KKK/1/00 No.

Pendaftaran

SENARAI SEMAK PERKEMBANGAN DAN PANDUAN STIMULASI AWAL KANAK-KANAK BAWAH 1 TAHUN

1.

PENDAHULUAN Perkembangan kanak-kanak boleh dibahagikan kepada 4 bidang iaitu : i) ii) iii) iv) Pergerakan kasar Pergerakan halus Psikososial Pendengaran dan bahasa pertuturan

Senarai semak Perkembangan dan Stimulasi Awal Kanak-Kanak bawah satu tahun ini dibahagikan kepada 4 peringkat umur iaitu : • • • • 2. 0 - < 3 bulan 3 - < 6 bulan 6 - < 9 bulan 9 - < 12 bulan

TUJUAN Senarai semak Perkembangan dan Stimulasi Awal Kanak-Kanak bawah satu tahun ini adalah untuk memberi garis panduan tentang tahap perkembangan anak anda dan dapat menjalankan stimulasi awal bagi mencapai perkembangan yang optima bersesuaian dengan umur kanak-kanak tersebut. Sekiranya anak anda tidak mencapai tahap perkembangan yang optima mengikut umur tertentu, sila lakukan stimulasi yang bersesuaian seperti disarankan. Jika anak anda masih tidak mencapai tahap perkembangan yang sepatutnya pada umur tertentu selepas menjalankan aktiviti stimulasi selama 1 bulan, sila dapatkan nasihat dari anggota kesihatan di klinik yang terdekat. Jika pada bila-bila masa anda merasa ragu-ragu terhadap perkembangan anak, sila dapatkan nasihat dari anggota kesihatan yang berdekatan.

2

3.

PANDUAN MENGGUNAKAN SENARAI SEMAK 3.1 3.2 Biodata bayi dan perihal keluarga perlu diisi oleh ibubapa/penjaga. Perihal antenatal, kelahiran, perinatal dan pemeriksaan fizikal perlu diisi oleh anggota kesihatan. Senarai semak ini perlu diisi oleh : i) ii) iii) Ibubapa/Penjaga Jururawat/Pengasuh taska Pegawai Perubatan/Pegawai Perubatan dan Kesihatan

3.3

Sila tandakan ( √ ) mengikut bahagian yang berkenaan. 3.4 4. Senarai semak ini perlu digunakan sejak bayi dilahirkan.

BIODATA BAYI • • • • • • • • Nama Anak Jantina Tarikh Lahir Berat Lahir Tempat Lahir Etnik Anak ke berapa : : : : : : :

Alamat Klinik Kesihatan terdekat:

Telefon 5.

:

PERIHAL KELUARGA Alamat Rumah :

Telefon Rumah 3

:

telefon tempat kerja Nama Ibu Umur Ibu Kumpulan Darah Ibu Pekerjaan Ibu No.Bilangan Anak Nama Bapa Umur Bapa Kumpulan Darah Bapa Pekerjaan Bapa No. PERIHAL ANTENATAL Masalah-masalah i) ii) iii) iv) v) 7. : : : : : : : : : ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… PERIHAL KELAHIRAN Tempat Lahir Skor Apgar Ukur lilit kepala Panjang Umur kandungan : : : : : 4 . telefon tempat kerja 6.

... ………………………………………………………………………………………….. Tidak • Perlu ventilasi Ya (nyata sebab) …………………………………………………………………………………………. PEMERIKSAAN FIZIKAL • Pemeriksaan Umum ………………………………………………………………………………………….. Ya/Tidak Ada/Tidak 5 . Tidak • Jaundis teruk Jika ada Perlu pertukaran darah 9. …………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………. PERIHAL PERINATAL • Masuk hospital Ya (nyata sebab) ………………………………………………………………………………………….Jenis kelahiran • • • Biasa LSCS Forsep/Vakum : G6PD – normal/kekurangan TSH – normal/AbN 8..

• …………………………………………………………………………………………. Pemeriksaan Khusus Tanda-tanda Kongenital Sumbing bibir Sumbing lelangit Cuping telinga normal Kiri Kanan CVS Respiratory CNS Tone (Ya/Tidak) (Ya/Tidak) ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… Normal Hypo Hyper (Ada/Tidak) (Ada/Tidak) • Tanda-tanda Syndrom Lidah tebal Tangisan – serak dan parau (Ya/Tidak) (Ya/Tidak) • Masalah-masalah Penyusuan mempunyai masalah menghisap mempunyai masalah menelan Bayi menangis berterusan Lain-lain ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… (Ya/Tidak) (Ya/Tidak) (Ya/Tidak) 6 ..

……………………………………………………………………………………… 6 .

Memusing kepala dan badan ke kiri dan kanan B) Pergerakan halus 1. Kepala berpaling ke arah objek yang menyentuh pipi dan mulut 3. Pergerakan tangan dan kaki secara aktif 2. C) Psikososial 1. Mudah diam dari tangisan bila didodoi A Bidang Perkembangan B C D Aktiviti Perkembangan 8 . Membawa kedua-dua tangan ke depan muka 5.< 3 A B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian Catatan Ya Umur (bulan) Tidak Normal Lambat D Bidang Perkembangan Aktiviti Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian A) Pergerakan kasar 1.10. SENARAI SEMAK PERKEMBANGAN 10.1 Perkembangan 0 . Pegang objek yang diberi ke tangan sekejap dan melepasnya. Memandang tetap pada sesuatu objek 3. Tertarik kepada muka seseorang 2. Senyum 2. Jari-jari mula terbuka 4.

Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan Pencapaian Catatan Ya Umur (bulan) D) Pendengaran 1. Menangis apabila lapar/tidak selesa 2. Berpaling sedikit ke arah bunyi E) Bahasa Pertuturan 1. Diam apabila bercakap dengannya 3. Terkejut/terjaga pada bunyi yang kuat 2.2 Perkembangan 3 – < 6 bulan A B C D Bidang Perkembangan 9 Aktiviti Perkembangan . Mengeluarkan suara lembut (berkukur) 10. Mengelip mata pada menghentikan pergerakan bunyi dan Tidak Normal Lambat 4.

Senyum bila diagah 3. Senang dipujuk jika menangis 4. Mencapai dan memegang objek 4. Selesa dengan ibubapa/pengasuh yang melayan keperluannya 2. cuba mencapai objek yang berwarna warni 3.Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan Pencapaian Catatan Ya Umur (bulan) A) Pergerakan kasar 1. Melihat. Meniarap dengan • Satu tangan ke depan • Kedua-dua tangan ke depan • Menolak perut dan badannya ke atas 3. Boleh ambil perhatian ibubapa/penjaga 5. Kawalan kepala yang baik semasa didudukkan dan meniarap 2. Sentiasa menggengam kuat jari-jari (TIDAK NORMAL) 2. Boleh mengampu berat badan apabila dipegang berdiri 1. Suka menyentuh benda-benda A Bidang Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Ya Tidak Normal Lambat B) Pergerakan halus C) Psikososial B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian D Aktiviti Perkembangan Catatan Tidak Normal Lambat 10 . Mengambil objek dengan telapak tangan (palmer grasp) 1.

Berpaling bila nama dipanggil 2. Bertindak balas pada perubahan nada suara 3. Kenal pada suara yang biasa didengari 4.< 9 bulan A B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan C Pencapaian Catatan D Bidang Perkembangan Aktiviti Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska 11 . Mengeluarkan suara lantang seperti `aah’ `eeh’ 3. Bersuara dengan riang bila orang bercakap dengannya atau apabila gembira 10.3 Perkembangan 6 . Menangis minta perhatian 2. Untuk dilakukan oleh anggota kesihatan “Modified Distraction Hearing Test” (menggunakan loceng/ rattle) E) Bahasa Pertuturan 1.Umur (bulan) D) Pendengaran 1.

Jika kanak-kanak didapati lambat perkembangannya ujian untuk dilakukan oleh : a) Jururawat – ujian Reflex Primitif • `Palmar grasp’ • `Moro Reflex’ • `Placing Reflexes’ • `Walking Reflexes’ • `Reflex Sekunder’ b) Pegawai Perubatan dan Kesihatan – ujian Reflex Sekunder • `Lateral Protective Reflex’ • `Downward Parachute’ • `Forward Parachute’ • `Head Righting Reflex’ Tidak Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan Normal Lambat A Bidang Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Ya Umur (bulan) B) Pergerakan 1. Maju ke depan menggunakan dada atau perut dalam keadaan meniarap 2. Duduk dengan sokongan 4. Berpusing-pusing dan berguling dalam keadaan baring 3. Memasukkan objek ke dalam mulut Tidak B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian D Aktiviti Perkembangan Catatan Normal Lambat 12 .Pencapaian Ya Umur (bulan) A) Perkembangan kasar 1. Duduk tanpa sokongan 5. Merangkak 6.

Berpaling dengan pantas (90 darjah) pada bunyi ketukan sudu dan cawan dari jarak 1 meter 2.halus 2. Menggunakan tangan yang sama setiap masa (TIDAK NORMAL) 1. Main cak-cak (Peek-a-boo) 1. Menoleh apabila namanya dipanggil 6. paras rupa 4. `sh’. Marah/menangis bila permainannya diambil 3. Memegang objek di kedua-dua tangan pada masa yang sama 4. Ketawa bila diagah 2. `o-oo’ Respons ke Infantometer pada 50 db (jika ada) Tidak B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian Catatan Normal Lambat D C) Psikososial D) Pendengaran Aktiviti Perkembangan 13 . Mengenali ibubapa/pengasuh melalui suara. Menangis apabila ditinggalkan 5. sentuhan. Untuk dilakukan oleh kakitangan kesihatan a) Modified Distraction Hearing test (menggunakan loceng/rattle) A Bidang Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Ya Umur (bulan) b) c) Bunyi `s’. Memindahkan objek dari satu tangan ke tangan yang lain 3.

1000Hz E) Bahasa Pertuturan 1. Berdiri dengan sokongan 4.< 12 bulan A B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian Catatan Ya Umur (bulan) Tidak Normal Lambat D Bidang Perkembangan Aktiviti Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian A) Pergerakan kasar 1. Ketawa atau menghasilkan bunyi-bunyi bila bermain dan menjerit jika marah 10. Mengambil benda kecil dengan menggunakan ibu jari dan telunjuk 2. `ba. da’. Mengesut dengan punggung 2.4000Hz . Menyebut `da. ba. da.. Berjalan sambil berpegang A B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian Catatan Ya Umur (bulan) Tidak Normal Lambat D Bidang Perkembangan Aktiviti Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian B) Pergerakan halus 1.2000Hz .4 Perkembangan 9 . ba’ (gunakan satu/dua sukukata) 2. Bertepuk tangan 14 . Berpegang kepada sesuatu untuk berdiri 3.

Gemar didokong/dipeluk dan minta didokong oleh orang lain yang dikenali 3. disayang. Boleh menyatakan kehendak melalui memek muka. Boleh melambai 9. Berminat pada keadaan sekeliling 6. Tidak mudah memberi barang kepunyaannya 8. tunjuk jari atau sebutan seperti `mam-mam’ 5. Meletakkan satu objek yang dipegang untuk mendapatkan objek yang lain C) Psikososial 1.3. Datang apabila nama dipanggil Tidak B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian Catatan Normal Lambat D Aktiviti Perkembangan 15 . Memahami perlakuan ibubapa/pengasuh (perasaan marah. Mengetuk dua objek satu sama lain 4. Menangis apabila ditinggalkan/ berjauhan dengan ibubapa/penjaga 4. Suka mengulangi perlakuan yang menyeronokkan 11. Takut pada orang yang tidak dikenali 2. disukai) 7. Suka berdamping/bermain dengan ahli keluarga A Bidang Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Ya Umur (bulan) 10.

Menunjuk kemesraan dengan mendekatkan muka kepada ibubapa/ pengasuh/orang yang dikenali 13. `ba. Jika ujian saringan belum dilakukan. `aga aga’ E) Bahasa Pertuturan 15 . lakukannya 1. Mengangguk untuk `ya’ dan menggeleng untuk `tidak’ D) Pendengaran 1. ba’. Memahami arahan yang mudah seperti mari sini. Menyebut/membebel `ma. duduk 2.12. ma’.

11.< 6 bulan) . 2. Posisi Meniarap* a) Tiarap bayi dan letakkan bantal panjang di bawah dada b) Usap secara perlahan di bahagian tengah belakang bayi Posisi Dukung* a) Dukung bayi di atas bahu dengan menyokong kepalanya 2. 3. C) Psikososial 1. Galakkan bayi pegang jari-jari ibu Usap di belakang tangan bayi Gantung objek yang berwarna terang dan galakkan bayi menyentuhnya. *Aktiviti ini boleh dilakukan mulai dari umur bayi 2 bulan ke atas *Dinasihatkan supaya mendapatkan tunjuk ajar aktiviti ini dari kakitangan kesihatan. 2.2 17 Aktiviti Stimulasi (3 . Lakukan sebanyak 3 – 5 kali. Lakukan sebanyak 3 – 5 kali c) Usap dan urut badan bayi secara lembut beberapa kali d) Angkat kaki bayi dan lepaskan secara perlahan. menggunakan intonasi yang bertukar-tukar dan menarik. Mengeluarkan bunyi 1. AKTIVITI STIMULASI 11. merasa selesa. membelai mengikut kehendak bayi.1 Aktiviti Stimulasi (0 -< 3) UNTUK MENGGALAKKAN 1.5 kali *Mulakan aktiviti 1 & 2 apabila bayi berumur 2/12 ke atas 3. Membuka jari 1. 2. Bengkok tangan kanan dan bawa ke kiri* Bengkok kaki kanan dan bawa ke kiri* PERKEMBANGAN A) Pergerakan kasar *Ulangi aktiviti ini ke kiri dan ke kanan sebanyak 3 . Menggalakkan bayi menggenggam tangan ibubapa/penjaga Bercakap dengan bayi dengan bahasa yang boleh menarik perhatian iaitu. selamat dan disayangi 1. Memberi layanan dan tumpuan seperti mendodoi. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Sentuh bayi 4 – 6 kali sehari dalam posisi baring : a) Picit secara perlahan tangan dan kaki bayi b) Angkat tangan bayi dan lepaskan secara perlahan. B) Pergerakan halus 1. Pergerakan tangan dan kaki secara aktif 1. Pergerakan kepala dan badan ke kiri dan kanan 1. Senyum. Kawalan kepala 1. D) Pendengaran dan Bahasa Pertuturan 1.11. 3. Menatap muka bayi dengan senyuman dan kemesraan setiap kali melayannya. 2.

5. letakkan mainan yang berbunyi/berwarna terang dihadapannya dan galakan bayi mengambilnya. 4. Pusing ke kiri dan kanan serta meniarap Jika bayi tidak berpusing ke kiri dan ke kanan pada umur 5 bulan. 2. Hulurkan objek dan galakkan bayi mengambilnya. Semasa bayi meniarap. mandi dan makan mengikut masa yang sesuai secara konsisten Galakkan pengenalan diri dan ahli-ahli keluarga lain Perkenalkan kepada orang baru secara beransur-ansur. 3. Letakkan mainan yang berbunyi/berwarna terang di sebelah kiri atau kanan bayi Tempatkan bayi di kawasan yang luas untuk menggalakkan pergerakan/berpusing ke arah objek yang menarik perhatiannya. 3 untuk sebelah lagi dan ulangi sebanyak 3 – 5 kali sehari. 2. 3. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Bercakap dengan bayi dengan bahasa yang boleh menarik perhatian iaitu menggunakan intonasi yang bertukar-tukar dan menarik. 2. Bayi mencapai objek Bayi berpusing 1. 3. 3. 4. Kawalan kepala 1. Dirikan bayi Gantungkan/pegang objek yang berwarna terang dan galakkan bayi mencapainya. Perjalanan aktiviti harian Mengenali ahli keluarga dan orang baru 2. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Baringkan bayi dalam keadaan telentang Pegang pergelangan tangan bayi Beritahu bayi yang anda akan menariknya ke atas (kepala dan belakang bayi seharusnya selari) 2. lakukan aktiviti berikut : 1. 1. 3. 18 . Pengeluaran bunyi 1. Bengkok tangan kanan dan bawa ke kiri* Bengkok kaki kanan dan bawa ke kiri* Tolak punggung secara perlahan ke kiri sehingga bayi meniarap* *Ulangi aktiviti 1. PERKEMBANGAN D) Pendengaran dan Bahasa UNTUK MENGGALAKKAN 1. 2. Mengampu badan 1. *Dinasihatkan supaya mendapatkan tunjuk ajar aktiviti-aktiviti ini daripada kakitangan kesihatan. C) Psikososial 1. 2.PERKEMBANGAN A) Pergerakan kasar UNTUK MENGGALAKKAN 1. bantu bayi dengan membawa kedua-dua tangannya ke tengah (dapatkan tunjukajar kakitangan kesihatan) Bermain dengan bayi (contoh) • Main cak-cak (peek-a-boo) • Menjatuhkan mainan dan ambil balik Latihan tidur. Bertindak balas 1. Jika bayi tidak cuba mencapai objek pada umur 5 bulan. B) Pergerakan halus 1. Membuka jari 1.

AKTIVITI YANG DICADANGKAN Sewaktu bayi terlentang. Bayi ambil objek dan bawa ke mulut Bayi mengetuk dua objek Mengenal diri Menyesuaikan diri Perhubungan dengan orang lain 1.< 9 bulan) UNTUK MENGGALAKKAN 1. B) Pergerakan halus 1. letakkan objek yang bersih. Semasa bayi duduk. 3. Bayi merangkak 1. Nyanyikan lagu-lagu yang bersesuaian Ulangi suara yang bayi hasilkan Mendedahkan bayi kepada video dan TV tidak banyak membantu perkembangan bahasa kerana tiada interaksi 11. tarik mainan di hadapan bayi. Semasa bayi meniarap : a) anda dikehendaki duduk di hujung kaki bayi b) letakkan tangan anda di sendi paha bayi dan angkat punggung bayi perlahan-lahan ke atas sehingga ke posisi merangkak dan seterusnya duduk Semasa bayi dalam keadaan merangkak. Bayi duduk 1. 2. 2. Galakkan bayi merangkak ke arah mainan tersebut. PERKEMBANGAN UNTUK MENGGALAKKAN 8. C) Psikososial 1.3 Aktiviti Stimulasi (6 . 6. 3. 4. 1. 10. tepuk tangan bila melakukan perbuatan yang betul.Pertuturan 2. tarik tangan kanan perlahan-lahan hingga duduk. 2. 3. 1. 9. 4. melambai `bye-bye’ Memperkenalkan had perlakuan yang boleh/tidak boleh Memberi ruang kepada bayi untuk meneroka dalam suasana yang selamat dan sentiasa diawasi Teruskan bermain bersama keluarga PERKEMBANGAN A) Pergerakan kasar 2. 7. Panggil nama bayi Main cak-cak (Peek-a-boo) Membiasakan bayi kepada perpisahan sementara (contohnya penjaga pergi ke bilik air/dapur/dsb) Galakkan aktiviti sosial seperti bersalaman. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Melayan keperluan `emosi’ bayi yang bersesuaian Melakukan aktiviti harian bersama keluarga Memberi pujian pada keadaan yang betul 19 . Bayi duduk dan merangkak 1. 3. sesuai dan selamat seperti kiub di hadapan bayi Letakkan objek di kedua-dua belah tangan bayi dan galakkan bayi mengetuk kedua-dua objek tersebut. Ulangi dengan tangan kiri. 5.

20 . Kemudian letakkan objek/mainan di atas perabut tersebut. 2. stabil dan selamat.4 Aktiviti Stimulasi (9 . B) Pergerakan halus 1. Galakkan bayi mendapatkannya. Apabila bayi sudah boleh berdiri tanpa sokongan : a) Letakkan objek/mainan berjauhan dari bayi b) Galakkan bayi mengambilnya PERKEMBANGAN A) Pergerakan kasar 2. Tindakbalas Bayi melepaskan objek di tangan 1. Berikan bayi buku yang berwarna warni.< 12 bulan) UNTUK MENGGALAKKAN 1. 3. 3. Teruskan berbual dengan bayi tentang apa yang sedang dilakukan dan keadaan yang ada di sekeliling Memperkenalkan bunyi yang biasa didengari seperti bunyi binatang dan kenderaan Contoh `Ini kereta. Mengiring ke tepi 1. Letakkan bayi berdekatan dengan perabut yang rendah. 2. Meningkatkan pemahaman dan pendedahan vokabulari Memperkenalkan bunyi 1. Galakkan bayi meletakkan objek/mainan tersebut ke dalam baldi/kotak. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Galakkan aktiviti sosial seperti bersalaman. Berdiri 1. 11. tepuk tangan bila melakukan perbuatan yang betul dan melambai `bye-bye’ Melakukan aktiviti harian bersama keluarga Galakkan bercerita-cerita yang mudah (elakkan cerita yang menakutkan) Memperkenalkan aktiviti luaran seperti menziarah jiran. Main bersama-sama dengan bayi : a) b) Tunjukkan bayi pada objek dan orang Letakkan objek/mainan di tangan bayi dan minta bayi kembalikannya Letakkan baldi/kotak di sisi bayi. Berikan kiub atau mainan kecil yang selamat. 3.D) Pendengaran dan Bahasa Pertuturan 1. 4. Galakkan bayi anda menyelak muka surat. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Apabila bayi sudah dapat duduk tanpa sokongan : a) Letakkan objek/mainan di sebelah kanan dan kiri bayi b) Galakkan bayi mengambil objek/mainan tersebut 2. c) d) PERKEMBANGAN C) Psikososial UNTUK MENGGALAKKAN 1. Menyusur dan berjalan 1. Aktiviti sosial 1. bermain di taman permainan kanak-kanak dan membawa ke pusat beli belah 2. miau’ 2. broomm’ `Ini kucing.

ambil itu) Memperkenalkan perlakuan yang tidak boleh dengan menggeleng kepala Membantu dalam melambai tangan untuk bye-bye Membaca cerita-cerita yang mudah 3. 20 . PENUTUP Diharap buku ini dapat memberi gambaran yang lebih mendalam dari segi perkembangan dan stimulasi awal kanak-kanak dan ibubapa dapat memanfaatkannya sebaik mungkin. 12.D) Pendengaran dan Bahasa Pertuturan Meningkatkan vokabulari dan pemahaman 1. 2. 4. Memberi arahan yang mudah (contoh – mari sini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful