You are on page 1of 20

KKK/1/00 No.

Pendaftaran

SENARAI SEMAK PERKEMBANGAN DAN PANDUAN STIMULASI AWAL KANAK-KANAK BAWAH 1 TAHUN

1.

PENDAHULUAN Perkembangan kanak-kanak boleh dibahagikan kepada 4 bidang iaitu : i) ii) iii) iv) Pergerakan kasar Pergerakan halus Psikososial Pendengaran dan bahasa pertuturan

Senarai semak Perkembangan dan Stimulasi Awal Kanak-Kanak bawah satu tahun ini dibahagikan kepada 4 peringkat umur iaitu : • • • • 2. 0 - < 3 bulan 3 - < 6 bulan 6 - < 9 bulan 9 - < 12 bulan

TUJUAN Senarai semak Perkembangan dan Stimulasi Awal Kanak-Kanak bawah satu tahun ini adalah untuk memberi garis panduan tentang tahap perkembangan anak anda dan dapat menjalankan stimulasi awal bagi mencapai perkembangan yang optima bersesuaian dengan umur kanak-kanak tersebut. Sekiranya anak anda tidak mencapai tahap perkembangan yang optima mengikut umur tertentu, sila lakukan stimulasi yang bersesuaian seperti disarankan. Jika anak anda masih tidak mencapai tahap perkembangan yang sepatutnya pada umur tertentu selepas menjalankan aktiviti stimulasi selama 1 bulan, sila dapatkan nasihat dari anggota kesihatan di klinik yang terdekat. Jika pada bila-bila masa anda merasa ragu-ragu terhadap perkembangan anak, sila dapatkan nasihat dari anggota kesihatan yang berdekatan.

2

3.

PANDUAN MENGGUNAKAN SENARAI SEMAK 3.1 3.2 Biodata bayi dan perihal keluarga perlu diisi oleh ibubapa/penjaga. Perihal antenatal, kelahiran, perinatal dan pemeriksaan fizikal perlu diisi oleh anggota kesihatan. Senarai semak ini perlu diisi oleh : i) ii) iii) Ibubapa/Penjaga Jururawat/Pengasuh taska Pegawai Perubatan/Pegawai Perubatan dan Kesihatan

3.3

Sila tandakan ( √ ) mengikut bahagian yang berkenaan. 3.4 4. Senarai semak ini perlu digunakan sejak bayi dilahirkan.

BIODATA BAYI • • • • • • • • Nama Anak Jantina Tarikh Lahir Berat Lahir Tempat Lahir Etnik Anak ke berapa : : : : : : :

Alamat Klinik Kesihatan terdekat:

Telefon 5.

:

PERIHAL KELUARGA Alamat Rumah :

Telefon Rumah 3

:

PERIHAL ANTENATAL Masalah-masalah i) ii) iii) iv) v) 7. telefon tempat kerja 6. telefon tempat kerja Nama Ibu Umur Ibu Kumpulan Darah Ibu Pekerjaan Ibu No. : : : : : : : : : ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… PERIHAL KELAHIRAN Tempat Lahir Skor Apgar Ukur lilit kepala Panjang Umur kandungan : : : : : 4 .Bilangan Anak Nama Bapa Umur Bapa Kumpulan Darah Bapa Pekerjaan Bapa No.

PERIHAL PERINATAL • Masuk hospital Ya (nyata sebab) …………………………………………………………………………………………....Jenis kelahiran • • • Biasa LSCS Forsep/Vakum : G6PD – normal/kekurangan TSH – normal/AbN 8. …………………………………………………………………………………………. Ya/Tidak Ada/Tidak 5 . Tidak • Jaundis teruk Jika ada Perlu pertukaran darah 9.. …………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………….. PEMERIKSAAN FIZIKAL • Pemeriksaan Umum …………………………………………………………………………………………. Tidak • Perlu ventilasi Ya (nyata sebab) …………………………………………………………………………………………..

.• …………………………………………………………………………………………. Pemeriksaan Khusus Tanda-tanda Kongenital Sumbing bibir Sumbing lelangit Cuping telinga normal Kiri Kanan CVS Respiratory CNS Tone (Ya/Tidak) (Ya/Tidak) ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… Normal Hypo Hyper (Ada/Tidak) (Ada/Tidak) • Tanda-tanda Syndrom Lidah tebal Tangisan – serak dan parau (Ya/Tidak) (Ya/Tidak) • Masalah-masalah Penyusuan mempunyai masalah menghisap mempunyai masalah menelan Bayi menangis berterusan Lain-lain ……………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………… (Ya/Tidak) (Ya/Tidak) (Ya/Tidak) 6 .

……………………………………………………………………………………… 6 .

C) Psikososial 1. SENARAI SEMAK PERKEMBANGAN 10. Senyum 2. Pegang objek yang diberi ke tangan sekejap dan melepasnya. Jari-jari mula terbuka 4. Kepala berpaling ke arah objek yang menyentuh pipi dan mulut 3.1 Perkembangan 0 . Memandang tetap pada sesuatu objek 3.< 3 A B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian Catatan Ya Umur (bulan) Tidak Normal Lambat D Bidang Perkembangan Aktiviti Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian A) Pergerakan kasar 1.10. Pergerakan tangan dan kaki secara aktif 2. Membawa kedua-dua tangan ke depan muka 5. Memusing kepala dan badan ke kiri dan kanan B) Pergerakan halus 1. Tertarik kepada muka seseorang 2. Mudah diam dari tangisan bila didodoi A Bidang Perkembangan B C D Aktiviti Perkembangan 8 .

Terkejut/terjaga pada bunyi yang kuat 2. Berpaling sedikit ke arah bunyi E) Bahasa Pertuturan 1. Diam apabila bercakap dengannya 3. Mengeluarkan suara lembut (berkukur) 10.2 Perkembangan 3 – < 6 bulan A B C D Bidang Perkembangan 9 Aktiviti Perkembangan .Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan Pencapaian Catatan Ya Umur (bulan) D) Pendengaran 1. Menangis apabila lapar/tidak selesa 2. Mengelip mata pada menghentikan pergerakan bunyi dan Tidak Normal Lambat 4.

Meniarap dengan • Satu tangan ke depan • Kedua-dua tangan ke depan • Menolak perut dan badannya ke atas 3. cuba mencapai objek yang berwarna warni 3. Mencapai dan memegang objek 4. Boleh ambil perhatian ibubapa/penjaga 5. Mengambil objek dengan telapak tangan (palmer grasp) 1. Selesa dengan ibubapa/pengasuh yang melayan keperluannya 2. Senyum bila diagah 3. Sentiasa menggengam kuat jari-jari (TIDAK NORMAL) 2. Suka menyentuh benda-benda A Bidang Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Ya Tidak Normal Lambat B) Pergerakan halus C) Psikososial B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian D Aktiviti Perkembangan Catatan Tidak Normal Lambat 10 .Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan Pencapaian Catatan Ya Umur (bulan) A) Pergerakan kasar 1. Melihat. Boleh mengampu berat badan apabila dipegang berdiri 1. Kawalan kepala yang baik semasa didudukkan dan meniarap 2. Senang dipujuk jika menangis 4.

Menangis minta perhatian 2.3 Perkembangan 6 . Kenal pada suara yang biasa didengari 4. Untuk dilakukan oleh anggota kesihatan “Modified Distraction Hearing Test” (menggunakan loceng/ rattle) E) Bahasa Pertuturan 1. Bertindak balas pada perubahan nada suara 3. Bersuara dengan riang bila orang bercakap dengannya atau apabila gembira 10.Umur (bulan) D) Pendengaran 1. Berpaling bila nama dipanggil 2. Mengeluarkan suara lantang seperti `aah’ `eeh’ 3.< 9 bulan A B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan C Pencapaian Catatan D Bidang Perkembangan Aktiviti Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska 11 .

Pencapaian Ya Umur (bulan) A) Perkembangan kasar 1. Berpusing-pusing dan berguling dalam keadaan baring 3. Duduk dengan sokongan 4. Maju ke depan menggunakan dada atau perut dalam keadaan meniarap 2. Jika kanak-kanak didapati lambat perkembangannya ujian untuk dilakukan oleh : a) Jururawat – ujian Reflex Primitif • `Palmar grasp’ • `Moro Reflex’ • `Placing Reflexes’ • `Walking Reflexes’ • `Reflex Sekunder’ b) Pegawai Perubatan dan Kesihatan – ujian Reflex Sekunder • `Lateral Protective Reflex’ • `Downward Parachute’ • `Forward Parachute’ • `Head Righting Reflex’ Tidak Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan Normal Lambat A Bidang Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Ya Umur (bulan) B) Pergerakan 1. Duduk tanpa sokongan 5. Merangkak 6. Memasukkan objek ke dalam mulut Tidak B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian D Aktiviti Perkembangan Catatan Normal Lambat 12 .

Untuk dilakukan oleh kakitangan kesihatan a) Modified Distraction Hearing test (menggunakan loceng/rattle) A Bidang Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Ya Umur (bulan) b) c) Bunyi `s’. `sh’. Marah/menangis bila permainannya diambil 3. Memegang objek di kedua-dua tangan pada masa yang sama 4. Main cak-cak (Peek-a-boo) 1. Berpaling dengan pantas (90 darjah) pada bunyi ketukan sudu dan cawan dari jarak 1 meter 2. Menoleh apabila namanya dipanggil 6. Menggunakan tangan yang sama setiap masa (TIDAK NORMAL) 1. Menangis apabila ditinggalkan 5.halus 2. `o-oo’ Respons ke Infantometer pada 50 db (jika ada) Tidak B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian Catatan Normal Lambat D C) Psikososial D) Pendengaran Aktiviti Perkembangan 13 . paras rupa 4. Ketawa bila diagah 2. sentuhan. Mengenali ibubapa/pengasuh melalui suara. Memindahkan objek dari satu tangan ke tangan yang lain 3.

. Ketawa atau menghasilkan bunyi-bunyi bila bermain dan menjerit jika marah 10.4 Perkembangan 9 . ba’ (gunakan satu/dua sukukata) 2. Berpegang kepada sesuatu untuk berdiri 3.4000Hz . da’. ba. `ba. Menyebut `da. Bertepuk tangan 14 . Berdiri dengan sokongan 4. Berjalan sambil berpegang A B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian Catatan Ya Umur (bulan) Tidak Normal Lambat D Bidang Perkembangan Aktiviti Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian B) Pergerakan halus 1.1000Hz E) Bahasa Pertuturan 1. Mengesut dengan punggung 2. da.2000Hz .< 12 bulan A B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian Catatan Ya Umur (bulan) Tidak Normal Lambat D Bidang Perkembangan Aktiviti Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian A) Pergerakan kasar 1. Mengambil benda kecil dengan menggunakan ibu jari dan telunjuk 2.

Memahami perlakuan ibubapa/pengasuh (perasaan marah. Suka berdamping/bermain dengan ahli keluarga A Bidang Perkembangan Pemerhatian oleh Ibubapa/ Penjaga/ Pengasuh/Taska Pencapaian Ya Umur (bulan) 10. Mengetuk dua objek satu sama lain 4. Menangis apabila ditinggalkan/ berjauhan dengan ibubapa/penjaga 4. Meletakkan satu objek yang dipegang untuk mendapatkan objek yang lain C) Psikososial 1. Takut pada orang yang tidak dikenali 2. Datang apabila nama dipanggil Tidak B Pemeriksaan oleh Anggota Kesihatan Tidak Pasti Tarikh Pemeriksaan C Pencapaian Catatan Normal Lambat D Aktiviti Perkembangan 15 . Suka mengulangi perlakuan yang menyeronokkan 11.3. disukai) 7. Tidak mudah memberi barang kepunyaannya 8. disayang. tunjuk jari atau sebutan seperti `mam-mam’ 5. Berminat pada keadaan sekeliling 6. Boleh melambai 9. Gemar didokong/dipeluk dan minta didokong oleh orang lain yang dikenali 3. Boleh menyatakan kehendak melalui memek muka.

Menunjuk kemesraan dengan mendekatkan muka kepada ibubapa/ pengasuh/orang yang dikenali 13. `aga aga’ E) Bahasa Pertuturan 15 . duduk 2. Menyebut/membebel `ma. Mengangguk untuk `ya’ dan menggeleng untuk `tidak’ D) Pendengaran 1. `ba. ba’. ma’.12. Memahami arahan yang mudah seperti mari sini. lakukannya 1. Jika ujian saringan belum dilakukan.

Lakukan sebanyak 3 – 5 kali c) Usap dan urut badan bayi secara lembut beberapa kali d) Angkat kaki bayi dan lepaskan secara perlahan. Lakukan sebanyak 3 – 5 kali. Bengkok tangan kanan dan bawa ke kiri* Bengkok kaki kanan dan bawa ke kiri* PERKEMBANGAN A) Pergerakan kasar *Ulangi aktiviti ini ke kiri dan ke kanan sebanyak 3 . 3. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Sentuh bayi 4 – 6 kali sehari dalam posisi baring : a) Picit secara perlahan tangan dan kaki bayi b) Angkat tangan bayi dan lepaskan secara perlahan.< 6 bulan) .5 kali *Mulakan aktiviti 1 & 2 apabila bayi berumur 2/12 ke atas 3. Pergerakan tangan dan kaki secara aktif 1. AKTIVITI STIMULASI 11. Pergerakan kepala dan badan ke kiri dan kanan 1. C) Psikososial 1. Posisi Meniarap* a) Tiarap bayi dan letakkan bantal panjang di bawah dada b) Usap secara perlahan di bahagian tengah belakang bayi Posisi Dukung* a) Dukung bayi di atas bahu dengan menyokong kepalanya 2. 2. Membuka jari 1. D) Pendengaran dan Bahasa Pertuturan 1. merasa selesa. Menatap muka bayi dengan senyuman dan kemesraan setiap kali melayannya. 11.2 17 Aktiviti Stimulasi (3 . menggunakan intonasi yang bertukar-tukar dan menarik. membelai mengikut kehendak bayi. Menggalakkan bayi menggenggam tangan ibubapa/penjaga Bercakap dengan bayi dengan bahasa yang boleh menarik perhatian iaitu. B) Pergerakan halus 1. *Aktiviti ini boleh dilakukan mulai dari umur bayi 2 bulan ke atas *Dinasihatkan supaya mendapatkan tunjuk ajar aktiviti ini dari kakitangan kesihatan. Mengeluarkan bunyi 1. selamat dan disayangi 1. Senyum. 2. Galakkan bayi pegang jari-jari ibu Usap di belakang tangan bayi Gantung objek yang berwarna terang dan galakkan bayi menyentuhnya. 2. 3.11.1 Aktiviti Stimulasi (0 -< 3) UNTUK MENGGALAKKAN 1. Kawalan kepala 1. Memberi layanan dan tumpuan seperti mendodoi. 2.

Jika bayi tidak cuba mencapai objek pada umur 5 bulan. lakukan aktiviti berikut : 1. Bayi mencapai objek Bayi berpusing 1. C) Psikososial 1. Pengeluaran bunyi 1. 4. 2. Membuka jari 1. 4.PERKEMBANGAN A) Pergerakan kasar UNTUK MENGGALAKKAN 1. 2. bantu bayi dengan membawa kedua-dua tangannya ke tengah (dapatkan tunjukajar kakitangan kesihatan) Bermain dengan bayi (contoh) • Main cak-cak (peek-a-boo) • Menjatuhkan mainan dan ambil balik Latihan tidur. 3. 3. 3. 2. Pusing ke kiri dan kanan serta meniarap Jika bayi tidak berpusing ke kiri dan ke kanan pada umur 5 bulan. B) Pergerakan halus 1. Kawalan kepala 1. *Dinasihatkan supaya mendapatkan tunjuk ajar aktiviti-aktiviti ini daripada kakitangan kesihatan. Hulurkan objek dan galakkan bayi mengambilnya. 3. Perjalanan aktiviti harian Mengenali ahli keluarga dan orang baru 2. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Baringkan bayi dalam keadaan telentang Pegang pergelangan tangan bayi Beritahu bayi yang anda akan menariknya ke atas (kepala dan belakang bayi seharusnya selari) 2. Bertindak balas 1. 18 . Semasa bayi meniarap. mandi dan makan mengikut masa yang sesuai secara konsisten Galakkan pengenalan diri dan ahli-ahli keluarga lain Perkenalkan kepada orang baru secara beransur-ansur. 1. 2. PERKEMBANGAN D) Pendengaran dan Bahasa UNTUK MENGGALAKKAN 1. 3. 3 untuk sebelah lagi dan ulangi sebanyak 3 – 5 kali sehari. Bengkok tangan kanan dan bawa ke kiri* Bengkok kaki kanan dan bawa ke kiri* Tolak punggung secara perlahan ke kiri sehingga bayi meniarap* *Ulangi aktiviti 1. 2. Letakkan mainan yang berbunyi/berwarna terang di sebelah kiri atau kanan bayi Tempatkan bayi di kawasan yang luas untuk menggalakkan pergerakan/berpusing ke arah objek yang menarik perhatiannya. 5. Dirikan bayi Gantungkan/pegang objek yang berwarna terang dan galakkan bayi mencapainya. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Bercakap dengan bayi dengan bahasa yang boleh menarik perhatian iaitu menggunakan intonasi yang bertukar-tukar dan menarik. letakkan mainan yang berbunyi/berwarna terang dihadapannya dan galakan bayi mengambilnya. Mengampu badan 1.

5. Ulangi dengan tangan kiri. 1. tarik tangan kanan perlahan-lahan hingga duduk. 3. 2. 1. 6.3 Aktiviti Stimulasi (6 . 3. 2. Semasa bayi duduk. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Sewaktu bayi terlentang. B) Pergerakan halus 1. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Melayan keperluan `emosi’ bayi yang bersesuaian Melakukan aktiviti harian bersama keluarga Memberi pujian pada keadaan yang betul 19 . Panggil nama bayi Main cak-cak (Peek-a-boo) Membiasakan bayi kepada perpisahan sementara (contohnya penjaga pergi ke bilik air/dapur/dsb) Galakkan aktiviti sosial seperti bersalaman.Pertuturan 2. 4. 4. Bayi duduk 1. 3. Galakkan bayi merangkak ke arah mainan tersebut. letakkan objek yang bersih. 10. PERKEMBANGAN UNTUK MENGGALAKKAN 8. Bayi ambil objek dan bawa ke mulut Bayi mengetuk dua objek Mengenal diri Menyesuaikan diri Perhubungan dengan orang lain 1. tepuk tangan bila melakukan perbuatan yang betul.< 9 bulan) UNTUK MENGGALAKKAN 1. Bayi duduk dan merangkak 1. 9. 3. Semasa bayi meniarap : a) anda dikehendaki duduk di hujung kaki bayi b) letakkan tangan anda di sendi paha bayi dan angkat punggung bayi perlahan-lahan ke atas sehingga ke posisi merangkak dan seterusnya duduk Semasa bayi dalam keadaan merangkak. sesuai dan selamat seperti kiub di hadapan bayi Letakkan objek di kedua-dua belah tangan bayi dan galakkan bayi mengetuk kedua-dua objek tersebut. Bayi merangkak 1. 2. Nyanyikan lagu-lagu yang bersesuaian Ulangi suara yang bayi hasilkan Mendedahkan bayi kepada video dan TV tidak banyak membantu perkembangan bahasa kerana tiada interaksi 11. C) Psikososial 1. tarik mainan di hadapan bayi. 7. melambai `bye-bye’ Memperkenalkan had perlakuan yang boleh/tidak boleh Memberi ruang kepada bayi untuk meneroka dalam suasana yang selamat dan sentiasa diawasi Teruskan bermain bersama keluarga PERKEMBANGAN A) Pergerakan kasar 2.

c) d) PERKEMBANGAN C) Psikososial UNTUK MENGGALAKKAN 1. 4. Berdiri 1.4 Aktiviti Stimulasi (9 . tepuk tangan bila melakukan perbuatan yang betul dan melambai `bye-bye’ Melakukan aktiviti harian bersama keluarga Galakkan bercerita-cerita yang mudah (elakkan cerita yang menakutkan) Memperkenalkan aktiviti luaran seperti menziarah jiran. Apabila bayi sudah boleh berdiri tanpa sokongan : a) Letakkan objek/mainan berjauhan dari bayi b) Galakkan bayi mengambilnya PERKEMBANGAN A) Pergerakan kasar 2. bermain di taman permainan kanak-kanak dan membawa ke pusat beli belah 2.< 12 bulan) UNTUK MENGGALAKKAN 1. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Apabila bayi sudah dapat duduk tanpa sokongan : a) Letakkan objek/mainan di sebelah kanan dan kiri bayi b) Galakkan bayi mengambil objek/mainan tersebut 2. stabil dan selamat. 3. 20 . miau’ 2. 2. Teruskan berbual dengan bayi tentang apa yang sedang dilakukan dan keadaan yang ada di sekeliling Memperkenalkan bunyi yang biasa didengari seperti bunyi binatang dan kenderaan Contoh `Ini kereta. Kemudian letakkan objek/mainan di atas perabut tersebut. 3. Menyusur dan berjalan 1. Tindakbalas Bayi melepaskan objek di tangan 1. 3. 2. AKTIVITI YANG DICADANGKAN Galakkan aktiviti sosial seperti bersalaman.D) Pendengaran dan Bahasa Pertuturan 1. Galakkan bayi meletakkan objek/mainan tersebut ke dalam baldi/kotak. Galakkan bayi anda menyelak muka surat. Main bersama-sama dengan bayi : a) b) Tunjukkan bayi pada objek dan orang Letakkan objek/mainan di tangan bayi dan minta bayi kembalikannya Letakkan baldi/kotak di sisi bayi. 11. Mengiring ke tepi 1. B) Pergerakan halus 1. Galakkan bayi mendapatkannya. Meningkatkan pemahaman dan pendedahan vokabulari Memperkenalkan bunyi 1. broomm’ `Ini kucing. Berikan kiub atau mainan kecil yang selamat. Berikan bayi buku yang berwarna warni. Letakkan bayi berdekatan dengan perabut yang rendah. Aktiviti sosial 1.

PENUTUP Diharap buku ini dapat memberi gambaran yang lebih mendalam dari segi perkembangan dan stimulasi awal kanak-kanak dan ibubapa dapat memanfaatkannya sebaik mungkin.D) Pendengaran dan Bahasa Pertuturan Meningkatkan vokabulari dan pemahaman 1. 2. Memberi arahan yang mudah (contoh – mari sini. 12. ambil itu) Memperkenalkan perlakuan yang tidak boleh dengan menggeleng kepala Membantu dalam melambai tangan untuk bye-bye Membaca cerita-cerita yang mudah 3. 4. 20 .