Corciova Violeta, Lupsa Ana- Maria, Sociologie An I, Pedagogie

Autoeducatia
Ideea necesitatii de a invata in permanenta, de autoinstruire si autoeducare este confirmata din cele mai vechi timpuri, fiind intalnita inca din antichitate la greci si romani, iar mai tarziu scrisa în Coran de catre arabi ca obligatie religioasa.

Definitie: Cuvantul ,,autoeducatie”, provenit din grecescul ,,autos”(,,insusi”) si latinescul ,,educatio”(,,educatie”) este o activitate pe care orice individ o desfasoara constient, pentru formarea sau desavarsirea propriei persoane. El este atat subiect cat si obiect al educatiei, asupra lui aplicandu-se toate influentele. Autoeducatia se defineste ca fiind activitatea constienta si complexa a fiintei umane desfasurata in scopul desavarsirii propriei personalitati. Ea este o consecinta a noii perspective asupra educatiei - educatia permanenta - si se formeaza treptat, prin initierea copiilor asupra metodelor si tehnicilor de munca intelectuala, care sa le permita dobandirea unor noi cunostinte, noi competente si noi comportamente, fara a recurge la sprijinul scolii. Definirea autoeducatiei este realizata in literatura de specialitate intr-un context teoretic si metodologic care urmareste imbunatatirea permanenta a activitatii de educatie in mediul scolar, dar si in mediul extrascolar, in societate, familie, comunitate. In plan teoretic sunt semnalate deosebirile care trebuie operate intre autoeducatie si: autoinstruire (care desemneaza actiunea de a invata singur, fara profesor) activitate independenta (comportament independent, urmare a schimbarii personalitatii)

Sensul autoeducatiei este de fapt mai larg, “reprezentand activitatea fiintei umane desfasurata in scopul perfectionarii propriei personalitati.” Ea se bazeaza pe o educatie de calitate “a carei menire este de a pregati fiinta umana pe tot parcursul vietii.”

participa la dezvoltarea societatii si la educarea celorlalti membri ai colectivitatii din care face parte. poate identifica si folosi sursele de informatie. isi formeaza personalitatea echilibrat. participand astfel la propria sa formare si dezvoltare. El mediteaza asupra celor invatate si dispunand de un mod propriu de apreciere a valorilor socio-culturale. Autoeducatia depinde de asigurarea urmatoarelor premise: a) proiectarea si realizarea instruirii de baza intre 6 si 16 ani. • Dezvoltarea unor strategii si abilitati de munca intelectuala care sa conduca la autonomia . Pedagogie Autoeducatia devine posibila la varsta adolescentei. si asigurarii unui raport adecvat intre cunostintele declarative (“gata facute”) si cele procedurale (solicita efort din partea elevului pentru achizitionare). valorificand strategia educatiei permanente b) formarea – dezvoltarea capacitatii obiectului educatiei de interiorizare a actiunilor educationale prin realizarea unor circuite de conexiune inversa interna c) formarea – dezvoltarea capacitatii de autoevaluare continua d) formarea – dezvoltarea capacitatii de selectare si valorificare a unor strategii eficiente de autoinstruire permanenta e) formarea – dezvoltarea capacitatii de autoproiectare a instruirii. Omul care doreste sa se autoeduce permanent. la niveluri calitativ superioare. le interiorizeaza. ceea ce marcheaza momentul transformarii obiectului educatiei in subiect al propriului proces de autoformare – autodezvoltare permanenta a propriei sale personalitati. In acelasi timp autoeducatia favorizeaza asimilarea influentelor venite din afara prin educatie. deoarece tanarul isi proiecteaza in viitor propria persoana.Maria.Corciova Violeta. Directii de actiune pentru dezvoltarea capacitatii de autoeducatie • Dezvoltarea curiozitatii si instinctului de explorare prin utilizarea unor strategii didactice activ-participative. Sociologie An I. Lupsa Ana. formandu-si idealul in viata. iar pe de alta parte se integreaza în educatia permanenta sporindu-i eficienta.

• Autoconstrangerea. • Ajutarea elevilor in organizarea judicioasa a timpului si in constientizarea exigentelor ce decurg din idealul de viata pentru care au optat. experimentare si dezvoltare a cunoasterii. Daca este sustinuta de o motivatie corespunzatoare. autoeducatia poate deveni principala sursa de actualizare si perfectionare a cunostintelor si abilitatilor individului.resemnarea. . Procedee de autoeducatie • Autopersuasiunea. • Autoanaliza. . • Cultivarea independentei si intereselor elevilor. • Autoevaluarea rezultatelor.compensarea. Pedagogie cognitiva a elevului. • Metodele.echilibrarea prin transformare imaginara a lumii externe si a eu-lui. • Educarea vointei elevilor si a capacitatii lor de a depune efort constant.Maria. . • Autostimularea: . • Metodele si tehnicile de cercetare. Sociologie An I. .maxima de viata.folosirea portretului.proiectarea vinovatiei personale. .Corciova Violeta. . tehnicile si procedeele de activitate. • Cultivarea capacitatii de autoevaluare si reflectie personala a elevului.adoptarea unui model de om. . prelucrare si stocare a informatiilor sau cunostintelor. . • Metodele si tehnicile de invatare.simularea si disimularea. . • Jurnalul intim.regresiunea ca modalitate de echilibrare psihica. . Metode si tehnici de munca intelectuala specifice autoeducatiei • Metodele si tehnicile de informare. • Exemplul. .rationarea. Lupsa Ana. documentare.rationalizarea.

si a celor pedagogice. - Asigurarea imbogatirii sistematice si continue a cunostintelor generale si special. cat si al individului tanar si adult. afectiv si actional al personalitatii. in unele situatii. a calificarii. care asigura intretinerea si dezvoltarea continua a potentialului cognitive. compus din obiective. in stiinta. Perfectionarea capacitatilor si deprinderilor intelectuale si profesionale. cultura. mergand. . tehnica. al capacitatilor si deprinderilor de autoeducatie. al unitatilor de invatamant si al altor factori educative. profesionale etc. Ea necesita realizarea unui sistem de obiective si cerinte. continuturi. etica. Sociologie An I.Corciova Violeta. Obiectivele educatiei permanente Educatia permanenta trebuie sa raspunda schimbarilor care se produc in societate. printre care mentionam: - Intelegerea necesitatii educatiei permanente atat la nivelul factorilor de decizie. economie etc. Pedagogie Educatia permanenta(formarea continua) Definitie: Educatia Permanenta este un sistem educational deschis. la schimbarile si mutatiile stiintificotehnice.. iar pentru educatori . de programare si de inovare pe termen lung a educatiei.Maria. precum si dezvoltarea aptitudinilor generale si special. pana la schimbarea profesiei. formarea de personalitati independente si creative.metodice. Educatia permanenta este nemijlocit legata de diagnoza si prognoza educatiei. - - Adaptarea pregatirii profesionale. justite. Asigurarea progresului social continuu. forme si tehnici educationale . - Scientizarea si culturalizarea vietii sociale. adica de caracterul permanent al educatiei. Lupsa Ana. Conceptul de educatie permanenta trebuie disociat de o alta notiune.

cluburile.tehnic. de asistenta sociala. Factorii educatiei permanente 1. Schimbarile si mutatiile produse in activitatea social – utila. . in general. Lupsa Ana. Sociologie An I. muzeele. pentru educatia permanenta. cenaclurile. . pentru a-si indeplini rolul sau integral. organizata sau spontana. Pedagogie - Diminuarea efectelor “uzurii morale” a cunostintelor teoretice si practice prin reimprospatarea continua cu noi informatii si noi tehnologii. expozitiile. internetul. formarea personalitatii si pregatirii lui generale si socioprofesionale. asociatiile cultural. Factorii generali( obiectivi si subiectivi) Progresul social. trebuie si poate sa asigure: pregatirea pentru autoeducatie.Scoala. etc. sesiunile stiintifice. care au o contributie educativa valoroasa mai ales la educatia permanenta. - Dobandirea de tehnici si deprinderi de educatie permanenta etc. 3.Maria. mentionam: mass media. . cultural. universitatile populare.educative.. In cadrul acestor factori trebuie sa se integreze familia si organizatiile de tineret. excursiile. etc. Factorii insititutionali peri si extrascolari Printre factorii peri si extrascolari.Corciova Violeta. 2. indeosebi cel stiintifico. etc.Scoala are rolul principal de a asigura educatia tineretului.Factorii institutionali scolari -Scoala de toate gradele este primul si cel mai important factor de educatie si in acelasi timp de educatie permanenta.

Necesitatea restructurarii educatiei si invatamantului in concordanta cu progresul social. prin studiul individual al bibliografiei recomandate . a unor teme pentru acasa. c. organizate de sistemul de educatie permanenta. prin efectuarea in mod independent. in scoala. care solicita tot mai mult dezvoltarea personalitatii prin eforturi individuale.Corciova Violeta. b. si au rolul sa pregateasca tinerii in autoeducatie si educatie permanenta. Lupsa Ana. Formele de educatie permanenta a. In special. ale revolutiei stiintifice. a.cursuri postscolare si postuniversitare. - Necesitatea formarii si adaptarii presonalitatii la cerintele progresului social. . determinand autoeducatia. in general. - toate aceste forme necesita desigur la inceput indrumare din partea profesorului.care pregatesc pentru educatia permanenta.. autoperfectionarea continua.ethnic si cultural. care ar trebui sa conduca la dezvoltarea si manifestarea fenomenului de autoeducatie. Pedagogie - Setea de cunoastere a omului. cooperare. cu cel stiintifico. munca independent. astfel: participarea activa a elevilor in predarea noilor cunostinte.Maria. de autocontrol si de autoreglaj educational. tehnice. spontane. culturale. participarea la efectuarea unor exercitii noi. libere. Sociologie An I.etc. organizate de scoala. raspunsuri la intrebarile profesorului.etc. Forme organizate de scoala: - se intalnesc indeosebi. Forme organizate de sistemul de educatie permanenta: . b.

expozitii. culturii etc. Tehnici de educatie permanenta a.Maria. si dupa caz.. .. educatia prin afise si reclame etc. case de cultura.Corciova Violeta. c. de marketing etc. Tehnica de a reinvata si reinvestiga singur sau in echipa.. cenacluri. etc. in echipa. desfasurate in cercuri. pentru a asigura implementarea a ceea ce stiinta aduce nou si pentru a descoperi noul. culturii etc.educatia realizata prin lectura libera. drumetii. Forme relative libere. . .educatia prin intermediul diverselor activitati cultural. stiintifice etc. spontane de educatie permanenta in cadrul educatiei peri si extrascolare( nonformale si informale) . Tehnica de a investiga(cerceta) singur.. scoli populare etc. in laborator. independent.educatia de popularizare a stiintei.cursuri de management. Pedagogie . .cursuri de perfectionare a pregatirii profesionale. pentru a cunoaste ceea ce este mai importantsi essential in domeniul specialitatii. b..T. cu o pondere tot mai mare in epoca contemporana. .cursuri de perfectionare stiintifica in tara si peste hotare. Sociologie An I. camine culturale. tehnica de a invata singur cu cartea si calculatorul conectat la Internet tehnica muncii intelectuale si I. .. excursii.educatia realizata prin vizite . c. etc. Lupsa Ana. .educatia pe teme diverse prin mass-media si Internet.cluburi..

Ed. Sociologie An I. Aprecierea randamentului. Evaluarea Cercetarea si aprecierea calitatii feedback-ului. “Tratat de pedagogie”. Iasi . Lupsa Ana. Pedagogie Educatia Permanenta trebuie sa se caracterizeze prin: flexibilitate.Gabriela C. o relatie fie cu altul. a allege strategiile.Corciova Violeta. Bucuresti. BIC ALL.Ioan Bontas. universalitate si creativitate. Ed. . Ed. fie cu sine insusi. 2. Examenul si interogatia. Editia a IV-a revazuta si adaugita. diversitate. Pregatirea A decide asupra obiectivelor. 2007 3.Maria. Reglementarea Evaluarea evolutiei. Polirom. Cristea. 3.2006. pentru a asigura sporirea valentelor si eficientei personalitatii si profesionalitatii. Invatarea presupune interactiune. "Pedagogie Generala" . A avea acces la cunostintele achizitionate anterior. Didactica si Pedagogica 2. Editia a II a revazuta si adaugita . Activitatile de ordin metacognitiv care insotesc invatarea pot fi urmatoarele: 1. BIBLIOGRAFIE 1. A anticipa problemele. de la caz la caz. strategiilor si timpului. Revizuirea. dinamism. “Pedagogie” – Constantin Cucos.

Corciova Violeta.Maria. Sociologie An I. Lupsa Ana. Pedagogie .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful