Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan

Standard Kandungan TUNJANG BAHASA DAN KOMUNIKASI BAHASA MALAYSIA (BM 2 ) Kemahiran bertutur (BM 2.1) Berinteraksi dengan mesra. (BM 2.4) Menceritakan perkara yang didengar. (BM 2.5) Melakonkan watak- watak mengikut situasi (BM 3.0) Kemahiran Membaca (BM 3.2) Mengenal huruf vokal. (BM 3.7) Membaca ayat tunggal yang mudah. (BM 3.11) Mengamalkan tabiat membaca (BM 4.0) Kemahiran menulis (BM 4.2) Menguasai kemahiran menulis.

Standard Pembelajaran

Aktiviti

(BM 2.1.3) Berbual menggunakan ayat yang mudah dengan sebutan yang betul. (BM 2.1.4) Berinteraksi secara sopan dan bertatasusila. (BM 2.4.1) Menceritakan perkara yang didengar dengan menggunakan ayat yang mudah. (BM 2.5.1) Main peranan mengikut situasi dengan menggunakan bahasa yang sesuai untuk menghidupkan watak dengan bimbingan. (BM 3.2.1) Menyebut huruf vokal. (BM 3.2.2) Membunyikan huruf vokal. (BM 3.7.2) Membaca ayat tunggal yang mudah dengan sebutan yang betul. (BM 3.11.2) Membaca buku cerita yang menarik dan sesuai daripada pelbagai tema. (BM 4.2.6) Menyalin perkataan dengan cara yang betul. (BM 4.2.7) Menyalin ayat dengan cara yang betul.

1. Bersoaljawab tentang tumbuh-tumbuhanyang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan. 2. Bersoaljawab tentang sayuran,buah-buahan yang dijual di pasar. 3. Mengenalpasti huruf vokal dalam perkataan buahbuahan dan sayur-sayuran yang biasa dijumpai. 4. Melakonkan watak pesawah / pekebun bekerja. 5. Melakonkan watak penjual bunga dan pembeli berdasarkan lagu (lagu Gadis dan Bunga) 6. Main peranan ikut imaginasi (apa jadi pada tumbuhan pada hari ribut) 7. Membaca buku berkaitan dengan tumbuhan. 8. Mendengar arahan guru dan membuat pergerakan pokok bergoyang (ditiup angin), pokok tumbang, pokok tumbuh, menebang pokok 9. Kanak-kanak bersoaljawab tentang nama- nama pokok dan strukturnya 10. Melabelkan bahagian-bahagian pokok. 11. Mengecam huruf vokal yang terdapat dalam namanama tumbuhan. 12. Menulis semula perkataan yang ditunjukkan 13. Mencantum sukukata membentuk perkataan bermakna. 14. Menggunting dan menampal perkataan dengan dua

Prasekolah SK Datuk Usman Awang

(BI 1. action songs.2. recite and act out nursery rhymes and action songs. (BI 4.1) Listen to and repeat simple greetings (BI 1. Membina perkataan 16. Children read flash cards with simple words eg: tree.2. Bermain permainan bahasa –domino. legible print.5) Write simple phrases. stem fruits 7. Provide opportunity for children to explore shapes and direction using the whole tree eg: by playing games involving moving in circle forwards and backwards 8. 15. Melengkapkan perkataan berdasarkan gambar.0) Writing Skill (BI 4. (BI 4.2) Listen to and identify sounds in the environment.g . Identify parts of the plants.( Jack and the bean stalk ) 6. roof 2.7) Listen to and identify common objects in the environment. TUNJANG BAHASA DAN KOMUNIKASI BAHASA INGGERIS (BI 1)Listening speaking (BI 1.5) Listen to and enjoy nursery rhymes. 4.3) Write recognizable letters. (BI 4. wood.2.good. Listen to words read aloud and clap when they hear words with different ending sounds e. branch. (BI 1.1) Listen to and recite nursery rhymes and action songs.5.1. (Bl 4. roof.2. legible print. Sing a songs and recite a poem. 3. 1. Make a scrap books and label.1) Copy letters of the alphabet correctly in neat. Prasekolah SK Datuk Usman Awang . (BI 4.2.4) Write simple words in neat. scrable 17.2) Listen to.1) Listen to and discriminate sounds (BI 1. flower. puzzle. Menulis perkataan dipelajari.2. 5. 18.2) Writing Skills (Bl 1.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan Standard Pembelajaran Aktiviti suku kata daripada bahan media cetak.5.2) Write recognizable letters with guidance. Draw and name objects from familiar stories. poems and stories..2. leaf. (BI 4. (BI 1. Children write simple words.

1.1) Pemerhatian ke atas objek dan fenomena alam di persekitaran.3) Meneroka bahagianbahagian tumbuhan iaitu daun.6) Memerhati dan mengenalpasti bentuk-bentuk di persekitaran. Menyelesaikan masalah operasi tambah dan tolak menggunakan biji benih (bahan maujud). Memerhatikan urat daun. 7. rendah. Prasekolah SK Datuk Usman Awang . (ST 2.8) Memerhati dan merekod pemerhatian dalam tulisan yang mudah dengan bimbingan. 8.5) Memerhati dan mengumpulkan daun daripada persekitaran sekolah dan kediaman mengikut: a.1. tinggi. Menyusun daun mengikut bentuk 3.0) Menyiasat Alam Hidupan (ST 3. (ST 6. Menyusun pelbagai jenis sayuran di sudut main peranan berdasarkan dua kumpulan: sayuran berdaun dan berbiji.7) Memerhati objek-objek di persekitaran dan mengenal saiz (besar. saiz (ST 3. tebal. (ST 3. 6. 9. nipis). Mengumpulkan daun mengikut warna 4. 12. buah-buahan. (ST 2.3. Memadan gambar tumbuhan dengan nombor 14.1.3. Mengukur panjang sayuran dengan tali pengukur dan rekod dalam jadual. warna b. pendek. Melawat taman bunga dan memerhatikan pelbagai jenis bunga yang berlainan warna dan saiz. pendek-panjang 2.3) Membuat seriasi mengikut satu ciri Standard Pembelajaran (ST 2. buah serta pertumbuhan anak benih. (ST 2. 10. bunga. daun. (ST 3.besar.9) Memerhati dan merekod pemerhatian dalam bentuk lukisan.3. tekstur d. panjang.6) Memerhati dan mengumpulkan bunga daripada persekitaran sekolah dan kediaman mereka mengikut: a. bunga-bungaan.1. Menyusun daun mengikut seriasi kecil . bentuk e. 15.0) Kemahiran Saintifik (ST 2. menggunakan kanta pembesar. 13.7) Memerhati dan mengumpulkan sayur-sayuran mengikut ciri berikut: Aktiviti 1. Membezakan tekstur daun 5. Mengasingkan pelbagai bijirin mengikut rupanya. 11. Membilang kelopak bunga. warna b. Mengenal nilai wang daripada aktiviti jual beli sayuran. kecil. biji benih dan nyatakan nombor. urat daun (ST 3. Menanam biji kacang hijau di atas tisu basah dan rekodkan perkembangan pertumbuhannya menggunakan jadual. Projek menanam bawang atau kucai dan lihat perubahan pertumbuhannya. saiz c.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan TUNJANG KURIKULUM: SAINS DAN TEKNOLOGI (ST 2.

kecil – besar.0) Perkembangan Motor Halus (PFK 1. Membuat ujikaji tentang pentingnya cahaya dan air bagi tumbuhan untuk hidup. Membuat buku skrap tumbuhan.membuat origami untuk mengantung pasu 3. Menimbang berat buah / sayur menggunakan alat penimbang digital / analog dan rekod dalam jadual. (ST 6. Projek menanam biji benih. Pendek ke panjang c. renek. Memotong buah bagi menghasilkan rojak buah Prasekolah SK Datuk Usman Awang .1) Menyusun objek mengikut kriteria berikut: a.2) Melakukan kemahiran kordinasi mata tangan dalam perkembangan kemahiran motor halus. 20.menjalar.3. 23.11) Menggunakan jari untuk menguntai objek pelbagai saiz dengan menggunakan pelbagai jenis tali. berbiji (ST 3. berbatang lembut 19. (PFK 1. TUNJANG FIZIKAL DAN ESTETIKA . Rendah ke tinggi d. Membuat anyaman ketupat atau tikar daripada daun kelapa 2. (PFK 1.3.5) Menggunakan jari untuk menguntai objek bersaiz besar dengan menggunakan tali besar. 22.PERKEMBANGAN FIZIKAL DAN PENJAGAAN KESIHATAN (PFK I. sederharia.menguntai bunga menjadi kalung bunga . Menyusun buah/bunga/sayur mengikut saiz ( kecil. memerhati & merekod hasil pemerhatian.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan Standard Pembelajaran a. 1. Nipis ke tebal dan sebaliknya Aktiviti 16.2. memanjat. Kecil ke besar b. Menampal daun mengikut saiz. warna daun b. besar – kecil 21. .2. berbatang keras.8) Memerhati dan mengumpulkan buah-buahan yang biasa dijumpal mengikut warna dan berbiji. Menyusun ketinggian pokok berdasarkan gambar. Mengkelaskan tumbuhan mengikut jenis atau kumpulan . besar) 18. Menguntai daun menjadi hiasan. (ST 3. 17.9) Memerhati danmerekodkan proses percambahan biji benih dan pertumbuhan anak warna saiz tekstur bentuk urat daun benih dan segi ketinggian dan pertambahan daun dengan bimbingan.3.

0) Mencapai Emosi yang Positif (PSE 2. tanaman hidroponik. Prasekolah SK Datuk Usman Awang . (PFK 3.setia kawan . Aktiviti meramas kelapa parut bagi menghasilkan santan dan membuat pengat labu dengan bimbingan.2) Menunjukkan semangat dan sifat positif seperti: . (PSE 2. jus hijau adalah campuran buah kiwi dan epal hijau) 6.7) Mengenal makanan yang boleh merosakkan gigi serta makanan yang baik untuk kesihatan gigi.6) Menyatakan kepentingan menjaga kebersihan diri. Menjalankan tugasan menjaga kebun kita. 3. Membuat lawatan di persekitaran sekolah 2. 4. Sumbangsaran bagaimana unuk menjaga tanaman – pemuliharaan tumbuhan.1.tolong-menolong . 4. Projek hijaukan bumi. 7.kecindan .0) Kesihatan Fizikal (PFK 3.1.belas kasihan .berkeyakinan . 5. Mengumpulkan buah-buahan mengikut warna untuk dibuat jus (jus merah adalah campuran buah tembikai dan strawberi.3) Mencuci tangan dengan cara yang betul. TUNJANG KETRAMPILAN PERKEMBANGAN SOSIO EMOSI (PSE 2. (PFK 3. Mewarna gambar tumbuh-tumbuhan dengan kemas.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan (PFK 3. Soaljawab tentang makanan yang boleh merosakkan gigi. tanaman sayur-sayuran.berdikari .2) Membina semangat dan sikap yang positif. Soaljawab tentang kepentingan menjaga kebersihan.2.sabar .1) Menjaga kebersihan diri. Standard Pembelajaran (PFK 3. Aktiviti dengan bimbingan.empati 1. 5.1.perpaduan/kekitaan .

‘Bunga matahari’. (KTI 1.0) Seni Visual (KTI 1. Program keceriaan kelas dan persekitaran. 3.0) Muzik (KTI) 2.3) Mengambil bahagian dalam aktiviti penerokaan bunyi. (KTI 1. Membuat kolaj daripada daun yang dikeringkan dan ranting pokok. 15. Menganyam tikar daripada daun kelapa dengan bimbingan.2.5) Main peranan mengikut imaginasi. (KTI 1. ‘Tanya sama pokok’. (KTI 2. 11. 5. (KTI 1. ‘Ke pasar minggu’ 9. 4.8) Mernbuat corak dan rekaan rnengikut kreativiti sendiri rnelalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan.4) Menunjukkan apresiasi Muzik (KTI 3.2. Membuat montaj daripada gambar bunga. (Ekspresi kreatif).4. 12.3) Memilih pelbagai bahan yang sesuai dalam penghasilan karya. Kepentingan menghargai alam sekitar. 2.1. ‘Buahbuahan di Malaysia’. 13. Membuat model buah durian daripada surat khabar dengan teknik tampalan.7) Menghasilkan karya mengikut kreativiti sendiri melalui pelbagai aktiviti menggambar.0) Drama & Gerakan Kreatif (KTI 3.11) Mereka corak bebas dengan menggabungjalinkan pelbagai teknik membuat corak dan rekaan. 14. 8.1. 7.2. (KTI 1.2.1) Menggunakan pengetahuan tentang bahan dan teknik dalam menghasilkan karya seni (Aplikasi seni). Membuat rantai / kalungan bunga 6. (KTI 2.2) Menzahirkan idea kreatif dalam penghasilan karya. KTI 1.5) Membuat pergerakan bebas mengikut muzik. Gotong-royong membersihkan taman.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan TUNJANG FIZIKAL DAN ESTETIKA – KREATIVITI (KTI 1. 10. (KTI 2..3) Meneroka bunyi menerusi bahan atau objek improvisasi. Menyanyi lagu dengan iringan muzik / perkusi. (KTI 1.2) Mengenal bahan yang diperlukan untuk menghasilkan sesuatu karya contohnya berus. Mewarna pelbagai gambar sayur-sayuran dan bunga. (KTI 3. (KT1 2.‘Ku tanam pokok bunga’. Bercerita tentang pelbagai kegunaan tumbuhan kepada manusia dan haiwan. Aktiviti 1. Standard Pembelajaran (KTI 1.2. Menari tarian canggung sambil membuat aksi menampi padi. Memmbuat penanda buku daripada bunga yang dikeringkan.1.1)Mengambil bahagian dalam drama dan gerakan kreatif. Membuat marakas menggunakan kacang hijau ataupun kekacang lain.10) Menghasilkan karya yang menggabungjalinkan pelbagai teknik menggambar. Membuat pergerakan yang berkaitan dengan lagu yang dinyanyikan.3.9) Menghasilkan bentuk binaan mengikut kreativiti sendiri rnelalui pelbagai teknik dengan bimbingan. Prasekolah SK Datuk Usman Awang .

Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan Standard Pembelajaran (KTI 3. 18. Mewarna gambar.6) Berlakon dengan menggunakan props. Aktiviti 16. Membina kreativiti murid melalui lukisan yang telah disediakan dan bercerita mengenainya. Prasekolah SK Datuk Usman Awang .1. 17. Menyanyi sambil membuat pergerakan kreatif ”Tanya sama pokok.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful