Scoala Postliceala FEG Specializarea : Asistent de farmacie

Lucrare de absolvire

Indrumator Vasilica Carp

Candidat Lupascu Steliana Madalina

Iasi 2011

Scoala Postliceala FEG Specializarea : Asistent de farmacie

Biofarmacia si preparea solutiilor otice

in vederea unor actiuni topice. alcatuite din mai multe straturi de celule. nasul . ele au fost utilizate pentru administrarea locala . ceea ce le face foarte sensibile ( ex. aceste tesuturi sunt foarte fragile si pot si usor iritate si infectate. conducand si la o actiune generala. substantele medicamentoase sunt vehiculate in organism . ochi. Astazi caile transmuconazale se utilizeaza frecvent pentru administrarea medicamentelor:   fie pentru tratarea directa a afectiunilor locale (nas.Initial . rect. gat. Caile de administrare sunt urmatoarele: . fie pentru realizarea unei actiuni generale (mai ales caile perlinguala . ochii ).Indrumator Vasilica Carp Candidat Lupascu Steliana Madalina Iasi 2011 Forme farmaceutice lichide administrate pe mucoase Mucoasele(caile transmuconazale) sunt tesuturi care delimiteaza cavitatile organismului . In general mucoasele sunt bogat vascularizate si prin vasele de sange. deschise spre exterior ( cu exceptia mucoasei tractului gastrointestinal).Aceste mucoase pot fi sediul unor infectii sau al altor maladii. unele sunt puternic inervate . rectala si nazala). cavitatea bucala . ureche. vagin).

pH = 6. pH = 7. pulverizatii. faringele (rino-faringele.5.5-6.4. caile aeriene superioare. mucoasa nazala si mucoasa-bucofaringiana. Tinand seama de calea de administrare.2. Medicamentele administrate pe urmatoarele trei cai. mucoasa pulmonara. la aerosoli. medie si interna) .- mucoasa auriculara.7. gura (organ comun al cailor digestive si respiratorii).7. unguente.1.6. pH = 5. Formele farmaceutice care se administreaza pe mucoase sunt diferite si sunt adaptate specificului fiecarei cai. mucoasa buco-faringiana. pudre. Administrarea pe cale uretrala nu mai este utilizata practic astazi. Mucoasele caii auriculare . pH = 7. unguente. forme rinofaringiene (preparate pentru nas): picaturi nazale .5 mucoasa uretrala. bronhiile.7. spray-uri solide. mucoasa rectala. mucoasa nazala .4. pH = 4 . . medicamentele se pot clasifica in: forme otologice: picaturi si spalaturi auriculare . sunt numite forme farmaceutice oto-rino-laringiene. care se poate efectua in ureche. pentru care se disting diferite nivele: fosele nazale si sinusul. pH = 7-8. bronhiolele si alveolele pulmonare.77. iar formele administrate pe tractul pulmonar. Formele farmaceutice oftalmice vor fi prezentate in cadrul formelor sterile .  calea pulmonara ( caile aeriene inferioare) : plamanii cu diferite niveluri: traheea. mucoasa vaginala. mucoasa oftalmica. mucoasa buco-faringiana si mucoasele cailor respiratorii( mucoasele cailor aeriene) pot servi drept cai de absorbtie pentru medicamente. bucofaringele si organele limfoide) si laringele . mucoasa uriculara. prin nas sau pe gura. pH = 5-6. Aceste cai pot si divizate in :   calea auriculara ( ureche externa.

1. prevazute cu sistem de picurare. - forme buco-rino-faringiene : se administreaza fie prin nas. la nivelul urechii.- forme buco-faringiene : spalaturi bucale. fie pe gura: inhalatii si aerosoli. pulverizate sau aplicate in conductul auditiv. picaturi auriculare . au rolul de a inmuia si indeparta secretiile si impuritatile depuse in ureche ( dopul de cerumen) si pentru combaterea infectiilor. Denumirea de forme otice provine de la cuvantul grecesc othos = ureche. pentru tratamentul afectiunilor urechii sau completarea interventiilor chirurgicale. 0. gargarisime. timpan perforat sau inaintea unei interventii chirurgicale trebuie sa fie sterile.4 pana la 10-15 ml. Formele otice se utilizeaza numai pentru o actiune locala in ureche. emulsii sau suspensii destinate administrarii in conductul auditiv. instilatii. Pe calea auriculara se administreaza urmatoarele forme farmaceutice:  picaturi pentru ureche (picaturi otice sau otologice . semisolide sau solide . Preparatele lichide destinate a fi administrate in urechea lezata. emulsii sau suspensii .  pansamente auriculare: preparate farmaceutice lichide : solutii. de la cuvantul latin auris. ele sunt utilizate incalzite la temperatura corpului . de asemenea se utilizeaza si termenul de preparate auriculare . colutorii( pentru badijonare sau pulverizare).FR X): preparate farmaceutice lichide sub forma de solutii. numita calea auriculara sau otica. izotonice si fara conservanti antimicrobieni. se conditioneaza in recipiente de 30-50 ml. se conditioneaza in recipiente de capacitate mica . is = ureche. aceste medicamente se administreaza in general in urechea externa (conductul auditiv ) . . stomatologice. destinate a fi aplicate sub forma de comprese . OTTOGUTTAE. destinate a fi instilate . preparate farmaceutice lichide sub forma de solutii apoase izotonice pentru spalarea conductului auditiv. dentrifice. Forme farmaceutice otologice Medicamentele otologice ( otice sau auriculare) sunt forme farmaceutice lichide. iar cand timpanul este lezat si in urechea medie.  bai auriculare ( spalaturi ).

etc. astazi ele au fost inlocuite total de spray-uri solide. ce poate fi sediul unor infectii. diametrul bazei de 3-3. cu particule foarte fine care se insufla in conductul auditiv .5 mm si masa de 0. amestecuri hidroalcoolice. sunt bine dispersate in conductul auditiv . destinate tratamentului eczemelor . au actiune rapida.  spray-uri.40. In general administrarea formelor auriculare se adreseaza teritoriului urechii externe si conductului auditiv . care au efect osmotic sau emulsioneaza eventualele secretii glandulare cat si in scop terapeutic. adera facil si au actiune rapida. Se utilizeaza in afectiuni sau leziuni dureroase si asigura o patrundere profunda a medicamentului in canalul auditiv. dispersate in mediu gazos . care poate suferi lezari .  spray-uri solide : preparate farmaceutice formate din pulberi micronizate . formele moderne sunt presurizate si propulaste in exterior cu ajutorul aerului sau al gazului sub presiune. uleiuri vegetale. concentrate. . se administreaza prin pulverizare . destinate aplicarii directe pe formatiunea patologica. cu baze de unguent lipofile . aerosoli : preparate farmaceutice formate din particule lichide dispersate in mediul gazos.60 g. administrate cu dispozitive speciale de pulverizare ( nebulizare) . sau timpanului. inflamatiilor insotite de secretii.Aceasta cale de administrare ofera o serie de avantaje : terapia locala conduce la o actiune rapida si directa .20 mm. in acest caz aplicarea locala de medicamente este obligatorie. anhidre sau hidrofile( polietilenglicoli) .0. au actiune lenta.  pulberi : forme farmaceutice solide .  otoconuri : forme farmaceutice solide de forma cilindro-conica .  solutii pentru cauterizari : preparate farmaceutice lichide. preparate cu excipienti fuzibili la temperatura corpului . unguente otice: preparate farmaceutice semisolide . glicerol. polietilenglicol. cu concentratii mici de medicamente si diferite vehicule: apa. propilenglicol. cu lungime de 15. cu dispozitive presurizate .

nu sunt miscibile cu secretiile urechii si mentin o umiditate crescuta in cavitatea urechii . solutiile apoase nu au intotdeauna eficacitate:  nu dizolva secretiile auriculare mucoase sau mucopurulente si daca ajung in plaga sunt ineficiente . cat si sub forma de bai . pot transporta infectia pana la sinusuri. unguentele prezinta un avantaj fata de solutiile sau suspensiile apoase . - otoconurile . cu ajutorul picuratorului . datorita acestor secretii. - suspensiile . Dintre dezavantaje enumeram: formele lichide introduse in ureche trebuie intai incalzite la temperatura corpului pentru a evita iritarea labirintului vestibular si aparitia de vertije. pe langa actiunea prelungita .     nu realizeaza un contact prelungit cu zona auriculara. - solutiile in glicerol sunt mai vascoase si prin higroscopicitatea solventului participa la vindecarea supurative ( infectii ale urechii). rapida. . netraumatita. desi putin utilizate astazi au avantajul ca cedeaza lent substantelor medicamentoase si evita vertijele provocate de obicei de instilatiile auriculare. favorizand infectiile microbiene si fungice. nedureroasa. deoarece nu pot fi in contact direct cu leziunea . deoarece elimina pericolul complicatiilor micotice. - in terapia otica se pot utiliza diferite forme farmaceutice lichide. spalaturi. etc. solide sau semisolide. nu asigura stabilitatea substantelor medicamentoase. deoarece secretiile care se porduc se indeparteaza rapid. unguentele si pulberile prezinta o actiune mai de lunga durata. tampoane sau prin pulverizatii cu aerosoli . folosind comprese. - cele mai recomandate sunt solutiile otice. asigurandu-se o absorbtie rapida si un contact direct cu zona afectata .- calea auriculara permite o administrare usoara. in general se utilizeaza solutii hipertonice. emulsiile. in aceste forme lichide se pot dispersa majoritatea substantelor medicamentoase . spray-uri .

Pana la editia a IX-a. in otoree. un disc de gutaperca montat pe un fir de otel. deoarece conduc la formarea unor bule de aer in fata timpanului. de asemenea. in loc de spalaturi. aplicarea de picaturi otice devine . In secomlul XVIII se practicau dusuri cu apa sau cu solutii extractive de plante in infectiile urechii. CLELAND .2 ISTORIC Preparatele pentru ureche au fost folosite din cele mai vechi timpuri.e. is =ureche si stilla. gutta. pulberi .n). cu atat mai mult cu cat se administreaza mai des. sau “Guttae pro auribus”( lat. Primele informatii despre medicamentele otice dateaza din vremea lui GALENUS (131-201 i. ae = picatura) . in 1976. ae =picatura. general neplacuta si dureroasa pentru bolnavi. Joseph TYNBEE utiliza pentru obturarea perforatiilor timpanului. solutiile apoase se indica in tratamentul afectiunilor nesupurative ale urechii : de asemenea . picaturile otice sunt incluse in monografia de “Solutii”. Gabriel FALLOPIO (1523-1562) indica in tratamentul otoreei. . considerata atunci ca o secretie a creierului . care indica utilizarea de tampoane de vata imbibate cu solutii medicamentoase. alt dezavantaj al picaturilor uleioase il constituie faptul ca aceste forme sunt inactive asupra timpanului si urechii mijlocii. formele lichide au fost folosite sub denumirea de “Auristillae” de la cuvintele latine auris. mai ales la sugari si copii mici.Din aceste considerente . recomanda spalaturile. In 1828. pentru extragerea secretiilor solide ( doplul de cerumen). solutiile uleioase sunt evitate pentru o administrare indelungata . 1. deoarece duc la o absorbtie lenta a substantei medicamentoase.

prezentate in recipiente din plastomeri ( polietilena) 1. solutii otice glicerolate . spalaturi. semisolida sau solida. bai.R. .  modul de conditionare: forme otice multidoze. O data cu dezvoltarea in 1976 a oftadozelor ( forme oftalmice pentru o singura admnistrare) au fost fabricate si picaturi otice unidoze. emulsii. forme otice industriale . forme otice semisolide: unguente . dar nu sunt inscrise in exemple de preparate otice.R. forme otice unitare. cu consistenta lichida.F.  modul de administrare: picaturi ( instilatii) . forme otice solide : otoconuri. natura solventului: solutii otice apoase . aerosoli. ed. IX oficializeaza pentru prima data picaturile pentru ureche in monografia de generalitati: “OTOGUTTAE: denumirea care se mentine si in F. Medicamentele otice au fost administrate in forme farmaceutice multidoze. spray-uri. suspensii.  gradul de dispersie : forme otice lichide : solutii .3 CLASIFICARE Diferitele forme farmaceutice otice se pot clasifica in functie de :  criteriile de formulare:  forme orice magistrale . spray-uri solide. solutii otice uleioase . pulberi. solutii otice cu vehicul vascos . X.

 cauterizari. conductul auditiv si membrane timpanica. solutii chirurgicale sterile. chimioterapice. dublata de un strat de de tesut . actiune prelungita : solutii uleioase . mijlocie si interna. adjuvante in chirurgia urechii etc.  Urechea externa este formata din : pavilion. folicului pilosi. antibiotic. pansamente. cicatrizante. suspensii. inserat pe partile laterale ale corpului . astringent. are un schelet fibrocartilaginos de forma neregulata si acoperit cu piele. Pavilionul urechii . osmotic. durata efectului terapeutic : actiune imediata : solutii apoase. Din punct de vedere anatomic . antiinfectioase: antiseptic. deodorizante. emulsii. pulverizatii.  actiunea terapeutica: antiinflamatoare. Administrarea formelor farmaceutice tine seama de structura anatomica si fiziologica a urechii. urechea este un organ complex format din trei segmente: externa. cauterizante. sicative. Patrunderea in urechea medie nu poatea avea loc decat in cazul perforarii timpanului. Calea de administrare In mod obisnuit actiunea urmarita pe calea otica este numai topica . unguente etc. fluidifiante ale secretiilor . Aceasta este bogata in glande sabacee si sudoripare. al echilibrului corpului. localizata in teritoriul urechii externe si numai in conductul auditiv. antialergice. Este un organ pereche si contine aparatele receptoare pentru doua simturi : simtul auzului si cel al pozitiei spatiale . Urechea reprezinta segmental periferic al analizatorului acustico-vestibular.

Secretia ceruminoasa greseaza peretii conductului auditiv si provoaca scaderea auzului.adipos. Pielea conductului auditiv extern este acoperita cu fire de par. ceea ce ii confera o densitate mai mare dar si o aderenta mai buna de planurile profunde. el apare ca picaturi extreme de mici. In prezenta umiditatii . alcooli cerosi si glycerol. care contin produse mucoproteice. care au rol protector contra patrunderii corpurilor straine in ureche. in urechea normal masuratorile de pH nu pot fi reale. Datorita prezentei acizilor grasi liberi in aceste secretii canalul auditiv are un pH slab acid =5-6. vitamina E si sqalen. ceumenul devine un mediu nutritive pentru microorganisme si fungi si poate conduce la o inflamatie infectioasa : otita externa. bulbii pilosi. cantitati mici de cholesterol liber . care realizeaza legatura pavilionului cu urechea medie prin intermediul timpanului. Cerumenul este alcatuit din sebum. cu rolul de a lubrifia tegumentul si a fixa corpii straini patrunsi in interiorul canalului auditiv. sapata in osul temporal. Sebumul secretat de glandele sebacee contine cantitati mari de acizi grasi liberi sau esterificati cu cholesterol. Anexele pielii ( glandele sebacee. albe. glandele sudoripare) sunt transformate in parte in glandele ceruminoase. . acizi grasi si electroliti. este alcatuit dintr-o portiune fibrocartilaginoasa in continuarea pavilionului si o parte osoasa . initial. praf sau alte impuritati din aer. lipide. care secreta cerumen. O hipersecretie a glandelor determina acumularea cerumenului care prin uscare formeaza un semisolid dens ce se usuca in timp. apoase. insa. Infectiile foliculilor pilosi din partea exterioara a conductului auditiv sunt numite fruncule. in aceasta zona nu exista glande sudoripare si prin urmare lipseste mediul apos . celule epiteliale descuamate. o substanta lipofila galbena. avand o cantitate mai mare de fibre conjunctive in derm. Conductul auditiv extern este un canal lung de 2-3 cm . Deoarece . Conductul este acoperit de piele. care in partiunea fibrocartilaginoasa este mai groasa. mai ales in partea inferioara a pavilionului (lobul urechii).

fibros. Trompa lui EUSTACHIO face legatura intre cavitatea timpanului si nasofaringe. care se continua posterior cu cea a cavitatilor mastoidiene . Intre timpan si fereastra ovala se afla un lant de trei osicioare . corionul este redus si puternic aderent. iar anterior cu mucoasa trompei. care le mentin in pozitie .5-4. ce constituie o continuare a tegumentului ce captuseste conductul auditiv. un strat intermediar fibroconjunctiv si un strat intern . sapat in osul temporal . Epiteliul este de tip simplu pavimentos. ce captuseste in intregine peretii urechii mijlocii. are un volum de 1-2 cm3 si este despartit de conductul auditiv prin timpan. poligonale. si rezistent. exceptia ferestrei ovale. bombat spre cavitatea interna. fara cili vibratili. Timpanul este alcatuit din trei straturi : un strat extern .Aceasta mucoasa tapeteaza atat peretii cat si oscioarele urechii medii . cavitatile  ( celulele) mastoidiene si trompa lui EUSTACHIO ( tuba auditiva). culese de urechea externa. denumite dupa forma forma lor. ciocan . mucoasa timpanului. Cavitatile mastoidiene sunt sapate in portiunea mastoidiana a temporalului si sunt tapetate cu o mucoasa in prelungirea celei a cavitatii timpanului. este un conduct lung de 3. Cavitatea timpanului este un spatiu plin cu aer . la care este fixata scarita.Acestea au rol de a transmite lichidului din urechea interna vibratiile timpanului. Timpanul este bogat vascularizat si inervat. spre conductul auditiv extern. elastic. Cavitatea timpanului este tapetata cu o mucoasa de origine naso-faringiana . cu celule de tip epidermic. alcatuita din celule de tip paimentos . imprimate de undele sonore . nicovala si scarita. contituit dintr-o portiune osoasa . cu corion subtire. osisoarele urechii. unite intre ele prin niste articulatii si ligamente de peretii cavitatii timpanului .- Timpanul sau membrane timpanica este un tesut conjunctivo-epitelial subtire si transparent .5 cm . ce se . de forma aproape circular. Cavitatea timpanului comunica cu urechea interna prin doua orificii: fereastra ovala ( vestibulara) si fereastra si fereastra rotunda ( cohleara ). o continuare a mucoasei faringiene.  Urechea medie este formata din cavitatea timpanului.

patrunderea si dezvoltarea . Prin pozitia sa.Este alcatuita dintr-o parte osoasa ( labirintul osos ) si una membranoasa ( labirintul membranos). ciliate. Daca cerumenul devine uscat . deschisa a conductului auditiv . irita conductul auditiv si microorganismele invadeaza tesutul auditiv si microorganismele invadeaza tesutul din jur. cu celulele cilindrice . care se deschide in rino-faringe. Labirintul osos este format din: vestibul. care sunt ocupate de un lichid interlabirintic . trompa lui EUSTACHIO indeplineste doua functii: asigura drenarea spre faringe a mucozitatilor produse de mucoasa urechii medii. canale semicircular si melc. Urechea este un organ expus la multiple infectii ale urechii externe ( otite externe) si ale urechii medii ( otite medii ). Peretele labirintului membranos este format din epiteliu si corio. epiteliu macerat. prezenta cerumenului . umiditatea. mentine echilibrul de presiune pe cele doua fete ale timpanului intre aerul din conductul auditiv extern si cel din urechea mijlocie. Labirintul membranos este plasat in interiorul labirintului osos si prezinta unele formatiuni . numit labirint si reprezinta cea mai importanta zona a organului acustico-vestibular. temperatura favorizeaza microorganismelor si fungilor.  Urechea interna este constituita dintr-un sistem canalicular .deschide spre cavitatea timpanului si o portiune fibro-cartilaginoasa mai larga . Urechea mijlocie este vascularizata de artere si vene foarte numeroase si inervata de nervii senzitivi si motori. un pH alcalin.cilii au o miscare dinspre cavitatea timpanului spre faringe. in epiteliu se afla celulele senzoriale care reprezinta receptorii celor doua simturi.Acest conduct este tapetat de o prelungire a mucoasei nasofaringiene. Suprafata mare de. denumit endolimfa. impuritatile.

hiperexcitabilitate. urmarite la formularea solutiilor . Agentii microbieni contaminati sunt variati : microorganisme patogene ca Pseudomonas aeruginosa. prin trompa lui EUSTACHIO . Infectiile purulente sunt foarte dureroase si pot fi insotite de pierderea partiala a auzului si de febra. asigurarea pH-ului preparatelor lichide. streptococci. medicamentatia nu este fara pericol. ca picaturi.Se au in vedere aceleasi obiective .Inflamatiile urechii medii sunt legate de afectiunile cavitatii nazale . izotonizarea solutiilor ( in anumite cazuri ). Micrococus aureus. Datorita acestor considerente . FORMULAREA MEDICAMENTELOR OTOLOGICE Medicamentele administrate pe cale auriculara pun mai putine problem privind formularea si prepararea decat formele aplicate pe alte mucoase . stafilococi. deoarece ele sunt introduse in conductul auditiv ( urechea externa ) si nu vin in contact direct cu lichidele biologice. Proteus vulgaris. Dar administrarea pe mucoasa otica trebuie sa tina seama nu numai de conductul auditiv ci si de starea fiziologica a timpanului. Daca acesta este lezat sau deschis . Formularea medicamentelor otice lichide are la baza principiile generale descrise in partea generala. . Toxinele absorbite din focarul apropiat produc crize vertiginoase. Cele mai multe medicamente otice sunt formulate ca solutii. permite accesul liber spre urechea medie. deoarece majoritatea substantelor medicamentoase sunt hidrosolubile si totodata forma farmaceutica de solutie se administreaza usor. cu unele particularitati impuse de locul de aplicare: realizarea solubilitatii substantelor medicamentoase in solventii indicati sau prepararea sub o alta forma farmaceutica. Picaturile sunt indicate mai ales in supuratiile urechii medii si in afectiunile conductului auditiv. in cazul afectiunilor urechii. alaturi de flora banala a corpului.

Indepartarea mantalei acide existente pe suprafata conductului auditiv ( bariera fiziologica contra infectiilor) prin aplicarea de solutii alkaline . sisteme tampon . favorizeaza dezvoltarea si multiplicarea bacteriilor si fungilor. cat si pentru tratamentul urechii lezate . Pentru sugari si copii mici . glycerol. De aceea . care in solutie au pH usor acid . aceasta conditie nu este obligatorie pentru solutiile administrate in urechea externa. cat si recipientele de conditionare primara si secundara (ambalare).In aceste cazuri si ustensilele de aplicare trebuie sa fie sterilizate. antioxidanti . In functie de ascierile efectuate se alege o tehnologie de preparare adecvata . cat si de efectul terapeutic urmarit se selecteaza substantele medicamentoase. conservanti antimicrobieni sau substante care faciliteaza etalarea la nivelul zonei auriculare. vehiculele si celelalte substante auxiliare cu rol in asigurarea stabilitatii medicamentului : modificatori de pH. care sa stabilizeze pH-ul. Un factor deosebit de important in formularea picaturilor otice lichide il constituie pH-ul. prin folosirea de substante medicamentoase . Pentru solutiile otice .R X indica urmatorii solvent: apa. pentru a nu produce vertije. propilen glicol si uleiuri vegetale. in formularea preparatelor otice se va avea in vedere realizarea unui pH usor acid de 5-6. alcool diluat.5 . toleranta . toate formele otice cu antibiotic vor fi preparate steril. inocuitatea si eficacitatea terapeutica.- asigurarea solubilitatii fizico-chimice si microbiologice a substantelor medicamentoase. . cuprinse intre 5-7. in interventiile chirurgicale la nivelul urechii se va utilize preparatele sterile. de asemenea. dependent de proprietatile fizico-chimce ale acestora se aleg solventii. Valorile favorabile de pH sunt usor acide sau slab alcaline . F. In functie de starea fiziologica a urechii . depozitare. sau prin utilizarea de substante tampon . Solutiile destinate a fi administrate in urechea medie trebuie sa fie izotonice ( sa aiba aceeasi presiune osmotic cu lichidul din urechea medie).

In tratamentul maladiilor urechii se utilizeaza substante din diverse clase terapeutice:  antimicrobiene:: . Substantele hidrosolubile se disperseaza sub forma de emulsie H/L .R. sisteme bioadezive etc. pulberi. unguente. sa asigure un pH de 5-6. care prezinta avantajul de a forma pe membrane urechii un strat lipofil. sa nu schimbe echilibrul ionic intre ionii de potasiu si sodiu. din lichidul urechii interne. otoconuri. MATERII PRIME In formularea medicamentelor otice intra una sau mai multe substante medicamentoase si substante auxiliare: solvent. care se transforma ca “ex-tempore” in solutie . sa nu prezinte toxicitate la concentratiile alese ( in particular ototoxicitate la administrare pe cale generala ). vehicule. sa nu influenteze miscarile fiziologice ale cililor de la nivelul conductului auditiv. ambele recipiente se ambaleaza impreuna. suspensii. In plus aceste substante trebuie: sa nu fie iritante.Daca substantele medicamentoase nu sunt stabile in solutie se recomanda formularea ca pulbere . X ). mai greu de indepartat. substante adjuvante. Substante medicamentoase Substantele medicamentoase utilizate pentru prepararea medicamentelor otice trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate prevazute de farmacopee sau alte norme de calitate. In cazul in care se urmareste o actiune prelungita se va recurge la formularea de emulsii. Substantele solide folosite pentru prepararea suspensiilor trebuie sa prezinte particule cu dimensiunea de cel mult 50 µm (F. cu solventul conditionat separate. protector.

betametazon. tetraciclinele. suspensii uleioase. saruri de argint coloidale. clorhidrat de cocaine 5-10 % in solutie apoasa.250. otitele medii . clorhidrat de procaina 1 % . indicat in otite medii cornice. acid boric 2 % in apa. derivati nesteroidieni ca indometacin. tetracaina 0.fluolon acetonid. alcool sau glicol. clotrimazol. in concentratie de 0. ca suspensii si unguente. aluminiu. in cosolventi ca apa-glicerol-alcool . se asociaza cu bacitracina. cloehexidina . in tampon acid boric –borox sau solvent anhidri ca : propilenglicol. cloramfenicol ( cu limitele sale) 0. clorhidrat de lidocaina 1 %. - sulfamide : nu se mai utilizeaza datorita reactiilor tisulare. in solutii apoase.3 % ca picaturi apoase si unguente. antibiotice : se va tine seama de pH-ul optim de stabilitate fizico-chimica si activitate optima . acid salicilic 2 % in solutie hidroalcoolica.2 % in glicerol.5-2 % . iar in procesele inflamatorii cu corticosteroizi 1-1.   antifungice: nistatina.      analgezice : fenazona 5 % in solutie apoasa. adrenalina in solutii apoase. sub forma de solutii in apa. sulfat de polimixina B. . titotricina 0. ulei volatil de musetel . Se mai utilizeaza : framicetina si sulfatul de kanamicina 3 % ca solutii si unguente.05 % in apa si glicol . anestezina 2% .2 % sub forma de picaturi apoase izotonice .5-0. vasoconstrictoare : clorhidrat de fenilefrina .1-0.50 % are spectrul larg de activitate si se absoarbe total pe mucoasa auriculara. pentru marirea eficientei tratamentului local cu antibiotic. agenti cerumenolitici : tween 80. etanol 95° diluat cu apa 1:1. derivati de heparina. dioctilsulfosuccinat de sodium.indicat in frunculele . sulfat de gentamicina 0. lizozim). prednisolon. efedrina.5 % . polietilenglicol . unguente.- antiseptic: saruri organo-mercuriale. antiinflamatoare: derivati steroidieni ca: hidrocortizon.5 % in cosolvent: apa –propilenglicol sau polietileniglicoli lichizi. fenol 0. substante tensioactive etc. diverse : vitamine. saruri de amoniu cuaternar. astringente : saruri de cupru.  anestezice locale : pentru combaterea durerii in interventiile chirurgicale . sulfatul de neomicina 0. uleiuri vegetale . clorhidrat de cocaine 5-10 % in solutie apa. zinc.01-0. enzyme ( hialuronidaza.

sa nu reactioneze cu substante medicamentoase sau recipientele de conditionare. nu realizeaza un contact prelungit cu plaga deoarece secretiile care se produc indeparteaza rapid solutiile apoase. uleiurile vegetale. actiune rapida ( fiind solvent polar are mare capacitate de dizolvare a substantelor) . care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa prezinte capacitatea mare de dizolvare a substantelor medicamentoase. pret de cost mic. . se aplica usor. propilenglicolul. asigura un contact direct al medicamentului cu leziunile. Cei mai utilizati solvent sunt : apa. Dar solutiile apoase nu asigura totdeauna eficacitatea tratamentului deoarece: nu dizolva secretiile auriculare mucoase sau mucopurulente si solutiile sunt deci ineficiente. si calmare a proceselor inflamatorii. sa fie stabili si neiritanti. sa fie vascoase pentru a permite o buna aderenta a conductului auditiv si o cedare usoara a substantei medicamentoase. patrunde usor in cavitatile profunde ale urechii. datorita urmatoarelor avantaje: actioneaza prin efectul de curatire .  Apa distilata este un vehicul folosit frecvent pentru prepararea formelor otice lichide . alcoolul diluat. polietileniglicolii lichizi (sau semisolizi cu excipienti). sa asigure stabilitatea preparatelor in timp.Substante auxiliare Solventi. glicerolul. racire. sa nu modifice pH-ul secretiilor urechii. vehicule Sa se utilizeze lichide polare sau apolare .

modificatori de pH. - pot transporta infectii pana la sinusuri. . Pentru a facilita si a asigura un contact prelungit cu zona auriculara se prevede cresterea vascozitatilor solutiilor apoase prin utilizarea de agenti viscozifianti macromoleculari ( derivati semisintetici ai celulozei ). solvent polar cu o mare capacitate .  Glicerolul este cel mai frecvent solvent folosit pentru prepararea formelor otice lichide. capacitatea de absorbtie. conservanti. favorizeaza reactiile de degradare a substantelor medicamentoase ( oxidare.  Alcoolul . este bine tolerat de mucoasa urechii Se poate asocia cu apa si glicerolul . Se utilizeaza la concentratii de 60-90 % v/v si prezinta actiune bactericida fata de formele vegetative si ale microorganismelor . este un vehicul miscibil cu secretiile auriculare si asigura un contact prelungit al substantei medicamentoase cu zona auriculara . care se utilizeaza in cantitati mari. formand un cosolvent cu o mare capacitate de dizolvare si absorbtie. se indica adaugarea de izotonizanti. fiind si antiseptic ( hidroliza substantelor medicamentoase are loc la o concentratie alcoolica sun 40 % v/v). deoarece formeaza reparate vascoase : solutii. facilitand exsudatiile. Pentru baile auriculare. solutiile apoase se indica in tratamentul afectiunilor auriculare nesupurative. hidroliza) In general. care-i maresc capacitatea de dizolvare . Este un solvent higroscopic . suspensii. vascozitatea.- nefiind miscibile cu secretiile urechii . dizolvanta conduce la solutii stabile si conservabile. Prezinta proprietati dizolvante bune si este miscibil cu apa si alcoolul. Dizolvarea are loc la cald. favorizeaza uscarea suprafetelor. solutiile apoase mentin umiditatea crescuta in cavitatea auriculara. Solutiile alcoolice favorizeaza uscarea suprafetei zonei auriculare si sunt indicate in afectiunile supurative.

 Propilenglicolul este un bun solvent anhidru pentru substantele insolubile in apa sau care hidrolizeaza .

43..9/0 . $0:90. ..0397..

5745709.8:7.03984....907.0 O ...857039..9./0147200 .70.....:.:.8:57.70.90 . 170..9.9.70.8.470... :8.1..0 14720.70 8 8:39 3/.9. 1.8.9.10. 8 .147204749.039748.0.44.-847-90 $4:90 .:42..708.:.90.-.:70.5./ 890:384.0391448950397:5705.9:30 -..7090 .90. ..90 .439..484.1090 430 ..9/4.90 .80 84:9 8:85038 0890 :3 .20394...44: 1472.3/08:/.7. /0 /4.. 8:57.:.49.074: .5.45.708.- ..109047 1..390-:308089028./0.4.9.: ..7447.9/02:.: 28. !7039..5.470.7..9 570:39 ..0 1. $0 54..9:308:5:7.0 .90 3 .: 43..7..-847-90 4. .4.3820470890-309407....3/:3. :3 .02.70 8 . ./0 /04.84..039..8.70.70 2.9.80 .:7.704.:7.90/0/4.009.390 20/. 8:-89.0 2.:7.:8.: 80./.70 .074:0890.70.90.70.5.8. 705.5..08.

70/740.3/7: 50397: 8:-89.O !74503.4: 0890 :3 -:3 84.5.  ...039 .: .3900 384:-0 3 . 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful