Subiecte examen baschet

1. Caracteristicile jocului competitional (se refera la dinamism si

rapiditate, aciclitate tehnica si complexitate.., tendinta de universalism tehnico-tactic, accesibilitate organizatorica, teorie dezvoltata, dezvoltare fizica, educarea calitatilor de ordin psihic). Dinamism si rapiditate. Specifica tuturor jocurilor sportivedinamismul, aceasta caracteristica este si mai evidenta in baschet datorita bogatiei de actiuni in mod necesar diversificate, cu aspecte de unicat, de la o faza la alta a meciului. Aceasta bogatie de actiuni se desfasoara intr-un tempo foarte rapid, cu participarea simultana aproape a tuturor jucatorilor, imprimand o nota de mare spectaculozitate. Aciclitate tehnica si complexitae tehnico-tactica. Caracteristica de aciclitate, de solicitare la miscari independente, dar coordonate, este concretizata in structuri de procedeee tehnico-tactice de la cele mai simple pana la cele mai complexe. Baschetul este jocul sportiv cu cel mai bogat fond de procedee tehnico-tactice, ceea ce stimuleaza dezvoltarea continua atat a jocului, dar si a maiestriei sportive, inclusiv a celor mai buni jucatori. Acest fond mereu in curs de amplificare ofera vaste posibilitati de adaptare a tehnicii si tacticii la particularitatile individuale ale fiecarui jucator. Tendinta de universalism tehnico-tactic. Participarea, teoretic egala si in permanenta, a tuturor componentilor echipei, atat la fazele de atac, cat si cele de aparare stimuleaza multilateralitatea pregatirii fiecarui jucator si implicit maiestria. Specializarea pe posturi intervine cu un fond suplimentar de deprinderi si priceperi tehnico-tactice care se grefeaza pe baza de pregatire multilaterala necesitata de specificul jocului care obliga pe fiecare component al unei echipe sa actioneze – cu o frecventa mai mare sau mai mica – pe toate posturile si in toate zonele de atac si de aparare. Accesibilitate organizatorica. Necesitand pentru practicarea jocului formatii cu un numar destul de redus de jucatori (numai 5), in comparatie cu alte jocuri, si faptul ca se poate juca atat in sali cat si in aer liber, pe terenuri care necesita suprafete relativ mici, evidentiaza aceasta caracteristica a accesibilitatii. Adaugandu-se simplitatea echipamentului si posibilitatea de a fi practicat si sub forme simplificate in formatii reduse ( de ex. 3 la 3), aceasta caracteristica a accesibilitatii este si mai evidenta, motiv pentru care este preferat de copii si tineri. Teorie dezvoltata. Prin continutul sau, mereu susceptibil de organizare si perfectionare – individuala si colectiva – pana la limitele subtilitatii, baschetul se preteaza la studiu, pregatire teoretica devenind astfel o necesitate nu numai pentru antrenori, dar si pentru jucatori. In acest cadru, initiativa creatoare a antrenorilor si jucatorilor s-a concretizat si concretizeaza, studiul permanent, inclusiv al propriei prestatii si in solutii originale exprimate in planuri tactice distincte, de la meci la meci in metode de antrenament,

Aceste miscari. .precum si articole si lucrari de specialitate. oricat de bun ar fi. viteza si detenta) − viteza − rezistenta Educarea calitatilor de ordin psihic. 2) deplasarile: . Spiritul de organizare si de disciplina constienta sunt educate prin insasi acceptarea benevola a subordonarii fata de regulile de joc si competitie.joasa. sunt localizate relativ egal si simetric fata de planurile antero-posterior si frontal. Tehnica jocului de baschet reprezinta ansamblul de miscari specifice pe care le executa un sportiv in timpul practicarii jocului. 2) deplasarile: . Sistematizarea tehnicii jocului de baschet in atac si in aparare. vointei de a invinge greutatile. respiratia etc. . in concordanta cu regulile si sarcinile ridicate de participarea echipei sale in competitie. Trebuie pusa in evidenta contributia practicarii baschetului la dezvoltarea si educarea initiativei. de echipa. . deprinzandu-i cu ideea ca realizarea intereslor si aspiratiilor individuale trebuie considerata integrativ cu rezolvarea intereselor si obiectivelor echipei. . Practicarea baschetului cointereseaza in miscare toate segmentele corpului.joasa. Acestor aspecte morfologice ale baschetului i se adauga influenta asupra marilor functii ale organismului: circulatia.inalta. a combinativitatii. Sistematizarea tehnicii jocului fara minge ATAC 1) pozitie fundamentala: APARARE 1) pozitie fundamentala: .medie. fapt care determina o dezvoltare fizica armonioasa in cadrul unor limite optime stabilite de stiinta. castiga si pierde cu echipa sa si obtine in clasament pozitia pe care aceasta o are.medie. de disciplina tactica si de antrenament etc. Practicarea baschetului il formeaza de timpuriu pe copil si pe tanar in spiritul subordonarii intereselor personale celor colective (ale echipei). Educarea spiritului de colectiv. Practicarea baschetului influenteaza pozitiv dezvoltarea calitatilor motrice: − indemanarea (coordonare . Un jucator. aproape ca nu exista diferentieri cantitative si calitative privind abidextrismul miscarii segmentelor. executate cu si fara minge. Dezvoltarea fizica.inalta. 2. de arbitraj.

in dreptul bazinului) b. > laterala.. simetrica (la piept. > cu sprint pe 5. din dribling) . 15. .pasul > > cu > 3) sariturile: . de la spate. 4) pirueta.cu desprindere de pe loc.cu doua maini (de pe loc. b. > cu schimbare de directie.cu elan. deasupra capului) 2) Prinderea mingii: .intr-un timp . in semicarlig.cu o mana (apucat. cu pamantul. de brate. peste umar. deasupra capului. 20m.cu o mana . > cu opriri si porniri bruste.de pe loc. in echilibru) . de pe loc. din saritura) 3) Pasarea mingii: .in doi timpi 5) Pivotarea: . 4) pirueta. spatele. . de la piept. 3) sariturile: . . 10.cu o mana (de la umar. inainte. > cu spatele.cu elan. laterala. din alergare. 5) jocul de picioare si lucrul Sistematizarea tehnicii jocului cu minge 1) Tinerea mingii: . . din deplasare.alergarea > inainte.cu pasire . deasupra capului. din saritura.cu doua maini a. 4) Oprirea: . asimetrica (in dreptul umarului.alergarea adaugat > normala.cu doua maini a.

jos) . inapoi.cu intoarcere (ofensiva.din saritura > cu desprindere din loc (precedata de oprire intr-un timp. > inalt. pregatite pentru .cu variatii de ritm .. . 3. mediu. cu bratele usor departate in lateral.din voleibolare.cu mana dreapta (din mers. genunchilor si a soldurilor. Tehnica de executie: jucatorul se afla cu genunchii usor indoiti si orientati putin spre interior.cu mana stanga pe loc (inalt. mediu. defensiva) > 45° > 90° > 180° 6) Driblingul: . picioarele sunt departate in lateral.cu schimbari de directie > cu trecerea mingii prin fata > cu trecerea mingii pe la spate > cu trecerea mingii printre picioare > cu pirueta 7) Aruncarea la cos: . Gleznele indoite.cu mana dreapta pe loc (inalt.de pe loc > cu o mana de la umar > cu o mana de sus .cu mana stanga (din mers. Descrierea modelului de executie si metodica invatarii pozitiei fundamentale Pozitia fundamentala – pozitia initiala a majoritatii procedeelor tehnice. din dribling. . in doi timpi) . Trunchiul este usor aplecat spre inainte – flexie a articulatiilor gleznelor. mediu. din alergare) > inainte. jos. Umerii relaxati. aproximativ la nivelul latimii umerilor.din pasa. greutatea corpului repartizata egal pe intreaga suprafata a talpilor asezate paralel pe sol. din alergare) . lateral.din deplasare > din dribling > din alergare . jos) .

In cazul in care mingea este trimisa la o distanta mai mare de 5-6m. un jucator in pozitie fundamentala. > Pase in triunghi (spre dreapta. catre directia de pasare. rostogolirea sau lovirea mingii. Capul si barbia se mentin in sus.> Din alergare. cu mainile sprijinite de umerii partenerului. Tehnica de executie: palma. elevii situati la 3-4m distanta unul fata de celalat. spre stanga) > Pase in patrat > Pase in stea > Pase in romb 5. > Pasarea mingii in formatii cu capitan (in linie. oprire in pozitie fundamentala. la al doilea executa oprire si deplasare cu spatele in pozitie fundamentala cu pasi adaugati. > Pe perechi. cu degetele rasfirate. B. executata din articulatiile pumnilor si de impingere din degete (mai putin degetele mari). la inaltimea umerilor. mentinand o pozitie fundamentala joasa. Datorita impulsului dat mingii. Jucatorii executa „joc de picioare si lucru de brate”. fara a se abate de la regula „inaintarii cu mingea” (pasilor) Driblingul poate fi executat – prin impingerea. bratele sunt intinse inainte. sprinteaza inainte. deplasare in pozitie fundamentala. Metodica invatarii: A. Descrierea modelului de executie si metodica invatarii driblingului Reprezinta elementul tehnic care da posibilitatea jucatorului sa se deplaseze in teren. in semicerc. Partea finala a executiei da un ultim impuls mingii printr-o miscare de „biciuire”. cu mingea tinuta in deptul pieptului in priza simetrica cu doua maini. in vederea prinderii mingii. cu palmele orientate in jos. fata in fata. Descrierea modelului de executie si metodica invatarii pasei cu doua maini de la piept de pe loc. celalalt incearca sa-l dezechilibreze.a actiona in toate planurile si sensurile. > Dezechilibrari: pe perechi. in sir – ghemuire dupa pasare). pase in doi cu doua maini de la piept. Tehnica de executie: din pozitie fundamentala. se incepe miscarea de extindere a bratelor spre inainte. miscarea bratelor va fi insotita de un impuls suplimentar dat printr-o pasire spre inainte. cu degetele rasfirate. Metodica invatarii: > Pe perechi. La primul semnal al profesorului. ia contact .> Gasirea pozitiei optime. la semnal. in cerc. 4. C. privirea cautand sa cuprinda o cat mai mare zona din teren.

> Dribling cu deplasare in ghemuit > Dribling cu ocolire de jaloane. inainte. jos. in momentul care precede prinderea mingii. cu sau fara schimbare de plan > Aruncare mingii in sus – saritura – prindere – oprire. unghiul de contact al mingii cu solul depinzand de viteza de deplasare jucatorului. putin dinapoi. dupa ricosarea aceteia din sol. Intreg acest ansamblu de miscari este cunoscut sub denumirea de „miscare de pompare”. genunchii si trunchiul se flecteaza foarte multa. > Dribling din mers si din usoara alergare: cu mana drepata. aterizarea facandu-se pe ambele picioare care vor fi proiectate putin inainte.pasa din deplasare – schimbare de directie – prinderea mingii – dribling – aruncare la cos din dribling. lateral. Prinderea mingii se face in saritura. > Dribling – aruncare la cos din dribling. a mingii. cu mana stanga. se amortizeaza forta ascensionala a mingii care este totodata controlata. la semnal aterizare in pozitie fundamentala. imediat palma imprima mingii o noua impulsie spre sol. Metodica invatarii: > Dribling pe loc: cu mana dreapta. printre picioare.pasa deplasare. . Impulsul dat mingii spre sol va fi orientat putin lateral. Descrierea modelului de executie si metodica invatarii opririi intr-un timp Tehnica de executie: jucatorul. cu aplicarea structurii: iesire la minge – prindere – oprire . cu spatele.cu mingea pe traiectoria sa ascendeta. executa o usoara saritura inainte. printr-o miscare a antebratului din articulatia cotului. Prin flexia bratului din articulatia cotului si a mainii din cea a pumnului. oblic si inainte fata de jucator. > Dribling cu schimbari de directie cu trecerea mingii prin fata.pasa – deplasare. a pumnului si a degetelor. Metodica invatarii: > Fara minge. pe orizontala. usoare sarituri. 6. acoperind o parte a calotei superioare. Gleznele. mediu. > Iesire la minge – prindere – pivotare 180° . Structuri de procedee tehnice > Formatie cu capitan. conducand mingea pe traiectorie descendenta. inalt. > Prinderea – oprire. pe la spate. jucatorul intrand in pozitie fundamentala. cu pirueta. cu mana stanga. Structuri de procedee tehnice > Dribling cu schimbari de directie.

executand o usoara flexie in toate articulatiile acestui picior. cealalta mana sprijina mingea din lateral. cu executia opririi si a pivotarii : in linie. Privirea este indreptata spre inel sau spre panou. in dreptul pieptului.Exercitii individuale : -aruncarea mingii in sus si putin inainte – deplasare.prinderea mingii. la nivelul barbiei. Tehnica de executie: jucatorul oprit in pozitie fundamentala. cu mingea in protectie prin lucrul de brate. preluand o parte din greutatea corpului la fiecare contact cu solul.> Dribling – oprire – pivotare – pasa – deplasare. flexia bratului pe antebrat formand un unghi de aproximativ 90°. Palmele mainii care executa aruncarea se afla inapoi si usor sub minge.Joc 5*5 cu tema: intrarea in posesia mingii se face prin oprire intr-un timp. cu degetele rasfirate si cu cotul arientat in jos. In timpul executiei. Piciorul de pe partea bratului de . cu aplicarea structurii: prindere de minge – oprire – pivotare – pasa. jucatorul executa o pasire spre inainte cu celalalt picior ( oscilant).Exercitii fara minge : -pasiri inainte. trece greutatea corpului pe piciorul ales ca pivot. Metodica invatarii : . 7. calcaiul piciorul pivot se ridica de pe sol si printr’o usoara extensie in articulatiile acestui picior. in semicerc.saritura. Corpul se apleaca spre inainte. piciorul pe care se paseste nu ramane intins. Pingeaua piciorului pivot nu se va ridica de pe sol.Exercitii in grup : -formatii de „minge la capitan. sau prindere – oprire – pivotare – dribling – pasa.Descrierea modelului de executie si metodica invatarii aruncarii la cos de pe loc cu o mana de deasupra capului Tehnica de executie: in pozitie fundamentala.Joc 5*5 fara finalizare. la indicatia profesorului . --. inapoi.pivotare -pivotare cu schimbarea locului de tinere a mingii (elemente de protectie) . lateral cu revenire in pozitie fundamentala -intoarceri prin pasiri repetate. Descrierea modelului de executie si metodica invatarii pivotarii. --. 8. mingea este tinuta in priza asimetrica. ci usor indoit din genunchi .oprire. in cerc” -Structuri de procedee tehnice: -dribling-oprire-pivotare-pasa.

9. o paseaza la sirul de unde a aruncat si se deplaseaza la coada sirului urmator. fiecare jucator recupereaza mingea. cu modificarea distantei si a unghiurilor de aruncare. consomitent cu ducerea bratelor in sus. decat cea normala din timpul aruncarii. Metodica invatarii: > Aruncare la cos de pe loc din apropierea panoului (1m). permite ca mingea sa poata fi prinsa cu doua maini si dusa spre piept. din unghi de 45°. prin rulare calcai – talpa – pingea. miscare de „biciuire”.Descrierea modelului de executie si metodica invatarii aruncarii la cos din dribling. Alergarea este continuata cu o a doua pasire. Desprinderea de sol este ajutata si prin pendularea dinapoi spre inainte si sus a genunchiului celuilalt. care ia contact cu solul. transformand energia acumulata in deplasare in forta de ridicare pe verticala. Impulsia mai puternica a mingii in sol coordonat cu aceasta pasire mai lunga. din cele trei unghiuri de baza. Tehnica de executie: dribling in alergare. > Dribling – oprire – pivotare – aruncare la cos. . miscare de „biciuire”. pentru o eventuala recuperare in situatia ratarii aruncarii. jucatorul da un impuls mai puternic mingii la ultima bataie a acesteia in sol. bratul formand cu antebratul un unghi aproape drept. incepe cu o tripla extensie a membrelor inferioare. bratul orientat pe directia aruncarii. Mingea paraseste mana printr-o flexie palmara pronuntata din articulatia pumnului. cu picorul de pe partea bratului de aruncare. miscarea de aruncare fiind inceputa de brat prin ducerea mingii deasupra capului. avand rolul de a bloca si frana viteza de translatie. Aterizarea se face pe ambele picioare si pe cat posibil cat mai aproape de locul de desprindere in saritura. Aruncarea propriu-zisa. Corpul si piciorul de bataie se extind. pe piciorul opus bratului de aruncare. mingea parasind mana ca urmare a unui ultim impuls dat prin flexia palmara a articulatiei pumnului. pentru a avea posibilitatea sa efectueze o pasire mai lunga.aruncare este cu o jumatate de talpa inaintea celuilalt.prindere – oprire – aruncare la cos. corpul fiind intins. cu ducerea coapsei la orizontala. Aruncarea la cos este executata in punctul maxim al sariturii. Dupa aruncare. > Concursuri de aruncari la cos: − cine inscrie mai repede 10 cosuri − cine inscrie mai multe cosuri din 10 aruncari Structuri de procedee tehnice > Deplasare. > Aruncare la cos de pe loc.

pasire mai scurta pe piciorul de bataie. desprindere in saritura si aruncare la cos. pe picorul mainii de aruncare. apoi pasire mai lunga cu picorul drept si prinderea mingii. > Pase in doi din deplasare. > Iesire la minge – prindere – oprire – fenta de aruncare – fenta de depasire – dribling – aruncare la cos din dribling. din unghi de 45° fata de panou. se executa pasire mai lunga cu piorul drept. ca momentul de prindere a mingii sa coincida cu o pasire ceva mai lunga decat in mod obidnuit. bataia. pasire cu picorul stang. aruncarea propriu-zisa si aterizarea sunt identice procedeului de aruncare din dribling. Structuri de procedee tehnice > Aruncarea mingii in sus si inainte – prindere – oprire – dribling aruncare la cos din dribling. Succesiunea prinderii mingii urmeaza metodologia: − minge luata din mainile profesorului (elevului). cu mingea tinuta in priza asimetrica cu doua maini. In timpul zborului executa prinderea mingii cu doua maini. > De la o distanta de circa 2. − minge pasata din lateral de catre profesor. − minge usor aruncata in su de profesor. desprindere in saritura si aruncare la cos. simultan cu executia unui singur dribling. cu singura deosebire ca mingea ii este pasata jucatorului care urmeaza sa finalizeze. Acesta. De aici succesiunea complexului de miscari. in alergare. zborul. ca procedeu. aterizarea se face simultan pe ambele picioare.5m fata de cos. isi coordoneaza in asa fel pasii. desprindere in saritura. pe care o duce spre piept. pasire cu picorul stang.Descrierea modelului de executie si metodica invatarii aruncarii la cos din alergare Tehnica de executie: aruncarea la cos din alergare se executa. aruncare la cos si aterizare pe ambele picoare. aterizarea se face simultan pe ambele picoare. se executa pasire cu picorul stang. desprindere in saritura si aruncare la cos. identic aruncarii la cos din dribling. . 10. desprinderea. Metodica invatarii: > Alergare – prinderea mingii printr-o pasire mai lunga pe piciorul drept. apoi cu stangul. privirea orientata spre panou. > De la o distanta de circa 3m fata de cos.Metodica invatarii: > Din apropierea cosului (1. se executa pasire pe picorul stand.5m). aterizarea se va face pe ambele picoare. finalizare aruncare la cos din dribling. − minge aruncata in sus si inainte de executant.

din partea opusa mingii.„capacul” . . .in adancime.Structuri de procedeee tehnice > Schimbare de directie – prindere – aruncare la cos din alergare. . > actiuni individuale . > Exercitiul complex pe tot terenul cuprinzand pase din deplasare cu doua maini de la piept. > iesire la minge > pozitia triplei amenintari > patrundere .scoaterea mingii din dribling.provocarea unei agajari 1 la 1. .cu pirueta. .interceptia. .agresiv.smulgerea mingii. IN APARARE: > marcaj .Sistematizarea tacticii jocului de baschet in atac si aparare.cu pasire „deschisa” .diferentiat.specializat.in lateral. > Dribling – pasa – deplasare – prinderea mingii – aruncare la cos din laergare. . .normal. > depasire . .pe partea mingii.cu pas incrucisat. IN ATAC: > demarcajul .dupa aruncarea proprie. aruncare la cos din alergare. pasa cu o mana de la umar. > recuperare ofensiva . 11.la interceptie. .la aruncarea coechipierului. . .

Etapa conditiilor apropiate de joc In invatarea si perfectionarea actiunii de depasire se . . > pastrarea permanenta a unui camp vizual.Descrierea modelului de executie si metodica invatarii actiunii tactice individuale depasirea Depasirea reprezinta actiunea tactica individuala prin care atacantul cu minge foloseste un ansamblu de procedee si mijloace cu ajutorul carora se demarca si folosind driblingul. fentelor si pivotarilor. Pregatirea tehnica. De notat: > lungimea pasului de atac > protectia corecta a mingii. Rezolvarea cu succes a depasirii cere din partea jucatorului un control deosebit asupra: . atacantul. Metodica invatarii: Etapa 1. a) Din pozitia triplei amenintari. determina deplasarea aparatorului in aceasta directie ceea ce ii usureaza plecarea in depasire pe partea dreapta. Astfel in cazul in care aparatorul se mentine la o distanta ceva mai departata.opririlor. driblingul cu mana dreapta la o distanta de o latime de corp.conducerii mingii cu ambele maini (ambidextrie). c) Revenirea din aceasta fenta de pasire „deschisa” si plecarea in depasire cu dribling se va face printr-un pas „incrucisat” efectuat cu piciorul stang peste dreptul.schimbarilor de directie in dribling. . eficienta unei fete de plecare spre stanga cu picorul de pe aceasta parte. va preceda intotdeauna plecarea in depasire printr-o fenta. b) Daca aparatorul executa un marcaj apropiat. in functie de felul in care este marcat.aruncarilor la cos din deplasare si din saritura. el va trebui sa faca o fenta de aruncare la cos prin care sa-l determine pe aparator sa se apropie de el. protejand mingea inainte de efectuarea primei impulsii in drbling. Etapa 2. . .> recuperare defensiva 12. umerii si piciorul stang constitue un paravan in protectia mingii. ataca cosul (sau va pasa in continuare) Tehnica de executie: Vom pleca in fata modelului nostru de la oprirea realizata de atacant.protectie mingii in timpul driblingului. Etapa invatarii. concomitent cu prinderea mingii si folosirea ca pivot a piciorului din urma.

13. dupa care executa o actiune de demarcaj individual cu directie de cos (realizand patrundere) pentru a primi mingea si a incerca sa finalizeze printr – o aruncare la cos. .fenta de aruncare – dribling – oprire – pasa. Alte varinate ale combinatiei: . .descrierea modelului de exectuie si componentele combinatiei. Combinatia tactica „da si du-te” . Este combinatia tactica fundamentala de atac desfasurata intre doi jucatori.din partea primitorului.cosurile inscrise din depasirea pivotului sau a extremelor valoreaza 4 puncte.din partea celui care executa pasa.dribling cu schimbare de directie – oprire – pasa – deplsare – prindere – oprire – depasaire cu aruncare la cos din saritura. .sunt valabile numai cosurile inscrise prin depasire.demarcarea celui de-al treilea atacant prin blocajul efectuat de primul pasator. castigarea prioritatii de plan fata de aparatorul direct in raport de minge. Etapa 3. . ca aceasta sa fie precedata de o fenta pentru a determina „culoarul” de pasare prin mutarea atentiei aparatorului spre o alta directie. prin care jucatorul care paseaza patrunde in mod sistematic spre cos in scopul de finalizare. Componentele combinatiei: a) Transmiterea mingii si intrarea in posesia acesteia de catre partener presupune: . .folosesc si urmatoarele exerctii cu desfasurare pe jumatate sau pe tot terenul: . ce poate fi integrata in roice sistem de circulatie ofensiva.schimbare de directie – alergare – prindere – oprire si depasire. . .fenta de aruncare – dribling – aruncare la cos.cu demarcarea celui care paseaza cu ajutorul coechipierului caruia i s-a pasat (incrucisare simpla pe jucator static).cosurile inscrise din depasire valoreaza 3 puncte. > Joc 5*5 cu tema pe jumate si pe tot terenul: . in semicerc sau cu jucator pivot. Se realizeaza intre doi jucatori : jucatorul aflat in posesia mingii o va pasa unui coechipier apropiat. prin executia unei „iesiri la minge” si de folosirea momentului de intrare in posesia mingii drept faza initiala pentru actiunea sa urmatoare. b) Demarcajul indivdual al pasatorului urmat de patrundere cu . Se incadreaza actiunea de depasire in sistemul de atac.

pe o suprafata larga si pe culoare prestabilite central sau laterale. alergare sau saritura). precis si in mare viteza. care sesizeaza momentul oportun de intrare in posesia mingii. fenta de depasire) efectuate in scopul de a impedica pe acesta sa contribuie la intrajutorarea apararii prin inchiderea culoarului de patrundere.plecare falsa cu schimbare de directie si patrundere de partea mingii. > Finalizarea se realizeaza. continutul tehnico-tactic. . Contraatacul reprezinta trecerea organizata si in viteza. cel care intra primul in posesia mingii. in maximum de viteza.directie de cos. in vederea recuperarii ofensive a mingii in cazul nereusitei aruncarii sau daca finalizarea nu poate fi realizata. c) Pasa de angajare a patrunzatorului va trebui sa fie precedata de elemente de „hartuire” a aparatorului direct (fenta de aruncare la cos de la semidistanta.fenta de plecare pe directie opusa si patrundere pe partea mingii. reprezinta cea de-a doua faza a contraatacului. intermediarii si varfurile de contraatac.Circulatia jucatorilor se va face in linie dreapta. tipuri. pasele date in adancime.Preluarea momentana a sarcinilor pe post: lansatorul. repunerea mingii dupa cos marcat. Fazele contraatacului: > Intrarea in posesia mingii reprezinta momentul de declansare a contraatacului. urmata de dublarea jucatorului cu minge. . faza care include trei momente foarte importante: . pentru a se putea asigura continuitatea ofensiva prin trecerea in atacul rapid. . acesta putand fi repunerea mingii din lateral. principii de dezvoltare.Circulatia mingii trebuie sa fie rapida. cu scopul de a suprinde aparatorii in inferioritate numerica. > Trecerea in terenul de atac.patrundere directa catre cos (prin surprindere) din pozitie statica. Sunt foarte importante masurile tactice luate de echipa in aparare si anume marcajul la . . Contraatacul – faze. din aparare in atac. pe pozitii viitoare. Anticiparea intrarii in posesia mingii reprezinta un rezultat al gandirii tactice a jucatorilor. folosind in acest scop urmatoarele mujloace: . 14. interceptie. recuperari defensive. prin aruncare din apropierea cosului (din dribling. ca urmare a rezolvarii „atacului in superioaritate numerica”. puternic. Principii in desfasurarea contraatacului: > Asigurarea posesiei mingii – un factor foarte important in asigurarea posesiei mingii este anticiparea acestui moment. in principiu.

fie prin pasa. cu pasa la varful de contraatac) > Contraatac – dupa modelul de folosire a culoarelor: median sau lateral. Din punct de vedere tactic: recuperarea defensiva si ofensiva. driblingul cu toate variantele lui. Continutul fizic si tehnico-tactic al contraatacului Calitatile si deprinderile tehnico-tactice ce trebuiesc stapanite de jucatori in realizarea contraatacului: Din punct de vedere fizic: dezvoltarea vitezei de deplasare. reprezinta un principiu foarte important in pastrarea posesiei mingii. demarcajul. pasele lungi cu o mana de pe loc si din deplasare. mai ales atunci cand adversarul dispune de o buna repliere defensiva. atacul in superioritate numerica 2*1. Aceasta se poate realiza prin dribling. Din punct de vedere tehnic: elementele de miscare in teren – sprinturi. > Contraatac (cu un varf sau cu doua varfuri. Tipuri de contraatac > Contraatac direct (cu dribling. 3*1. > Sustinerea jucatorului cu minge. ea este insa cea mai dificila. cu un intermediar si un varf.pe unul din culoarele laterale in urma unei pase efectuate de recuperator. . aceasta realizandu-se prin dublaj. din saritura. opririle. este de mare eficienta. sariturile. pasele scurte. cu 2 intermediari si 2 varfuri) . Pasa lunga. interceptia. dezvoltarea rezistentei in regim de viteza. cu 1 intermediar si 2 varfuri.interceptie. cea mai moderna si mai putin riscanta forma de realizare a trecerii mingii in terenul de atac. > Precizarea culoarului de circulatie a mingii . cea care depaseste linia ultimului aparator. intermediarul dribland de-a lungul liniei laterale sau pasand tot pe culoarul lateral unui varf de pe aceeasi parte cu el . cu 2 intermediari si varf. ca urmare a unei ratari a varfului de contraatac. „triunghiul defensiv de saritura” si „blocajul defensiv”.pe mediana terenului. din dribling. reactie si executie. pentru jucatori si minge. pasele scurte sunt cele mai recomandate. 3*2. Trebuie impus tuturor jucatorilor participarea la contraatac – deplasarea lor cat mai rapida pentru realizarea demarcajului si crearii culoarului de pasare. > Scoaterea rapida a mingii din suprafata de restrictie. aruncarile la cos din alergare. dublajul. prin dribling realizat de recuperator – lansator sau de intermediari care tot prin dribling realizeaza trecerea rapida in terenul de atac.

> Provocarea aparatorilor de a comite greseli si valorificarea acestora. se mai poate intra in posesia mingii la angajarea intre doi sau ca urmare a unei infractiuni comise de adversar. Organizarea si pregatirea atacului urmareste sa invinga rezistenta apararii. este necesar sa tina seama de particularilatile apararii adverse si de sistemul de aparare folosit. Pentru ca jucatorii in atac sa manifeste initiativa si sa-si impuna ritmul de joc. Pregatirea atacului determina adversarul sa faca greseli in aparare. > Trecerea in terenul de atac . Trecera jucatorilor sau a mingii in zona de atac trebuie sa se desfasoare in mod rapid. Principiile atacului: > Principiul atacarii cosului advers. Aplicarea acestui principiu presupune a nu se pierde mingea deat ca urmare a unei aruncari la cos inscrise sau ratate. In cadrul sistemelor de atac. posesia mingii se realizeaza printr-o buna circulatie tactica prin echilibru defensiv si prin actiunea de dublare. Fazele atacului: > Intrarea in posesia mingii. smulgere. aparute in procesul de joc. in consecinta. O buna trecere in . urmarire si recuperare a mingiilor ricosate din panou sau inel. De asemenea. Pastrarea posesiei mingii in actiunile individuale se realizeaza printr-o buna protejare a ei. forme Reprezinta elementele fundamentale prin care se realizeaza organizarea rationala a atacului. Intrarea in posesia mingii constituie. prima faza a atacului.poate fi considerata ca o faza sau ca un mijloc de pregatire a atacului. contracarand masurile pe care le-a luat pentru a nu permite inscrierea de cosuri. > Adaptarea atacului la specificul apararii – reprezinta initiativa jucatorilor din atac in situatiile concrete noi. faze. Pentru a putea desfasura atacul. echipa trebuie sa fie in posesia mingii. Este principiul de baza al atacului modern – determinat de scurtarea duratei atacului > Pastrarea posesiei mingii reprezinta conditia esentiala a atacului.15. greseli care-l pun in inferioritate in lupta directa cu atacantul. Bazele tacticii in atac – principii. In actiunile colective. aplicarea acestui principiu se realizeaza prin orientarea circulatiei de mige si de jucatori in adancime – catre cos. Intrarea in posesia mingii se realizeaza prin actiunile de interceptare.

. Se urmareste ca mingea sa ajunga in cel mai scurt timp in apropierea panoului advers. . In jocul modern se pune un accent deosebit pe castigarea mingilor din aruncarile la cos nereusite. Baschetul modern – 3-4 pase. inainte ca toti aparatorii sa se fi repliat. > Ocuparea dispozitivului de atac constituie o faza obligatorie numai in cazurile in care contraatacul si trecerea rapida au fost oprite de aparare. trecer prin combinatii. constitue actiunea cea mai importanta. Aplicarea ei in joc cere mult discernamanr din partea jucatorilor. In jocul de baschet deosebim urmatoarele sisteme de atac: . Reusita acestor actiuni sporeste considerabil numarul de atacuri. Este o faza caracteristica sistemelor de atac pozitional si este obligatorie in cazul cand apararea adversa s-a organizat. Prin aparare intelegem deci faza fundamentala a jocului in care se afla acea echipa si implicit fiecare jucator al acesteia care. Trecerea din aparare in atac se poate realiza prin trecere rapida. Recuperarea se efectueaza dupa aruncarea proprie si dupa aruncarea coechipierilor.sisteme fara jucatori pivoti. > Recuperarea la panou – urmarirea in atac. scopul ei fiind acela de a crea unuia sau mai multor atacanti un plasament si pozitii cat mai favorabile din care sa poata arunca la cos nestingherit.sisteme cu pivoti. Pregatirea atacului consta dintr-o serie de actiuni tactice individuale si colective.terenul de atac trebuie sa surprinda apararea adversa dezorganizata. lupta pentru a le prelua mingea adversarilor inainte ca acestia sa inscrie un cos. O aruncare la cos nemotivata poate strica tot ceea ce a rezolvat bine atacul pana atunci. Bazele tacticii in aparare – principii. aruncarea propriu-zisa la cos. Formele de organizare a atacului: Forma generala de organizare si coordonare a actiunilor atacantilor constituie ceea ce numim sistem de atac. 16. forme Apararea este faza de joca care alterneaza cu atacul. Ea trebuie sa dureze cat mai putin.reprezinta ultima faza a atacului.sisteme cu pivoti si centrii. faze.sisteme cu centrii. > Finalizarea atacului. . > Pregatirea atacului este o faza importanta a atacului. .

primeste ajutor. a formelor si actiunilor de aparare folosite. . in primul rand aparatorul care este in apropierea panoului si lupta impotriva atcantului aflat in posesia mingii. Orice greseala comisa in manevrarea mingii. Apararea trebuie sa aiba un caracter activ. in efectuarea diferitelor procedee tehnico-tactice. > Lupta pentru intrarea in posesia mingii Desfasurarea jocurilor de baschet dovedeste ca victoria apartine echipelor care au superioritate in numarul atacurilor efectuate si deci au fost de mai multe ori in posesia mingii. Aplicarea principiului: . contribuie la preintampinarea contraatacurilor adverse. > Determinarea adversarului sa comita greseli si valorificarea acestora. > Intrajutorarea – apararea trebuie in permanenta sa aiba un caracater colectiv. la cerintele impuse de atacul advers. Echilibrul defensiv consta din anumite masuri de aparare. Acest principiu trebuie inteles ca o modificare a sistemului.Reorganizarea pregatirii atacului in caz de esec . cautand a intra in posesia acesteia si mai mult chiar. Tactica jocului de baschet se carcaterizeaza prin adaptabilitate. prevenite. Aparatorii trebuie sa caute ca prin mijloace regulamentare sa preia posesia mingii in cel mai scurt timp si sa intreprinda actiuni de atac. Se aplica in situatiile cand un aparator este pus in dificultate de catre un atacant.aparatorul al carui atacant executa depasirea (prin inchiderea culoarului de patrundere). sa preia initiativa. aplicat corect. Se asigura de unu-doi jucatori care se plaseaza in zona de atac intre cercul cemtral si primul sau primii aparatori. Scopul realizarii echilibrului defensiv: . > Adaptarea apararii la specificul atacului advers si propriu. aceste greseli nu trebuie asteptate ci provocate. Aest caracter este concretizat printr-o serie de actiuni de colaborare intre jucatori. . trebuie valorificata imediat de aparator. .aparatorul al carui atacant este foarte bun aruncator la cos de sub panou (flotare). Fazele apararii: > Echilibrul defensiv reprezinta prima faza a apararii care. luate de echipa aflata in atac in timpul organizarii unei actiuni finale de arunare la cos.preluarea initiativei de catre aparatori si determinare atacantilor de a renunta la actiunile ofensive.Principiile apararii: > Apararea cosului constituie principiul cel mai important exprimat si sub forma de „a impiedica adversarul sa inscrie puncte”.

> Replierea (retragerea in aparare) Se efectueaza respectand anumite reguli: . isi organizeaza zona de aparare.retragerea se face prin alergare cu spatele pentru a se putea urmari mingea si atacantii. . > Pierderea posesiei mingii este faza care determina trecerea echipei din siuatia de atac in situatia de aparare. Apararea in dispozitiv constituie faza de baza a apararii si are durata de aplicare cea mai indelungata. . . la jucatorul care a intrat in posesia mingii si incearca sa lanseze contraatacul. barand caile de acces spre cos. > Ocuparea si organizarea dispozitivului de aparare Aceasta faza incepe odata cu retragerea jucatorilor in aparare. in special cand jucatorii repliati sunt in situatie supranumerica. > Apararea propriu-zisa consta din aplicarea actiunilor individuale si colective in cadrul apararii.Trecera organizata in aparare dupa pierderea posesiei mingii. . Reluarea posturilor in aparare se va efectua pe partea opusa mingii si numia dupa ce atacul advers a renuntat la actiunea ofensiva de finalizare a atacului si a trecut la atacul pozitional. la varful de contraatac. in care fiecare aparator impiedica atacantul sa inscrie cos si in acelasi timp. > Oprirea contraatacului advers Oprirea contraatacului efectuat ca urmare a interceptarii mingii de catre adversar revine jucatorilor care asigura echilibrul defensiv. Ea are un caracter organizat si scoate in evidenta relatia atacant-aparator. .Asigurarea unei aparari temporare a cosului pana la retregerea tuturor aparatorilor in dispozitiv. . Pierderea posesiei mingii poate fi determinata de: . > Urmarirea si recuperarea defensiva constituie ultima .se vor incerca actiuni de interceptie a mingii. convergent spre propriul cos si in plina viteza. precum si gradul de pregatire al acestora. Ei vor actiona: unul .(scop ofensiv). Oprirea va fi efectuata de jucatorul aflat in imediata apropiere a aparatorului devenit atacant prin intrarea in posesia mingii.replierea se executa succesiv.aruncare la cos nereusita = pierdere plauzibila.comiterea unor infractiuni sau pierderi de minge = pierdere anormala. celalat. .alergarea se face in linie dreapta.aruncare la cos reusita = pierdere normala. incepand cu jucatorii din apropierea linei de centru.

faza a apararii. apararea in zona. In cursul evolutiei jocului de baschet s-au conturat trei sisteme de aparare: apararea om la om. Ea are loc in zaul in care sa aruncat la cos si s-a ratat. Formele de organizare a apararii Formele apararii constau din sistemele in care se organizeaza si se coordoneaza activitatea jucatorilor din aparare. apararea presing. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful