Descărcarea electrostatică

Istoric Pentru multe persoane, electricitatea statică este puţin mai mult decât şocul suferit atunci când ating un maner metalic după ce au mers de-a lungul unei camere mochetate sau au alunecat de-a lungul unui scaun de maşină. Oricum, electricitatea statică a fost o problemă serioasă în industrie de-a lungul secolelor. Vârsta electrotehnicii a adus cu ea noi probleme asociate cu electricitatea statică şi descărcări electrice. Odată cu devenirea electronicelor mai rapide şi mai mici, sensibilitatea lor la ESD a crescut. Astăzi, ESD influienţează produtivitatea şi fiabilitatea produselor înaproximativ toate aspectele mediului actual al electrotehnicii. Multe aspecte ale controlului electrostatic din industria electrotehnică se aplică de asemenea în alte industrii precum aplicaţii „clean room” şi artă grafică. În ciuda marilor eforturi făcute în ultimul deceniu, ESD încă afectează randamentul producţiei, costurile de fabricaţie, calitatea produselor, fiabilitatea produselor şi profitabilitatea. Descărcarea electrostatică (ESD) este curentul electric subit şi momentan care urmează între două obiecte ce au un diferit potenţial electric cauzat de contactul direct sau indus de un câmp electrostatic. Termenul este frecvent utilizat în electrotehnică sau alte industrii pentru a descrie curenţi momentani nedoriţi care pot cauza daune echipamentelor electronice. ESD este o problemă serioasă în circuitele integrate. Circuitele integrate sunt compuse din materiale semiconductoare precum silicon şi materiale izolatoare precum dioxid de silicon. Oricare dintre aceste materiale pot suferi daune permanente când sunt supuse la tensiuni înalte, ca rezultat existând în prezent un număr de dispozitive antistatice care previn acumularea de energie statică.

electricitatea statică este întradevăr generată. Suprafetele cu sarcină pot atrage sau ţine contaminanţi. Un dispozitiv electronic ce alunecă în sau în afara unei pungi. Descărcarea electrostatică este definită ca transferul de sarcină între corpuri la un diferit potenţial electric. Când sunt atrase de circuitul unui aparat electric. cauzând defecţiunea echipamentului sau cedarea acestuia. o persoană ce merge de-a lungul unei podele generează electricitatea statică la contactul tălpii papucului şi apoi la separarea de suprafaţa podelei. Aceasta poate de asemenea răsturna funcţionarea normală a unui sistem electronic. Acest dezechilibru de electroni produce un câmp electric care poate fi măsurat şi care poate influienţa alte obiecte aflate la distanţă. făcând îndepărtarea din mediu dificilă. reviste sau tub generează o sarcină electrică în timp ce carcasa şi metalul condus face multiple contacte şi separări cu suprafaşa containerului. Controlarea descărcării electrostatice începe cu înţelegerea modului în care sarcina electrică are loc în primă instanţă. De exemplu. Sarcina electrostatică este cel mai frecvent creată de contactul şi separarea a două materiale. O altă problemă cauzată de electricitatea statică se produce în „clean rooms”. Descărcarea electrostatică poate schimba caracteristicile electrice ale unui aparat semiconductor.Electricitatea statică Electricitatea statică este definită ca o sarcină electrică cauzată de un dezechilibru de electroni pe suprafaţa materialelor. aceste particule pot cauza defectări aleatorii şi reduc randamentul produsului. În timp ce mărimea sarcinii electrostatice poate fi diferită în aceste exemple. . degradându-l sau distrugându-l.

Materialul „A” constă în atomi cu numere egale de protoni şi electroni. Atomii unui material ce nu are sarcină statică are un număr egal de protoni pozitivi (+) în nucleu şi elentroni negativi (-) ce orbitează nucleul. care este expimat în voltaj.Care material va pierde şi care va câştiga electroni va depinde de natura materialelor. Aceasta implică transferul electronilor între materiale. Materialul „B” constă de asemenea în atomi cu numere egale (deşi posibil diferite) de protoni şi electroni. vorbim despre potenţialul electrostatic de pe un obiect. . electroni încărcaţi negativ sunt transferaţi de la suprafaţa unui material pe suprafaţa celuilalt. În figura 1. Când cele două materiale se pun în contact şi apoi se separă . în timp ce materialul ce câştigă electroni este încărcat negativ. Electricitatea statică este măsurată în coulombi. Acest lucru este arătat în figura 2. Sarcina „q” a unui obiect este determinată de capacitatea obiectului „C” şi de voltajul potenţial de pe obiect (V): q =CxV Uzual. Materialul care pierde electroni devine încărcat pozitiv. Ambele materiale sunt neutre electric.Crearea sarcinii electrostatice prin contactul şi separarea materialelor este cunoscută ca „sarcină triboelectrică”.

viteza separării. umiditatea relativă şi alşi factori. Aceasta are loc în momentul în care un obiect cu sarcină electrică este plasat în apropierea unui obiect conductor izolat de pământ. Deşi descărcarea electrostatică netă a obiectului nu s-a . creând o descărcare electrostatică sau ESD. Prezenţa obiectului cu sarcină crează un câmp electrostatic care cauzează sarcini electrice pe suprafaţa altui obiect pentru redistribuire. aceasta devine o sarcină „electrostatică” (dacă rămâne pe material ). Odată ce sarcina este creată pe material. Cantitatea de sarcină creată de generarea triboelectrică este afectată de suprafaţa de contact.Acest proces de contact al materialelor. Cauzele ESD Una dintre cauzele fenomenelor ESD este electricitatea statică precum am arătat mai sus. sarcina triboelectrică este cea mai comună. bombardament de ioni. Factori suplimentari precum rezistenţa reală a circuitului de descărcare şi rezistenţa contactului la interfaţa dintre suprafeţele de contact de asemenea afectează sarcina reală care poate promova daune. Această sarcină poate fi transferată de pe material. transfer de electroni şi separare este de fapt un proces mult mai complex decât este descris aici. O sarcină electrostatică poate fi creată de asemenea pe materiale în alte feluri precum inducţie. sau contactul cu alte suprafeţe cu sarcină. Oricum. O altă cauză a daunelor ESD este prin intermediul inducţiei electrostatice.

acum are regiuni de exces de sarcini pozitive sau negative. De exemplu. Principiul de bază al unei EPA este că nu există materiale suficient de încărcate în apropierea electronicelor sensibile la ESD. sau forme mai puţin evidente de degradare care pot afecta fiabiliatea pe termen lung şi performanţa dispozitivelor electronice. Prevenirea ESD Prevenirea ESD se bazează pe Suprafaţa Protectoare Electrostatică ( Electrostatic Protective Area EPA ). Totuşi. şi incendii sau explozii dacă aerul conţine gaze inflamabile sau particule. Unele dispozitive pot fi avariate de descărcări. toate .schimbat. chiar şi de 12 volţi. Tipuri de descărcări electrice Cea mai spectaculoasă formă de ESD este scânteia. Degradarea în unele dispozitive poate să nu devină evidentă decât după o lungă întrebuinţate. pagube grave echipamentelor electronice. Aceste forme invizibile de ESD pot provoca cedări instantanee ale dispozitivelor. care se produce atunci când un câmp electronic puternic crează un canal conductor ionizat în aer. regiuni cu sarcină de la suprafaţa pungilor de plastic pot induce potenţial în apropierea componentelor sensibile la ESD prin inducţie electrostatică şi un fenomen ESD se poate produce dacă componenta este atinsă de un instrument metalic. care pot avea o intensitate mică. Un fenomen ESD se poate produce în momentul în care un obiect intră în contact cu o cale conductoare. multe fenomene ESD au loc fără o scânteie vizuală sau auditivă. EPA poate fi o o staţie mică de muncă sau o suprafaţă mare de producţie. O persoană ce poartă o sarcină electrică relativ mică poate să nu simtă o descărcare care este suficientă pentru a avaria componente electronice sensibile. Aceasta poate cauza disconforturi minore oamenilor.

lucrătorii sunt împământaţi şi acumularea de sarcină la electronicele sensibile la ESD este prevenită. Atunci când conectaţi un echipament periferic la calculator. Prevenirea ESD în interiorul unei EPA poate include folosirea unui material izolator ESD potrivit. Standarde internaţionale sunt folosite pentru a defini EPA-ul tipic şi pot fi fondate de exemplu din Comisia Electrotehnică Internaţională ( Internaţional Electrotechnical Commision IEC ) sau Institutul Naţional American de Standarde ( American National Standards Institute ANSI ). Pentru a preveni deteriorãrile cauzate de ESD. folosirea filamentelor conductoare sau confecţii purtate de muncitorii care montează. apoi se pot descãrca într-un alt obiect. şi controlul umidităţii. covoraşe antistatice sau materiale pentru podea conductoare care să conducă sarcinile electrice dăunătoare departe de suprafaţa de muncă. cum ar fi calculatorul. cât şi pentru echipamentul respectiv. înainte de AVERTISMENT: . DES se pot acumula pe corpul dumneavoastrã sau pe un obiect. Vã puteţi proteja împotriva DES şi puteţi descãrca electricitatea staticã din corp atingând un obiect metalic împãmântat (de exemplu o suprafaþã metalicã nevopsitã de pe panoul I/O al calculatorului) înainte de a intra în contact cu orice piesã electronicã. În anumite condiţii.materialele conductoare sunt împământate. trebuie sã descãrcaþi electricitatea staticã din corpul dumneavoastrã înainte de a intra în contact cu oricare din componentele electronice interne ale calculatorului. Protecţia împotriva descãrcãrilor electrostatice: Deconectaţi echipamentul de la reţeaua electricã urmând instrucţiunile de siguranţã. curea conductoare pentru încheietură şi curea pentru picior pentru a preveni acumularea tensiunilor înalte în corpul muncitorilor. se recomandã sã creaţi o legãturã la pãmânt atât pentru dumneavoastrã. cum ar fi un modul de memorie. de exemplu pe un echipament periferic. Descãrcãrile electrostatice (DES) pot deteriora componentele electronice din interiorul calculatorului.

• Atunci când transportaţi o componentã sensibilã. • Utilizaţi toate componentele sensibile la electricitate staticã în zone protejate împotriva încãrcãrii electrostatice. atingeţi periodic un obiect metallic împãmântat pentru a elimina încãrcãtura electrostaticã acumulatã de corpul dumneavoastrã. puteti urma paşii de mai jos pentru a preveni deteriorãrile cauzate de descãrcãrile electrostatice: • Atunci când despachetaþi o componentã sensibilã la electricitatea staticã din ambalajul în care a fost expediatã. nu scoateţi componenta din materialul protector antistatic pânã în momentul instalãrii. În plus. Chiar înainte de a desface ambalajul antistatic. asiguraţi-vã cã aţi descãrcat electricitatea staticã din corpul dumneavoastrã. amplasaţi-o într-un recipient sau un ambalaj antistatic.a îl conecta la calculator. utilizaţi covoare şi folii de protecţie antistatice. Dacã este posibil. . De asemenea. în timp ce efectuaţi operaţiuni în interiorul calculatorului.

Alte echipamente pentru protecţia antistatcă: Manuşi protecţie chimică realizate din PVC. Cizme protecţie antistatice: . Cască protecţie antistatică pentru mineri realizată din textolit.căptuseala termoizolantă: vatelină ignifugaă. . utilizate pentru manipularea produselor inflamabile. mîneci detaşabile) . multifuncţională. tratate antistatic. 3 în1 cu benzi reflectorizante microprismatice(jachetă internă: vestă antistatică cu benzi reflectorizante microprismatice. impermeabilă.Scurtă antistatică.

Din 9600 de cazuri s-a constatat că 27 % se datorează supratensiunilor atmosferice şi de comutaţie . poţi beneficia de investiţia făcută în sistemul de protecţie acesta având condiţii efective de funcţionare respectiv poţi să ai sistemul complet de protecţie realizat şi să nu existe supratensiuni.indicii de keraunicitate destul de ridicaţi pe teritoriul Romaniei . În cazul Romaniei situaţia reală poate fi definită de un procent mai mare de deteriorări datorate supratensiunilor atmosferice şi de comutaţie deoarece : . Poţi să nu ai nici protecţii nici probleme. În acest context o importanţă deosebită o prezintă măsurile şi echipamentele prin care se asigură compatibilitatea electomagnetică la trăznet. 2.Soluţii privind protecţia la supratensiuni atmosferice şi de comutaţie 1.lipsesc măsurile de protecţie ale instalaţiilor electrice din imobile . Provocarea constă în efortul pe care trebuie să-l facă specialiştii români de cunoaştere a noilor reglementări şi mai apoi de asimilare corectă în instalaţii. . Remarcăm că producerea de supratensiuni periculoase într-un anumit punct este o problemă de probabilităţi . Necesitatea este motivată de faptul că absorţia mare de receptoare electrice de provenienţă UE impune asigurarea condiţiilor de inunitate solicitate de acestea pentru a preveni uzura lor prematură. . Statistici În figura 1 prezentăm o statistică furnizată de DEHN. sau poţi să ai instalat doar o parte din sistemul de protecţie şi să fie suficient. Scop În efortul României de aderare la Uniunea Europeană alinierea la standardele europene constituie în egală măsură o necesitate şi o provocare.

. Proprietarii de imobile şi/sau de receptoare electrice işi pot asuma conştient riscuri sau ca alternativă la finanţarea soluţiei tehnice pot apela la poliţe de asigurare la unităţi specializate .Figura 1 Gestionarea riscului trebuie facută având asigurate resurse dedicate acestui scop în bugetul propriu în caz contrar trebuie investit necondiţionat în realizarea protecţiei la supratensiuni atmosferice sau de comutaţie (STA/C).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful