You are on page 1of 5

1.0 Pengenalan Persatuan Bulan Sabit Merah merupakan NGO yang universal.

Antara kemahiran penting yang perlu dikuasai oleh ahli-ahlinya adalah kemahiran balutan. Anduh tangan penting untuk … balutan kepala pula….

-anduh tangan (besar n kecil) - kepala

2.0 Rasional Pengajaran kemahiran ini dilaksanakan bagi memenuhi kehendak sukatan pengajaran dan pembelajaran bagi subjek Pengurusan Kokurikulum.

3.0 Objektif Objektif pengajaran kemahiran balutan anduh tangan dan kepala ini ialah:i ) memberi pendedahan mengenai kemahiran- kemahiran asas dalam balutan…. ii) melatih ahli PBSM untuk membiasakan diri dengan kemahiran balutan iii) menyediakan ahli-ahli PBSM Jika terdapat sebarang kecemasan seperti bencana alam

4.0 Matlamat Matlamat aktiviti ini dilaksanakan adalah seperti berikut:i)Memupuk semangat tolong-menolong di antara ahli ii) memupuk semangat kemasyarakatan

5.0 Tema PBSM bersedia berkhidmat tidak kira agama, bangsa dan negara pada bilabila masa.

6.0 Tarikh Perlaksanaan Program pengajaran kemahiran pertolongan cemas ini akan diadakan

Zabir : Doreen bt.0 Peralatan Peralatan-peralatan yang diperlukan ialah: i) 40 helai kain anduh 12. Edwin AJK Tempat & Peralatan : Abdul Alif b. 10. Sulaiman AJK Keselamatan : Aizul Hafizee b. bermula pada pukul 3 petang sehingga pukul 4 petang.0 Bilangan Peserta Bilangan peserta adalah seramai 36 orang yang merupakan pelajar dari kursus Bachelor of Education inTeaching English as a Second Language.0 Anggaran Kewangan 40 helai kain anduh: RM 200. 9.pada hari Rabu bertarikh 14 Mac 2011.00 13.0 Jawatankuasa Kerja Pengerusi Setiausaha Bendahari : Emily a/p Vigiakumar : Adilah bt.0 Tentatif Program . Ahmad 11. 8.0 Tempat Bangunan GERKO IPGM Kampus Darulaman.0 Tempoh perlaksanaan Aktiviti ini akan dijalankan selama satu jam. 7.

Hasil daripada program ini diharapkan dapat melahirkan guru yang cemerlang.50 ptg Selesai sesi praktikal. gemilang dan terbilang dari semua aspek. adalah amat diharapkan semoga program ini dapat dilaksanakan dengan sempurna.40 pg Sesi praktikal  Instruktor memanggil wakil peserta seramai tiga orang untuk mendemonstrasikan ketiga-tiga jenis balutan. . kepala  Peserta duduk dalam satu bulatan besar o Instruktor memberi penerangan mengenai cara membalut anduh tangan kecil dan besar dan membalut kepala o Pembantu instruktor membuat demonstrasi di hadapan peserta 3.10 ptg Aktiviti Persediaan tempat dan peralatan Taklimat dan demonstrasi balutan anduh tangan kecil dan besar. dengan kerjasama dan komitmen yang tidak berbelah bagi daripada semua pihak yang terlibat.Masa 3. 4.0 Penutup Akhir sekali.00 ptg Bersurai 12.00 ptg 3. Instruktor membuat refleksi akan kepentingan kemahiran balutan bersama peserta. 3.

Sulaiman . Edwin Adilah bt.B. Ed (TESL) Link Programme with Sultan Idris Education University (Secondary Education) INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS DARULAMAN 2011 INTAKE PENGURUSAN GERKO Emily A/P Vigiakumar Doreen bt. Zabir Abdul Alif B.

0789 $0.943   $%%&%!&#&$ !&$#&  %  !&#&$#   2.3/78/:..7/:.943&3.      / %$ 3!747..220 9$:9.43/.

-7 -/:1 $:.-9 .7 47003-9 /3 /.2.:2.!'.3  .

 .