Vernieuwd

Adobe Photoshop Elements 3.0
Er zijn al heel wat pakketten die je kunt gebruiken om digitale afbeeldingen te bewerken. Adobe Photoshop Elements is echter een van de betere pakketten die er zijn. In dit artikel maak je kennis met de belangrijkste vernieuwingen in versie 3.0. Je kunt alles dat hier beschreven is ook direct uitproberen: op de cd/dvd bij dit blad is een 30-dagendemoversie meegeleverd.
1. Start Adobe Photoshop Elements (zie 1) en selecteer uit het hoofdvenster de optie Edit and Enhance Photos. 2. Selecteer de optie File » Open en blader naar de afbeelding die je wilt verbeteren. Gebruik nu eerst een paar keer de toetscombinatie Ctrl-+ om in te zoomen op de afbeelding. Zo zie je de onderdelen die je wilt verbeteren iets uitvergroot en dat maakt het veel eenvoudiger om de verbeteringen aan te brengen (zie 2). 3. De rest is eenvoudig: links in de knoppenbalk vind je knoppen voor het gereedschap dat je kunt gebruiken. Klik hier op de Spot healing brush tool. Laat de muiscursor even op een knop staan om de naam van de knop te zien te krijgen. Na een standaardinstallatie heb je de knop nodig die je direct onder het symbool van een oog vindt. 4. Beweeg nu de cursor naar de locatie in de foto die je wilt repareren. Wanneer je de cursor over de foto beweegt, krijgt deze de vorm van een rondje. Klik op het punt dat je wilt repareren of sleep om een selectie te maken van een gebied dat je wilt repareren. De software analyseert nu alle pixels om dit gebied heen en zorgt ervoor dat op basis van de informatie in die pixels de oneffenheid automatisch wordt weggepoetst.

B

ij een nieuwe versie van een programma is het altijd weer de vraag wat de makers er voor belangrijke nieuwe functionaliteit aan toe hebben gevoegd: vraag je bijvoorbeeld maar eens af wat nu eigenlijk de verschillen zijn tussen Word 2000 en Word 2003. Ondanks dat vaak de verschillen met de voorganger in nieuwe versies van een programma minimaal zijn, biedt Photoshop Elements 3.0 een aantal interessante vernieuwingen. Zo is er bijvoorbeeld het retoucheerpenseel waarmee je fouten en onregelmatigheden heel eenvoudig weg kunt werken. Ook is de optie om diapresentaties aan te maken sterk verbeterd: je maakt in een handomdraai een presentatie aan, waarbij je met overgangen, bijschriften, muziek en zelfs ingesproken tekst een dynamisch geheel maakt. Een ander voorbeeld van een handige vernieuwing is de mogelijkheid vanuit het programma e-mailwenskaarten aan te maken: hiermee voeg je een foto direct in een mailbericht toe, waarbij je er ook nog voor zorgt dat een decoratieve achtergrond wordt gebruikt. In deze workshop maak je kennis met deze drie nieuwe mogelijkheden, maar natuurlijk zijn er veel meer nieuwe opties. Denk bijvoorbeeld aan een handige functie waarmee je foto’s snel naast elkaar zet om ze te vergelijken of de flexibele afdrukopties waarmee je afbeeldingen van verschillende formaten eenvoudig naast elkaar op een vel fotopapier afdrukt.

Tip!
Zeker wanneer je met oude dia’s werkt, kan het voorkomen dat de kleur van de dia behoorlijk is verbleekt. Selecteer in dat geval de optie Auto Smart Fix uit het menu Enhance: deze functie past de afbeelding geheel automatisch aan.

EEN DYNAMISCHE DIAPRESENTATIE AANMAKEN
Een van de allerleukste dingen die je met je foto’s kunt doen, is ze verwerken in een diapresentatie. Photoshop Elements 3.0 biedt hiervoor uitstekende mogelijkheden. Als je op de optie Create klikt, zie je wat er allemaal mogelijk is: vanuit deze optie kun je niet alleen spetterende diapresentaties aanmaken, maar bijvoorbeeld ook een fotoalbum, kaart, kalender of fotogallerij die je op internet kunt zetten. In de volgende procedure lees je hoe je een diapresentatie aanmaakt. 1. Klik in het Photoshop Elements programmavenster op de knop Create. Het venster met al de verschillende oplossingen om fraaie eindproducten te maken met je

FOTO’S SNEL VERBETEREN
Een van de vervelendste zaken waarmee je als amateurfotograaf te maken krijgt, zijn kleine foutjes in de afbeelding. Dit verschijnsel doet zich helemaal voor wanneer je oude afbeeldingen, zoals gescande dia’s, wilt bewerken: daar heeft de tand des tijds vaak genadeloos toegeslagen en zitten er in het beeld zelfs beschadigingen. Met behulp van het retoucheerpenseel heb je deze in een handomdraai weer verwijderd.

36

foto’s, verschijnt nu in beeld. Selecteer hieruit de optie Slide Show en klik op OK. 2. Nu mag je kiezen in welke vorm je de presentatie wilt maken. Kies hier voor Custom Slide Show om een presentatie aan te maken die je zelf verrijkt met overgangen, muziek, tekst en ingesproken commentaar. Kies Simple Slide Show om een eenvoudige presentatie te maken en die in pdf-formaat op te slaan. In deze procedure laten wij je zien hoe je een Custom Slide Show maakt. 3. Je ziet nu een venster waarin je de presentatie vorm gaat geven. Om te beginnen moet je afbeeldingen toevoegen aan de presentatie. Selecteer hiervoor het menu Add en klik dan op Photos from Folder. Nu zie je de inhoud van de map Mijn afbeeldingen. Selecteer hier alle afbeeldingen die je wilt gebruiken en klik dan op Openen. De afbeeldingen worden vervolgens onder in beeld toegevoegd (zie 3). 4. De eerste taak is om de afbeeldingen in de juiste volgorde te zetten. Dit doe je door ze in de balk onder in beeld te verslepen. Is dat gebeurd? Selecteer dan uit het menu Add de optie Add Audio from Folder. Je kunt

dan elk muziekbestand op je computer importeren, zodat het als achtergrondmuziekje bij de diavoorstelling wordt gebruikt. Blader naar de map waar je muziekbestanden zijn opgeslagen, selecteer een of meerdere fragmenten en klik dan op Openen om het aan de diavoorstelling toe te voegen. 5. Een van de aardigste dingen die je kunt doen om een presentatie te verfraaien, is werken met overgangen. Naast elke afbeelding die in het onderste deel van het venster wordt getoond, zie je een rondje met een streep er door. Daarnaast staat een zwart driehoekje. Als je hier op klikt, wordt een lijst getoond van overgangen die je tussen deze en de volgende dia kunt invoegen. Klik op een overgang uit de lijst om hem direct toe te voegen (zie 4). 6. Je bent nu bijna klaar met het maken van de presentatie. Er mist nog slechts een element: tekst die aan de presentatie wordt toegevoegd, zodat je je over dertig jaar ook nog herinnert waar de foto is gemaakt (zie 5 op pagina 39). Klik op de knop Add Text. Nu zie je een dialoogvenster waarin je tekst invoert en alle eigenschappen van de tekst kunt selecteren. Type de tekst

1

2

Vanuit het opstartscherm van Photoshop Elements heb je toegang tot de belangrijkste opties.

3

Als je oneffenheden weg wilt werken, gebruik dan eerst Ctrl-+ om in te zoomen op de afbeelding, zodat je meer detail ziet.

4

Wanneer je de afbeeldingen hebt geselecteerd, maak je er een diapresentatie van.

Je kunt kiezen uit een lijst standaardovergangen die je tussen twee dia’s kunt invoegen.

37

die je in wilt voeren, klik op OK en de tekst wordt aan je presentatie toegevoegd. De tekst komt standaard in het midden van de presentatie te staan, je kunt hem echter heel eenvoudig verslepen om hem op elke positie neer te zetten waar je maar wilt. 7. Als de presentatie naar volle tevredenheid is aangemaakt, klik je op Full Screen Preview. Je krijgt nu te zien hoe de presentatie eruit ziet. Tevreden? Klik dan op het menu File en sla hem op in het gewenste formaat.

Tip!
Wil je dat de duur van de presentatie wordt aangepast aan de lengte van het ingevoegde muziekbestand? Klik dan op Fit Slides to Audio. De presentatie duurt dan exact even lang als je muziekfragment.

E-MAIL WENSKAARTEN VERSTUREN
Ooit een foto verstuurd per mail? Heb je je er ook zo aan geërgerd dat de afbeelding meestal zo slecht wordt weergegeven door de meeste mailprogramma’s? Als gebruiker van Photoshop Elements hoeft dat niet meer. Het programma zorgt er namelijk automatisch voor dat de foto’s worden aangepast voor een optimale weergave in je mailprogramma. Het versturen van een foto per mail is niet moeilijk: 1. Open de afbeelding die je per mail wilt verzenden. Gebruik hiervoor de optie File » Open. 2. Selecteer uit het menu File de optie Attach to Email. Als je dit voor de eerste keer doet, vraagt het programma welk mailprogramma je gebruikt. Selecteer je mailprogramma voordat je verder gaat. 3. Nu zie je een venster waarin je exact aangeeft welke afbeeldingen je per mail wilt versturen en naar wie die afbeeldingen moeten worden verstuurd (zie 6). Selecteer om te beginnen in het kader Items alle afbeeldingen die je wilt versturen. Gebruik de knop

Add om afbeeldingen toe te voegen aan de huidige selectie. 4. Met behulp van de knop Add Recipient selecteer je de mensen aan wie je de afbeelding wilt versturen. 5. Geef nu in het kader Choose Format aan hoe je de afbeeldingen wilt versturen. Het standaardformaat is Photo Mail. Hiermee wordt de afbeelding in htmlformaat in je mailbericht opgenomen. Wil je de afbeeldingen in een eenvoudige diapresentatie zetten? Selecteer dan uit de keuzelijst de optie Simple Slide Show (PDF). 6. Klik nu op de knop Stationery and layouts om te bepalen hoe het mailbericht moet worden vormgegeven. Je ziet nu een nieuw venster waarin je stap voor stap het uiterlijk van het mailbericht bepaalt. 7. Typ nu in het veld Message het bericht dat je bij de foto wilt versturen. Klaar? Klik dan op OK om verder te gaan. Het mailbericht wordt nu in je standaard mailprogramma getoond. Van daaruit kun je het eventueel nog verder aanpassen. Klik op Verzenden om het bericht te versturen.

TOT SLOT …
In deze workshop heb je kennis gemaakt met de belangrijkste nieuwe features van Adobe Photoshop Elements 3. Je hebt echter nog maar een topje van de mogelijkheden gezien. Wij hopen dat deze workshop je heeft aangemoedigd om ook de andere mogelijkheden van dit zeer veelzijdige programma te ontdekken en uit te proberen. SANDER VAN VUGT

Fabrikant Prijs Website Systeemeisen

Photoshop Elements 3.0 Adobe € 98,77 www.adobe.nl Pentium III 800 MHz (sneller aanbevolen), Win XP SP1; Win 2000 SP4, 256 MB RAM (512 MB of meer aanbevolen), 600 MB vrije ruimte op de harde schijf.

5

6

In het venster Attach to E-mail geef je precies aan hoe de foto per mail moet worden verstuurd.

Om je over dertig jaar ook nog te herinneren waar een foto is gemaakt, is het handig er een beschrijvende tekst aan toe te voegen.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful