You are on page 1of 7

Saidai Sa.

Duraisamys

Manidha Naeyam Free IAS Academy


COMPUTER AWARENESS
1. What menu is selected to print? (A) Edit (B) Special (C) File (D) Tools (E) None of these

2. The name a user assigns to a document is called a(n) (A) File name (B) Program (C) Record (D) Data (E) None of these 3. A.........is an electronic device that process data, converting it into information. (A) Processor (B) Computer (C) Case (D) Stylus (E) None of these 4. ......... are words that a programming language has set aside for its own use. (A) Control Words (B) Reserved words (C) Reserved keys (D) Control structures (E) None of these 5. What are the two types of output devices? (A) Monitor and printer (B) Storage disks (floppy, CD) (C) Keyboard and mouse (D) Windows 2000, Windows NT 6. To access properties of an object, the mouse technique to use is (A) Dragging (B) Dropping (C) Right-clicking (D) Shift-clicking (E) None of these 7. A (n) ......... is a program that makes the computer easier to use. (A) Operating system (B) Application (C) Utility (D) Network (E) None of these 8. Connections to the Internet using a phone line and a modem are called.........connections. (A) Digital (B) Dial-up (C) Broadband (D) Dish (E) None of these 9. To access a mainframe or supercomputer, users often use a (A) Terminal (B) Node (C) Desktop (D) Handheld (E) None of these 10. A flaw in a program that causes it to produce incorrect or inappropriate results is called a (A) Bug (B) Byte (C) Attribute (D) Unit problem (E) None of these 11. A Website address is a unique name that identifies a specific......... on the Web. (A) Web browser (B) PDA (C) Website

(E) None of these

(D) Link (E) None of these 12. Every component of your computer is either (A) Hardware or software (C) Application software or system software (D) Input devices or output devices

(B) Software or CPU/RAM (E) None of these

13. To make the number pad act as directional arrows, you press the.........key. (A) Numlock (B) Caps lock (C) Arrow lock (D) Shift (E) None of these 14. When creating a word-processed document, this step involves the user changing how words on the page appear, both on the screen and in printed form? (A) Editing text (B) Inserting tables and indexes (C) Formatting text (D) Proofing documents (E) None of these 15. The.........performs simple mathematics for the CPU. (A) ALU (B) DIMM (C) BUS (D) Register

(E) None of these

16. Reusable optical storage will typically have the acronym (A) CD (B) RW (C) DVD (D) ROM (E) None of these 17. ......... is processed by the computer into information. (A) Numbers (B) Processor (C) Input (D) Data (E) None 18. Personal computers can be connected together to form a (A) Server (B) Supercomputer (C) Enterprise (D) Network

(E) None

19. A word in a web page that, when clicked, opens another document is called (A) Anchor (B) Hyperlink (C) Reference (D) URL (E) None of these 20. The ......... of software contains lists of commands and options. (A) Title bar (B) Menu bar (C) Formula bar (D) Toolbar (E) None of these

21. What menu is selected to cut, copy, and paste? (A) File (B) Tools (C) Special (D) Edit

(E) None of these

22. The most important or powerful computer in a typical network (A) desktop (B) network client C) network server (D) network station (E) None of these 23. The primary purpose of software is to turn data into (A) web sites (B) information (C) programs (D) objects (E) None of these

24. The ability to find an individual item in a file immediately ... is used. (A) file allocation table (B) directory (C) sequential access (D) direct access (E) None of these 25. To make a notebook act as a desktop model, the notebook can be connected to a ... which is connected to a monitor and other devices. (A) bay (B) docking station (C) port (D) network (E) None of these 26. You can use the tab key to (A) Move a cursor across the screen (C) Move the cursor down the screen (E) None of these

(B) Indent a paragraph (D) Only (A) and (B)

27. A collection of related files is called a (A) character (B) field (C) database (D) record (E) None of these 28. Storage that retains its data after the power is turned off is referred to as (A) volatile storage (B) non-volatile storage (C) sequential storage (D) direct storage (E) None of these 29. Which of the following is an example of connectivity? (A) Internet (B) Floppy disk (C) Power cord (D) Data (E) None of these 30. ... is the process of finding errors in software code. (A) Compiling (B) Testing (C) Running (D) Debugging (E) None of these 31. A ... contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm. (A) syntax (B) programming structure (C) programming language (D) logic chart (E) None of these 32. Changing an existing document is called ... the document. (A) creating (B) editing (C) modifying (D) adjusting (E) None of these 33. Virtual memory is (A) memory on the hard disk that the CPU uses as extended RAM (B) in RAM

(C) only necessary if you do not have any RAM in your computer (D) a backup device for floppy disks (E) None of these 34. Computers use in ... number system to store data and perform calculations. (A) decimal (B) hexadecimal (C) octal (D) binary (E) None 35. The ... key will launch the Start button. (A) esc (B) shift (C) windows

(D) shortcut

(E) None of these

36. To move to the beginning of a line of text, press the ... key. (A) home (B) a (C) pageup (D) enter (E) None of these 37. When sending an e-mail, the ... line describes the contents of the message? (A) to (B) subject (C) contents (D) CC (E) None of these 38. Which groupings do you work with when formatting text in Word ? (A) Tables, paragraphs and indexes (B) Paragraphs, indexes and sections (C) Characters, sections and paragraphs (D) Indexes, characters and tables (E) None of these 39. Which of the following is the largest unit of storage? (A) GB (B) KB (C) MB (D) TB 40. The ... tells the computer how to use its components. (A) utility (B) network (C) operating system (D) application program (E) None of these

(E) None of these

41................is when the more power-hungry components, such as the monitor and the hard drive, are put in idle. (A) Hibernation (B) Power down (C) Standby mode (D) The shutdown procedure (E) None of these 42.Hard disk drives are considered.......storage. (A) flash (B) nonvolatile (C) temporary (D) nonpermanent (E) None of these

43.The...............key and the.........key can be used in combination with other keys to perform shortcuts and special tasks. (A) Control, Alt (B) Function, toggle (C) Delete, Insert (D) Caps Lock, Num Lock (E) None of these 44.The most common input devices are the....... and the......... (A) microphone, printer (B) scanner, monitor (C) digital camera, speakers (D) keyboard, mouse (E) None of these 45.To save an existing file with a new name or to a new location, you should use the............ command. (A) Save (B) Save and Replace (C) Save As (D) New File (E) None of these 46.Which type of software manages the computer's processes functioning as an interface, connecting the user, the application software, and the hardware? (A) System software (B) Utility program (C) Translator program (D) Operating system (E) None of these 47.The portion of the CPU that coordinates the activities of all the other computer components is the (A) motherboard (B) coordination board (C) control unit (D) arithmetic logic unit (E) None of these 48.Something which has easily-understood instructions is said to be................ (A) user friendly (B) information (C) word processing (D) icon (E) None of these 49.In a database............fields store numbers used to perform calculations. (A) next (B) key (C) alphanumeric (D) numeric (E) None of these 50.A (n)............is a combination of hardware and software that facilitates the sharing of information between computing devices. (A) network (B) peripheral (C) expansion board (D) digital device (E) None of these

51.Which of the following statements is true concerning? (A) Virtual memory is the space on the hard drive where the operating system begins to store data when it becomes memory-bound (B) Accessing data from RAM is a slower than accessing data from virtual memory (C) When it is using virtual memory, the operating system builds a file called the RAM file (D) If a computer is memory-bound, adding more RAM will not solve the problem (E) None of these 52.The term bit is short for (A) megabyte (B) binary language (D) binary number (E) None of these

(C) binary digit

53.All of the following terms are associated with spreadsheet software except (A) worksheet (B) cell (C) formula (D) virus detection (E) None of these 54............. are devices used to transmit data over telecommunications lines. (A) Drives (B) Drive bays (C) Modems (D) Platforms (E) None of these 55.A.........is approximately one billion bytes. (A) kilobyte (B) bit (C) gigabyte (D) megabyte

(E) None of these

56.A repair for a known software bug, usually available at no charge on the Internet, is called a(n) (A) version (B) patch (C) tutorial (D) FAQ (E) None of these 57.Computers gather data, which means that they allow users to..................data. (A) present (B) input (C) output (D) store (E) None of these 58.Which of the following terms is just the connection of networks that can be joined together ? (A) virtual private network (B) internet (C) intranet (D) extranet (E) None of these

59............. is a form of permanent memory that holds all the instructions the computer needs to start up and does not get erased when the power is turned off. (A) The Network Interface Card (NIC) (B) The CPU (C) RAM (D) ROM (E) None of these 60.Servers are computers that provide resources to other computers connected to a (A) network (B) mainframe (C) Supercomputer (D) client (E) none of these ANSWERS 7 8 9
C B A

1
C

2
A

3
B

4
D

5
A

6
C

10
A

11
E

12
A

13
A

14
C

15
A

16
E

17
D

18
D

19
B

20
B

21
D

22
C

23
C

24
C

25
D

26
C

27
C

28
B

29
A

30
B

31
C

32
B

33
A

34
D

35
C

36
A

37
B

38
E

39
D

40
C

41
C

42
B

43
A

44
D

45
C

46
D

47
C

48
A

49
D

50
A

51
A

52
C

53
D

54
C

55
C

56
B

57
D

58
B

59
C

60
A