Dragi prijatelji, dobro dosll u novi svijet veselja koji Profil.

Kuharicom Profilovih autora zapoceli smo tradiciju posebnih okupljanja s idejom vodiljom uzivanja u hrani. Prijateljstvo s Profilom nastavlja se i ovom zbirkom recepata. Svaki je koktel rnlesavina prijateljstva, rnaste, zabave, okusa koje volimo i svojevrsna je korelacija prirode, matematike, hrvatskoga jezika, glazbene i likovne kulture ... Pripremanje koktela ima posebnu draz i za one koji ih pripremaju i za one koji ih piju. Kokteli su prava atrakcija i fenomen u kategoriji ponude napitaka koji se stalno mijenjaju i obnavljaju, ali Zivjeli!!!
1

pokeee

i zadrzavaju provjerene kombinacije i naslove. Prlprernalucl ovu knjizicu, nasi su autori samostalno odabrali kombinacije i nazive koktela. Takvu slobodu dajemo i vama - isprobajte sve, eksperimentirajte, veselo dekorirajte ... Neka jedno ostane isto - ostanite Profilovi prijatelji!

Pocetnlca za prvi razred osnovne skole

P kao pocetnica
0,25 dl votke od breskve 0,25 dl bijeloga ruma 0,25 dl crna ruma 0,45 dl soka od narance 0,45 dl soka od ananasa 0,1 dl sirupa grenadin 0,1 dl blue curac;:ao

Visoku casu dopola napunite kockicama leda i preko njega prelijte votku od breskve, bijeli i crni rum, sok od narance i ananasa. Sve dobro prorniiesaite zlicorn dugackoga drska. Uz rub case postupno ulijevajte sirup grenadin i liker blue curacao.

Ne dajte da vas slatkasti i osvjezavajuci okus ovoga vocnog koktela zavara - vrlo je jak!

Udzbenicki komplet hrvatskoga jezika od drugoga do cetvrtoga razreda osnovne skole

Od slova do snova

1 Zlica smedega seeera 5 Iistica metvice llimeta 1 dl gazirane mineralne vode 0,25 dl bijeloga ruma

Smedi seeer, llstice metviee i kriske limete usitnite muzarorn. U rniiesallcu za koktel stavite usitniene sastojke, ulijte gaziranu mineralnu vodu i bijeli rum. Sve dobro prornllesalte. Posluzlte u visokoj casi dopola napunjenoj koekieama leda. Ukrasite kriskom limete i listicrna metviee.

Svjeza iii susena metviea? Kad god ste u priliei izaberite svjezu jer ima daleko bolju aromu i miris.

Udzbenicki komplet hrvatskoga jezika od drugoga do cetvrtoga razreda osnovne skole

Prica 0 jeziku
•••••••
0,15 dl votke 0,15 dl bijeloga ruma 0,15 dl triple seca 0,15 dl dzina 0,5 dl cole 1 dl cijedene limete i limuna

6

Napunite 3/4 mijesalice za koktel drobljenim ledom. Ulijte votku, bijeli rum, triple sec, sok od limuna i limete te dzin. Sve protresite. Mjesavinu izlijte u casu za koktel i dodajte colu.

Mijesanjem u miiesalici za koktele tete posfici potrebnu razinu profesionalnosti, jer medu kuhinjskim priborom ne postoji dovoljno kvalitetna zamjena za takvu miiesalicu. Mijesanje u mijesalici ne treba trajati duze od 15 sekundi.

Udzbenicki komplet hrvatskoga jezika od drugoga do cetvrtoga razreda osnovne skole

Sretni koraci

0,45 dl bijeloga ruma 0,6 dl kokosova mlijeka 0,6 dl soka od ananasa

..

U mijesalici za koktel mijesajte zajedno rum, kokosov sirup i sok od ananasa s drobljenim ledom. Ulijte u veliku dekorativnu casu. Krisku ananasa stavite na vrh case, a u pice dvije slamke .

Ako se zelite potastiti pravom poslasticom, na vrh koktela stavite jednu (iii dvije) kuglice sladoleda od vanilije.

Udzbenicki komplet matematike od prvoga do cetvrtoga razreda osnovne skole

Matematicke .v price

0,45 dl tekile 1 dl soka od narance 0,15 dl sirupa grenadin

10

'Mi.!§ ..

U ohladenu veliku casu napunjenu kockicama leda ulijte sirup grenadin. Polagano dolijte tekilu, zatim sok od narance. Ne rnilesalte. Sirup ce potonuti dajuci koktelu poseban izgled. Koktel ukrasite kriskama narance i visnjama.

,*

Posebnost je ovoga koktela sto su vrste pica odvojene u slojevima. Ako vam se pica pornllesaiu i nemate lijepe prijelaze boja od tamno crvene do svijetlo narancaste, ne predajte se. Uz malo truda rnozete postati pravi majstor u njegovoj pripremi. Zapravo je vrlo jednostavno ...

Udzbenicki komplet prirode i drustva od prvoga do cetvrtoga razreda osnovne skole

Korak U 5vijet

0,25 dl votke 0,25 dllikera od kaye

12

Priprema ovoga koktela vrlo je jednostavna. U manju casu za koktel stavite kockice leda iii usitnjeni led te ulijte votku i liker od kave. Dobro prorniiesaite staplcern za mllesanle.

--

Kako biste koktel prilagodili svom ukusu, poigrajte se omjerima votke i likera od kaye iii ga pripremite s colom. Dodajete Ii colu, pice posluzite u vecol casi.

Udzbenicki komplet glazbene kulture od prvoga do lreceqa razreda osnovne skole

Glazbene carolije
pola lubenice pola dinje 2 breskve 3 nektarine 5jagoda votka

14

--

Prerezanu polovicu lubenice paZljivo izdubite, kako biste dobili prostor koji ce vam posluziti kao "velika casa" koktela. Dubeci lubenicu, pokusajte sacuvati sto vise njezina soka i dio mesnatoga dijela rezuci je na kockice. Breskve i nektarine ogulite te narezite na kockice. Jagode prerezite na polovice. Zlicom rnozete oblikovati male kuglice od dinje iii ju jednostavno narezite na zeljeni oblik. Usitnjeno voce dodajte u izdubljenu polovicu lubenice te prelijte votkom i sokom od lubenice. Promijesajte. Punjenu lubenicu ostavite u frizideru nekoliko sati kako bi se okusi prczeli i voce rashladilo.

Punjenu lubenicu posuzlte sa slamkama i s dugim zllcama. To je odlltan osvlezsvalucl koktel za vruce Ijetne dane.

Udzbenicki komplet likovne kulture od prvoga do cetvrtoga razreda osnovne skole

"Tol'iIiA.

CRTA,

-==-A41----

IJ

locka .. erta..5vijet
0,25 dl votke 0,3 dl soka od rajcice 0,1 dllimunova soka

umak worcestershire umak tabasco
sol i papar

16

..

Mijesalicu za koktel dopola napunite kockicama leda. Ulijte votku, sok od raieice i limunov sok te nekoliko kapi umaka worcestershirea i tabasca. Zacinite solju i papram te dobra prornllesalte. Posluzite u visokoj casi, a za ukras dodajte stabljiku celera .

Ovo je samo jedna od lnacica toga pica, no rnozete ga pripremiti i s mnogim drugim alkoholnim picirna. Jednostavno, votku zamijenite tekilom, tamnim rumom, dzinom, a ako izostavite alkohol, pice rnozete posluziti u prijepodnevnim satima. Uzivajte!

Udzbenicki komplet tjelesne i zdravstvene kulture od prvoga do cetvrtoga razreda osnovne skole

Vjeibajmo zajedno

0,25 dl votke 0,15 dl triple seca 0,25 dl soka od brusnica 0,25 dl soka od limete

18

Ovaj ukusni koktel zahtijeva uistinu malo vasega truda i vremena. Bitno je ne zaboraviti neki sastojak te sve dobro prnmiiesali. U mliesellcu za koktel ulijte votku, triple sec, sok od brusnica i sok od limete. Snazno protresite i ulijte u ohladenu casu.

Svoje prijatelje iznenadite ovim koktelom servirauci ga u case za martini i ukrasite ga pokojom brusnicom.

ImamSVOj~ Izaberite i VI svo,

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful