You are on page 1of 9

Corciova Violeta, Lupsa Ana- Maria, Sociologie An I, Pedagogie

Autoeducatia
Ideea necesitatii de a invata in permanenta, de autoinstruire si autoeducare este confirmata din cele mai vechi timpuri, fiind intalnita inca din antichitate la greci si romani, iar mai tarziu scrisa în Coran de catre arabi ca obligatie religioasa.

Definitie: Cuvantul ,,autoeducatie”, provenit din grecescul ,,autos”(,,insusi”) si latinescul ,,educatio”(,,educatie”) este o activitate pe care orice individ o desfasoara constient, pentru formarea sau desavarsirea propriei persoane. El este atat subiect cat si obiect al educatiei, asupra lui aplicandu-se toate influentele. Autoeducatia se defineste ca fiind activitatea constienta si complexa a fiintei umane desfasurata in scopul desavarsirii propriei personalitati. Ea este o consecinta a noii perspective asupra educatiei - educatia permanenta - si se formeaza treptat, prin initierea copiilor asupra metodelor si tehnicilor de munca intelectuala, care sa le permita dobandirea unor noi cunostinte, noi competente si noi comportamente, fara a recurge la sprijinul scolii. Definirea autoeducatiei este realizata in literatura de specialitate intr-un context teoretic si metodologic care urmareste imbunatatirea permanenta a activitatii de educatie in mediul scolar, dar si in mediul extrascolar, in societate, familie, comunitate. In plan teoretic sunt semnalate deosebirile care trebuie operate intre autoeducatie si: autoinstruire (care desemneaza actiunea de a invata singur, fara profesor) activitate independenta (comportament independent, urmare a schimbarii personalitatii)

Sensul autoeducatiei este de fapt mai larg, “reprezentand activitatea fiintei umane desfasurata in scopul perfectionarii propriei personalitati.” Ea se bazeaza pe o educatie de calitate “a carei menire este de a pregati fiinta umana pe tot parcursul vietii.”

In acelasi timp autoeducatia favorizeaza asimilarea influentelor venite din afara prin educatie. El mediteaza asupra celor invatate si dispunand de un mod propriu de apreciere a valorilor socio-culturale. Directii de actiune pentru dezvoltarea capacitatii de autoeducatie • Dezvoltarea curiozitatii si instinctului de explorare prin utilizarea unor strategii didactice activ-participative. Omul care doreste sa se autoeduce permanent. Pedagogie Autoeducatia devine posibila la varsta adolescentei. le interiorizeaza. si asigurarii unui raport adecvat intre cunostintele declarative (“gata facute”) si cele procedurale (solicita efort din partea elevului pentru achizitionare). valorificand strategia educatiei permanente b) formarea – dezvoltarea capacitatii obiectului educatiei de interiorizare a actiunilor educationale prin realizarea unor circuite de conexiune inversa interna c) formarea – dezvoltarea capacitatii de autoevaluare continua d) formarea – dezvoltarea capacitatii de selectare si valorificare a unor strategii eficiente de autoinstruire permanenta e) formarea – dezvoltarea capacitatii de autoproiectare a instruirii. formandu-si idealul in viata.Maria. • Dezvoltarea unor strategii si abilitati de munca intelectuala care sa conduca la autonomia . Lupsa Ana. Autoeducatia depinde de asigurarea urmatoarelor premise: a) proiectarea si realizarea instruirii de baza intre 6 si 16 ani. participand astfel la propria sa formare si dezvoltare. isi formeaza personalitatea echilibrat. Sociologie An I. la niveluri calitativ superioare. ceea ce marcheaza momentul transformarii obiectului educatiei in subiect al propriului proces de autoformare – autodezvoltare permanenta a propriei sale personalitati.Corciova Violeta. deoarece tanarul isi proiecteaza in viitor propria persoana. participa la dezvoltarea societatii si la educarea celorlalti membri ai colectivitatii din care face parte. iar pe de alta parte se integreaza în educatia permanenta sporindu-i eficienta. poate identifica si folosi sursele de informatie.

Metode si tehnici de munca intelectuala specifice autoeducatiei • Metodele si tehnicile de informare.rationarea. Sociologie An I. .folosirea portretului. • Cultivarea capacitatii de autoevaluare si reflectie personala a elevului. . • Educarea vointei elevilor si a capacitatii lor de a depune efort constant. • Exemplul. experimentare si dezvoltare a cunoasterii. autoeducatia poate deveni principala sursa de actualizare si perfectionare a cunostintelor si abilitatilor individului. • Autoconstrangerea.resemnarea. documentare. . . • Autostimularea: .proiectarea vinovatiei personale.rationalizarea. tehnicile si procedeele de activitate. . .regresiunea ca modalitate de echilibrare psihica.Maria. Daca este sustinuta de o motivatie corespunzatoare. • Autoanaliza. .maxima de viata.echilibrarea prin transformare imaginara a lumii externe si a eu-lui.simularea si disimularea. . . prelucrare si stocare a informatiilor sau cunostintelor. • Cultivarea independentei si intereselor elevilor. . • Metodele. • Jurnalul intim. Pedagogie cognitiva a elevului. . Procedee de autoeducatie • Autopersuasiunea. Lupsa Ana. • Ajutarea elevilor in organizarea judicioasa a timpului si in constientizarea exigentelor ce decurg din idealul de viata pentru care au optat.adoptarea unui model de om.Corciova Violeta. • Autoevaluarea rezultatelor. • Metodele si tehnicile de cercetare.compensarea. • Metodele si tehnicile de invatare.

. cat si al individului tanar si adult. formarea de personalitati independente si creative. precum si dezvoltarea aptitudinilor generale si special. Obiectivele educatiei permanente Educatia permanenta trebuie sa raspunda schimbarilor care se produc in societate. . si a celor pedagogice. forme si tehnici educationale . Ea necesita realizarea unui sistem de obiective si cerinte. - - Adaptarea pregatirii profesionale. de programare si de inovare pe termen lung a educatiei. compus din obiective. mergand. tehnica. Pedagogie Educatia permanenta(formarea continua) Definitie: Educatia Permanenta este un sistem educational deschis. Perfectionarea capacitatilor si deprinderilor intelectuale si profesionale. Sociologie An I. al capacitatilor si deprinderilor de autoeducatie. care asigura intretinerea si dezvoltarea continua a potentialului cognitive. economie etc. Conceptul de educatie permanenta trebuie disociat de o alta notiune. - Scientizarea si culturalizarea vietii sociale.Corciova Violeta. al unitatilor de invatamant si al altor factori educative. in unele situatii. Educatia permanenta este nemijlocit legata de diagnoza si prognoza educatiei.Maria. la schimbarile si mutatiile stiintificotehnice.metodice. - Asigurarea imbogatirii sistematice si continue a cunostintelor generale si special. a calificarii. continuturi. etica. pana la schimbarea profesiei. iar pentru educatori . printre care mentionam: - Intelegerea necesitatii educatiei permanente atat la nivelul factorilor de decizie. profesionale etc. cultura. Asigurarea progresului social continuu. Lupsa Ana. afectiv si actional al personalitatii. in stiinta. justite. adica de caracterul permanent al educatiei.

3. cluburile.Corciova Violeta. muzeele. pentru educatia permanenta. Factorii insititutionali peri si extrascolari Printre factorii peri si extrascolari. .Maria. pentru a-si indeplini rolul sau integral. Schimbarile si mutatiile produse in activitatea social – utila. in general. formarea personalitatii si pregatirii lui generale si socioprofesionale. universitatile populare. mentionam: mass media. - Dobandirea de tehnici si deprinderi de educatie permanenta etc.. In cadrul acestor factori trebuie sa se integreze familia si organizatiile de tineret.Scoala. Factorii educatiei permanente 1. excursiile. expozitiile. Sociologie An I. cenaclurile. care au o contributie educativa valoroasa mai ales la educatia permanenta. .educative. Pedagogie - Diminuarea efectelor “uzurii morale” a cunostintelor teoretice si practice prin reimprospatarea continua cu noi informatii si noi tehnologii. sesiunile stiintifice. indeosebi cel stiintifico. Lupsa Ana. organizata sau spontana. asociatiile cultural.Factorii institutionali scolari -Scoala de toate gradele este primul si cel mai important factor de educatie si in acelasi timp de educatie permanenta. . etc. de asistenta sociala.Scoala are rolul principal de a asigura educatia tineretului. etc. 2. etc. cultural. internetul. trebuie si poate sa asigure: pregatirea pentru autoeducatie. Factorii generali( obiectivi si subiectivi) Progresul social.tehnic.

c. - toate aceste forme necesita desigur la inceput indrumare din partea profesorului.. organizate de sistemul de educatie permanenta.Maria. libere. Forme organizate de scoala: - se intalnesc indeosebi. b.cursuri postscolare si postuniversitare. care ar trebui sa conduca la dezvoltarea si manifestarea fenomenului de autoeducatie. In special. ale revolutiei stiintifice.Corciova Violeta. Necesitatea restructurarii educatiei si invatamantului in concordanta cu progresul social. organizate de scoala. participarea la efectuarea unor exercitii noi. cooperare. - Necesitatea formarii si adaptarii presonalitatii la cerintele progresului social. astfel: participarea activa a elevilor in predarea noilor cunostinte. care solicita tot mai mult dezvoltarea personalitatii prin eforturi individuale. Sociologie An I.etc. b.care pregatesc pentru educatia permanenta. de autocontrol si de autoreglaj educational. a. Lupsa Ana. Forme organizate de sistemul de educatie permanenta: .etc. . determinand autoeducatia. Formele de educatie permanenta a. prin studiul individual al bibliografiei recomandate . cu cel stiintifico. culturale. si au rolul sa pregateasca tinerii in autoeducatie si educatie permanenta. prin efectuarea in mod independent. munca independent. autoperfectionarea continua. Pedagogie - Setea de cunoastere a omului. spontane. raspunsuri la intrebarile profesorului. in scoala. a unor teme pentru acasa. in general. tehnice.ethnic si cultural.

independent. etc.educatia realizata prin lectura libera.cursuri de perfectionare a pregatirii profesionale.cluburi. culturii etc.educatia realizata prin vizite . Tehnici de educatie permanenta a. Forme relative libere. b.. . si dupa caz. .. drumetii..Corciova Violeta. . cu o pondere tot mai mare in epoca contemporana.educatia pe teme diverse prin mass-media si Internet.educatia prin intermediul diverselor activitati cultural.cursuri de management. Tehnica de a investiga(cerceta) singur. Tehnica de a reinvata si reinvestiga singur sau in echipa.. in echipa.Maria. educatia prin afise si reclame etc. c. de marketing etc. Pedagogie . .cursuri de perfectionare stiintifica in tara si peste hotare. . . Lupsa Ana. spontane de educatie permanenta in cadrul educatiei peri si extrascolare( nonformale si informale) . etc. Sociologie An I.educatia de popularizare a stiintei.. scoli populare etc. culturii etc.T. c. case de cultura. excursii. pentru a asigura implementarea a ceea ce stiinta aduce nou si pentru a descoperi noul. in laborator. desfasurate in cercuri. pentru a cunoaste ceea ce este mai importantsi essential in domeniul specialitatii.. . cenacluri. tehnica de a invata singur cu cartea si calculatorul conectat la Internet tehnica muncii intelectuale si I. expozitii. camine culturale. stiintifice etc..

universalitate si creativitate. Ed. 3. BIC ALL. diversitate. Ed.2006. strategiilor si timpului. A avea acces la cunostintele achizitionate anterior. Examenul si interogatia. A anticipa problemele.Ioan Bontas. Polirom. Revizuirea. pentru a asigura sporirea valentelor si eficientei personalitatii si profesionalitatii. Activitatile de ordin metacognitiv care insotesc invatarea pot fi urmatoarele: 1. Iasi . Invatarea presupune interactiune. Didactica si Pedagogica 2. "Pedagogie Generala" . Bucuresti. Reglementarea Evaluarea evolutiei. 2007 3. Editia a II a revazuta si adaugita . “Pedagogie” – Constantin Cucos. “Tratat de pedagogie”. Sociologie An I. dinamism. Aprecierea randamentului. Lupsa Ana. Pregatirea A decide asupra obiectivelor. Pedagogie Educatia Permanenta trebuie sa se caracterizeze prin: flexibilitate. 2. o relatie fie cu altul. . Evaluarea Cercetarea si aprecierea calitatii feedback-ului. fie cu sine insusi.Maria. Cristea.Gabriela C. Ed. BIBLIOGRAFIE 1. a allege strategiile.Corciova Violeta. de la caz la caz. Editia a IV-a revazuta si adaugita.

Maria. Lupsa Ana.Corciova Violeta. Sociologie An I. Pedagogie .