You are on page 1of 31

IÇINDEKILER

YDS 2003 .........................................................................................................................1


YDS 2003 .........................................................................................................................1
YDS 2004 .........................................................................................................................2
YDS 2004 .........................................................................................................................2
YDS 2005 .........................................................................................................................3
YDS 2005 .........................................................................................................................3
YDS 2006 .........................................................................................................................4
YDS 2006 .........................................................................................................................4
KPSS 2004 ........................................................................................................................5
KPSS 2005 ........................................................................................................................5
KPSS 2006 ........................................................................................................................6
KPDS 2003 MAYIS..............................................................................................................7
KPDS 2003 MAYIS..............................................................................................................7
KPDS 2003 KASIM..............................................................................................................8
KPDS 2003 KASIM..............................................................................................................8
KPDS 2004 MAYIS..............................................................................................................9
KPDS 2004 MAYIS..............................................................................................................9
KPDS 2004 KASIM............................................................................................................ 10
KPDS 2004 KASIM............................................................................................................ 10
KPDS 2005 MAYIS............................................................................................................ 11
KPDS 2005 MAYIS............................................................................................................ 11
KPDS 2005 KASIM............................................................................................................ 12
KPDS 2005 KASIM............................................................................................................ 12
KPDS 2006 MAYIS............................................................................................................ 13
KPDS 2006 MAYIS............................................................................................................ 13
ÜDS SAĞLIK 2002 ARALIK................................................................................................. 15
ÜDS SAĞLIK 2003 MART ................................................................................................... 15
ÜDS SAĞLIK 2003 ARALIK................................................................................................. 16
ÜDS SAĞLIK 2004 MART ................................................................................................... 16
ÜDS SAĞLIK 2005 MART ................................................................................................... 17
ÜDS SAĞLIK 2005 ARALIK................................................................................................. 17
ÜDS SAĞLIK 2006 MART ................................................................................................... 18
ÜDS SAĞLIK 2006 EKIM.................................................................................................... 18
ÜDS SOSYAL 2002 ARALIK ................................................................................................ 19
UDS SOSYAL 2003 MART................................................................................................... 19
UDS SOSYAL ARALIK 2003 ................................................................................................ 20
UDS SOSYAL MART 2004................................................................................................... 20
UDS SOSYAL MART 2005................................................................................................... 21
UDS SOSYAL ARALIK 2005 ................................................................................................ 21
UDS SOSYAL MART 2006................................................................................................... 22
UDS SOSYAL EKIM 2006 ................................................................................................... 22
UDS FEN 2002 ARALIK...................................................................................................... 23
UDS FEN MART 2003 ........................................................................................................ 23
UDS FEN ARALIK 2003...................................................................................................... 24
UDS FEN MART 2004 ........................................................................................................ 24
UDS FEN ARALIK 2004...................................................................................................... 25
UDS FEN MART 2005 ........................................................................................................ 25
UDS FEN ARALIK 2005...................................................................................................... 26
UDS FEN MART 2006 ........................................................................................................ 26
UDS FEN EKIM 2006 ......................................................................................................... 27
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

YDS 2003 YDS 2003

1. - 5. sorularda, aşağıdaki parçada numa- 6. - 10. sorularda, aşağıdaki parçada


ralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya
ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.
In 1912, a German called Wegener declared that The Romantic Age in England was part of a
all the continents of the world had once been movement that affected all the countries of the
joined together and were now drifting around like Western World. The forms of romanticism were (6)
giant rafts. His (1) ---- attracted very little interest. ---- many and varied that it is difficult to speak of
In 1915, he published a book on continental drift. the movement as a whole. It tended to align (7) ---
No one took it (2) ----. But (3) ---- the early 1960s, - with the humanitarian spirit of the democratic
geologists (4) ---- to realize that molten rock was revolutionaries. (8) ----, romantics were not always
seeping up from under the oceans and pushing democrats and democrats were not always
the continents further away from (5) ---- at around revolutionaries. Perhaps the (9) ---- thing to say is
two and a half centimetres a year. that romanticism represented an attempt (10) ----
the wonder of the world.
1.
6.
A) ability B) invention
A) so B) as C) both
C) comprehension D) concern
D) neither E) thus
E) claim

7.
2.
A) others B) them C) each
A) deliberately B) sensibly
D) itself E) themselves
C) fairly D) regrettably
E) seriously

8.

3. A) Even so B) Since
C) Accordingly D) In case
A) under B) by C) over
E) On the contrary
D) at E) from

9.
4.
A) safe B) safest C) safety
A) are beginning B) have begun
D) safely E) safer
C) were beginning D) begin
E) would begin

10.

5. A) having rediscovered
B) rediscovering
A) another B) each other
C) to rediscover
C) the others D) one other
D) to have rediscovered
E) any other
E) on rediscovering

1 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

YDS 2004 YDS 2004

11. - 15. sorularda, aşağıdaki parçada 16. - 20. sorularda, aşağıdaki parçada
numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.
The etymology of the word "chocolate" may
Japan has a large number of great artists. Of all remain (16) — and open to debate even today; but
the artists of Japan, the one Westerners probably there can be no real doubt that the ancient Aztec
like and (11) — best is Hokusai. He was a (12) —, civilization lies at the origin of chocolate. The god
unpredictable man who lived in as many as a Quetzalcoatl, gardener of paradise, was respected
hundred different houses and changed his name (17) — guardian of the cacao tree, purveyor of
(13) -— 30 times. Hokusai never painted in one both strength and wealth. The seeds, or beans,
period or style (14) — very long at a time; he were used as a form of currency, valid (18) — for
never seemed to stop (15) — after something the purchase of everyday items and for the
new. payment of tribute money to the king. It was the
spectacle of monkeys sucking the refreshing
juices around the beans that first (19) — men the
idea of tasting them. From there, it was a short
11. step to consuming the beans (20) —.

A) disturb B) discover C) allow


D) suspect E) understand
16.
A) regular B) indifferent C) faithful
D) uncertain E) suitable
12.
A) determined B) restless C) reliable
D) consistent E) sensible
17.
A) just B) even C) like
D) for E) as
13.
A) greatest B) the least C) at best
D) mostly E) at least
18.
A) not only B) either C) both
D) as if E) more
14.
A) through B) at C) for
D) with E) over
19.
A) having given B) gave
C) had given D) to have given
15.
E) has given
A) to have been chased B) chasing
C) having chased D) to chase
E) being chased
20.
A) themselves B) as theirs
C) itself D) by them
E) for them

2 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

YDS 2005 YDS 2005

21. - 25. sorularda, aşağıdaki parçada 26. - 30. sorularda, aşağıdaki parçada
numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.
Two years ago China joined the World Trade The authors of Goodbye are two sisters and they
Organization and tariffs began to drop and the are Korean Americans. The book tells the story of a
country began to grow richer. (21) ---- Beijing young Korean girl who (26) ---- to say “goodbye” to
hosts the 2008 Olympic Games, the people of the the neighbourhood (27) ---- she has grown up. The
world (22) ---- a city and a country that has been family has decided to move to the US in search of
transformed. China is now (23) ---- the largest (28) ---- life. But the girl feels (29) ---- to leave and
economies in the world and it is becoming a (24) has almost no desire to start a new life. It’s a
---- trading partner (25) ---- the US. perfect cross-cultural story for an (30) ----
globalized world.
21.
26.
A) Until B) When C) Unless
A) would struggle B) was struggling
D) As if E) Once
C) had struggled D) struggled
E) is struggling

22.
A) would find B) has found C) will find
27.
D) is finding E) finds
A) that B) in which C) how
D) from which E) there

23.
A) one of B) almost C) any of
28.
D) either E) even
A) best B) as good a C) better
D) a better E) a best

24.
A) particular B) significant
29.
C) narrow-minded D) persuasive
A) peaceful B) eager C) reluctant
E) self-conscious
D) liable E) decisive

25.
30.
A) to B) by C) of
A) increasingly B) indifferently C) enduringly
D) from E) against
D) improbably E) unlikely

3 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

YDS 2006 YDS 2006

31. - 35. sorularda, aşağıdaki parçada 36. - 40. sorularda, aşağıdaki parçada
numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.
Rome’s great amphitheatre, the Colosseum, was Over the last five years or so, the science of
commissioned by the Emperor Vespasian in 72 climate change has been firmly established. There
A.D. It was used for deadly gladiatorial combats is a general (36) ---- among leading scientists that
and wild animal fights. (31) ---- were staged, free we are now (37) ---- a major global warming
of charge, by the emperor and wealthy citizens. It problem. Over the last hundred years or so
was built with a very practical design (32) ---- 80 temperatures (38) ---- by about 0.8°C, and we can
entrances allowing easy access for 55 thousand attribute (39) ---- of this to increased emissions of
(33) ----. Excavations in the 19th century (34) ---- a carbon dioxide (40) ---- this has all happened after
network of rooms under the arena, from which we started to burn fossil fuels.
animals (35) ----.
36.
31.
A) condition B) permission C) agreement
A) Others B) Any C) These
D) refusal E) intention
D) The rest E) Of which

37.
32.
A) forced to B) faced with C) pulled up
A) with B) for C) from
D) turned up E) found out
D) out of E) to

38.
33.
A) have risen B) had risen
A) crowds B) inhabitants C) invaders
C) are rising D) would have risen
D) spectators E) population
E) will be rising

34.
39.
A) supported B) disturbed C) compared
A) more B) much C) many
D) claimed E) exposed
D) the most E) any

35.
40.
A) to have been released
A) as if B) though C) because
B) to be released
D) unless E) when
C) will have been released
D) could be released
E) must be released

4 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

KPSS 2004 KPSS 2005

1. - 5. sorularda, aşağıdaki parçada 6. - 10. sorularda, aşağıdaki parçada


numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.
What is the fate of the universe? Cosmologists tell Shanghai is a city with a split personality. In little
us that it all began (1) ---- a big bang. But what will more than a decade, dozens of shiny glass-and-
happen (2) ----? Until recently it was thought that steel skyscrapers have appeared in its financial
there were only two possible answers, (3) ---- the (6) ----, and many of these are quite (7) ----.
net weight of the galaxies in the universe. If the However, (8) ---- the Huangu River in old
mass exceeded a certain amount, gravity (4) ---- Shanghai, the 19th century colonial buildings have
the galaxies back together. If there was not quite a gloomy, (9) ---- appearance and many of them
(5) ---- mass for gravity to act on, then expansion (10) ---- down soon.
would go on for ever.

6.
1.
A) policy B) district
A) across B) from C) over
C) arrangement D) department
D) with E) to
E) matters

2.
7.
A) second B) next C) since
D) again E) following A) spectacular B) competent
C) confidentD) insignificant
E) generous

3.
A) pointing out B) relying on
8.
C) consisting of D) taking up
E) depending on A) against B) with C) off
D) between E) across

4.
9.
A) will pull B) had pulled
C) would have pulled D) would pull A) lively B) pleasing

E) is pulling C) attractiveD) depressing


E) reasonable

5.
10.
A) some B) such C) enough
D) any E) the A) have been pulled
B) had been pulled
C) will be pulled
D) were being pulled
E) would be pulled

5 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

KPSS 2006

11. – 16. sorularda, aşağıdaki parçada


numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz.
Scientists have been researching viable
alternatives to petroleum ever since the “energy
crisis” of the 1970s. As a result, in recent years,
the world market for wind turbines (11) ---- by an
average of 40 per cent annually. Last year alone,
wind-power production worldwide (12) ---- by
almost a third. (13) ---- wind plants you build, the
cheaper and more powerful you can make them.
Turbine makers now (14) ---- giant machines that
once existed only in theory. Today one standard
turbine can (15) ---- at least 1 megawatt of power,
more than double the amount produced 20 years
ago. This is enough power for as many as 800
modern households.

11.
A) would have grown B) will grow
C) will have grown D) has grown
E) would grow

12.
A) decided B) remained C) fluctuated
D) produced E) increased

13.
A) The more B) As much C) How much
D) As few E) The little

14.
A) had produced
B) are producing
C) would produce
D) having produced
E) would have to produce

15.
A) subtract B) allow C) provide
D) repeat E) respect

6 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

KPDS 2003 MAYIS KPDS 2003 MAYIS

1. - 5. sorularda, aşağıdaki parçada 6. - 10. sorularda, aşağıdaki parçada


numaralanmış, yerlere uygun düşen sözcük ya numaralanmış, yerlere uygun düşen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.

Anyone looking for a way to do something for the The United States will officially take 70,000
environment needs look no further than their own refugees in 2003. (6) ---- the number will be much
home. In its struggle to (1) ---- with the Kyoto lower as many thousands will be caught up in
Protocol of 1997 and reduce greenhouse gas lengthy (7) ---- necessitated by post-September 11
emissions to (2) ---- 1990 levels, the EU (3) ---- to security procedures. In 2002, for example,
reduce energy consumption in the home. This is America (8) ---- only 30,000 refugees, the lowest
(4) ---- surprising since the EU's 160 million number in 25 years. This is a remarkable (9) ---- of
buildings are (5) ---- responsible for a staggering America's traditional generosity (10) ---- the
40% of all energy consumed by its 15 states. world's displaced.

1. 6.
A) coincide B) agree C) augment A) In place of B) In return C) In practice
D) compete E) comply D) In case E) In excess of

2. 7.
A) forward B) above C) behind A) distinctions B) competitions
D) below E) back C) departures D) delays
E) resources

3.
A) to have sought B) would seek 8.
C) having sought D) would be seeking A) had accepted B) has accepted
E) is seeking C) would accept D) is accepting
E) accepted

4.
A) hardly B) nevertheless C) more 9.
D) indeed E)just A) reversal B) exchange C) comparison
D) expression E) appreciation

5.
A) nearly B) apparently C) therefore 10.
D) likely E) permanently A) against B) through C) over
D) towards E) beyond

7 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

KPDS 2003 KASIM KPDS 2003 KASIM

11.-15. sorularda, aşağıdaki parçada 16. - 20. sorularda, aşağıdaki parçada


numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya numaralanmış, yerlere uygun düşen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.
In the pharmaceutical industry, vaccines have long In Britain, firemen have been on partial strike for
been poor stepsisters to big, glamorous drugs. months, demanding a huge pay increase (16) ----
Immunization campaign; have worked wonders. bitterly resisting changes to their working
(11) ---- scourges such as polio. (12) ---- annual conditions. Tony Blair's labor government has
global sales of vaccines have fallen off during (13) watched with (17) ---- alarm as a series of
---- years and the number of major companies (14) elections has put militant leaders (18) ---- the top
---- them has shrunk from 20 in the 1980s to just jobs at some of the biggest unions. In April, Kevin
4. This is a sure sign that it (15) ---- an economic Curran (19) ---- the more moderate John Edmonds
business to be in. as leader of the GMB, Britain's fourth-largest
union; and in May a left-winger defeated the (20)
11. ---- favored by the Labor Party for the leadership
of the powerful T&G union.
A) committing B) pulling down C) wiping out
D) interfering with E) exposing 16.
A) when B) while C) for
D) as E) whether

12.
A) Yet B) Consequently C) Apparently
D) As far as E) Regarding 17.
A) some B) any C) such
D) an E) as

13.
A) present B) contemporary C) latter
D) recent E) final 18.
A) over B) up C) past
D) into E) by

14.
A) to sell B) having sold C) to be selling
D) to have sold E) selling 19.
A) succeeding B) has succeeded
C) would succeed D) having succeeded
E) succeeded

15.
A) didn't have to be B) hasn't been
C) wouldn't be D) didn't use to be
E) shouldn't be 20.
A) candidate B) applicant C) nominee
D) client E) participant

8 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

KPDS 2004 MAYIS KPDS 2004 MAYIS

21- 25. sorularda aşağıdaki parçada 26- 30. sorularda aşağıdaki parçada
numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük
yada ifadeyi bulunuz. yada ifadeyi bulunuz.
Satellite-servicing technology is being used to Ralph Waldo Emerson (1803- 1882) was a sage,
upgrade the Hubble Space Telescope to perform not a scientist, but he was more keenly interested
beyond its initial design requirements. Twice in the scientific advances of his day than is
astronauts have replaced the telescope's solar commonly realized. One of his early aspirations
panels (21) ---- higher-performance ones. The was to be "a naturalist", and he started his career
most impressive improvement, however, has (26) ---- a lecturer- essayist by giving talks on
come with the (22) ---- of a new camera to record natural science, (27) ---- one focused on the
the images seen by the Hubble. Its increased chemical composition of water. (28) ---- Emerson
sensitivity makes it ten (23) ---- as powerful as its went on to make his mark primarily in the areas of
predecessor, and it (24) ---- dramatically sharper literature, religion, philosophy, and social reform;
images, some of them of stars and galaxies that he remained an eager lifelong student of both
were (25) ---- to the old Hubble. traditional and contemporary natural and social
science. To date, however, this side of Emerson's
thought and life (29) ---- only a handful of
significant scholarly discussions. Emerson's Life In
Science is the best of books (30) ---- this aspect of
21. Emerson that have marked the bicentennial of his
birth, and it is one that will endure.
A) from B) with C) to
D) against E) over
26.
A) more B) so C) such
D) as E) only
22.
A) distribution B) application C) installation
D) duplication E) reaction 27.
A) describing B) including C) considering
D) intending E) defining

23.
A) times B) figures C) degrees 28.

D) periods E) points A) although B) therefore C) so that


D) but E) since

24. 29.

A) will produce B) had produced A) should attract B) is attracting

C) has produced D) may produce C) will attract D) has attracted

E) would produce E) had attracted

30.

25. A) to B) for C) on

A) incapable B) inappropriate D) with E) at

C) inadequate D) indestructible
E) invisible

9 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

KPDS 2004 KASIM KPDS 2004 KASIM

31. – 35. sorularda, asağıdaki parçada 36. – 40. sorularda, asağıdaki parçada
numaralanmıs yerlere uygun düsen sözcük ya numaralanmıs yerlere uygun düsen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.
When the rage for orchids hit Europe in the
nineteenth century collectors immediately reallzed Until the middle of the nineteenth century, most
that greenhouses were needed to provide (31) ---- Americans were indifferent to paint. Wood was
growing conditions. (32) ---- greenhouses were a plentiful and cheap especially on the frontier; (36)
luxury (33) ---- the very wealthy. But before long, ---- most settlers had to chop down trees to dear
greenhouses (34) ---- mass produced, (35) ---- their land. (37) ---- eager to start farming, they
made them more affordable for orchid lovers of used their wood to build their cabins as cheaply
modest means. and quickly as possible. If they had painted their
buildings, this (38) ---- their durability, (39) ----
painting was an expensive and time-consuming
31. job. There were (40) ---- more urgent calls upon
their time and their money.
A) better B) best C) as good
D) the most E) more 36.

A) on the contrary B) as if
C) similarly D) in case
32.
E) in fact
A) At times B) At present
37.
C) Eventually D) Hardly
E) At first A) Having been B) To be
C) To have been D) Being
E) Having to be
33.
38.
A) for B) off C) about
A) had extended
D) over E) from
B) might have extended
C) vas extending
D) would be extending
34.
E) might extend
A) have been B) were being
39.
C) had been D) would have been
E) will be A) but B) whether C) unless
D) that E) if

40.
35.
A)none B) any C) anywhere
A) what B) thus C) which
D) other E) so
D) but E) so

10 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

KPDS 2005 MAYIS KPDS 2005 MAYIS

41. – 45. sorularda, aşağıdaki parçada 46. – 50. sorularda, aşağıdaki parçada
numaralanmış yerlere uygun düsen sözcük ya numaralanmış yerlere uygun düsen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.
I was at Manchester's Bridgewater Hall last week James Joyce was born in Dublin of a middle-class
to hear an all-Byrd programme performed to a Catholic family. (46) — his mother was a devout
packed hall. This would have been unimaginable Catholic, his father was a man who was opposed
(41) — 20 years ago. Not surprisingly, a good (42) to the Church and fiercely objected to the
— of the audience applauded in the wrong places. interference (47) — the Catholic clergy in Irish
I regard this as good news (43) — bad news. This politics. Joyce attended Clongowes Wood College
was a new audience (44) — to a concert hall by for several years, but (48) — to leave when his
CD recordings and I (45) — the experience of family fell upon increasing economic hardship.
being a part of it. Then, he attended a Christian Brothers school,
Belvedere College and later University College
41. Dublin, where he (49) — modern European
languages. He left Ireland for Paris but returned to
A) for B) hardly C) still Dublin for a short while (50) — learning that his
D) yet E) even mother was dying.

42. 46.

A) impression B) supply A) Besides B) Since C) As if

C) example D) proportion D) Though E) Even

E) quality

47.

43. A) for B) of C) about

A) apart from B) so long as C) rather than D) in E) to

D) in addition to E)except

48.

44. A) was forced

A) attracted B) is forced

B) having been attracted C) has been forced

C) having attracted D) would have forced

D) to attract E) would be forced

E) attracting

49.

45. A) assumed B) studied C) involved

A) seemed D) established E) affirmed

B) abandoned
C) preferred
50.
D) sensed
A) whenever B) until C) after
E) valued
D) while E) as

11 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

KPDS 2005 KASIM KPDS 2005 KASIM

51. - 55. sorularda, aşağıdaki parçada 56.-60. sorularda, aşağıdaki parçada


numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.

In the later part of the Middle Ages, cities created Intellectualization is an attempt to gain
asylums to cope with the mentally ill. These detachment from a stressful situation by
asylums were simply prisons; the inmates were confronting it in abstract, intellectual terms. This
kept on chains in dark, filthy cells and were treated kind of defence is frequently a necessity for
more as animals (51) ---- as human beings. It (52) people who must (56) ---- life-and-death matters in
---- until 1792, when Philippe Pinel was placed in their daily jobs. The doctor who is continually
charge of an asylum in Paris, that some confronted with human suffering cannot afford to
improvements were made. As an experiment, become emotionally involved with (57) ---- patient.
Pinel removed the chains that (53) ---- the In fact, a certain amount of detachment may be
inmates. Much (54) ---- the amazement of essential (58) ---- the doctor to function
skeptics, who thought Pinel was mad to unchain competently. This kind of intellectualization is a
such "animals", the experiment was a success. problem only when it (59) ---- such a pervasive
When placed in clean, sunny rooms, and treated life-style (50) ---- individuals cut themselves off
kindly, many people who for years (55) ---- from all emotional experiences.
hopelessly insane improved enough to leave the
asylum. 56.

51. A) come apart B) use up C) show off

A) than B) like C) such D) turn down E) deal with

D) so E) much

52. 57.

A) has not been B) had not been A) another B) some C) each

C) was not D) would not be D)few E) more

E) would not have been

53. 58.

A) compelled B) restrained C) overloaded A) in B) with C) to

D) withdrew E) sustained D)for E)by

54.
A) to B) of C) with 59.

D) for E) at A) would become B) becomes


C) became D) will become
E) used to become

55.
A) will be considered
B) have been considered
C) were being considered 60.

D) had been considered A) when B)if C) whether

E) are considered D) unless E) that

12 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

KPDS 2006 MAYIS KPDS 2006 MAYIS

61. – 65. sorularda, aşağıdaki parçada 66. – 70. sorularda, aşağıdaki parçada
numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.

The term “emotional intelligence” was probably Should a vote in Los Angeles count more than a
first used in an unpublished dissertation in 1986. vote in Montana? That’s one question raised (66)
In 1990 it (61) ---- into the field of scientific ---- an analysis of Census Bureau data conducted
psychology, defined as “the ability to monitor (62) by researchers at the Centre for Immigration
---- and others’ feelings, to (63) ---- among them Studies (67) ---- found that nine congressional
and to use this information to guide one’s thinking seats (68) ---- to different states in 2000, if
and action.” The concept developed (64) ---- a noncitizens, (69) ---- illegal aliens, had been
growing emphasis on research into the (65) ---- of excluded from the counts Congress uses to (70)
emotion and thought. ---- seats.
61. 66.
A) was being introduced A) by B) to C) at D) onto E) off
B) had been introduced
C) would be introduced
D) has been introduced 67.
E) was introduced A) whose B) which C) what
D) thus E) whether

62.
A) one’s own B) one another’s C) oneself 68.
D) the self E) each other’s A) would be allotted
B) have been allotted
C) will have been allotted
63. D) would have been allotted
A) identify B) distribute C) justify E) were being allotted
D) discredit E) discriminate

69.
64. A) regardless of B) concerning C) pertaining to
A) off B) against C) without D) excelling E) including
D) out of E) under

70.
65. A) select B) exchange C) allocate
A) alternation B) participation C) interaction D) circulate E) classify
D) obstruction E) complication

13 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

71. – 75. sorularda, aşağıdaki parçada 21. – 25. sorularda, aşağıdaki parçada
numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya
da ifadeyi bulunuz. da ifadeyi bulunuz.

All hay fever sufferers will be aware of the pollen Underwater archaeology is beginning to yield a
“rain” that (71) ---- them in the spring and summer. detailed picture of whaling undertaken by Basque
Pollen grains – the tiny male reproductive bodies fishermen at Red Bay, Labrador, in the 16th
of flowering plants – have an almost (72) ---- outer century. The Basques were at this time the largest
shell (exine) that can survive in certain sediments suppliers to Europe of whale oil – an important
for tens of thousands of years. In pollen analysis (76) ---- used for lighting and in products such as
the exines are extracted from the soil, studied soap. In 1977, prompted by the discovery in
under a microscope, and identified (73) ---- the Spanish archives that Red Bay (77) ---- a
distinctive exine shape and surface ornamentation prominent whaling centre, Canadian archaeologist
of different families and genera of plants. (74) ---- James A. Tuck began an excavation on the island
quantified, these identifications are then plotted as at the mouth of Red Bay Harbour. Here he found
curves on a pollen diagram. Fluctuations in the remains of structures for turning blubber (78) ----
curve (75) ---- each plant category may then be whale oil. (79) ----, in 1978, the nautical
studied for signs of climatic fluctuation, or forest archaeologist Robert Grenier led a Parks Canada
clearance and cropplanting by humans. team in search of the Basque galleon San Juan,
(80) ---- the archives said had sunk in the harbour
71. in 1565.
A) should afflict B) can afflict 76.
C) had afflicted D) would afflict A) commodity B) refinement C) artifact
E) afflicted D) hardship E) settlement

72. 77.
A) intense B) approachable A) would have been B) is
C) indestructible D) abundant C) was going to be D) had been
E) unsteady E) will be

73. 78.
A) according to B) ahead of A) by B) about C) next to
C) with a view to D) on behalf of D) upon E) into
E) in place of

79.
74. A) On the contrary B) Frequently
A) Before B) Whenever C) While C) Otherwise D) Subsequently
D) Until E) Once E) Conclusively

75. 80.
A) across B) on C) for A) whose B) when C) whom
D) about E) at D) who E) which

14 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

ÜDS SAĞLIK 2002 ARALIK ÜDS SAĞLIK 2003 MART

There are many little-known diseases in the world. One should never forget that adverse drug
One of them is XP, a (19) ---- genetic disorder reactions are common. Every drug has the (19) ----
which affects one in a million children. It is caused to cause harm as well as do good. Whenever
(20) ---- an enzyme deficiency which makes the doctors consider prescribing a drug, they must
skin overly (21) ---- to sunlight. Eventually, fatal weigh the possible risks (20) ---- the expected
skin cancers and brain tumours (22) ---- and to benefits. The use of a drug isn't justified (21) ----
date there is no effective way of treating them. the expected benefits outweigh the possible risks.
Indeed, few patients with this disorder manage to Doctors must also consider the likely outcome of
(23) ---- their teens. (22) ---- a drug. Likely benefits and risks can
seldom be determined with mathematical (23) ----
19.
19.
A) rare B) harmless C) considerable
A) condition B) experience C) potential
D) common E) desperate
D) description E) preference

20.
20.
A) with B) from C) by
A) over B) towards C) through
D) through E) out of
D) to E) against

21.
21.
A) sensation B) sensitive C) sensible
A) even B) whether C) unless
D) sensitively E) sensibility
D) since E) so

22.
22.
A) have developed
A) treating B) withdrawing C) releasing
B) are developed
D) relieving E) withholding
C) to develop
D) develop
E) were developing
23.
A) implication B) decision C) explanation
D) precision E) determination
23.
A) continue B) exceed C) replace
D) deprive E) complete

15 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

ÜDS SAĞLIK 2003 ARALIK ÜDS SAĞLIK 2004 MART

New techniques are constantly being pioneered to Scientists have long suspected that the vibrant
improve the accuracy of doctors performing colours and flashy features of male birds show their
surgery. During operations (19) ---- is absolutely prospective mates that they are fit and healthy.
vital and technology is increasingly involved in a Now research has (19) ---- the theory, by
surgeon's work. One example is a new operating connecting the brightness of the beak colour in
microscope which (20) ---- for use in brain surgery. zebra finches (20) ---- the health of their immune
This microscope can be used to project an image systems. The secret (21) ---- chemicals called
of the deeper areas of the brain (21) ---- the carotenoids. (22) ---- are the red and yellow
surface that the surgeon is working on; it (22) ---- pigments found in the beaks of (23) ---- species,
gives him a detailed and accurate map of (23) ---- including male zebra finches and black birds.
incisions must be made.
19.
19.
A) determined B) disproved C) reduced
A) liability B) distinction C) apprehension
D) exhausted E) confirmed
D) retention E) precision

20.
20.
A) into B) with C) for
A) has been developed
D) over E) through
B) would be developed
C) will have been developed
D) had been developed 21.
E) was being developed A) refers to B) belongs to C) leaves out
D) lies in E) links with

21.
A) by B) at C) from 22.
D) with E) onto A) Some B) Such C) Any
D) What E) These

22.
A) so B) thus C) only 23.
D) so far E) in accord A) which B) both C) certain
D) the E) a

23.
A) where B) which C) whose
D) whether E) why

16 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

ÜDS SAĞLIK 2005 MART ÜDS SAĞLIK 2005 ARALIK

HIV is rarely seen as one of science's success Small bowel obstruction (SBO) is a common
stories. Nearly 20 years after the virus (19) ----, an problem. Most patients develop SBO (19) ---- a
estimated 42 million people are infected worldwide. prior operation, usually (20) ---- a result of
(20) ---- there is still no vaccine and no cure. HIV is intraperitoneal adhesions. Other causes of SBO
one of the most (21) and deadly viruses humans include malignancy and external hernias, which
have (22) ---- encountered. There are, however, predominate among patients who (21) ---- a
some (23) ---- for cautious optimism as real previous operation. One of the (22) ----in the
progress is being made in some key areas. management of this disease is to determine which
patients will need an operation and which can be
19. managed successfully with (23) ---- measures.

A) was discovered 19.


B) will be discovered A) unless B) until C) after
C) was being discovered D) during E) before
D) is discovered
E) would be discovered
20.
A) by B) with C) since
20. D) for E) as
A) Even B) Moreover C) Consequently
D) So E) Hence
21.
A) had not had
21. B) have not had
A) residual B) desperate C) predictable C) may not have
D) degenerate E) devious D) are not having
E) won't be having

22.
A) even B) still C) ever 22.
D) just E) hardly A) challenges B) advantages C) designs
D) explanations E) precautions

23.
A) traces B) aims C) components 23.
D) grounds E) efforts A) compulsive B) invasive C) invalid
D) considerate E) conservative

17 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

ÜDS SAĞLIK 2006 MART ÜDS SAĞLIK 2006 EKIM

For the purpose of diagnosis, analysis and Light exercise helps to keep brains healthy, at least
experimentation, academic physicians tend to in rats. University of Florida scientists (19) ----
focus on disease at a particular point in time. But active and sedentary rats, then examined samples
disease needs (19) ---- as a process that evolves (20) ---- their brain tissue. The active animals had
over time through the (20) ---- of genetic, less of the oxidative damage that had been thought
environmental and lifestyle factors. This view puts to result from aging and to cause (21) ---- types of
a premium (21) ---- understanding the complex mental illness. Mild exercise was enough; the
history of a patient, and it (22) ---- that most healthier rats had access to a spinning wheel,
disease cannot be tied to a (23) ---- cause. which they used (22) ---- every day, although they
were not forced to do so. The sedentary rats (23) --
19. -- no source of exercise.

A) to have been treated B) to have treated 19.


C) to treat D) being treated A) tracking B) tracked
E) to be treated C) will be tracking D) will have tracked
E) track

20.
A) availability B) discovery C) interaction 20.
D) compatibility E) reliability A) of B) to C) for
D) through E) by

21.
A) against B) to C) over 21.
D) towards E) on A) applicable B) supplementary C) healthy
D) reasonable E) various

22.
A) conducts B) rejects C) dispute 22.
D) acknowledges E) denies A) hardly B) occasionally C) completely
D) abominably E) enviously

23.
A) single B) multiple C) reliable 23.
D) subsequent E) persistent A) having B) have C) had
D) have had E) will have had

18 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

ÜDS SOSYAL 2002 ARALIK UDS SOSYAL 2003 MART

Criminal activities occur all over the world. (1) ---- The population of the world continues to increase
in different communities the (2) ---- of crime may at an alarming rate. (19) ---- the rise of high-tech
agriculture, food supplies remain inadequate.
be different. Indeed, (3) ---- that may be regarded
According to a recent report, there are now 800
as a criminal offence in one country may be million people who regularly do not get (20) ---- to
regarded as perfectly acceptable behavior (4) ----. eat. (21) ----, this is often due to a lack of money.
Similarly when it comes to punishment, there are But by the year 2050 there (22) ---- 9 billion
many (5) ---- in the degree of severity. mouths to feed, (23) ---- is 3 billion more than
today.

1.
A) Wherever B) However 6.
A) Following
D) While C) Which
B) In spite of
E) If ever
C) Owing to
D) In accordance with
E) Contrary to
2.
A) adjustment B) opinion
D) condition C) assessment
7.
E) cooperation A) enough B) satisfactory
C) adequately D) so much
E) more
3.
A) whatever B) something
C) whether D) such 8.
E) as A) Sometimes B) Admittedly
C) Rightly D) Hardly
E) Likely
4.
A) to others B) each other
9.
C) by the others D) for one another A) would be
E) in another B) have been
C) will be
D) could have been
5. E) would have been
A) disturbances B) exceptions
C) complaints D) discrepancies
E) deceptions
10.
A) which B) what C) there

D) it E) whose

19 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

UDS SOSYAL ARALIK 2003 UDS SOSYAL MART 2004

Charles Fort, though he died in 1932, still attracts No one was surprised when Eric Shipton was
considerable attention. (19) ---- a journalist and writer, chosen by the Himalayan Committee to toad
England's 1953 attempt to conquer Everest. But
he was fascinated by all manner of unexplained
(19) ----immediately the committee members had
stories. He was a (20) ---- writer of both fiction and second thoughts. Shipton had certainty shown
non-fiction, but it is believed that he (21) ---- many of flair, but his inattention to detail was (20) ----; on
his manuscripts before they ever came to one occasion he had (21) ----forgotten his
publication. One of his friends (22) ---- the Fortean backpack. And now the committee had a new
Society which published Fort's articles before and worry, foreign competition. (22) ----the British fall
after his death; and the Fortean Society Magazine this time, the French or the Germans (23) ----there
first.
which (23) ---- became the Fortean times is still
being published.

11.
16-
A) For B) As C) Even
A) thus B) quite C) as
D) Like E) Just
D) almost E) while

12. 17.
A) traditional B) notorious C) random
A) various B) confidential
D) sensitive E) abundant
C) loyal D) vague
E) prolific

18.
A) rather B) once C) still
13.
A) would destroy B) was destroyed D) just E) even

C) destroys D) destroyed

E) would have destroyed 19.


A) Could B) Had C) Will

D) Should E) Were
14.
A) set up B) fixed up
C) put on D) brought on 20.
E) made up A) have got B) would have got

C) might get D) used to get

E) must have got


15.
A)generally B) eventually
C) completely D) frequently
E) exceptionally

20 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

UDS SOSYAL MART 2005 UDS SOSYAL ARALIK 2005

Morocco boasts attractions for almost every According to a recent report, public libraries in
category of tourist, from long sandy beaches and Britain will be redundant by 2020 if current trends
sunny weather to historical sites and (19) ---- continue. It is apparently the falling price of books
mountain and desert scenery. The country's that (19) ---- libraries into a decline. The libraries
natural beauty could help (20) ----the financial themselves have fought valiantly to reverse the
benefits of tourism beyond the cities and around (20) ----. They now offer DVDs and computers
the country (21) ---- some of its poorer areas. The with internet (21) ----. But these, too, are
potential of desert safaris (22) ---- of climbing in the increasingly affordable and (22) ---- available at
Atlas Mountains, for example, has (23) ---- begun home. (23) ---- libraries, it may indeed be the final
to be exploited. chapter.

25.
21.
A) had sent B) would send
A) spectacular B) excessive
C) has sent D) sent
C) rigid D) impulsive
E) was sending
E) redundant

26.
22. A) occasion B) effort
A) having spread B) to spread C) experience D) situation
C) spreading D) being spread E) delivery
E) to have spread
27.
A) exit B) entrance
23.
C) access D) admission
A) including B) according to
E) exposure
C) despite D) as to

E) in case of 28.
A) however B) therefore

C) nevertheless D) yet
22.
A) as for B) otherwise E) while

C) except for D) additionally


29.
E) as well as
A) Against B) At

C) To D) With

24. E) For

A) as yet B) since

C) scarcely ever D) only just

E) neither

21 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

UDS SOSYAL MART 2006 UDS SOSYAL EKIM 2006

The poet Robert Browning was lucky in his The European Parliament is comprised of 626
parents. His father, who (19) ---- in a bank, was a members. It (19) ---- significantly stronger since its
man (20) ---- genuine intelligence, who owned a inception. (20) ----, the Parliament was simply an
library of six thousand volumes and seems (21) --- advisory body, but its responsibilities were
- them all. His mother, (22) ---- was a devoutly widened (21) ---- the Single European Act and
religious woman, gave Browning a tenderness Treaty of the European Union of 1993. Three
and optimism he would need (23) ---- in life. major responsibilities of the Parliament are
legislative power, control over the budget and
30. supervision of executive (22) ----. The European
A) having been employed B) has been employed Commission (23) ---- community legislation to the
Parliament. The Parliament must approve the
C) has employed D) was employed legislation before submitting it to the Council for
adoption.
E) will be employed
34.
31. A) became B) had become
A) from B) about C) has become D) would become
C) for D) in
E) becomes
E) of
35.
21. A) Further B) Consequently
A) reading B) to read C) Occasionally D) Initially
C) to have read D) to be reading
E) Accordingly
E) have read
36.
32. A) on B) at
A) which B) who C) over D) in
C) whose D) that
E) through
E) whom
37.
33. A) decisions B) reasons
A) never B) hardly C) obstacles D) results
C) scarcely D) frequently
E) commodities
E) fairly
38.
A) determines B) requires

C) presents D) recognizes

E) approves

22 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

UDS FEN 2002 ARALIK UDS FEN MART 2003

Computers are now part of our everyday lives and The more technologically enhanced we become,
there seems to be nothing out of the ordinary the more we are going to (19) — from people in
about them. However, the computers of the (19) the developing world who have never (20) —
---- are a different proposition. They are already made a phone call. As scientists we must think of
beginning to sound (20) ---- science fiction. imaginative ways (21) — the developing world can
Supercomputers, many (21) ---- more powerful leap forward from the 19th century into the 21st
than today’s fastest machines, could be contained century. (22) — the gap never will be bridged and
in a tiny drop of liquid. (22) ---- would not be built we (23) — ourselves in a world that really is
of silicon, (23) ---- DNA, the stuff of life itself. unsustainable.
1. 6.
A) future B) current C) present A) exceed B) distinguish
D) recent E) next C) distract D) diverge
E) proceed

7.
2.
A) even B) but
A) according to B) along with C) like
C) still D)just
D) close by E) up to
E) enough

8.
3. A) whether B) in which
A) conditions B) ways C) times C) as if D) surely
D) degrees E) tests E) since

9.
A) Similarly B) Whatever
4.
C) Accordingly D) Therefore
A) Theirs B) These C) Any of them
E) Otherwise
D) The latter E) Which

10.
A) would find B) have found
5. C) are going to find D) were finding
A) but of B) rather than C) instead of E) had to find
D) though E) except

23 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

UDS FEN ARALIK 2003 UDS FEN MART 2004

The design and construction of foundations are Nuclear energy is now making a serious comeback.
largely controlled by the contours or falls of the The design (19) — of the new nuclear reactors have
site and the type of subsoil. Site falls (19) ---- 1 in taken a huge step forward. (20) — being safer and
20 usually require special methods of foundation less (21) — to terrorism than current nuclear plants,
construction. Gravel or chalk are good subsoils the new reactor (22) — double duty; it has to
(20) ---- they do not hold moisture, and (21) ---- generate electricity and produce hydrogen which is
heavy loads. They are, (22) ----, economical and the probable automobile fuel (23) — the future.
do not vary in bulk with the vagaries of the
weather and temperature. Most rocks are
eminently (23) ---- but usually expensive to work. 16.
11. A) delays B) complexities
A) replacing B) completing C) facilities D) requirements
C) exceeding D) reducing E) replacements
E) surviving

17.
12. A) Even so B) On the other hand
A) just B) or C) unless C) As regards D) In contrast
D) since E) besides E) Besides

13. 18.
A) can support A) vulnerable B) impulsive
B) have supported C) conducive D) compulsive
C) would support E) disruptive
D) supported
E) could support
19.
A) had to do B) must have done
14. C) must be done D) must do
A) on the other hand B) moreover E) would have to do
C) in contrast D) occasionally
E) regrettably
20.
A) at B) to C) with
15. D) over E) of
A) incapable B) comparable C) suitable
D) disruptive E) conditional

24 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

UDS FEN ARALIK 2004 UDS FEN MART 2005

Towards the end of the 19th century the typewriter In the past a significant amount of the acid in
was already becoming popular, and new models rainfall was neutralized by alkaline materials,
rapidly followed (19) —. In particular, designers notably the calcium-rich minerals in windblown
(20) — ways of making them smaller and lighter. dusts. But recently there has been a slow (19) ----
Aluminum came to their aid. Up to that time in levels of alkaline materials in the air; this is
aluminum had been (21) — expensive for use in partly because there are fewer unpaved roads
anything except luxury items. But, following the which were an important (20) ---- of dust in the
discovery in 1886 of an electrolytic refining past. Recently, ammonia emissions (21) ---- on
method the (22) — had increased and the price the increase in many parts of the world. One
had accordingly (23) —. might presume that this is a good thing because
ammonia is alkaline. Unfortunately, however, it
(22) ---- with SO2 to produce ammonium sulphate,
which is converted (23) ---- nitric acid in soil.
21.
A) one another B) each one C) the next
26.
D) another E) the other one
A) replacement B) discrepancy C) prevention
D) decline E) relief

22.
A) are seeking B) would seek
C) have sought D) sought 27.
E) would be seeking A) delivery B) improvement C) source
D) action E) expression

23.
A) such B) too C) more 28.

D) as E) so A) would be B) have been


C) would have been D) had been
E) are being

24.
A) supply B) excess C) cost
D) amount E) process 29.
A) impairs B) accumulates C) relates
D) exchanges E) reacts

25. 23.
A) risen B) fallen C) exchanged
A) through B) from C) of
D) ceased E) delayed
D) to E) out of

25 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

UDS FEN ARALIK 2005 UDS FEN MART 2006

Bozono, chief engineer of the Phoenix Bridge Natural disturbances, including hurricanes and
Company, was confident that he could build a earthquakes, have affected coral reefs for millions
bridge to span the Kinzua gorge; and he did of years. They are typically acute but have short-
(19) ---- in just 94 days. When it (20) ---- in 1882, lived (19) ----. Reef areas (20) ---- human
the Kinzua Viaduct was the tallest bridge in the influences often recover within a few years
world. For more than 100 years, it carried trains (21) ---- water and substratum quality remain high.
across the Kinzua gorge, but in 2003 its service Indeed, acute natural disturbances can actually
came to an (21) ---- end when it took a direct hit help (22) ---- diversity on coral reefs by knocking
(22) ---- a tornado and 23 of its 41 spans (23) ---- back dominant species and allowing (23) ----
in spectacular fashion in just 30 seconds. competitive species to re-establish themselves.
30. 35.
A) as well B) so A) products B) conditions

C) too D) only C) concerns D) effects

E) both E) explanations

36.
31.
A) down to B) up to
A) had been finished B) has been finished
C) up against D) out of
C) was finished D) was to be finished
E) away from
E) finished

37.
32.
A) so that B) unless
A) insufficient B) occasional
C) though D) if
C) eager D) abrupt
E) whether
E) insecure

33. 38.
A) from B) at A) to have maintained B) maintaining

C) with D) over C) having maintained D) to be maintained

E) for E) to maintain

34. 39.
A) violated B) reduced A) much B) little

C) reversed D) repaired C) as D) less

E) collapsed E) least

26 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

UDS FEN EKIM 2006

We can certainly hear external sounds while we


are dreaming. Otherwise, a dreamer couldn’t be
(19) ---- by shouting. Around 40 to 50 per cent
(20) ---- dreams also contain sounds, while touch,
smell, taste and pain are present in a (21) ----
smaller percentage of dreams. Sounds occurring
near a sleeper (22) ---- is already dreaming can
be incorporated into the dream. However, the
sounds (23) ---- will not cause the sleeper to
dream.
40.
A) ensured B) awakened

C) heard D) embarrassed

E) calmed

41.
A) by B) to C) for

D) of E) in

42.
A) too B) more

C) much D) very

E) most

43.
A) who B) what

C) where D) when

E) how

44.
A) which B) themselves

C) of whom D) whatever

E) itself

27 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

CEVAPLAR
YDS KPDS
2003 2005 03 MAYIS 04 MAYIS 05 MAYIS 06 MAYIS
1. E 21. B 1. E 21. B 41. E 61. E
2. E 22. C 2. D 22. C 42. D 62. A
3. B 23. A 3. E 23. A 43. C 63. E
4. C 24. B 4. A 24. C 44. A 64. D
5. B 25. C 5. B 25. E 45. E 65. C
2003 2005 03 MAYIS 04 MAYIS 05 MAYIS 06 MAYIS
6. A 26. E 6. C 26. D 46. D 66. A
7. D 27. B 7. D 27. B 47. B 67. B
8. A 28. D 8. E 28. A 48. A 68. D
9. B 29. C 9. A 29. D 49. B 69. E
10. C 30. A 10. D 30. C 50. C 70. C
2004 2006 03 KASIM 04 KASIM 05 KASIM 06 KASIM
11. E 31. C 11. C 31. A 51. A 71. B
12. B 32. A 12. B 32. E 52. C 72. C
13. E 33. D 13. D 33. A 53. B 73. A
14. C 34. E 14. E 34. C 54. A 74. E
15. B 35. D 15. B 35. C 55. D 75. C
2004 2006 03 KASIM 04 KASIM 05 KASIM 06 KASIM
16. D 36. C 16. B 36. E 56. E 76. A
17. E 37. B 17. A 37. D 57. C 77. D
18. C 38. A 18. D 38. B 58. D 78. E
19. B 39. B
19. E 39. A 59. B 79. D
20. A 40. C
20. A 40. D 60. D 80. E

KPSS
ÜDS SAĞLIK
2004 2006
2002 ARA 2004 ARA 2006 EKİM
1. D 11. D
19. A 19. 19. B
2. B 12. E
20. C 20. 20. A
3. E 13. A
21. B 21. 21. E
4. D 14. B 22. D 22. 22. B
5. C 15. C 23. E 23. 23. C
2005
2003 MART 2005 MART
6. B 19. C 19. A
7. A 20. E 20. B
8. E 21. C 21. E
9. D 22. E 22. C
10. C 23. D 23. D
2003 ARA 2005 ARA
19. E 19. C
20. A 20. E
21. E 21. B
22. B 22. A
23. A 23. E
2004 MART 2006 MART
19. E 19. E
20. B 20. C
21. D 21. E
22. E 22. D
23. C 23. A

28 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

ÜDS SOSYAL ÜDS FEN


2002 ARA 2004 ARA 2006 EKİM 2002 ARA 2004 ARA 2006 EKİM
1. B 36. C 1. 21. 41.
2. C 37. D 2. 22. 42.
3. B 38. E 3. 23. 43.
4. E 39. A 4. 24. 44.
5. D 40. C 5. 25. 45.
2003 MART 2005 MART 2003 MART 2005 MART
6. B 21. A 6. 26.
7. A 22. B 7. 27.
8. B 23. A 8. 28.
9. C 24. E 9. 29.
10. A 25. D 10. 30.
2003 ARA 2005 ARA 2003 ARA 2005 ARA
11. B 26. C 11. 31.
12. E 27. D 12. 32.
13. D 28. C 13. 33.
14. A 29. B 14. 34.
15. B 30. E 15. 35.
2004 MART 2006 MART 2004 MART 2006 MART
16. D 31. D 16. 36.
17. B 32. E 17. 37.
18. E 33. C 18. 38.
19. D 34. B 19. 39.
20. C 35. D 20. 40.

29 By Mehmet Mamger
DİLFORUM OSYM ALL CLOZE TESTs

ÜDS SOSYAL 2002 ARALIK 5. D discrepancies


1. B However Soruda boşluğa gelmesi gereken isim türünden
sözcüğü seçenekler içinden bulmamız
Yapısal olarak birbirinden ayrı iki cümle arasındaki
istenmektedir. Bu soruda doğru yanıtı bulmamıza
anlam ilişkisini kurabilmek ve böylelikle akıcılığı
yardımcı olacak yapısal bir ipucu olmadığından,
sağlayabilmek için kullandığımız yapılara
anlamdan sonuca gitmeye çalışacağız. Soruda
"transitional words /transitors /connectors"
verilen cümlenin anlamı "Aynı şekilde, cezaya
adını veririz. Bu soruda "transitional words
gelince, sertliğin derecesinde birçok tutarsızlık
/transitors /connectors" bilgisi ölçülmektedir. Bu
vardır" olur. Cümleyi anlamlı bir şekilde
tür soruları yanıtlarken boşluktan önceki ve sonraki
tamamlamak üzere boşluğa D seçeneğindeki
cümlelerin anlamları ve bu iki cümlenin anlam
"discrepancy" (tutarsızlık, farklılık) gelmelidir.
ilişkisi düşünülmelidir. Bu soruda boşluktan önce
kullanılan cümlenin anlamı "Suç içeren eylemler disturbance : (the act of disturbing,
dünyanın her yerinde meydana gelir" ve boşluktan perturbation) rahatsızlık
sonraki cümlenin anlamı "..., değişik toplumlarda
suçun değerlendirilmesi farklı olabilir" şeklinde exception : (exclusion, the act of excepting)
çevrilebilir. Seçenekler incelendiğinde bu iki ifadeyi istisna
birbirine bağlayacak geçiş kelimesinin (transitional complaint : (an expression of pain,
words / transitors /connectors) "bununla birlikte" disturbance, dissatisfaction) şikayetler
anlamına gelen "however" olduğunu görülecektir.
Seçenekler içerisinde "transitional words discrepancy : (difference) tutarsızlık, farklılık
/transitors /connectors" olarak kullanılan deception : (a trick, betrayal) aldatma,
"however" dışında başka sözcük olmadığından yanıltma
doğru yanıt işlevsel olarak incelendiğinde
kolaylıkça tespit edilebilir. Diğer seçenekler birer
"adverbial clause" bağlacıdır ve iki cümleyi yapısal
olarak bağlayarak tek bir bileşik cümle (compound
sentence) oluşturmak için kullanılır. Bu nedenle iki
ayrı basit cümle arasındaki anlam ilişkisini kurmak
için kullanılamazlar. Doğru yanıt B seçeneğidir.
2. C Soruda boşluğa gelmesi gereken isim
türünden sözcüğü seçenekler içinden bulmamız
istenmektedir. Bu soruda doğru yanıtı bulmamıza
yardımcı olacak yapısal bir ipucu olmadığından,
anlamdan sonuca gitmeye çalışacağız. Soruda
verilen cümlenin anlamı "Bununla birlikte, değişik
toplumlarda suçun değerlendirilmesi farklı olabilir"
olur. Cümleyi anlamlı bir şekilde tamamlamak
üzere boşluğa C seçeneğindeki "assessment"
(değerlendirme) gelmelidir. Diğer seçenekler:
adjustment : (making or becoming suitable)
ayarlama
opinion : (idea) fikir, düşünce
assessment : (evaluation) değerlendirme
condition : (the state of being) durum, şart
cooperation : (joint operation or action )
işbirliği
3. B something
Soru kökünde yer alan "that may be regarded as
a criminal offence in one country" sıfat cümleciği
seçenekler içinde yalnızca isim yerine kullanılabilen
bir "indefinite pronoun" olan "something"
sözcüğünden sonra kullanılabilir. Diğer
seçeneklerden sonra bir "adjective clause"
gelemez. Bu nedenlerle doğru yanıt B seçeneğidir.
4. E in another
Soruda verilen cümlenin anlamı "Bir ülkede suç
olarak algdanan bir şey bir diğerinde tamamen
kabul edilebilir bir davranış olarak algılanabilir"
olur. Cümleyi anlamlı bir şekilde tamamlamak
üzere boşluğa E seçeneğindeki "in another" (bir
diğeri) gelmelidir.

30 By Mehmet Mamger