You are on page 1of 21

1) At present number of public sector banks in India: a) 26 b) 27 c) 28 d) 29 e) None of these

2) At present number of private sector banks in India: a) 21 b) 22 c) 23 d) 24 e) None of these

3) Nationalisation of 14 major banks in………………….. a) 1949 b) 1955 c) 1959 d) 1969 e) None of these

4) Nationalisation of six banks in………………………….. a) ) 1949 b) 1955 c) 1959 d) 1969 e) 1980

5)The largest commercial bank in India: a) SBI b) ICICI Bank c) PNB d) HDFC Bank e) None of these

6) The Second largest public sector commercial bank in India: a) Punjab National Bank Corporation Bank b) Bank of Baroda c) Bank of India d) IDBI Bank e)

7) The Largest private sector commercial bank in India: a) AXIS Bank b) HDFC Bank c) ICICI Bank d) Federal Bank e) None of these

The second largest private sector commercial bank in India: a) IDBI Bank b) AXIS Bank c) HDFC Bank d) ICICI Bank e) None of these

9) The first Indian bank to open a branch outside India in London in 1946: a) State Bank of India Bank of India b) Punjab National Bank c) Bank of Baroda d) Canara Bank e)

10) Latest Public Sector Bank in India: a) SBI b) ICICI Bank c) HDFC Bank d) IDBI Bank e) None of these

11) Latest Private Sector Bank in India: a) Federal Bank b) South Indian Bank c) YES Bank these d) Kotak Mahindra Bank e) None of

12) The Largest foreign bank operating in India: a) Citi Bank Bank b) HSBC c) Barclays Bank d) ABN Amro Bank e) Standard Chartered

13) Which bank is the largest issuer of credit cards in India? a) SBI b) ICICI Bank c) HDFC Bank d) IDBI Bank e) None of these

14) Who is the current MD & CEO of ICICI Bank? a) Shyamala Gopinath Nath b) Shikha Sharma c) Chanda Kochhar d) Renu Challu e) Sushma

15) The Chairman of Indian Banks Association(IBA) (For 2011-12): a) M.D.Mallya b) Pratip Chaudhuri 16) The largest bank inChina: a) Industrial and Commercial Bank of China Ltd. (ICBC) Corporation(HSBC) c) Deutsche Bank AG d) BNP Paribas b) Hongkong and Shanghai Banking c) D.Subbarao d) Subir Gokarn e) U.K.Sinha

e) DBS Bank

17) Bad loans in banking terminology are generally known as………………… a) CBS b) PLR c) NPAs d) CRR e) None of these

18) In Financial Term NPA, P stands for……….. www.sakshieducation.com

a) Potential

b) Peforming c) Prodiction

d) Professional

e) None of these

19) Which of the following pairings is wrong? (Bank & Country) a) Citi Bank : USA Paribas :Russia b) ABN AMRO Bank : TheNetherlands c) BNP

d) Hongkong and Shanghai Banking Corporation(HSBC) :United Kingdom AG :Germany 20) Which of the following pairings is wrong? (Bank & Country)

e) Deutsche Bank

a) Barclays Bank : United Kingdom Generale :France d) Standard Chartered Bank :South Africa

b) J P Morgan Chase Bank :USA

c) Societe

e) Sonali Bank :Bangladesh

21) The New Capital Adequacy Framework prescribed for the banks is commonly known as …………. a)KYC norms b)Credit Policy c)Basel Accord d)Fiscal Policy e) None of these

22) The central bank of theUnited States: a) Citi Group b) Bank ofAmerica e) Bank for International Settlements 23) Which of the following pairings is wrong? (Bank & Tagline) a) State Bank ofIndia: With you all the way b) Punjab National Bank : The name you can BANK upon! c) Bank ofBaroda:India’s International Bank d) Oriental Bank of Commerce : Where every individual committed e) Bank of India : The World’s local bank 24) Axis Bank previously called as………. a) IDBI Bank b) HDFC Bank c) YES Bank d) ICICI Bank e) UTI Bank c) JP Morgan Chase d) Federal Reserve

25) Which of the following is not a commercial bank? a) IDBI Bank b) HDFC Bank c) ICICI Bank d) EXIM Bank e) AXIS Bank

26) Which of the following pairings is wrong?(Bank/Financial Institution & Establishment Year) a) RBI : April 1, 1935 b) SBI : July 1, 1955 c) NABARD : July 12, 1982 d) NHB : July 9, 1988 e) SIDBI : April 1, 1990 27) The largest bank inPakistan: a) State Bank of Pakistan None of these b) Habib Bank Limited c) Sonali Bank d) DBS Bank e)

28) Consider the following sentences: A. Non Performing Asset (NPA) is an asset, including a leased asset, becomes non performing when it ceases to generate income for the bank. B. Core banking is a general term used to describe the services provided by a group of networked bank branches. The platform where communication technology and information technology are merged to suit core needs of banking is known as Core Banking Solutions. C. Banking Ombudsman is an independent dispute resolution authority provided by RBI to deal with disputes that bank customers have with their respective banks. D. Base Rate is the minimum rate of interest that a bank is allowed to charge from its customers. Unless mandated by the government, RBI rule stipulates that no bank can offer loans at a rate lower than base Rate to any of its customers. E. NBFC or Non Banking Financial Companies is a company inIndia, which is registered under the Companies Act, 1956, and which provides banking services without meeting the legal definition of a bank. Which of the statements given above is/are correct? a) Only A & B b) Only B & C c) Only C & D d) Only D & E e) All are correct

29) Which of the following is the Apex level institution for housing? a) EXIM Bank b) NABARD c) NHB d) SIDBI e) None of these 30) Which of the following is not a nationalized bank? a) PNB b) Indian Bank c) Bank of India d) Karnataka Bank e) Canara Bank

31) Which of the following banks was merged with ICICI Bank in 2010? a) Bank of Rajasthan e) Global Trust Bank 32) Which of the following banks was merged with SBI in 2010? a) State Bank of Travancore of Saurashtra e) State Bank ofHyderabad ANSWERS 1) a 11) c 21) c 31) a 2) b 12) e 22) d 32)c 3) d 13) b 23) e 4) e 14) c 24) e 5)a 15) a 25) d 6)a 16) a 26) e 7) c 17) c 27) b c 18) b 28) e 9) e 19) c 29) c 10) d 20) d 30) d b) State Bank of Mysore c) State Bank of Indore d) State Bank b) Bank of Maharashtra c) Karnataka Bank d) State Bank ofIndore

1. R.B.I. has introduced a new series of ‘Star’ bank note. And that will be issued in denominations of? Ans: Rs. 10, Rs. 20, Rs. 50 2. From which organisation RBI has bought 200 tonnes of gold? Ans: International Monitory Fund 3. In India which is the biggest commercial bank in public sector? Ans: State bank of India 4. Differential rate of interest scheme was introduced in which year? Ans: 1972 5. From which date banks were allowed free to fix base rates by RBI? Ans: April 1, 2011 6. Foreign Direct Investment limit in private sector banks is? Ans: 74 percent 7. Chairman of the parliamentary committee on agricultural finance and credit flow? Ans: N. Janardhan Reddy 8. First chairman of the private sector banks association is? Ans: P.N. Joshi 9. RBI introduced Banking Ombudsman scheme in which year? Ans: 1995 10. The proportion of Non-Banking financial companies assets in the total assets of the financial system?

Ans: 11 percent 11. Under which Act Local area banks can be established by private promoters? Ans: Company Act – 1956 12. The RBI (Amendment) Bill 2005 related to? Ans: Provide operational flexibility to central bank to fix SLR and CRR for different banks 13. Who is the chairman of the working group constituted by RBI to provide suggestions on regulating loans to organised sector? Ans: S.C. Gupta 14. Monetary policy is a policy adopted by? Ans: Reserve Bank of India 15. At the liquidity trap which will be very low? Ans: The rate of interest 16. Interest rate policy is a part of which policy? Ans: Monetary policy 17. Which is not an instrument of monetary policy? Ans: Import duty 18. Financial market department was set up in RBI in? Ans: July, 2005 19. Dena bank was established in? Ans: July 19, 1969 20. With which bank on September 4, 1993, new bank of India was merged? Ans: Punjab National Bank Related posts:
General Awareness – Part II 1) Which of the following taxes contributed maximum to the Central government’s revenue collection during 2008-2009? a. Income Tax b. Corporation Tax c. Customs duty d. Service tax

2) As per a recent study by International Finance Corporation (IFC), which Indian city was ranked as the easiest city for doing business in India?

a. Hyderabad “ b. Bhubaneswar

c. Gurgaon d. Ludhiana

3) Which Indian is the world’s top earning cricketer according to magazine Forbes? a. Sachin Tendulkar b. Mahendra Singh Dhoni c. Rahul Dravid d. Yuvraj Singh

4)Which championship did Pankaj Advani win recently, which has made him only the second Indian after Geet Sethi to have achieved this?

a. World Professional Billiards Championship b. IBSF World Billiards Championship c. US Open Billiard Championship d. None of the above

5)The newly appointed president of Confederation of Indian Industries (CII) is .… a.KV Kamath b.Venu Srinivasan c.Ashok Soota d.Kiran Karnik

6)Which of the following personalities is the inventor of email? a.Jeff Bezos b Ray Tomlinson c.Ray Ozzie

d.Paul Allen

7)As per National Association of Software and Services Companies (NASSCOM), which of the following represents the projected Indian IT growth (in per cent) in the year 2009- 2010?

a. Three to six b. Four to seven c. Five to eight d. Six to nine

8)Which of the following is the largest economy of European Union (EU)? a. The UK b. Germany c. France d. Italy

9) Which Indian has received the Nelson Mandela Award in recognition of the efforts for promoting minority rights? a. Salman Khurshid b. Salman Rushdie c. Oscar Fernandes d. George Fernandes

10) In which neighbouring country were Indian priests attacked? a. Sri Lanka b. Bangladesh c. Pakistan

d. Nepal

11)The Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year prize 2008 was awarded to the book titled When Markets Collide. Identify the author of this book.

a. Mohamed El-Erian b.James Kynge c.Thomas Friedman d.William D Cohan

12)This country has the largest online population in the world in 2009. a. India b. China c. The US d. Russia

13)Which of the following represents the new base year for inflation index? a. 1993-1994. b. 1999-2000. c. 2002-2003. d. 2004-2005. 14)Which country has issued amendments to ease travel to Cuba? a. The UK b. China c. Australia d. The US

15)Name the new navy chief of India who took over as the head in the beginning of September. a. Nirmal Kumar Verma b. Sureesh Mehta c. Ram Dass Katari

d. Sushil Kumar

16)A Better India, A Better World is a book authored by... a.Nandan Nilekani b.APJ Abdul Kalam c.NR Narayana Murthy d.Gurucharan Das

17)This person is the winner of the SCOPE award given for outstanding contribution to the public sector management.

a. OP Bhatt b. SK Roongta c. TS Vijayan d. RS Sharma

18)Who has been named as the Voice & Data Telecom person of the year? a. Manoj Kohli b. Sunil Bharti Mittal c. SP Shukla d. Vikram Mehmi

19)Which of these states will go for assembly polls on October 13 along with Maharashtra and Haryana? a. Sikkim b. Assam c. Arunachal Pradesh

d. Tripura

20)In the theft of eight rare monkeys from the Alipore zoological garden, the Brazilian Common Mormosets were recovered from Chhattisgarh. Where is Alipore Zoological garden situated?

a. Ranchi b. Kolkata c. Bhopal d. Delhi

21)President Barack Obama appointed him as the first chief technology officer of the US. Can you name him from the given options?

a.Aneesh Chopra b.Vikram Pandit c.Sabir Bhatia d.Vinod Rekhi

22)As per The Telegraph, which of the following represents the amount that world has spent in struggling to come out of the financial crisis?

a. $ 9.9 trillion b. $ 10.9 trillion c. $ 11.9 trillion d. $ 12.9 trillion

23)Centre for Development of Telematics (C-DOT), that established the foundation of Telecom industry in India, is celebrating 25th year of its existence this year. Who is the founder of C-DOT?

a. Dewang Mehta b. Kiran Karnik c. Sam Pitroda d. None of these

24)JS Tissainayagam, a journalist from ... was sentenced to 20 years of prison for his alleged involvement in terrorist activities.

a. Nepal b. Sri Lanka c. Japan d. Pakistan

25)Name the fashion designer who has been sentenced to 59 years of life imprisonment for sexually assaulting aspiring models in Los Angeles.

a. Marc Jacobs b. Anand Jon c. Jason Crawford d. None of the above

26)Which of the following is NOT a kharif crop? a.Maize b.Cotton c.Sugarcane d.Barley

27)ASEAN has recently signed an investment agreement with this country which is 8th largest investor in ASEAN having investment value of over $6 billions. a. Russia b. China c. Japan d. Malaysia

28)The Central Electricity Authority that takes care of adding capacity to India’s power is chaired by....

a. RS Pandey

b. Rakesh Nath c. Dhanendra Kumar d. Rahul Khullar

29)As a tribute Andhra Pradesh chief minister YS Rajasekhara Reddy, which of these centrally-sponsered schemes has been named after the late leader?

a. Madhyamika Shiksha Abhiyan b. National Mission on Medicinal Plants c. Arogyasri Community Health Insurance d. None of the above

30)Name the recently-appointed vice-chief of army staff. a. BS Jaiswal b. Arvinder Singh c. VK Singh d. PK Bhardwaj

31)Which Indian company received the Asian Business Award 2008 for Corporate Responsibility? a. Bharti b.Tata Steel c.Hindalco d.Infosys

32)Which of the following represents the rank of Indian Oil Corporation (IOC) in the Fortune Global 500 List of 2009? a. 89 b. 97 c. 105 d. 119

33)This country was surprisingly the leading producer of gold in 2008. a. South Africa b. The US c. India d. China

34) ... has been appointed as the new scientific advisor to the defence minister and director general of defence organisation. a. VK Saraswat b. M Natrajan c. G Elangovan d. W Selvamurthy

35)Name this nation which has been suspended from the Commonwealth after it failed to bring about any progress in establishing democracy.

a. Myanmar b. Fiji c. Bangladesh d. Pakistan

36)In a very recent development, the Government has hiked the dearness allowance by ... to the Central government employees and pensioners.

a. 5 per cent b. 10 per cent c. 15 per cent d. 20 per cent

37)This Indian domestic airliner witnessed strike by its pilots in the second week of September 2009.

a. IndiGo Airways b. Spicejet Airways c. Jet Airways d. Kingfisher airways

38)Andhra Pradesh chief minister YSR Reddy died in a helicopter crash on September 2. Which of the other eminent personalities earlier perished in a crash in AP?

a. Homi Bhabha, 1966 b. Ashok Birla, 1990

c. Madhavrao Scindia, 2001 d. GMC Balayogi, 2002

39)A 10-day-old baby, with its heart protruding out, was operated upon recently in ... in a rare medical procedure. a. New Delhi b. Bangalore c. Mumbai d. Chennai

40)Reserve Bank of India urges all scheduled banks to follow 'KYC' norms to curb the misuse of funds. What does 'KYC' stands for? a.Key Yearly Corpus b.Keep Your Consumer c.Key Yearly Credit d.Know Your Customer

41) Business Stripped Bare Adventures of a Global Entrepreneur is a latest work of this maverick business tycoon. We are referring to…

a. Steve Jobs b. Richard Branson c. Vijay Mallya d. Larry J Ellison

42)This personality is the economic advisor to Manmohan Singh. Can you identify the name of the personality from the given options?

a. Arvind Virmani b. Shubhashish Gangopadhyay c. Raghuram Rajan d. Omkar Goswami

43)According to the UN World Economic and Social Survey Report 2009, develop world consumes ... per cent of global carbon budget.

a. 44 b. 46 c. 48

d 40 44)Name the comic, which is in the dock on charges of racism. a. Archies b. Tintin c. Superman d. Garfield

45).Which of the following banks you would associate with ‘DISHA’, a financial counseling linked social initiative? a. ICICI Bank b. HDFC Bank

c. State Bank of India d. Bank of Baroda

46)As per survey conducted by Interbrand, which of the following brands is the topmost brand of the world in terms of value?

a. IBM b. Microsoft c. General Electric d. Coca Cola

47)Nandan Nilekani has authored a pioneering book on Indian socio-economic issues, titled.... a. Imagining India b.India Unbound c.The Argumentative Indian d.Awakening of India

48) About a thousand people have been stabbed with syringes in this country.a. Iran b. Iraq c. China d. North Korea

49) In Japan, the opposition has secured a landslide victory after …. a. 55 years b. 54 years c. 47 years d. 42 years 50) Which of the following represents the venue of the very important G-20 summit that took place in 2008? a. London

b. Washington DC c. New York d. Paris

Answers: 1.b 2.d 3.b 4.a 5.b 6.b 7.b 8.b 9.c 10.d 11.a 12.b 13.d 14.d 15.a 16.c 17.b 18.a 19.c 20.b 21.a 22.c 23.c 24.b 25.b 26.d 27.b 28.b 29.a 30.d 31.c 32.c 33.d 34.a 35.b 36.a 37.c 38.d 39. a 40.d 41.b 42.c 43.c 44.b 45.a 46.d 47.a 48.c 49.b 50.b