Ce nu trebuie purtat la un interviu - Top 20 Greseli de vestimentatie

Care este cea mai rea tinuta purtata vreodata la un interviu? Pentru un director de la o companie multinationala a fost un candidat cu o cravata Madras pe post de curea si o palarie în carouri.

Alti angajatori descriu, în sondajul facut de BizooJobs.ro, candidati cu unghii murdare, fuste foarte scurte, tricouri cu slogane jignitoare si chiar cu picioarele goale. Nu e nevoie sa spuna BizooJobs.ro ca trebuie sa purtati pantofi la un interviu, dar ati facut vreuna din urmatoarele gafe? 1.Sa purtati un rucsac în loc de servieta sau mapa: Unii consultanti de imagine sugereaza ca femeile sa renunte si ele la posete. 2.Ochelari de soare pe cap sau casti în jurul gâtului: Eliminati tot “echipamentul de tranzit”si puneti-l în servieta înainte de a intra în hol. 3.Fuste prea scurte: Uitati ce poarta fetele din “Ucenicul”. Fusta trebuie sa acopere coapsele când stati pe scaun. 4.Cravata nepotrivita: Cravatele trebuie sa fie din matase, nu mai înguste de 4-5 cm cu model clasic. Consultantii dei magine sugereaza rosu si burgundy. 5.Haine prea stralucitoare sau cu modele mari: Cu exceptia domeniilor creatoare precum publicitatea sau programarea PC, se recomanda bleumarin, negru sau gri. 6.Machiaj excesiv la femei (sau machiaj la barbat) 7.Cercei la barbati: De fapt, barbatii trebuie sa evite orice bijuterie în afara de verigheta, inel de promotie sau ceas de metal. 8.Mai mult de o pereche de cercei la femei 9.Bijuterii faciale, în limba sau tatuaje visibile 10.Haine nepotrivite. Putini oameni pot purta haine luate direct din raft. Ajustarea hainelor este o investitie rentabila. 11.Unghii lungi, mai ales cu oja stralucitoare sau speciala. Unghiile trebuie curatate si taiate la o lungime care sa nu determine observatorul sa se întrebe cum nu va înjunghiati cu ele. 12.Culoarea sau coafura nefireasca a parului. Nu uitati ca Donald Trump era deja miliardar atunci când si-a facut freza data pe spate. Daca cheliti, încercati o tunsura scurta, stil Bruce Willis. 13.Camasile cu mâneca scurta, chiar mai rele când se poarta cu cravata 14.Ciorapii plasa , cu model sau picioarele goale (indiferent cât de bronzati sunteti). Femeile trebuie sa poarte ciorapi de culoare neutra care sa se potriveasca cu costumul. 15.Barbatii ai caror sosete nu merg cu pantofii, sau sunt prea scurte lasând sa se vada pielea atunci când stau pe scaun 16.Hainele descusute sau patate: Daca interviul are loc spre seara, schimbati-va tinuta mai înainte. 17.Lotiunile dupa ras, parfumurile sau apa de toaleta puternice: Multi oameni sunt alergici la anumite mirosuri. Pentru un miros subtil, folositi un sapun de baie de calitate.

18.Curea si pantofi care nu se asorteaza: Cureaua si pantofii trebuie sa fie din piele sau materiale înlocuitoare iar culorile cele mai potrivite pentru barbati sunt negru sau cordovan. 19.Semne vizibile ca purtati un costum nou. Scoateti etichetele si nasturii de rezerva – si nu uitati sa taiati firele care sigileaza buzunarele si sliturile. Nu asteptati sa faceti gafe vestimentare. Pregatiti-va tinuta cu câteva zile înaintea interviului pentru a avea timp de cumparaturi sau sa calcati si sa curatati hainele. Pastrati tinutele “inovatoare” pentru club (sau pentru acasa) si cautati un aspect demn, curat si profesionist. Nu uitati ca interlocutorul trebuie sa asculte ce spuneti, nu sa va critice tinuta.

Formularea CV-ului, elemente de baza - Un CV mai bun
Gândul de a scrie un CV îi sperie pe multi. Totusi, nu aveti nevoie decât de aranjarea în pagina si de continut. Planul urmator ar trebui sa va ajute în crearea unui CV usor de citit si care sa contina informatiile dorite de angajatori.

Detalii de contact
Puneti detaliile de contact la începutul paginii. Scrieti numele, adresa, nr. de telefon, mobilul si adresa de e-mail. Aveti grija ca detaliile de contact sa fie pe fiecare pagina. Folositi adrese de email care suna profesional. Adresele folosite de cupluri sau poreclele ciudate precum evilmaster@ trebuie înlocuite. Acesta este un document de piata care va promoveaza, deci folositi o variatie a numelui dvs.

Data nasterii si starea civila
Nu sunteti obligati sa includeti niciunul din aceste detalii. A include starea civila în zilele noastre pare cam ciudat. În ceea ce priveste vârsta, MULTI angajatori nu o solicita- exista prea multe discriminari pe criteriu de vârsta. Totusi, daca credeti ca data nasterii va avantajeaza, treceti-o.

Aranjarea în pagina
Este un subiect deschis dezbaterii, dar se recomanda ca aranjarea sa fie simpla. Caracterele trebuie sa fie foarte lizibile cum ar fi Times New Roman sau Arial. Noi am observat ca multe persoane folosesc format table, dar cred ca acesta ocupa mult spatiu, este greu de urmarit si arata rau. Este bine ca detaliile de contact si experienta profesionala sa fie în centru (vezi sectiunea urmatoare) si apoi alte date sa fie plasate spre stânga.

cât si telefonic Apoi completati restul. Patronii vor sa stie ce veti face pentru ei. în speranta ca angajatorii va vor trece pe lista scurta. O prezentare profesionala trebuie sa ofere cititorului o imagine rapida a ceea ce va gasi în CV. o zona a elementelor cheie cu puncte este optiunea cea mai întâlnita. Profilul profesional.“Fiind în prezent manager de produse. profesionala. educationala si practica. Maximizarea oportunitatii De exemplu: • • Aptitudini de operare computer la nivel avansat inclusiv Excel. obiectivul profesional poate fi trecut în ultima propozitie. Experienta profesionala. Vedem adesea “Aptitudini de comunicare excelente” dar ce înseamna aceasta? • Aptitudini de comunicare scrisa si verbala excelente dobândite prin studiu si lucrul cu clientii. Ca standard. Este neinspirat sa puneti asteptarile dvs. Pentru restul. fie printr-o lista a Punctelor cheie sau prin crearea unei sectiuni cu titlul Profil profesional. Prezentarea porfesionala.Scopul este de a prezenta o trecere în revista a ceea ce puteti oferi. Obiectivul profesional ! Multi încep CV-ul cu Obiectivul profesional.. De ex. Cinci ani de experienta în serviciul cu clientii. Un alt sfat este sa fiti precisi. Credem ca aceasta merge la tinerii absolventi de scoala. Puteti concluziona cu un obiectiv profesional de ex.Titlurile îngrosate sunt mai usor de citit decât cele îngrosate si subliniate (exagerat). Puteti folosi puncte.: . Noi am vazut CV-uri cu multe tipuri de puncte. atât prin contact direct. pe primul rând al CV-ului. Evitati culorile. e mai potrivita o Prezentare profesionala. dar numai de un singur fel. Word si Powerpoint.Trebuie sa includa pregatirea dvs. se trec sase puncte. Poate avea câteva propozitii si trebuie scrisa în alineat distinct. Atributele personale sunt optionale. dar nu este o regula. Rezumarea punctelor cheie Se poate face în doua moduri. Punctele cheie În urma conversatiilor cu consultantii de recrutare. obiectivul meu profesional este de a ajunge în administratia centrala”. Ceea ce conteaza este continutul. Dupa cum am mentionat.

Se vede diferenta? Realizari Aici scrieti lucrurile pe care le-ati facut fara a fi platiti. eficientizarea timpului etc. accesul la clienti noi. angajator. De unde vine aceasta propozitie? Descrie ceva evident si nu spune nimic. dar care nu a precizat acest lucru. Si ce daca? “Prezidarea” unei sedinte saptamânale este o responsabilitate. De ex. Citesc un CV al unui candidat cu experienta deosebita în IT dobândita la cel mai mare spital de copii din India. sau marile banci. Evitati declaratiile pompoase. pentru cine si când. dar întelegeti ce vreau sa spun. Organizatii precum IBM. sugestii pe care le-ati facut. fara descriere. asistarea implementarii cu economii financiare sau cresteri de venituri. Am o activitate dovedita de dezvoltare de noi afaceri si de motivare a echipei pentru depasirea obiectivelor. Apropo. Numele spitalului.” Istoria profesionala • • • • Subliniati istoria profesionala în ordine descrescatoare cronologic. servicii clienti la nivel înalt. Structura de urmat este : Functia. Descrierea angajatorului Este recomandabila pentru cei veniti din strainatate sau daca respectiva companie nu este recunoscuta. Am vazut CV-uri care includ: “Am participat la o sedinta saptamânala a personalului”. Responsabilitati Oamenii fac greseala de a crede ca e bine sa treaca cât mai multe responsabilitati. am vazut câtiva candidati care scriau ca obiectivul profesional este “sa îmi utilizez aptitudinile într-un mediu profesional în beneficiul reciproc al meu si al patronului”. am lucrat la produse de presa.Prezentarea profesionala În calitate de profesionist în administratie cu o experienta de sapte ani în industria media. . Cineva spunea ca propozitiile care nu contin informatii concrete trebuie eliminate. Scrieti doar lucrurile esentiale de care ati raspuns. nu necesita explicatii.. Itemii pot include premii pentru personal. web si televiziune. Am absolvit recent un Masterat în Administratia de Afaceri si caut o noua provocare profesionala. HP. pentru a da câteva exemple. date Ce ati facut. recomandari speciale. poate trece neobservat pentru un angajator IT din Australia. Nu listati fiecare lucru pe care l-ati facut. exemplul de mai sus este inventat.

-Lucrat cu echipa de vânzari pentru a crea noi produse si servicii care a dus la cresterea bazei de clienti în 2004-2005 cu 40 %. Depasirea unui obiectiv lunar cu 30% cu un rezultat de 56 % este o realizare. -Numit Angajatul Anului 2004 Folositi acest format pentru cel putin ultimele doua sau trei slujbe. Realizari: -Recrutat. Membru profesional Includeti doar ce este relevant pentru profesie si indicati cât de activ sunteti în organizatie. pregatirea TAFE. Realizarile arata potentialilor angajatori ceva despre dvs. . compania asigura servicii telefonice si de email nationale utilizatorilor finali ai celor 35 de clienti din industria textila cu amanuntul si din design-ul vestimentar. Octombrie 1999-prezent Despre XYZ: Deschis prima oara în noiembrie 1999.si la ce se pot astepta de la dvs. antrenat si stabilit o echipa initiala complet operationala într-o luna – cu o saptamâna înaintea termenului. Sectiunea Studii si Pregatire poate include universitatea. nu includeti studiile liceale.este ceva pentru care sunteti platit. Lasati spatiu dublu între realizari pentru a le evidentia. actualizarii produselor si achizitionarii anumitor textile. Studii si Pregatire Începeti cu cea mai înalta calificare. -Introdus eficiente tehnice care au dus la îmbunatatirea timpului de raspuns cu 150 %.Retineti ca îndeplinirea unui obiectiv nu este o realizare. Tehnologie de planificare si proiectare si amendamente servicii.. Daca nu sunteti proaspeti absolventi. Exemplu de istorie profesionala folosind aranjarea de mai sus (inventat): Manager servicii clienti . XYZ Serviciul Îmbracaminte. Responsabilitati: Administrarea unei echipe de 30 de agenti de contact care consiliaza clientii asupra materialelor. cursuri si alta pregatire profesionala.

în care solicitati un profesionist în publicitate. Trebuie sa lege experienta dvs. daca cititorului nu îi plac sau se simte amenintat de activitatile listate. pentru restul trebuie între trei si cinci pagini. Puteti scrie un alineat cu titlul “Alta experienta profesionala” pentru a putea mentiona activitatea relevanta mai veche. Adaugati o propozitie: “Referinte scrise disponibile la cerere” daca doriti. de slujba respectiva. Treziti interesul angajatorului. Numele si numerele de telefon (nu mobil) sunt de dorit în prezentare. Multi angajatori nu iau în considerare CV-urile fara scrisoare de intentie. expertii recomanda candidatilor maturi sa nu includa mai mult de 10 ani de activitate în CV. si niste detalii despre realizari. si cum au valorizat ele afacerea. Iata câteva exemple: Stimate Domn/ D-na. Am citit cu interes anuntul dvs. Trebuie sa fie pozitiva si dinamica. Scrisoarea de intentie: • • • Trebuie sa fie la obiect. Puteti încheia cu fraza : ”CV complet disponibil la cerere”. Cum se scrie o scrisoare de intentie Scrisoarea de intentie trebuie sa arate cititorului ca stiti continutul anuntului de angajare si ca sunteti interesat de respectiva slujba. . deoarece cred ca am aptitudinile necesare pentru a reusi în domeniu. Totusi. Sau puteti face un rezumat al experientei profesionale. Trebuie sa aiba în jur de trei sau patru alineate. Cât de lung trebuie sa fie CV-ul? Pentru absolventi si cei aflati pe piata muncii de câtiva ani. Pasiuni si interese Parerile sunt împartite cu privire la includerea rubricii Pasiuni si interese. Unii experti avertizeaza ca aceasta sectiune poate avea efect negativ.Referinte Referintele se trec la urma. ajung doua pagini . Daca doriti sa o treceti. Credem ca patronii doresc sa vada evolutia carierei dvs. plasati-o înainte de Referinte.

Astept cu nerabdare sa va întâlnesc pentru a discuta cum pot contribui la echipa dvs. aptitudinile mele se potrivesc acestei functii pe care o solicit. Am initiativa si elan. Dupa cum veti vedea în CV-ul meu . Va scriu ca raspuns la anuntul dvs. Outlook si Excel si abilitati de comunicare. Cu stima. Fiind adeptul lucrului în echipa. pot de asemenea sa lucrez si individual de acasa. Sper sa am ocazia de a va întâlni pentru a discuta despre contributia mea la echipa dvs. Stimate Domn Popescu. în care cautati un manager servicii clienti pentru a conduce XYZ Dealer auto. în care cautati un manager servicii clienti pentru a conduce XYZ Dealer auto. pregatire software în Word. Cu stima. aptitudinile mele se potrivesc acestei functii pe care o solicit. Va scriu ca raspuns la anuntul dvs. Numele dvs. O deosebita relevanta o are experienta mea de cinci ani într-o functie similara si premiul pe care l-am primit pentru excelenta în servicii clienti. Astept cu nerabdare sa va întâlnesc pentru a discuta cum pot contribui la echipa dvs. am o activitate dovedita în publicitate precum si în vânzari la toate nivelele de management în sectorul turistic în 14 tari diferite. Cu stima. inclusiv Romania. Numele dvs. Numele dvs. Cunosc înalta valoare a XYZ Dealer auto si cred ca împartasesc aceeasi parere despre grija fata de client. Abilitatile tehnice includ vânzari directe si telefonice. Motto-ul meu este: “Nu renunta niciodata”. .Dupa cum veti vedea în CV. Dupa cum veti vedea în CV-ul meu . Stimate Domn Constantinescu.

. . Pâna la urma. aratând pe larg cum pot talentul si experienta dvs. si de fapt nu ati mai primit nici o veste despre CV-ul si scrisoarea de intentie depusa la managerul angajator? Daca doriti finalitate. Cele mai bune scrisori de intentie extrag elemente din CV si le extind. Apoi. Ele sunt majoritare în S. 2.. Daca visati la Google. dar tineti ochii deschisi la alte oportunitati. nu renuntati. Luati în considerare si companiile mici si medii. Nu uitati ca marile companii primesc mii de CV-uri la fiecare deschidere. nu veti obtine o slujba fara sa fixati un interviu cu un potential angajator. Scrisoarea de intentie nu este incitanta Gânditi-va ca scrisoarea de intentie este ca un aperitiv care îl convinge pe manager ca felul principal. de câte ori ati crezut ca aveti calificarile ideale pentru o functie deschisa. si uneori nu pot gasi candidati calificati.A. explicând de ce va intereseaza o anume pozitie si cum puteti contribui la companie. poate sa nu ajunga niciodata la managerul angajator. Trebuie sa revizuiti CV-ul Daca trimiteti acelasi CV si aceeasi scrisoare de intentie la toate companiile nu veti capta atentia angajatorilor. sa îl ajute pe patron. urmati instructiunile spre scrisoare. Companiile foarte cunoscute si cu înalta recunoastere pot fi locuri de munca interesante. Unii cer sa completati un formular pe web în timp ce altii prefera apelurile telefonice sau faxurile traditionale. CV-ul dvs. 4. În caz contrar. Nu respectati instructiunile Fiecare companie are propria procedura de a cere candidatilor sa depuna cereri de angajare. Deci .U. Concentrarea pe companiile gen Google.10 Motive pentru care nu luati interviurile Indiferent de experienta si abilitatile dvs. Candidatii considera aceasta parte drept cea mai grea si socanta. Managerii doresc sa stie de ce sunteti potriviti pentru necesitatile lor profesionale specifice. Dar la fel pot fi si companiile despre care nu ati auzit niciodata. Aveti grija sa întelegeti ce cauta viitorul angajator. cererea dvs. merita încercat. aveti grija sa nu cadeti în urmatoarele capcane: 1. 3. citind atent lista slujbelor. gasiti timp pentru a adapta materialele.

Cititi bine CV-ul înainte de a-l trimite si rugati un prieten sau o ruda sa faca la fel. sa fie luat în considerare este de a tine legatura cu managerul angajator. si manager. mentineti legatura cu colegii de breasla. 84% din directorii care au fost întrebati într-un sondaj recent facut de compania noastra. înseamna ca nu sunteti la fel de calificat ca alti candidati. cititi atent descrierea slujbei si comparati calificarile dvs. “Administrator de retea autorizat Cisco” sunt câteva exemple. Daca o slujba necesita cinci ani de experienta în managementul cu amanuntul. Motivele: Aceste greseli arata lipsa de profesionalism si de atentie la detalii. Un telefon scurt sau un email sunt suficiente pentru a actualiza interesul si calificarile dvs. Încercati pe cât posibil sa folositi cuvinte cheie în CV si scrisoare. De fapt. cu ceea ce se cere pentru respectiva functie. Nu aveti “relatii” cu compania Cea mai buna cale de a obtine atentia optima pentru CV-ul si scrisoarea dvs. nu se stie niciodata cine va avea contact cu compania la care doriti sa lucrati. Nu tineti legatura O cale de a îmbunatati sansele ca CV-ul dvs.5. Daca anuntul de angajare nu include numele managerului. Nu stiti cui sa trimiteti CV-ul Desi puteti începe scrisoarea de intentie cu formula generala “Catre cei interesati. au spus ca una sau doua greseli elimina un candidat. Folositi cuvinte cheie Companiile care primesc un mare volum de CV-uri folosesc adesea software de scanat pentru cautarea unor cuvinte cheie ca sa decida ce candidati vor fi chemati la interviu. este de a folosi numele unui contact care sa faca legatura dintre dvs. Nu sunteti atât de calificat cum credeti Concluzia ar putea fi ca nu sunteti asa perfect pentru slujba cum credeti. iar dvs. aveti doar doi ani. pentru functia respectiva. Deci. 7. Materialele folosite nu sunt perfecte Depunerea unei cereri care contine greseli gramaticale este cea mai rapida cale de a va distruge sansele pentru un interviu. 6. 8. Un studiu al companiei noastre arata ca 86 % din directori au spus ca un candidat trebuie sa contacteze managerul angajator în timp de doua saptamâni de la depunerea CV-ului si a scrisorii. “conturi eliberate si primite”. sunati la companie si vorbiti cu receptionerul sau cu un membru de la personal. De cele mai multe ori puteti obtine informatia mai usor daca sunteti sinceri asupra motivului. Cuvintele cheie vin cel mai adesea din descrierea slujbei. 9.” managerii acorda atentie deosebita scrisorilor care le sunt direct adresate. Termeni precum “Microsoft Office”. 10. Înainte de a trimite CVul. .

Ajustati CV-ul si scrisoarea pentru fiecare slujba pentru a demonstra clar cum se potriveste experienta dvs. cu cerintele angajatorului. Cu cât cautati mai bine. Gasiti o companie sa vi se potriveasca Consultati website-uile angajatorilor si întrebati-va prietenii cum este la ei în companie. va puteti mari sansele de a obtine un interviu de angajare. 1. cautati site-uri de slujbe. Ceva minor. Angajatorii cauta candidati care sa fie potriviti si sa se integreze în cultura companiei. . -face toata diferenta.si presupune multe refuzuri. Nu fiti timid. Urmatoarele sfaturi pot face cautarea unei slujbe mai rapida. de exemplu. Candidatii doresc mereu calea cea mai eficienta de a gasi o slujba.Desi unele deficiente de aptitudini pot fi suplinite prin alte atribute. Adaptati CV-ul si scrisoarea de intentie Poate parea mai rapid sa trimiteti tone de material general la zeci de patroni. în urma carora decid pe cine cheama la interviu. Contactati reteaua si anuntati ca sunteti în cautare de slujba. vorbiti cu prietenii si participati la un show de schimburi industriale. daca aplicati pentru o slujba în relatii publice.Evitând greselile frecvente. Nu va descurajati Expertii estimeaza timpul de cautare al unei slujbe între trei si 10 luni. relatati în primul rând experienta dvs. în PR.De ex. familia si fostii colegi au fiecare propria retea. 5. Diversificati-va cautarea Daca ati raspuns fara succes la anunturi din ziare. 3. 2.iar prietenul unui prieten poate avea firul necesar. 4. cum ar fi un stereotip.. cu atât este mai mare sansa de a reusi. 10 lucruri care va vor ajuta sa va angajati Vreti sa petreceti mult timp cautând o slujba? Desigur ca nu. Nu va lasati: Slujba visata va aparea. managerii angajatori au în minte criterii specifice. dar acest lucru va va costa timp în cele din urma. Nu actionati singur Prietenii. trimiteti CV-ul si online.

Fiti punctual Fie ca este o întâlnire amicala sau un interviu oficial. Un interviu bazat pe competenta se concentreaza jumatate pe aptitudinile profesionale. veti fi întrebat despre aptitudinile si cunostintele necesare postului. jumatate pe competentele comportamentale. Fiti mereu pregatit. angajatorul va va întreba inevitabil daca aveti întrebari. ci o conversatie. Chiar daca aveti emotii.Pentru aceasta aveti nevoie de o multime de povestioare despre viata personala si profesionala. îmbracati-va în haine profesionale de cea mai buna calitate pe care v-o permiteti. veti vedea liste de întrebari si raspunsuri de memorat. Ascultati mai mult decât vorbiti. Interviul nu este un interogatoriu. Pastrând tacerea.6.Se vor cauta exemple despre cum v-ati comportat în anumite situatii din trecut. încercati sa nu turuiti. Luati-va marja de siguranta în caz de aglomeratie sau vreme rea. sa ajungeti mereu cu 10 min mai devreme. catre caracter si atribute personale care pot determina daca va integrati în cultura companiei. misiune si cultura si pregatiti raspunsuri la întrebarile obisnuite unui interviu. Aflati cât mai multe despre produsele ei. Înainte de interviu. Puneti întrebari potrivite. Vestimentatia si atitudinea Într-un cadru de afaceri. puteti afla multe informatii valoroase despre companie si sa evitati a spune ce nu trebuie. Întrun interviu traditional . trebuie sa lasati nervii acasa. dar cel mai nimerit este un costum de afaceri. . Sapte lucruri care se spun unui intervievator Daca cititi cartile despre interviuri de angajare. Luati în calcul bransa si angajatorul. Se numesc “competente comportamentale”. conducere. 7. 9. 8. Un interviu bazat pe competenta merge mai departe. În timpul interviului. cititi site-ul companiei. La sfârsitul interviului. Pregatiti o lista de întrebari care sa arate cercetarile si interesul dvs. 10. pentru companie. Cea mai buna pregatire este sa fii tu însuti. Niciodata nu poti fi prea pregatit pentru prima întâlnire cu viitorul patron. Cea mai buna cale de a fi tu însuti este de a-ti spune propria poveste. Acest lucru este excelent pentru interviul bazat pe competenta care se foloseste în prezent.

-Sunteti o achizitie sau o pierdere? Cu alte cuvinte .Un esec la slujba si cum l-ati depasit. si cum ati reactionat.Când a trebuit sa depasiti stresul în cariera. 36 % din angajatori spun ca vor angaja mai ales tineri absolventi în al doilea trimestru.Când ati facut sau economisit bani pentru compania dvs.. va veti apropia mult de telul dvs. Absolventii vor fi mai bine platiti anul acesta. pregatiti-va povestea.. Cea mai buna cale de a arata aceste trasaturi este sa luati initiativa si sa pregatiti mai multe povestioare personale de aproximativ 30 -90 min fiecare. absolventii au toate motivele sa caute slujbe. Noii absolventi nu trebuie sa astepte prea mult. 2. 6.Pentru a avea o conversatie. Este o conversatie între doi egali. 27 % din angajatori anticipeaza salarii majorate pentru tinerii absolventi si numai 5 % le vor scadea. pâna la 62 % in anul viitor.Puteti începe prin a elabora povestile pe aceste teme: 1. conform studiului “Angajari in randul proaspetilor absolventi” facut de BizooJobs.Când ati facut parte dintr-o echipa si cum ati contribuit. Vreau sa subliniez ca un interviu nu este un interogatoriu. Când realizati acest lucru. veti face bani sau veti economisi bani pentru companie? -Sunteti un bun coechipier? Va veti integra în ierarhia companiei sau mai mult veti încurca? Puteti accepta si da ordine? -Va veti integra în cultura companiei? Nu se cauta primadone.O criza din viata sau la slujba dvs. Retineti cele cinci lucruri importante pe care le cauta angajatorii la un candidat: . 70% din angajatori declara ca vor recruta proaspeti absolventi anul acesta. de a obtine slujba. 4. 7. salarii favorabile si mult timp liber. 5. Cinci lucruri care trebuie stiute despre cautarea unei slujbe Promotia acestui an are în fata un viitor profesional promitator si sporuri salariale. Având oportunitati promitatoare.Evenimente din cariera care v-au determinat sa va reorientati si cum v-a ajutat acest lucru. Plus ca aproape unul din cinci angajatori vor sa angajeze mai multi tineri absolventi decât anul trecut si unul din patru vor creste salariile initiale.ro . 31 % vor face angajari în al treilea trimestru. 3.Când ati condus sau ati oferit orientare cu succes . deoarece.Conversatia este cea care câstiga un interviu si care obtine slujba.

Relaxati-va si urmati aceste sfaturi simple pentru a tine în frâu emotiile în timpul interviului. Majoritatea candidatilor la o slujba recunosc ca au sentimente de la jena usoara pâna la panica în momentul interviului.Acest aspect poate reiesi si din mica discutie de la începutul interviului sau întrebari irelevante precum “ Ce carte ai citit ultima oara?” 3. Raspunsul la “De ce vrei sa lucrezi aici?” trebuie concentrat pe atuurile companiei si provocarea slujbei. nu înseamna ca sunteti potrivit pentru slujba. specializarea si diploma obtinuta. Vestea buna e ca nu s-au înregistrat cazuri de deces al candidatilor din cauza emotiei la un interviu de angajare. Studiile 90 % din agajatori pun accentul pe studii: scolile absolvite. Daca va uitati lung când sunteti întrebat de ce va considerati potrivit pentru slujba . Discutati despre cum pot contribui calificarile dvs.0 si precizati daca este media generala sau la specialitate. Potrivirea în cultura companiei Doar pentru ca dati bine pe hârtie. 2. Puneti-va în aceasta pozitie si explicati cum veti lucra si cum veti îmbunatati activitatea. Este bine sa o omiteti daca nu este peste 8. . Entuziasmul Pasiunea pentru slujba este principala caracteristica pe care o cauta 19 % din angajatori. 21 % din patroni vor sa descopere la candidat capacitatea de a se integra în echipa si în companie. înseamna foarte mult. dar aveti grija sa nu jigniti. slujbe cu jumatate de norma si activitati extracurriculare. sa nu întrerupeti sau sa nu enervati intervievatorul. Fiti naturali. Din pacate. Angajatii pasionati de slujba vor fi muncitori productivi. la succesul companiei. O atitudine indiferenta fata de slujba va genera acelasi lucru din partea angajatorului. Mentionati si cursurile facute si proiectele realizate daca au legatura cu slujba. dar 63 % din angajatori sustin ca iau în considerare activitatile voluntare.1. tinerii candidati subestimeaza experienta obtinuta prin stagii. Pregatirea 8 % din angajatori sustin ca ideile si întrebarile dvs. Opt întrebari capcana la un interviu Gândul de a merge la interviu va da emotii? Nu sunteti singur. 5. 4. nu va va ajuta deloc. Media este riscanta. Experienta în domeniu 23 % din angajatori spun ca cel mai important este ca aspirantul sa coreleze experienta sa cu slujba vizata.

De ce ati parasit ultima slujba? Chiar daca ultima slujba a fost rea. Trebuie sa va prezentati pe scurt si succint punctele forte. alocati timpul necesar pentru pregatirea interviului. Daca aratati aspectele negative ale fostei slujbe. Prezentarea la un interviu de angajare este adesea o incursiune în necunoscut. Astfel. daca ati avut probleme de organizare. Daca ati cercetat. . aceasta întrebare va da ocazia de a arata initiativa si de a demonstra cum ajuta experienta si calificarile dvs. Expertii recomanda cel putin trei ore de pregatire pentru fiecare interviu. nu uitati ca repetitia este mama învataturii! Nimic nu impresioneaza mai mult decât a fi pregatit pentru orice situatie. iar întrebarile variaza în functie de bransa. Toata lumea spune ca este harnica si motivata. ce trebuie îmbunatatite. nu adoptati o atitudine negativa în raspuns. Unii candidati verifica locatia pentru a vedea daca indicatiile sunt corecte si a estima timpul necesar ajungerii la locatia respectiva. necesitatile companiei. si initiativa de a deveni mai bun. Iesiti în evidenta spunând despre calitatile dvs. Nu mergeti la interviu daca nu stiti nimic despre companie. Nu raspundeti prea general. cele mai mari ? Secretul raspunsului la aceasta întrebare este sinceritatea. demonstrati cum v-ati redresat.De exemplu. Daca va tot plângeti de fosta companie. despre orientarea ei sau despre domeniul de activitate. veti arata ca sunteti capabil sa identificati laturile dvs.Este bine sa începeti pregatirea prin a citi si raspunde la urmatoarele întrebari. nu veti face o impresie buna. calificarile si ce aveti de oferit. Fiti diplomat. exista unele comune. De ce doriti sa lucrati aici? Acesta este un instrument folosit de angajatori pentru a vedea daca v-ati facut temele. De ce ar trebui sa va angajam? Acum aveti ocazia de a va vinde. Desi fiecare interlocutor este diferit. demonstrând cum ati transformat slabiciunea într-un atu. Când ati terminat. Trebuie sa schitati raspunsuri pentru cele mai obisnuite întrebari si sa pregatiti niste întrebari proprii. Buna pregatire va creste încrederea si va scadea emotiile. gasiti si unele pozitive. unice. Aceasta arata intervievatorului ca sunteti interesat de companie si de slujba. Faza finala a pregatirii consta în a va asigura ca stiti unde are loc interviul. Care sunt slabiciunile dvs.Mai întâi.

gasiti o realizare mai relevanta din punct de vedere profesional. Spuneti-mi despre dvs. nu dati o cifra anume. este dificil de raspuns deoarece este foarte generala. Desi pare floare la ureche. Ce salariu asteptati? Aceasta este una din cele mai grele întrebari. Evitati discutiile despre detaliile salariale înainte de a primi slujba. Uneori este greu de raspuns la aceasta cerinta. Chiar daca cea mai mare realizare este ca ati facut parte din echipa de basket a liceului. experienta profesionala si obiectivele dvs. si vorbiti despre ele. El doreste detalii profesionale. Cu ce realizare va mândriti cel mai mult? Secretul acestei întrebari este de a fi clar si de a alege o realizare care are legatura cu slujba. Trebuie retinut ca interlocutorul nu doreste sa stie despre orasul dvs. Primul lucru ce trebuie facut înainte de interviu este sa verificati grila de salarizare din domeniul dvs. Aratati angajatorului ca sunteti deschis la o discutie despre remuneratie rezonabila când va veni momentul. Angajatorii doresc sa vada o gândire critica si cum gasiti solutii.Exprimati-va dorinta de a face . mai ales pentru cei cu putina experienta. descrieti pasii facuti pentru stabilirea prioritatilor. natal sau ce faceti în weekend. Chiar daca problema dvs. pentru a va face o idee despre cât puteti câstiga. mai ales daca sunteti proaspat absolvent si nu aveti experienta profesionala. nu a avut timp suficient de studiu. Daca se insista sa raspundeti mai clar. încadrati-va într-o marja . Gânditi-va la calitatile pe care le cauta compania si elaborati un exemplu care sa arate cum puteti fi de folos. indiferent de tipul problemei pe care ati avut-o. Aceasta va demonstra ca sunteti responsabil si ca puteti gasi solutii proprii.Descrieti o situatie problema si cum ati rezolvat-o. Alegeti câteva trasaturi.

Altii se plâng de fostii sefi. O femeie a venit cu copiii. greseala numarul unu a candidatilor este modul de comunicare. Se poate ca intervievatorul sa fi vazut mai rau de atât. În timp ce unii vorbesc despre problemele personale si despre vietile lor sociale în loc sa raspunda – sau pun întrebari despre slujba si companie. Unele apar din lipsa bunului simt si a politetii. fara a mai dezvolta raspunsul.parte din companie. Si multi fac greseala de a discuta salariul si orele de lucru în primul interviu. o candidata a raspuns: “Sunt deschisa la orice. Altii raspund cu un cuvânt. Altii sunt prea sinceri. Altele provin din faptul ca aspirantii nu asculta întrebarile ce li se pun sau încearca sa le evite pe cele tehnice. Aplicantii la slujbe în servicii au recunoscut ca : “Nu sunt o persoana sociabila” si “clientii sunt enervanti”.ro identifica cele mai obisnuite greseli pe care le fac candidatii. Iata principalele cinci categorii – împreuna cu câteva exemple reale: 1. discutia poate ajunge în Principalele Greseli pe care le fac candidatii Ultimul interviu nu a mers prea bine? Nicio grija. Un candidat la o organizatie pentru copii a spus ca uraste copiii. Unii vin cu un scenariu pregatit si par a citi dintr-o carte. Avea 37 de ani! 2. Multi angajatori se plâng de candidatii care întârzie sau întrerup interviul pentru a raspunde la telefonul mobil. Ce este mai rau? Candidatul care i-a cerut directorului de angajari sa se grabeasca pentru ca îi este foame sau cel care a scos sandwich-ul si a început sa manânce? . Dar premiul pentru “Prea multe informatii” trebuie acordat candidatului care a spus ca “Sunt aici doar pentru ca mama vrea sa-mi gasesc o slujba”. Daca aveti un raspuns solid la aceasta întrebare. De exemplu. Ce spun (sau ce nu spun) Conform sondajului BizooJobs. Multe din greseli sunt cauzate de lipsa pregatirii si a necunoasterii companiei si a slujbei.ro. chiar am nevoie de asigurare medicala”. Un studiu recent al BizooJobs. când a fost întrebata ce o intereseaza la slujba. Iar un aspirant la o slujba într-o clinica de tratament anti-drog a întrebat nerabdator daca angajatilor li se face testul anti-drog si daca sunt anuntati dinainte. Cum se comporta A doua gafa comuna este comportamentul candidatilor.

studiul confirma faptul ca adevarul este mai ciudat decât fictiunea si arata ca viata de cealalta parte a procesului de intervievare nu este atât de roz. . directorii de angajare au mai relatat despre o persoana fara pantofi. unele greseli au loc din cauza nervilor – sau a excesului de cafea. Nesinceritatea Formele comune de nesinceritate includ exagerarea realizarilor sau a cunostintelor. Multi angajatori au relatat ca anumiti candidati îsi manânca unghiile. par vopsit fluorescent si igiena precara. Împreuna cu gafele uzuale: pozitie gresita.Multi directori de angajare au spus ca unele persoane manifesta putina energie si interes pentru conversatie. punctul în care va puteti prezenta calificarile. Un candidat s-a uitat la ceas mai tot timpul. alta care a purtat ochelari fumurii în timpul interviului si un candidat cu unghiile murdare îmbracat în jeans si tricou – a. 3. tatuaje. Cum se câstiga prima impresie Când mergeti la un interviu. Un alt aspirant a declarat ca este “obisnuit cu afaceri de clasa mai înalta”. Atitudinea rea A treia categorie de greseli este legata de atitudinea candidatului. sunt cei care nu arata niciun entuziasm. De partea cealalta a monedei. si mai era si beat! 5.sau candidatul cu un ego nemasurat care a cerut sa fie angajat spunând ca altul mai bun nu exista. alta cu fusta despicata pâna sus. nu uitati: e nevoie doar de 30 de secunde pentru a crea o impresie de durata.Nimeni nu agreeaza un laudaros sau un stie-tot. 4. Aspectul Venirea la interviu îmbracat necorespunzator este cea de-a patra greseala comuna. A mai fost un candidat care a povestit despre arestarea sa dupa ce scrisese în cerere ca nu a fost arestat niciodata – si un altul care a furat ceva din biroul intervievatorului.Totusi. bijuterii faciale. În afara de a sublinia ignoranta în actiune. iar un altul a sarit în picioare. apoi s-a rasucit si a cazut pe podea pentru a exemplifica ceva.

Daca ajungeti devreme. Daca ajungeti cu mai mult de 15 min mai devreme si stati la receptie. evaluarea lor s-a dovedit foarte similara cu cea a intervievatorului1 – care petrecuse mai mult de 20 de secunde cu fiecare. iar daca aveti o tinuta prea comuna . Acoperiti tatuajele si limitati gaurile vizibile la una în fiecare lob al urechilor. folositi un sapun de calitate si deodorant.Studiile arata ca prima impresie este cea care ramâne. puteti parea disperat. Alocati timp suficient pentru a ajunge la interviu în caz ca nu nimeriti biroul. iar dvs. dar parul si igiena au o importanta cruciala. segmente de film de 20-32 de secunde cu candidati care salutau intervievatorii. nu înseamna neaparat mai bine. Din fericire. Dar mai devreme. Cel mai bine este sa sositi cu 5-10 min înainte si sa fiti amabili si profesionisti cu toata lumea – nu se stie ce influenta are receptionerul asupra deciziei de angajare. exista niste lucruri pe care le puteti face pentru a controla prima impresie: Punctualitatea Întârzierea la o întâlnire importanta da cea mai rea impresie. strâmte sau decoltate la un interviu. atât pentru barbati. Poate ca haina face pe om. Într-un studiu.iar machiajul sa fie minim. Înfatisarea Fie ca ne place sau nu. Parul trebuie sa fie curat si bine aranjat – în niciun caz tepos sau ciufulit. evitând parfumul sau apa de toaleta. Când subiectii au notat candidatii pe baza unor calitati ca încrederea în sine si simpatia. deci este important sa aratati ca un profesionist. oamenii judeca dupa aparente. intervievatorul s-ar putea considera presat . Nu uitati detaliile: Pantofii si celelalte accesorii trebuie sa fie curate si lustruite. deci faceti baie în dimineata interviului. cât si pentru femei. veti arata rigid. . Cele mai potrivite sunt costumele de afaceri de buna calitate. intervievatorul poate crede ca nu aveti intentii serioase legate de slujba. se aratau unor subiecti neantrenati. Dar daca va îmbracati prea oficial. Nu purtati haine neglijente. Nu trebuie ca intervievatorul sa va poata mirosi înainte de a va vedea. mergeti la toaleta si aranjati-va sau serviti ceva la o cafenea din apropiere.

Strângerea de mâna O mâna nesigura arata ca sunteti ezitant sau umil. stati drept cu umerii spre spate. puteti parea supra entuziast sau dominant – si doare! Dar daca strângeti cu o fermitate moderata. Pentru ca limbajul trupului dvs. Chiar daca aveti emotii. Daca strângeti foarte tare. uitati-va la nas – va arata ca si cum pastrati contactul vizual. Cea mai buna impresie : Interviu pentru a obtine slujba Unele lucruri care tin de cautarea unei slujbe s-au mai schimbat. înainte de a merge la un interviu. Limbajul trupului Nu subestimati importanta pozitiei si a miscarilor subtile. Mentineti contactul vizual cu intervievatorul. probabil ca nu veti fi angajat pâna nu aveti o întâlnire cu compania în care sa decida daca sunteti potrivit. veti transmite încredere si autoritate. În ciuda imaginii roz de angajare. sa transmita încredere. nu. Nu stati picior peste picior si nu adoptati o pozitie relaxata – chiar daca intervievatorul o face. cu istoria companiei si cu bransa. Veti face o impresie mult mai buna daca v-ati facut temele. Pregatirea pentru interviu Probabil ca nu faceti o prezentare fara a va pregati înainte. Întindeti mâna si strângeti atunci când palmele se ating. trebuie sa faceti niste investigatii: Faceti cercetari. dar poate fi mai putin deranjant. mai ales când concurati cu cineva care are aceeasi pregatire sau când calificarile pentru slujba tin mai mult de aptitudinile interpersonale si de comunicare decât de abilitatile tehnice. nu lasati sa se vada. Nu va jucati cu bijuteriile. Familiarizati-va cu cerintele pentru slujba. dar modul în care va prezentati la interviu. La fel. Daca nu aveti curaj sa îl priviti fix în ochi. Daca se poate. cu parul si nu va încrucisati bratele. Un studiu arata ca 55% din comunicare se face prin limbajul trupului. Apoi. încercati sa aflati mai multe despre persoana care va ia interviul. scuturati de doua ori. . Iata câteva strategii care va ajuta sa va vindeti la întâlnirea cu un potential angajator. Acest lucru este critic.

angajatorii va vor spune de cele mai multe ori exact ce cauta la un angajat. trebuie sa fiti siguri de interesele si telurile dvs. iar aici este locul unde cei mai multi candidati lasa garda jos. nu la ce faceti. În cele mai multe situatii. cum ar fi balansarea piciorului sau trecerea mâinilor prin par. Pregatiti întrebarile. dar intervievatorul trebuie sa se concentreze la ce spuneti.Clarificati-va obiectivele. Înainte de a cauta o slujba. Fie ca aspirati la o slujba într-o banca sau la un post în industria modei. Alte lucruri ce trebuie avute în vedere când va pregatiti pentru întâlnire sunt pozitia. Faceti cea mai buna prima impresie. vestimentatia poate afecta sansele de a trece la urmatoarea runda de interviuri. Daca sunteti nepoliticos cu receptionerul sau cu altii din companie.Trebuie sa îl convingeti pe intervievator ca sunteti ceea ce cauta. dar iata câteva repere pentru a porni cu dreptul. Nu uitati ca puteti fi evaluat si în antecamera la fel ca la interviu. Fiti prietenos cu receptionerul. Fiti gata sa explicati de ce doriti slujba respectiva si de ce va considerati potrivit. astfel veti putea raspunde corespunzator. Interviul începe când sositi la companie. Fiti atenti si retineti ce spune cealalta persoana. Învatati sa ascultati bine. Daca ascultati cu atentie. profesionale. Acum aveti sansa de a întoarce lucrurile în favoarea dvs. exista o zona de receptie unde veti astepta persoana care va conduce interviul. functionarul sau cu persoanele întâlnite înainte si dupa interviu. sansele de a obtine slujba vor fi afectate negativ. Îmbracati-va elegant Nu subestimati puterea aspectului profesional. unele bazate pe cercetarile facute. punând întrebari relevante. îmbracati-va adecvat pozitiei pe care doriti sa o ocupati. Este prima data când va vede intervievatorul si. contactul vizual. În timpul interviului Prima întâlnire cu angajatorul lasa cea mai vie impresie. Un sondaj recent arata ca 91% din directori spun ca dau mare importanta opiniei asistentului administrativ în procesul de selectie pentru posturi la orice nivel. Sunt multe lucruri care nu trebuie facute la un interviu. ritmul raspunsurilor (sa nu vorbiti prea repede) si evitarea gesturilor care distrag atentia . Este una din cele mai subestimate calitati pentru interviu. . Participati activ la interviu. fie ca va place sau nu. Aceste lucruri pot parea triviale. Nu uitati “maruntisurile”.Dar întrebarile sunt doar o parte a ecuatiei.

Raspundeti direct si deschis. Ca majoritatea aptitudinilor.sau nu. Scrisoarea dvs. 76 % din angajatori considera ca este important sa se trimita un bilet de multumire în urma interviului. Fara sa dati ultimatum asupra altor oferte de slujba sau termene limita pe care le aveti.puteti schimba atitudinea si perceptia unei persoane despre dvs. Spuneti multumesc. Aproape 15 % din angajatori spun ca nu angajeaza persoane care nu trimit scrisori de . sa întareasca interesul pentru slujba si sa recapituleze punctele forte care va recomanda pentru respectivul post. O calitate care îi impresioneaza foarte mult pe directori este sinceritatea si integritatea. întrebati politicos când va lua decizia finala directorul de angajari în legatura cu postul pe care îl solicitati. Trebuie sa va cunoasteti bine CV-ul si sa puteti cita exemple clare care sa verifice cele scrise. Aveti sansa de a afla detalii despre slujba. Dar cu cât va pregatiti mai mult. Urmeaza entuziasmul si aptitudinile verbale.Întrebati când se va lua decizia. la fel si dvs. Trimiteti un bilet de multumire cât de curând dupa interviu. doriti sa aflati daca slujba vi se potriveste. Nici un multumesc poate însemna nici o slujba Este cel mai simplu lucru pe care îl puteti face. a deveni expert în interviuri necesita exercitiu. Cine ar zice ca un cuvânt poate fi atât de puternic? O scrisoare de multumire dupa interviu nu arata doar bune maniere. Daca decideti ca doriti slujba. companie. Asa cum intervievatorul doreste sa stie daca sunteti potrivit pentru slujba . spun 32 % din executivi. Chiar daca aveti impresia ca lucrurile nu au mers bine. ci poate influenta sansele la slujba. Încheierea interviului Daca ati facut impresie buna. ramâneti prietenos si politicos si multumiti-i intervievatorului pentru timpul acordat. Scrieti o scrisoare dupa aceea. cultura si despre directorulde angajare. cu atât veti impresiona pe cei cu care va întâlniti – si cu atât vor creste sansele de a primi slujba. spuneti acest lucru clar si convingator. Multumind . Veniti pregatit sa aparati punctele slabe din experienta profesionala. Nu uitati ca interviurile sunt o strada cu doua sensuri. trebuie sa exprime recunostinta pentru întâlnire. doriti sa încheiati într-o nota pozitiva. v-a învatat sa îl spuneti mereu.Cum se pun întrebarile. Mama dvs.

de a clarifica unele probleme si de a elimina rezervele manifestate de intervievator. Adaptati scrisoarea la slujba respectiva si la relatia pe care ati stabilit-o cu directorul de angajari. Unul din patru directori prefera doar forma de e-mail. În primul alineat.multumire dupa interviu. 21 % vor numai scrisoare printata si doar 23 % prefera un bilet scris de mâna. 26 % din directori doresc sa primeasca scrisoarea la doua zile dupa interviu. reamintiti directorului de angajari despre calificarile dvs. preferintele asupra formei difera. multumiti pentru oportunitate.ro Desi majoritatea angajatorilor asteapta o scrisoare de multumire. Verificati cu atentie Verificati înca o data sa nu existe sabloane sau erori gramaticale. Indiferent de forma pe care o alegeti. veti dovedi entuziasmul pentru slujba si veti fi în atentia inervievatorului. desi ramân în cursa . Nu va bazati numai pe autocorectare. Iata niste sfaturi pentru o scrisoare de multumire cât mai buna. Daca trimiteti scrisoarea repede . În al doilea. iar 36 % la trei-cinci zile. 32% spun ca . 19 % doresc ca e-mail-ul sa fie urmat de hârtia propriu-zisa. reafirmati-va interesul pentru post. conform sondajului “Cum sa intri pe usa din fata” facut de BizooJobs. persoanele respective vor fi mai putin apreciate. Completati spatiile goale Biletele de multumire reprezinta o modalitate grozava de a adauga informatii cheie pe care le-ati uitat la interviu. Fiti clar Nu trimiteti corespondenta generala. este vital sa va grabiti cu scrisoarea de multumire. Nu depasiti trei alineate. În al treilea alineat. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful