Wayang Bangsawan atau Teater Bangsawan adalah teater rakyat tradisional yang hidup di Kepulauan Riau dan Kepulauan

Lingga, Indonesia, serta berkembang pula di kawasan Malaysia dan Brunei Darussalam. Teater ini dapat dimainkan semua lapisan masyarakat, dari nelayan hingga guru. Teater ini adalah pertunjukan stambul atau komedi yang menggabungkan musik, drama dan tari serta mengangkat kisah-kisah di lingkungan istana. Cerita-cerita yang sering diangkat adalah kisah tentang Hang Tuah Lima Bersaudara, Sultan Mahmud Mangkat Dijulang dan Laksamana Bintan. Menurut sejarah, teater ini dikembangkan oleh masyarakat Persia atau Parsi yang pindah ke India karena pertentangan ideologi di tanah airnya. Teater ini lalu berkembang di Pulau Penang, Malaysia, dan menyebar pula ke Indonesia, termasuk Riau, Bengkulu, Sumatera Selatan, dan Kalimantan Selatan, tapi teater ini lebih lekat dengan kebudayaan Riau. Di Malaysia, teater semula ini dinamakan Wayang Parsi. Lalu, kelompok wayang asal Persia ini pulang ke India dan menjual peralatan pertunjukan kepada seorang Malaysia, Mohamad Pushi. Mohamad menganti nama teater itu menjadi Teater Bangsawan. MELODRAMA Ø Popular di Pranchis pada abad 18 dan awal abad 19 Ø Bermaksud drama lagu atau drama muzik Ø Muzik mendominasi untuk mengiringi perkembangan cerita. CIRI – CIRI ASAS MELODRAMA Protaganis mendapat ancaman daripada antagonis: menghadapi ancaman, penyeksaan, penganiayaan. Akhirnya terselamat dan berjaya. Berbentuk episodic, berkembang selepas eksposisi. Setiap babak berakhir dengan klimaks cerita yang hebat. Semua peristiwa penuh dengan sensasi dan kekaguman Unsur Poetic justice teras akhir setiap cerita Stail lakonan mengajak penonton berkongsi emosi Watak-watak adalah berbentuk stok, hero, heroin, penjarah, watak lucu. REALISME Ke arah realisme Revolusi Industri Perbandaran Kemajuan Ilmu Sains Auguste Comte ( 1798 – 1885 ) – Positivism Charles Darwin ( 1809 – 1882 ) The Origin of Species Realis percaya bahawa seni dan sastera keenarannya ditentukan oleh kaedah saintifik REALISME DI DALAM TEATER:

Watak terperangkap di dalam krisis. ( Peperangan Dunia I dan ii ) kalau tuhan menyayangi makhluknya kenapa dibiarkan dengan kemusnahan yang amat dahsyat Kehidupan dengan peperangan dan rebutan kuasa. Plot adalah cycle plot. Tema : konflik ekonomi. Watak: Golongan bawahan dan miskin. aksi dan tempat. nyanyian dan tari bagi membentuk sebuah aksi. Berasal dari Pulau Pinang awal abad ke 20 Mamak Pushi.Watak daripada manusia biasa ( tiada lagi watak stok ) Pengucapan di dalam bahasa Pentas menyerupai keadaan sebenar Plot : Kesatuan masa. Tiada banyak klimaks dan aksi ganas. MUZIKAL Drama menggabungkan dialog. . Berhadapan dengan detik kritikal di dalam kehidupan. Pentas box set ( pemadangan dan penyebab utama pada aksi ). tanpa tenaga dan tanpa makna. Perlakuan mangsa yang lemah kerana menjadi mangsa keadaan. buku-buku dan hantu. Drama – drama absurd dipenuhi dengan perlembangan-perlembangan yang mengusai perjalanan hidup manusia. social dan kemanusiaan. Watak manusia secara total ( mewakili kelompok ) Bahasa. Istana Budaya Uda dan Dara. TOKOH REALISME Henrik Ibsen ( Norway ) – Doll House Hauptman ( German ) Benard Shaw ( England ) Antaon Chekov ( Rusia ) Athur Miller ( Amerika ) Mustafa Kamal Yassin ( Malaysia ) ABSURD Hidup ini tiada beerti lagi. Bilakah hidup ini akan berakhir. Kegelisahan ini diambil oleh para absurdis menggali kisah manusia yang bergantung hidup pada nasib lantas menolak kuasa Tuhan. BANGSAWAN Teater transisi. seks. Lakonan biasanya under played lebih mencadangkan daripada eksploitasi. pengorbanan. domestic.

Cerita-cerita diambil daripada mitos. Pentas Proseum Extra turn Watak Utama : Orang Muda ( hero ) Primadona ( heroin ) Watak-watak stok ( Raja. Tasmat. Masih mengekalkan unsur – unsure bangsawan seperti set dan ekstra turn Tokoh : . „ Tuanku berhati-hati sedikit jangan ikut disana banyak tahi burung…. tajam. Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.Berkembang menjadi sebuah teater popular. menyelitkan pada dayang-dayang dsb. kepahlawanan. warna. Struktur cerita: bermula di Istana Budaya dan berakhir di Istana. gerak isyarat. shakespear.Lakuan-lakuan suara ( dialog. purba termasuklah drama-drama yang mempunyai unsur sejarah atau drama sejarah. bahu. Soliloki.Menunjukkan tempat.Menunjukkan suasana. Parsi. nazam. pementasan cerita. syair.‟ . pengucapan. teruja. persilatan.Gerak Isyarat – aktiviti fizikal yang melibatkan tangan. Zakaria Ariffin : Drama 3 zaman ( DBP ): Drama yang membawa cerita berlatarbelakang masyarakat lama. gembira. Aside dan bernasib.Menunjukkan props. memetik bunga. berduka. lagenda. Memperhebatkan daya imaginasi seperti wau. Singapura. gurindam. Luka berdarah ( Pentomime ). China dan India. . sejarah. Improvisasi di dalam Bangsawan meliputi: . lakonan serta aksi-aksi fizikal ) . Pelawak. SANDIWARA Lahir selepas zaman gelap bangsawan ( pada awal tahun lima puluhan ) Pertunjukkan cerita yang dilakonkan oleh orang. Panglima ) Penyampaian persembahan berbentuk improvisasi.Kalam Hamidi ( Anak Nazar Tujuh Keramat ) KONTEMPORARI . Permaisuri. . . Persembahan berbentuk melodrama dan mempunyai beberapa babak yang panjang.Tuanku cantiknya bunga ini. Lakuan – lakuan mental ( emosi ) sedih.Shaharom Husain ( Si Bongkok Tanjung Puteri ) . indah sungguh rumah bendahara. Lakonan Improvisasi Bernasib.Lakuan – lakuan fizikal ( pergerakan.

Memberi pengajaran .Sebagai hiburan .Kemunculan Nordin Hassan “ Bukan Lalang ditiup Angin”. rumah. Manasikana. 3. Johan Jaafar. istana. gua. FUNGSI . kampung dan jalan kampung. .Mempunyai extra turn.Unsur-unsur Tasmat (kesan khas) 2. bahasa istana.Dipersembahkan dalam bentuk babak ke babak. . CARA PERSEMBAHAN . . .Mempunyai tujuh latar atau tirai iaitu. .Mengingat kembali sejarah dan kepahlawanan. Senario Politik – Cetusan 13 Mei Kembali pada nilai tradisional Perintis pada dramatis muda yang lain menghasilkan drama bertentangan dengan realisme.Setiap akhir babak diselang selikan dengan extra turn. CIRI-CIRI BANGSAWAN . .Memerlukan bantuan (side wing) sebing iaitu pemidang pipih untuk bahagian tepi kiri dan kanan pentas. Ghouse Nasaruddin dll.Taukeh panggung . .Mengisahkan kehidupan istana dan kehidupan lampau. BANGSAWAN 1.Babak dalam istana mestilah mengikut adat istiadat dalam istana. taman bunga. . .Menggunakan bahasa klasik.Pemuzik . .Plot cerita sama ada secara terus atau teknik imbas kembali.Menggunakan pentas prosinum iaitu pentas yang hanya mengizinkan penonton menonton di hadapan sahaja. hutan. Mempunyai juga tirai agung dan tirai extra turn. Dinsman.

CERITA . .Dari teater Parsi kemudian bertukar setelah dialihbahasakan daripada bahasa Hindustan kepada bahasa Melayu.Cerita Moden.Bermula di Pulau Pinang .Zaman kegemilangan teater bangsawan di antara 1920 dan 1930 an.Cerita negara Barat. . Thailand dan Burma. . Thailand dan negara barat. . 4.Menggunakan sekurang-kurangnya 3 tirai asas yang dinyatakan sebelumnya. Menjadi tiruan teater Parsi kemudian seterusnya menjadi teater bangsawan menjelang tahun 1930-an. Cerita India yang dipersembahkan dalam bangsawan berteraskan Islam. cerita-cerita kontemporari. 5.. SEJARAH WAYANG KULIT .Cerita-cerita yang dipersembahkan oleh bangsawan dipetik dari pelbagai sumber termasuklah cerita-cerita sejarah tempatan. India .Kehadiran orang-orang India di Penang merupakan faktor penyebab bermulanya bangsawan WAYANG KULIT 1.Cerita. SEJARAH . . riwayat hidup tokoh-tokoh tempatan serta tokoh-tokoh pahlawan Melayu. . Masyarakat Melayu menerima dan meminati cerita-cerita dari India oleh kerana amalan dan anutan agama hindu sebelum kedatangan Islam.Merupakan Teater adaptasi daripada teater Parsi yang dibawa dari Bombay. . Kumpulan bangsawan mengadaptasi cerita yang popular dari barat. China. India.Cerita China.Cerita sejarah tempatan. Indonesia. . Cerita-cerita dari negara ini diubahsuaikan untuk bangsawan. kostum. irama lagu dan tarian adalah faktor-faktor masyarakat meminatinya. . Dipersembahkan di kawasan yang terdapat ramai penduduk Cina. cerita dari timur tengah. Memenuhi kehendak penonton sesuai dengan kemajuan zaman.Cerita Timur Tengah. kisah kebesaran raja-raja. . Lahir daripada penjajah British.Cerita India. Tidak hanya berpijak di alam istana tetapi berlegar dengan masyarakat biasa.Cerita Indonesia. Diminati oleh masyarakat kerana unsur-unsur pengembaraan dan romantis.

Mempunyai perawakan yang melucukan. 3. .Menggunakan dialek Kedah. .Di Malaysia terdapat empat jenis wayang kulit. . .Watak Pak Dogol . 2. .Kota Bharu . . . .Wayang Kulit Gedek. .Memakai sabut kelapa di kakinya kerana penyakit puru yang menyebabkan dia berjalan renyot.Wayang Kulit Purwa dan Wayang Kulit Melayu. .Wayang kulit Gedek pula berasal dari Negara Thailand. .Berunsur keagamaan untuk menyatakan kesyukuran kepada makhluk-makhluk alam .Pak Kadir kepada Wak Long.Sebagai hiburan.Berkepala bulat dan berpunggung tonggek .Berdasarkan sistem atau proses pembelajaran yang diterima dari mulut ke mulut.Penjual damar batu dan damar mata kucing.Digolongkan dalam kategori teater tradisional. .Wayang Kulit Kelantan berasal dari negara India.Watak Wok Long Sulung ..Seni lakon menggunakan bayang-bayang daripada patung-patung.Asal penjual batu nisan bulat di Kampung Mentuan.Perkataan „wayang‟berasal daripada perkataan „bayang‟ yang bererti bayangan dari tirai. .Tinggal di Kampung Sungai Budur. FUNGSI . .Dibawa ke Kelantan menerusi Pulau Jawa dan Negara Thailand.Wayang kulit Kelantan pula menggunakan dialek Kelantan. untuk sesuatu sambutan atau sebagai pertunjukan di pesta-pesta.Wayang kulit Purwa atau lebih dikenali sebagai Wayang Jawa menggunakan bahasa Jawa.Dalang Saman telah menukar tokoh lawak jenaka Patani iaitu Pak Diman kepada Pak Dogol. .Dipercayai boleh menyembuhkan sesuatu penyakit yang dialami dan berkaitan dengan unsur roh dan alam semula jadi.Asal usul wayang kulit bergantung kepada jenis-jensi wayang kulit itu. .Patung wayang kulit diperbuat daripada kulit lembu atau kulit kerbau.Pertunjukan yang melambangkan kekayaan khazanah warisan.Wayang kulit Purwa dan wayang kulit Melayu berasal dari Pulau Jawa.Wayang Kulit Kelantan. . . Dikenali sebagai Sultan Muhamad II. . CIRI-CIRI . .Persembahan wayang kulit di Kelantan sejak pemerintahan Long Senik Mulut Merah yang memerintah antara tahun 1837/8-1886. .bahunya jatuh. .Tak berdagu.Dibawa masuk ke Malaysia pada tahun 1400 hingga 1500 Masihi. .

.Bertujuan untuk menolak bala atau penyebaran sesuatu penyakit yang melanda.Nama-nama lain beringin ialah jejawi atau jawi-jawi. .Menurut Tok Dalang Hamzah Awang Amat. 6.Tok Dalang yang mahir menyebabkan persembahan wayang kult menjadi menarik dan mengkhayalkan. .Pentas ini beratap nipah dan berdindingkan buluh. POHON BERINGIN DALAM WAYANG KULIT KELANTAN . . .Cerita-cerita yang selalu dipersembahkan oleh Tok Dalang ialah cerita daripada Hikayat Ramayana dan Mahabrata.Reka bentuknya diolah mengikut gaya pokok dan berbentuk sehelai daun yang besar.Di bahagian depan pentas dipasang sehelai tirai daripada kain putih. .binatang dan elemen semulajadi yang . .Kumpulan muzik yang mengiringi persembahan wayang kulit dikenali sebagai kumpulan Gamelan.pokok beringin mempunyai kepentingan simbolik dalam Hikayat Maharaja Wana seperti yang dipersembahkan dalam wayang kulit Kelantan. .Pokok beringin dikatakan menjadi lambang pokok kehidupan dalam wayang kulit Kelantan.Tok Dalang hendaklah cekap menggerakkan patung.Bentuk-bentuk pada pokok beringin berjalin-jalin dan menghasilkan imej visual tentang penyatuan tumbuh-tumbuhan. 5. pokok itu melambangkan kuasa kosmos yang kuat. 4.Patung-patung wayang kulit akan dicacak di atas batang pisang.Lampu atau pelita akan dipasang di belakang tirai. .Persembahan wayang kulit bergantung kepada penyampaian Tok Dalang.Figura wayang itu dianggap mewakili pokok jelati jawa. CERITA .Menurut Tok Dalang Hamzah Awang Amat. . . .Figura wayang ini merupakan fiqura wayang terbesar yang ada dalam sesebuah set wayang kulit.(dikenali sebagai telagi atau chelaji) .dan berukuran kira-kira 23sm luasnya dan 60sm tingginya.Diperbuat daripada kulit lembu dan diwarnai dengan beberapa warna yang menarik.ghaib.dan waringin atau banyan. .ataupun asam jawa. . CARA PERSEMBAHAN .Biasanya menurut unsur-unsur kepercayaan yang berasaskan fahaman animisme perlu diadakan upacara pembukaan panggung. semangat dan unsur-unsur alam yang lain.Pentas dibina seperti sebuah panggung kecil. . . .

inti cerita untuk menentukan hala tuju cerita . STRUKTUR PERSEMBAHAN SANDIWARA .Pada asasnya. .bahagian atas mewakili langit. selain mempunyai cerita isinya juga terdiri daripada beberapa penjelasan agar dapat memantapkan sebuah persembahan.Persembahan teater tradisional menggunakan manusia sebagai pelakon. WATAK-WATAK . . CIRI-CIRI SANDIWARA . CERITA .bahagian tengah mewakili bumi dan pelbagai kehidupan yang wujud di bumi.Perwatakan. Di akhiran cerita peleraian dan pemasalahan dapat diselesaikan.Unsur-unsur dialog. . . . . 2.Skripnya berdasarkan tiga bahan utama iaitu premise. .serta bahagian bawah mewakili alam ghaib SANDIWARA 1.menakjubkan. .tari dan muzik adalah merupakan ciri-ciri asas di dalam persembahan teater tradisional Melayu. tarian. perwatakan dan plot. .Dialog-dialog yang dilakonkan adalah merupakan dialog bebas yang lahir secara turun-temurun. memainkan peranan penting untuk menggerakkan lakonan.Cerita berbentuk naratif iaitu berlangsung secara terus-terusan tanpa diganggu denganb teknik-teknik seperti imbas kembali dan imbas ke hadapan. 3.Premise .Berkaitan dengan dongeng dan lagenda.Menyelitkan unsur-unsur persembahan kebudayaan seperti nyanyian.pokok beringin itu terbahagi kepada tiga bahagian. . 4.Terdiri dari watak baik dan watak jahat.Kejadian-kejadian peristiwa berlaku di alam nyata dan juga kayangan.Cerita dramatik yang memaparkan terus kepada masalah yang ingin dikemukakan di awal hingga ke tengah cerita.Plot. silat dan upacara majlis perkahwinan atau keraian menjadikan sandiwara sebagai medan mendaulatkan kebudayaan warisan.

pengasuh dan pelawak. . BENTUK PERSEMBAHAN .Kacak atau hodoh dengan perangai dan kelakuan yang kasar atau berhalus. .Tempat persembahan tidak tetap seperti pementasan masa kini.Pentas yang dikenali sebagai panggung akan didirikan apabila persembahan hendak diadakan di kawasan luar.Watak yang tidak pernah ketinggalan di dalam setiap persembahan teater tradisional adalah watak yang berperanan sebagai pengiring.Tidak terikat kepada konsep kesatuan masa.tema dan tempat. 6. 5.. . .Cerita juga tidak meneroka konflik psikologi tetapi menumpukan kepada aksi naratif. STRUKTUR PLOT .

3/..3...3507.32.39025..5805079502039.4315844909..303/.8.80-.9/.:..305.   $%#&%&#! % %/./.5.91   %&!#$ %025.8.-..32.3:3.3//.39/.9 079.3/03.9507802-.5.507802-.3.203074./..50373 503.907./.909.9.3.905.7  ..:8 . ..8:/.3:.3.9.3.390.5203:25:.83.9.39/.:.3-07507. 902.350.4380508./. /.8.9.5507802-./.3//7.30.8.. ..90797.:-07...093.8..7.8.3 !039.2809.5073..9:./../843..380-.:4/4/03.7..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful