Dinamica metaprogramelor, de Ştefan Alexandrescu

Publicatde Ştefan Alexandrescu în 9 octombrie 2011 la http://discerne.wordpress.com/2011/10/09/dinamica-metaprogramelor-de-stefanalexandrescu/

Metaprogramele, prin definiţie, sunt dinamice, iar nu statice. Sunt dinamice sub mai multe forme: − se regăsesc în combinaţii diferite de la individ la individ, iar măsura în care aceasta se întâmplă variază în timp; − se regăsesc în caracteristici culturale diferite de la civilizaţie la civilizaţie, iar măsura în care aceasta se întâmplă variază în timp, după cum constată Patrick Merlevede; − un metaprogram, fiind o trăsătură fină, poate fi schimbat, utilizând oricare din cele şase procese NLP pentru aceasta. Pentru nici o altă procedură nu s-au stabilit şase strategii distincte pentru a realiza o înlocuire a unui concept din cadrul NLP; − un metaprogram variază, pentru acelaşi individ, de la un context la altul; − orice metaprogram se poate schimba instantaneu ca urmare a unei traume; − metaprogramele se influenţează între ele, relaţionează unele cu altele: O schimbare a unui metaprogram poate genera schimbarea unor alte metaprograme; − metaprogramele influenţează personalitatea individului: prin schimbarea unui metaprogram într-un context, se pot schimba alte metaprograme sau chiar acelaşi, în alte contexte; − definiţiile şi concepţiile asupra metaprogramelor ca trăsături fine de personalitate se schimbă şi evoluează de-a lungul timpului, prin cercetare şi rafinare. Astfel, ele devin mai clare şi mai uşor de utilizat.

În acest sens, metaprogramelor le este caracteristică schimbarea, iar diagnoza personalităţii din acest punct de vedere nu a fost niciodată un fapt dat şi luat ca atare drept irevocabil. Diagnoza cu ajutorul metaprogramelor este un proces complex, care îşi aduce contribuţia la dezvoltarea personală şi profesională a individului inclusiv prin opţiunea intervenţei. După cum am subliniat bifând beneficiile metaprogramelor, diagnosticarea se face cu o precizie strategică şi este comparabilă cu a înlocui o rotiţă mică şi specifică a unui întreg mecanism care încetineşte un orologiu sau îl împiedică să funcţioneze la nivelul potenţialului şi resurselor pe care le are la dispoziţie. Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi alte Materiale în română despre metaprograme, scrise de mine Îţi mulţumesc! Happy personal development! Ştefan PS: Orice comentariu din partea ta contează mult pentru mine şi indirect pentru cei care vor citi în continuare acest articol, poate chiar cineva apropiat ţie, căruia de asemenea îi va folosi! Adresa pe care te rog să îmi scrii este artis_consulting.training [at] yahoo [punct] com Scrie-mi despre tine: câţi ani ai, dacă eşti leader sau follower la slujbă, dacă eşti student(ă) sau liber profesionist, cum ai ajuns la acest articol, de ce lai citit, ce aşteptări ai de la blogul Discerne sau cum ţi s-a părut. NOU! Din 2012, poţi şi tu contribui! Citeşte aici despre cum poţi să publici pe blogul Discerne! Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful