Kertas Kerja Gotong-Royong Perdana 2011 Peringkat Sekolah Februari 2011

Anjuran: SEKOLAH KEBANGSAAN RELONG (SKR), KUALA LIPIS dengan Kerjasama PERSATUAN IBU BAPA DAN GURU SKR, KUALA LIPIS

Persekitaran yang bersih dan ceria dapat membantu mempertingkatkan proses pengajaran dan pembelajaran dengan lebih berkesan dan efektif. kawasan pengumpulan sampah. Sehubungan dengan itu. Di samping itu. . keceriaan kawasan sekitar sekolah serta menghapuskan kawasan pembiakan nyamuk aedes bersama pihak Jabatan Kesihatan Daerah lipis yang akan dijemput hadir untuk memberikan perkhidmatan ‘fogging’ atau menyembur asap disekitar kawasan sekolah. Aktiviti ini diharapkan dapat memberikan pendedahan dan amalan kepada pelajar tentang betapa pentingnya menjaga kebersihan dan keceriaan sekolah terutamanya bilik darjah. guru serta warga SKR akan memperoleh manfaat daripada aktiviti ini dan seterusnya memenuhi serta mencapai matlamat 3K. Antara aktiviti yang dirangka akan dilaksanakan meliputi aspek pembersihan kawasan longkang. pihak sekolah melalui jawatankuasa 3K (Keselamatan. berketrampilan dan berkeperibadian yang unggul. Kebersihan persekitaran dan bilik darjah merupakan salah satu faktor yang dapat membantu memenuhi perlaksanaan matlamat tersebut. aktiviti akan membolehkan pelajar menerapkan nilai-nilai murni dalam diri mereka. Adalah menjadi harapan agar murid.0 PENDAHULUAN Sistem pendidikan masa kini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam memenuhi matlamat falsafah pendidikan kebangsaan bagi melahirkan insan yang berilmu. ibu bapa. Penyediaan persekitaran yang kondusif adalah merupakan tanggungjawab yang perlu dititikberatkan oleh sesebuah institusi pendidikan. kesihatan dan kebersihan ) telah merancang untuk menganjurkan satu aktiviti gotong-royong perdana bersama pihak PIBG bagi memenuhi matlamat yang telah diterapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Kementerian Pelajaran Malaysia sentiasa memberi perhatian terhadap tahap kebersihan sekolah melalui pertandingan 3K.1.

selamat dan ceria.0 2. ibu bapa. kakitangan sekolah dan Ahli PIBG 4. keindahan dan keceriaan serta menghargai kemudahan yang telah disediakan. 2.2 2. pendidik dan warga sekolah dalam melaksanakan aktiviti yang berkaitan dengan penglibatan semua pihak dalam program kebersihan sekolah.2.3 Melaksanakan amalan kebersihan bagi mencapai kepuasan yang maksimum.5 Mengembeling tenaga dan idea yang bersepadu dalam merealisasikan keberkesanan aktiviti. 2. Mewujudkan dan meningkatkan semangat kerjasama yang padu antara murid. indah. Guru. 2. 3.1 OBJEKTIF Mewujudkan iklim yang kondusif serta identiti sekolah sebagai institusi yang bersih.4 Meningkatkan keprihatinan dan komitmen warga sekolah dan ibu bapa terhadap kebersihan.0 KUMPULAN SASARAN Murid.0 NAMA PROGRAM ”GOTONG-ROYONG PERDANA 1 MALAYSIA” TEMA: ”JOM CERIAKAN SEKOLAH” .

1 Pembersihan Longkang Tugasan membersihkan longkang ini dilakukan adalah untuk melancarkan aliran air yang melalui kawasan tersebut agar tidak tersumbat. guru-guru dan para murid akan membersihkan kolam dan kawasan di sekitarnya. Selain itu sebagai satu usaha untuk menghalang pembiakan nyamuk aedes yang dikhuatiri akan memberi kesan kepada murid khususnya semasa berada di sekolah.30 petang Pakaian : Pakaian sukan.00 pagi . Ibu bapa.0 CADANGAN AKTIVITI DAN SKOP TUGAS 6.5.0 TARIKH PROGRAM/AKTIVITI YANG AKAN DIJALANKAN Tarikh Cadangan : 26 Februari 2011 ( Sabtu) Tempat : Kawasan sekitar Sekolah Kebangsaan Relong Masa : 8. 6. 6. Selain itu papan tanda yang telah ditempah akan dipasang dikawasan pintu masuk sekolah dan pejabat.2 Kolam Kedudukan kolam ikan yang berada di antara blok kelas dan pejabat merupakan kawasan tarikan bagi murid dan pelawat yang datang ke sekolah. Bagi yang membersihkan kawasan ini.1. Bagi memberikan kesan keceriaan pada sekolah. Melalui kerja gotong-royong dikawasan kolam ini. . mereka akan membersihkan sampah di sekitar koridor bangunandi tingkat dua. di bahagian perhiasan pokok bunga di sekitar sekolah akan dicat menggunakan warna-warna yang terang.4 Mengecat dan memasang papan tanda. Bahagian tapaknya perlu disimenkan untuk mengukuhkan kedudukan tiang bendera tersebut.3 Bendera dan koridor bangunan. 6. 6. seterusnya di kawasan bendera.

Halimatun bt. Cikgu Zaid b. Kolam & Lanskap Bendera dan Kawasan Koridor Mengecat dan Memasang papan Tanda Surau Jalan masuk kawasan sekolah KETUA DAN KUMPULAN YANG TERLIBAT 1. Amri 2. Wakil PIBG 3. Karim 2. Murid tahun 4 1. Murid tahun 6 (lelaki) 1. 1 2 3 4 5 6 KAWASAN Longkang 1. Bahagian sekitar kantin dan bangunan sekolah. Pn. Wakil PIBG 3.6.6 Kelas Setiap kelas akan diagihkan mengikut guru-guru dan wakil dari ibu bapa disamping akan dibantu oleh beberapa kumpulan murid dari beberapa kelas untuk membersihkan dan menceriakan setiap kawasan yang telah ditetapkan. Ust. Ustz. En. Kumpulan PIBG . Wakil PIBG 3. Taip 2. Saodah bt. Cikgu Wan Bahri b. Cikgu Zairol b. Said 2. Karim (wakil PIBG) 3. Ali (wakil PIBG) 3. Cikgu Kamil b. Murid Tahun 6 (perempuan) 1. Kamal b.0 JAWATANKUASA AKTIVITI DAN KUMPULAN MENGIKUT AGIHAN KAWASAN BIL. Ahmad (wakil PIBG) 3. Mohd 2. Rosli 2. Murid tahun 5 1. 7. En. Fairuz Amir b. Kawasan perhiasan seperti pokok bunga dan bahagian dalaman surau itu sendiri seperti susunan sejadah dan telekung(sekiranya ada) serta kawasan di sekitar tempat wuduk (lelaki dan perempuan) 6. Murid tahun 3 1.5 Surau Agihan tugas di sekitar surau ini meliputi longkang.

2. Hadirin Berkumpul di dewan & majlis ucapan YDP PIBG & YB Abd Rahman b.30 pagi 11. Zaiton bte. Murid tahun 4 8.00 d) Sumbangan SKR = RM 30.00 petang 1.00 pagi 8. 3 KAWASAN/ KELAS Blok A ( Bahagian Dewan) Blok B (Perpustakaan & Makmal Sains) Blok C ( Makmal Komputer) KETUA DAN KUMPULAN TERLIBAT 1. Cikgu Azrol b. Khairul 2. Murid tahun 3 1. Rozehan Zaiha 2.00 c) Sumbangan Guru = RM 200. Bakri Jemput YB ke tapak tanaman pokok dan sekitar sekolah. Pn.00 .0 SUMBER KEWANGAN/ ANGGARAN PENDAPATAN Sumbangan diperolehi daripada: a) PIBG b) Kantin Sekolah = RM 700. Bakri Makan tengah hari dan majlis bersurai 9. Murid tahun 2 1.00 = RM 50.AGIHAN TUGAS MENGIKUT KELAS BIL 1.0 TENTATIF PROGRAM Masa 8.00 pagi 11.15 pagi 8. Pn.30 petang Aktiviti Ketibaan ibu bapa/ penjaga ke sekolah Taklimat agihan tugas Gotong –royong bermula Ketibaan YB Tuan Abd Rahman b. Nordin 2.30 pagi 12.

00 = RM 50.00 Keseluruhan : 211 x RM 3.00 =RM 18.00 = RM 25.00 JUMLAH BESAR UNTUK MAKANAN = RM 633.00 Bil berus yang diperlukan = 5 unit 5 unit x RM 5.00 Bil tin cat yang diperlukan = 1 unit 1 unit x RM25.00 = RM16.00 Bil beg yang diperlukan= 4 unit 5 unit x RM 2.00 = RM 10. 8. 4. 2. 7. 5.00 = RM 633.50 Bilangan yang diperlukan = 2 unit 2 unit x RM8.50) b) Minum = Sirap (1 x RM 0.00 Bilangan yang diperlukan = 5 unit 5 unit x RM 1. PERALATAN Cat tin ( Batu perhiasan) Cat tin ( tiang garaj kereta) Berus cat Plastik beg sampah Berus sabut Sabun pencuci Berus Longkang Pencedok Longkang HARGA Bilangan cat yang diperlukan = 2 unit 2 unit x RM25.00 Bil berus yang diperlukan = 3 unit 3 unit x RM 6.00 10. a) Makan = Nasi Ayam ( 1 orang = RM 2.00 = RM 25.00 Bilangan yang diperlukan = 3 unit .50) Jumlah = RM 3.50 = RM7.0 ANGGARAN PERBELANJAAN = 150 orang = 45 orang = 16 orang = 211 orang a) Murid b) Ibubapa c) Guru Jumlah 10.2 Anggaran Perbelanjaan bagi peralatan BIL 1.1 Makan dan minum untuk makan tengah hari. 6.10. 3.

Rozehan Zaiha & Kawasan Sekolah Ustz. Zainab bt. Khairil : En. Mokhtar : Pn. Azrol b. Saad Protokol : Pn.00 Jumlah harga bagi peralatan yang diperlukan = RM 175. Nordin Kebersihan Dewan : Pn. Halimatun bt.50 = RM 808. Sani Penaung Penasihat Pengerusi Penyelaras Bendahari Juruacara Majlis : En.50 11. Mohd Firdaus b. Masran : Pn Anita bt Ismail : Ust.0 JAWATANKUASA AKTIVITI : Pn. Saari. Asyikin bt. Said : En. Devi bte. Peralatan PA System : En.50 JUMLAH KESELURUHAN PERBELANJAAN ( Makanan + Peralatan ) RM 633. Mat b. Zainah bt. Badar Pn.3 unit x RM8.00 + RM175.00 = RM 24. Amir b. Mohamad Cik Halimatun bt. Rokman b. Hj Nor Buku Program : En Badarudin b. Badar . Khir Makanan : Ustz Salmiah bt.

Setelah disemak bahawasanya kertas kerja ini DILULUSKAN / TIDAK DILULUSKAN di atas sebab-sebab berikut: ……………………………………………………………………………………………………. Asyikin bt.Disiplin Keselamatan Guru = 16 orang PENUTUP : En. . Sani Adalah diharapkan program ini mendapat kerjasama dari pihak sekolah serta semua pihak yang terlibat dan menjadikannya sebagai amalan kepada murid-murid dalam menghadapi kehidupan harian. SK Relong. Burhan b. Kuala Lipis Pahang.. Disediakan oleh …………………………………………. Tuan Long Hussin ) Setiausaha 3K. Musa Pn. ( Tuan Mohd Zaidi b.

d. Luvmour.html 4.pathsoflearning. R. American Psychological Association.apastyle.my 3. (2007).). from http://www. 2009. from http://www. (2003). Kuala Lipis. from http://www. 2. Pocket guide to APA style. (n.cfm . 2004.……………………………… ( Pn. Retrieved May 29. RUJUKAN 1.edu. APA style: Electronic references. Boston: Hughton Miffin Company. Being with children during times of crisis: developmental appropriateness. Perrin. B. APA Citation Style. Masran ) Guru Besar. Devi bte.library. Cornell University Library.Pathsofl earni ng.org/elecref. Retrieved October 7. Pahang.net/library.cornell. (2004). SK Relong.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful