.

60 . Therefore.PROJECT: ANDERSON TRAIN STATION PROF: DAVE LEE YEAR: 2ND YEAR / FALL 2007 The city of Anderson. The final part of the building was located on the track level and consisted of a small interior waiting room with access to the loading platform. The basic concept for the station was to attract people to Anderson by means of rail transportation.The first part consisted of a small waiting room and ticket office. The design process began by studying existing movement patterns on and around the site. the project featured a curved and organic layout of windows on the side facing the track. The interior of the train station was designed around this concept. As for the exterior of the train station. As well as serving as esthetic qualities of the building. Due to the drastic change in elevation on the site. A major component of their growth included the plans for a train station that would be located in the heart of downtown. the windows also served a functional purpose by allowing occupants to maintain views of the city while moving through the station at the various levels of the building. the overall layout of the building was broken down into three different programmatic elements at three different elevation levels. South Carolina is steadily growing and recently has made revamping the downtown area their highest priority. which was located at the street level. The second part of the station was located on the mid level of the site and featured restrooms. and allowed for people to move from the entry at street level to the track level in one smooth motion. and access to a public outdoor space behind the building. the design of the building followed this path of how one moves down the steep site towards the tracks. This concept for having different programs at different levels allowed for a smooth progression while arriving or leaving Anderson rather than rushing through the entire program at once. luggage racks. Initial studies examined Bernard Tschumi’s idea that a building in its simplest form is made up of just vectors and envelopes. but how vectors can control and influence other vectors. The main design concept for the train station focused on how one moves through and around the site. The windows acted as wines growing from the track level all the way to the street level. Another aspect of the design was not just how vectors are controlled by envelopes. The sites topography was also a major influence in ones movement on the site.

thus resulting in a movement pattern generated from the placement of the envelope. For the design of the train station I reversed these roles. 61 .The sketches to the left show the initial design concept of vectors to define a space. and let the movement vectors determine how the space is defined. while the third examined how a space would be defined in the presence of many different vectors. The first two show how a movement vector can define a space. The concept was focused on reversing the roles of vectors and envelopes in the design phase. Traditionally one would use envelopes to control the movement vectors. The three diagrams to the left are a continuation of this study. The vectors used for the design of the train station came from an analysis of how people currently move across the site.

62 .

.

64 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful