You are on page 1of 6

Algebra Problems

:
Age Problem –
GivenJason is 4 times older than Bob at present. 8 years ago Jason was 12 times older. How old are Jason & Bob?

Solutionx for Bobs age and 4x for Jason So 4x = x But 8 years ago Jason was 12 times older so 4x - 8 = 12(x-8) 4x - 8 = 12x - 96 88 = 8x x = 11 So Bob is currently 11 years old and Jason is 4(11) or 44 years old.

GivenBob is currently twice as old as Steve. Twenty years ago Bob was 6 times as old as Steve. What are their current ages?

Solution2x - 20 for Bob and x - 20 for Steve but, 20 years ago Bob was 6 times older so 2x - 20 = 6(x - 20) 2x - 20 = 6x - 120 4x = 100 x = 100/4 x = 25 So x or Bob is 25 and Steve is twice or 2(25): 50 years old.

Coin Problem –

nickels. and 50 cent pieces does he have? Solutionx + 10x + 5 + 40x + 20 + 400x + 250 + 400x + 250 = 10737 = 851x + 525 = 10737 = 851x = 10737 . quarters... Altogether he has $107. twice as many dimes as nickels. 1 more than twice as many 50 cent pieces as dimes.GivenSteve had 1 more than twice as many nickels as pennies. 4(12) + 2 or 50 dimes.525 = 851x = 10212 = x = 10212/851 x = 12 So Steve have 12 pennies. GivenJohn has a total of 71 cents of change in his pocket. if you add those up 1 + 10 + 60 you get 71 so the answer is correct. and twice as many quarters as 50 cent pieces. Motion Problem – .37. 8(12) + 5 or 101 Fifty cent pieces. He has 1 more nickel than he has pennies and 6 times as many dimes as pennies.. How many pennies. (1 + 1) or 2 nickels and 6(1) 6 dimes check. dimes. and 16(12) + 10 or 202 quarters. 2(12) + 1 or 25 nickels. How many of each coin type does he have? Solution- x + 5(x+1) + 10(6x) = 71 = x + 5x + 5 + 60x = 71 = 66x = 66 = x = 66/66 = 1 So thers 1 penny.

To find the time that they are travelling. If the return trip took 4 hours less time. so x = 25 km/h Time for going = 350/25 = 14 h time for returning = 350/(25+10)= 10 h GivenTom's snowmobile travels 8km/h faster than Amy's. 25 we consider the positive figure.875 =0 factorize this equation. . Amy's speed is X and distance is 360km while Tom's speed is X+8 and distance is 400km. You can use either set of numbers. mr. (I tend to use the easier of the 2!--Amy's) 360 = X * 5 Divide by 5 X = 72 So.GivenOn a round trip of 350 km in each direction. (x+35)(x-25)=0 x = -35. Amy was going 72 km/h and Tom was going 80 km/h (72+8). Tom can travel 400. In the time that it takes Amy to travel 360km. Find the speed of each snowmobile. 350x = (350-4x)(x+10) multiply and simplify gives youx² + 10x . you first need to determine the difference in their distance and their rates. SolutionDistance=rate * time is the equation that you are using. find the time for each direction. Plug those numbers into the equation 40 = 8*t (t=time) Divide by 8 t=5 So. Solution350/(x+10) = (350/x)-4 350/(x+10) = (350-4x)/x cross multiply. along with the figured time. 400-360 = 40km = distance and there is an 8km/h difference in rate. Sinclair averaged 1o km/h more returning than he did going. the time that they travelled is 5 hours. to solve for X.

the digits are reversed.u) = 99 * 4 h-u=4 h=u+4 u + 4 = 2u + 1 u=3 t=0 h=7 Number is 703 Reverse is 307 703 . the number obtained is 396 less than the original number. Find the original number.100 u .Digit Problem – GivenIf 18 is added to a two-digit number.307 = 396 . Solutionh = 2u + 1 u=t+3 396 = 100 h + 10t + u . What is the original number? Solutionlet the no be 10x+y then 10x+y+18=10y+x then 9y-9x=18 y-x=2 x+y=8 then x=3 y=5 no. If the order of the digits is reversed. is 35 GivenThe hundred's digit of a three-digit number is one more than twice the units' digit. The units' digit is three more than the tens' digit.h = 99 (h .10t . The sum of the digits is 8.

Its speed is (B + C) mph.C = 3 [2] We have a system of equations. the boat moves AGAINST the current. [1] and [2]. It took 2 hours to go 18 miles. We have: (B + C) •~ 2 = 18 •¨ B + C = 9 [1] Going upstream. the boat moves WITH the current. Going downstream.C) mph. Add the two equations: 2B = 12 •¨ B = 6 The boat's speed in 6 mph (in still water) and the current's speed is 3 mph. .Rate ProblemGivenA boat travels 18 miles downstream in 2 hours. What is the rate of the boat in still water and what is the rate of the current? SolutionLet B = speed of the boat (in miles per hour). Its speed is (B . It requires 6 hours to travel back to its original starting point upstream.C) •~ 6 = 18 •¨ B . Let C = speed of the current. We have: (B . It took 6 hours to go 18 miles.

50 = $98 now 40% + 60% = 100% so $98 + $147= $245 . Check it to be safe 10 % of $245 is $24. The price has been discounted by 40 percent. What was the percent of discount? Solution$245 : 100 percent as $147 : what percent? so (147 x100%)/245 = 14700/245 = 60 Therefore $147 is 60% of $245. The new price is 60 percent of the original price. The discounted price of the coat was $147.50 so 40% is 4 x $24.Percentage Problem – GivenThe regular price of a coat was $245.

/70..943   $4:943   . 2470709:7339.30//43 190709:739759444:78088920 13/90 9201470.

    .

   .

     .

.084:      1.3/8251.438/07905489.01:70  842.94709806:.943           0.74882:95         2:95. .

  %2014743 .

 920147709:733 .

      ..082.03   %42 883424-097.

32.90 92089006:.08 29497.3/9077.07.0 .3.990.908     2/89.0 2 %42.999.0 3/908500/410.0.3...70:83  %413/909209.7097.03907 /89.89079.32 8 3909209..83424-0   $4:943   89.397.3.3/90708..94:.03 4:1789300/94/090723090/110703.9439.1..

90  !:94803:2-0783949006:.0147  903/94:80900.3.8074190 2 8     .08 2  4:.08 20%42 88500/8 .00/84:78  2 88500/8.439901:70/920 9484.3:800907809413:2-078 ./110703.8432.943   9 9920  .3//89./0-  $4 2..99097./0- 9 $4 909209.037.3//89.3..

.3/%42.843 2.

           .

9700 /93:2-07843024709.3:2-07 3/90 473.3:2-07   $4:943  :  :9     9 :  :  9   :    : :  : :  : 9   :2-078  #0.3:2-07  $4:943  099034-0    903       903       903   34 8   .03   18.30/80889.07808       .39.7070.090:398  /9 %0:398 /98970024709.390473.//0/94.0780/ 903:2-074-9.9890473.03   %0:3/70/ 8/941.9!74-02   .94 /93:2-07 90/98.3909038 /9 19047/074190/988 70.0780/ %08:24190 /988 .

:77039 88500/825      .924.9498473.98907.907  .7935439:58970.03   -4.904190-4.0.0 -.08208/438970.2 .08$%90.9389 .3/90..2 90-4.3/.924.89.:77039   43/438970.98907.:77039  988500/8   25  99444:78944208  0..2 90-4.234:78 9706:7084:789497.9 32085074:7  098500/4190.3/(  //909406:.9 88500/325 389.907.904190..90!74-02   ..0    =  (   43:58970.9438 (.:77039  $4:943  098500/4190-4..997.9438   %0-4.889024106:.:77039  988500/8   25  99444:78944208  0.#.08%90.0    =  (   0..

!07.4:39 $4:943   507.039.4.9.9.4..03  %070:.9507.04190.8 %0/8.8.0!74-02     .890507.9.039 .8  .4:390/57.757.03941/8.039  84   .041.

 .

0.08 507.4:390/- 507.994-08.  %07014708 41   %057.039  %03057.10 418   84 8   34    84   .57.0394190473.0   0.8-003/8.