Reductoare cu roti dintate

9.12. 1. Generalitati

Reductoarele cu roti dintate sunt mecanisme independente formate din roti dintate cu angrenare permanenta, montate pe arbori si inchise intr-o carcasa etansa. Ele servesc la: micsorarea turatiei; cresterea momentului de torsiune transmis ; modificarea sensului de rotatie sau a planului de misacare; insumeaza fluxul de putere de la mai multe motoare catre o masina de lucru; distribuie fluxul de putere de la un motoare catre mai mul 515v2113f te masini de lucru In cazul reductoarele de turatie, rotile dintate sunt montate fix pe arbori, rotile angreneaza permanent si realizeaza un raport de transmitere total fix, definit ca raportul dintre turatia la intrare si turatia la iesirea reductorului, spre deosebire de cutiile de viteze la care unele roti sunt mobile pe arbori (roti baladoare), angreneaza intermitent si realizeaza un raport de transmitere total in trepte. Ele se deosebesc si de variatoarele de turatie cu roti dintate (utilizate mai rar) la care raportul de transmitere total poate fi variat continuu.Reductoarele de turatie cu roti dintate se utilizeaza in toate domeniile constructiilor de masini. Exista o mare varietate constructiva de reductoare de turatie cu rotile dintate. Ele se clasifica in functie de urmatoarele criterii: 1. 2. dupa raportul de transmitere: reductoare o treapta de reducere a turatiei; reductoare 2, sau mai multe trepte de treducere a turatiei. dupa pozitia relativa a arborelui de intrare (motor) si arborele de iesire: reductoare coaxiale, la care arborele de intrare este coaxial cu cel de isire; reductoare obisnuite (paralele), la care arborele de intrare si de iesire sunt paralele. dupa pozitia arborilor: reductoare cu axe orizontale; reductoare cu axe verticale; reductoare cu axe inclinate. dupa tipul amgrenajelor: reductoare cilindrice; reductoare conice; reductoare hipoide; reductoare melcate; reductoare combinate (cilindro-conice, cilindro-melcate etc); reductoare planetere. dupa pozitia axelor: reductoare cu axe fixe; reductoare cu axe mobile. -

3.

4.

5.

Daca reductorul impreuna cu motorul constituie un singur agregat (motorul este motat direct la arborele de intrare printr-o flansa) atunci unitatea se numeste motoreductor. In multe solutii constructive reductoarele de turatie cu rotile dintate se utilizeaza in scheme

pentru reductoare cu 3 treapte. necesitatea unei uzinari si montaj de precizie. intretinere simpla si ieftina. distanta dintre axe. STAS 6012-82. . distanta dintre axe.raportul de transmitere necesar. asigura o mare gama de puteri instalare. Printre dezavantaje se enumera: pret de cost ridicat.gabaritul disponibil. 60. iT = 40 . la alegerea tipului de reductor cu roti dintate cilindrice se tine seama de urmatoarele recomandari: . parametrii principali ai reductoarelor cilindrice.- cinematice alaturi de alte tipuri de transmisii: prin curele. cu litera I. STAS 822-82. STAS 7026-77. prin lanturi. functionarea lor este insotita se sgomot si vibratii. cu litera E. pentru reductoare cu o teapta). .3 .viteze periferice. parametrii reductoarelor de turatie cu rotile dintate sunt standardizate: rapoartele de transmitere.Avantajele utilizarii reductoarelor inschemele cinematice ale masinilor si mecanismelor sunt: raport de transmitere constant. gabarit redus.3. conico-cilindrice. raportul de transmitere. Datorita multiplelor utilizari in industria constructiilor de masini si aparate. 4 . 3. 9. Din punct de vedere al inclinarii danturii. pentru reductoare cu o treapta. Se construiesc in variante cu 1. Tipuri de reductoare Alegerea ripului de reductor intr-o scheme cinematica se face in functie de: . vmax = 200 m/s. fig. 2. cu surubpiulita. Reductoare cu roti dintate cilindrice. randament mare (cu exceptia reductoarelor melcate).intrarea in reductor. .iesirea din reductor. 2. 2 si 3 trepte de reducere. STAS 6850-77. . iT = 6. 9. .posibilitatea tipizarii si executiei tipizate sau standardizate.pozitia relativa a axelor motorului si a organului (masinii) de lucru. Parametrii principali ai unui reductor cu roti dintate sunt: puterea.randamentul global al schemei cinematice.12. avand dantura dreapta sau inclinata. In functie de aceste cerinte se pot utililiza urmatoarele tipuri de reductoare cu roti dintate: cilindrice. Acestea sunt cele mai utilizate tipuri de reductoare cu roti dintate deoarece: -se produc intr-o gama larga de puteri: de la puteri instalate foarte mici (de ordinul Watilor) pana la 100 000kW (900 kW. parametrii principali ai reductoarelor melcate. iT max = 200 (iT max = 6. conice. melcate. rotile ce compun angrenajele treptelor de reducere. STAS 6055-82.49. -rapoarte de transmitere totale. 200. pentru reductoare cu 2 treapte. .cifrele 1. cu frictiune. cutii de viteza etc. Notatiile din figura sunt: . cilindro-melcate. modulii. . variatoare. planetare. turatia arborelui de intrare.

. angrenaje silentioase. viteze periferice mici si mijlocii si la rotile baladoare de la cutiile de viteze. pentru puteri instalate mici si mijlocii. -reductoarele cu roti dintate cilindrice cu dantura in V.reductoarele cu roti dintate cilindrice drepte. Scheme cinematice pentru reductoarele cu roti dintate cilindrice Reductoare cu roti dintate conice. Aceste reductoare schimba directia miscarii la 900. pentru puteri instalate mici si mijlocii. viteze periferice mari. 9. fiind utilizate atat in varianta constructiva simpla (un singur angrenaj conic concurent ortogonal) . pentru puteri instalate mari viteze periferice mici Fig.reductoarele cu roti dintate cilindrice inclinate.. 49.

51 sunt: . cu iT = 20 . Fig. cu iT max = 6. pentru danturi conice inclinate. In fig. Reductoarele planetare au un singur grad de mobilitate iar reductoarele diferentiale. cu scheme cinematice simbolizate cu P1 (reductor planetar cu o treapta si un rand de sateliti) si P2 (reductor planetar cu o treapta si 2 randuri de sateliti).96. Reductoare cu roti dintate cilindrice planetare si diferentiale. 50. -reductoarele conico-cilindrice cu 2 trepte (prima treapta avand angrenaj conic). 9. 180 si randamente η max = 0. pentru danturi conice curbe. 40 si randamente η max = 0. Scheme cinematice pentru reductoarele cu roti dintate conice si conico-cilindrice In privinta utilizarii acestor tipuri de angrenaje mai trebuiesc amintite si domeniile de viteza recomandate pentru angrenajele conice. 9. vmax = 12 m/s. In privinta utilizarii acestor tipuri de reductoare se recomanda ca: . cu iT = 4 . Semnificatiile notatiilor folosite in fig.95.98. vmax = 3 m/s. 2 grade de mobilitate. 9. functie de tipul danturii: pentru danturi conice drepte.cat si in varianta combinata (impreuna cu 1 sau 2 angrenaje cilindrice paralele).reductoarele conice simple. -reductoarele conico-cilindrice cu 3 trepte (prima treapta cu angrenaj conic celelalte 2 trepte cu angrenaje cilindrice).51 s-au prezentat 2 tipuri de reductoare planetare. randamente η max = 0. vmax = 40 m/s. pentru puteri mici.

s2. b. H.. fig. a.153) Fig. bratul port satelit. normala lor comuna este distanta dintre axe.3ori mai mare. Reductoarele diferentiale sunt utilizate in schemele cinematice ale masinilor sau aparatelor pentru insumarea sau divizarea puterii. satelit (sateliti).rapoarte de transmitere de 2. 51. 2P2 etc. 9.- roata centrala. . Reductoare melcate.. Scheme cinematice pentru reductoarele planetare (diferentiale) Principalele avantaje al reductoatelor planetare (diferentiale) fata de celelalte tipuri de reductoare: -constructie foarte compacta. 9.6 ori mai mica (la aceiasi putere transmisa si acelasi raport de transmitere). sau s1. aceasta se datoreaza faptului ca momentul de rasucire se repartizeaza pe 2 sau mai multi sateliti. Cele mai utilizate sunt reductoarele melcate cu melc cilindric. Reductoare melcate cuprind un angrenaj melc-roata melcata care au axele de rotatie asezate incrucisat in spatiu (unghiul de incrucisare este de 900). (9. greutate de 2. s. coroana. cele cu melc globoidal fiind mai putin folosite datorita cerintelor mai severe de executie si montaj. La utilizarea reductoarelor melcate cu melc cilindric se tine seama de urmatoarele caracteristici ale acestora: . Principalele dezavantaje sunt legate pretul de cost mare de fabricare si cerintele de montaj foarte exigente.52. Aceste reductoare sunt angrenaje silentiose datorita alunecarii relative dintre flancurile dintilor melcului si rotii melcate. Prin legarea acestora in serie se pot obtine scheme cinematice de tip 2P1.

se incalzesc puternic si necesita masuri speciale de racire. 52. Scheme cinematice pentru reductoarele melcate si cilindro-melcate . 9. datorita frecarilor mari dintre flancurile dintilor melcului si rotii melcate. un randament mai mare.la puteri transmise si rapoarte de transmitere mari.Fig. constructie care are fata de reductorul melcat simplu.pentru crestera rapoartului de transmitere. la acelasi raport de transmitere total. melcul poate fi pozitionat sus sau jos. .reductoarele melcate simple cu iT max = 80 (pentru la transmisiile de forta) si iT max = 1000 (pentru la transmisiile cinematice) si randamente mici. -sunt transmisii cu autofranare (elementul conducator este melcul). . . se realizeaza reductoare combicate compuse dintr-un angrenaj cilindric la intrtare si un angrenaj melcat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful