EVOLUTIA IMBRACAMINTEI

Despre Moda
Moda ar trebui să fie o joacă, o plăcere şi nicidecum un chin sau o golire masivă de buzunare. Nu uita să te distrezi, să te bucuri de bogăţia de culori şi să experimentezi tot ce crezi tu că ţi se potriveşte. Sintagma „când te simţi bine, arăţi bine”, nu e doar un clişeu…

Omul primitiv
Istoria ne prezintă omul primitiv cu o îmbrăcăminte sumară, obţinută din piei de animale sau din scoarţă şi frunzele copacilor.

Egiptul antic
Bărbaţii egipteni purtau un şorţ de pânză în jurul şoldurilor numit shentit. Faraonul purta peste shentit,o piesă de îmbrăcăminte de formă triunghiulară brodată sau ţesută cu aur.Femeile purtau o tunică strâmtă peste o cămaşă lungă, cu corsaj strâmt, care lăsa să se vadă picioarele descuţţe. Femeile bogate erau încălţate cu sandale prinse cu o singură baretă.Hainele egiptene erau confecţionate din in, bumbac, stofe uşoare şi din piele. Culoarea preferată era albul strălucitor şi pur care era considerată culoare sacră. Atat barbatii cat si femeile egiptene purtau machiaje elaborate. Machiajul pentru ochi era in general verde (facut din cupru) sau negru (facut din plumb). Egiptenii credeau ca machajul are puteri vindecatoare.

Costum grecesc
Costumul grecesc era foarte simplu şi cu o prelucrare foarte sumară. Femeile din grecia antică purtau hitonul din in sau peplosul din lână, înfăşurat în jurul corpului şi prins cu fibule (ace sau agrafe) sau cu noduri. Peste hiton sau peplos, femeile purtau un himation asemănător unui şal. La lucru bărbaţii îmbrăcau un hiton mai scurt şi la sărbători, hlamida, un fel de tunică uşoară. Încălţămintea epocii era sabotul.

IMBRACAMINTEA MEDIEVALA A TARANILOR Imbracamintea barbatilor tarani era formata dintr-o tunica lunga pana la genunchi si prinsi cu o curea. Pentru a fi purtata in exterior incalcamintea era acoperita cu lemn si piele. din lână. matase. cu lungimea aproximativă cuprinsă între 3. Pelerine din piele de oaie si caciuli si manusi de lana erau purtate iarna. Mirosul fumului de . Hainele de exterior nu erau aproape niciodata spalate. galosi. bumbac si erau vopsite in culori deschise. Aceste articole de îmbrăcăminte cu pliuri şi necusute. de forma unui oval lat) şi dintr-o togă (o robă din lână albă de forma unei elipse. dar lenjeria de corp era spalata cu regularitate. Tunicile erau acoperite cu blanuri scumpe iar la urmeri erau prinse cu brose. Tunica pentru femei era mai lungă decât cea pentru bărbaţi. Palariile apartineau tot garderobei nobilimii.5 şi 5. camasa si ciorapi. catifea. In secolul XIV a fost inclusa si lenjeria de corp. ce consta in pantaloni. Incaltamintea era fabricata din matase. Îmbrăcămintea medievală HAINELE PENTRU NOBILIME Imbracamintea nobilimii consta in pantaloni acoperiti cu tunici lungi. Materialele erau realizate din catifea. Incatamintea din piele era acoperita cu lemn pentru a mentine picioarele uscate. Altii purtau camasi tricouri de lana.Roma antica Îmbrăcămintea din perioada Romei antice era compusă dintr-o tunică (un fel de cămaşă simplă. fără mâneci. constituiau baza pentru o îmbrăcăminte mereu mai personalizată. panza saudin piele si fixata pe picior cu o catarama.5 m). dantela. care puteau fi ajustate într-un mod diferit de fiecare dată când erau purtate. si erau ca o boneta iar in fata erau ascutite. Barbatii umblau desculti sau legau de picioare fasii de panza. Femeile purtau rochii lungi confectionate din materiale simple care erau prinse tot cu curele si tichii pentru a le tine parul.

dezvăluind un pantalon extravagant. În anul 1842 a apărut crinolina. Ţesăturile utilizate erau brocarturi scumpe şi frumoase. Batista şi evantaiul erau accesorii importante. la rochia suplă. având în vedere că se debarasase de tot ce era la modă înainte. pantaloni (aproape invariabil negri). Peste aceste haine se purta o alta. Îmbrăcămintea de seară a apărut în secolul al XVIII-lea ca uniformă pentru ofiţeri. iar lanţurile din aur şi cele grele erau de asemenea foarte răspândite. O altă îmbrăcăminte populară în perioada Renaşterii era un mantou fără mâneci(cu mâneci cusute pe interior) şi un guler lat. Moda epocii erarochia albă. Costumul bărbătesc a cunoscut o stabilitate prin cele trei piese: haina. acest tip de îmbrăcăminte a supravieţuit ca îmbrăcăminte de ceremonie pentru ocaziile oficiale din universităţi. care era purtat zilnic şi la ceremonii. Costumul in secolele XVIII . strâmt pe gambele picioarelor. fusta cădea în pliuri late. În comparaţie cu excesele modei gotice. a cărei parte din faţă era descheiată ca o mantie. bogate. compus dintr-un sacou de seară.la foc care intra in haine parea sa functioneze ca si deodorant. Renasterea Stil de îmbrăcăminte purtat între secolele al XVI-lea şi al XVII-lea. a fost croită mai târziu pentru a asigura un confort mai mare şi a conferi mai multă eleganţă. care exprima echilibrul ideal între diferitele părţi ale corpului. o fustă imensă de formă cilindrică susţinută pe arcuri de metal. vesta şi pantalonul scurt. . Îmbrăcămintea bărbaţilor era formată dintr-un mantou scurt cu revere din piele şi mâneci cu şliţ (despicate). la mijlocul aceluiaşi secol a devenit îmbrăcăminte de ocazie. iar corsajul strâns pe corp era prevăzut cu un decolteu pătrat sau rotund. cu lungimea până la genunchi (sau mai scurt). o vestă albă şi o cămaşă albă. ulterior devenind îmbrăcăminte pentru civili.XIX Cea mai interesantă invenţie era rochia paner “Rochia zburătoare” care pornea din umeri şi se lărgea imens la partea de jos. stilul rochiei era natural. S-a trecut apoi. fără mâneci. de omare frumuseţe. În prima parte a secolului al XIX-lea a început să fie purtată cu pantaloni lungi. pluşuri şi mătase. subliniind într-un mod subtil talia. Îmbrăcămintea pentru femei avea o linie care accentua forma naturală a corpului. Mănuşile albe şi pantofii negri sunt accesorii indispensabile acestei ţinute. cu lungimea până la tocul pantofului. Mâneca simplă şi fixă la început. Îmbrăcămintea era formată dintr-un corsaj şi o fustă lungă. Crinolina Costum de ocazie.

oamenii refuzand sa se mai conformeze regulilor. Barbatii au abandonat hainele formale si vor incepe sa poarte pentru prima data haine de sport. tinerii adoptă un stil mai „exotic”. o femeie controlata cu o viata profesionala fructuoasa si o viata sociala bogata .. Unele tinere renunţă la fustele mini pentru pantaloni chiar mai scurţi. Pe de o parte se aflau femeile imaculate in taioare cu linii puternice si coafuri meticulous aranjate. Cei mai excentrici sunt adepţii stilului punk.se bazeaza in cea mai mare parte pe caracteristicile costumelor din anii ’20. dominata de crearea bikinilor si a fustelor-mini. Anii 1980 s-au confruntat cu libertatea de expresie in stiluri si tendinte. este considerata a fi epoca de varf pentru “moda frumoasa”. denumita de francezi pe buna dreptate La Belle Époque. Este epoca aparitiei ” evolutiei sexuale”. Incepand cu anii 1960 asistam la o serie diversa de tendinte in ceea ce priveste moda. exercită o influenţă puternică. cu părul pieptănat în creastă. Dar nu doar latura vstimentara sufera transformari radicale ci si hair-stilul inregistreaza noi aparatii. Moda anilor '70. Moda anilor 1980 poate fi numita pe buna dreptate – moda excesului. Incepand cu anii 1920 moda a intrat intr-o noua era : cea a modernitatii. preferat fiind stilul bob lung. Costumele de barbati care sunt create in zilele de azi. Vestimentatia eleganta din perioada 1900 – 1914 azi ar fi considerata una de mare evniment sau chiar de nunta. A fost decniul in care multe concepte traditionale au incetat sa mai fie folosite. Femeile au inceput sa se debaraseze de constrangerile ce erau impuse in acest domeniu si vor purta haine mai confortabile ( cum ar fi spre exemplu fuste scurte sau pantaloni).Moda secolului XX Perioada 1900 – 1914. Este deceniul in care se naste miscarea hippie . in aceste vremuri se regaseau bijuterii vestimentare evident doar in clasa celor privilegiati financiar din nastere. Starurile pop. acest lucru putand fi pus si pe seama miscarilor sociale specifice anilor ’60. al căror public este din ce în ce mai tânăr. uneori vopsit în culoarea portocalie şi pasionaţi de piercing. dar majoritatea adolescenţilor poartă pantaloni evazaţi şi pantofi cu talpă înaltă. La începutul anilor '70.

poţi încerca să găseşti pantaloni „bufanţi” . Tinerii călătoresc mai mult.în culori cât mai electrice. folosind poşta electronică pentru a ţine legătura cu cei apropiaţi. . Dacă vrei să fii cu adevărat îndrăzneaţă. Blugii şi tricourile sunt încă la modă. pantaloni cu talie înaltă pe care să o poţi accentua cu un cordon lat sau cu o curea. iar negrul este în mare vogă. tot prin dulapurile mai sus amintite. deseori. La sfârşitul anilor '90. Tehnologia care stă la baza ambelor este de origine europeană. Adolescentele poartă bluze scurte. Moda anilor 2000 Iată câteva sugestii: rochiţe cât mai scurte. Aproape toată lumea poartă bascheţi. telefoanele mobile şi Internetul ne schimbă modul de a comunica. iar studenţii îşi iau. cu mâneci largi şi dungi verticale sau orizontale. un an liber pentru a vedea lumea.Moda anilor '90.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful