UNIVERSITATEA BABEŞ – BOYLAI CLUJ - NAPOCA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR

Mixul de marketing

BÎSCĂ VALENTIN MARKETING GRUPA 331

1

lucru pentru care am optat pentru analiza societatii JOLIDON IMPORT EXPORT . se pune foarte mult accent pe ideea de creatie.Infiintata in anul 1991 societatatea comerciala SC RONI STIL SRL este un important producator de lenjerie intima pentru compania Jolidon. lycra. bureti pentru sutiene. nume important pe piata romaneasca. in cadrul careia rolul marketingului este vital pentru asigurarea prosperitatii si rentabilitatii financiare. Dantele rafinate. pentru a veni in intampinarea exigentelor consumatorilor. Principalele produse ale firmei Jolidon sunt :  lenjerie intima de dama  lenjerie intima pentru barbati  costume de baie pentru femei. Jolidon se preocupa de oferirea unor produse de calitate cat mai buna. produsele devenind modul de exprimare a unei persoane careia ii place luxul si vrea sa fie deosebita. deoarece piata pe care firma este focalizata o cere. broderii bogate si satenuri stralucitoare se combina intr-o paleta cromatica ce surprinde prin dualitatea culorilor vii cu cele pudrate. Jolidon Import Export S. Intrucat acest este doar o firma producatoare.R. Productia societatii este in exclusivitate pe baza comenziilor Jolidon pe baza de Mixul de marketing al S. 1 Politica de produs In realizarea articolelor Jolidon. un comenzi. bumbac cu lycra. matase. etc. capse. 2 . nu exista departament de marketing . se are in vedere ca silueta sa fie remodelata dupa principiile moderne ale esteticii formelor.L. dantele. microfibra si micromelaj. Materiile prime folosite sunt: bumbac. satin. barbati si copii  diverse alte creatii vestimentare Gama de produse este cat se poate de diversificata. iar pasmanteriile filigranate subliniaza constructiile decolteurilor generoase si a liniilor sinuoase ce pun in valoare silueta avantajand pe oricine. pentru a acoperi cerintele unei plaje cat mai extinse de consumatori.C. elastic.

Eclizia si Kelitha) si doua marci de confectii (Flacara si Falla). Swimsuit (costume de baie). Aceasta faza dureaza atata timp cat gusturile consumatorilor si trendul ce sta la baza produselor sunt aproximativ aceleasi. Chiaro di Luna. datorita faptului ca “moda revine”. ceea ce demonstreaza ca acestea au o calitate superioara si pot fi purtate fara griji. Faza de maturitate este cea care se intalneste in cazul produselor de lenjerie intima din colectia “Prelude”. etc. Lux. mai distinse. De asemenea consider important faptul ca la achizitionarea oricarui produs Jolidon se primeste un talon de garantie.In prezent compania Jolidon detine opt branduri de lenjerie in portofoliu (Jolidon. Prelude. Jolidon urmareste tendintele unei perioade date. Se remarca o tendinta din ce in ce mai pronuntata spre piesele de lenjerie clasica.. orice persoana moderna se regaseste in colectiile Jolidon. Pentru cei cu venituri medii spre mari a fost creata gama Premium Prelude care tinteste segmentul reprezentat de femeia sofisticata. Lilly. Joligirl. romantica. barbati. mai feminine. Dulce si inocenta. colectiile Continuativa si Fior (lenjerie casual). copii sau in functie de exigente: colectia Men. Bretelutele fine sau transparente merg si ele tot pe principiul simplitatii si sunt foarte sexy in acelasi timp. Satenul si matasea nu se lasa nici ele mai prejos ele sunt folosite cu precadere in diverse modele de sutiene. intotdeauna exprimand feminitate si splendoare. farmec si eleganta. iar firma isi mentine intaietatea pe piata. Materialul pe care mizeaza marii creatori de moda este dantela. colectiile Comfort Lady (pentru talii mari). Pentru intrarea pe piata a noilor produse. mai sobre. careia ii place luxul. Infiore. Pentru a determina ciclul de viata al produselor precizez ca unele colectii apuse au fost recomercializate si dezvoltate. fie ca sunt pline sau jumatate de cupa. sofisticata. colectiile concurentei. 1 3 . Jolidon fashion) si colectiile Clasic. lenjerie de moda (colectii de primavara-vara si toamna-iarna : Jolie. Argos.. provocare si simplitate. In aceasta perioada1 pentru a fi in pas cu moda. Colectiile de lenjerie sunt structurate pe categorii specifice pentru femei. cosmopolita sau sportive. colectia She (comoda). cercetarile legate de comportamentul consumatorilor produsului respectiv. pretentioasa si foarte moderna. trebuie sa stii ca minusculul a incetat de a mai fi cuvantul magic al celor mai multe dintre colectiile de lenjerie intima. dar Jolidon isi ia masuri de precautie oferind unele produse unicat.

colectia Prelude. c) strategia mentinerii structurii calitative a produselor si sortimentelor. cerandu-se in cazul lenjerie de moda (colectii de primavaravara si toamna-iarna. Jolidon adopta urmatoarele strategii: a) strategia innoirii produselor. fiecare colectie va fi imbunatatita in funcie de noul trend. colectii unice cu care se participa la diverse evenimente). colectiile Continuativa si Fior (lenjerie casual). c) strategia diversificarii sortimentale – colectia Men.Strategii in politica de produs In functie de procesele de innoire si diversificare sortimentala. b) strategia restrangerii sortimentale . In ceea ce priveste gradul de noutate al produselor.colectia She (comoda) si colectia Comfort Lady (pentru talii mari). b) strategia perfectionarii produselor. 4 . Diferentierea produselor Pentru a face o diferentiere a produselor am ales sa fac o mica schema a carei variabile sunt: pretul si calitatea produselor. la produsele din bumbac in principiu cele din colectia She (comoda) si colectia Comfort Lady (pentru talii mari). strategiile de produs sunt: a) strategia stabilitatii sortimentale .

cea mai consacrată fiind metoda Boston Consulting Group (BCG). Asadar si eu voi folosi aceeasi metoda pentru a clasifica colectiile firmei in functie de pozitia pe care acestea o detin in cadrul matricei crestere. Lux. Această analiză se poate realiza prin mai multe metode. În acest scop.cota de piata.Bumbac ♦ Men ♦ She ♦ Comfort Lady Preturi mici Preturi mari ♦ Fior ♦ Clasic. 5 . ea trebuie să analizeze portofoliul firmei format din totalitatea produselor şi activităţilor sale. Swimsuit ♦ Prelude Microfibra colorata Gestiunea portofoliului de produse Pentru a valorifica oportunităţile şi a evita ameninţările. compania Jolidon trebuie să elaboreze o strategie.

Men.1 Cota relativa de piata 6 .5 1. Swimsuit Colectiile noi p-v.Rata de crestere a pietei 20% Vedete Dileme Prelude si Confort Lady.3 0.0 0.0 2.0 1. t-i 10% Vaci de muls 5% Pietre de moara She. Continuativa si Fior 5.5 Clasic 0.

acum cand aceasta s-a dezvoltat. 75 in Italia. in Italia 34 de magazine. Pana in 2010. Olanda) si cresterea numarului de magazine proprii la 120 in Romania. suprapopulate. Italia. Germania. 60 in Franta. 7 . Deoarece se afla pe un trend ascendent. Muntenegru. tari unde Jolidon nu detine reprezentante proprii. iar in Franta 13. ea beneficiaza de proprii distruibuitori pentru piata din Romania. alegand doar intermediarii care vor livra produsele in mari centre comerciale. Jolidon va continua dezvoltarea la nivel national si international.2 Politica de distributie Compania Jolidon detine 90 de magazine la nivel local. si face livrari in Rusia. Jolidon are in vedere expansiunea pe alte piete (Spania. Ungaria. Marea Britanie. Arabia Saudita. Magazinele sunt amplasate in zone strategice. La inceput comerciantii cu amanuntul achizitionau produsele Jolidon de la poarta firmei. urmarindu-se asigurarea unui aflux cat mai mare de clienti din toate segmentele vizate de companie. Franta. Ucraina. firma Jolidon practica o distributie selectiva. Croatia. 2 in Ungaria. Pentru expotul din celelalte tari. Serbia. Polonia. Singapore si Taiwan.

3 Politica de pret Politica de pret in cazul Companiei Jolidon este strans legata de politica de produs. dar isi urmaresc in acelasi timp si obiectivele financiare orientate spre profit si satisfacerea pe deplin a clientilor. Oamenii in general sunt sensibili la pret in sensul ca un pret prea mic va sugera ideea calitatii slabe. de aceea Jolidon ofera colectii diverse menite sa satisfaca nevoile consumatorilor la preturi psihologice (de tipul 149 lei) pentru a influenta consumatorii la alegerea produselor. 8 . iar un pret mai mare ar putea fi acceptat pentru ca va reflecata o calitate mai buna. Cum consumatorii stabilesc pretul unui produs in functie de preturile produselor similare si de calitate asociata a produsului trebuie mentionat faptul ca Jolidon aplica si strategia preturilor in functie de concurenta pentru ca si acestea isi stabilesc preturile in functie de costuri. Firma Jolidon acorda si unele facilitati atat clientilor fideli cat si intermediarilor care realizeaza anumite servicii in favoarea produselor firmei. Astfel sunt oferite rabaturi cantitative clientilor si diverse alte recompense oferite intermediarilor (atunci cand activitatea de distributie pe care ei o fac aduce un profit mare firmei). astfel pentru colectiile comode si casual se aplica preturi acceptabile iar pentru colectiile de lux preturi mai mari.

vara 2001. tricouri etc. Madamme Figaro. 9 . reviste (Unica. la care firma Jolidon a primit si premiul pentru cea mai buna colectie de lenjerie intima. Elle) Sloganul a fost: ”Culori vii. Chiar daca firma Jolidon nu si-a creat sloganuri pentru fiecare colectie sau aricol in parte. so close to you !” Firma intentioneaza in prezent sa realizeze anumite shimbari in ceea ce priveste imaginea si sloganul actual firmei . Sloganul actual al firmei este cel pastrat inca de la infiintare si anume: “ Jolidon. departamentul de marketing al firmei Jolidon a inceput elaborarea planului de lansare si sustinere pe piata a noii colectii de lenjerie intima de lux “Prelude”.000$ lei. radio (Radio 21. Persoanele care au luat parte la aceasta lansare a colectiei “Prelude” au avut posibilitatea de a-si achizitiona produsele care li s-au parut potrivite cu gusturile lor. Radio Romantic).4 Politica de promovare Campania publicitara In anul 2001. PRO TV) . ca pentru ea clientul este foarte important si nu a incetat niciodata sa-l dezamageasca. A reusit deoarece a dovedit intotdeauna. acum in noua colectie de lux Prelude” Bugetul de publicitate ~100. provocatoare. la preturi de producator. pixuri. S-a considerat oportun ca lansarea produselor colectiei “Prelude” sa aiba loc cu ocazia Festivalului de Moda Bucuresti primavara. in paralel cu celelalte produse pe care le comercializa. ea a reusit sa se infiltreze in scurt timp printre firmele care se aflau in top in acest domeniu. atat de aproape de tine ! “ “ Jolidon. sacose cu sigla firmei si a colectiei. oriunde isi prezenta produsele. oferindu-i produse de cea mai buna calitate si modele care sunt mereu in pas cu moda internationala. asadar in acest scop s-au realizat reclame tv (difuzate la Antena 1. Pentru promovare a fost realizat si un catalog cu cele mai interesante si mai deosebite creatii din respectiva colectie.

C. Aceste sponsorizari au constau in :  suport în dotarea tehnică a atelierelor din cadrul Universitatii de Arta si Design din Cluj.  Casa de copii orfani nr. cei dintai incercand in mod continuu sa aiba in vedere faptul ca trebuie sa ofere anumite stimulente si ajutoare. 3 Bucuresti.Relatiile cu publicul Firma Jolidon incearca sa aiba relatii cat mai bune atat cu cei din mediul intern.  Sponsorul echipei de handball fete “U-Jolidon”. dar si atentia presei (conferinte) si evenimentele de tip sponzorizari. Printe acestea cele mai importante ar fi :  Suport constant acordat tuturor manifestărilor studenţeşti. institutii. Asadar exista o atmosfera plina de armonie intre personalul firmei. prezentari de moda. Sponsorizari Firma Jolidon. Jolidon Import-Export organizeaza actiuni informative menite sa atraga nu numai participarea. Pentru aceasta intre manageri si restul angajatilor este o atmosfera calda.  Sponsor principal al emisiunii “Academia Vedetelor”.  Festivalul de moda de la Iasi. S. in decursul activitatii sale a sponsorizat o serie de emisiuni de televiziune. pentru ca in acest mod de la portar si pana la manager munca in cadrul firmei Jolidon sa fie o placere si cat se poate de motivanta.  Emisiunea “Arca Marinei”.  Revista “Cosmopolitan”. cat si cu cei din exteriorul firmei. pentru a crea simpatie. 10 .

Dintre acestea. Inceputul anului 2006 a consacrat Jolidon ca unul din cele mai prestigioase nume in domeniul lenjeriei pe plan mondial. bani. Începutul anului 2007 a adus reconfirmarea valorii companiei. La Salonul Internaţional de Lenjerie de la Paris. la SIL Paris si Lyon Mode City. incepand cu 1998. tricouri.      Targuri si Expozitii acordarea de burse şi stagii de practică studenţilor din cadrul Universitatii de Arta si Design Din Cluj. ceasuri. din februarie 2006. prin selecţionarea de către organizatorii Salonului de la Paris a celor două produse aferente celor două brand-uri . cel mai important eveniment din lume in domeniul lenjeriei. de la Salonul International de la Paris. Gama Prelude a adus in anul 2009 companiei Jolidon cel mai mare premiu Ultra Lingerie. sepci. afise si panouri.pentru promovarea evenimentului Ultralingerie. Produsele firmei Jolidon au castigat de lungul timpului numeroase premii in cadrul Festivalurilor de Moda atat in tara cat si in strainatate.Jolidon şi Prelude . 11 . Franţa. Jolidon a fost o prezenta constanta. calendare. Jolidon lanseaza de 10 ani noile colecţii cu prilejul celor mai prestigioase saloane mondiale in domeniu. recunoasterea brand-ului romanesc venind chiar din patria lenjeriei. Jolidon a obţinut unul dintre cele trei premii de excelenţă puse în joc în cadrul evenimentului Ultralingerie. produse de lenjerie i ntima si costume de baie. an de an.

voi prezenta diagrama Gantt.Colaborarea cu firma Class Media Pentru analiza si planificarea activitatilor firmei Class Media in ceea ce priveste imbunatatirea si promovarea site-ului Jolidon. 12 .

Mos Craciun. Se urmareste direcţionarea activităţii promoţionale către potenţialii clienţi. De asemenea clientii fideli vor beneficia de discounturi diferite in functie de numarul produselor cumparate. text exchange si banner exchange prin retele dedicate. pretul lor si frecventa. Aceasta forma de distributie necesită constituirea. Pe site vor fi prezentate toate colectiile iar cele noi sau reinnoite vor fi publicate in termen de 2 zile de la lansare. motiv pentru care compania va colabora cu cate o firma de distributie pentru fiecare tara unde vanzarea on-line de pe site-ul web este posibila. Revelionul. inainte de evenimente ca: Mos Nicolae. Valentine”s Day.achizitionarea acestor de produse Jolidon on-line. 1 Martie si 8 Martie – deoarece se cunoaste faptul ca an de an vanzarile de lenjerie intima cresc in preasma acestor evenimente. Dragobetele. Asadar site-ul va beneficia de promovare prin optimizare. inscriere in topuri de situri. Inaugurarea noului site va fi in data de 18 august 2008 deoarece se doreste acordarea unei durate de timp oportune promovarii. link exchange cu alte situri. administrarea si intretinerea site-ului – 500 lei/ 5 luni. Politica de promovare. Mentionez ca dupa expirarea acestuia Jolidon va achizitiona un alt pachet ce va cuprinde promovarea. depozitarea şi chestionarea stocurilor. Schimbari in mix-ul de marketing Politica de produs. precum şi “ambalarea” produselor în scopul livrărilor la domiciliu. Politica de distributie. clientii vor beneficia de o reducere de 20% pentru orice produs Jolidon. Politica de pret. publicarea de anunturi in situri specializate. având drept scop . inscriere in cataloage dedicate. Pentru activitatea de distributie. In ceea ce priveste achizitia de pe site.Cheltuielile pentru imbunatatirea si promovarea site-ului se vor ridica la 2000 lei pe durata primului contract – 5 luni (1 august.31 decembrie). de pe site-ul firmei. 13 . inscriere in portaluri. se urmăreşte ca produsele Jolidon să fie disponibile in proporţie de 100% .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful