Elevul in central procesului de invatare euristic

Notiunea de euristic provine din grecescul euriskein , ceea ce inseamna a afla, a descoperi. Procesul de invatare de tip euristic este un demers care conduce la descoperire si inventive, avand in centrul atentiei sale elevul si actiunea acestuia de a-si contrui cunostintele proprii prin el insusi. Avand o pozitie cheie in cadrul procesului de instruire cu specific euristic , elevul este cel care trebuie sa-si mobilizeze fortele intelectuale, sa deprinda sis a utilizeze strategii de invatare euristica. Conceptia noua despre invatarea formative plaseaza elevul in centrul procesului instructive-educativ. Intreaga activitate educational la care este solicitat trebuie conceputa si dirijata astfel incat , indrumat si orientat de catre invatator , elevul sa poata demonstra ca poate indplini programul invatarii educandu-se pe sine. Dezvoltarea intelectuala a elevului depinde atat de atitudinea lui active si constructive cu care se implica in actul invatarii, cat si de mediul scolar. Acestuia din urma ii revine sarcina de a oferi ocazii de invatare prin descoperire. In planificarea activitatilor de descoperire, invatatorul trebuie sa tina seama de nevoile si mijloacele de invatare de care dispune el si discipolii sai. Ioan Cerghit considera ca elevul este implicat in trei tipuri de experiente de invatare: -o experienta a descoperirii, inductive, specifica “invatarii prin cercetare”;
1

modelarea explorative. problematizarea. verde – treci. problematizarea.). investigatiei si reflectiei. Invatarea prin reflective . deductive. Instruirea prin descoperire se realizeaza prin: -intermediul unor continuturi care sunt supuse actiunii elevului . Prin intermediul ei elevul invata metode artistice de investigatie . asociata cu “invatarea prin reflectii”.-o experienta refexiva. dupa conceptul lui Piaget. Invatarea transductiva – il incurajeaza pe elev sa faca apel la gandirea transductiva care. In cadrul procesului de invatare cu specifie euristic . studiul thematic si disciplinele optionale trebuie sa contina acele continuturi care ar interesa elevii. studiul de caz. -o experienta transductiva. etc. care le-ar starni curiozitatea. experimental. -metode diverse. brainstormingul. Acest tip de invatare este realizabila cu ajutorul metodelor : conversatia euristica. implica stabilirea de relatii nelogice intre diverse serii de date ( ex: rosu – stai. pe care le foloseste in studierea literaturii. active : observatia . discutia. jocuri de simulare. In acest sens .se bazeaza pe exercitiul sever al reflectiei personale si eventual al experimentului mental care presupune transformarea propozitiilor si a conceptelor relevante existente déjà in structura cognitiva a celui care invata . dezbaterea euristica. muzicii. intocmirea de referate. Ioan Cerghit considera ca elevul are libertatea de examinare ori de analiza critica a continutului unui text 2 . artelor plastice.

abordarea euristica a procesului de invatare face ca elevul sa fie un pivot al intregului proces de invatamant. In concluzie. operativitate si rapiditate in reactii ( afective.independenta in activitate . motrice) . deplina responsabilitate pentru ceea ce intreprinde. Intocmit : Inv. Doina Bruma 3 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful