pentru succesul tau

aflandu-se permanent in competitie cu ceilalti sau cu ei insisi. iscusinta. Si despre coaching. implinirea umanului se realizeaza prin constientizarea si consolidarea propriilor valori. in spiritul maximei socratice "Cunoaste-te pe tine insuti!" .Prolog Intotdeauna oamenii si-au dorit sa ajunga "mari" intro societate dependenta de performanta. maiestria. A petenta pentru autodepasire. La nivelul tuturor componentelor sale. De aceea am inceput acest material cu 0 poveste despre schimbare. personificand puterea. In spatele acestui vis stau insa miile de ore de pregatire si 0 motivatie interioara extrem de putemica. fie ele antice sau modeme. construind din ele atitudini. visul fiecaruia dintre participanti era sa devina primul. la Jocurile Olimpice. sa ajunga acolo unde altcineva inaintea sa nu a mai ajuns. Olimpul insemna si locul catre care tindeau pamantenii. conduite. La cea mai importanta dintre competitii. pentru a-si dovedi astfel suprematia. Despre cunoastere. Zeitatile Olimpului au reprezentat punctul de reper. cunoasterea. caci etimologia cuvantului ce desemneaza lacasul zeilor in mitologia greaca. constientizarea schimbarii permanente. Utilizarea la maxim a resurselor si implinirea potential ul ui. Inca din vremuri stravechi. modele de gandire si actionand in virtute a acestora potrivit scopurilor existentei sale. intelepciunea. isi incercau fortele intr-un cadru organizat. este "plin de lumina".

Visul oricarui sportiv este sa doboare un record mondial.. dar pentru ele. La olimpiada de la Beijing. .. De cand sunt coach. Usain Bolt a doborat un record mondialla cursa de 100 m plat: 9 secunde 58 sutimi. Procesul de schimbare ii cere vulturului sa zboare pe un varf de munte. atingand varsta de 70 de ani.30 de ani. Astfel. Astfel. vulturul trebuie sa ia 0 decizie grea. Insa atunci cand dorim performanta. incepe sa-si smulga penele imbatranite .. mai mari sau mai mici "De ce as angaja un coach?" sau "Ce poate sa ma invete un coach si eu nu pot sa invat singur? ". am fost intrebata frecvent de oameni din afaceri. Dupa ce noile unghii apar. ingreunandu-i astfel zborul. Dar pentru a ajunge la aceasta varsta. Pe la 40 de ani. Dupa ce i se regenereaza ciocul. pana cand acesta se rupe. • ---. presiunea este din ce mai crescuta pentru perfomanta si rezultate imediate. avem nevoie de antrenament sistemic. Sunt diferente infime. lsi smulge unghiile. dupa cinci luni. .. Acolo isi loveste continuu ciocul incovoiat de stanca. de ani si de grosimea penelor. Stiinta si tehnica au 0 evolutie mult mai rapida decat progresele mentale. corectand recordul anterior de 9 secunde 69 sutimi.. sistematic si structurat. Si atunci vulturul are doua optiuni: sa moara sau sa se schimbe. Si asta ofera coachingul. ii solicita si ii obosesc muschii pieptului. Ciclurile economice si comerciale s-au scurtat. sportivii se antreneaza sistematic si fac performanta.. unghiile sale lungi si flexibile nu mai sunt capabile sa ii care prada .... vulturul plesuv traieste eel mai mult.1 Din specia vulturilor.. pentru care afost creat si pentru care traieste inca . in vederea atingerii performantei omul are nevoie de antrenament. dar si a unei organizatii 0 reprezinta schimbarea.De ce avem nevoie de schimbare in viata? Singura constata in viata unui om. vulturul plesuv lsi reia faimosul zbor. Fiecare om exerseaza permanent in diferite situatii in care se afla si exista oameni care au nativ abilitatea de a-i motiva pe altii sau pe ei sa fie mai buni. ciocul lung si ascutit se inconvoaie . aripile grele si imbatranite.

Crizele sunt acele momente in care intrebarea "de ce" ne poate face sa gandim circular. pentru a iesi din situatia respectiva. Este un obicei adanc inradacinat in noi care contribuie la intretinerea credintei ca toate lucrurile au 0 cauza. in situatii de criza. De fapt.?" poti aduce activitatii/vietii/ pozitiei Exista momente in care intrebarea "de ce" nu este cea mai buna alegere. 0 harta. Atunci cand punem intrebarea "ce" este ca si cum am incepe sa desenam un plan. ci cauze conforme cu credintele noastre. dezvoltare. sa ramanem prizonierii propriilor credinte. permitand intretinerea senzatiei noastre de siguranta. Data viitoare cand va confruntati cu un moment dificil puteti face un mic experiment: inlocuiti "firescul" "DE CE mi se intampla mie asta" cu un "CE as putea face ca sa schimb situatia asta". in eel mai bun caz. deschidere catre solutii. Deci la intrebarea "De ce as angaja un coach?" raspunsul meu este "Ce obiective ai?" sau "Ce imbunatatire taIe.Suntem obisnuiti sa punem aproape tot timpul intrebarea "de ce?". nu in ultimul rand. eventualul raspuns la intrebarea "de ce mi se intampla tocmai mie asta?" nu ne poate ajuta prea mult. Intrebarea "de ce" evidentiaza. De ce lucrurile nu merg asa de bine cum mi-am dorit? De ce nu amfost atent? De ce nu am luat decizia asta in locul celeilalte? o solutie simpla pentru a iesi din capcana fi lui "de ce" ar fi sail inlocuimcu "ce" sau "cum".. sa ne invartim in cere. Nu neaparat cauzele reale. Intr-o criza. De aici si invartitul in cere . Acest tip de abordare este adus de coaching directionare catre obiective. schimbare si. Daca "de ce" creaza o circularitate. intrebarea "de ce" predispune doar la 0 reinventariere a credintelor noastre. . Intrebarea "ce" ofera solutii.. "ce" sau "cum" creaza directionalitate. cauze.

De abilitatile de coaching se pot folosi mai multe persoane. Prin procesul de coaching. resurselor si a creativitatii pe care lc are fiecare client. Un coach este antrenat sa asculte. care sprijina obtinerea unor rezultate extraordinare. cariera. Deci ce este coaching-ul? Coaching-ul personal sau de business reprezinta 0 relatie profesionala continua. sa-si imbunatateasca performantele si sa creasca calitatea vietii. 0 echipa sau un grup. considerand ca acesta este creativ si plin de resurse. dar si multe intrebari legate de ce este coachingul si cum functioneaza. Coaching-ul este 0 relatie profesionala intre un coach calificat si 0 persoana. care ajuta persoanele implicate sa produca rezultate extraordinare in viata. este 0 diferenta intre a fi coach si a folosi abilitati de coaching. Nu 0 sa va spun in acest material ca am reinventat coach -ingul si cu siguranta vor fi lucruri pe care le-ati mai auzit sau citit in carti. denumite generic in companii ca fiind coaching . Sarcina unui coach este sa furnizeze suportul necesar pentru dezvoltarea abilitatilor. dar a fi coach inseamna a-ti asuma un stil de viata antreprenorial si a trai din rezultatele muncii tale. Sau la ce si cui ar putea folosi? Sunt coach si activez pe piata de afaceri din Romania si in ultima perioada am intalnit actiuni cat mai diverse. afaceri sau in organizatia din care fac parte. empiric sau invatat. mai exact.Totodata. S-ar putea sa repet cateva aspecte pentru cei dintre voi care sunt familiarizati cu subiectul sau poate fi 0 invitatie la 0 noua perspectiva. EI cauta sa solicite solutii si strategii de la client. bazate pe obiectivele stabilite. Care este rolul coachingului? Poate va intrebati cu ce obiectiv scriu un material de coaching. de aceea obiectivul acestui material este de a oferi 0 perspectiva sistemica si structurata asupra coachingului. oamenii se concentreaza asupra abilitatilor si actiunilor necesare pentru a produce rezultate personale si profesionale relevante. . sa observe si sa adapteze abordarea subiectelor in functie de fiecare client in parte. Ce este un coach? Un coach profesional ofera un parteneriat menit sa ajute clientii sa obtina rezultate desavarsite in viata personala sau profesionala.

Rezultatele apar in functie de intentiile si implicarea efectiva a fiecarui individ sau echipe. fiind determinate de eforturile coach-ului. Fiecare om sau organizatie are propriile valori si prin prisma lor isi defineste succesul. Un coach ii ajuta pe oameni sa invete ei insisi. Succesul nu e ceva la care te gandesti in fiecare zi. Coachingul este mai mult decat 0 abilitate sau 0 tehnica de dezvoltare individuala sau de echipa. iar ca obiectiv intermediar a fost stabilirea unui sistem eficient de feedback. Este foarte important in managementul operational si in delegare.Coaching-ul ajuta la obtinerea unui progres rapid prin identificarea si concentrarea asupra posibilitatilor care conduc catre cele mai bune alegeri. mai degraba decat sa lc impuna ceva. este ceva ce traiesti si in virtute a caruia actionezi si apare ca urmare a acestor actiuni. avand 0 eficienta sporita in raport cu abilitatile obisnuite si abordarile motivationale intalnite in training. Cele mai importante principii pe care coachingul lc aduce sunt constientizarea si responsabilizarea. care sa includa evaluari regulate si intalniri de analiza a eficientei in departamente. La inceputul procesului de coaching. Obiectivul final afost legat de restructurare si profitabilitate. AM a lucrat la strategii care sa ii implice pe toti angajatii si sa-i motiveze sa fie responsabili in munca. Acest proces evalueaza momentul prezent in care se afla clientul si identifica aspectele pe care acesta doreste sa lc schimbe pentru a ajunge acolo unde si-a propus. folosirea metodelor. facilitand dezvoltarea leadershipului si a performantei angajatilor. A implementat unproiect pilot de monitorizare sifeedback. Coaching inseamna a elibera potentialul persoanelor pentru a lc maximiza performanta. Coachingul este 0 interfata in atingerea acelor rezultate care definesc succesul fiecaruia. abordarilor si abilitatilor de coaching. AM este director general al unei companii din FMCG si a apelat la coaching. conferind cadrul pentru practicarea acestora. .

Angajatul isi formeaza increderea in sine atunci cand ia decizii. cand. Lucrand ca si coach. o . Sunt multi angajati care nu vor sa aiba responsabilitati. A aflat ca managerul trebuie sa fie partener in rezolvarea problemei. pentru aputea schimba sistemul. sesiunile de coaching s-au concentrat pe extinderea programului si delegarea responsabilitatii catre departamentul calitate. Telul performativ este nivelul de performanta care ii ofera angajatului 0 sansa mai mare de a atinge un tel final. majoritatea oamenilor vor sa se delege dejos in sus si defiecare data sa poata da vina pe altcineva. Cele mai eficiente intrebari incep prin cuvinte care incearca sa puna laolalta lucrurile. Ele ar trebui sa inceapa intr-un cadru mai larg si apoi sa se sesiune de coaching incepe cu determinarea unui scop. Insa schimbarile trebuie sa inceapa la nivel individual. Cui ii este teama de esec. Managerul are datoria sa-i spuna angajatului ca este mai capabil decat crede el. Pe parcursul procesului. in ce masura. cum ar fi ce. A descoperit si ca intrebarile sunt cele care genereaza constientizarea si responsabilitatea. cat de multo Delegarea nu este doar responsabilitatea sefului. fara a invinui angajatul. Fiecare sesiune de coaching este dedicata unui obiectiv si rezultat anume si se va finaliza cu un plan de actiune. AM a fost cea care a facut cea mai mare schimbare: a inceput sa fie constienta de impactul si influenta pe care 0 are in intreaga organizatie. cand se implica in actiuni de succes si cand isi recunoaste responsabilitatea pentru ambele activitati. Cum se intampla? Ulterior. cine. Telul final poate fi acela de a ajunge lider de piata sau a comunica mai bine cu echipa si este 0 actiune care nu se afla sub controlul absolut al unei persoane. exact asta va obtine.concentreze asupra detaliilor. Au urmat sesiuni de atingere a obiectivuluifinal. Oamenii au tendinta de a obtine lucrul asupra caruia se concentreaza. ci a intregii echipe. am vazut impactul procesului de coaching in organizatii sau la nivel personal.

Rezultatele sunt de fapt reactii in lant: • coachingul conduce la actiune. de a conduce. directori sau manageri Executive coachingul are in sarcina conceperea si facilitarea schimbarii. • actiunea impacteaza organizatia sau viata elientului. . precum si imbunatatirea continua a performantei. de a colabora Sl organiza si. exploatandu-si puterea de a influenta si inspira. companiile au nevoie de oameni care sa poata planifica si concretiza succesul. manageri). Servicii de coaching • business coaching (coaching de afaceri sau pentru firme). Atunci cand simtiti ca mediul dumneavoastra profesional este in criza. mai presus de toate. Executive coaching sau coaching pentru lideri. • executive coaching (coaching pentru leaderi. atat individual. Scopul suprem al coachingului executiv este dezvoltarea leadershipului autentic. • life coaching (coaching pentru deprinderi de viata). cat si la nivel de echipa sau grup. • team coaching (coaching pentru echipe). • acest impact poate fi masurat si optimizat. Aceste servicii pot fi abodari: ~ individuale ~ deechipa ~ degrup Abordarea mea de coaching se adreseaza mediului de afaceri la nivel de management. coaching-ul de director va ajuta sa dezvoltati si sa mentineti 0 viziune strategica asupra a ceea ce intreprindeti. De la managerii debutanti pana la cei de nivel superior. directori. fiind cea mai eficienta metoda de dezvoltare a capacitatii de conducere a managerilor. ca echipa de conducere in fruntea careia va aflati are sincope.

• Coordonarea si implicarea in planul de succesiune. • Dezvoltarea inteligentei emotionale. • Cresterea capacitatii de a reformula strategii de afaceri si implicarea celorlalti in procesul de schimbare. • Maximizarea dezvoltarii angaj atilor cu potential. Coaching-ul strategic de director va va ajuta sa va concentrati intreaga atentie asupra obiectivelor pe care vi le-ati fixat si a resurselor pe baza carora lc puteti atinge. • Sprijinirea dezvo ltarii competentelor de leadership si a provocarilor intampinate de ceilalti in organizatie. • Dezvoltarea competentei de management si leadership la 0 persoana cu competente tehnice. • Dezvoltarea capacitatii de a motiva si comumca cu ceilalti pentru succes. strategiile si obiectivele. • Asigurarea succesului pentru un leader aflat la inceput de drum in pozitia respectiva. • Cresterea competentelor profesionale ceruta de cresterea rapida si complexa a afacerii. impreuna cu o persoana in care sa puteti aveai incredere.Focus Schimbari la nivel personal Schimbari la nivel relational Schimbari organization ale Focus pe dezvoltare Coaching-ul strategic de director poate raspunde unei dorinte profunde de a va lamuri propriile motivatii si ambitii de lider. • Echilibru in viata profesionalal personala pentru a avea succes Sl implinire. .

in medii noi. Coaching-ul de lider si director raspunde unei nevoi de indrumare . • Eliminarea obstacolelor care inhiba tranzitia cu succes a executivilor care lSI asuma nOI roluri. • Dezvoltarea de noi competente de leadership. Obiectivele unui coaching sistemic de echipa raman centrate concomitent pe dezvoltarea profesionala a fiecarui membru al echipei -client pe indrumarea echipei in ansamblul ei in activitatea ei operationala axata pe proiect. a carei miza este vitala. de inovare si de dezvoltare. nationala si/sau intercultural a. el este centrat pe echipa inteleasa ca un "intreg" indisociabil al carei proiect. Team coaching sau coaching de echipa Coaching-ul sistemic al unei echipe este un demers de coaching aplicat echipei ca "ansamblu" sau ca sistem coerent. cauzata de perceptia lipsei de leadership. • Reducerea conflictelor care interfereaza in colaborarea cu ceilalti executivi. • Evitarea nealinierii . • Evolutia dincolo de teama legata de probleme precum cnza sau alte evenimente traumatizante. a carei buna functionare si ale carei rezultate depind in totalitate de responsabilitatea fiecaruia dintre membrii ei. in cadrul unei relatii de stricta confidentiali tate.fara concesii". Nu este asadar yorba de coaching-ul individual si succesiv al fiecaruia dintre membrii ei. dar si a altor factori emotionali care pot interfera cu obtinerea performantei. • Reducerea nivelului crescut de stres si presiune.Focus Schimbari la nivel personal Schimbari la nivel relational Schimbari organizationale Focus pe rezolvare de probleme • Prevenirea derapajului managerial. • Inlaturarea obstacolelor si a rezistentei intampinate.in privinta culturii. efectuat in echipa sau in grup. Aceeasi abordare de coaching sistemic "centrat pe rezultatc" poate fi aplicata si la nivelul echipelor de negociere. modurilor de implementare operationala pentru executivi. Coaching-ul de director va permite sa iesiti din "singuratatea alergatorului de cursa lung a" si sa reflectati cu voce tare. responsabilitatilor. ce interfereaza cu imp lementarea initiativelor strategice si a obiectivelor. de . atunci cand demersul de coaching de echipa este "sistemic". de cercetare. pe performanta si pe rezultatele compantei. atunci cand traiti 0 tranzitie sau 0 preluare profesionala si/sau organizationala. • Retentia talentelor si reducerea fluctuatiei de personal. Ca urmare.

este clara si focalizata pe obiectivele strategice ale organizatiei. impartirea sau transmiterea atributiilor de conducere. ~ Cunoastere si utilizare a punctelor forte ale fiecarui membru al echipei .membrii echipei au aptitudini complementare (cunostintele . clientilor. Fixarea unor obiective ambitioase si concentrarea asupra mijloacelor de a le a atinge permit 0 crestere a valorii adaugate. Chiar daca fiecare echipa are caracteristicile sale unice.).impartasirea ideilor. ~ Sprijin reciproc. ~ Canale de comunicare deschise . ~ Fiecare membru isi intelege rolul si are competentele necesare pentru a actiona . Existenta unor echipe cu 0 mare eficacitate poate insemna pentru companie un pas inaintea competitiei. nu numai sa duca la indeplinire 0 sarcina care necesita prezenta tuturor in acelasi loc. pe care lc va ajuta sa-si dezvolte noi strategii creative.un plan de actiune pus la punct si strategii de atingere aobiectivelor.posibilitatea de a roti membrii in diverse pozitii. ~ Flexibilitate . chiar daca nu sunt impreuna si pot sa se ocupe de diverse secvente ale activitatii. existenta unor echipe de inalta performanta este un imperativ. capacitatea de a lua decizii. In mediul de afaceri actual.informatiile si cunostintele sunt impartasite de toti membrii echipei.diferentierea prin punctele forte.vanzari sau de productie. axate pe proiectele lor si pe imbunatatirea performantelor.membrii echipei isi impart succesul si nu fug de raspundere daca lucrurile nu merg excelent. putem numi cateva trasaturi comune tuturor echipelor care au performante mari: ~ Un scop comun . ~ Obiective clare si specifice .un parcus clar si simtul directiei asigura contextul propice si ghideaza actiunile echipei. ~ Incredere reciproca . Membrii echipei colaboreaza. ~ Acceptare a responsabilitatii pentru rezultatele echipei . etc. rezultata din noi interfete performante. Ce inseamna 0 echipa performanta? tehnice. managerilor si membrilor acesteia. a cunostintelor si a experientei. Coachingul de echipa poate aduce beneficii tuturor celor implicati: companiei. ~ Consecventa . pentru a face ca echipa sa functioneze mai eficient. nu se afla in competitie. capacitatea de a stabili relatii interpersonale. Membrii echipei pot sa lucreze ca echipa.membrii echipei muncesc si obtin consecvent rezultate conform potentialului lor. Comunicarea are loc in timp. dezvoltate prin coaching si in echipa.

o . fiecare om incercand in consecinta sa castige bunavointa sefului. etc.Mai putin complex decat cel organizational. indue 0 atitudine de ordin individualist. sa masoare rezultatele. cresterea calitatii. revizuirea modelului de business. cresterea productiei sau vanzarilor. Team coaching-ul nu este asadar ceva asemanator team building-ului. Poti avea 0 echipa in care toata lumea se intelege bine cu toata lumea. rezultatele operationale devin rapid sesizabile. sa stie cum sa se pregateasca pentru acestea. echipele au nevoie mai intai sa lucreze eficient in intalnirile de lucru. Pentru a obtine rezultate operationale mai bune. tot individual. sa ia decizii si sa lc urmareasca. dar in acelasi timp membrii ei sa evite sa lucreze strans pentru atingerea obiectivelor sau depasirea provocarilor. coaching-ul de echipa se focuseaza pe sprijinirea echipei in sensul de a atinge obiective ambitioase sau rezultate cum ar fi reducerea timpului de livrare. Ca urmare. 0 abordare colectiva face cafiecare om din echipa sa obtina rezultate mai bune si la nivel individual. Problema e ca 0 abordare individuala nu va dezvolta focus-ul echipei pe rezultatele colective. iar team coaching-ul tocmai aici actioneaza .sa ajute la schimbarea de abordare. iar apoi evalueaza rezultatele si decid eventuale recompense. S-au publicat destul de multe studii care au aratat benefic iile pe care le obtii apeland la un coach. ca intr-un club sau comunitate sociala. sa elaboreze sau sa se alinieze la planul general de actiuni. Atunci cand urmeaza un proces de team coaching eficient si cand echipa doreste cu adevarat sa creasca. dar le pot evidentia si din perspectiva clientilor cu care am lucrat. de la una individualista la una colectiva. Am vazut multi manageri care prefera sa gestioneze relatia cu oamenii din echipa in mod individual. In mod paradoxal. Ei invita fiecare membru al echipei in biroul lor pentru a stabili obiective individuale. astfel de schimbare va conduce la crearea unei concentrari colective pe obiective ambitioase comune. acesta din urma este focusat in mod special pe dezvoltarea de bune relatii si pe 0 buna "atmosfera" in echipa. etc.

recunoasterea si dezvoltarea competentelor de conducere. atat a celor personale. cresterea satisfactiei in canera. care conduce catre flexibilitate si adaptabili tate. • Cresterea productivitatii. • Intelegerea. • Recunoasterea si gestionarea eficienta si proactiva a stresului. • Dobandirea unor aptitudini de comumcare avansate. • Insusirea si imbunatatirea aptitudinilor de leadership. • Furnizarea feedback-ului. echipa. cat si a celor cu colegii. . • Crearea unor relatii bazate pe incredere. • Gasirea unor strategii de invatare mai bune. • Cresterea capacitatii de a conduce organizatia. • Clarificarea valorilor. departamentul. telurilor si optiunilor in viata. Executive coaching • Solutionarea conflictelor. anticiparea si adaptarea tiparelor de comunicare. • Indrumarea si sustinerea schimbarii organizationale. • Schimbarea stilului personal. • Imbunatatirea aptitudinilor antreprenoriale. • Intelegerea si constientizarea sentimentelor. de stabilire a prioritatilor si de un bun management al timpului.Nivel Interpersonal Competente Organizatie Nivel Interpersonal Competente Organizatie Executive coaching • Cunoasterea si intelegerea propnei persoane si organizatii. • Imbunatatirea aptitudinilor de delegare. • Depasirea barierelor si a rezistentei la schimbare. • Optimizarea modului de fixare a obiectivelor. • Formarea aptitudinilor de planificare. pentru imbunatatirea si dezvoltarea relatiilor. • Ascul tarea. pre cum si folosirea lor mai eficienta la locul de munca. • Maximizarea interactiunilor verbale si nonverbale.

!i.% 44% Redu(er . ~ Stimularea ereativitatii eoleetive. 1 . raportata de managerii eX'l!C!. :a {ollilicieler ••••••••• .ln"l<Itir~imllliooi OIllani. rapertata de marnagerii exeturtivi) Imbuna1atnarelatiilor: ImllUnal~tir~~Felariik": flapOil1e •••••••••••••• 77% Acri')I1~ni ••••••••••••• 711! % Im:fJunalatlni!ilreliitiitor: ttmI)un"tatir. lmpactul tangibil asupra business-ului (f!r~tvenrta impact!.g¥lizatiei Cahl<!te Cust~!I1e~ sl:r"IIice 48% 418% 3 9% Redllcen~a cosni rilor 23% Umita inlHioara iI prolitabiYtatii VfIfliwl 2::1: % 14% 12 % _ Reducerea ftut1Uua penonabkll All~ domenii 7% lmpactul latanglbil asupra business-ului (fre>cventa lmpaetulu]..ationale ImbunatatirearelMiilor: (lienli Altedomenii ••••••• •••••• 37% 31% VOLum sursa: 1 ne saancnester Kevzew • LUUl • 0• JVr.Apeland la eoaehingul de eehipa.I!livi) Punctelef«tl! ale or. imprimate eu mai mult dinamism si eentrate eu adevarat asupra deeiziilor strategiee. ~ Definirea si gestionarea mai buna a proieetelor si resurselor si planifiearii strategiei. favorizand spiritul de intitiativa si de raspundere in intreaga eompanie/eehipa. 63% sari~fac(iei mundi 61% 52.l!h. ~ Dezvoltarea unei eulturi de munea in eehipa si leadership. preeum si monitorizarea eforturilor de a lc pune in praetiea. Imb1. ~ Dezvoltarea responsabilitatii si a InSUSlf11 obieetivelor eompaniei.:a Membni ••••••••••• •••••••••••. ~ Dezvoltarea personala si profesionala a fieearui membru al eehipei. benefieiile sunt: ~ Efieientizarea sedintelor eehipei: mai bine pregatite. in vederea promovarii in mod aetiv a performantei si a autonomiei in eadrul postului oeupat.

pentru ca apoi sa elaboreze planuri de actiune pentru a lc transforma in realitate.750$ -15.000 $ in companie cu noile abilitati.000 $)*100/15. ROI (%)= (96. a atribuit 50% din realizare programului de coaching. Astfel. Calculand randamentul ajustat ROI ajustat= (2l5. atunci cand s-a focusat pe dezvoltare sau cand a intampinat probleme.45 investitia in coaching. (Exemplu preluat din The Manchester Review. Randamentul investitiei in coaching Coaching-ul are originea in sportul de performanta si are un cadru de referinta centrat pe obiective ambitioase. .aceasta perspectiva.Costurile Programului *1OO)/CosturileProgramului Un manager senior care a participat la un program de coaching si-a dezvoltat abilitatile interpersonale si de management de proiect. 2001. . ceea ce il apropie foarte mult de perspectiva leaderului.000 $ = 545% Deci compania care a investit intr-un program de coaching pentru managerul senior a realizat de 5. Cealalalt 50% l-a atribuit angajamentului pe care l-a facut procesului. Din ~ valoarea obtinuta prin coaching este mai mare decat banii si timpul investiti in acest proces.000 $. A fost 100% increzator in aceasta estimare. coaching-ul pentru manageri se orienteaza deseori spre a-i ajuta mai degraba sa devina leaderi in aria lor de responsabilitate. ROI(%)= (ROI ajustat . numarull) Cercetarile facute de Manchester urmatoarele: Review arata \ Din experienta mea am vazut ca sunt doua momente in viata unei organizatii sau a unei persoane cand sunt solicitate serviciile de coaching: .fie spontan.750 $$ Costul programului de coaching a fost de 15.000*50(cat a atribuit coachingului)/lOO (angaj amentului) *90( increderea in estimarea financiara)/1 00= 96. A estimat in proportie de 90% ca va aduce 215. volumu16.fie dupa 0 evaluare/diagnoza facuta in organizatie sau individual. coaching-ul exista pentru a ajuta oamenii sa-si defineasca obiective mai indraznete decat ceea ce credeau initial ca fiind rezonabil.

medii si mario Rezultatele cercetarii mai arata ca 12% dintre managerii intervievati nu fac nimic sa isi creasca eficienta in mod constient si doar 4% din ei isi gestioneaza foarte eficient orele de munca. de obicei. dar nu lc folosesc. al perspectivei din care privesc munca. dar atunci cand sunt implementate in organizatie. schimbarea modului de abordare a eficientei trebuie facuta. Focus pe performanta • SI succes 84% din managerii romani isi eficientizeaza doar 25% din timpul alocat muncii. . Potrivit realizatorilor studiului. dar trebuie sa masori daca si in ce masura trainingul este potrivit pentru angajati si daca si-a atins obiectivele. se arata intr-un studiu realizat de compania de training Accelera. De cele mai multe ori. dar managerii nu prea se uita sa vada cu ce au ramas angajatii dupa training.~ coachingul plateste pentru sine. coachingul este 0 metoda de interventie organizationala. majoritatea managerilor cunosc uneltele de time management. restul de 75% din timp fiind lasat la intamplare. De ce? Pentru ca. la nivel psihologic. Nu este rau sa cheltuiesti bani pe training. intre 6 si 12 luni. actiunea are impact in afacere si acest impact poate fi cuantificat si optimizat. explica realizatorii studiului. ~ valoarea programului de coaching a fost mult mai mica decat banii si timpul investiti in el. in primul rand. Este un proces ce are ca principiu confidentialitatea continutului. Deci coachingul se translateaza in actiune. La studiu au participat circa 400 de manageri din companii private. Ca si trainingul. Trainingul este privit in unele companii ca un beneficiu. obiectivul managerului de resurse umane este sa ii pastreze pe oameni multumiti. prioritatile si rezultatele dorite. programele de coaching presupun informarea sponsorilor procesului despre obiectivele si progresele obtinute. Programele de coaching dureaza.

opt medalii castigate la Jocurile Olimpice de vara din 2008. sa fie excelenti. cat si in cea personala. Phelps este detinatorul recordului de cele mai multe medalii de aur castigate la 0 singura Olimpiada. " Majoritatea managerilor intelege eficienta la un nivel pur personal si individual. prin stilul ei m-a ajutat sa gasesc raspunsuri la multe intrebari si sa ating multe obiective. Este de 14 ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vara (eel mai mare numar de medalii castigate de orice sportiv) si este detinatorul a sapte recorduri mondiale. atat in viata profesionala. (sursa wikipedia) Pentru a ajunge eel mai bun inotator din timpurile noastre. atribute specifice si procesului de coaching. care detinea recordul de sapte medalii de aur la Jocurile Olimpice de vara din 1972. Gavriliu . axandu-se pe obtinerea atat a rezultatelor individuale. desi am finalizat procesul de coaching cu mult timp in urma. care asista oamenii sa performeze mai bine si isi face excelent meseria. Am lucrat cu Rodica si 0 recomand oamenilor care vor sa depaseasca obstacolele din viata lor. multiplu campion mondial si olimpic la diferite probe de natatie. Si partea cea mai frumoasa a fost ca am fost mai relaxat si am consumat din ce in ce mai putin timp. este sustinuta si de participantii la proiectele de coaching: "Rodica Obancea este un coach dedicat. Michael Phelps s-a pregatit ani de zile. Validitatea principiilor de mai sus. Cu acest record I-a depasit pe Mark Spitz.lonescu "La inceputul proiectului de coaching cu Rodica Obancea am realizat ca sesiunile implica mai multa munca si energie decat ma asteptam eu. A. dar si managerilor care sunt dipusi. precum si a celor enuntate in acest material. Inca descopar multe beneficii ale colaborarii noastre. cu C. Dar pe masura ce timpul a trecut. Coachingul este 0 abordare care implementeaza actiunea si aduce schimbarea catre performanta. " Coachingul functioneaza Michael Phelps este un inotator american. dubland talentul cu practica constanta si sistematica. cat si pentru intreaga echipa.

sper ca am reusit sa-ti captez atentia si am ti-am oferit eel putin un raspuns la intrebarea "De ce as angaja un coach?" Si." Pentru succesul tau..E indica in intrega lume recunoasterea valorii pe care 0 aduc coach-ii certificati. vei accesa 0 relatie de coaching care aduce valoare. solutiile simple pe care le-am gasit in acompanierea ei. Rodica Obancea este Executive & Team Coach. " A.. ~~&~~ . Alegand sa lucrezi cu profesionisti certificati de ICF. Cel mai bun moment este acum. ACC ~~~~ Concluzii Daca ai citit pana la final."Ceea ce imi place eel mai mult la Rodica Obancea este simtul echilibrului pe care it are si pe care stie sa it transmita. daca ar fi sa conchid tot ceea ce am scris in acest material. Tatucu Cum obtii serviciul Rapida expansiune a International Coach Federation (ICF) fIl'1J. Nu va fi niciodata. ar fi foarte simplu: "Nu astepta sa gasesti eel mai bun moment pentru a face ceva. Rodica face ca lucrurile sa fie simple si de asta aveam nevoie.

ro created by stradevarious .successcoaching.http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful