . astrologi.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 2 a)Bagaimanakah berlakunya pembentukan kerajaan Bani Abbasiyah? -Kerajaan Bani Abbasiyah telah muncul selepas kejatuhan kerajaan Bani Umaiyah. -Golongan Syiah (menyokong Ali) dan Khawarij (menentang Ali) telah menentang kerajaan bani Umaiyah kerana amalan pemilihan khalifah yang menggunakan sistem warisan. -Pada peringkat awal gerakan ini telah ditaja oleh Ali bin Abdullah yang bergerak secara sulit.Abu Jaafar al-Mansur (754 . sikap ini telah menimbulkan kemarahan rakyat. -Institusi ini telah mengalami perkembangan yang pesat semasa pemerintahan Al-Makmun. -Sebuah institusi keilmuan telah ditubuhkan semasa pemerintahan Khalifah Harun al-Rasyid iaitu Baitulhikmah. -Kejatuhan kerajaan Bani Umaiyah adalah disebabkan berlakunya penentangan di dalam dan luar negara. Mereka tidak diberi tempat dalam kerajaan walaupun mempunyai kelayakan.

-Kita seharusnya memberikan sumbangan kepada pembangunan negara. ramai ulama telah mula menyusun hadis dan menghasilkan tulisan dalam bidang fekah. dan sebagainya. sejarah. contohnya pada tahun 761 M. -Penguasaan Islam ke atas Iran dan Iraq telah menyebabkan Islam bertembung dengan tamadun Parsi. Bani Umaiyah. -Golongan ulama juga turut terlibat dalam bidang penulisan. dan Turki Uthmaniyah -membentuk ekspedisi ketenteraan. Valencia dan Rhonda. d)Nyatakan dua bahasa yang sering dijadikan subjek utama dalam kegiatan terjemahan Yunani -Sanskrit -Suriani e)Apakah pendapat anda tentang kegigihan masyarakat pada zaman tersebut mengembangkan ilmu pengetahuan? -Umat Islam harus menguasai segala bidang ilmu. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 32 . dan pentadbiran. -Pertembungan juga berlaku apabila menerusi cara penaklukan dan ketenteraan. -pada waktu itu orang-orang Islam telah sampai ke China iaitu berdagang di bandar Canton. -Kumpulan peneroka tersebut telah bertembung dengan petempatan bukan Islam di Cordova. Bani Abbasiyah. cara berfikir.Pertembungan tersebut telah membolehkan berlakunya pemahaman secara aman berkaitan cara hidup. beberapa kumpulan peneroka telah dihantar ke utara Selat Gibralta di Selatan Sepanyol. -Usaha perluasan wilayah dan penyebaran agama Islam. -Mereka juga telah membuat penambahan dan pembaharuan yang sangat tinggi nilainya. -Semasa pemerintahan Kerajaan Bani Umaiyah. -Kebijaksanaan pemerintah pada waktu tersebut harus dicontohi oleh pemimpin pada zaman ini. Sanskrit dan Suriani telah mengalakkan lagi perkembangan intelektual pada waktu itu. -Perkembangan bidang intelektual ini telah memperlihatkan orang Islam bukan sahaja memterjemahkan malah mencipta dan membuat pembaharuan dalam karya yang diterjemahkan ke dalam bahasa Arab.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) -Usaha-usaha perterjemahan karya-karya dalam bahasa Yunani. Soalan Esei 3 (a) Bagaimanakah tamadun Islam bertembung dengan tamadun lain di dunia? -Orang-orang Islam keturunan Arab memang terkenal dalam bidang perniagaan. -Orang-orang Islam telah mendapatkan pengetahuan tentang cara hidup. -Tamadun Islam telah bertembung dengan tamadun China pada awal abad ke-7 M lagi. dan Timur Mediterranean -membolehkan perdagangan jarak jauh menjadi salah satu alat utama pertembungan tamadun Islam dengan tamadun lain. dan cara mentadbir daripada tamadun luar. ekonomi. -Hubungan diplomatik juga telah menyebabkan berlakunya pertembungan tamadun Islam dengan tamadun lain di dunia. -Penguasaan Islam ke atas kawasan Teluk Parsi. pandangan politik. keagamaan. tafsir. Kerajaan Khulafa al-Rasyidin. -Pertembungan ini telah mewujudkan hubungan diplomatik . Laut Merah.

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) -Tamadun Islam telah bertembung dengan tamadun Rom ataupun Eropah apabila dapat menguasai kawasan Mesir dan Afrika Utara. -Penguasaan Islam terhadap kawasan-kawasan baru terutamanya di Eropah telah mewujudkan pertembungan tamadun dari segi kebudayaan. -Islam juga telah bertembung dengan tamadun lain menerusi intelektual yang berlaku antara ahli sufi Islam dengan orang bukan Islam. b) Jelaskan kesan pertembungan di atas. -Islam itu sendiri sendiri. -Islam telah mengubah sistem kehidupan penganutnya dan juga mereka yang berada di bawah takluknya. -Dalam Islam nilai akidah iaitu kepercayaan kepada Allah SWT adalah perkara paling penting. -Islam juga telah menyediakan sistem perundangan yang berasaskan kitab al-Quran dan hadis. -Akidah dan syariah Islam amat mudah diterima kerana ia adalah bersifat sarwajagat dan tidak terbatas kepada bangsa ataupun kaum dan kawasan geografi. -Adat yang diamalkan selagi tidak bercanggah dengan Islam terus dibenarkan tanpa apa-apa sekatan. -Pertembungan tamadun antara tamadun Islam dengan tamadun lain telah menyebabkan berlakunya pertambahan wilayah penyebaran Islam dan kawasan yang diperintah oleh orang Islam. -Kerajaan-kerajaan Islam telah wujud di negeri-negeri India seperti Kerajaan Mughal di India. -Juga wujudnya masyarakat Islam di China sehingga ke hari ini. -Pemerintahan kerajaan Bani Umaiyah, Abbasiyah, dan Uthmaniyah walaupun berbeza dari segi institusi dan organisasi tetapi telah mengamalkan sistem kerajaan pusat yang kuat. -mengamalkan sistem pemerintahan yang berasaskan akidah dan syariah. -Penguasaan Islam ke atas wilayah-wilayah tersebut telah membolehkan orang Islam menguasai ekonomi terutamanya dari segi perdagangan dengan lebih berkesan. -Keselamatan di sepanjang laluan perdagangan amat dijaga bagi membolehkan aktiviti ekonomi dan perdagangan dijalankan dengan lebih licin. -Contohnya semasa zaman Uthmaniyah, armada-armada laut telah disediakan bagi memastikan keselamatan kapal-kapal pedagang di kawasan Teluk Parsi, Laut Merah, Laut Mediterranean dan Laut Hindi. -Kegiatan ekonomi umat Islam adalah berlangsung di banyak kawasan. Antara pusat ekonomi Islam ialah meliputi kawasan seperti Aden, Siraf, Basra, Iskandariah, dan Istanbul. -Islam juga telah menguasai kegiatan perdagangan di India, Ceylon, Kepulauan Melayu, dan China di sebelah timur sejak abad ke-7 M lagi. -Pertembungan tamadun antara Islam dengan Eropah telah mempengaruhi proses urbanisasi dan organisasi sosial di bandar dan kawasan sekitarnya. -Undang-undang Islam telah mempengaruhi penyelarasan undang-undang di kawasan Balkan semasa zaman kerajaan Uthmaniyah. -Orang-orang Islam juga telah mempengaruhi perkembangan pendidikan dengan membangunkan kurikulum memberikan penekanan pendidikan yang merangkumi bidang sains, matematik, dan teknologi. -Semasa zaman kerajaan Abbasiyah, pelajar telah diwajibkan untuk mempelajari ilmu mantik (logik), matematik, geografi, sejarah, sains fizikal, dan biologi.

JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG

Muka Surat 33

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) -Islam juga telah mempengaruhi tatatertib kehidupan harian seperti cara berpakaian, berfikir, bertutur, berdagang, dan berpolitik. -Semasa zaman kerajaan Umaiyah di Sepanyol, orang bukan Islam telah mengamalkan cara hidup orang Islam. -Mereka bercakap dalam bahasa Arab dan juga berpakaian seperti orang Islam. -Semasa zaman Khalifah Harun al-Rasyid, perpustakaan telah ditubuhkan yang membolehkan bahan penulisan daripada tamadun lain disimpan dan dikaji oleh cendekiawan Islam. -Kajian tersebut telah menyebabkan munculnya satu budaya keilmuan intelektual yang tinggi -bermula dengan proses memperterjemahkan karya-karya bukan Islam. -kemuncak keilmuan Islam. Ia berlangsung selama hampir lima abad dan merupakan satusatunya era sejarah Islam yang gemilang. -Tokoh-tokoh ilmuan Islam telah memberikan sumbangan yang besar kepada perkembangan intelektual dan ilmu pengetahuan -Tokoh yang terkenal yang banyak memberikan sumbangan kepada perkembangan Islam ialah Ibn Sina dan Ibn Rushd. -Islam juga telah memberikan sumbangan yang penting dalam perkembangan ketamadunan di dunia terutama dalam bidang seni bina. -Keindahan seni bina Islam dapat dilihat pada Masjid Cordova di Sepanyol, Masjid Sultan Ahmed (Masjid Biru) di Istanbul, dan Istana Alhambra di Granada. -Seni bina ini melambangkan ketinggian nilai seni seni bina Islam. -Seni bina dalam tamadun Islam adalah berasaskan kepada kepercayaan tauhid dan akidah. -Islam juga telah memberikan sumbangan yang besar di dalam bidang kesusasteraan. -Terdapat penulis puisi dan novel agung dalam sejarah persuratan manusia termasuklah Omar Khayyam yang telah menulis Ruba’iyah dan al-Jahiz terkenal dengan kitab al-Bayan. -Jalal ad-Din. Rumi pula banyak menghasilkan puisi yang bertemakan ketuhanan. -Wanita juga tidak ketinggalan dalam menghasilkan puisi iaitu Rabi‟ah al-Adawiah yang banyak menghasilkan puisi yang bertemakan ketuhanan dan hubungan antara manusia dengan Tuha - memberikan kesan yang penting kepada dunia pelayaran Islam kerana ia telah melahirkan ramai tokoh-tokoh pelayaran Islam. -Semasa zaman kemuncak keagungan Islam, ramai cendekiawan Islam telah mengembara dan meneroka kawasan di luar naungan Islam untuk menambahkan ilmu pengetahuan. -Salah seorang tokoh yang terkenal ialah Ibn Battuta yang telah mengembara ke China, India, dan Afrika. -Semasa mengembara, Ibn Battuta telah membuat catatan yang tepat berkaitan dengan fakta kawasan yang dilawatinya. -Catatan tesebut telah dihargai oleh sejarawan dan hasil karyanya telah menjadi rujukan sejarawan hingga ke hari ini. -Tokoh-tokoh pengembara yang lain ialah seperti al-Mascudi yang mengembara ke China, Parsi, India, dan Timur Afrika. -Manakala Ibn Fadhlan pula telah mengembara ke Utara Eropah pada abad ke-12.

JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG

Muka Surat 34

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) c) Apakah yang anda faham tentang golongan Mozarab dan Muidejars? -Pada waktu itu lahir golongan orang tempatan yang beragama Kristian. -mengamalkan kebudayaan Islam dan -berbahasa Arab.Golongan ini dipanggil Mozarab. -Golongan Mudejar ialah orang Islam setempat (minoriti) -Yang tinggal di kawasan pemerintahan orang Kristian. -Golongan Mudejar memainkan peranan penting dalam mempengaruhi cara kehidupan orang Eropah

BAB 7 TINGKATAN 4 PENGARUH ISLAM DALAM PENDIDIKAN DI ASIA TENGGARA 1. Pernyataan berikut berkaitan dengan kesan kedatangan Islam ke Asia Tenggara. Kedatangan Islam telah membawa lembaran baru dan menjadi titik tolak kepada perkembangan pendidikan formal di Asia Tenggara Namakan tiga institusi pendidikan formal di Asia Tenggara. Istana Pondok Pesantren Madrasah Surau

a) -

b) Nyatakan tiga mata pelajaran yang diajar di sekolah pondok? - Fikah - Usuludin - Tasauf - Hadis - Tafsir c) Nyatakan tiga peranan istana sebagai institusi pendidikan formal. - Tempat ulama membincangkan hukum Islam dengan sultan dan pembesar - Tempat ulama menyampaikan ilmu Islam - Tempat ulama menasihati sultan d) Bagaimanakah Acheh memainkan peranan sebagai pusat pendidikan Islam? - Menggantikan Melaka sebagai pusat pendidikan Islam selepas Melaka dikuasai Potugis - Memberikan sistem pendidikan yang sistematik - Mewujudkan beberapa peringkat sistem pendidikan iaitu rangkang (peringkat rendah), muenasah (menengah) dan pengajian tinggi JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 35

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) Menggalakkan wanita belajar di dayah Digelar Serambi Mekah

e) Pada pendapat anda, mengapakah pendidikan penting kepada manusia? - untuk memajukan negara/diri/bangsa - untuk membezakan baik dan buruk - untuk mendapat kerja yang elok - untuk tambah ilmu - untuk meningkatkan taraf sosial (terima mana-mana yang munasabah) PENGARUH ISLAM DALAM EKONOMI DI ASIA TENGGARA 2. Sistem ekonomi masyarakat Asia Tenggara dipengaruhi oleh Islam yang dibuktikan dengan wujudnya institusi ekonomi seperti baitulmal. a) Apakah fungsi baitulmal? - Sebagai perbendaharaan negara b) Senaraikan tiga sumber pendapatan baitulmal? - Sedekah - Zakat - Harta milik negara - Pelaburan dan saham yang dijual kepada umat Islam c) Nyatakan amalan ekonomi yang dianjurkan oleh Islam? - Rajin bekerja - Mencari rezeki yang halal - Menggalakkan umat Islam berniaga - Berjimat cermat - Bekerja bersungguh-sungguh d) Senaraikan dua amalan ekonomi yang dilarang oleh Islam? - Riba - Penindasan - Perbuatan mengemis - Penipuan e) Sebagai warganegara yang menginginkan kemajuan, apakah nilai-nilai murni yang perlu diamalkan demi kemajuan negara? - Berusaha bersungguh-sungguh - Rajin bekerja - Berniaga JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 36

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) Berjimat cermat Jujur/amanah Menimba ilmu Menjauhi rasuah/penyelewengan/penipuan (terima mana-mana yang munasabah)

PENGARUH ISLAM DALAM KESENIAN DI ASIA TENGGARA (teks m/s 190 – 191) 3. a) Senaraikan dua kesenian Islam yang mempengaruhi kehidupan masyarakat di Asia Tenggara. - seni khat - seni ukir - seni bina b) Berikan dua ciri kesenian Islam yang ditemui pada makam Naina Hisham al-Din di Parsi. - Mempunyai tulisan syair Parsi - Lukisan pola hiasan daun yang menyamai hiasan pada permaidani Parsi c) Dimanakah seni khat tertua di Semenanjung Tanah Melayu ditemui? - Batu Bersurat Trengganu d) Namakan dua contoh masjid yang menunjukkan seni bina Islam? - Masjid Ubaidiyah - Masjid Brunei e) Berdasarkan pengalaman sejarah anda, nyatakan tiga pengaruh kesenian Islam dalam kehidupan masyarakat di Malaysia. - Seni khat pada batu nesan - ukiran kayu - Tulisan abjad jawi/Arab diukir pada batu nesan - Seni khat pada bilah mata keris - Batu Bersurat Trengganu - Seni ukir Melayu - Seni kaligrafi Islam - senibina Islam pada bentuk bangunan masjid/kubah/mimbar/mihrab/menara azan (terima mana –mana yang munasabah)

JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG

Muka Surat 37

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) (soalan esei) 4. rakyat bersatu guna prinsip Islam untuk halau penjaah Portugis dan Belanda JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 38 . (teks m/s 185 – 187) FI sistem pemerintahan berasaskan Islam H1a pengenalan institusi kesultanan H1b sultan sebagai ketua negara H1c mufti penasihat sultan dalam hal agama / pentadbiran H1d wujud pegawai dan petugas spt kad/ bilal/ pemungut zakat/penyelia baitulmal F2 penggunaan gelaran sultan H2a mengukuhkan kedudukan kerajaan Islam di alam Melayu H2b menjamin kewibawaan raja F3 sultan digelar Khalifatul Mukminin/pemimpin orang mukmin F4 gelaran Zillullah fil’Alam / bayangan Allah di dalam alam diguna oleh raja Melaka F5 Islam agama rasmi di Asia Tenggara F6 sultan merupakan khalifah Allah /wakil Allah di muka bumi H6a perlu memerintah dengan adil F7 unsur Islam dalam pemerintahan H7a gantikan konsep beraja Hindu Buddha F8 unsur Islam pada nama negeri C8a Acheh Darus Salam F9 unsur Islam pada nama sultan C9a Sultan Mansur Syah/Sultan Mahmud Syah F10 pengenalan undang-undang syariah H10a tidak sepenuhnya kerana masih terikat dengan undang-undang adat H10b kerajaan Melaka ada undang-undang awam dan jenayah yang berasaskan undang-undang syariah C10a Hukum Kanun Melaka C10b Kanun Mahkota Alam F11 Semangat jihad menentang penjajah Barat H11a disampaikan melalui penulisan ulama dan kitab H11b di Acheh. Kedatangan Islam telah mencorakkan kehidupan baru yang berbeza dari zaman sebelumnya. a) Jelaskan pengaruh agama Islam dalam bidang pemerintahan dan pentadbiran Asia Tenggara. semangat jihad unuk melindungi kesucian Islam H11c di Jawa. Pengaruh ini dapat dikesan dalam bidang politik. ekonomi dan sosial.

Pattani dan Jawa H2a di Pattani dikenali pondok H2b di Jawa dipanggil pasentren H2c di Acheh dipanggil dayah F3 mata pelajaran yang diajar ialah fikah. hadis. tafsir dan tasauf F4 bahasa pengantar adalah bahasa Melayu dan bahasa Arab F5 keperluaan asas di pondok / makan/ minum disediakan pelajar sendiri c) Terangkan pengaruh kesenian Islam dalam kehidupan seharian masyarakat di Asia Tenggara. usuluddin.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) b) Huraikan tentang sistem pendidikan pondok yang berkembang di Asia Tenggara selepas kedatangan Islam. (teks m/s 187) F1 pusat pengajian Islam formal di Asia Tenggara F2 berkembang luas di Acheh. perak dan emas H1f seni khat tertua pada Batu Bersurat Trengganu H1g unsur khat pada ukiran kayu H1h unsur seni yang dicantumkan dengan tumbuh-tumbuhan H1i unsur khat pada masjid/surau/rumah kediaman H1j rangkaian kalimah syahadah dijadkan hiasan utama F2 unsur seni bina Islam H2a pada binaan masjid seperti mihrab/mimbar/kubah/menara azan C2a Masjid Ubudiyah di Kuala Kangsar/ Masjid Brunei JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 39 .hadis dan catatan sejarah tentang pemerintahan tempatan H1d seni khat diukir pada bilah mata keris H1e ayat al-Quran ditatah dengan batu permata. (teks m/s 190) F1 Seni khat H1a pada batu nisan dan ukiran kayu H1b terdapat tulisan abjad Arab dan Jawi yang mengandungi ayat al-Quran serta hukum pada batu nesan C1a batu nesan Malik Ibrahim yang berbentuk kapal terbalik C1b makam Naina Hisham al-Din di Pasai terdapat tulisan syair Parsi H1c merakamkan ayat suci al-Quran.

Penggunaan kaedah pertukaran barang dan kaedah jual beli b) Apakah alat timbangan yang digunakan dalam urusan perdagangan di pelabuhan Melaka? .Sistem tahil .Dachim (dacing) c) Namakan dua sistem timbangan yang digunakan di pelabuhan Melaka? .Meningkatkan imej negara .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) BAB 8 TINGKATAN 4 PENGARUH ISLAM DALAM PERDAGANGAN (teks m/s 209) 1.Terdapat sistem timbang dan sukat yang teratur .Sitem kati d) Nyatakan dua kaedah perdagangan yang digunakan di pelabuhan Melaka? .Kaedah tukar barang . a) Senaraikan tiga faktor Melaka menjadi pusat perdagangan terpenting di rantau Asia? .Meningkatkan sumber pendapatan negara (terima mana-mana yang munasabah) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 40 . mengapakah kegiatan perdagangan penting kepada sesebuah negara? .Wujud jawatan syahbandar sebagai ketua pelabuhan .Wujud jawatan laksamana menjaga urusan kelautan .Terdapat alat timbangan dachim . Sejak abad ke-12 hingga abad ke-18 aktiviti perdagangan di Lautan Hindi dan Laut China Selatan didominasi oleh padagang Islam.Kedatangan ramai pedagang asing .Terdapat sistem tahil / kati/bahara .Terdapat 84 bahasa dipertuturkan di Melaka .Meningkatkan taraf hidup rakyat .Ada Undang-undang Laut Melaka .Kaedah jual beli e) Pada pendapat anda.Lokasi strategik .Pentadbiran yaang licin dan teratur .Memajukan negara .

apakah dua ciri Islam yang terdapat pada mata wang Johor? .Khalifatul Muslimin e) Berdasarkan pengetahuan anda.Timah b) Apakah dua gelaran yang diberikan kepada mata wang Johor? .Dipanggil wang katun .Emas .Berbentuk bulat atau segienam .Tertera nama dan pangkat sultan yang memerintah JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 41 . Sistem mata wang yang menggantikan sistem tukar barang telah memudahkan urusan perdagangan dan jual beli.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) PENGARUH ISLAM DALAM MATA WANG DI MALAYSIA (teks m/s 210) 2.Mempunyai tulisan jawi/Arab d) Apakah gelaran Islam sultan yang terdapat pada mata wang emas Johor? .Khalifatul Muslimin .Wang kupang c) Jelaskan 3 ciri mata wang timah Johor? .Terdapat gelaran Islam sultan pada bahagian belakang .Tiada tarikh .Wang katun . a) Nyatakan dua bahan logam yang digunakan dalam sistem mata wang Negeri-negeri Melayu? .Terdapat tulisan jawi /Arab .

Percukaian merupakan aspek penting yang berlangsung seiring dengan aktiviti perdagangan.makanan -beras d) Namakan dua negara yang dikenakan cukai sebanyak 6 peratus di pelabuhan Melaka? -India -Cyelon -Tanah Arab -Siam -Pegu e)Pada pendapat anda. mengapakan cukai penting dalam kegiatan perdagangan? .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) PENGARUH ISLAM DALAM PERCUKAIAN DI MALAYSIA (teks m/s 211) 3. a) Apakah yang anda faham tentang cukai? -bayaran yang dikenakan oleh pihak pemerintah terhadap aktiviti tertentu atau barang tertentu b) Nyatakan dua jenis cukai yang dilaksanakan di pelabuhan Melaka? .sumber pendapatan kerajaan/negara -dapat membangunkan negara -dapat mengawal kegiatan perdagangan -membangunkan infrastruktur negara (terima mana-mana yang munasabah) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 42 .cukai diraja .cukai tetap (cukai import) c) Apakah dua jenis barang yang dikecualikan dari cukai di pelabuhan Melaka? .

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) Soalan Esei PENGARUH ISLAM TERHADAP EKONOMI DI MALAYSIA 4.65 gram ada nama & pangkat sultan bahagian belakang wang ada gelaran Islam sultan iaitu Khalifatul Muslimin matawang timah Johor dipanggil wang katun berbentuk bulat atau segi enam tiada tarikh ada tulisan jawi atau Arab matawang timah Melaka berbentuk bulat beratnya 1 kati 8 tahil ada nama sultan memerintah ada tarikh Islam matawang timah Kedah boleh diguna secara berasingan berbentuk ayam jantan berdiri di atas beberapa cincin boleh dipatahkan boleh diguna secara berasingan Muka Surat 43 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG . (teks m/s 210) F1 H1a H1b F2 H2a H2b H2c H2d F3 H3a H3b H3c H3d F4 H4a H4b H4c H4d F5 H5a H5b H5c H5d matawang emas Kelantan ada gambar kijang dipanggil wang kijang matawang emas Johor dipanggil wang kupang punya emas seberat 0. Melaka menjadi pusat perdagangan yang penting di Asia Tenggara. jurumudi dan lain-lain F7 Terdapat 84 bahasa dipertuturkan di Melaka F8 Terdapat sistem timbang dan sukat yang teratur H8a Menggunakan sistem tahil / kati/ H8b Untuk menimbang emas/perak/bahan wangian/batu permata H8c Sistem bahara untuk menimbang rempah ratus F9 Terdapat alat timbangan dachim F10 Penggunaan kaedah pertukaran barang dan kaedah jual beli b) Jelaskan ciri-ciri mata wang yang terdapat di negeri-negeri Melayu. Menjelang abad ke-15. (teks m/s 209) F1 Lokasi strategik F2 Kedatangan ramai pedagang asing F3 Pentadbiran yaang licin dan teratur F4 Wujud jawatan laksamana menjaga urusan kelautan F5 Wujud jawatan syahbandar sebagai ketua pelabuhan F6 Ada Undang-undang Laut Melaka H6a menetapkan tugas nakhoda. a) Terangkan faktor perkembangan Melaka sebagai pusat perdagangan yang penting.

mengapakan setiap warga negara dewasa perlu membayar cukai pendapatan? (teks m/s 211) F1 sumber pendapatan kerajaan/negara F2 dapat membangunkan negara F3 dapat mengawal kegiatan perdagangan F4 membangunkan infrastruktur negara F5 menyediakan kemudahan awam F6 membantu golongan yang kurang berkemampuan (terima mana-mana yang munasabah) BAB 9 TINGKATAN 4 JAWABAN SOALAN STRUKTUR DAN ESEI 1 a) - pentadbiran pusat yang lemah kelembapan dalam ilmu pengetahuan kegiatan ekonomi yang terhad sifat gereja yang mengongkong 1 1 1 1 (maks-2m) 1 1 1 1 1 1 (maks-3m) 1 1 1 1 (maks-2m) 1 1 1 1 1 1 (maks-3m) b) .masih menggunakan sistem barter JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 44 .pembesar memberi khidmat kepada raja .gangguan orang gasar .kawasan Mediterranean dikuasai oleh orang gasar .penggunaan mata wang terhad .raja menaungi pembesar .rakyat memberi khidmat kepada tuan tanah/pembesar .perdagangan terhad kepada perniagaan barangan pertanian .Gereja amat berkuasa .Gereja memiliki hartanah yag banyak .Gereja mengongkong kehidupan masyarakat d) .raja menjadi penaung utama dalam negara .masyarakat Eropah menumpukan kepada kegiatan pertanian .terdapat golongan hamba c) .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) c) Pada pandangan anda.Gereja fokuskan amalan agama dan ilmu keakhiratan shj .raja memiliki tanah secara mutlak .

Kuasa gereja semakin berkurangan .perbezaan pemikiran dalam menerangkan fenomena alam .Strategi ketenteraan .Lakaran busur panah gergasi yang digerakkan dengan roda ii.Botani .Penekanan kepada keupayaan individu b) i. .Seni bina .Peranan pedagang kaya .Amalan pembayaran cukai secara langsung kepada kerajaan pusat d) .Itali e) .Semangat inkuiri (semangat ingin tahu) .Falsafah .Menyarankan pemerintah harus mempunyai kuasa mutlak .Pengarang buku The Prince .Paus Rom menjadi penaung kepada para seniman dan cendekiawan .Sumbangan dalam .perselisihan pendapat dalam menyelesaikan masalah 1 1 1 1 1 1 1 (maks 2m) 1 1 1 1 1 1 1 (maks-1m) 1 1 1 (maks-1m) 1 1 1 1 1 1 1 (maks-3m) 1 (maks-1m) 1 1 1 (maks.2m) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 45 .Keupayaan manusia berfikir untuk menyelesaikan masalah (Aliran Humanisme) .Kewujudan kesatuan kebangsaan .Kewujudan kerajaan pusat .khuatir ahli sains dan matematik mencabar pemikiran gereja . Genoa.Kemunculan bandar-bandar terkenal di Itali seperti Venice.Pengasas aliran Realpolitik c) .Seni lukis . .Kemunculan golongan monarki baru .Kuasa raja bertambah kukuh . Florence dan Milan .Kuasa golongan bangsawan semakin berkurangan .Kemunculan Itali sebagai pusat perdagangan antarabangsa .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 2 a) .Seni ukir .

Gereja mengongkong kehidupan masyarakat d) .perdagangan terhad kepada perniagaan barangan pertanian .Gereja fokuskan amalan agama dan ilmu keakhiratan shj .rakyat memberi khidmat kepada tuan tanah/pembesar .gangguan orang gasar .pembesar memberi khidmat kepada raja .terdapat golongan hamba c) .Gereja memiliki hartanah yag banyak .Gereja amat berkuasa .raja menaungi pembesar .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) bab 10 Ting 4 1 a) pentadbiran pusat yang lemah kelembapan dalam ilmu pengetahuan kegiatan ekonomi yang terhad sifat gereja yang mengongkong 1 1 1 1 (maks-2m) 1 1 1 1 1 1 (maks-3m) 1 1 1 1 (maks-2m) 1 1 1 1 1 1 (maks-3m) b) .masih menggunakan sistem barter JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 46 .masyarakat Eropah menumpukan kepada kegiatan pertanian .penggunaan mata wang terhad .kawasan Mediterranean dikuasai oleh orang gasar .raja memiliki tanah secara mutlak .raja menjadi penaung utama dalam negara .

.Semangat inkuiri (semangat ingin tahu) .khuatir ahli sains dan matematik mencabar pemikiran gereja .Pengasas aliran Realpolitik c) .perselisihan pendapat dalam menyelesaikan masalah 1 1 1 1 1 1 1 (maks 2m) 1 1 1 1 1 1 1 (maks-1m) 1 1 1 (maks-1m) 1 1 1 1 1 1 1 (maks-3m) 1 (maks-1m) 1 1 1 (maks.Penekanan kepada keupayaan individu b) i.Seni bina .Kemunculan bandar-bandar terkenal di Itali seperti Venice.Kuasa gereja semakin berkurangan .Peranan pedagang kaya . Genoa. Florence dan Milan .Amalan pembayaran cukai secara langsung kepada kerajaan pusat d) .Falsafah .Kuasa raja bertambah kukuh .Lakaran busur panah gergasi yang digerakkan dengan roda ii.Seni ukir .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 2 a) .Botani .Pengarang buku The Prince .Paus Rom menjadi penaung kepada para seniman dan cendekiawan .perbezaan pemikiran dalam menerangkan fenomena alam .Kemunculan golongan monarki baru .Menyarankan pemerintah harus mempunyai kuasa mutlak .Kemunculan Itali sebagai pusat perdagangan antarabangsa .Sumbangan dalam .Seni lukis .Kewujudan kerajaan pusat .Kuasa golongan bangsawan semakin berkurangan .2m) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 47 . .Kewujudan kesatuan kebangsaan .Keupayaan manusia berfikir untuk menyelesaikan masalah (Aliran Humanisme) .Strategi ketenteraan .Itali e) .

insurans kemalangan .hasil pertambahan fungsi .ejen pembayar kepada pengimpot dan pengekspot .pusat untuk mendapatkan keperluan harian . (ms263) . Mengapakah pekan berhampiran kawasan perlombongan maju? (ms263) .Taiping .pusat pentadbiran .pusat perbankan .insurans perniagaan .Algemene Bank Nederland d) .Ipoh Perbandaran 1.The Chartered Bank . Nyatakan bandar yang wujud ekoran perkembangan perlombongan bijih.hasil pertambahan kegiatan ekonomi 2.Mercantile Bank .mendapat faedah yang tinggi 1 (maks-1m) 1 1 1 1 (maks-3m) 1 1 1 1 (maks-2m) 1 1 1 1 1 (maks-2m) 1 1 (maks-2m) c) .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 3 a) .(ms 263) .tempat mengumpul hasil lombong .Seremban JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 48 . Berikan maksud pembandaran.urusan perniagaan antarabangsa menjadi lincin .Hong Kong Shanghai Bank .insurans kebakaran .insurans harta .jawapan yang munasabah 3.insurans nyawa e) .dana dari luar negara dapat disalur dengan mudah ke Tanah Melayu .Lembaga Pesuruhjaya Wang b) .perubahan daripada pekan kecil /kampung kepada sebuah bandar .Kuala Lumpur .Kuala Lumpur .

(ms264) . 2.Orang Melayu bertani . Mengapakah pembangunan British lebih tertumpu di kawasan pantai barat. Apakah fungsi bandar-bandar baru.orang India tinggal di estet .kemakmuran ekonomi .orang Cina berniaga . Apakah faktor kemasukan imigran ke Tanah Melayu? (ms264) .Sistem pendidikan yang menggunakan bahasa ibunda kaum masing-masing sebagap bahasa pengantar.Pihak pengurusan ladang JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 49 .kekayaan sumber alam . Nyatakan dua kesan kewujudan masyarakat berbilang kaum di Tanah Melayu.orang Cina tinggal di bandar .melatih guru sekolah Melayu 3.kehidupan sosial berbeza - Sistem Pendidikan Vernakular 1. Siapakah yang membiayai sekolah Tamil di kawasan ladang.sekolah pondok (ms265) Apakah tujuan penubuhan Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) di Perak.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 4.orang India penoreh . (ms264) . 4. (ms265) .pekerjaan berbeza .masjid .pusat perniagaan .jawapan yang munasabah 5.institusi kewangan . (ms265) . Di manakah kanak-kanak Melayu mendapat pendidikan sebelum kedatangan penjajah.pusat kesihatan .orang Melayu tinggal di luar bandar .surau .bahasa pertuturan berbeza .(ms264) memberikan keuntungan ekonomi Pembentukan Masyarakat Berbilang Kaum 1. (ms265) . Jelaskan pengertian sistem pendidikan vernakular. .pusat pentadbiran .kestabilan politik 2.petempatan berbeza .

kegiatan ekonomi utama dalam sesebuah negara .radio . Jelaskan tentang ekonomi perdana.bekalan air bersih tidak mencukupi . . 2.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 5.(ms266) .menambah jumlah penduduk .pelajarnya daripada kalangan orang atasan Sektor Perkilangan 1. (ms267) .pertanian Sistem Pengangkutan dan Perhubungan 1. Berikan dua kesan pembinaan jalan kereta api. Nyatakan tiga kesan pembangunan ekonomi British terhadap sistem perhubungan.kepadatan tempat kerja .membawa muatan yang banyak 3.telefon .terletak di bandar . Mengapakah sekolah Inggeris dianggap sebagai sekolah elit.untuk mempercepat pengangkutan bijih timah dari kawasan perlombongan ke pelabuhan untuk dieksport.perkhidmatan udara (ms269) Perkhidmatan Kesihatan 1. (ms265) . Nyatakan tujuan penubuhan Enakmen Pendaftaran Sekolah.menyekat kemasukan komunis di sekolah Cina 6. (ms265) . (ms267) .kepadatan tempat tinggal . Nyatakan tujuan pembinaan jalan kereta api.pembukaan tanah-tanah baru untuk penanaman getah .wujud persaingan 2.penyakit berjangkit mudah merebak JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 50 . Nyatakan tiga kesan kemasukan buruh asing semasa penjajahan British.perkhidmatan pos .telegraf .mempercepat pengangkutan .barangan perkilangan diimport .(ms269) . (ms268) .perindustrian . Mengapakah perkembangan sektor perkilangan di Tanah Melayu perlahan.

Sin Kheh (bakal imigran) dikumpulkan oleh Kheh Tau(ketua) dan diawasi oleh agensi buruh yang dibayar oleh majikan Golongan Sin Kheh membuat perjanjian menjelaskan hutang mereka secara bekerja dengan majikan untuk tempoh tertentu Mereka dibekalkan dengan tiket ke pelabuhan yang dituju.bencana alam. mereka diambil oleh pemborong buruh yang akan mendapatkan majikan untuk mereka Majikan akan menghantar pegawainya ke China untuk mendapatkan buruh Segala perbelanjaan dan tambang dibiayai oleh majikan Pegawai yang dihantar akan mengiringi buruh tersebut hingga sampai ke tempat majikan Pengambilan melalui sistem rumah kongsi dilakukan oleh pegawai yang dilantik oleh rumah kongsi Pegawai tersebut akan membiayai perbelanjaan buruh sehingga mereka sampai di rumah kongsi 1m 1m 1m 1m 1m 1m H3 kongsi F3 biayai 1m 1m Max (6m) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 51 .untuk mengkaji punca penyakit .mencari langkah-langkah pencegahan SKEMA SOALAN ESEI 1 F1 F2 tenaga buruh Kekurangan tenaga buruh tempatan untuk mengusahakan bijih timah dan getah tinggalkan Keinginan untuk meninggalkan negara masing masing akibat masalah dalaman seperti kebuluran.Tiba di pelabuhan. pekerjaan Peluang pekerjaan yang baik di lombong bijih timah dan ladang getah Max (4m) 1m 1m No 1 DAN 2 F3 F4 F5 F6 F7 1m 1m 1m 1m 1m 1b F1 kredit H1 perjanjian H2 tiket pemborong F2 kakitangan H1 perbelanjaan H2 iring Melalui sistem kredit.dsb galakkan Galakan daripada kerajaan British tentang Tidak pernah ditentang oleh orang Melayu hubungan Telah wujud hubungan tradisi Melayu – India sejak zaman sebelum Melaka lagi kemakmuran Kemakmuran Tanah Melayu yang membangun.Kaya dengan bijih timah dan getah serta keamanan. (ms269) . Apakah tujuan penubuhan Institut Penyelidikan Perubatan.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 2.

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 1c F1 F2 H1 F3 H1 bebas kontrak bekerja kangani wang Buruh India datang bebas iaitu dengan perbelanjaan sendiri Melalui sistem kontrak.majikan akan membiyai tambang mereka ke Tanah Melayu Buruh bekerja dengan bayaran minimum Kangani diberi lesen dan dihantar ke India untuk mencari buruh Kangani diberi wang untuk perbelanjaan buruh ke Tanah Melayu max(4m) 1m 1m 1m 1m 1m 1d F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 F10 majmuk pekerjaan petempatan bahasa interaksi perpaduan pendidikan penyakit pembangunan taraf Pembentukan masyarakat majmuk Jenis pekerjaan yang berbeza mengikut kaum Wujud petempatan yang berbeza beza mengikut kaum Penggunaan bahasa yang berbeza mengikut pertuturan Tidak terdapat interaksi antara kaum Tidak ada perpaduan antara kaum Wujudnya pendidikan vernakular Merebaknya penyakit Pembangunan tidak seimbang antara wilayah Perbezaan taraf hidup antara orang tempatan dan imigran Max (6m) 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 2a F1 Bukan masalah Sebelum kedatangan British.pemilikan dan penggunaan tanah bukanlah satu masalah dalam kehidupan masyarakat Melayu Wujudnya kawasan tanah yang luas Kepadatan penduduk yang rendah Tanah yang hendak diusahakan mestilah mendapat kebenaran pembesar Tanah menjadi tonggak ekonomi dan politik pembesar Melayu Mencerminkan kedudukan sosial pembesar 1m H1 H2 F2 luas kepadatan kebenaran 1m 1m 1m F3 H1 tonggak kedudukan 1m 1m JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 52 .

peribumi.damar dan rotan F3 F4 pejabat tanah bebankan 1m 1m Max (4m) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 53 .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) F4 F5 milik waris Sesuatu kawasan tanah akan menjadi milik seseorang yang meneroka dan mengerjakan tanah tersebut Tanah boleh diwarisi 1m 1m Max (8m) 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m Max (8m) 1m 1m 2b F1 H1 F2 H1 H2 F3 F4 H1 F5 rekod penting mudah cukai urusniaga cagaran nilai jenis tanah berminat Masyarakat Melayu tidak mempunyai rekod dan catatan sempurna tentang pemilikan tanah Rekod penting bagi mengesahkan hak pemilikan Memudahkan urusan pentadbiran Memudahkan urusan cukai dan urusniaga terhadap tanah Pajakan/sewa beli/penjualan/pembelian Tanah boleh dijadikan cagaran untuk dijadikan modal Memudahkan urusan mengutip cukai kerana tanah dibahagikan mengikut kegunaan dan nilai komersial Cth tanah ladang.perlombongan Untuk menentukan individu yang berminat untuk mengusahakan tanah 2c F1 F2 hilang residen Pembesar Melayu kehilangan kuasa kerana individu tidak memerlukan kebenaran mereka Memberi kuasa kepada residen kerana residen berkuasa menentukan konsesi tanah yang diberikan kepada pemodal Memberi kuasa kepada pejabat tanah kerana individu harus memohon di pejabat tanah Membebankan orang Melayu kerana terpaksa meminta kebenaran pejabat tanah untuk mengutip nipah.

.Urusan cukai dan pentadbiran diambil alih oleh pegawai British .Sistem Kehakiman Barat .    a) NNS NNMB NNMTB Nyatakan bentuk pentadbiran di Melaka sebelum kedatangan Barat.Sistem Pembesar Empat Lipatan b) Apakah kesan penaklukan Portugis ke atas pentadbiran Melaka? .Pembahagian negeri kepada beberapa Daerah .Peraturan tradisional diganti dengan peraturan/ undang-undang Barat . .Tugas residen di NNMB adalah untuk menasihati Sultan dalam hal ehwal pentadbiran .Kuasa Sultan dikurangkan .Urusan pertahanan dan keselamatan JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 54 .Gabenor merupakan pemerintah tertinggi NNS .Pembesar kehilangan kuasa dan Jawatan . Melaka dan Singapura digabungkan menjadi Negeri-negeri Selat d) Apakah birokrasi Barat lain yang diperkenalkan di Tanah Melayu? .Institusi raja dihapuskan c) Senaraikan ciri-ciri pentadbiran NNS yang diperkenalkan oleh British.Peranan raja dan pembesar Melayu terjejas e) Bagaimanakah pengenalan birokrasi Barat di Tanah Melayu menggugat sistem pentadbiran tradisional? .Institusi Raja .Dibantu oleh Residen Kaunselor .Pulau Pinang. Senarai di bawah menunjukkan pengenalan birokrasi Barat dalam pentadbiran di Tanah Melayu akibat daripada penjajahan British.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) TINGKATAN 5 BAB 1-KEMUNCULAN DAN PERKEMBANGAN NASIONALISME DI ASIA TENGGARA Buku Teks m/s 12 1.Penubuhan Balai Polis .Kecuali hal ehwal agama dan adat istiadat Melayu .Sistem Kutipan Cukai .Pentadbiran diperingkat kampung oleh penghulu dikekalkan .

Matlamatnya untuk menyebarkan Islam sebenar . Tahap Pertama Gerakan nasionalisme di Indonesia Tahap Kedua a) Namakan dua tokoh gerakan nasionalisme di Indonesia.Tumpuan kepada isu-isu pendidikan yang akan mengubah nasib rakyat Indonesia .seperti parti Komunis Indonesia(PKI).Perjuangan parti-parti politik radikal .Pentadbiran Pusat .Soekarno .Sebagai penasihat pentadbiran Belanda tetapi tiada kuasa Perundangan .Penubuhan Jabatan Kerajaan seperti Jabatan Pelajaran dan Pertanian .Pentadbiran Tempatan .Pertubuhan ini membina sekolah.Raden Adjeng Kartini berusaha memajukan pendidikan wanita .Indonesia dibahagikan kepada dua pentadbiran .Pertubuhan Muhammadiyah .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) Buku Teks m/s 9.Dikendalikan oleh pembesar tempatan dengan pengawasan pegawai Belanda . Rajah di bawah berkaitan dengan tahap gerakan nasionalis Indonesia menentang penjajahan Belanda.mendedahkan kemunduran rakyat Indonesia dan penindasan oleh Belanda . klinik dan masjid d) Apakah ciri-ciri gerakan nasionalisme tahap pertama di Indonesia? .Perjuangannya memberi inspirasi kepada pejuang-pejuang selepasnya untuk menubuhkan pertubuhan yang lebih tersusun .19-20 2.Penubuhan Dewan Tempatan .Diketuai oleh Gabenor Jeneral . .Ingin merdeka sekalipun dengan kekerasan .Perjuangan PNI oleh Soekarno begitu popular JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 55 .Penubuhan Volksraad (Majlis Rakyat) . .Raden Adjeng Kartini b) Nyatakan perubahan dalam sistem pentadbiran di Indonesia kesan daripada penjajahan Belanda.Karyanya Habis Gelap Terbitlah Terang dan Penulisan Seorang Puteri Jawa . . Parti Nasional Indonesia(PNI) dan Sarekat Islam(SI) .Menghindari ancaman sekularisme Barat serta agama Kristian .Sebagai langkah ke arah kemerdekaan hasil desakan Sarekat Islam(SI) c) Nyatakan gerakan nasionalisme tahap pertama di Indonesia.

Perubahan mengurangkan pengaruh pembesar tradisional dan institusi raja .Ketenteraan dari Perancis .Melatih pegawai-pegawai tempatan .Muncul golongan baharu terdiri daripada pentadbir dalam birokrasi moden berasaskan pendidikan .Keberanian rakyat yang tinggi . a) Nyatakan perubahan pentadbiran di Thailand kesan pengenalan birokrasi Barat.Birokrasi Barat diperkenalkan sendiri oleh Raja Mongkut dan Raja Chulalongkorn .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) Berjaya mempengaruhi rakyat Indonesia Belanda menagkap pemimpin yang radikal termasuk Soekarno Mengharamkan PNI Soekarno dipenjarakan Kemudian dibuang ke Flores Soekarno mengisytiharkan kemerdekaan Indonesia ( 17 Ogos 1945) dan menjadi Presiden Indonesia e) Mengapakah gerakan nasionalisme di Indonesia berjaya mencapai matlamat kemerdekaan pada tahun 1945? .Raja Mongkut telah melantik 80 orang penasihat Barat mengetuai pelbagai jabatan .Kabinet menteri terdiri daripada golongan bangsawan berpendidikan Barat yang mengetuai kementerian .Penasihat Kastam dari USA . .Keberkesanan peranan media massa meniup semangat kebangsaan . 22 3.Semangat nasionalisme rakyat yang kuat .Raja Chulalongkorn telah memperkenalkan Majlis Penasihat Rendah dan Majlis Mesyuarat Tertinggi sebagai badan penasihat raja dalam pentadbiran .Juruaudit dari Britain untuk berkhidmat dalam perbendaharaan Negara .Sikap rakyat yang sanggup berkorban . Pengenalan birokrasi Barat dan gerakan nasionalisme di Thailand adalah berbeza dengan negara lain di Asia Tenggara yang telah dijajah.PNI sebuah parti yang kuat Buku Teks m/s 13.Rakyat bersatu padu .Sistem Raja Berperlembagaan Barat (1932) diperkenalkan menggantikan sistem raja berkuasa mutlak .Pemodenan pentadbiran mengekalkan kemerdekaan Thailand JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 56 .Penasihat kewangan. pelabuhan dan polis dibawa dari Britain .Soekarno pemimpin berwibawa .

Menukarkan nama Siam kepada Thailand(Tanah Bebas) .Persaingan antara kuasa Barat menyelamatkan Siam .Penubuhan Parti Rakyat pimpinan Nai Pridi Panomyong dan Field Marshall Phibul Songram .Pendidikan Barat mendedahkan fahaman liberal .Tidak puas hati rakyat terhadap cengkaman ekonomi kapitalis Barat dan orang Cina .Sistem demokrasi dan sistem raja berperlembagaan kepada golongan intelek Thailand .Kelemahan sistem pentadbiran .Jawatan tertinggi dalam kerajaan hanya untuk penganut agama Buddha .Menamatkan sistem pemerintahan Beraja c) Jelaskan gerakan nasionalisme tahap kedua di Thailand.Perdana Menteri Phibul Songram meluluskan undang-undang .Menggunakan kepakaran pelbagai negara barat .Menyekat penguasaan ekonomi orang Cina .Sikap boros Raja Vajiravudh .Parti Rakyat melancarkan Revolusi Thai (1932) .Pentadbiran moden yang cekap .Berbeza dari Negara Asia Tenggara lain yang bersifat anti penjajah .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) b) Jelaskan gerakan nasionalisme tahap pertama di Thailand.Hasil kerjasama dengan Jepun semasa Perang Dunia Kedua .Penduduk pribumi digalakkan terlibat dalam ekonomi .wilayah di IndoChina dan Tanah Melayu d) Bagaimanakah pengenalan birokrasi Barat mampu mempertahankan kedaulatan Thailand? .Rakyat menentang terhadap raja berkuasa mutlak .Sekolah dan akhbar Cina dibubarkan .Berjaya mendapatkan semula wilayah.Kuasa Barat tiada alasan campur tangan . .Wujud pentadbir pendidikan Barat JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 57 . .merupakan kegelisahan rakyat terhadap sistem raja berkuasa mutlak .

. .Pesuruhjsys Tinggi Bitish menjadi pemerintah tertinggi di Burma. .Gabenor Jeneral ketua pentadbiran. c) Terangkan perubahan sistem pentadbiran di Burma kesan penjajahan British.Jawatan pembesar tradisional terhapus di peringkat pusat. Gerakan membebaskan tanah air.Perundangan Barat diperkenalkan.Sistem Pentadbiran berpusat.Sistem Encomienda dibenci kerana mengenakan cukai yang tinggi dan kerahan tenaga.Pemerintah Encomienda dikenali sebagai Encomiendaro.Pengenalan Undang-undang Barat b) Nyatakan ciri birokrasi Barat yang diperkenalkan oleh Sepanyol. . . Pembebasan cengkaman ekonomi.Dinasti Konbaung tumbang.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) SOALAN ESEI 1. .institusi raja tersingkir. .Raja menjadi penaung sami Buddha . a) Apakah takrif nasionalisme? Nasionalisme bermaksud perasaan cinta akan bangsa dan negara.Sebelum Kedatangan British .Pentadbiran wilayah diketuai oleh Datuk Bandar. . .Pegawai Barat mengetuai Biro . .Jabatan ditubuhkan seperti Jabatan Perhutanan.Tugas Encomiendaro menjaga keamanan. . . . 2. . . Kebudayaan asing.Pelaksanaan pentadbiran biro( jabatan ) . . Kesihatan dan Pelajaran.Penyatuan barangay menyebabkan kemerosotan sistem pemerintahan tradisional Datu. Muka Surat 58 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG . .Sistem Pemerintahan beraja Dinasti Konbaung.Pentadbiran tempatan mengikut Sistem Encomienda. .Pengenalan Akta Kampung Ulu Burma(1887) dan Akta Perkampungan Burma(1889) melenyapkan sistem pentadbiran tradisional. .Penubuhan Kerajaan Pusat.Pentadbiran daerah diambil alih oleh Myo-ok(pegawai pentadbiran).Hasil penyatuan wilayah di tanah jajahan. .Majlis Perundangan diperkenalkan. a) Nyatakan ciri-ciri umum sistem birokrasi Barat yang diperkenalkan di Asia Tenggara. .Pengaruh golongan agama merosot kerana fungsi raja sebagai penaung sami Buddha diambil alih undang-undang Barat.Perubahan pentadbiran .Bandar diketuai oleh Gabenor Kecil . mengutip cukai dan mengkristiankan penduduk barangay.Peringkat pusat diketuai oleh Gabenor Jeneral .

. .Bangga akan Negara .Parti Nasional memenangi Pilihan Raya(1907) .Peka kepada isu semasa . . . .Pengisytiharan Kemerdekaan Filipina oleh Aguinaldo(1899) tidak disahkan oleh Amerika. .Menghargai Pemimpin .Menggunakan media cetak untuk sebarkan revolusi kepada rakyat.Kesannya bermula penguasaan Amerika Syarikat di Filipina.Katipunan semakin lemah selepas Bonifacio dihukum mati oleh Emilio Aguinaldo(1897).Menentang secara radikal.Bersama Andres Bonifacio melancarkan pemberontakan. . .Anggota Katipunan dan Datuk Bandar di Cavite.Menghormati lambing-lambang Negara .Menjamin Keamanan . .Emilio Aguinaldo .Semangat setia Negara . .Berilmu Pengetahuan .Mematuhi undang-undang dan Perlembagaan .Amerika membenarkan penubuhan parti politik sederhana.Dilantik sebagai Presiden Kerajaan Revolusi Filipina(1897).Kalayan merupakan akhbar rasmi. .Sergio Osmena dilantik mengetuai dewan Perhimpunan. .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) b) Terangkan gerakan nasionalisme tahap kedua di Filipina . .Berwaspada .Bermula apabila Andres Bonifacio menubuh Katipunan.Kemahiran teknologi .Revolusi diteruskan sehingga Aguinaldo ditangkap(1901). .Menghargai prinsip demokrasi JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 59 . .Nasionalis Filipina menuntut kemerdekaan melalui perlembagaan(1930-an) setelah Pucuk pimpinan Amerika Syarikat bertukar kepada pemimpin liberal c) Bagaimanakah anda dapat mengelakkan berlaku penjajahan semula? .Matlamat menyatukan bangsa Filipina. .Melancarkan revolusi bersenjata menggulingkan Sepanyol tetapi gagal.Aguinaldo bekerjasama dengan Amerika Syarikat mengusir Sepanyol(1898).Mencapai kemerdekaan melalui revolusi. .Bersatu padu .

d) Nyatakan dua halangan yang dihadapi oleh Kaum Muda dalam usaha menyebarkan idea mereka? F1 – tentangan Kaum Tua F2 – British turut menentang F3 – Negeri-negeri Melayu membuat undang-undang yang menyekat gerakan Kaum Muda F4 – perlu mendapat kebenaran sultan F5 – sekatan terhadap risalah dan buku Kaum Muda. Neracha.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) BAB 2 – NASIONALISME DI MALAYSIA SEHINGGA PERANG DUNIA KEDUA. F10 – dipimpin oleh Sheikh Tahir Jalaludin. JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 60 . b) Nyatakan tiga cara bagaimana Kaum Muda menyampaikan idea mereka? F1 – menubuhkan madrasah F2 – melalui akhbar dan majalah seperti al-Imam F3 – peluang belajar untuk orang perempuan F4 – pendidikan dunia dan akhirat F5 – menggunakan risalah dan buku Kaum Muda F6 – kegiatan dakwah c) Nyatakan dua usaha yang diambil oleh Kaum Muda untuk memajukan orang Melayu? F1 – memajukan ekonomi.Burhanuddin alHelmy. Syed Sheikh al-Hadi dan Dr. 1. Idaran Zaman dan Pengasuh. F3 – mengkritik raja dan pembesar Melayu F4 – aktif di Negeri-negeri Selat F5 – mendirikan madrasah F6 – menekankan pendidikan moden seperti Ilmu Hisab dan Bahasa Inggeris F7 – menggalakkan pendidikan untuk orang perempuan F8 – membetulkan pandangan masyarakat tentang Islam F9 – menjalankan sistem pendidikan Islam seperti Fardhu Ain.politik dan sosial F2 – menjana ajaran Islam dari sudut kemajuan dunia F3 – mengkritik British F4 – mengkritik raja dan pembesar Melayu F5 – pendidikan untuk orang perempuan F6 – pendidikan meliputi pendidikan Islam seperti Fardhu Ain F7 – pendidikan secular seperti Ilmu Hisab dan Bahasa Inggeris.pendidikan. m/s 48-50 a) Senaraikan dua ciri gerakan Islah di Tanah Melayu? F1 – dikenali sebagai Kaum Muda F2 – menggunakan medium akhbar seperti al-Imam.

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) e) Pada pandangan anda.menggalakkan pendidikan untuk anak perempuan F3 – mementingkan pendidikan Bahasa Inggeris untuk orang Melayu F4 – menggalakkan perniagaan dalam kalangan orang Melayu F5 – menggalakkan syarikat kerjasama F6 – melarang orang Melayu menjual tanah F7 – mengkritik British kerana mengurangkan kuasa raja-raja Melayu F8 – mengkritik raja dan pembesar Melayu F9 – menentang tuntutan orang dagang terhadap politik tempatan F10 – melindungi orang Melayu dalam perkhidmatan kerajaan melalui Malay Administrative Service c) Senaraikan dua majalah yang diterbitkan untuk membangkitkan semangat nasionalisme orang Melayu? F1 – Majalah Guru F2 – Pengasuh F3 – Bulan Melayu JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 61 . m/s 50-54 a) Senaraikan tiga akhbar yang membangkitkan kesedaran nasionalisme di Tanah Melayu? F1 – Warta Malaya F2 – Lembaga Malaya F3 – Majlis F4 – Utusan Melayu F5 – Warta Negara F6 – Fajar Sarawak b) Nyatakan tiga isu yang dibangkitkan oleh akhbar dalam usaha menyemarakkan kebangkitan nasionalisme di Tanah Melayu? F1 .memajukan pendidikan orang Melayu F2 . apakah nilai yang diamalkan oleh Kaum Muda dalam perjuangan mereka? F1 – sabar F2 – tabah F3 – muafakat F5 – berani 2.

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) d) Nyatakan dua tema perjuangan yang dikemukakan dalam penulisan novel yang menyemarakkan semangat nasionalisme orang Melayu? F1 – menggunakan sejarah sebagai pedoman dan inspirasi perjuangan menentang penjajah. Penubuhan persatuan negeri dan badan sosial Melayu telah menggalakkan kesedaran untuk bersatu menjaga kepentingan orang Melayu dalam semua bidang dan merupakan tanda kesepakatan orang Melayu dalam satu gerakan nasionalisme m/s 54 -57 a) Senaraikan tiga persatuan yang ditubuhkan di Tanah Melayu sebelum Perang Dunia Kedua? F1 – Kesatuan Melayu singapura (KMS) F2 – Persatuan Melayu Perak F3 – Persatuan Melayu Selangor F4 – Persatuan Sahabat Pena Malaya (PASPAM) F5 – Persatuan Kebangsaan Melayu Sarawak F6 – Kesatuan Melayu Muda (KMM) b) Nyatakan dua matlamat perjuangan Kesatuan Melayu Muda (KMM)? F1 – mendapatkan kemerdekaan F2 – menggalakkan perpaduan pemuda Melayu F3 – meningkatkan tahap pendidikan orang Melayu F4 – menubuhkan Melayu Raya JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 62 . mengapakah akhbar berkesan dalam membangkitkan semangat nasionalisme? F1 – keluaran setiap hari F2 – murah F3 – mudah diperoleh F4 – isu semasa F6 – tulisan jawi 3. F2 – mencintai tanah air F3 – menghargai warisan bangsa sendiri F4 – berasa bangga dengan dengan kebolehan sendiri F5 – membuang peranan negatif yang boleh menghalang kemajuan bangsa F6 – kebebasan wanita dalam menentukan hala tuju hidup e) Pada pendapat kamu.

Pendudukan Jepun telah menyemarakkan kebangkitan semangat nasionalisme di Tanah Melayu antara tahun 1941 hingga tahun 1945. F6 – Bahasa Jepun sebagai bahasa pengantar di semua sekolah F7 – penerapan budaya Jepun F8 – tindakan kejam Jepun JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 63 . mengapakan persatuan sangat berkesan dalam usaha menyemarakkan kebangkitan semangat nasionalisme? F1 – bermatlamat jelas F2 – berorganisasi F3 – sokongan lebih menyeluruh F4 – ahli ramai F5 – menyelesai masalah secara bersama F6 – diterajui oleh golongan intelek mencapai matlamat BAHAGIAN B – ESEI 1.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) c) Nyatakan tiga cara bagaimana KMM berusaha untuk perjuangannya? F1 – bekerjasama dengan Jepun F2 – mengusir British F3 – membeli Warta Malaya F4 – KMM sebagai badan propaganda F5 – mengelilingi Tanah Melayu untuk mendapatkan sokongan F6 – menubuhkan cawangan KMM F7 – membentuk tentera semut d) Pada pandangan anda. m/s 57-59 a) Jelaskan tindakan-tindakan yang telah diambil oleh Jepun untuk menyekat kebangkitan semangat nasionalisme di Tanah Melayu? F1 – dasar pemerintahan ketenteraan F2 – menyekat kebebasan bersuara penduduk Tanah Melayu F3 – kebebasan kepada pertubuhan yang menyokong Jepun F4 – mengharamkan penerbitan semua akhbar F5 – menukar nama akhbar tempatan kepada nama Jepun seperti Malai Shimbun untuk Utusan Melayu.

bagaimanakah seseorang Sultan mampu mengekalkan kedaulatan sesebuah negara? -Menggariskan peraturan / Mengawal tingkahlaku manusia / Bersikap adil / dan lain-lain JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 64 . Bab 3 – Kesedaran Pembinaan Negara dan Bangsa (Naskah Guru) BAHAGIAN A : SOALAN STRUKTUR 1. -Keyakinan kepada pemerintah berdasarkan keadilan (b) Berikan dua syarat untuk menjadi sultan Terengganu. pegawai tadbir kerajaan dan orang kampong. Johor dan Pahang. * Diperkenalkan oleh Sultan Zainal Abidin III * Dikenal sebagai Ittiqan-ilmuluk bi-ta’dil il-suluk (a) Nyatakan maksud Ittiqan-ilmuluk bi-ta‟dil il-suluk. -Mengamalkan sistem monarki / Pemerintahan beraja / Raja Berperlembagaan / Dibantu oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan / Dibantu oleh Jemaah Menteri (d) Apakah syarat yang ditetapkan pada menteri dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Terengganu? -Beragama Islam / Berbangsa Melayu / rakyat Terengganu / aku taat setia kepada Sultan dan kerajaan / dilarang mengkhianati pemerintah / ditegah menyerahkan negeri kepada kuasa lain (e) Pada pendapat anda.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) b) Huraikan gerakan anti Jepun di Tanah Melayu? F1 – MPAJA H1a – sokongan dan bantuan senjata oleh British H1b – menjalankan perang gerila terhadap Jepun F2 – Bintang Tiga H2a – ahli terdiri daripada tiga kaum iaitu Melayu. Cina dan India F3 – Force 136 H3a – terdiri daripada pegawai-pegawai tadbir Melayu H3b – mendapat kerjasama British H3c – bergerak secara gerila di hutan H3d – aktif di Kedah. -Beragama Islam / Bangsa Melayu / Lelaki / Waris Sultan yang memerintah (c) Nyatakan kedudukan sultan Terengganu mengikut Undang-undang Tubuh. F4 – Pasukan Wataniah H4a – pasukan sukarela menentang Jepun di Pahang H4b – terdiri daripada guru.

Perlembagaan Negeri Johor telah digubal pada tahun 1895.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 2.Mempunyai kuasa perundangan (ii) Jemaah Menteri . apakah kepentingan perlembagaan kepada sebuah negara? Merupakan peraturan tertinggi / Menjadi rujukan pentadbiran / Menjadi panduan pentadbiran / Memberi jaminan perlindungan kepada rakyat / dan lain-lain 3. Yang Dipertuan Besar ↓ Undang ↓ Lembaga ↓ Buapak ↓ Anak Buah (a) Apakah peranan Undang? Melantik Yang Dipertuan Besar / Mengetuai Luak JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 65 .Mempunyai kuasa pelaksanaan / mentadbir negeri (e) Berdasarkan pengetahuan anda. (i) Majlis Negeri . (a) Siapakah yang menggubal perlembagaan tersebut. -Sultan Abu Bakar (b) Apakah tujuan pengenalan perlembagaan tersebut? -Membentuk kerajaan bercorak demokrasi / Memantapkan sistem pentadbiran Johor / -Menghalang rancangan British menguasai negeri Johor (c) Senaraikan dua syarat penabalan sultan seperti yang termaktub dalam perlembagaan tersebut. Berikut menunjukkan hierarki pemerintahan di Negeri Sembilan mengikut Adat perpatih. -Berbangsa Melayu / Lelaki / Beragama Islam / Waris pemerintah Johor (d) Nyatakan bidang kuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan berikut seperti yang terdapat dalam perlembagaan tersebut.

(a) Nyatakan tiga aspek persamaan sistem pemerintahan tersebut. Perak dan Pahang mempunyai persamaan dari segi sistem pemerintahan dengan Kesultanan Melayu Melaka. Ketua Perut / Menjadi tempat rujukan bagi setiap masalah terutama yang berkaitan dengan adat (d) Apakah unsur-unsur demokrasi yang terdapat dalam pemerintahan Negeri Sembilan? Tidak mengamalkan kuasa mutlak / Kuasa diagih kepada individu mengikut peringkat / Pemimpin dipilih secara muafakat (e) Pengamalan Adat Perpatih dalam sistem pemerintahan Negeri Sembilan telah melahirkan peraturan-peraturan hidup yang boleh dijadikan amalan dalam mengekalkan keharmonian negara. Syarat menjadi pewaris takhta / Larangan kepada raja / Larangan kepada pembesar negeri / Syarat pelantikan Menteri Besar / Penubuhan Majlis Mesyuarat Kerajaan / Penubuhan Jemaah Menteri / Syarat Menjadi Ahli Majlis Negeri (c) Apakah usaha Sultan Muhammad II untuk memantapkan sistem pentadbiran negeri Kelantan Menubuhkan lapan Jemaah menteri / Menyingkirkan kerabat diraja dalam pentadbiran negeri / Melantik pembesar bergelar Nik dan Wan JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 66 . Apakah peraturan-peraturan hidup tersebut? Mementingkan kepentingan bersama / Semangat bergotong-royong / Permuafakatan / Saling menghormati antara satu sama lain BAHAGIAN B : SOALAN ESEI 4. Diasaskan oleh kerabat diraja Melaka / Menggunakan gelaran Sultan / Mementingkan jurai keturunan sebelah bapa / Putera sulung sultan akan mewarisi takhta atau adik lelaki sultan / Mengamalkan Sistem Pembesar Empat Lipatan / Persamaan kitab undang-undang (b) Senaraikan tiga aspek persamaan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor dan UndangUndang Tubuh Kerajaan Terengganu.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) (b) Nyatakan tugas Lembaga. Pada umumnya Negeri-Negeri Melayu seperti Johor. Memilik Undang untuk mengetuai Luak / Ketua suku anggota masyarakat / Bertanggungjawab terhadap suku masing-masing (c) Senaraikan tugas buapak.

apakah keunikan sistem pemerintahan di Negeri Sembilan? Mengamalkan sistem Demokrasi / Kerajaan berbentuk persekutuan / Mengamalkan Adat Perpatih Bab 4 – Pembinaan Negara dan Bangsa Malaysia 1. – Angkatan Pemuda Insaf / API .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) (d) Berdasarkan pengetahuan sejarah anda.British mempunyai kecekapan untuk membangunkan Tanah Melayu JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 67 . iaitu orang dagang dan golongan radikal Melayu.Mempercayai janji British memberi kemerdekaan kepada Tanah Melayu (c) Mengapakah Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) menyokong Malayan Union? – Pemerintahan Malayan Union bersifat barat .Mendokong penubuhan Melayu Raya dan bergabung dengan Indonesia Raya .Kebanyakan mereka berasal dari Indonesia (b) Mengapakah orang dagang dan golongan Melayu radikal menyokong pembentukan Malayan Union? – Bersetuju dengan dasar menyatukan negeri-negeri Melayu .Hal ehwal pentadbiran Islam dipermudah (d) Senaraikan pertubuhan-pertubuhan yang menyokong Malayan Union selain PKMM.Menyokong dasar sama rata Malayan Union .Angkatan Wanita Sedar / AWAS .Memandang Indonesia sebagai inspirasi .Dapat melaksanakan konsep Melayu Raya .Menyokong kerakyatan terbuka Malayan Union .Malayan Union tidak mengiktiraf kuasa raja dan pembesar Melayu .Dapat menjalankan konsep republik seperti di Indonesia . Pembentukan Malayan Union disokong oleh sebahagian kecil penduduk Tanah Melayu.Menghapuskan sistem feudal Melayu . (a) Siapakah golongan Melayu radikal? – Kumpulan orang Melayu yang menolak sistem politik feudal .Barisan Tani Malaya / BATAS (e) Mengapakah pegawai tadbir Melayu menyokong Malayan Union? – British merupakan kuasa besar .Penyatuan pentadbiran agama Islam dalam Malayan Union .

Penghakisan kuasa Raja-Raja Melayu .Pembangunan ekonomi setiap negeri seimbang .Mengadakan rapat umum di setiap bandar besar – menunjukkan bantahan kepada ahli JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 68 . .Sultan akan diturunkan takhta sekiranya enggan menerima Malayan Union . British telah mengisytiharkan Malayan Union pada 1 April 1946.Orang Melayu bimbang agama Islam akan tercabar .British dapat menjamin penguasaan berterusan terhadap sumber ekonomi Tanah Melayu . Majlis dan Warta Negara .Sultan tidak diberi masa yang cukup untuk berunding dengan Majlis Mesyuarat Negeri . (a) Mengapakah British mengisytiharkan Malayan Union? .Raja Melayu .Persediaan kepada Tanah Melayu ke arah membentuk kerajaan sendiri .Pemberian kerakyatan yang longgar kepada orang dagang .Menjimatkan kos pentadbiran dengan menggabungkan tiga unit pentadbiran iaitu NegeriNegeri Selat.Sultan menandatangani Perjanjian Malayan Union atas dasar setia kawan kepada British .Raja-Raja Melayu hanya menjadi ahli Majlis Raja-Raja Melayu tanpa sebarang kuasa .Mengadakan demonstrasi secara damai semasa MacMichael mendapatkan tandatangan Raja.British ingin pentadbiran yang licin .Jumlah orang Melayu akan menjadi kecil dengan kemasukan orang dagang . Negeri-Negeri Melayu Bersekutu dan Negeri-Negeri Melayu Tidak Bersekutu .Mengadakan Kongres Melayu Pertama dan Kedua .Persatuan-persatuan Melayu dihidupkan semula .Sultan kehilangan takhta .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) BAHAGIAN B SOALAN ESEI 1.Membentuk sebuah bangsa Malayan Union supaya golongan pendatang dapat melupakan negara asal mereka dan menumpukan taat setia kepada Malayan Union .Memastikan sumber tenaga dan pelaburan di Tanah Melayu tidak terbantut.Mengurangkan kuasa politik orang Melayu (b) Nyatakan sebab-sebab orang Melayu menentang Malayan Union? – Tindakan Sir Harold MacMichael yang mengugut Raja-Raja Melayu .Dato‟ Onn Jaafar menyeru orang Melayu berkongres .Menubuhkan UMNO .Sultan kehilangan kredibiliti sebagai ketua orang Melayu.Dato‟ Onn Jaafar menyeru orang Melayu menubuhkan United Malays Organization (UMNO) .Zakat fitrah dipungut di bawah nama Gabenor Malayan Union .Dasar terbuka British mengancam status quo orang Melayu sebagai pribumi .Malayan Union dapat menghapuskan sejarah yang telah dibina (c) Bagaimanakah cara orang Melayu menentang Malayan Union? – Bantahan melalui akhbar seperti Utusan Melayu.Menghantar telegram dan surat bantahan ke Pejabat Tanah Jajahan di London .Ekonomi dan pendidikan orang Melayu akan bertambah mundur .Orang Melayu bimbang kehilangan warisan tamadun Kerajaan Melayu . .

Gabenor British mengetuai Malayan Union . – Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Negeri-Negeri Melayu Tidak Bersekutu dan dua Negeri Selat disatukan .Raja-Raja Melayu berkumpul di Kuala Kangsar untuk menyatakan bantahan mereka kepada ahli-ahli Parlimen tersebut (d) Nyatakan empat ciri kerajaan Malayan Union.Menolak tradisi dan sistem politik Melayu (e) Jelaskan iktibar yang boleh diambil daripada peristiwa penentangan penduduk Tanah Melayu terhadap Malayan Union – Bersikap tegas .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) Parlimen British iaitu LD Gammans dan David Reese Williams .Kewarganegaraan sama rata dengan prinsip jus soli menjadi asas kerakyatan Malayan Union .Mempertahankan hak .Pentadbiran tertakluk kepada Parlimen British di London .Kerjasama antara pemimpin dan rakyat .Pembentukan sebuah kesatuan yang diketuai oleh pemerintahan pusat yang kuat .Perpaduan kebangsaan .Pesuruhjaya Negeri dilantik mengetuai pentadbiran peringkat negeri .Majlis Eksekutif dan Majlis Undangan Malayan Union dibentuk .Mengadakan rundingan .Raja-Raja Melayu berkuasa dalam adat istiadat Melayu dan agama Islam .Raja-Raja Melayu menjadi ahli Majlis Raja-Raja Melayu .Singapura diasingkan sebagai pelabuhan bebas .Sederhana dalam perjuangan JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 69 .

Perlombongan dan Perhubungan Mana-mana 2 x 1m 1 1 1 [2m] 1 1 1 1 1 1 [3m] 1 1 1 1 1 1 1 1 [2m] 1(d) F1 Tapak asas melatih penduduk tempatan ke arah kerajaan sendiri F2 Memulakan proses perpaduan kaum di Tanah Melayu F3 Asas penting untuk menentukan kemerdekaan Tanah Melayu F4 Pendedahan yang baik kepada penduduk tempatan untuk menerajui negara Mana-mana 2 x 1m 1(e) F1 Perpaduan antara kaum dalam mentadbir negara F2 Penduduk tempatan mampu menguruskan pentadbiran negara Mana-mana jawapan yang munasabah Mana-mana 1 x 1m 1 1 1 1 [2m] 1 1 1 [1m] JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 70 .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) BAB 5 – PEMBINAAN NEGARA DAN BANGSA YANG MERDEKA PERATURAN PEMARKAHAN 1(a) F1 Melatih penduduk tempatan dan kaum lain mentadbir Tanah Melayu F2 Hasrat British untuk menjalankan dasar dekolonisasi F3 Mengurangkan tekanan daripada Parti Komunis Malaya Mana-mana 2 x 1m 1(b) F1 Satu sistem kabinet bayangan F2 Terdiri daripada beberapa pegawai tadbir dan tokoh masyarakat F3 Anggota Sistem Ahli dikenal sebagai Ahli F4 Perlantikan dibuat oleh Pesuruhjaya Tinggi British dengan persetujuan Majlis Raja-raja Melayu F5 Ahli terdiri daripada sembilan anggota iaitu lima penduduk Tanah Melayu dan empat orang pegawai Inggeris F6 Ahli-ahli diletakkan di bawah Pesuruhjaya Tinggi British Mana-mana 3 x 1m 1(c) F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 Ahli Dalam Negeri Ahli Ekonomi Ahli Pertanian dan Perhutanan Ahli Kesihatan Ahli Pelajaran Ahli Perindustrian dan Hubungan Sosial Ahli Perumahan dan Kerja Raya AhliTanah.

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 2(a) F1 F2 F3 F4 Sikap berkerjasama antara kaum Sentiasa mengutamakan perundingan Kata sepakat di kalangan masyarakat berbilang kaum Pakatan murni antara kaum Mana-mana 2 x 1m 1 1 1 1 [2m] 1 1 1 [2m] 1 1 1 1 [2m] 1 1 1 1 [2m] 1 1 1 1 1 [2m] 2(b) F1 Merupakan Presiden Umno F2 Ketua Parti Perikatan F3 Perdana Menteri Mana-mana 2 x 1m 2(c) F1 F2 F3 F4 Menjadi perunding dalam tuntutan kemerdekaan di London Menjadi perunding dalam menyiapkan Perlembagaan Kemerdekaan Menjadi Pengerusi Jawatankuasa Penyata Pendidikan Perdana Menteri Malaysia yang kedua Mana-mana 2 x 1m Memulakan kerjasama antara kaum Menyokong Tunku Abdul Rahman dalam mencapai kemerdekaan negara Mencetuskan idea penubuhan Parti Perikatan Presiden MCA / Presiden MIC Mana-mana 2 x 1m Kerjasama antara pemimpin Semangat setiakawan Musyawarah untuk mengatasi segala kemelut Pengorbanan untuk negera Mana-mana jawapan yang munasabah Mana-mana 2 x 1m 2(d) F1 F2 F3 F4 2(e) F1 F2 F3 F4 F5 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 71 .

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) ESEI 1(a) F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 F10 F11 F12 F13 Penubuhan Jawatankuasa antara kaum(CLC) di Pulau Pinang dianggotai oleh enam orang pemimpin Melayu (UMNO).enam orang Cina (MCA) dan seorang wakil India.Serani dan Eropah CLC menjadi titik permulaan kerjasama antara kaum Cadangan pembukaan keahlian Umno kepada bukan Melayu Cadangan Dato Onn Jaafar ditolak oleh masyarakat Melayu Penubuhan Parti Kemerdekaan (IMP) Parti ini menggunakan konsep kerjasama kaum dalam satu parti Parti ini gagal mendapat sambutan daripada kaum Cina dan India Penubuhan Persidangan Kebangsaan Untuk mencapai kerjasama politik bagi mengurangkan perasaan perkauman Tunku Abdul Rahman menganjurkan konvensyen Kebangsaan bersama-sama MCA yang disertai pelbagai parti dan persatuan politik yang lain Kerjasama ini telah mengasaskan pembentukan Parti Perikatan Mana-mana 8 x 1m Memenangi sembilan daripada dua belas kerusi pilihanraya Majlis Bandaran Dibeberapa bandar utama memenangi 26 daripada 27 kerusi yang dipertandingankan Dalam pilihanraya negeri memenangi 226 daripada 228 kerusi yang dipertandingkan Kemenangan menunjukkan permuafakatan kaum dalam pelbagai parti diterima oleh penduduk Parti Perikatan disertai oleh MIC British menubuhkan Jawatakuasa Pilihan Raya dalam Majlis Perundangan Perseketuan(MPP) Jawatankuasa ini dianggotai oleh pemimpin parti politik dan pegawai tinggi British Jawatankuasa ini mencadangkan 52 kerusi dipilih melalui pilihan raya dan 48 ahli MPP dilantik oleh Pesuruhjaya Tinggi Bristish Parti Perikatan memenangi 51 kerusi daripada 52 kerusi pilihanraya Majlis Perundangan Persekutuan bulan Julai 1955 Ketua Parti Perikatan Tunku Abdul Rahman menjadi Ketua Menteri Pembentukan kabinet terdiri daripada pelbagai kaum dan berfungsi sehingga kemerdekaan Mana-mana 8 x 1m 1(b) F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 F10 F11 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 72 .Sri Lanka.

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 1(c) F1 F2 F3 F4 F5 Mengadakan perhimpunan khas bagi menerangkan sebab-sebab penubuhan Suruhanjaya Reid Mengadakan kerjasama dengan pihak istana Mengadakan perjumpaan dengan pemimpin-pemimpin Melayu untuk mencari penyelesaian Mengambil pendekatan yang diterima baik oleh orang Melayu dan bukan Melayu Menghormati orang Melayu sebagai kaum pribumi di Tanah Melayu Mana-mana jawapan yang munasabah Mana-mana 4 x 1m 2(a) F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 F10 Pembentukan sebuah kerajaan Persekutuan yang kuat Pemberian kuasa autonomi kepada negeri dalam bidang tertentu Isu kedudukan raja-raja Melayu Isu hak istimewa orang-orang Melayu Pewujudan satu bangsa Persekutuan Tanah Melayu Penggubalan Perlembagaan Kemerdekaan 1957 Isu kerakyatan jus soli Tuntutan orang dagang tidak dapat diterima oleh orang Melayu Raja-Raja Melayu menerima kerakyatan jus soli dengan syarat orang bukan Melayu mengiktiraf kedudukan istimewa orang melayu dalam Perlembagaan Perkara lain seperti agama Islam agama rasmi Persekutuan dan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan Mana-mana 8 x 1m 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [ 8 m] JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 73 .

bahasa dan bangsa diketepikan Rakyat menikmati apa yang dipersetujui dalam Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957 Mama-mana 8 x 1m Sanggup berkorban untuk negara dan bangsa Menanamkan semangat patriotik yang tinggi Sentiasa berusaha untuk meningkatkan ilmu pengetahuan Melibatkan diri dalam program yang dianjurkan oleh kerajaan (PLKN) Meningkatkan ilmu pengetahuan dalam undang-undang Tidak terlibat dengan gejala negatif Mana-mana jawapan yang sesuai Mana-mana 4 x 1m 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [ 8 m] 1 1 1 1 1 1 [4 m] 2(c) F1 F2 F3 F4 F5 F6 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 74 . Konsep Raja Berperlembagaan diamalkan Mewujudkan perpaduan yang jitu antara kaum di Tanah Melayu Perpaduan kaum akibat perbezaan kebudayaan dan fahaman politik dapat diatasi Keharmonian kaum dapat dicapai tanpa menumpahkan darah Memberi hak mutlak kepada penduduk tempatan untuk mentadbir sebuah negara yang berdaulat Mentadbir negara yang merdeka mengikut acuan sendiri Semua kaum berusaha untuk melahirkan identiti masyarakat yang merdeka Perbezaan warna kulit.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) 2(b) F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 F10 Membentuk sebuah kerajaan demokrasi.agama.

Masalah keselamatan / anaman komunis Usaha mendapatkan kemerdekaan Proses dekolonisasi Kerjasama ekonomi Mewujudkan pasaran yang luas / galak pasaran untuk kembangkan pertanian Memanafaat keistimewaan / sumber kekayaan Mengimbangkan penduduk Melayu dan bukan Melayu Kestabilan politik di Asia Tenggara Memajukan negeri yang belum membangun Senaraikan dua parti politik di Sabah yang menyokong pembentukan tersebut Pertubuhan Kebangsaan Kadazan Bersatu (UNKO) Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO) Parti Pasok Momugun Parti Bersatu Parti Demokratik Nyatakan dua langkah yang dilakukan oleh kerajaan Tanah Melayu untuk menarik minat Sabah.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) BAB 6 : PENUBUHAN MALAYSIA 1 a F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 b F1 F2 F3 F4 F5 c F1 F2 F3 F4 F5 F6 d F1 F2 F3 F4 F5 F6 Nyatakan dua faktor pembentukan Malaysia. Sarawak dan Brunei menyertai Malaysia? Mengadakan lawatan ke negeri tersebut Rundingan pegawai-pegawai kanan kerajaan persetujuan dengan pegawai British Membuat penerangan kepada penduduk Mengumpul pandangan penduduk Menggalakkan kegiatan ke arah pembentukan Malaysia Menghantar memorandum kepada Suruhanjaya Pada pandangan anda.mengapakah Lee Kuan Yew menyokong pembentukan Malaysia Perkembangan pengaruh Barisan sosialis melemahkan Parti Tindakan Rakyat Mempercepatkan kemerdekaan Singapura Melambatkan rancangan British memerdekakan Singapura Halangan pengaruh parti berhaluan kiri Ancaman komunis Tanah Melayu mempunyai pengalaman dalam membenteras komunis 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [2M] 1 1 1 1 1 [2M] 1 1 1 1 1 1 [2M] 1 1 1 1 1 1 [2M] JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 75 .

Sarawak dan Sabah diberikan kuasa menentukan dasar imigresen Bahasa Melayu dijadikan bahasa kebangsaan Jaminan terhadap hak dan kedudukan bumiputera Sarawak dan Sabah. F1 F2 F3 F4 F5 F6 Menerangkan kepada orang ramai tentang gagasan Malaysia Mengumpul pandangan penduduk terhadap penubuhan gagasan Malaysia Menggalakkan kegiatan ke arah pembentukan Malaysia. apakah persediaan yang anda lakukan dari segi ketenteraan untuk menghadapi cabaran masa depan? Membeli peralatan ketenteraan yang moden Memperbesar angkatan tentera Menerapkan semangat patriotik dalam kalangan tentera Menjaga kebajikan anggota tentera Mana-mana jawapan yang manasabah 1 1 1 1 1 2 a Berikan tiga usaha yang dilakukan oleh Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Kaum dalam pembentukan Malaysia. apakah hasil tinjauan yang dibuat oleh Suruhanjaya Cobbold F1 F2 F3 Satu pertiga penduduk Sabah dan Sarawak menyokong dengan syarat Satu pertiga menyokong gagasan Malaysia tanpa syarat Satu pertiga menginginkan kemerdekaan sebelum menyertai Malaysia Senaraikan tiga cadangan yang dikemukakan olah Suruhanjaya Cobbold. F1 F2 F3 F4 F5 F6 Perlembagaan Malaysia yang baru harus berasaskan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957. Mempertimbangkan pandangan dan pendapat penduduk Sarawak dan Sarawak untuk dimasukkan ke dalam perlembagaan baru Mengadakan mesyuarat empat kali Mengemukakan memorandum kepada Suruhanjaya Cobbold 1 1 1 1 1 1 [3M] b Pada pandangan sejarah anda. Pemberian nama Malaysia bagi negara baru yang dibentuk Penentuan tarikh penubuhan Malaysia 1 1 1 [1M] c 1 1 1 1 1 1 [3M] JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 76 .MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) e F1 F2 F3 F4 F5 Jika anda Panglima Angkatan Tentera Malaysia.

PANAS parti pertama menyokong penubuhan Malaysia Orang bukan Melayu dan bumiputera bimbang kehilangan identiti dan dikuasai orang Melayu menurut parti PESAKA/SNAP/UNKO Mereka bimbang ekonomi dikuasai kerajaan Persekutuan Tanah Melayu Mengapakah pemimpin PAP.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) d Apakah peranan yang dimainkan oleh Jawatankuasa Hubungan Antara Kerajaan dalam pembentukan Malaysia F1 F2 F3 e F1 F2 F3 F4 Mengunjungi Sabah dan Sarawak untuk menerangkan penubuhan Malaysia Mengadakan mesyuarat sebanyak 24 kali untuk mewajarkan kemasukan Sarawak dan Sabah Membincangkan hak dan kepentingan penduduk Sarawak dan Sabah Mengapakah penubuhan Suruhanjaya Cobbold dianggap penting dalam sejarah Malaysia Kemasuakan Sabah dan Sarawak ke dalam Malaysia adalah dengan persetujuan rakyat Membuktikan amalan demokrasi Memberi peluang kepada penduduk memberi pendapat Mana-mana jawapan manasabah 1 1 1 [1M] 1 1 1 1 [2M] ESEI 1a F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 Perkembangan pengaruh Barisan Sosialis yang memenangi pilihanraya Hong Lim di Singapura Kebangkitan pengaruh Barisan Sosialis akan melemahkan pimpinannya Pengaruh Barisan Sosialis akan menggugat kemerdekaan kepada Singapura Ancaman komunis Pengalaman Tanah Melayu membenteras PKM semasa darurat Bimbang pengaruh parti berhaluan kiri yang kuat Ingin mempertahankan kedudukan dalam PAP Mana-mana 5 x 1m = mak Jelaskan reaksi penduduk Sabah dan Sarawak terhadap cadangan tersebut? SUPP menentang penubuhan Malaysia kerana bimbang Borneo dikuasai Tanah Melayu Di Sarawak. pada peringkat awal menentang tetapi kemudiannya menyokong kecuali SNAP. Lee Kuan Yew berminat menyertai Malaysia? 1 1 1 1 1 1 [Mak.5 m] 1b F1 F2 F3 F4 F5 F6 1 1 1 1 1 1 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 77 .

semua pemimpin dan rakyat Sabah dan Sarawak menyokong pembentukan Malaysia Mana-mana 8 x 1m = mak Pada pandangan anda.8m] 1c F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [Mak.7 m] 2a F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 F10 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 78 . Parti Bersatu dan Parti Demokratik bersatu membentuk Parti Perikatan Sabah Semua parti politik di Sabah dan Sarawak inginkan kemerdekaan terlebih dahulu Pada akhir 1961. Malaysia dan Indonesia dengan MAPHILINDO Bersetuju mencari jalan penyelesaian dengan bantuan PBB Mengadakan rundingan dengan Indonesia dan menanda tangani Perjanjian Damai di Bangkok pada 1966.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) F7 F8 F9 F10 F11 Pada Oktober 1962. New Zealand. USNO. Mana-mana 7 x 1m = mak Senaraikan perkara-perkara penting yang dicadangkan oleh Akta Malaysia Semua urusan hal-ehwal luar menjadi tanggungjawab Kerajaan Persekutuan Agama Islam merupakan agama persekutuan kecuali di Sarawak dan Sabah Agama lain bebas diamalkan Bahasa Melayu merupakan bahasa kebangsaan Bahasa Inggeris dan bahasa lain masih boleh digunakan Di Sabah dan Sarwak. Tunku menghantar bantahan raasmi kepada Setiausaha Agung Bangsa-Bangsa Bersatu Tun Abdul Razak mengadakan lawatan ke beberapa buah negara Afrika Menjelaskan hubungan diplomatik Indonesia dan Malaysia Mengadakan rundingan antara Filipina. PANAS. SCA membentuk Perikatan dan menyokong Malaysia Gabungan ini menyokong Sarawak menyertai Malysia dalam usaha menyekat pengaruh SUPP Di Sabah kesemua parti menyokong penubuhan Malaysia UNKO. PESAKA. apakah usaha-usaha yang dilakukan oleh pemimpin negara dalam menghadapi ancaman Indonesia yang telah melancarkan dasar „konfrontasi’ terhadap Malaysia? Pada peringkat awal. Parti Pasok Momugun . Malaysia tidak mengambil sebarang tindakan Meminta bantuan tentera Komanwel iaitu Britain. Australia dan Kanada. bahasa rasmi ialah bahasa Inggeris sehingga 10 tahun selepas Hari Malaysia Sarawak dan Sabah diberi kuasa mengawal hal ehwal imigresen Mereka juga diberi kuasa dalam perkhidmatan awam Sarawak memperoleh 24 kerusi bagi perwakilan parlimen Sabah memperoleh 16 kerusi parlimen 1 1 1 1 1 [Mak. SNAP. BERJASA.

Malaysia. Menubuhkan Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Kaum untuk menerangkan kepada orang ramai tentang gagasan Malaysia. Tun Abdul Razak mengadakan lawatan ke beberapa buah negara Afrika menjelaskan hubungan diplomatik antara Indonesia dengan Malaysia . Indonesia dan Filipina mengadakan sidang kemuncak antara Tunku Abdul Rahman. Meninjau pendapat rakyat Sarawak dan Sabah menyertai Malaysia membuat penilaian dan cadangan kepada British. Presiden Seokarno dan Presiden Macapagal. 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 H9a JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 79 . ketiga-tiga negara bersetuju penyelesaian pembentukan Malaysia dirujuk kepada PBB. Mengadakan rundingan dengan pegawai-pegawai kanan Persekutuan dan pegawai-pegawai British dari Sarawak. New Zealand dan Kanada Tunku Abdul Rahman menghantar bantahan rasmi kepada Setiausaha Agung Bangsa-Bangsa Bersatu berhubung pencerobohan Indonesia ke Tanah Melayu.6m] 2b Terangkan usaha-usaha yang diambil oleh kerajaan Persekutuan untuk menubuhkan negara Malaysia pada 16 September 1963. Australia. Mengemukakan satu memorandum kepada Suruhanjaya Cobbold untuk memberi pertimbangan supaya Sarawak dan Sabah dimasukkan ke dalam perlembagaan baru. F1 H1a F2 H2a F3 H3a H3b H3c F4 H4a H4b H4c F5 H5a H5b F6 H6a F7 H7a F8 H8a F9 Tunku Abdul Rahman mengadakan lawatan ke Sarawak dan Sabah serta ke Brunei untuk menerangkan konsep. Sabah dan Singapura. Menubuhkan Jawatankuasa Antara Kaum untuk menerangkan penubuhan Malaysia membincangkan hak dan kepentingan penduduk Sarawak dan Sabah Malaysia bertindak balas setelah tentera Indonesia mendapatkan bantuan tentera Komanwel dari Britain.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) F11 F12 Singapura memperoleh 15 kerusi parlimen Rakyat bumiputer di Sarawak dan Sabah mendapat taraf yang sama dengan orang Melayu di Persekutuan Tanah Melayu Mana-mana x 1m = mak 6 1 [Mak. Sabah dan Sarawak. mengumpul pandangan dan menggalakkan kegiatan ke arah pembentukan Malaysia. Hasil rundingan ditubuhkan MAPHILINDO. tujuan dan matlamat penubuhan Malaysia.

dipilih oleh rakyat dalam pilihan raya umum ii.apakah keistimewaan cara Tanah Melayu memperoleh kemerdekaan. 1966 Filipina mengiktiraf Malaysia menerusi usaha membaiki hubungan antara kedua-dua negara melalui MAPHILINDO. dilantik tanpa melalui pertandingan dalam pilihan raya iv. memegang jawatan bagi tempoh 3 tahun v. Bergelar Senator ii. tempoh jawatan 5 tahun 1m 1m 1m [maks 2 m] Muka Surat 80 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG . Mewakili setiap negeri iii. 219 ahli yang mewakili semua kawasan pilihan raya iii. Mengadakan rundingan di Bangkok untuk memulihkan hubungan antara wakil Malaysia Tun Abdul Razak dengan Encik Adam Malik wakil Indonesia. Mana-mana 10 x 1m = mak 10 1 1 1 1 1 1 [Mak10m] 2c Pada pandangan sejarah anda. taraf Senator sama dengan Ahli Parlimen vii. F1 F2 F3 F4 F5 Kerjasama pemimpin pelbagai kaum Tidak melibatkan pertumpahan darah Diperoleh melalui rundingan Dapat mengekalkan keamanan negara British sanggup bekerjasama dan bertolak andur demi mencapai kesejahteraan bersama 1 1 1 1 1 F6 Mana-mana jawapan munasabah [Mak4m] BAB 7 – SISTEM PEMERINTAHAN DAN PENTADBIRAN NEGARA DEWAN RAKYAT & DEWAN NEGARA a) Dewan tertinggi dalam pemerintahan negara Senat 1m 1m [maks 1 m] b) i. berumur sekurang-kurangnya 30 tahun vi. boleh dilantik menjadi ahli Jemaah Menteri 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m [maks 3 m] c) i.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) H9b F10 H10a F11 H11a H11b Perwakilan Malaysia ke PBB telah dibentuk oleh Setiausaha Agung PBB iaitu U Thant PBB hantar wakil bagi meninjau sekali lagi pendapat rakyat Sarawak dan Sabah.

ketua negara iii. menjadi tonggak negara ii. kewibawaan institusi beraja mana-mana jawapan munasabah 1m 1m 1m 1m [maks 2 m] PROSES GUBAL UNDANG-UNDANG a) Proses meluluskan undang-undang di Parlimen F1 Pewartaan atau pemberitahuan undang-undang ini dalam Warta Negara F2 Penyerahan rang undang-undang yang dilakukan oleh Dewan Negara kepada DYMM YPDA H2a untuk diperkenankan H2b diturunkan cap Mohor Negara F3 Pembentangan di Dewan Rakyat H3a Proses yang sama seperti di DR diulangi F4 Pembacaan ketiga di Dewan Rakyat H4a Rang undang-undang dibahaskan sebelum diluluskan H4b untuk dikemukakan ke Dewan Negara F5 Perbincangan secara terperinci tentang rang undang-undang ini pada peringkat jawatankuasa di DR F6 Pembacaan Kedua di DR H6a dan rang undang-undang ini dibahaskan F7 Pembacaan Pertama di DR H7a pembacaan tajuk rang undang-undang sahaja F8 Penggubalan rang undang-undang oleh Jabatan Peguam Negara F9 Cadangan oleh Kementerian 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m [maks 10 m] b) Bidang kuasa Badan Kehakiman F1 Kuasa mendengar serta menentukan perkara-perkara sivil dan jenayah H1a perkara sivil berkaitan dengan saman H1b biasanya memerlukan affidavit H1c perkara jenayah melibatkan kanun keseksaan F2 Menentukan kesahihan undang-undang F3 Kuasa mentafsir H3a Perlembagaan Persekutuan H3b Perlembagaan Negeri JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m Muka Surat 81 . simbol keutuhan dan perpaduan rakyat iv.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) d) i. menggubal undang-undang ii. meluluskan undang-undang 1m 1m [maks 2 m] e) i.

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) F4 H4a H4b H4c H4d H4e H4f c) Mahkamah untuk melaksanakan tugas kehakiman mentafsir perlembagaan negara mentafsir undang-undang mengisytiharkan undang-undang bertulis Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Mengsiytiharkan sesuatu tindakan kerajaan tidak sah di sisi undang-undang Tidak boleh meminda undang-undang 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m Kepentingan perlembagaan F1 Menjamin kestabilan politik H1a kemakmuran ekonomi H1b perpaduan kaum F2 Ketelusan/ keadilan/ kejujuran perlembagaan H2a Kecekapan/ kelicinan pentadbiran F3 panduan pemerintahan negara H3a rujukan utama penggubalan undang-undang Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri F4 menjamin taat setia rakyat H4a hak asasi rakyat H4b kebebasan rakyat F5 menjamin kerjasama/ kesepakatan/ kepentingan bersama antara Kerj. Persekutuan dan Kerj Negeri F6 Jaminan hak istimewa orang Melayu dan bumiputera Sabah dan Sarawak [mana-mana jawapan munasabah] 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m [maks 4 m] LAMBANG a) Lambang Jata Negara F1 Lima belah keris – NNMB F2 Empat jalur berlainan warna di tengah-tengah perisai – NNMB H2a hitam – Pahang H2b merah dan kuning – Selangor H2c hitam. putih dan kuning – Perak H2d merah. hitam dan kuning – Negeri Sembilan F3 bahagian kiri perisai – pokok pinang mewakili negeri Pulau Pinang F4 bahagian kanan perisai – pokok Melaka melambangkan negeri Melaka F5 atas perisai – bulan sabit berwarna kuning bermaksud agama Islam sebagai agama rasmi Malaysia H5a bintang berpecah empat belas – gabungan 14 buah negeri dalam PM F6 bawah perisai – cogan kata “Bersekutu Bertambah Mutu” H6a bermaksud semangat permuafakatan akan mengeratkan perpaduan F7 2 ekor harimau yang menyokong perisai bermaksud keberanian F8 negeri Sabah dan Sarawak – lambang jata negeri tersebut F9 bunga raya – bunga kebangsaan negara kita 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m [maks 10 m] JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 82 .

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) b) Aspek pada Jalur Gemilang F1 14 jalur warna merah dan putih – gabungan negeri di Malaysia F2 warna biru – perpaduan rakyat berbilang kaum F3 warna merah – keberanian F4 warna putih – kesucian F5 warna kuning – kedaulatan Raja-raja Melayu F6 bintang pecah 14 belas – gabungan 14 buah negeri dalam PM F7 bulan sabit – agama Islam agama rasmi PM 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m [maks 6 m] c) Kepentingan Jalur Gemilang F1 tanda ketaatan kita kepada raja dan negara F2 rasa kebanggaan kepada negara F3 simbol perpaduan F4 tanda kedaulatan negara F5 identiti negara F6 kemakmuran negara F7 lambang negara merdeka [mana-mana jawapan munasabah] 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m a) [maks 4 m] BAB 8 – PEMBANGUNAN DAN PERPADUAN UNTUK KESEJAHTERAAN DASAR PEMBANGUNAN EKONOMI Tujuan dan strategi Dasar Penswastaan F1 kerajaan memindahkan perkhidmatan/ perusahaan/ kepentingan/ pelaburan dan kuasa tertentu kepada sektor swasta 1m F2 matlamat mengurangkan beban kewangan kerajaan 1m F3 meningkatkan produktiviti serta kualiti perkhidmatan atau barangan 1m F4 mempercepat ekonomi negara 1m F5 melalui pelaburan modal sektor swasta 1m F6 UPE menyediakan garis panduan – penswastaan secara penuh @ secara Sebahagian 1m F7 mengurangkan beban kewangan dan mengalihkan tumpuan terhadap sektor lain 1 m [maks 4 m] b) Rasional Dasar Kependudukan Negara F1 mencapai sasaran 70 juta menjelang tahun 2100 F2 kesan positif terhadap bekalan tenaga kerja F3 peningkatan produktiviti F4 perluasan pasaran F5 menyumbang kekuatan politik F6 keselamatan negara F7 menitikberatkan keselarasan antara kadar pertumbuhan penduduk F8 dengan pembangunan sosioekonomi negara F9 berkaitan dengan kemudahan pendidikan JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m Muka Surat 83 .

MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) F10 perumahan F11 kesihatan F12 peluang pekerjaan 1m 1m 1m [maks 8 m] c) Cara Dasar Hala Tuju Cara Baru bangunkan kawasan luar bandar F1 pendekatan baru membangunkan kawasan luar bandar F2 untuk meningkatkan pendapatan golongan petani H2a pekerja desa F3 melalui penglibatan mereka dalam sektor pelaburan F4 strategi pertama – mengelompokkan kampung-kampung menjadi petempatan lebih besar H4a supaya segala kemudahan dapat disediakan dengan lebih ekonomik F5 strategi kedua – meningkatka pendapatan golongan petani dan pekerja desa H5a melalui program usahawan desa yang terlibat dengan industri pembuatan barangan F6 strategi ketiga – pelaksanaan projek pembangunan H6a oleh agensi kerajaan 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m [maks 8 m] DASAR PENDIDIKAN KEBANGSAAN DAN FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN AKTA BAHASA KEBANGSAAN. Pelancaran Bulan Bahasa c) i. Pelancaran Minggu Bahasa iii. memelihara keperibadian kebangsaan d) i. menghapuskan sifat perkauman iii. Penubuhan dewan Bahasa dan Pustaka ii. Dasar Kebudayaan Kebangsaan 1m 1m [maks 2 m] 1m 1m 1m [maks 2 m] 1m 1m 1m [maks 2 m] 1m 1m [maks 2 m] 1m 1m 1m 1m b) i. memperkukuh perpaduan melalui kebudayaan ii. menghormati hak kaum lain JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 84 . menghormati agama masing-masing iv. memupuk keperibadian kebangsaan iii. DASAR KEBUDAYAAN KEBANGSAAN & SUKAN UNTUK PERPADUAN a) i. tidak mengehadkan penyertaan kepada sesuatu kaum sahaja ii. melibatkan diri secara aktif dalam usaha-usaha memupuk perpaduan nasional ii. Dasar Pendidikan Kebangsaan ii. membuka pluang seluas-luasnya bagi mereka yang berminat e) i.

mengamalkan sifat toleransi [mana-mana jawapan munasabah] [maks 2 m] WAWASAN 2020 a) Matlamat Wawasan 2020 i. menjadikan sebuah negara industri yang maju iii. H5a liberal H5b dan bertoleransi F6 membina masyarakat yang maju H6a dan saintifik F7 mewujudkan masyarakat berbudaya penyayang F8 menjamin masyarakat yang adil H8a dan saksama ekonominya F9 memupuk dan membina masyarakat makmur 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m [maks 10 m] c) Ciri-ciri pelajar mengatasi cabaran Wawasan 2020 F1 menuntut pelbagai bidang ilmu pengetahuan F2 menjauhi gejala negatif F3 menghayati hasrat pemimpin F4 menyiapkan mental dan fizikal F5 sentiasa berusaha memajukan diri F6 taat kepada suruhan agama F7 taat kepada raja dan negara F8 sentiasa memelihara perpaduan negara F9 sentiasa merebut peluang ekonomi yang positif F10 sentiasa berbudaya penyayang 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m 1m Muka Surat 85 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG . setanding dengan negara maju di dunia v. kemajuan bersepadu 1m 1m 1m 1m 1m 1m [maks 3 m] b) Sembilan cabaran Wawasan 2020 F1 Membina bangsa Malaysia yang bersatu padu F2 membina masyarakat berjiwa bebas. H2a tenteram. H2b dan berkeyakinan F3 mempuk H3a dan membina masyarakat demokratik yang matang F4 mewujudkan masyarakat yang bermoral H4a dan beretika F5 mewujudkan masyarakat yang matang. menggunakan acuan sendiri iv. menjadi sebuah negara yang maju menjelang tahun 2020. ii.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) v.

Markah 1 1 1 1 1 1 1 [ 2markah ] 1 1 1 1 1 1 [ 3 markah ] 1 1 1 1 1 [ 2 markah ] 1 1 1 1 1 [ 2 markah ] 1 1 1 1 [ 1 markah ] 1(b) 1(c) 1(d) 1(e) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 86 .Amerika Syarikat F7.Kebangkitan semangat nasionalisme di kalangan Negara-negara yang ingin membuktikan kekuasaan masing-masing F2.Termeterainya Perjanjian Versailles F3.Negara-negara yang berperang mengalami inflasi F2.Perancis F5.Terbentuk beberapa buah Negara baru seperti Czechoaslovakia.Hutang peperangan yang tinggi F4.Persaingan imperialism F4.Latvia.Persaingan ekonomi F5.Rusia F6.Rakyat akan menderita Dan lain-lain jawapan yang munasabah…….pembentukan sistem pakatan F1.Finland.Austria Hungary F2.Itali F1.Poland dan Yugoslavia F5.Peta Eropah berubah F4.Akan mengorbankan banyak nyawa F2.Negara Britian kehilangan 1/3 dari perdagangan luarnya F1.Pasaran Dunia diambil alih oleh Amerika Syarikat dan Jepun F5.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) F11 celik IT F12 peka kepada perkembangan dunia semasa F13 mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan 1m 1m 1m Bab 9 : Malaysia dalam kerjasama antarabangsa Soalan 1(a) Jawapan F1. Estonia.Lithuania.Pengganguran berlaku F3.Menamatkan pemerintahan beraja di Eropah F2.Akan menyebabkan kemusnahan harta benda F3.Memperluas tanah jajahan F3.Bersaing untuk memperluas pengaruh F6.Jerman F3.Britian F4.Akan menyebabkan kehancuran negara bangsa yang dibina F4.Liga Bangsa terbentuk pada tahun 1919 F1.

Kemukakan usul mengenai isu Palestin F4.Turki F9.Menggalakkan keamanan F2.Gagal menghalang kuasa besar daripada melakukan pencerobohan Jawapan F1.Jerman F3.Itali F5.Menyelesaikan pertelingkahan antara Negara melalui perundingan dan persefahaman F4.Bulgaria F1.Tidak menyokong blok Barat F3.Mengelakkan campur tangan asing dalam hal ehwal sesebuah Negara F2.Perikatan Kuasa Tengah / Triple Alliance F2.Menyertai Sidang Kemuncak Ketujuh di New Delhi F2.Mengekalkan keamanan dunia F2.Austria-Hungary F4.Menghormati kedaulatan sesebuah Negara F3.Menghormati hak asasi manusia F1.Mengemukakan cadangan menghapuskan Dasar Aparteid di Afrika Selatan dalam Sidang Kemuncak Kelapan di Harare ( Zimbabwe) Markah 1 1 1 [1 markah ] 1 1 1 1 [3 markah ] 1 1 1 1 1 1 3(c) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 87 .Britian F2.Tidak menyokong blok Komunis Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2(b) 2(c) 1 1 1 1 1 2(d) 2(e) Soalan 3 (a) 3 (b) F1.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) Soalan 2(a) Jawapan F1.Pembunuhan Archduke Franz Ferdinanz dan isterinya / Pewaris tahkta Austria-Hungary oleh pengganas Serbia F1.Pakatan Bertiga / Triple Entete F1.Menjamin keselamatan bersama F1.Jepun F8.kemukakan usul bagi membela kepentingan negara-negara membangun F3.Perancis F6.Kemukakan usul mengenai isu benua Antartika F6.Kemukakan usul mengenai kerjasama ekonomi F5.Rusia F7.Menggalakan kerjasama antarabangsa F3.

Telah membantu Malaysia memelihara keamanan dan kedaulatan Negara F2. iaitu 31 ketua Negara dan 32 ketua kerajaan F2.menjadi tuan rumah kepada Sidang Kemuncak yang Ke-13 F1.Untuk menjamin keselamatan Negara F3.Untuk membina semangat setia kawan di kalangan Negara anggota F2.Malaysia telah berjaya menganjurkan Sukan Komanwel pada tahun 1998 F1.Membantu menyekat perjuangan Parti Komunis Malaya.Rancangan Colombo.Penyertaan tertinggi dengan 63 negara ahli. menyediakan bantuan teknikal dan biasiswa dalam bidang pendidikan F6.Negara maju F3. 1 1 1 1 1 1 1 1 3(d) Soalan 4(a) Markah 1 1 1 1 1 4(b) 4(c) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4(d) 4(e) JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 88 . Yugoslavia F8.Aspek perdagangan.Deklarasi Kuala Lumpur menekankan usaha menghidupkan kembali NAM F5.Berjaya mendaftarkan dua Negara anggota baru iaitu Timur Leste dan Pulau Catalina F3.Penyataan bersama telah dikeluarkan tentang kedudukan Palestin dan serangan Amerika Syarikat Jawapan F1. F9.Menjanjikan bantuan sekiranya Malaysia diserang semasa berkonfrantasi dengan Indonesia F1.Berjaya menganjurkan satu mesyuarat tidak rasmi OIC F4.Mengadakan kerjasama antarabangsa F5.Kerjasama pertahanan F2. eksport Malaysia ke Negara-negara Komanwel dikenakan cukai yang rendah F5.54 buah F2.Menggalakkan kemajuan ekonomi Negara F4.Negara-negara membangun F1.Penghormatan sebagai Naib Presiden dalam Sidang Kemuncak di Belgrade.Mengekalkan keamanan sejagat Dan lain-lain jawapan yang munasabah…….Untuk menjamin keselamatan rakyat F2.Persidangan Mesyuarat Ketua-Ketua Kerajaan Komenwel (CHOGM) di Malaysia 1989 F3.Mewujudkan kerjasama dalam segala bidang F1.Malaysia lantang menentng Dasaraparteid F4. F3.Malaysia dilantik sebagai ahli Kumpulan 16 bagi membincangkan isu kerjasama politik Negara anggota.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) F7.

Pemimpin Negara-negara Islam perlu sentiasa berkerjasama F5. Bosnia dan Afganisthan F2.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) Soalan 5(a) 5(b) 5(c) 5(d) 5(e) Jawapan F1.Menubuhkan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) F7.Menganjurkan persidangan menentang pengganas dalam kalangan Negara Islam pada tahun 2002 F6.Mengeratkan hubungan sesame Negara islam dalam segala bidang F2.Memberi bantuan kewangan kepada Negara-negara Islam yang kurang maju seperti sudan. Nigeria dan Chad F3.Tunku Abdul Rahman F1.Menjadi tuan rumah persidangan OIC pada tahun 1974 dan 2003 F5.Menawarkan biasiswa kepada pelajar-pelajar dari Negara OIC F8.Perlu berfikiran terbuka untuk menerima perubahan F6.Tunku Abdul Rahman diberikan penghormatan untuk menjadi Setiausaha Agung OIC yang pertama F2.Perlu memastikan sumber kewangan yang teguh F4.Negara-negara anggota perlu sentiasa bersatu dalam menjaga kepentingan Negara Islam F2.Mengekalkan perdamaian dalam segala persengketaan antara negara Islam.Mengesyorkan penggunaan dinar emas dalam kalangan Negara-negara Islam untuk urusan perdagangan dan ekonomi F1.Mesti mempunyai kepimpinan yang mantap F3.Sentiasa tegas apabila mengatasi masalah antara negara islam Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 89 .bersuara dalam satu nada bagi kepentingan umat Islam F3.Menyokong perjuangan rakyat Palestin mendapatkan tanah air daripada Israel F4.Memberikan perkhidmatan kewangan kepada Negara anggota F1. F4.Menubuhkan Bank Pembangunan Islam F4.Menghantar pasukan perubatan ke Lubnan.Memastikan tempat-tempat suci Islam dihormati dan tidak dicemari F1.Menjadi perantara dalam menyelesaikan peperangan Iran-Iraq F3.

fahaman 5.bersatu 7.Tidak mempunyai kepakaran untuk memproses bahan mentah menjadi barangan siap F2-Tidak mempunyai modal untuk memproses bahan mentah menjadi barangan siap i.kepentingan ahli 9.perlumbaan senjata 14.bersenjata 10. 1-sehaluan 6.rundingan 11.Meningkatkan kerjasama ekonomi di kalangan Negara anggota F3.Penubuhan Sistem Keistimewaan Perdagangan Global / Global System of Trade Preference ( GSTP ) F4.identiti PANDUAN GURU TAMAT JAWATANKUASA PEMIKIR SEJARAH 2011 JPN PULAU PINANG Muka Surat 90 .Akan memajukan bidang pendidikan teknikal supaya dapat mempelajari kemahiran-kemahiran yang diperlukan Dan lain-lain jawapan yang munasabah……. Trade andTechnology data Exchange Center ( SITTDEC ) F3.ekonomi 3.social 17.kerjasama dalam bidang sains dan teknologi F2.Untuk mengatasi harga eksport bahan-bahan mentah F2.MODUL SUKSES SEJARAH SPM 2011 (PANDUAN GURU) Soalan 6(a) Jawapan F1.peluang 20.cabaran 21.Malaysia 22.Komunis 8.Asia 18.Perang Dunia Kedua (b) 1.Tanpa bergantung kepada Negara maju F1.Penubuhan kemudahan kredit dan mekanisme kewangan pembiayaan perdagangan F1.bentuk Markah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 6(b) 6(c) 6(d) 1 1 6 (e) 1 1 1 7 (a) 10.ideology 4.Soviet Union 3.Amerika Syarikat 7.Meningkatkan kerjasama teknikal di kalangan Negara anggota F4. Mahathir ii.kapitalis 6.politik 15. Dato Seri Dr.Asia Barat 19.Perang Dunia Pertama 2. Penubuhan Kumpulan 15 / G15 F1.bersama 8.Soveit Union 9.NATO 12.geopolitik 5.ekonomi 16.Akan menggalakkan rakyat / ushawan negara mengeluarkan barangan / produk yang boleh menandingi pasaran antarabangsa F3.kekuatan 11.politik 2.Akan memajukan Negara dari segi Sains dan Teknologi F2.Pakatan Warsaw 13.Penubuhan Pusat Pertukaran Data Pelaburan Perdagangan dan Teknologi Selatan / South Investment.geografi 4.