Malaysia merupakan sebuah negara yang begitu unik.

Malaysia boleh dibahagikan kepada dua bahagian,iaitu Semenanjung Malaysia dan Timur Malaysia.Dalam negara Malaysia,terdapat 13 buah negeri dan 3 buah wilayah persekutuan.Dalam tiap-tiap negeri,terdapat pelbagai jenis kaum.Antara kaum atau etnik utama Malaysia ialah kaum Cina,India dan Melayu.Setiap kaum mempunyai sejarah kedatangnya ke negera Malaysia.Bangsa India datang ke Malaysia yang dahulu dikenali sebagai Tanah Melayu sejak penjajahan British.Mereka datang ke Malaysia adalah untuk memulakan kehidupan yang baru dan baik.Kebanyakan kaum india adalah berasal dari India Selantan yang berbahasa Tamil dan beragama hindu..Kedatangan kaum india telah membawa budaya dan adat resam yang begitu unik kepada kita. Hari Deepavali

Di dalam Malaysia,kaum india menyambut hari perayaan mereka dengan begitu meriah.Antara hari perayaan yang disambut oleh kaum india ialah Hari Deepavali. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan "Dipa" yang bererti cahaya dan perkataan "Gavali" yang bererti barisan. Perayaan Deepavali ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalendar Tamil (antara bulan Oktober dan November) dan juga dikenali sebagai pesta Cahaya. Deepavali membawa maksud‘sebarisan pelita’. Dengan memasang pelita, kaum india percaya bahawa kecerahan mengatasi kegelapan, kebaikan mengatasi kejahatan, keadilan mengatasi kezaliman dan kebijaksanaan mengatasi kejahilan. Terdapat juga mitos yang memperkenalkan kedatangan Hari Deepavali.Mitos yang pertama adalah berkisah Dewa Krishna membunuh Narakasura.Narakasura adalah seorang raja yang kejam dan suka memeras rakyatnya.Kemenangan Dewa Krishna telah diraikan oleh rakyat.Kebaikan telah menewaskan kejahatan dengan berpesta dan menyalakan lampu.Mitos kedua pula berdasarkan epik Ramayana di mana Rama berjaya membunuh Ravana dengan bantuan Laksamana dan Hanuman di Benua Kecil India.Selepas itu,mereka pun pulang bersama Sita dari Langka ke Ayodnya.Mereka telah tiba di Ayodnya selepas 14 tahun dan ketibaan mereka disambut baik oleh rakyat dengan menyalakan lampu dan berpesta.Walau bagaimanapun,kedua-dua ini hanyalah mitos.Apa yang terpenting ialah cahaya menumpaskan kegelapan menjadikan pegangan utama mereka.

Tujuan wanita berbuat demikian adalah untuk menghiaskan diri.Lampu ‘vilakku’ adalah sejenis pelita yang diperbuat daripada tanah liat.upacara memasangkann lampu’vilakku’ juga akan dijalankan oleh seluruh ahli keluarga.Penganut agama Hindu memasangkan lampu adalah untuk menyambut Dewi Laksi.Rangoli ialah satu upacara untuk menyusun beras atau hampas kelapa yang berwarna-warni di hadapan pintu.Bagi kaum wanita.upacara memasangkan pelita akan disertai oleh seluruh ahli keluarga.mereka akan mengenakan inai pada jari tangan dan kakinya.Selain itu.Mereka percaya Dewa Laksi akan melawat ke rumah mereka pada Hari Deepavali.Pada malam Hari Deepavali.Mereka akan menjalankan sesuatu upacara yang dinamakan ‘Rangoli’. Kolam atau Rangoli .

Penganut Hindu akan mengunjungi kuil yang patung dewa dikalungkan dengan kalungan bunga.Kebanyakan hiasan yang dibuat adalah bermotifkan tumbuhan.‘Rangoli’ merupakan hiasan lantai yang diperbuat daripada beras yang berwarnawarni.Semua ahli keluarga akan mandi untuk membersihkan diri.tetapi kaum India dapat membuat hiasan ini dengan unik.Walaupun cara membuatnya Nampak susah.Ahli keluarga yang lebih tua seperti nenek atau ibu bertanggungjawab menyapukan minyak bijan ke atas kepala setiap ahli keluarga.Biasanya.Hiasan ‘Rangoli’ ini sebenarnya adalah tanda penyembahan kepada Dewa Lakshimi.Setelah habis bersembahyang.Tujuan utama mandi minyak bijan adalah untuk membersihkan diri daripada segala kejahatan dan sifat dengki.iaitu Dewa Kekayaan yang dipercayai akan mengunjungi rumah penganut Hindu sekiranya terdapat hiasan ‘Rangoli’ di hadapan pintu rumahnya Pada pagi hari Deepavali.mereka pun bersembayang di rumah atau di kuil-kuil.semua ahli keluarga akan bangun dengan lebih awal iaitu sebelum matahari terbit.Tambahan pula. . Mandi minyak bijan boleh diibaratkan mandi di Sungai Ganges yang dianggap begitu suci.Sejenis manisan yang dinamakan ‘Prasad’ akan dihidangkan kepada mereka sebelum mereka balik ke rumah.Upacara mandi minyak bijan turut dilakukan pada awal pagi sebelum matahari terbit.anak-anak juga akan bersalam dan memohon maaf dengan ibu bapa dan ahli keluarga yang lain.Seterusnya.Selepas mandi.Hiasan ‘Rangoli’ ini diwarisi secara turun-temurun.Penganut menjalankan upacara mandi bijan untuk penyucian badan dan semangat.kaum India dikehendaki memakai pakaian yang serba baru untuk menghilangkan segala kejahatan dan sifat buruk dalam diri seseorang.mereka akan berkunjung ke rumah kaum keluarga mereka.cantik dan menarik.Rangoli ini akan dibuat di depan pintu rumah sebagai tanda selamat dan rahmat supaya setiap isi rumah mendapat kesejahteraan.

Sari dipakai oleh wanita kaum india apabila telah dewasa. Pakaian trandisional ini dapat dipecahkan kepada dua bahagian.iaitu pada atau selepas 12 tahun.iaitu kain sari itu sendiri yang sepanjang 6 meter dan blaus pendek.kita pastilah akan teringat gambar pakaian sari dalam otak kita.Wanita berbangsa India yang memakai sari pada kali pertama menunjukkan mereka telahpun sudah ‘dewasa’.rantai. .Wanita India juga akan memakai barang perhiasan seperti gelang tangan.gelang kaki dan sebagainya pada setiap anggota badan yang terdedah kepada pandangan umun.Blaus pendek juga sering dikenali sebagai coli.Pakaian Tradisional Apabila membincangkan pakaian tradisional kaum india.

cara pemakaian.Setiap fesyen.Begitu juga dengan blaus.Pada masa sekarang.Pemakai sari berwarna putih biasanya akan dihormati dan dikasihi oleh masyarakat india.Sari yang berwarna putih melambangkan balu tersebut suci dab bersih daripada segala noda dan kekotoran sejak kematian suaminya.Pemakaian sari yang berbeza dari segi warna.jenis kain.sari berfungsi sebagai media untuk berkomunikasi tanpa lisan.sari tersebut akan dipakai oleh penganut Kristian yang berbangsa India serta semasa majlis pengebumian suami oleh seseorang isteri.corak.Seseorang perempuan yang berketurunan Malayalam akan memakai sari yang berwarna putih yang mempunyai zari emas di bahagian tepi.Sebenarnya.warna dan corak blaus mempunyai makna yang tersirat.Tanpa sebarang sebab.sari berwarna putih memang akan dipakai oleh golongan balu yang secara automatik dianggap mereka telahpun menghadapi segala nikmat dan derita hidup.dan tempat sari dipakai membawa mesej-mesej tertentu.Kemungkinan besar mereka merupakan seorang yang pendiam dan suka merendahkan diri serta menganggap diri .Bagi sari yang berwarna hitam.wanita india yang selalu membawa kavadi atau membayar nazar di kuil akan memakai sari yang berwarna kuning tanpa mengira umurnya.mereka cuma menunggu masa untuk kembali menemui tuhan . Sebagai contohnya.Wanita yang memakai sari yang berwarna kuning selalunya akan disanjung tinggi dan dihormti oleh masyarakat kerana melaksanakan upacara suci dengan begitu sempurna.sari yang berwarna putih akan dipakai oleh seorang balu. Selain itu.Warna sari yang pudar pula akan memcerminkan wanita india tersebut seoang yang tidak suka bergaul.

lading atau mencuci pakaian akan memakai sari sehingga ke paras lutut untuk bersesuaian dengan pekerjaan yang dilakukan.cara yang khusus digunakan oleh golongan Brahmin untuk mengikat sari.Kanchipuram’ dan ‘banares’ adalah jenis kain sari sustera yang paling bermutu tinggi dan hanya dapat dibeli oleh orang yang kaya.pelbagai bentuk sari telah direka oleh pereka feksyen.maka boleh membawa makna dia ingin kelihatan anggun dan seksi.Warna yang terang pula menunjukkan si pemakai seorang yang ceria dan warna merah sari pula menunjukkan seorang wanita india itu ialah seorang pemarah.Contohnya.iaitu majoriti kaum india di Malaysia akan meletakkan mundani pada bahu kiri.selendang digunakan untuk menutup kepala dan sebahagian pinggan tidak terdedah.kain yang dibuat dari nilon atau kain kapas pula dipakai oleh golongan yang lebih miskin..Bagi golongan bawahan.Mundani adalah bahagian selendang sari.cara memakai sari juga dapat menunjukkan status dan kedudukan seseorang.Contohnya. Pada zaman sekarang.Kain sari yang dibuat dari sutera dipakai oleh orang yang lebih kaya.Bagi kaum india yang berketurunan Telegu pula meletakkan mundani di bahagian kiri.garang dan tidak mudah didekati.mereka yang berketurunan Tamil.Cara memakai sari dapat menunjukkan peribadi seseorang wanita india. Cara pemakaian juga boleh membezakan keturunan seseorang.Sebaliknya.kita juga boleh melihatkan kekayaan pemakainya.memakai pakaian sari seharusnya menjadi adat resam untuk diwarisi secara turun-temurun kepada kita. Pakaian sari bukan sahaja pakaian tradisional.Sekiranya seseoang wanita india menggunakan blaus berleher kecil untuk menutupkan bahagian perut serta berlengan panjang boleh menunjukkan wanita tersebut seorang pemalu. .Manakala. Selain warna.dapat disimpulkan cara pemakaian sari memang dapat menunjukkan status social mereka dalam masyarakat.Kain sari pula disilangkan pada bahu kanan dari arah belakang dan diletakkan dalam corak neri di bahagian dada oleh kaum india berketurunan Malayalam.sekiranya blaus jenis ini berketat.Maka. Blaus juga merupakan sebahagian daripada sari.Sari yang ketat yang dipakai oleh seseorang wanita dapat menunjukkan bahawa mereka seorang yang berani dan bangga dengan bentuk badannya.boleh dikatakan cara memakai sari juga mengalami peredaran zaman.Oleh itu. Berdasarkan jenis sari yang dipakai.hal ini menunjukkan orang yang memakai sari ini tidak suka menunjukkan bentuk badannya atau dia seorang yang malu.malah pakaian ini juga boleh memberikan mesej kepada kita tentang status dan kedudukan serta keturunan kaum india kepada kita selain daripada melindungi badan.Pada masa yang sama.Oleh itu.sendirinya kurang menarik berbanding dengan orang lain.Setiap keturunan dan golongan social mempunyai cara pemakaian yang tersendiri.iaitu kepada oang yang bekerja di bawah sawah.Warna dan corak blaus mempunyai fungsi dan makna yang sama seperti kain sari.

.Tarian ini merupakan tarian klasik India yang paling unik dan banyak diamalkan di Selantan India.Tarian ini perlu memakan masa yang panjang untuk dikuasai oleh seseorang kerana tarian ini terdapat pelbagai gerakan tangan.Pada zaman dahulu. Tarian Bharata Natyam berasal daripada wilayah Tanil Naidu di bahagian Selantan India.kaki dan mata yang perlu dipelajari.Tarian ini akan menjadi perhatian oleh orang Barat adalah disebabkan oleh usaha Devi Arundale.Beliau telah membina sekolah yang bernama Kalakshetra untuk mengajar dan untuk mempromosikan muzik dan seni india.Mengikuti tradisi.Krishna.Tetapi.tarian ini telah dinaiikkan staus social dan menjadi begitu popular oleh seorang yang bernama E.Tarian Bharata Natyam Sejarah Tarian Bharata Natyam merupakan salah satu tarian yang penuh dengan tradisi.tarian ini dipersembahkan oleh penari wanita yang lemah lembut secara solo.Beliau ialah salah seorang guru yang pertama untuk mengajar lelaki untuk mempersembahkan tarian ini.Tarian ini seharusnya dipelajari oleh kaum india kerana tarian ini adalah sejenis tarian warisan yang lama dan tarian ini perlu dihormati dengan penuh kegemilangan.tarian ini cuma dipersembahkan untuk tujuan hiburan sahaja.

Dua campuran abstrak dan emosi dalam tarian Bharata Natyam berasal daripada campuran dua unsur utama iaitu nritta (tarian tulen tanpa makna perasaan) & nritya (tarian yang mempunyai perasaan).Padam dan Thillana yang perlu dipersembahkan.iaitu berkeupayaan mengikut alatan muzik dan menyanyi. gerakan kaki (chari) dan pergerakan tangan yang dihias (nritta-hasta). Nritta merangkumi adavus.tarian ini akan diiringi dengan muzik klasik Carnatic. Bharata Natyam berasal daripada perbezaan yang banyak antara unsur-unsur yang digunakan. yang merupakan tarian asas Bharata Natyam.Cara Bharata Natyam ditarikan Tarian Bharata Natyam juga dikenali sebagai tarian api.Metafizik batin dan unsur api dalam badan manusia ditunjukkan dengan jelas dalam tarian ini dan apabila tarian ini dipersembahkan.Sabdam. Dalam Tarian Bharata Natyam.langsing.Jatiswaram. .terdapat enam peringkat iaitu Alarippu.Varnam.dan yang paling penting sekali. Setiap adav perlu ada 3 elemen penting iaitu posisi berdiri asas (sthanaka).Oang yang mempersembahkan tarian ini perlulah kelihatan muda.mempunyai keyakinan.mempunyai mata yangbesar.

devadasis memakai sari yang khusus dan berat yang terlalu merintangi gerakan penari disebabkan oleh amalan dan kepercayaan kepada tol-tok alim Pada zaman pertengahan. .Pada zaman dahulu.Bahasa Tamil. amalan dan kepercayaan toktok alim menyebabkan devadasis memakai pakaian sari yang khusus dan berat yang sangat membatasi gerakan penari.Seseorang yang cekal dalam kehidupan akan dapat berjaya mempelajari segala idea atau teknik dalam tarian tersebut.bahasa yang digunakan dalam Bharata Natyam ialah bahasa Sanskrit. suling. Biasanya kumpulan pemain muzik Carnatic menggunakan instrumen iaitu mridangam.Tetapi. Walaupun tarian Bharata Natyam merupakan tarian yang susah dipelajari kerana ia perlu mengingati pergerakan anggota badan.hal ini adalah untuk melahirkan aura penari pada zaman yang begitu mementingkan kebendaan ini.Tetapi pada zaman sekarang.sebahagian besar badan penari tidak ditutup.Bahasa Tamil. nagaswaram. biola dan veena. Telugu.Telugu dan Kannada.Apabila sampai ke zaman pertengahan. semasa menari tarian Bharata Natyam. Kannada dan Sanskrit Biasanya. Muzik Carnatic ialah muzik yang bergaya di India Selantan.pakaian yang dipakai bersifat simbolik.warisan ini harus diteruskan dan diwariskan.

iaitu pasukan penyerang akan menghantar seorang penyerang untuk memasuki kawasan pihak lawan. .Selepas itu. Dalam setiap sesi permainan.manakala bagi pemain dari pihak penyerang.mereka hendaklah menahan nafas.perkataan ‘kabaddi’ bermaksud menahan nafas yang juga merupakan sebahagian dari permainan tersebut.penyerang perlu mencuba sedaya upaya untuk menjatuhkan seorang dari pihak lawannya.Orang Bangladesh mamanggilkan permainan ini dengan nama Hadudu.Permainan Kabadi merupakan antara permainan yang dipertandingkan di Sukan Asia.Setiap pasukan perlu mempunyai 12 pemain iaitu tujuh pemain utama dan lima lagi sebagai pemain simpanan.Bagi mencapai tujuan supaya mereka tidak bernafas.mereka dikehendaki menyebut ‘kabaddi’ secara berterusan.Permainan Tradisional Permainan tradisional yang sepatutnya diperkenalkan ialah permainan Kabaddi.Permainan ini berasal dari negara India.Menurut bahasa Hindi.Jepun dan Iran.Permainan ini sangat popular dan mula berkembang di Asia Tenggara. Cara bermain adalah seperti berikut.Masa untuk pertandingan adalah selama 40 minit dengan tambahan 5 minit untuk pertukaran dua sesi. Permainan Kabaddi perlu dimainkan antara dua pasukan.satu pasukan perlu bertindak sebagai penyerang manakala satu lagi pula perlu bertindak sebagai pihak lawan.

beliau juga turut akan terkeluar dari pemainan.sekiranya penyerang bertarik nafas sebelum kembali semula ke gelanggangnya. Akhirnya.penyerang akan dapat menjatuhkan pihak lawan semasa beliau masih menahan nafas. .ketinggian dan berat akan disusun dalam pasukan.pihak penyerang tidak akan begitu mudah menang.Kedua-dua pasukan akan bertukar posisi untuk menjadi pihak penyerang dan pihak lawan secara bergilir-gilir sehingga sesi permainan tamat.maka pemain pihak lawan perlu terkeluar dari permainan.Tetapi.Hal ini kerana seluruh pihak lawan akan menahan pemain penyerang daripada kembali semula ke gelanggang.Semasa permainan dapat dijalankan.Sekiranya permainan Kabaddi dijalankan pada peringkat yang lebih tinggi.Penyerang tersebut kemudian akan kembali ke gelanggangnya.Pada masa yang sama.pasukan yang berjaya mengeluarkan semua pemain dalam pasukan pihak lawannya sepanjang masa permainan dijalankan akan mendapat 2 mata bonus ‘lona’.Hal ini adalah untuk memastikan keadilan dalam permainan.

Pada mulanya.Vadai juga disebut ‘Wah-dei’.Ulundu Vadai akan berasa lebih enak apabila dimakan bersama chutney atau kuah kari.makanan tersebut akan membantu system penghadaman.daging tidak akan dihidangkan kerana nasi daun pisang merupakan makanan utama bagi vegetarian India.Sebab nasi dihidangkan dengan menggunakan duan pisang kerana dipercayai apabila nasi panas dihidangkan di atas daun pisang.Makanan India VADAI Masala Vadai yang diperbuat daripada dal. Ulundu Vadai yang diperbuat daripada tepung beras Vadai atau vada merupakan salah satu jenis makanan tradisional orang India.jeruk dan papadum dihidang denagn nasi di atas daun pisang.Cara memakan nasi tersebut adalah menggunakan tangan.hanya kuah kari akan dihidangkan. sayur-sayuran.daun kari dan bawang merah. .kari daging atau ikan.Ulundu Vdai diperbuat daripada tepung beras dan berbentuk lubang dan roda di bahagian tengah dan vadai juga dicampurkan dengan hirisan cili hijau. NASI DAUN PISANG Dalam nasi daun pisang.

PUTU MAYAM Sejenis makanan yang bernama Putu Mayam akan dimakan oleh masyarakat india ketika sarapan pagi ataupun sebagai snek.Selepas itu. santan kelapa yang kemudiannya. Putu mayam diperbuat daripada adunan tepung beras yang dicampur dengan air.mi halus ini akan distimkan dengan perahan air daun untuk dijadikan perasa. doh itu ditekan ke penyaring untuk menjadikannya seperti mi halus. ia akan distimkan dengan perahan air daun untuk dijadikan sebagai perasa. Cara membuat Putu Mayam ialah dengan menggunakan adunan tepung beras yang dicampur dengan air serta santan kelapa.parutan kelapa dan gula Melaka akan dihidangkan bersama-sama dengan mi. Selepas itu.doh itu akan ditekan dengan menggunakan penyaring untuk menjadinya seperti mi halus. Setelah siap.Setelah siap. .Seterusnya.

Mohamad Daun Mohamad Kebudayaan itu bukan lagi sebagai panduan atau pendoman kerana ia tidak lagi menjadi keperluan atau penyuluh rohoniah. 2.com/doc/33989625/PERMAINANTRADISIONAL-kabbadi .(2009 Julai).scribd.(2010) Diakses daripada http://www.gov. .November).penerangan.Dewan Budaya.41 Ainul Syariha.Objek Warisan:Kesenian dan Kebudayaan.Busana Dewangga:Sari:gambaran keperibadian wanita india.Kebudayaan itu sesuai dengan selera manusia baru.Sumber: Perpustakaan Negara Malaysia Dipetik daripada pmr.Dewan Budaya.(1996.penerangan.gov.my Kata-kata orang terhadap budaya 1. Dipetik daripada pmr.62-63 Adnan Abd Jamil.my Suntingan dari akhbar : Utusan Malaysia ( 14/10/2010) Laman web mstar.Rujukan Uthaya Sankar Sb.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful