You are on page 1of 33

National Foundation Phase Maths Olympiad - Grade3

By: The Association for Mathematics Education of South Africa - Kwa-Zulu Natal

National Foundation Phase Maths Olympiad - Grade3

By: The Association for Mathematics Education of South Africa - Kwa-Zulu Natal

Online: < http://cnx.org/content/col11231/1.1/ >

CONNEXIONS
Rice University, Houston, Texas

Kwa-Zulu Natal. see p. Collection structure revised: September 22. It is licensed under the Creative Commons Attribution 3. 2010 PDF generated: February 6.This selection and arrangement of content as a collection is copyrighted by The Association for Mathematics Education of South Africa .org/licenses/by/3.0/).0 license (http://creativecommons. 2011 For copyright and attribution information for the modules contained in this collection. 26. .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Answer sheet template . . . . . . . . . . . . . .Grade three . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 4 National Foundation Phase Maths Olympiad . . . . . . . . . . . . . . . . . .nal round2007 . . . . . . . . .nal round 2006 . . 26 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 Attributions . . . . . . . . 3 3 National Foundation Phase Maths Olympiad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 5 National Foundation Phase Maths Olympiad . . . .Grade three . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Table of Contents 1 National Foundation Phase Maths Olympiad . . . . . . .Grade three . . .round 1 2007 . .pilot paper . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Grade three . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 2 National Foundation Phase Maths Olympiad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

iv .

Answer sheet template 1 1. 1 . 1 This content is available online at <http://cnx.1 ANSWER SHEET NAME OF LEARNER:________________________ GRADE:_________ Circle the correct answer after doing your working.org/content/m35678/1.1 INSTITUTE FOR ADVANCEMENT OF MATHEMATICS AND SCIENCE (IAMS) NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHEMATICS OLYMPIAD Figure 1.1/>.Chapter 1 National Foundation Phase Maths Olympiad .

1 MARKS: Numbers 1-10: 10 x 1 = 10 Numbers 11-15 : 5 x 2 = 10 (TOTAL: 20) . NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD ANSWER SHEET TEMPLATE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 A A A A A A A A A A A A A A A B B B B B B B B B B B B B B B C C C C C C C C C C C C C C C Table 1.2 CHAPTER 1.

1/>.Grade three . 3 .Chapter 2 National Foundation Phase Maths Olympiad .1 INSTITUTE FOR ADVANCEMENT OF MATHEMATICS AND SCIENCE (IAMS) NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHEMATICS OLYMPIAD Figure 2.1 1 This content is available online at <http://cnx.nal round 2006 1 2.org/content/m35671/1.

12.4 CHAPTER 2. 9. ENJOY THE OLYMPIAD 2. 2. . Questions 11-20: 2 marks each. NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE . What is the value of B? . These are multiple choice questions. Don't rush.1) 2. 6. 5. 17 . 6. 7. Read the question carefully before answering.4. 13 . 2.4 Exercise 4 Each letter in the following subtraction problem represents a digit. 8. 4. Your teacher will read the question to you.2 GRADE THREE  FINAL ROUND PAPER: 2006 QUESTION BOOKLET DURATION: 1 HOUR 15 MINUTES MARKS: 20 NAME OF LEARNER:___________________________________ NAME OF SCHOOL:____________________________________ 2.3 Exercise 3 Find the value of ∆: ∆ + ∆ + ∆ − O = 24 + ∆ − O (2. Use blank pages for working.4. Circle the correct answer. .4.What number did she count last? 2.3 INSTRUCTIONS TO LEARNERS: 1. Circle the answer after you have done the working. . 3.4 Test Questions: 2. First 10 questions  1 mark each. 9. . She stopped at the 51st number.FINAL ROUND . . You are not allowed to use the calculator.2006 2. You are expected to answer 15 questions.2 Exercise 2 Virginia counted in 3's as follows: 3.4.1 Exercise 1 What is the 12th number of this sequence? 5 . .

5 Exercise 5 Mandy said that 3 4 of the total number of health biscuits is 33.4.3 How many blocks are there in the 9th gure? 2.5 Figure 2.2 2.6 Exercise 6 Matchsticks are used to make the following blocks: Figure 2.4.4.7 Exercise 7 How many blocks are there in this stack? . What is the total number of health biscuits? 2.

4.2006 Figure 2. * My unit's digit is 3 more than my hundred's digit.8 Exercise 8 4 dierent counting numbers (starting from 1) were added to give 56 . Victoria makes 4 paper jets in 20 minutes.9 Exercise 9 Ben makes 3 paper jets in 10 minutes. * I am a 3 digit number.FINAL ROUND . .4. * The sum of my digits is 18.4. 3*1=5 4*4=4 3*3=3 6 * 2 = 10 Now nd the answer to : 9*3 2.6 CHAPTER 2.4. NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE .12 Exercise 12 In the following game the rule is double the number in the left block and add to the number in the right block to give the number in the block above it.4.4 2. 2.10 Exercise 10 Guess the number I stand for. What is the largest possible number that could have been added ? 2.11 Exercise 11 Try to work out what * is doing to the 2 numbers. If both work together and at the same rate then how many paper jets could be made in 1 hour? 2. * My ten's digit is the same as my unit's digit.

4.4. 2. + 4  2. There is a total of R196 in the four envelopes. * Envelope 2 has R6 more than envelope 1.90 + .13 Exercise 13 Given the following information. Jerry is taller than Frank. .7 Figure 2. 2. Determine the amount of money in envelope 1.14 Exercise 14 Calculate: 100  98 + 96 . who is the tallest? Al is shorter than Sipho. 2. * Envelope 4 has R6 more than envelope 3.4. * Envelope 3 has R6 more than envelope 2.15 Exercise 15 There are 4 envelopes. . .5 Find the number in block A.94 + 92 . Frank is taller than Al.

NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE .8 CHAPTER 2.2006 .FINAL ROUND .

2 GRADE THREE  FINAL ROUND PAPER: 2007 QUESTION BOOKLET DURATION: 1 HOUR 15 MINUTES 1 This content is available online at <http://cnx.1 3.1/>.1 INSTITUTE FOR ADVANCEMENT OF MATHEMATICS AND SCIENCE (IAMS) NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHEMATICS OLYMPIAD Figure 3.nal round2007 1 3. 9 .org/content/m35677/1.Grade three .Chapter 3 National Foundation Phase Maths Olympiad .

8. What is the value of A? Figure 3.4 Exercise 4 Each letter in the following subtraction problem represents a digit.4 Test Questions: 3.4. 22 . NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE . . Don't rush.4. What number did she count last? 3. She stopped at the 64th number. 3.1) 3. 4. 12.2 . Use the space provided for your working. You are not allowed to use the calculator. 2. Read the question carefully before answering. 17 . 5. First 10 questions  1 mark each. . . 12. Questions 11-20: 2 marks each. . 7.2 Exercise 2 Virginia counted in 4's as follows: 4. 3.4. 3.4.1 Exercise 1 What is the 15th number of this sequence ? 7 .FINAL ROUND. .10 CHAPTER 3. You are expected to answer 15 questions. Your teacher will read the question to you. 8.3 INSTRUCTIONS TO LEARNERS: 1.2007 MARKS: 20 NAME OF LEARNER:___________________________________ NAME OF SCHOOL:____________________________________ 3.3 Exercise 3 Find the value of ∆ : ∆ + ∆ + ∆ + O = 42 + ∆ + O (3. . 6. Use the answer booklet for your answers. 16.

3 How many blocks are there in the 10th gure? 3. What is half the number of health biscuits ? 3.5 Exercise 5 Sally said that 3 4 of the health biscuits is 27.4.4.4.7 Exercise 7 How many blocks are there in this stack? Figure 3.6 Exercise 6 Matchsticks were used to make the following blocks: Figure 3.11 3.4 .

4. Taz makes 5 cones in 12 minutes.5 Find the number in block A. NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE . 3.12 3.4. .2007 5 dierent counting numbers (starting from 4) were added to give 70. What is the largest possible number that could have been added? 3.9 Exercise 9 Liz makes 4 cones in 9 minutes.11 Exercise 11 Try to work out what * is doing to the 2 numbers.4. * The sum of my digits is 12. * My unit's digit is 1 more than my ten's digit. 5*4=7 1*1=2 2*3=2 5 # 5= 6 Now nd the answer to: 10 * 5 3. Figure 3.12 Exercise 12 In the following game the rule is double the number in the left block and subtract the number in the right block to give the number in the block above it. * My hundred's digit is 1 less than twice the ten's digit.FINAL ROUND. 3.4.8 Exercise 8 CHAPTER 3.10 Exercise 10 Guess the number I stand for: * I am a 3 digit number. If both work together and at the same rate then how many cones could be made in 72 minutes.4.

. Bessy collected R20 less than Jenny. sum of the numbers in all 4 boxes is 75. using the information given: Figure 3. .15 Exercise 15 Guess the mystery number in box 3.6 * * * * The The The The number in box 3 is twice the number in box 1.+48+49+50. . number in box 2 is 6 more than box 3.14 Exercise 14 Calculate: 10+11+12+13+14+.13 Exercise 13 Prince collected R20 more than Fred.13 3. number in box 4 is 3 less than half the number in box 3. . .4. . Fred collected R10 less than Jenny..4. Who collected the most money for charity? 3.4.. . 3.

NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE .14 CHAPTER 3.2007 .FINAL ROUND.

org/content/m35645/1.Grade three .1/>.pilot paper 1 4.1 INSTITUTE FOR ADVANCEMENT OF MATHEMATICS AND SCIENCE (IAMS) NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHEMATICS OLYMPIAD Figure 4.2 GRADE THREE  PILOT PAPER QUESTION BOOKLET DURATION: 1 HOUR 15 MINUTES MARKS: 20 1 This content is available online at <http://cnx. 15 .1 4.Chapter 4 National Foundation Phase Maths Olympiad .

5 Exercise 5 Which number is out of order ? 1.4. .4 Test Questions: 4. 13. 4.. 3. Questions 11-20: 2 marks each.PILOT PAPER NAME OF LEARNER:___________________________________ NAME OF SCHOOL:____________________________________ 4.4 Exercise 4 Temba counted in 2's as follows:2.4. (A) 46 (B) 48 (C) 50 4. 11. 4. . (A) 11 (B) 22 (C) 29 4. 4. The sum of the digits of my cellphone number is. 5. 29. You are expected to answer 15 questions. 7.4. What number did he count last ? (A) 100 (B) 102 (C) 104 4. . 8. 16. Use blank pages for working.2 Exercise 2 My cellphone number is 083 591 5935. 2.3 INSTRUCTIONS TO LEARNERS: 1. 2.6 Exercise 6 Mpume needs R95 to buy a mathematics game. Your teacher will read the question to you. (A) 20 (B) 21 (C) 22 4. How much more does she need to buy this game ? (A) 5 (B) 10 (C) 20 . These are multiple choice questions. ENJOY THE OLYMPIAD 4.. Circle the correct answer. Read the question carefully before answering.4. Don't rush. She had one R50 note. Circle the answer after you have done the working. 16. 6. NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE . 10. 7. 22. . He stopped at the 51st number. 6. First 10 questions  1 mark each.16 CHAPTER 4. You are not allowed to use the calculator. . three R10 notes and a R5 coin.3 Exercise 3 Write down the 6th number of this pretty number pattern: 7. 8.4.4. .1 Exercise 1 Find the value of ∆ to make this sentence true: 6 + ∆ + 10 = 20 (A) 4 (B) 5 (C) 6 4..

7 Exercise 7 Jeremy receives R14 every week as spending money.10 Exercise 10 How many numbers in the rectangles below give an answer less than 300 when multiplied by 10 ? Figure 4.8 Exercise 8 The total number of cubes in this arrangement is.4.17 4. .11 Exercise 11 How many rectangles of all sizes are there in this gure? .How much money does he receive in one month (4 weeks)? (A) 56 (B) 60 (C) 64 4.4.9 Exercise 9 If 10 × ∆ = 80 then what is 5 × ∆? (A) 20 (B) 40 (C) 6 4.2 (A) 5 (B) 6 (C) 7 4.3 (A) 1 (B) 2 (C) 3 4.4.4. .4. Figure 4.

NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE .18 CHAPTER 4.4 (A) 11 (B) 9 (C) 7 4. . Use only 2.6 . There are 18 trees on each of sides AC and BD. (A) 42 (B) 80 (C) 84 4.4. 3 and 4.12 Exercise 12 Figure 4.13 Exercise 13 In the game below no number must appear more than once in a row or column.4.B:C and D there is a tree.PILOT PAPER Figure 4. The total number of trees in this arrangement is. What number would be at X? Figure 4. . At each corner A.5 There are 24 trees on each of sides AB and CD.

* The sum of my digits is 17. netball.4.14 Exercise 14 Guess the number I stand for: * I am a 3 digit number.The types that are played are . soccer.4. * Devi used to play basketball. * Lindiwe plays netball. * My ten's digit is 2 less than my hundred's digit. * Sandy does not play soccer. Who plays basketball ? (A) Devi (B) Sandy (C) Penny .19 (A) 2 (B) 3 (C) 2 4.15 Exercise 15 Each of four girls play only one type of sport. * Penny does not like volleyball and basketball. volleyball and basketball. * My unit's digit is 3 more than my ten's digit. (A) 358 (B) 647 (C) 467 4.

20 CHAPTER 4. NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE .PILOT PAPER .

21 .1 INSTITUTE FOR ADVANCEMENT OF MATHEMATICS AND SCIENCE (IAMS) NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHEMATICS OLYMPIAD Figure 5.Grade three .1 5.1/>.2007 1 5.round 1 .2 GRADE THREE  ROUND ONE PAPER: 2007 QUESTION BOOKLET DURATION: 1 HOUR 15 MINUTES MARKS: 20 NAME OF LEARNER:___________________________________ NAME OF SCHOOL:____________________________________ 1 This content is available online at <http://cnx.Chapter 5 National Foundation Phase Maths Olympiad .org/content/m35674/1.

22 CHAPTER 5. 9.4. These are multiple choice questions.3 Exercise 3 Write down the 7th number of this pretty number pattern: 6. Circle the correct answer. The sum of the digits of my cellphone number is: (A) 40 (B) 41 (C) 42 5. 7. You are not allowed to use the calculator.3 INSTRUCTIONS TO LEARNERS: 1.4. 11. 20. 21. ENJOY THE OLYMPIAD 5.4 Exercise 4 Thelma counted in 3's as follows: 3. How much more does he need to buy this game? (A) 40 (B) 50 (C) 60 .1) My cellphone number is 0833571267. (A) 36 (B) 41 (C) 46 5. She stopped at the 31st number. 12.4. First 10 questions  1 mark each.What number did she count last? (A) 87 (B) 90 (C) 93 5. Use blank pages for working. Your teacher will read the question to you. 14.6 Exercise 6 Harry needs R215 to buy a game.2007 5..4 Test Questions: 5.2 Exercise 2 (5.4.5 Exercise 5 Which number is out of order? 2. Questions 11-20: 2 marks each.. three R20 notes and a R5 coin.1 Exercise 1 Find the value of ∆ to make this sentence true: 40 − ∆ − 8 = 20 (A) 10 (B) 11 (C) 12 5. 5.4.. Don't rush. Read the question carefully before answering.ROUND 1 . 5. 4. 9. 8. 6.. 3. Circle the answer after you have done the working. 6.4. 2. He has two R50 notes. 16. You are expected to answer 15 questions. 27 (A) 9 (B) 14 (C) 20 5. NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE .

4.9 Exercise 9 If 4 × ∆ = 65 then: 8 × ∆ is (A) 120 (B) 130 (C) 140 5.4.2 (A) 12 (B) 13 (C) 14 5.8 Exercise 8 The total number of cubes in this arrangement is Figure 5.4.23 5.7 Exercise 7 Harry receives R36 every week as spending money.10 Exercise 10 How many numbers in the rectangles below give an answer of more than 200 when multiplied by 5 ? Figure 5. How much money does he receive in one month (4 weeks)? (A) 144 (B) 152 (C) 160 5.3 (A) 2 (B) 3 (C) 4 .4.

NATIONAL FOUNDATION PHASE MATHS OLYMPIAD GRADE THREE .4.5 * I am a 3 digit number. * Y is 3 less than X multiplied by Z.4 (A) 8 (B) 9 (C) 10 5..11 Exercise 11 CHAPTER 5.4.. RRRGGRRRGGRRRGGRRR.2007 How many triangles of all sizes are there in this gure? Figure 5.13 Exercise 13 For every 3 red beads in a chain there are 2 green beads.24 5. * X + Y + Z = 14 (A) 394 (B) 296 (C) 275 5.12 Exercise 12 Guess the number I stand for: Figure 5.ROUND 1 . How many red beads does this chain have? (A) 28 (B) 40 (C) 42 . The chain has 70 beads.4.

What is X + Y? Figure 5. chess. 2. * Diane does not like dancing.14 Exercise 14 There are 4 girls: Amy. Diane and Bess. Each of the 4 girls participates in one activity only.4. * Claire used to play chess and does not like dancing. Use only 1. 3. The activities are swimming. * Bess does well in art. * Amy does not swim. Who takes part in chess? (A) Diane (B) Claire (C) Amy 5. 4.25 5. dancing and art.15 Exercise 15 In the game below no number must appear more than once in a row or column. Claire.6 (A) 7 (B) 8 (C) 9 . 5.4.

Kwa-Zulu Natal License: http://creativecommons.Grade three .org/licenses/by/3.0/ Module: "National Foundation Phase Maths Olympiad .Kwa-Zulu Natal License: http://creativecommons.Kwa-Zulu Natal URL: http://cnx.Kwa-Zulu Natal URL: http://cnx.org/licenses/by/3.Grade three .Kwa-Zulu Natal License: http://creativecommons.org/licenses/by/3.1/ Pages: 21-25 Copyright: The Association for Mathematics Education of South Africa .org/content/m35674/1.org/content/m35678/1.26 ATTRIBUTIONS Attributions Collection: National Foundation Phase Maths Olympiad .1/ Pages: 1-2 Copyright: The Association for Mathematics Education of South Africa .1/ Pages: 15-19 Copyright: The Association for Mathematics Education of South Africa .1/ Pages: 3-7 Copyright: The Association for Mathematics Education of South Africa .nal round.Answer sheet template" By: The Association for Mathematics Education of South Africa .round 1 .2007" By: The Association for Mathematics Education of South Africa .Kwa-Zulu Natal License: http://creativecommons.org/licenses/by/3.Grade3 Edited by: The Association for Mathematics Education of South Africa .2007" By: The Association for Mathematics Education of South Africa .2006" By: The Association for Mathematics Education of South Africa .Grade three .Kwa-Zulu Natal URL: http://cnx.1/ Pages: 9-13 Copyright: The Association for Mathematics Education of South Africa .Kwa-Zulu Natal URL: http://cnx.org/content/m35645/1.org/content/m35671/1.Kwa-Zulu Natal URL: http://cnx.0/ Module: "National Foundation Phase Maths Olympiad .Grade three .org/content/m35677/1.0/ Module: "National Foundation Phase Maths Olympiad .1/ License: http://creativecommons.0/ .0/ Module: "National Foundation Phase Maths Olympiad .org/licenses/by/3.org/content/col11231/1.0/ Module: "National Foundation Phase Maths Olympiad .Kwa-Zulu Natal License: http://creativecommons.org/licenses/by/3.nal round .Kwa-Zulu Natal URL: http://cnx.pilot paper" By: The Association for Mathematics Education of South Africa .

Portuguese. Italian. Vietnamese. Connexions has partnered with innovative on-demand publisher QOOP to accelerate the delivery of printed course materials and textbooks into classrooms worldwide at lower prices than traditional academic publishers. community colleges. and Thai. Connexions's modular. We connect ideas and facilitate educational communities. including English.Grade3 Grade 3 maths olympiad papers About Connexions Since 1999. We are a Web-based authoring. K-12 schools. distance learners. teachers. and lifelong learners.National Foundation Phase Maths Olympiad . . Chinese. Connexions has been pioneering a global system where anyone can create course materials and make them fully accessible and easily reusable free of charge. professors and lifelong learners. Spanish. Connexions is part of an exciting new information distribution system that allows for Print on Demand Books. Connexions materials are in many languages. including students. interactive courses are in use worldwide by universities. teaching and learning environment open to anyone interested in education. Japanese. French.